Sport

Försvarsstarkt H65 avfärdade Kungälv enkelt

Gry Bergdahl storspelade i målet och bidrog med sina många räddningar till H65:s storseger på hemmaplan mot Kungälv. Foto: Christoffer Borg Mattisson
Sport
Sport HANDBOLL Gry Bergdahl storspelade i målet.

H65-målvakten fick priset som sitt lags främsta spelare med en räddningsprocent på 50, alltså 14 räddningar.

– Försvaret var fantastiskt, berömmer Gry.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Tidigare MFF-talang slutar efter fyra knäskador

Jasmin Sudic (blått) och Hammarbys Nikola Djurdjic. Arkivbild.
Jasmin Sudic (blått) och Hammarbys Nikola Djurdjic. Arkivbild.
Fotograf: Erik Simander/TT
Sport

Fyra gånger kämpade sig Jasmin Sudic tillbaka till fotbollsplanen efter korsbandsskador.

Men nu väljer han att avsluta karriären. Trelleborg blev sista anhalten för den 29-åriga mittbacken.

"Jag lade av vid rätt tillfälle, jag hoppas ha barn en dag och kunna leka med dem, säger Jasmin Sudic till Trelleborgs webbplats.

"Jag tror att jag bara hade förvärrat situationen om jag fortsatt att spela. När kroppen säger ifrån så vet man att det är slut".

Sudic, som även spelat i Malmö FF, Mjällby och Häcken, gjorde sin sista fotbollsmatch i oktober 2018. Förra året gjorde han en ny operation i hopp om att få ordning på sina knäproblem, men effekten uteblev.

Sport

SvFF permitterar – förbundskaptenerna berörs

Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget, får gå ned i lön. Arkivbild.
Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget, får gå ned i lön. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Svenska fotbollförbundet permitterar personal mellan den 14 april och 31 maj. Däribland förbundskaptenerna Janne Andersson och Peter Gerhardsson.
"Det är naturligtvis något vi helst skulle slippa, men i rådande läge är det en nödvändig och viktig åtgärd", säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Svenska fotbollförbundet permitterar 90 medarbetare – bland dem förbundskaptenerna och assisterande förbundskaptenerna för dam- och herrlandslagen.

"Vi påverkas precis som alla andra av coronautbrottet – även ekonomiskt. Vi har ett ansvar att göra vad vi kan, och göra det i tid, för att skydda vår verksamhet långsiktigt i en mycket osäker och utmanande situation. Vi vet ju faktiskt inte hur länge den kommer att vara", säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand till förbundets hemsida.

Korttidspermittering innebär att arbetsgivaren kan minska sina lönekostnader samtidigt som arbetstagarna, som går ner i tid, behåller en större del av sin lön.

Inom SvFF berörs de 90 medarbetarna i olika omfattning.

"Genom att införa korttidsarbete kan vi minska den ekonomiska belastningen på organisationen – och därmed också risken för att verksamheten påverkas negativt. Det är naturligtvis något vi helst skulle slippa, men i rådande läge är det en nödvändig och viktig åtgärd – som också känns rimlig gentemot våra otroligt lojala och engagerade medarbetare", säger Sjöstrand.

FAKTA

Fakta: Det här är korttidspermittering

"Korttidspermittering kan användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av något oväntat. I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Anställda får behålla en stor del av sin ordinarie lön under permitteringen och företagets personalkostnader minskar. Systemet används för att undvika uppsägningar och underlätta för företag att snabbt komma i gång igen när läget vänder."

Källa: regeringen.se.

Sport

Stensons historiska tävling inställd

Henrik Stenson. Arkivbild.
Henrik Stenson. Arkivbild.
Fotograf: Kamran Jebreili
Sport
Sport Henrik Stensons och Annika Sörenstams historiska mixedtävling på Bro Hof ställs in.
Scandinavian Mixed kommer dock att finnas med i nästa års tävlingsschema.

Golftourerna för herrar och damer har stegvis ställt in eller skjutit upp tävlingar som skulle ha genoförts under våren, på grund av coronakrisen. Med dagens besked blir det inga tourtävlingar fram till den 14 juni.

Scandinavian Mixed, där Henrik Stenson och Annika Sörenstam är arrangörer, skulle ha spelats på Bro Hof utanför Stockholm den 11-14 juni. Damer och herrar från Europatourerna skulle för första gången ha spelat tillsammans och gjort upp om samma pokal och med lika stora prispengar.

"Vi fortsätter att följa den globala situationen när det gäller coronaviruset och värderar vilken påverkan den kan ha på våra turneringar. Hälsan har absolut prioritet", säger Keith Pelley, chef för herrarnas Europatour, i ett pressmeddelande.

Mixedtävlingen kommer inte att spelas senare i höst, men finns med på tourernas spelschema nästa år. Hur det blir med de marockanska tourtävlingarna, som skulle ha avgjorts samtidigt för damer och herrar den 4-7 juni men som nu stoppas, är inte klart.

"Vi fortsätter att diskutera möjligheten att spela de tävlingar som hittills ställs in tills vi får klarhet i den globala situationen", säger Pelley.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Sport

Örebro värvar från konkurrenten

Luleås Emil Larsson flyttar nu till Örebro. Arkivbild.
Luleås Emil Larsson flyttar nu till Örebro. Arkivbild.
Fotograf: Ulf Palm/TT
Sport

Örebro hockey värvar från SHL-konkurrenten Luleå. Det är den 26-årige forwarden Emil Larsson som skrivit på för tre år.

"Vi är väldigt glada att kunna knyta till oss Emil. En målfarlig spelare som vi ser stor potential i. Med sin storlek och oömma spelstil kommer Emil vara en viktig pusselbit under de tre kommande åren", säger sportchefen Niklas Johansson till klubbens webbplats.

Larsson fick chansen i Tre Kronor säsongen 2018-2019. I höstas missade han inledningen av SHL-säsongen på grund av en armskada som krävde operation.

Sport

Fem nya i Lunds BK:s styrelse efter damlagets kupp

Lunds BK:s nya ordförande tillsammans med damspelare
LBK:s nya ordförande Håkan Kerrén (längst till vänster) är nöjd med sin nya styrelse.
Fotograf: Thomas Persson
Sport
Fotboll Efter söndagens extra årsmöte i Lunds BK står det klart att nya ordföranden Håkan Kerrén, som kuppades in av damlagets spelartrupp, får med sig tre nya ledamöter från just damlaget. Fem av de sju i styrelsen är nya för året.

Efter spelarkuppen i samband med årsmötet, när en grupp damspelare fick Håkan Kerrén vald till ordförande i stället för Anders Janson som var valberedningens förslag (omval) bestämde sig fyra av de valda styrelseledamöterna att begära betänketid.

När det var dags för det extra årsmötet, som avhölls utomhus på grund av coronaepidemin, visade det sig att de valt att hoppa av.

I stället valdes fyra nya in. Damlagets huvudtränare Mikael Törnqvist, spelarna Fareda Khalil och Anna Egelborg samt Niklas Eriksson, en ledare från pojksidan.

Att styrelsen nu domineras av personer från damlagets organisation vill Håkan Kerrén vara noga med att avdramatisera:

– Vi vill alla jobba för föreningen i stort och inte för någon specifik sak. Vi vill alla det bästa för hela föreningen. Vi har en stark ungdomsverksamhet och två representationslag som vi är stolta över och som vi vill fortsätta utveckla och satsa på. Vi vill växa på alla håll. Det är inga konstigheter.

Pratat med herrlaget

Han betonar att han redan haft samtal med spelare och tränare på herrsidan.

– Jag har pratat med dem och påpekat att de är viktiga för föreningen. Vi kör på för fullt.

Varför fyra tidigare ledamöter hoppat av styrelsen vill Håkan Kerrén inte spekulera kring.

– Jag vet inte varför de valt att hoppa av, men jag antar att de haft en dialog med valberedningen om det.

Kerrén tycker att den nya styrelsens sammansättning känns bra.

– Ja, jag tycker det. Alla har ett stort driv för att jobba för föreningens bästa.

Stor utmaning

Redan från början har den nya styrelsen ett tufft arbete framför sig med anledning av coronapandemin.

– Det är en otroligt stor utmaning för alla föreningar och även för oss och prio ett just nu är att titta på de åtgärder som vi behöver vidta, dialog med kommunen och annat. Vi kommer att undersöka alla möjligheter, även eventuella korttidspermitteringar.

Klubben har redan drabbats av en inställd kick off-cup med 300 anmälda lag.

– Vi tittar på om vi kan flytta den till hösten, för att kunna erbjuda alla som anmält att få spela då i stället.

Den nya LBK-styrelsen: Håkan Kerrén (ordförande, ny), Anna Iverstam, Pierre Wahlström, Niklas Eriksson (ny), Mikael Törnqvist (ny), Fareda Khalil (ny), Anna Egelborg (ny).

Sport

Frölundas spelare avstår bidrag från staten

Joel Lundqvist och de andra Frölundaspelarna går ner i lön utan att få statligt bidrag under coronakrisen. Arkivbild.
Joel Lundqvist och de andra Frölundaspelarna går ner i lön utan att få statligt bidrag under coronakrisen. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Sport

SHL-laget Frölunda har permitterat alla spelare fram till slutet av april. Men hockeyklubben kommer i nuläget inte att ansöka om statligt stöd för att väga upp delar av spelarnas lönebortfall.

A-lagets spelare står bakom beslutet som innebär att de går ner i lön i april, maj och juni, utan att få ersättning från staten.

”Det här var självklart för oss, så som vår omvärld ser ut. Det fanns inga tveksamheter från vår sida att avstå lön för att hjälpa klubben i en tuff situation", säger lagkaptenen Joel Lundqvist till klubbens hemsida.

Övrig personal som är permitterad omfattas inte av överenskommelsen.

Sport

Japan vill bli historisk – mot sitt nionde OS

Noriaki Kasai siktar mot att bli den första idrottaren att vara med i nio vinter-OS. Arkivbild.
Noriaki Kasai siktar mot att bli den första idrottaren att vara med i nio vinter-OS. Arkivbild.
Fotograf: Alexandra Wey/AP/TT
Sport
Sport Den japanska backhopparen Noriaki Kasai satsar mot att kvalificera sig för OS i Peking 2022.
Lyckas 47-åringen blir han historisk som den första vinteridrottaren som deltar i nio olympiska spel.

Med nio OS-starter skulle Noriaki Kasai placeras bland en ärofylld skara idrottare.

Bara Ian Millan från Kanada (ridsport, tio OS) och Hubert Raudaschl, Österrike (segling, nio OS) och Afanasijs Kuzmins, Sovjetunionen och Lettland (skytte, nio OS) har lyckats med bedriften tidigare.

Ingen har någonsin klarat det om man endast tittar på vinter-OS.

Men trots en mindre lyckad säsong 2019-2020, där Kasai hamnade utanför det japanska landslaget, har han inte gett upp drömmen.

– Jag vill tillbaka till det japanska världscuplaget. Målet är att komma med till mitt nionde OS, säger han till den tyska sajten skispringen.com.

Kasai tog sin första OS-medalj 1994 i Lillehammer där det blev silver i lagtävlingen. 20 år senare kom OS-medaljen nummer två och tre i Sotji 2014.

Sport

"Schäslongkort" fyller idrottens tomrum

Göteborgssupportrar under en allsvensk match mot AIK förra säsongen. I år får fansen vänta till i sommar – minst – på att serien ska starta. Arkivbild.
Göteborgssupportrar under en allsvensk match mot AIK förra säsongen. I år får fansen vänta till i sommar – minst – på att serien ska starta. Arkivbild.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Tomrummet efter matcherna som inte längre spelas är stort. Som idrottsälskare gäller det att vara kreativ i coronakrisen, säger etnologen Katarzyna Herd.
– Man behöver inte gå på fotboll för att vara en bra människa. Men man behöver en plats där man känner att man är en del av något.

Idrottsklubbar kämpar med ekonomin, fansen letar efter något att göra. Men tillsammans gör de vad de kan för att mota utmaningarna under en pandemi som har satt mer eller mindre hela idrottsvärlden ur funktion.

Ingen vet när de olika säsongerna kan dra igång igen, och de svenska föreningarna gör till dess sitt bästa för att samla in pengar på olika sätt. I veckan lanserade till exempel herrallsvenska fotbollsklubben BK Häcken "schäslongskortet", ett slags fiktiv biljett till lagets planerade kvartsfinal i svenska cupen mot Elfsborg. På grund av coronaviruset kommer matchen troligen att spelas utan publik, men Häcken hoppas ändå sälja fler än 19 205 "biljetter" för att på så sätt toppa klubbens officiella publikrekord.

Pengar rullar in

Sett till andra liknande satsningar är supportrarna, åtminstone till de herrallsvenska klubbarna, mycket benägna att hjälpa till. AIK har till exempel fått in närmare två miljoner kronor i en medlemskampanj, medan IFK Göteborgs supporterklubb har samlat in flera tusen nya medlemmar den senaste tiden, och även flera mindre klubbar har dragit in en hel del pengar.

Katarzyna Herd, doktorand i etnologi vid Lunds universitet, ser en ny vardag där klubbar och fans försöker fylla hålet efter alla uppskjutna och inställda matcher och turneringar.

– Idrott är något där man känner gemenskap, där man kan uttrycka sin identitet inom en grupp, och där man kan känna att man bidrar med något. Och man får också något tillbaka, det finns en betalning i form av känslorna. När det nu försvann kan det kännas tomt, säger Katarzyna Herd.

– Men för tillfället ser man hur många skapar sig andra möjligheter som baseras på idrotten, till exempel alla klubbar som säljer fiktiva biljetter. Det är lite skoj, att man försöker slå publikrekord trots att man inte kan vara där. Det visar hur kreativt det kan vara.

Glädjande supporterilska

Ur supportrarnas perspektiv kan det också vara ett sätt för att inte falla ur sitt dagliga sammanhang.

– Jag tror att det är en glädje i att känna ”nu behövs jag”. Man känner att det personliga engagemanget behövs, och varje krona räknas. Så även om man skänker 50 kronor så är det fantastiskt, för man känner att man kan bidra.

Hon har sett andra exempel på människors behov av att känna tillhörighet även i vakuumet som uppstått i idrotten. Ett kommer från Italien, där ett videoklipp visar hur Romasupportrar sjunger sången "Grazie Roma" från sina balkonger samtidigt som en supporter från värsta rivalen Lazio råkar passera nedanför.

– Vi behöver någon form av kontakt och känslor som man kan uppleva med varandra. I Italien såg man hur Romasupportrarna spelade en av sina låtar högt på balkongen, och sedan kom det en Laziosupporter på gatan och bara skrek och skrek. Och alla verkade tycka att det var fantastiskt – att ”åh, vi hatar fortfarande varandra”, säger Katarzyna Herd.

Gratiskonserter

Det går till stor del att jämföra idrottens nya vardag med kulturens, även om det i det senare fallet kan vara lättare att få sin dagliga dos. Världsberömda museet Louvren i Paris har flera virtuella visningar, högt aktade Berlinfilharmonikerna erbjuder just nu sina konserter utan kostnad och The Met i New York streamar operor varje kväll, för att nämna några exempel.

Men även om sportentusiaster har det lite torftigare – repriserade matcher och krönikor fyller kanske behovet till viss del – så är idrottsfans samtidigt rätt härdade, säger etnologen Katarzyna Herd.

– Man måste komma ihåg att supportrar är väldigt bra på att bita ihop och leva med väldigt konstiga och jobbiga säsonger. Jag har pratat med folk som berättat hur de ibland har velat att vissa säsonger bara ska sluta, att man efter två matcher redan känner ”det här går inte, vi kommer att sluta sist”.

– Jag tror att det kan vara en resurs för att leva igenom den här perioden.

Lasse Mannheimer/TT

NÄSTA ARTIKEL