Kultur

Vilda kast för programledarna

Lina Hedlund, David Sundin och Linnea Henriksson programleder Melodifestivalen. Foto: Claes Hall
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje Ikväll går fjärde deltävlingen av stapeln på Malmö arena. En som är glad över att återvända till hemmaplan är artisten och programledaren Linnea Henriksson.

På lördag går den sista deltävlingen i Melodifestivalen av stapeln. De tre som följt med tävlingen hela tiden, programledarna Linnea Henriksson, Lina Hedlund och David Sundin, gav sin syn på upplevelsen på presskonferensen på Malmö arena under fredagen.

Vad kan ni berätta om sista deltävlingen?

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tunga remissinstanser vill se ny "coronalag"

Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin vid en tidigare pressträff. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin vid en tidigare pressträff. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Flera remissvar ger grönt ljus för lagförslaget om att ge regeringen utökade maktbefogenheter. Men lagförslaget får samtidigt spridda skurar av kritik.

I stora drag är remissinstanserna positiva till att regeringen snabbare ska få fatta beslut som begränsar smittspridningen av coronaviruset. Varken Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB – de myndigheter som dagligen håller pressträff om smittspridningen – opponerar sig mot nya maktbefogenheter för regeringen.

Men processen är betydligt snabbare än normalt. Endast tolv remissinstanser har blivit ombedda att komma med synpunkter och möjligheten att få ge respons har varit rekordkort – 24 timmar. Det innebär svårigheter att göra en tillräcklig konsekvensanalys av förslaget som på vissa håll är otydligt, konstaterar Justitieombudsmannen (JO).

”Bristen på tydlighet medför inte bara att det blir svårt för remissinstanserna att bedöma förslagens rimlighet, utan utgör givetvis också ett betydande rättssäkerhetsproblem när det gäller förutsebarheten av de åtgärder som kan komma att vidtas”, skriver chefsjustitieombudsman Elisabeth Rynning i remissvaret.

"Väcker frågor"

Även förvaltningsrätten i Stockholm menar att regeringens förslag väcker frågor "av konstitutionellt slag", men i slutändan ställer sig ändå både förvaltningsrätten och JO bakom syftet med lagförslaget.

Inom ramen för nya lagen ska regeringen kunna begränsa folksamlingar och bestämma att till exempel nattklubbar, gym och bibliotek måste stänga. Den nya lagen föreslås gälla i tre månader och riksdagen ska kunna stoppa besluten i efterhand. Regeringen ska också kunna omfördela sjukvårdsmateriel och läkemedel mellan kommuner och regioner, men det är en dålig idé enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

"SKR vill kraftfullt understryka att myndigheterna inte har kapacitet eller kompetens att hantera omflyttning av resurser mellan regioner och kommuner och att sådana åtgärder inte är ändamålsenliga för att säkerställa tillgång till läkemedel och utrustning", skriver SKR i sitt remissvar.

I övrigt godtar SKR lagförslaget på grund av rådande omständigheter, även om man framhäver att organisationen "ställer sig tveksam".

Polisen får mer arbete

Polismyndigheten invänder inte mot förslaget, men vill poängtera att man troligtvis påverkas i stor utsträckning ifall folk skulle trotsa regeringens nya regler. Polisen kan då få mer att göra än tidigare och vill därför vet vad som gäller om man bryter mot reglerna.

"Om Polismyndigheten förväntas ingripa mot överträdelser av regeringens föreskrifter är det också av vikt att det har bedömts att polisens befintliga befogenheter i fråga om tvångsåtgärder ger stöd i lag för detta", heter det i polisens remissvar.

Timbro vill skrota förslaget

Den marknadsliberala tankesmedjan Timbro, som liksom flera andra aktörer svarat på eget bevåg, avstyrker helt förslaget.

"Regeringens förslag innebär en undantagslagstiftning som flyttar makten över relationen mellan enskilda och staten från riksdagen till regeringen. Makten över relationen mellan folket och staten flyttas alltså från folkets representanter till statens. Det principiella steget är mycket stort, och bör troligen inte göras alls, och verkligen inte utan god beredning och synnerligen starka skäl", skriver Timbro bland annat.

Erik Nilsson/TT

FAKTA

Fakta:

Följade myndigheter och organisationer ombads tycka till om lagrådsremissen:

* Folkhälsomyndigheten

* Försvarsmakten

* Förvaltningsrätten i Stockholm

* Läkemedelsverket

* Länsstyrelsen i Västmanlands län

* Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

* Polismyndigheten

* Justitieombudsmannen

* Socialstyrelsen

* Sveriges Apoteksförening

* Sveriges Kommuner och Regioner

* Tullverket

På eget initiativ har även bland andra Journalistförbundet, Företagarna, Svenskt Näringsliv och Privattandläkarna lämnat sina synpunkter.

Inrikes

Sexåriga Sandra hade virtuellt barnkalas

Sandra och hennes lillasyster Ellie fikar framför skärmen där kalasdeltagarna kopplat upp sig för att digitalt vara med på barnkalaset.
Sandra och hennes lillasyster Ellie fikar framför skärmen där kalasdeltagarna kopplat upp sig för att digitalt vara med på barnkalaset.
Fotograf: Privat/TT
Inrikes
Inrikes Att fira sin födelsedag under coronatider kan vara svårt. Men Sandra Södermans speciella barnkalas kunde pågå helt utan risk för smittspridning.
– Vi tänkte att vi kunde ha ett videokalas i stället på grund av coronaviruset, säger hon.

Klockan två på söndagseftermiddagen kopplar flera barn upp sig på en digital tjänst för videomöten. Sandra Söderman fyller sex år och sitter hemma i Stockholm framför tv:n, iklädd kalasklänning. Tillsammans ska de ha ett barnkalas på distans.

– Man får inte komma hit om man är hostig eller snorig. Viruset syns ju inte. Det är en pytteliten boll som hoppar mellan människor när man nyser, säger Sandra Söderman.

I stället för presenter

Först får alla presentera sig och sedan följer charader. De virtuella gästerna förväntas också ha förberett egen fika med hjälp av sina föräldrar. På kalasinbjudan finns recept på chokladdoppade aprikosklubbor som inspiration. I stället för presenter har alla ritat varsin teckning.

– De visade upp teckningar som de hade ritat till mig. På en stod det skrivet att jag skulle titta utanför dörren och där låg ett paket. Det var Elsa-lego från en granne, säger Sandra Söderman.

TT: Kändes det tråkigt att inte ha ett vanligt kalas?

– Lite tråkigt. Innan corona kom ville jag ha ett kalas med skattjakt där alla presenter var gömda. Så hade jag tänkt.

"Bra men lite konstigt"

Idén om ett virtuellt barnkalas kläcktes eftersom många håller sig hemma och undviker att träffas för att minska risken för smittspridning av coronaviruset.

– Det vore tråkigt att inte ha något kalas alls. På jobbet har jag en hel del videomöten och tänkte att det här kanske går att göra som ett kalas, säger Karl Söderman, pappa och festfixare.

Kalaset tog slut efter en timme utan större teknikstrul och flera gäster påpekade att det var konstigt med ett så kort kalas.

– Några tyckte bättre om ett riktigt kalas. När jag frågade varför svarade de att på ett riktigt kalas får man tårta, fiskdamm och se hur man bor, säger Karl Söderman.

I stora drag är både pappa och dotter ändå nöjda.

– Det var bra men lite konstigt, säger Sandra Söderman.

Erik Nilsson/TT

Sandra tillsammans med pappa Kalle i samband med barnkalaset.
Sandra tillsammans med pappa Kalle i samband med barnkalaset. Fotograf: Privat/TT

Inrikes

Regeringen bjuder upp oppositionen till dans

Centerns partiledare Annie Lööf (C) anser att Moderaterna har presenterat 'genomarbetade analyser'. Arkivbild.
Centerns partiledare Annie Lööf (C) anser att Moderaterna har presenterat "genomarbetade analyser". Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes Centerpartiet vill att Moderaterna hjälper regeringen och samarbetspartierna att arbeta fram kommande krispaket, skriver partiföreträdare på Dagens Nyheters debattsida.
Inom bara några timmar kom beskedet till TT att regeringen är öppen för fördjupat och breddat samarbete med oppositionen.

"Sannolikheten för att ett nytt omfattande ekonomiskt krispaket behöver sättas in är stor och vi ser att det då vore av stort värde om framför allt Moderaterna (M) bjuds in till gemensamma överläggningar med S, C, L och MP", skriver partiledaren Annie Lööf (C) och vice partiledare Anders W Jonsson (C).

En bred politisk samling är nödvändig för att hitta lösningar i en tuff ekonomisk tid, anser Centern.

"Konstruktivt sätt"

"Under de senaste veckorna har vi framför allt noterat hur Moderaterna agerat på ett ansvarsfullt och konstruktivt sätt. De har presenterat genomarbetade analyser på de problem vi nu står inför och kommit med ett antal goda förslag på statliga åtgärder för att möta dessa", skriver Lööf och Jonsson.

Regeringen har under coronakrisen ofta sökt och till stora delar också fått bred förankring i riksdagen för sina förslag.

"Fördjupar gärna"

Inom några timmar efter debattartikeln lämnade finansminister Magdalena Andersson (S) en skriftlig kommentar till Centerpartiets förslag och till samarbete med oppositionen:

"Sverige befinner sig i en allvarlig kris. Regeringens utgångspunkt är att lyssna på alla förslag oavsett avsändare. Regeringen och samarbetspartierna har kunnat vara snabbfotade tack vare stort ansvarstagande från oppositionspartierna. Vi vill även fortsättningsvis arbeta med bred förankring i riksdagen och fördjupar gärna samarbetet med oppositionen."

Tomas Bengtsson/TT

Erik Nilsson/TT

Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för djupare samarbete med oppositionspartierna. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för djupare samarbete med oppositionspartierna. Arkivbild. Fotograf: Janerik Henriksson/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Så påverkar den svenska spellagen spelindustrins framtid

Casinobonusar I mer än 20 år har Sveriges regering vägrat släppa på det statliga spelmonopolet, och släppa in spelbolag på den svenska spelmarknaden.

Svenska spelbolag etablerade därför sina huvudkontor i europeiska speljurisdiktioner som Malta, och under de senaste 15 åren har online-spel blivit en socialt accepterad underhållningsform som omsätter miljardbelopp varje år.

Flera av de bolag som startade för tio till femton år sedan är idag väletablerade spelkoncerner, som årligen uppvisar lysande resultat på Stockholmsbörsen. Samtidigt verkar efterfrågan på online-spel bara växa. Det går inte längre att blunda för spelbolagens framfart och den svenska staten kan inte längre konkurrera med spelsajterna.

Sommaren 2018 tog Sveriges regering därför beslutet att börja licensiera online-spel från och med den första januari 2019. Och det beslutet ledde givetvis till en del lokala nyheter och åsikter. Men vad betyder den nya spellagen egentligen för spelbolagen, och för Sverige?

Därför licensierar Sverige online-spel

Nästan varje månad kommer det nya svenska casinon. Casinobranschen har blivit otroligt stor i Sverige, och färska undersökningar visar att var tredje svensk numera spelar casino på nätet.

Sverige har därför börjat licensiera online-spel, så att statskassan inte går miste om de intäkter som den svenska spelmarknaden genererar varje år. Den svenska statens spelsidor och spelbutiker kan inte längre konkurrera med casinosajter som släpper nya spel varje månad, och bettingsajter som erbjuder odds på matcher från världens alla håll och kanter.

Dödsstöten har onekligen varit mobiloptimeringen, som gjort nätcasinospel och online-betting otroligt tillgängligt. Varför skulle någon vilja springa ner till hörnbutiken för att lägga ett spel, när du kan oddsa medan matchen pågår från ditt vardagsrum och ta ut dina vinster på under fem minuter?

Det enda sättet den svenska staten kan tjäna en hacka på pengarna som det svenska folket omsätter i online-spel är att börja licensiera spelsajter. Det är precis vad den svenska regeringen gjort, och därför måste numera alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden ha en svensk spellicens.

Utgångspriset för en svensk spellicens ligger på 400 000 kronor, och sedan förhåller sig priset till vad för slags tjänster en speloperatör vill erbjuda. Spelbolagen måste även rätta sig efter en del nya riktlinjer som de inte stött på tidigare. Den svenska spellicensen ställer nämligen väldigt strikta krav på bonuserbjudanden, marknadsföring och ansvarsfullt spelande. Och följer spelbolagen inte de här reglerna riskerar de att förlora sin licens. Mer om svenska bonusregler kan du läsa om på spelinspektionens hemsida.

Bara en enda bonus

Den mest påtagliga förändringen som den svenska spellagen medfört är restriktionerna på bonuserbjudanden. Sedan den första januari 2019 får spelsajter på den svenska spelmarknaden bara erbjuda spelare en enda bonus. Den här bestämmelsen har skakat om spelindustrin i Sverige, eftersom återkommande kampanjerbjudanden, och så kallade återaktiverings-kampanjer, varit en central del av de svenska speloperatörernas affärsmodell.

Spel med BankID

När de inte längre kan locka spelare med attraktiva bonuserbjudanden har casinona fått tänka om. Och det har skapat nya branschtrender. Nu är det senaste skriket att låta spelare spela casino utan registrering med hjälp av BankID. Genom att legitimera sig med BankID slipper spelare genomgå en lång registreringsprocess, och dessutom kan de få sina uttag inom fem minuter. Istället för bonusar har det alltså börjat handla allt mer om smidiga användarfunktioner och tillgänglighet.

Mer gamification och nya spelfunktioner

När äventyrscasinona kom runt 2013 revolutionerade de på många sätt spelbranschen. Innovativa speloperatörer skapade roliga spelnarrativ som löpte parallellt med casinospelandet och gav spelare mer underhållning för pengarna de satte in. Pionjärer som Casino Heroes håller fanan högt än idag, och har expanderat sitt koncept till flera nya sajter, där de dessutom inkorporerat spel med BankID.

Samtidigt har nykomlingar som High Roller fortsatt fila på gamification-funktioner för att ge spelare en mer engagerande och personlig spel-och användarupplevelse. Hos flera casinon ser vi nu funktioner som låter spelare tävla direkt mot varandra, vilket naturligtvis ökar den sociala interaktionen och tillför en ny dimension till casinospel.

Sedan årsskiftet har vi fått se några nykomlingar på den svenska spelmarknaden som verkligen tagit ut svängarna. När du loggar in hos nätcasinot Duelz förstår du knappt att du hamnat på en casinosajt. Det här casinon har kombinerat casinospel med grafik och spelnarrativ som är lånade ut tvspels-världen, och dessutom optimerat spelupplevelsen för mobiltelefoner på ett fenomenalt sätt.

När bonusar blivit ett minne blott måste nätcasinona vara kreativa för att sticka ut. Casinospelare har onekligen några spännande år att se fram emot, och det ska bli intressant att se hur de svenska spelbolagen anpassar sig efter den nya spellagen.

Malmö

Sveriges största hängande trädgård på Mobilia

Flygbild över Mobiliaområdet
Visionsbild över Torghuset med Sveriges största hängande trädgård.
Fotograf: Walk The Room
Malmö
Malmö Den största utmaningen är blåsten. Klimatet fungerar och ljuset är inga problem, men för att tåla Malmös hårda vindar krävs tuffa plantor när Sveriges största vertikala trädgård anläggs på Mobilia.

– Det är en riktig blåshörna, kranvagnen gungar ordentligt när man är där uppe, säger Jens Öqvist, som är landskapsingenjören bakom verket.

Uppförandet av Sveriges största växtvägg utomhus ska, om planen håller, vara klar till påsk. Totalt handlar det om 270 kvadratmeter vägg som ska förvandlas till en hängande trädgård ovanför entrén till det nya barnkulturhuset Funnys äventyr, som ska öppna i höst.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"Intressant att rota i skamliga skrymslen"

Lundafödda David Wiberg är aktuell med romanen En vuxen människas bekännelser.
Kultur och nöje
Litteratur Ett förhållande som gick i kras för 15 år sedan, en hämnd med katastrofala följder och ett liv som aldrig tog fart. Efter ungdomsböckerna om Linnea har David Wiberg skrivit sin första roman för vuxna, En vuxen människa bekännelser, om en medelålders man som passar föräldrarnas hus i Hjärup och försöker konstruera, eller rekonstruera, sitt liv. - Det som gör litteratur och konst intressant är när man vågar gå till de lite skamliga och smutsiga skrymslena och rota runt där, säger han.

David Wiberg är född och uppvuxen i Lund och var med och bildade humorkollektivet Varanteatern 1992. Han är utbildad arkitekt men framförallt verksam som komiker, skådespelare och manusförfattare. Stor uppmärksamhet fick han när han i monologform gestaltade tonårstjejen Linnea i de egenskrivna föreställningarna Dagboksanteckningar från ett källarhål och Svart tulpan. Föreställningarna blev också två uppskattade ungdomsromaner om Linnea. Den senaste, Vi ses i mörkret, kom 2016.

- Många tyckte att det var otroligt att en medelålders man skrev de här böckerna om Linnea och undrade hur jag hade gått till väga. Själv kunde jag tänka att mycket av Linneas tankar är mina egna, att det handlar om att få syn på en del av mig själv som jag inte reflekterat så mycket över eller satt ord på innan, säger David Wiberg på telefon från Stockholm där han bor sedan 14 år tillbaka

- När jag hade skrivit böckerna om Linnea tänkte jag att det vore spännande att skriva en roman för vuxna och börja i samma typ av ältande och i den här känsligheten där man snappar upp så mycket saker runt sig att man kanske missar riktigt väsentliga saker, fortsätter han.

Vill bottna i karaktären

Resultatet blev romanen En vuxen människas bekännelser där en medelålders man berättar sin livshistoria men vägrar säga sitt namn. ”Jag kommer inte att berätta vad jag heter. Mitt andranamn är Jordi och bara det är ett problem. Ingen tror på någon som heter Jordi. Och jag vill att ni ska tro på mig.” står det i början av boken.

Historien som huvudpersonen vill att läsarna ska tro på börjar i nutid där han passar sina föräldrars hus i Hjärup och har ångest över att systern och hennes familj, hans trygga punkt i tillvaron, ska flytta utomlands. I ett återberättande tar han också med läsarna 15 år tillbaka i tiden och till Stockholm när hans flickvän Alice gör slut och han gör sig skyldig till en hämnd som förändrar hans liv fullständigt. Insprängt mellan nutid och dåtid finns intervjuer som huvudpersonen gör med olika personer i sitt liv.

– För mig är det viktigt att hitta en en karaktär som jag känner att jag bottnar i innan jag börjar med själva berättelsen, berättar David Wiberg. Min huvudperson har den här barnsliga idén om att det finns en rättvisa i världen, att det är verklighetens fel om något dåligt händer en. Den uppfattningen kan jag, i vissa sammanhang, dela med honom och det här är något som man som vuxen får hålla för sig själv. Dels för att man ska ta eget ansvar och dels för att inte blir en bitter person som bara tycker att saker går emot en. Man kan se det som att jag tänkte mig tillbaka i livet och hittade en punkt där jag började fundera på hur mitt liv skulle ha blivit om jag hamnat någon helt annanstans. Vem hade jag riskerat att bli då?

Obehagligt går att behålla

Att skriva en vuxenroman skilde sig inte så mycket från att skriva för ungdomar menar David Wiberg.

- Jag använde samma metod när jag skrev om Linnea, det här att vara romanfiguren trogen. Men sedan finns det en större frihet när man skriver för vuxna och går till de här skamliga skrymslena och vrårna och rotar runt. Om man stöter på något riktigt obehagligt så har man möjlighet att behålla det.

Vad tycker du om din huvudperson då?

- Jag tycker inte att han är någon särskilt sympatisk person men inte direkt osympatisk heller, snarare sorglig. Vår tid är så besatt av starka historier och berättelser men det finns något intressant i att min huvudperson har hamnar i periferin av sitt liv och att han får berätta sin historia fast den inte är så spännande. Sedan har jag avsiktligt skapat lite spänning genom att inte med direkt avslöja vad det egentligen vad han gjorde mot sin flickvän. Här kan man också som läsare ifrågasätta om det verkligen har hänt eller om det är något han diktar upp för att orka hänga kvar i livet?

Mer nervöst än ungdomsböckerna

Den 15 april ligger En vuxen människas bekännelser på bokhandelsdiskarna och med tanke på coronapandemin vet David Wiberg inte riktigt hur det blir med lanseringen.

- Jag skulle ha varit med på Sigtuna litteraturfestival men den blev inställd och sedan har jag ett par författarsamtal inplanerade och vet inte riktigt hur det blir med dem. Det händer ju grejer varje dag nu men folk löser saker också med Skypesamtal och webbsända föreställningar så det kanske blir något sådant.

Hur känns det inför släppet?

- Det är roligt men lite mer nervöst än med böckerna om Linnea. Där visste jag sedan föreställningarna att många tyckte om henne som fiktiv person. Men jag tänker att även om det här är en ovanlig berättelse i vissa avseenden så handlar den om väldigt allmänmänskliga saker - kärlek, bekräftelse och sammanhang och att ta det här med att ta ansvar för sitt liv är en väldigt svår sak.

FAKTA

David Wiberg

Född: 1973 i Lund

Bakgrund: Komiker, skådespelare, manusförfattare, dramatiker, konstnär och arkitekt som var med och startade humorkollektivet Varanteatern (1992 - 2003). Har gjort musikvideos, medverkat i radioteater, dansföreställningar, performances, underhållningsprogram och långfilmer. Har gestaltat tonårstjejen Linnea i de egna föreställningarna Dagboksanteckningar från ett källarhål och Svart tulpan som sedan blivit två ungdomsböcker om Linnea - Dagboksanteckningar från ett källarhål (2013) och Vi ses i mörkret (2016). Medverkat i tv-serier som Boy machine, Enkelstöten, Bonusfamiljen och Sommaren med släkten och har gjort föreställningen Här kommer alla känslorna på en och samma gång för Unga Dramaten tillsammans med Oskar Thunberg. 2018 kom text/bild-boken Ingenting känns längre riktigt kul (Galago).

Aktuell: med romanen En vuxen människas bekännelser som kommer ut på Piratförlaget 15 april.

FAKTA

David Wiberg om ...

... att han valt Skåne och Hjärup som nutidsmiljö för sin huvudperson: ”Det är lättare att skriva om platser man känner väl och jag tänker också att det blir bättre och mer läsvärt då. Sedan tänker jag också att många kan känna igen sig i att man, precis som min huvudpersonen, söker sig till sin hemmiljö, landskapet man är uppvuxen i och känner sig trygg i. Sedan har jag alltid fascinerats av åkerlandskapet i Skåne som är så karakteristiskt men som bara ligger där och som man liksom inte riktigt kan nyttja.

... om vad han gör framöver: ”Inspelningen av den nya säsongen av Sommaren med släkten sätter snart i gång och till hösten kommer en ny Bert-film där jag spelar pappan. Sedan är jag också precis i inledningsfasen av arbetet med en ny föreställning tillsammans med Oskar Thunberg som jag gjorde Här kommer alla känslorna på en och samma gång tillsammans med.”

... det han arbetar med någon ny roman också: ”Jag håller på och skriver på en ny romanidé men är i ett väldigt tidigt skede där. Jag tänker att det är något för en ung publik men det är svårt i nuläget att veta var det landar.”

Inrikes

Kungen: Stanna hemma i påsk

Kung Carl Gustaf talar till folket med anledning av coronapandemin. Talet sändes i SVT.
Kung Carl Gustaf talar till folket med anledning av coronapandemin. Talet sändes i SVT.
Fotograf: Sven-Åke Visén/SVT
Inrikes
Inrikes Kung Carl XVI Gustaf har talat till nationen: stanna hemma i påsk.
– Det kan kännas tråkigt. Men det kommer fler påskhelger.

– Covid-19 har Sverige och världen i sitt grepp. Gator och torg är nästan tomma och tysta. Pandemin slår också hårt mot företag och jobb och den svenska ekonomin. Mot hela det svenska samhället.

Så inledde kungen sitt TV-tal till nationen, med anledning av coronaviruset. Han tog tillfället i akt att hylla alla som arbetar i vården för att rädda så många liv som möjligt. Trots risker för den egna hälsan.

– Det är en stor uppgift. Det krävs mod. Och det kommer att krävas uthållighet. Till alla er som deltar i detta viktiga arbete vill jag rikta mitt djupt kända tack, sade han.

Kommer att minnas

Samtidigt måste alla tänka om inför påsk och ställa in sig på att stanna hemma, uppmanade kungen.

– För de flesta av oss handlar det trots allt om ganska små uppoffringar. Inte minst om man jämför med att bli allvarligt sjuk, att förlora en vän eller en familjemedlem.

Läget är fortfarande ovisst, poängterade kungen. Men en sak är säker: vi kommer alla att minnas den här tiden.

– Tänkte jag på mina medmänniskor? Eller satte jag mig själv i första rummet? De val vi gör i dag ska vi leva med, länge. De kommer att påverka många.

Kungen talade från Stenhammars slott utanför Flen i Sörmland. Eftersom kungaparet tillhör riskgruppen för coronaviruset har de följt Folkhälsomyndighetens råd och arbetar hemma.

– Om några veckor fyller jag 74 år. Det är ganska mycket! Men det betyder också att jag hunnit uppleva många av de kriser som vårt land har gått igenom.

"Inte ensam"

Oavsett om man aktivt firar påsken eller inte, kan nog alla nu ta till sig dess budskap, tror kungen:

– Vandringen är lång och mödosam. Men i slutet segrar ljuset över mörkret, och vi kan åter känna hopp.

För oavsett hur djup eller långvarig krisen blir, så tar den förr eller senare slut, sade kungen och avslutade med att önska alla i Sverige en fin påskhelg. Trots allt.

– Även om det kan kännas svårt, så kom ihåg: du är inte ensam.

Jonas Grönvik/TT

Ekonomi

Här är det du inte ska oroa dig för i krisen

Släpp en del av oron, i alla fall när det gäller din ekonomi. Du behöver inte ha allt på ångestlistan samtidigt. Arkivbild.
Släpp en del av oron, i alla fall när det gäller din ekonomi. Du behöver inte ha allt på ångestlistan samtidigt. Arkivbild.
Fotograf: Gorm Kallestad/NTB-TT
Ekonomi
Ekonomi Ett otäckt virus, en massa svårt sjuka människor och på det en ekonomi i spillror. När världen har gått sönder blir oron så stor.
Men du behöver inte bekymra dig över precis allt på en gång. Här är det som du kan släppa just nu.

Banksparandet

Oroa dig inte för ditt sparkapital på bankkontot, även om börserna skakar och företagen dukar under. Pengarna sitter säkert på banken, så länge du har dem på ett konto som är skyddat med insättningsgaranti, förklarar Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

– Man behöver inte oroa sig för att banken går under och pengarna ryker. Det här är inte en bankkris, säger han.

Men även om banker skulle drabbas och gå i konkurs sitter sparpengarna säkert. De allra flesta har sina pengar på konton med insättningsgaranti. Det innebär att pengarna är skyddade upp till 950 000 kronor av staten. Den som råkar ha större sparkapital än så kan ha pengar i flera banker, och få skydd upp till 950 000 kronor varje bank.

Banker, olika kreditinstitut och värdepappersbolag i Sverige är anslutna, men inte alla de mindre bolag som erbjuder en lite högre ränta.

– Det är inte jättevanligt, men de finns.

För säkerhets skull – kontrollera att du verkligen sparar på ett konto med insättningsgaranti, råder Jens Magnusson.

Pensionen

De flesta har ingen anledning att oroa sig för pensionen, konstaterar Jens Magnusson.

– Det har spritts en felaktig bild av att större delen av pensionen nu sitter på börsen, och att pensionen rasar med lika mycket som börsen faller. Men för de flesta, särskilt om man har nära till pensionen, är det mellan 10 och 15 procent av pensionen som är beroende av börsen, förklarar han.

Premiepensionen står ungefär för 15 procent av den allmänna pensionen för de flesta. 85 procent är inkomstpension som i huvudsak är fristående från börsen. Dessutom har de flest äldre en förmånsbestämd tjänstepension som inta heller påverkas av aktiekurserna, förklarar han.

Om det blir riktigt illa finns en broms i pensionssystemet, som innebär att det inte betalas ut mer pengar än vad systemet klarar av. Men den är inte aktuell just nu, förklarar Sharon Lavie, privatekonom på Ikano bank.

– Det skulle kunna bli först senare. Pensionssystemet har också en buffert som är rätt rejäl. Den har mått bra under flera goda börsår, säger hon.

Fast det finns också andra delar av pensionen, som premiepension, tjänstepension och privat pensionssparande. De pengarna är ofta beroende av börsutvecklingen och har påverkats av börskraschen i olika utsträckning.

Garantipensionen och bostadstillägget

Lugn. Pensionärer med de allra lägsta pensionerna sitter säkra. De runt 700 000 personer som har garantipension behöver i alla fall inte oroa sig för någon sänkning. Bostadstillägg, som betalas ut till närmare 290 000 personer, påverkas inte heller. För en gångs skull kan alltså de sämst ställda pensionärerna andas ut, de får i alla fall inga försämringar.

Månadssparandet

Så kallade ISK-konton för månadssparandet i fonder – hu, en så sorglig läsning just nu. Bäst är faktiskt att sluta att titta på de eländiga siffrorna, men att fortsätta med sparandet, tycker Sharon Lavie.

– Om man sparar långsiktigt så ska man fortsätta med det. Jag tycker att man kan se det som att man köper muggar när man köper fonder nu. Muggarna kan se tomma ut nu, men sedan kommer de att fyllas när börsen går upp. Fortsätt att köpa muggarna, säger hon.

Allra värst blir det om den som tycker att det ser för eländigt ut nu säljer sina fonder eller aktier, förklarar Jens Magnusson. Då har man varit med på hela nedgången, och kommer att missa uppgången då det vänder.

– I stället för att försöka tajma en uppgång är det bättre att sparandet bara tuggar på, säger han.

Barnsparandet

Den som spar till sina barn, och även framöver har råd att fortsätta, ska absolut göra det, tycker Jens Magnusson.

– I ekonomiska termer kan det till och med vara väldigt lönsamt med en sådan här period, eftersom aktierna eller fondandelarna är billiga. När vändningen sedan kommer blir utvecklingen fin. Den som exempelvis har en liten femåring kommer att få se både upp- och nedgångar i ekonomin innan det är dags för barnet att få pengarna, till exempel till 18-årsdagen. Och Jens Magnusson är säker, ekonomin kommer att vända uppåt igen så småningom.

Börsklippen

Skippa det där med börsklipp nu, understryker Jens Magnusson. Tillvaron är alldeles för osäker, och det är näst intill omöjligt att pricka rätt, förklarar han.

– Är du småsparare med en normal ekonomi så bör du avstå. Särskilt från att köpa enskilda aktier. Man kan tycka att en aktie ser jättebillig ut, men man kan inte veta nu.

Den som ändå äger aktier eller fonder bör ha kvar sina innehav, tycker han.

Evig krisekonomi

Kommer det vara så här för evigt? Nej, så klart inte, lugnar Jens Magnusson.

– Man ska inte förminska den kris som vi nu har. För många, enskilda och företag, kommer det att vara jättetufft. Men det kommer inte att vara så för alltid.

Visst är coronakrisen ett stålbad, men på andra sidan kommer det att finnas både företag, jobb och en framtid.

– Det här är en otäck kombination av en medicinsk kris och en ekonomisk kris. I andra kriser kan man alltid säga "men det viktigaste är att vi har hälsan". Så är det inte nu, och der är naturligt att oron är stor. Men vi kommer att komma ur det här, säger Jens Magnusson.

Johanna Cederblad/TT

Pengarna sitter säkert på banken, om du har dem på ett konto med insättningsgaranti. Arkivbild.
Pengarna sitter säkert på banken, om du har dem på ett konto med insättningsgaranti. Arkivbild. Fotograf: Martina Holmberg / TT
Fortsätt spara om du har möjlighet, både till dig själv och till barnen. Arkivbild.
Fortsätt spara om du har möjlighet, både till dig själv och till barnen. Arkivbild. Fotograf: Hasse Holmberg / TT
Bekymra dig inte för pensionen nu. Arkivbild.
Bekymra dig inte för pensionen nu. Arkivbild. Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Kultur och nöje

Efterlängtade uppföljare

Kultur och nöje
Ung kultur Idag vigs spalten enbart åt efterlängtade uppföljare. Det finns inte mycket som är bättre än att krypa upp i soffan med senaste delen i en älskad bokserie. Nu i oroliga tider är kombinationen välkänt och nytt extra välkommen, med distraktion och trygghet i ett.
Universalpiller mot läsovilja

I stallet med Sigge av Lin Hallberg och Margareta Nordqvist (Bonnier Carlsen) vållade upprymt tjut nummer ett hemma hos mig. Åttaåringen har följt Sigge i åratal nu, och längtar så snart boken slås ihop efter nästa del i serien om Elina och kompisarna (två- och fyrbenta) på Brobystallet. Här blandas hästnörderi med kompisdramatik. Alltid nära vardagen och uppväxtens många dilemman. Det är inte utan att jag också längtar efter del 19, när den nu kommer.

Upprymt tjut nummer två kom från tioåringen vid åsynen av Dagbok för alla superschyssta – Rowley Jeffersons loggbok (Bonnier Carlsen). Den som följt Jeff Kinneys huvudperson Greg kanske känner igen namnet? Här har vi nämligen en ”spinoff” från omåttligt populära Dagbok för alla mina fans. Gregs bravader älskas av barn över hela världen, och har i princip blivit ett universalpiller mot läsovilja bland pojkar. Om det är blandningen mellan grafiskt berättande och klassisk dagboksroman, eller kanske en gnutta av samma hemliga ingrediens som 90-talets Bert och Sune (gissar att receptet lyder ungefär lika delar prutthumor och pinsamma hemligheter) får vara osagt. Tilltalet är direkt och språket rakt och roligt och verkar vara precis det rätta för att dra uppmärksamheten från diverse spel och skärmar.

Hundmannen av Dav Pilkey (Bonnier Carlsen) är egentligen snarare en ”prequel” (föregångare) än en uppföljare till en annan populär grafisk bokserie: Kapten Kalsong. De fiktiva upphovsmännen till Kapten Kalsong återupptäcker sin första huvudkaraktär Hundmannen, och denne får ge sig ut på hisnande äventyr. Snabbläst och roligt, med en liten spark mot alla som avfärdar grafiskt berättande som sämre än ”riktiga böcker”.

Kärt återseende

Och bilderböcker då, kommer det inga uppföljare där? Jovisst. Eftersom yngre barn gärna läser samma bok både en, två och tusen gånger är det kanske föräldrarna som allra mest längtar efter nya upptåg för älskade barnboksfigurer. De mammor och pappor som läst sönder böckerna om Per Gustavssons prinsessa kan nu pusta ut. Så gör prinsessor kom ut 2003 (Natur & Kultur) och vände upp och ner på det dittills ganska begränsande prinsessidealet. Här hade vi en tuff och modig prinsessa som inte behövde räddas av någon prins men som likväl fick älska rosa och klackskor. Befriande, tyckte många!

Per Gustavsson har bytt förlag och skrivit både om prinsar och döden, men nu kommer När prinsessor går på äventyr (Lilla Piratförlaget) och tjongar till med en härlig mångfald av prinsessor – alla på sitt sätt och alla med Gustavssons karaktäristiska ”pappahumor” (kommentarer som ”vi pinnar på” från tre prinsessor som bär virke till flottbygget är ett typexempel). Det är kanske inte nytt längre, men likväl ett kärt återseende.

Sista återseendet för idag blir Ester, Valle och Idde i Maria Nilsson Thores Alla tre får plåster (Bonnier Carlsen). Som vanligt härligt barnnära om favoriten för målgruppen förskolebarn: plåster i alla färger och former.

NÄSTA ARTIKEL