Sport

Nikita på prispallen

Den för det kroatiska landslagets tävlande Malmötjejen Nikita Glasnovic (längst till höger) blev tvåa i sin klass i Helsingborg Open. Foto: Privat
Sport
Sport TAEKWONDO Malmötjejen blev tvåa i Helsingborg Open.

Många av världens främsta taekwondoutövare kom till Helsingborg Arena för att först tävla i Presidents Cup och sedan i Helsingborg Open, Sveriges första G1-tävling i taekwondo.

– Alla de bästa utom de från Kina var i princip på plats. President Cup är poängsamlande för VM och OS. Och med Helsingborg Open får alla en tävling på köpet, berättar Mario Glasnovic, pappa till Nikita och Leon och huvudansvarig tränare för Toigye i Malmö/Höör.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Fem alternativ – så kan fotbollssäsongen avgöras

När får Rosengårds Caroline Seger spela allsvensk fotboll igen? Arkivbild.
När får Rosengårds Caroline Seger spela allsvensk fotboll igen? Arkivbild.
Fotograf: Pär Bäckström/TT
Sport
Sport Den allsvenska fotbollen skulle ha varit i gång nu.
Men ett av svensk idrotts mest klassiska vårtecken får vänta på sig – och frågan är hur länge?
Här är alternativen.

+ Försenad start, med publik

Det här är utgångspunkten just nu, att både dam- och herrallsvenskan spelas men med framflyttade premiärer. I stället för början av april hoppas man starta i slutet av maj (damer) och första veckan av juni (herrar), och då med publik. Den ekonomiska vikten av att ha folk på läktarna är större på herrsidan, men även damklubbarna – generellt med färre åskådare men också med mindre pengamuskler – behöver publik för att gå runt.

Coronakrisen verkar dock inte mattas av just nu, och att den nuvarande planen ska gå i lås känns allt mer tveksamt.

– Personligen tror jag inte att det kommer bli av. Alla lägre serier har skjutits fram, så vi väntar väl bara på att det också ska hända med damallsvenskan, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran till den regerande mästarklubbens hemsida.

+ Försenad start, utan publik

Det är troligen lättare att dra i gång serierna om läktarna kan stå tomma – i Sverige är det för tillfället förbud för sammankomster med fler än 50 deltagare – men inte heller det är någon självklarhet.

På herrsidan har klubbarna i princip unisont sagt att man inte vill starta allsvenskan utan åskådare, och enligt TV4:s Fotbollskanalen är det bara sex herrallsvenska klubbar som skulle klara av att spela hela säsongen utan publik och därefter ha ett positivt eget kapital.

Damallsvenskan är mer splittrad. Bland damklubbarna är åtminstone hälften öppna för att inledningsvis spela inför tomma läktare, enligt en enkät gjord av TV4:s Fotbollskanalen.

En aktör som skulle kunna pusha för den här lösningen är tv-bolaget Discovery, som från i år äger rättigheterna till herrallsvenskan och superettan. Discovery betalar enligt Fotbollskanalen mer än en halv miljard kronor årligen för att sända matcherna, och har på så sätt stora ekonomiska motiv till att få igång serien så snabbt som möjligt.

+ Premiären skjuts fram till hösten och man byter till höst-vår-säsong

Coronakrisen öppnar för möjligheten att svänga om hela det svenska fotbollsåret. Herrallsvenskan spelades tidigare just från höst till vår, men det ändrades 1958 då man införde det nuvarande upplägget med spel under ett och samma kalenderår.

Diskussionen att byta tillbaka har förts länge, med ett av de främsta argumenten att de svenska serierna då skulle vara bättre synkade med övriga europeiska ligor, liksom med spelet i exempelvis Champions League. Det främsta motargumentet är att en sådan lösning passar det svenska klimatet dåligt. Och det skulle troligen drabba mindre klubbar, som inte har arenor eller planer anpassade för vinterspel, särskilt hårt.

Tränarföreningens ordförande Stefan Lundin, tidigare allsvensk tränare och sportchef för intresseföreningen Svensk elitfotboll, ser en lösning i att man börjar säsongen i slutet av juli eller början av augusti och spelar fram till och med november.

– Då slipper man de sista, avgörande matcherna i ett ganska osäkert klimat. Sedan tar man ledigt december, använder januari som en uppbyggnadsfas och börjar spela i mitten av februari med gruppspelet i svenska cupen. Sedan återupptar man seriespelet i början eller mitten av mars. Och så spelar man till maj eller juni, säger han till Expressen.

+ Enkelserier

Ett mindre troligt alternativ är att göra om herr- och damallsvenskan till enkelserier, det vill säga att lagen bara möts en gång under säsongen. Svenska fotbollförbundet har lagt fram en sådan lösning för damernas division 1 och för herrarnas division 2 och 3, och möjligen skulle man kunna tänka sig det som en krislösning även för de högsta serierna.

+ Säsongen ställs in helt

Ingen vill ha det här alternativet, men otänkbart är det inte. Om coronakrisen drar ut på tiden kan man tvingas blåsa av hela säsongen 2020. I så fall blir det ingen svensk mästare och inga upp- och nedflyttningar. Nya tag 2021 (förhoppningsvis), således.

Lasse Mannheimer/TT

Sport

Sollentuna GP flyttas – augusti aktuellt

Daniel Ståhl får troligen vänta till tidigast i augusti med att kasta diskus i Sollentuna GP på Sollentunavallen. Arkivbild.
Daniel Ståhl får troligen vänta till tidigast i augusti med att kasta diskus i Sollentuna GP på Sollentunavallen. Arkivbild.
Fotograf: Erik Simander/TT
Sport

Friidrottstävlingen Sollentuna GP avgörs inte som planerat den 16 juni. På grund av restriktionerna kopplande till pandemin skjuts evenemanget upp. Arrangörerna siktar i stället på tävlingar i augusti.

– Vi kom till en gräns där vi var tvungna att ta det här beslutet. Den 16 juni känns lite för tidigt med tanke på alla restriktioner just nu, men vi hoppas att det kommer öppningar i augusti. Vi har inte gjort klart med något nytt datum ännu, säger projektledare Ulf Saletti till SVT.

Sollentuna GP ingår i Folksam Grand Prix. Galan i Karlstad den 8 juli står kvar på planerat datum, så även galan i Göteborg den 19 augusti.

– För Sollentunas del får vi avvakta och se vad det blir för datum på Bauhaus-galan och Diamond League-tävlingarna eftersom de prioriteras i första hand. Men vi hoppas hitta ett datum under den första halvan av augusti, säger Saletti till SVT.

Sport

Axnér om nya tränaren: Magkänslan är mycket god

Närbild på Tomas Axnér
Tomas Axnér håller på att avrunda sitt jobb i Lugi samtidigt som han så smått börjat sätta sig in i sitt nya uppdrag.
Fotograf: Emil Langvad/TT
Sport
handboll Lugi har presenterat sin nya tränare för herrlaget. Men i väntan på att dansken Marc Uhd ska ta över är det fortfarande Tomas Axnér som styr skutan. Det finns en del att stå i trots coronakrisen.

– Killarna i A-laget har haft en ledig period nu men ska igång och träna igen snart i den mån de får med tanke på permissionerna. Vi får se hur vi lägger upp det, men de är ju idrottsmän och både vill och behöver hålla igång. Sedan har vi viss träningsverksamhet med juniorerna i Farmen. De har bland annat burit ut handbollsmål i Stadsparken, ler Tomas Axnér.

– Sedan ska vi snart börja lägga en plan för försäsongen också.

Som nyligen utsedd förbundskapten för damlandslaget har han förstås en del att sätta sig in i som rör det nya jobbet. Dessutom ska Axnér göra en överlämning till Marc Uhd innan det är dags för dansken att ta över.

– Jag ska göra en ordentlig överlämning när det gäller klubbens och mitt eget sätt att arbeta så vi kommer att träffas en del framöver.

Lämnade synpunkter

Lugi hade på förhand aviserat att Tomas Axnér skulle få säga sitt när det gällde valet av en ny tränare och så blev det också i viss mån:

– Jag fick reda på vilka alternativen var och lämna mina synpunkter på det, vilket jag gjorde. Sedan var det inte så att det var jag som valde vem som skulle ta över. Jag tyckte att de två-tre som fanns med i det slutliga urvalet samtliga passade bra i profilen.

Profilen känns klockren till hundra procent

Att det blev Marc Uhd som fick jobbet till slut är Tomas Axnér mycket nöjd med:

– Han har alla kriterier som krävs för att göra jobbet bra, profilen känns klockren till hundra procent och magkänslan är mycket god. Det kommer att kännas bra att lämna över till honom.

Handplockade Wiberg

Axnér börjar inte formellt jobba med damlandslaget förrän i sommar men har redan börjat sätta sig in i saker som rör det nya uppdraget. Bland annat har han hunnit vara med och rekrytera sin assisterande förbundskapten Johanna Wiberg, som var Tomas eget förslag till tjänsten.

– Det var mitt förslag, men det var ett gemensamt beslut. Johanna fanns högt upp på både min egen lista och på förbundets. Hon kommer att bli en perfekt brygga mellan mig och spelarna med den erfarenhet hon själv har från landslaget och dessutom är hon en person med bra och sunda värderingar.

– Vi har jobbat lite ihop förut på Polhemsskolan och jag tror att vi kanske har jobbat ihop på TV4 också.

Den 31 maj gör Tomas Axnér sin sista dag som Lugitränare för den här gången. Men fram tills dess har han inte några större problem med att fylla sina dagar.

– Det är en märklig tid nu och visst går jag också och sparkar lite på stenar, men jag har en del att sysselsätta mig med och mycket att se fram emot.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Sport

Lund värvar Anna Nilsson från Malmö

Anna Nilsson har jublat färdigt i Malmö FBC.
Fotograf: Erik Mårtensson/TT/Arkiv
Sport
INNEBANDY SSL-nykomlingen IBK Lund har gjort klart med sitt första nyförvärv inför debutsäsongen i Sveriges högsta damliga. Från seriekonkurrenten Malmö FBC värvas 21-åriga anfallaren Anna Nilsson.

Anna Nilsson har spelat tre säsonger för Malmö i Svenska Superligan. Hennes moderklubb IK Stanstad.

- Det känns väldigt spännande att ha skrivit kontrakt med klubben och ser fram emot att spela för Lund, uppger Anna Nilsson på Lunds hemsida.

Lunds ledarstab beskriver nyförvärvet från Malmö som en intelligent allroundspelare som är lugn och trygg.

- I Anna Nilsson får vi viktig SSL-rutin. Därför är vi väldigt glada över att hon signat på för två år. Anna är en smart spelare som kan spela på flera positioner, menar assisterande tränare Aron Olsson.

– Med Anna i laget är vi ett steg närmre att få den trupp vi vill ha inför SSL-äventyret.

- Vi har följt Annas karriär och utveckling under en längre tid och är väldigt glada över att hon väljer att spela för Lund de kommande åren. Hon har tagit flera steg i sin utveckling efter att hon tog klivet till SSL för tre säsonger sedan. Nu tror och hoppas vi på att hon kan ta ytterligare steg i vår miljö, menar föreningskoordinator Ludvig Nilsson.

Sport

Pep Guardiolas mor död

Pep Guardiola, Manchester Citys tränare. Arkivbild.
Pep Guardiola, Manchester Citys tränare. Arkivbild.
Fotograf: Dave Thompson/AP-TT
Sport

Manchester Citys tränare Pep Guardiolas mor har avlidit i covid-19.

Dolors Sala Carrió, som blev 82 år gammal, dog i Manresa utanför Barcelona, uppger fotbollsklubben på sitt Twitterkonto.

Sport

British Open ställs in

Irländaren Shane Lowry får vänta med att försvara sin British Open-titel till 2021. Arkivbild.
Irländaren Shane Lowry får vänta med att försvara sin British Open-titel till 2021. Arkivbild.
Fotograf: Ng Han Guan
Sport

Årets British Open i golf, för herrar, ställs in. Tävlingen på Royal St Georges, sydost om London, kommer inte att spelas som planerat den 16–19 juli, skriver brittiska Sky Sports.

Tävlingen ska spelas på Royal St Georges nästa år i stället. Tidigare var det planerat att 2021 års tävling skulle gå på St Andrews i Skottland.

Sport

Sex nyförvärv redan klara

Höllvikens tränare Joon Berggren ser med tillförsikt fram emot nästa innebandysäsong.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Sport
INNEBANDY Höllvikens IBF ligger inte på latsidan i sin jakt på att förstärka truppen till nästa SSL-säsong. Redan nu kan sex nyförvärv räknas in, två av dem med VM-meriter för Danmark.

– För att vara så här tidigt i april ser det väldigt bra ut. Framför allt har vi breddat truppen, påstår Joon Berggren, som står inför sin tredje säsong som huvudtränare för Höllviken.

Lagkaptenen Pontus Karlsson försvinner till Schweiz och målvakten Carl Hansson slutar.

Just nu är det “bara” dessa två spelare som står antecknade i förloradkolumnen.

Sex nya spelare har Höllviken gjort klart.

Två av dem har Näsets stolthet hämtat från Danmark. Såväl forwarden Mathias Glass som målvakten Mike Trolle Lind är landslagsspelare med VM-meriter.

– Mathias är en högerfattad forward, precis vad vi behöver, stor och stark och ung och hungrig, beskriver tränare Berggren nyförvärvet från danska storklubben Benløse Floorball Club.

Mathias Glass, som beskrivs som en av Danmarks största och mest lovande spelare, har kontinuerligt tränat med Höllviken de senaste säsongerna.

Så har också det andra nytillskottet från Danmark, rutinerade landslagsmålvakten Mike Trolle Lind, gjort.

2014 utsågs han till VM:s bästa målvakt. Närmast kommer han från Hvidovre Attack Floorball Club.

– I Mike får vi in en rutinerad 30-åring med en bra storlek som i sina toppar har en förmåga att spika igen helt och hållet.

Tidigare i år gjorde Höllviken klart med lovande tjecken Jan Eckhardt, vilket innebär att klubben nu har tre målvakter i truppen. Den gångna säsongens förstemålvakt Erik Lennheimer är ju kvar.

– Vass konkurrens, konstaterar Berggren.

– Det höjer alla.

Unga talanger

Höllviken har också kontrakterat två unga talanger från RIG Umeå, alltså från innebandyns riksidrottsgymnasium, Elias Niclasson och Daniel Ring.

– De har spelat i allsvenskan, upplyser Berggren.

Elias beskrivs som en spelskicklig och trygg back som ursprungligen kommer från Västerås och Daniel, som ursprungligen kommer från Åkersberga, som en snabb leftare som snittat drygt en poäng per match i årets allsvenskan. Båda är födda 2001. Till dessa nyförvärv ska även läggas en forward från Tjeckien.

– Och några ytterligare nyförvärvsbollar är i luften, hälsar Joon Berggren.

Strid om slutspelplats

Han hoppas att Höllviken ska vara moget att på allvar strida om en slutspelsplats.

– I år gjorde vi vår placeringsmässigt bästa säsong och året innan tangerade vi vårt poängrekord. Kurvan pekar långsamt uppåt, menar Höllvikens tränare.

Just nu har laget träningsuppehåll. Men inte på grund av coronapandemin.

– Vi skulle haft ledigt i vilket fall som helst. I början av maj är det meningen att vi ska dra i gång igen.

SSL-säsongen fick ett abrupt slut i och med att den sista omgången ställdes in. Kvar hade egentligen Höllviken också att möta Malmö i DM-finalen.

– Den är planerad att spelas till hösten i stället, berättar Joon Berggren.

Sport

FA:s mardröm – kan förlora 1,8 miljarder

Englands Raheem Sterling. Arkivbild.
Englands Raheem Sterling. Arkivbild.
Fotograf: Vadim Ghirda/AP/TT
Sport

Svenska fotbollförbundet väljer att permittera delar av personalen i coronakrisen, även om det ekonomiska läget än så länge inte beskrivs som akut.

I England räknar förbundet (FA) med att man hittills förlorat runt 100 miljoner pund, motsvarande 1,2 miljarder kronor, på uppskjutna landskamper, uteblivna matcher i FA-cupen och evenemang på Wembley.

"Men summan kan lätt överstiga 150 miljoner pund (1,8 miljarder) beroende på varaktigheten och regeringens nödvändiga åtgärder", skriver FA på sin hemsida.

FA föreslår att alla anställa som tjänar minst 622 000 per år eller mer tillfälligt sänker sin lön med 7,5 procent. Vidare kommer ledningsgruppen att gå ned i lön med 15 procent och de som tjänar allra mest – bland andra herrlandslagets förbundskapten Gareth Southgate – sänker lönen med 30 procent.

NÄSTA ARTIKEL