Hörby

Statligt bidrag till gruvprojekt

Hörby
Hörby Skåne Det brittiska gruvbolaget Scandivanadium har fått en halv miljon kronor i bidrag från svenska staten för att utreda möjligheten till utvinningen av vanadin kring Hörby.

Det är innovationsmyndigheten Vinnova som godkänt bidraget till ett halvårslångt forskningsprojekt. Pengarna ska delfinansiera en forskningsstudie om hur batterimetallen vanadin kan utvinnas ur råmaterial från den skånska berggrunden på ett hållbart sätt.

[contentcards url="https://www.skd.se/2019/08/09/protester-motte-gruvbolag/" one_line="true"]

Studien genomförs tillsammans med det statliga forskningsinsititutet RISE och forskningslaboratoriet Processum, samt de två skånska företagen Clay Technology och Geologica Consult.

– Vi vill utvinna vanadin med en metod som kallas trycklakning. Det innebär att man skiljer ut metaller från ett råmaterial i ett slutet system, utan utsläpp. Syftet med forskningsprojektet är att

fördjupa vår kunskap om hur man kan använda den här metoden i Skåne, säger Scandivanadiums vd David Minchin i ett pressmeddelande.

Forskningsstudien påbörjas i mars 2020 och pågår fram till september 2020.

Som Skånska Dagbladet tidigare skrivet har gruvplanerna orsakat rena folkstormen i Lybyområdet. Byborna vill inte veta av någon gruva i området, och flera möten har genomförts i protest mot projektet.

Många fastighetsägare oroas både över provborrningarna och vad som händer med dem om borrningarna slår väl ut.

– Vi kommer inte att kunna bo kvar om det blir en gruva, sa Lis-Bet Ekström, tidigare till tidningen.

Det var i oktober förra året som provborrningarna i Lyby avslutades efter att projektet blivit flera veckor försenade.

Bolaget bedömer att mineraltillgången i hela undersökningsområdet är cirka 117 miljoner ton.

– Provborrningarna har visat att Skåne har potential att förse världen med en av de batterimetaller som behövs för klimatomställningen, sa David Minchin, tidigare till Skånska Dagbladet.

Hörby

Ska kunna delta i möten på distans

Kommunhuset i Hörby.
Fotograf: Jonas Karlsson
Hörby
HÖRBY Kommunfullmäktiges presidium vill ge ledamöter i nämnder och styrelser möjlighet att delta i möten på distans. Ett förslag om detta ligger på fullmäktiges bord för beslut på måndag.

På måndag sammanträder kommunfullmäktige i Hörby. Inför mötet, som hålls i skuggan av coronakrisen, har kommunen gått ut med en vädjan till allmänheten att visa hänsyn och inte närvara i händelse av sjukdom.

Fullmäktiges presidium har inför sammanträdet lagt fram ett förslag om att ledamöter i styrelser och nämnder ska kunna delta i möten på distans, genom att koppla upp sig mot en ljud- och bildplattform på Internet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Hörby

Fullmäktiges glesas ut

Hörby
HÖRBY Det blir en annorlunda sittning i kommunfullmäktige på måndag. Borden kommer att glesas ut, och avspärrningar sättas upp så att åhörare inte kan ta sig fram till ledamöterna.

I normala fall sitter ledamöterna bredvid varandra i långa bänkrader. Men så blir det inte denna gången.

- Det blir som en traditionell skolsittning – utglesat och med en ledamot vid varje bord, förklarar Anders Malmgren (M), förste vice ordförande i kommunfullmäktige.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hörby

Tog verktyg för 8 000 kr

Hörby
HÖRBY

Det har varit inbrott i ett förråd i Ekastorp och verktyg för 8 000 kronor rapporteras stulna. Stölden ska ha skett någon gång mellan den 24 och 26 mars. Det pågår renoveringsarbeten på fastigheten och verktygen förvaras i ett fristående förråd. Det var denna förrådsbyggnad som tjuvarna bröt sig in i. Bland annat stals en röjsåg, en kabelvinda, en kapsåg och en slipmaskin.

Hörby

Stal nummerplåten på mc:n

Hörby
HÖRBY

En registreringsskylt stals från en motorcykel som stod parkerad på Näckrosgatan i Hörby den 21 mars. Stölden ska ha skett någon gång mellan klockan 11 och 14 på dagen. När mc-ägaren skulle köra iväg med motorcykeln på eftermiddagen var registreringsskylten borta.

Hörby

Herröd satsar på Afternoon tea

Dags för fika! Eric Persson häller upp kaffe - jo, nästan alla dricker kaffe på träffarna trots att det kallas Afternoon tea - till Bengt Sandell, Eva Bladh, Jan Nilsson, Anna-Karin Persson, Rune Persson, Gertie Nilsson och Britten Sandell.
Fotograf: Jonas Karlsson
Hörby
HERRÖD I Herröds gamla skola bjuds det in till Afternoon tea en gång i månaden. Ett initiativ som uppskattas både av nuvarande och före detta bybor. Fast det är sisådär med tedrickandet.

- De flesta dricker kaffe, skrattar Eric Persson, som själv bor i Herröd och är initiativtagare till träffarna.

Corona-krisen kastar sin skugga över samhället, och många föreningsaktiviteter för äldre har stannat av. Alla över 70 år uppmanas att begränsa sina sociala kontakter och stanna hemma.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hörby

Falsk städerska blev portad

Hörby
HÖRBY

Ett par i 70-årsåldern i Askeröd fick häromdagen besök av en kvinna i 40-årsåldern som sade att hon kom från en städfirma. Kvinnan sade att hon skulle städa deras hus och försökte tas sig in. Paret i 70-årsåldern anade dock oråd och vägrade släppa in henne. De har nu lämnat in en polisanmälan om försök till bedrägeri.

Hörby

Repade med vasst föremål

Hörby
HÖRBY

HÖRBY. Det har varit flera vandaldåd mot parkerade bilar på sistone där någon har gått runt och repat i lacken med ett vasst föremål. Natten mot den 14 mars var det dags igen. Då drog någon med ett vasst föremål utmed sidan på en bil som stod parkerad på Slångatan. Bilen fick en 30 centimeter lång repa på ena sidan.

Hörby

Kom över på fel sida vägen

Hörby
HÖRBY

En trafikolycka inträffade på riksväg 13, mellan Karlsfält och Hee söder om Hörby, tidigt på onsdagsmorgonen. En lastbil kom av okänd anledning över på motsatta körbanan och kolliderade med en personbil.

Larmet om olyckan kom strax före klockan 5. Polis, räddningstjänst och ambulans larmades till platsen. En person fick föras till sjukhus med ambulans. Skadeläget är oklart.

Lastbilschaufförens körkort var återkallat, och han misstänks därför för grov olovlig körning. Han är även misstänkt för vårdslöshet i trafik.

Olyckan orsakade stora problem i den tidiga morgontrafiken på riksväg 13. Vid halvsjutiden var det uppröjt på platsen.

NÄSTA ARTIKEL