Svalöv

77-åring lurad på 15 000

Ingen Sektion satt
Svalöv Ett nytt bedrägeri där personer ringer upp äldre människor och lockar av dem bankkoder har inträffat i Svalöv.

Den här gången handlar det om en 77-årig kvinna i kommunen som blev uppringd av en person som förklarade att denne representerade både Ikano-banken och Nordea.

Det var i tisdags morse som bedrägeriet gjordes och här gick kvinnan med på att lämna ut sin personkoder till sin bankdosa.

Följden blev att kvinnan blev av med totalt 15 000 kronor från sitt bankkonto ganska snart efter hon lämnat ut koderna.

Polisen är oroad över att bedrägerierna fortsätter på många platser och manar till uppmärksamhet:

– Det finns ingen bank som ringer upp sina kunder på det här sättet, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson vid polisen i Helsingborg.

– Det handlar om inget annat än en bluff och man ska aldrig lämna ut några känsliga personuppgifter.

– Vad det än gäller.

Ett bra tips är även att trycka av samtalet direkt eller be om att få ringa upp på ett nummer som går till den bank man har sina pengar i.

Inrikes

Stopp på kräksjukan efter coronarestriktioner

Grafiken visar antal fall av calicivirus, som orsakar vinterkräksjuka, under denna säsong (gröna staplar) jämfört med tidigare år. Siffror från Folkhälsomyndigheten.
Grafiken visar antal fall av calicivirus, som orsakar vinterkräksjuka, under denna säsong (gröna staplar) jämfört med tidigare år. Siffror från Folkhälsomyndigheten.
Fotograf: Folkhälsomyndigheten
Inrikes
Inrikes Spridningen av årets vinterkräksjuka verkar ha dött ut ovanligt tidigt. Anledningen tros delvis bero på de restriktioner och skärpta hygienrutiner som har införts efter spridningen av coronaviruset.
– En snabb avtrappning av säsongsinfluensan och vinterkräksjukan visar att vi har ett stort genomslag i de åtgärder vi genomfört, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på måndagens pressträff.

De fall av vinterkräksjuka som rapporteras in till Folkhälsomyndigheten återspeglar bara de patienter som behövt uppsöka vården, så det är långt ifrån alla fall som rapporteras in. Men trots mörkertalet finns tecken på att vinterkräksjukan inte fått lika stort fäste som vanligt.

– Det har rapporterats in avsevärt färre fall. Vinterkräksjukan brukar klinga av först om fem till åtta veckor, så det är långt tidigare jämfört med åren innan, säger Elsie Ydring, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Kraftigt fall

Under vecka elva rapporterades 164 fall av vinterkräksjuka, två veckor senare var det nere på 38 fall. Elsie Ydring menar dock att man ska ha i åtanke att det inte inkommit rapporter från samtliga laboratorier.

– Normalt vi får aldrig reda på exakt hur många som drabbas varje år eftersom sjukdomen inte är anmälningspliktig. Men eftersom det är betydligt färre fall som rapporteras in under den här tiden, kan det inte bara bero på att labben har fullt upp med annat, säger Elsie Ydring.

Uppmaningar hjälper

Skälet till de få fallen tror hon beror på de restriktioner och uppmaningar till skärpta hygienrutiner som införts efter coronavirusets spridning i Sverige.

– Vi kan givetvis inte säga det med hundra procents säkerhet, men vi är mer noga med hygienen, det är färre barn på förskolan just nu och vi tillämpar social distansering. Det hjälper förmodligen, säger Elsie Ydring.

TT: Kan vi lära oss något av det här årets färre antal fall?

– Jag tror tyvärr att vi får fortsätta leva med att vinterkräksjukan sprids under den här perioden på året. Men det är väldigt bra om man håller sig hemma om man är sjuk och undviker att besöka nära och kära på sjukhus eller andra vårdinrättningar, och att man fortsätter att uppmärksamma vikten av god handhygien. För tvål och vatten är det enda som biter på kräksjukevirus, säger Elsie Ydring.

Carin Fock/TT

Vinterkräksjukan kan vara över – ovanligt tidigt. Arkivbild.
Vinterkräksjukan kan vara över – ovanligt tidigt. Arkivbild. Fotograf: JONAS EKSTRÖMER / TT

Utrikes

Tyskland planerar återgång till det normala

Gatan Heerstrasse som leder ut ur Berlin var nästan tom i söndags. Inrikesdepartementet vill att restriktionerna i landet ska lättas så snart det är möjligt, enligt ett dokument som Reuters har tagit del av.
Gatan Heerstrasse som leder ut ur Berlin var nästan tom i söndags. Inrikesdepartementet vill att restriktionerna i landet ska lättas så snart det är möjligt, enligt ett dokument som Reuters har tagit del av.
Fotograf: Christoph Soeder/AP/TT
Utrikes
Utrikes Krav på munskydd på offentlig plats och begränsningar i hur många som får träffas på en och samma gång. Det hoppas Tyskland ska bidra till att restriktionerna som har införts på grund av coronaviruset snart kan lättas.

Tysklands inrikesdepartement har tagit fram en lista med åtgärder som man hoppas ska möjliggöra en gradvis återgång till det normala efter det att de nuvarande restriktionerna hävs den 19 april.

Stora delar av Tyskland har varit nedstängda sedan den 22 mars. Restriktionerna för att hejda spridningen av coronaviruset har fått landets ekonomi att tvärnita och den väntade recessionen gör beslutsfattarna angelägna om att försöka få i gång viktiga verksamheter igen.

Spåra smittade

Nyhetsbyrån Reuters har tagit del av ett utkast till inrikesdepartementets handlingsplan. Där står att de föreslagna åtgärderna tros vara tillräckliga för att hålla infektionstakten under siffran ett, alltså när en smittad person statistiskt sett smittar mindre än en annan människa med viruset, även om samhället gradvis återgår till det normala.

Förhoppningen framöver är att man inom ett dygn ska kunna spåra 80 procent av de personer som en smittad person har varit i kontakt med. Dessa ska sedan att sättas i karantän, antingen hemma eller på hotell.

Obligatoriskt munskydd

De strikta gränskontrollerna kommer att lättas men stora evenemang och privata fester kommer fortsatt att vara förbjudna. Så snart det finns tillräckligt med munskydd kommer det också att bli obligatoriskt att bära dem på tåg och bussar såväl som i fabriker och offentliga byggnader, enligt listan med åtgärder.

Samtidigt meddelar det tyska inrikesdepartementet att alla som anländer till Tyskland kommer att behöva sitta i karantän i 14 dagar. Åtgärden gäller från den 10 april – men hälsopersonal från gränsområdena och affärspersonal på kortare resor kommer att undantas.

Inrikes

Tegnell: Äldreboenden största bekymret

Statsepidemiolog Anders Tegnell och Maria Bergstrand vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap under en pressträff på måndagen.
Statsepidemiolog Anders Tegnell och Maria Bergstrand vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap under en pressträff på måndagen.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Det största bekymret just nu är att smittan kommit in på så många äldreboenden, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.
Hittills har 7 206 personer i Sverige bekräftats smittade av coronaviruset, och 477 dödsfall kopplade till covid-19 har rapporterats.

Av de som har avlidit är 282 män och 195 kvinnor, visar Folkhälsomyndighetens statistik.

– I Sverige har vi ganska få fall rapporterade under helgen och också i dag (måndag). Det måste tolkas med stor försiktighet för vi vet att vi har mindre inrapportering under helgerna, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Inflödet till intensivvården håller sig stabilt.

– Det är ungefär lika många nyinlagda fall varje dag. Totalt hittills har 590 personer intensivvårdats. Men det är långtifrån alla som ligger kvar på IVA i dag.

Det är 430 personer smittade av coronaviruset som får intensivvård, enligt statistik från Svenska intensivvårdsregistret.

Enligt Socialstyrelsen finns det intensivvårdsplatser att tillgå.

– Vi har en 20-procentig ledig kapacitet för allvarligt sjuka i dag, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

Största bekymret

Anders Tegnell säger att det största bekymret just nu är att smittan kommit in på så många äldreboenden.

– Det här är ett stort bekymmer och en stor anledning till de ökande dödstalen vi ser i Sverige i dag. När jag pratar med mina nordiska kollegor har de inte samma problem där.

Han säger att skyddsutrustning inte är den avgörande faktorn på äldreboendena.

– Skyddsutrustning kommer aldrig att lösa några problem, allra minst på äldreboenden. Det avgörande är att vara hemma när man är sjuk. Vill man stoppa smittspridningen är det de basala hygienrutinerna som är viktiga.

Andra virus

Arbetet med att plana ut kurvan fortgår, enligt Tegnell.

– Vi ser viss effekt av åtgärder eftersom man kan ta att andra virus slutar cirkulera som en bra intäkt för att det händer saker.

Genom att titta på utvecklingen av den vanliga säsongsinfluensan och vinterkräksjukan kan man se att de åtgärder som vidtagits mot coronaspridning haft verkan.

– En snabb avtrappning av säsongsinfluensan och vinterkräksjukan visar att vi har ett stort genomslag i de åtgärder vi genomfört. Det vore underligt om det inte också hade ett stort genomslag på coronaviruset, säger Tegnell.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Kultur och nöje

Tv-toppen: Idrottsstjärnorna fortsätter locka

Gänget från 'Mästarnas mästare' fortsätter att locka tittare. Arkivbild.
Gänget från "Mästarnas mästare" fortsätter att locka tittare. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje SVT:s "Mästarnas mästare" är fortsatt etta på tv-toppen.
Specialprogrammet "Let's dance 10 år" kvalar däremot inte in på topp tio-listan med bara 676 000 tittare.

1. Mästarnas mästare (SVT1, söndag) 2 117 000

2. Bäst i test (SVT1, fredag) 1 795 000

3. Skavlan (SVT1, fredag) 1 724 000

4. Vem bor här (SVT1, måndag) 1 564 000

5. Sveriges mästerkock (TV4, onsdag) 1 391 000

6. Trädgårdstider (SVT1, tisdag) 1 210 000

7. Smartare än en femteklassare (SVT, lördag) 1 155 000

8. Stjärnornas stjärna (TV4, lördag) 1 116 000

9. Sjölyckan (TV4, lördag) 918 000

10. Fråga doktorn (SVT1, måndag) 908 000

Mätperiod: 30/3–5/4. Inga nyhetsprogram, "Sportnytt" eller program under tio minuter tas med på listan.

Sport

Stensons historiska tävling inställd

Henrik Stenson. Arkivbild.
Henrik Stenson. Arkivbild.
Fotograf: Kamran Jebreili/AP/TT
Sport
Sport Henrik Stensons och Annika Sörenstams historiska mixedtävling på Bro Hof i sommar ställs in.
– Hälsan är viktigare i det här läget. Men vi kommer tillbaka 2021. Ses då, säger Stenson i en Twittervideo.

Golftourerna för herrar och damer har stegvis ställt in eller skjutit upp tävlingar som skulle ha genomförts under våren, på grund av coronakrisen.

Scandinavian Mixed, där Henrik Stenson och Annika Sörenstam är arrangörer, skulle ha spelats på Bro Hof utanför Stockholm 11-14 juni. Damer och herrar från Europatourerna skulle för första gången ha spelat tillsammans och gjort upp om samma pokal och med lika stora prispengar.

Mixedtävlingen finns med på spelschemat nästa år i stället, skriver Europatouren i ett pressmeddelande.

"Vi fortsätter att följa den globala situationen när det gäller coronaviruset och värderar vilken påverkan den kan ha på våra turneringar. Hälsan har absolut prioritet", säger Keith Pelley, chef för herrarnas Europatour.

Hur det blir med de marockanska tourtävlingarna, som skulle ha avgjorts samtidigt för damer och herrar 4-7 juni men som nu stoppas, är inte klart.

"Vi fortsätter att diskutera möjligheten att spela de tävlingar som hittills ställs in tills vi får klarhet i den globala situationen", säger Pelley.

Opinion

Vår beredskap är inte god längre

Opinion Sveriges beredskapslager försvann 2002, men då hade avvecklingen pågått nästan ett årtionde. Jämfört med Finland har vi dålig beredskap nu under coronakrisen, då vi i princip inte har några lager alls av sjukvårdsutrustning.

Regionerna fick i början av 2000-talet ta över ansvaret för lager av sjukvårdsutrustning och det förefaller ha skett lite godtyckligt. De beredskapslager som funnits tidigare låg geografiskt långt bort från befolkningstäta områden. Det kalla kriget upphörde och då upphörde också behovet av att ha stora lager av matvaror och sjukvårdsutrustning. EU-inträdet bidrog också till att Sverige tyckte sig kunna lita på att problem kunde lösas gemensamt. Detta särskilt eftersom Sverige hade det ekonomiskt tufft efter 90-talskrisen och Göran Persson-regeringen tyckte det var rimligt att dra nytta av EU-medlemskapet på detta sätt.

När det gäller mat ligger självförsörjningsgraden på runt hälften av behovet, men i själva verket är den mycket mindre än så. Det behövs drivmedel och konstgödning för att producera livsmedel, och där är den svenska produktionen i princip noll. Det skulle krävas mycket mankraft och hårt arbete för att kunna odla den mat som behövs vid en total avspärrning. Vi kan lugnt räkna med att den stadsodling som finns idag skulle öka markant.

Även det civila försvaret har levt ett undanskymt liv sedan det kalla kriget upphörde. 1986 fick kommunerna ansvaret för det så kallade hemskyddet och tog hjälp av Civilförsvarsförbundet. Organisationen har levt en lite undanskymd tillvaro, men kanske kan det bli en uppgång när många människor ser ett behov av att höja sin egen beredskap. Genom klimatkrisen har många blivit så kallade preppers, som har lager hemma som gör att man klarar sig en längre tid. Coronakrisen har spätt på denna insikt och det är kanske en något så när rimlig förklaring till hamstringen av toalettpapper. Coronapandemin för förhoppningsvis det goda med sig att kunskapen om och efterfrågan på en god beredskap ökar.

Nyheter

Försvaret skickar ambulanser till Skåne

Tre av försvarets ambulanser skickas nu till Skåne.
Fotograf: Amanda Öberg/Försvarsmakten.
Nyheter
SKÅNE Försvarsmakten skickar tre av sina ambulanser till Skåne under coronakrisen. Ambulanser ska främst transportera covid 19-patienter som är i behov av intensivvård mellan skånska sjukhus.

– Det är positivt att Försvarsmakten har möjlighet att hjälpa till i Skåne med denna viktiga resurs. Strategiskt och operativt samarbete kommer att vara a och o i vårt arbete med att ta hand om ett ökat antal sjuka med covid-19, säger beredskapsöverläkaren Carl Vigre i ett pressmeddelande.

Försvarets ambulanspersonal ska utbildas av Region Skåne som också ansvarar för att ambulanserna bemannas med specialistsjuksköterskor när fordonen är används.

Utlåningen innebär att Region Skåne och Försvarsmakten fortsätter sitt samarbete inom ramen för krisberedskap.

Antalet konstaterade fall i Skåne var under måndagen uppe i 349. 15 personer har avlidit och 51 personer vårdas på sjukhus.

Av dem som lagts in för sjukhusvård intensivvårdades 14 personer.

Malmö

Sonen hittade barnporr i pappans dator

Malmö
Malmö Den vuxna sonen skulle leta efter studentbilder på pappans dator. I stället hittade han tusentals bilder med barnporr.
Sonen och hans syster polisanmälde pappan. Nu döms han till sex månaders fängelse.

Både sonen och hans syster chockades av materialet i pappans dator. De hade sett upp till fadern, och haft en trygg uppväxt. Men i förhör berättade de också att pappan levt utan partner i många år.

En dag 2019 förändrades allt. Sonen skulle hämta studentbilder i pappans bostad som skulle finnas på ett usb-minne. Han märkte att pappans dator stod på, och började leta efter fotona från systerns student. I en mapp hittade han helt andra bilder.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL