Malmö

Krav på MKB ska upp i debatt

MKB har många fastigheter på Augustenborg, som det omtalade Greenhouse. ARKIVBILD
Malmö
Malmö Diskussioner om SD och V-motioner väntar

Då tas nämligen två partimotioner upp som båda vill ställa större krav på det kommunala bostadsbolaget, som står för det största fastighetsbeståndet i Malmö.

Den första motionen som ska debatteras i kommunfullmäktige handlar om trygghet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Coronasmitta konstaterad på två äldreboenden i Malmö

Presskonferens med Malmö stad om coronaläget med stadsdirektör Andreas Norbrant, ledningsstrateg Per-Erik Ebbeståhl och Gisela Öst, förvaltningsdirektör för hälsa, vård och omsorg.
Fotograf: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ De två personer som bor på äldreboenden och som har smittats av covid-19 vårdas i sina egna lägenheter.

Under onsdagen kom beskedet att två personer som bor på två olika äldreboenden som drivs av Malmö stad har smittats av corona. På torsdagsförmiddagen sammanfattade Malmö stad coronaläget på en pressinformation.

– Nu när vi har konstaterad smitta följer vi självklart de rutiner och arbetssätt som vi har förberett oss för sedan tidigare, berättade Gisela Öst som är direktör för hälsa, vård och omsorgsförvaltningen. Är man smittad och bor på vårdboende isoleras man i sin lägenhet och vården bedrivs inne i den.

Ställa om

Både när det finns konstaterad smitta eller en misstänkt sådan använder medarbetarna skyddsutrustning i form av skyddsrock, munskydd, visir/skyddsglasögon och handskar. Inom Malmö stad finns det ingen brist på sådan utrustning just nu.

– Om det blir flera vårdtagare med konstaterad smitta kommer vi att kunna ställa om våra resurser och jobba med särskilda covid-team, fortsatte Gisela Öst.

Om smittan skulle sprida sig ytterligare finns det möjlighet att alla med covid-19 vårdas på samma enhet.

– Vårt fokus är att fortsatt skydda våra äldre som tillhör riskgruppen och se till att våra medarbetare arbetar i en god arbetsmiljö. Det gör vi genom att arbeta med ett varmt hjärta och rena händer, avslutade Gisela Öst.

Prognosen om att Malmö ligger 4-5 veckor efter utvecklingen i Stockholmsregionen håller fortfarande.

Slutet av maj

– I det läge som Stockholm är nu förväntar vi oss vara i slutet av maj och början av juni, meddelade Per-Erik Ebbeståhl som är ledningsstrateg på stadskontoret.

Region Skåne ligger nu på plats 17 i landet när det gäller antalet smittade per invånare.

– Mycket av frågorna vi jobbar med är att säkerställa vår verksamhet, den behövs för att övriga delen av samhället ska fungera. Vi jobbar för att säkerställa den med ett mera utbrett smittscenario än vad vi har nu, fortsatte Per-Erik Ebbeståhl.

Stadsdirektör Andreas Norbrant leder den grupp inom Malmö stad som arbetar nära både region Skåne och länsstyrelsen och följer riktlinjer från myndigheter och regeringen.

– Det här är ett gemensamt arbete och jag kan inte nog understryka hur stolt och tacksam jag är över det arbete som Malmö stads medarbetare bidrar med i denna situation, poängterade han bland annat. Alla är viktiga och vi gör det här tillsammans.

Malmö

Man gripen för våldtäkt

org-648aed51-cadd-41ee-a371-90b6f5720523.jpg
Malmö
Malmö En 38-årig man greps på onsdagen misstänkt för våldtäkt, och anhölls vid lunchtid.

Våldtäkten ska ha skett i närtid mot en kvinna över 18 år som mannen är bekant med. Polisen vill i övrigt inte gå in på några omständigheter kring anmälan.

Malmö

Rånare trängde in i lägenhet

org-5a7386f4-d674-40d8-977a-9f84e82deb95.jpg
Malmö
Malmö Två okända män trängde sig på onsdagskvällen in i lägenheten hos en man i 60-årsåldern.

Där misshandlade de mannen, och stal rånade honom på hans halskedja i ädelmetall.

Mannen fick skador efter misshandeln, men inte av allvarligare art.

De två rånarna var inte maskerade, men det finns i nuläget ingen misstänkt för rånet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Malmö

Nytt glaskross hittat i sandlåda

org-f645a816-1939-4f4b-8b8a-3128ae772828.jpg
Malmö
Malmö I tisdags morse hittade en parkarbetare åter glaskross i en sandlåda i Augustenbortsparkens lekplats.

Någon har liksom vid åtskilliga andra tillfällen den senaste tiden hällt ut krossat glas i sandlådan.

Just Augustenborgsparken har varit särskilt drabbad, men även andra lekplatser runt om i staden har varit utsatt. Ännu finns ingen misstänkt. Polisen rubricerar det som framkallande av fara för annan.

Malmö

Man rånad på cigaretter

org-8860776a-b497-4f4c-b678-603d2a1c1a36.jpg
Malmö
Malmö En man i 40-årsåldern rånades i måndags i Raoul Wallenbergs park.

Två män i 20-25-årsåldern ska ha misshandlat honom i parken och rånat honom på en mindre summa kontanter och ett paket cigaretter.

Mannen klarade sig undan allvarliga skador.

Nyheter

Nya sätt att titta på konst

Victoria Boysen och en av hennes fantasifulla akvarellmålningar.
Nyheter
Malmö
SKÅNE När konstrundorna är inställda finns det flera nya sätt att titta på konst i påsk. Ett är en instagramutställning med konstnärer i sydvästra Skåne och ett annat är en webbaserad utställning med konstnärer från hela Skåne.

– För många konstnärer är konstrundan en bra sätt att nå ut med sin konst och en viktig inkomst. Då känns det bra att kunna underlätta kontakten mellan konstnärerna och konstpubliken, säger Victoria Boysen i Malmö.

Hon är aktiv i Konstnärsgruppen Sydväst, som den 10 april öppnar sin instagramutställning: www.instagram.com/ksvkonst, där majoriteten av de 100-talet konstnärerna i gruppen visar upp några av sina verk.

Bestämma träff

– Tanken är att konstintresserade ska kunna gå in på den digitala utställningen och titta på vad vi konstnärer har skapat. Är någon intresserade kan de ringa till konstnären och bestämma träff i ateljén för ett eventuellt inköp, berättar Victoria Boysen.

Hon tillhör själv den yngre generationen av konstnärer som brukar ställa ut tillsammans med andra, senast på Anderssongården i Falsterbo men nu stannar hon hemma i Malmö, men är beredd att ta emot folk i sin ateljé om man har bokat.

- Många av våra konstnärer är äldre och därför i riskgruppen. Men alla har vi lagt ner mycket tid under året på att skapa våra verk. Därför känns det bra att vi ändå kan visa upp oss och få kontakt med andra konstintresserade, menar Victoria Boysen.

Galleri online

Ett annat onlinearrangemang är konstrundan online, som också drar igång i påsk. Här kan man hitta konstnärer från alla Skånes hörn och många av dem brukar ställa ut på de traditionella konstrundorna.

– När det blev känt att konstrundorna var inställda på grund av coronasmittan kläckte vi tillsammans med några konstnärer idén att presentera verk från konstnärerna, som man kan beställa i galleriet på sajten, som man hittar på konstrundanonline.se, säger Niklas Wickström, som jobbar på Dexter Fine Art.

Blå är namnet på Illse Hviids målning, som visas på Konstrundan Online. Fotograf: Foto: Privat

Ett annat annorlunda evengemang har några lokala hantverkare i Ystad skapat, med bland andra de lokala hantverkarna Lena Willhammar och Daniel Wester. Här har konstintresserade chansen att få en privat visning, där man kan tillbringa femton minuter i ensamhet med verken på Type0Loft under namnet Tids nog.

– Detta är vårt sätt att ge den skånska publiken chansen till en annorlunda konstupplevelse som känns både säker, intim och relevant. Alla kan boka en privat visning via vår hemsida: www.typeo.se, skriver arrangörerna.

Ett av de konsthantverk som visas på utställningen i Ystad. Fotograf: Foto: Daniel Wester

Malmö

En person räddad ur lägenhetsbrand

Malmö
Limhamn Vid 22:38 under onsdagskvällen inkom larm om en brand i en lägenhet på Rabygatan, Limhamn.

– Branden är släckt och rökdykare har funnit en person i lägenheten som ska undersökas av ambulanspersonal, säger Patric Nilsson, inre befäl Räddningstjänsten Syd vid 23-tiden.

Vad som har orsakat branden är i nuläget oklart.

– Det jag vet är att branden har hållit sig i lägenheten, det är för tidigt att säga vad orsaken är, säger Patric Nilsson.

Malmö

Få deltar i påsklovsaktiviteter

Den som besökte Malmös Museer fick se när akvarium rensades
Malmö
Malmö Färre besöker Malmö Museer under påsklovsveckan i år. Däremot valde två familjer gå på påsklovsaktiviteterna.
PREMIUM

Påsklovet har börjat i Skåne och barnen är lediga från skolan. På Malmö Museer anordnar man utomhus quiz runt slottet och barnen får leta efter påskharen som gömmer sig runt om på museet. Familjen Rosenqvist Callegari var en av familjerna som besökte museets påskaktiviteter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL