Webb-TV

Varför ska du bli den 60:e Mellovinnaren?

Hanna Ferm och Nanne Grönwall. Foto: Claes Hall.
Ingen Sektion satt
Webb-TV Hanna Ferm och Nanne Grönvall om varför just de ska vinna i år.

Sport

Tidigare filmchefer hävdar oskuld i Fifa-fall

21st Century Fox är nu ägt av Disney. Arkivbild.
21st Century Fox är nu ägt av Disney. Arkivbild.
Fotograf: Mark Lennihan/AP/TT
Sport

Två tidigare chefer på filmbolaget 21st Century Fox, samt en sydamerikansk marknadsföringsfirma, har nekat till anklagelser om korruption i samband med att Internationella fotbollsförbundet (Fifa) tilldelade herr-VM 2018 och 2022 till Ryssland respektive Qatar.

Hernan Lopez och Carlos Martinez nekade, liksom företaget Full Play Group SA, till anklagelser gällande bland annat it-bedrägeri och penningtvätt vid en domstol i New York på torsdagen.

Amerikanska myndigheter har under flera år utrett värdskapen för världsmästerskapen i Ryssland och Qatar, och kom tidigare den här veckan med mer detaljerade anklagelser.

Inrikes

Migrationsverket pausar asylärenden

Migrationsverket har pausat muntliga utredningar på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Migrationsverket har pausat muntliga utredningar på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: Adam Wrafter/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Coronapandemin orsakar problem för asylsökande när Migrationsverket pausar alla ärenden som kräver muntliga utredningar. Hundratals personer drabbas när möten skjuts fram.

Migrationsverket har sedan 30 mars pausat alla muntliga utredningar inom asylärenden, som ett led i att förebygga smittspridning av coronaviruset. Detta innebär att runt 300 personer får vänta längre på att genomgå en asylutredning.

­– Vi kan inte ha muntliga utredningar just nu och det påverkar framför allt de sökande i första hand, säger Andreas Hagelin vid Migrationsverkets presstjänst.

Beslutet gäller till 19 april, och under tiden ska Migrationsverket arbeta fram nya former för att genomföra samtal med asylsökande under coronapandemin. Andreas Hagelin betonar att det som pausas endast är moment som kräver personliga möten i Migrationsverkets lokaler.

– Det är inte så att vi pausar handläggningen. Ofta går det att ha telefonsamtal om det gäller enklare ärenden.

Migrationsverket har inga exakta siffror på antal drabbade, men det handlar om ett hundratal möten som får skjutas fram. Enligt Andreas Hagelin har reaktionerna varit spridda.

– Jag känner till att folk är upprörda men många har varit väldigt förstående också. Många är själva rädda för viruset.

Hittills har åtgärden inte lett till en minskning i antalet avgjorda ärenden, även om sökande får vänta längre att genomföra asylutredningen. Alla som berörs av pausen ska ha blivit kontaktade av Migrationsverket.

Jennifer Berg Eidebo/TT

Sport

Basket-EM och OS-kval flyttas fram

Alexander Lindqvist, här under EM-kvalmatchen mot Turkiet i februari, kommer inte att spela basket-EM 2021. Mästerskapet har skjutits fram ett år.
Alexander Lindqvist, här under EM-kvalmatchen mot Turkiet i februari, kommer inte att spela basket-EM 2021. Mästerskapet har skjutits fram ett år.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Sport

Sveriges basketherrar har inlett EM-kvalet med en seger och en förlust. Men något EM 2021 blir det inte för svensk del oavsett hur man lyckas i de avslutande kvalmatcherna (i november 2020 och februari 2021).

Herrarnas EM flyttas nämligen fram ett år, till september 2022, meddelar Internationella basketförbundet. Samma sak sker med nästa års AmeriCup (mästerskap för Nord-, Central- och Sydamerika), samtidigt som det återstående OS-kvalet flyttas från juni i år till nästa sommar.

Fiba tvingas till schemaflyttarna på grund av den pågående coronapandemin, som bland annat gjort att sommar-OS i Tokyo 2020 skjutits fram till nästa sommar.

Däremot verkar damernas EM nästa år – Sverige leder sin kvalgrupp i nuläget – bli av som planerat i juni.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Sport

Zibanejad om Lundqvist: "Jobbigt att se på"

Mika Zibanejad, till höger, känner med Henrik Lundqvist, vänster. Arkivbild.
Mika Zibanejad, till höger, känner med Henrik Lundqvist, vänster. Arkivbild.
Fotograf: Kathy Willens/AP/TT
Sport
Sport Mika Zibanejad känner med landsmannen Henrik Lundqvist och den ratade stjärnmålvaktens situation i New York Rangers.
– Det är jobbigt att se på, säger Zibanejad.

Mika Zibanejad har gjort stor succé i NHL den här säsongen. 26-åringen är den svensk som har gjort flest poäng, 41 mål och 34 assist, i ligan som har varit pausad under den senaste månaden på grund av coronapandemin.

Men samtidigt som centern Zibanjead har växt till New York Rangers kanske viktigaste spelare har en annan svensk ishockeystjärna falnat i klubben.

Tredjevalet i år

38-årige veteranmålvakten Henrik Lundqvist har ratats i allt större utsträckning av huvudtränaren David Quinn och fallit i hierarkin efter nyår. Lundqvist har bara startat fem av Rangers 31 grundseriematcher i år medan Alexandar Georgiev startat 14 och Igor Sjestiorkin 12.

Mika Zibanejad, som tills vidare befinner sig i hemstaden Stockholm under NHL:s coronaavbrott, medger att situationen i Rangers har varit jobbig. Under hela 2010-talet var "Kung Henrik", som Lundqvist har kallats av supportrarna på Manhattan, självskriven i kassen.

– Det har väl varit en konstig situation för alla. Jag kan inte prata för "Henkes" skull men det är klart att det har varit... det är en väldigt konstig situation som han kanske inte har upplevt tidigare med tre målvakter på det sättet, säger Mika Zibanejad i ett videosamtal med journalister på skärtorsdagen.

Imponerande inställning

Den assisterande lagkaptenen, som har spelat i Rangers sedan 2016 och som var med och tog VM-guld med Tre Kronor 2018, är däremot imponerad över hur lagkamraten har hanterat situationen.

– Han har kommit in på träningarna och jobbat stenhårt och försökt vara så positiv man kan i en sådan situation. Jag förstår att det inte är enkelt och kommer nog inte fullt förstå hur den här situationen är för honom, med tanke på att jag väl hoppas att man aldrig ska gå igenom det själv, säger Zibanejad.

Han vill däremot inte prata för Lundqvist, en svensk målvaktsikon med OS-guld (2006) och VM-guld (2017) på meritlistan.

– Det är klart att det är jobbigt att se på, men hur han känner, det får du nog fråga honom själv.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig uppgift och formulering kring Zibanejads poängskörd. Rätt ska vara 41 mål och 34 assist.

Utrikes

Trolig förlängning av spanska nödläget in i maj

En kvinna med skyddsmask vid en stängd butik i spanska Pamplona.
En kvinna med skyddsmask vid en stängd butik i spanska Pamplona.
Fotograf: Alvaro Barrientos/AP/TT
Utrikes
Utrikes Spanien kommer sannolikt att förlänga det nationella nödläget till den 10 maj, meddelar premiärminister Pedro Sánchez.
Över 15 000 spanjorer har ryckts bort av viruset. Men de dagliga dödstalen fortsätter att bromsa in.

Hälsodepartementet rapporterade på torsdagen att 683 människor avlidit i sviterna av coronaviruset det senaste dygnet.

Det är något färre än de föregående två dagarna då antalet legat över 700, rapporterar hälsodepartementet. Före det minskade antalet döda fyra dagar i rad.

Enligt den officiella sammanräkningen har 15 238 människor avlidit. Men det verkliga antalet befaras vara betydligt högre, eftersom avlidna på vårdhem och äldreboende inte alltid testas och ingår i coronastatistiken.

Över 150 000 människor har bekräftats vara smittade i Spanien.

Vill ge hopp

Pedro Sánchez anser att de senaste siffrorna inger hopp om att landet närmar sig början på en nedgång i smittspridningen.

– Elden börjar komma under kontroll, sade han på torsdagen i det nästan tomma parlamentet; ledamöterna deltar på distans.

Det nationella nödläget infördes den 14 mars. Folk får bara lämna sina hem för att ta sig till jobbet eller köpa mat och medicin.

På torsdagskvällen beslutade kongressen (parlamentets underhus) efter en lång och hård debatt mellan regering och opposition att förlänga nödläget till den 26 april.

En ytterligare förlängning till den 10 maj kommer enligt Pedro Sánchez med stor säkerhet att begäras inom två veckor.

Historisk pakt

Han uppmanar alla sidor i den politiskt djupt splittrade nationen att sluta upp bakom en pakt för ekonomisk återupplivning. Tanken är att enas om en ny Moncloa-pakt. Döpt efter premiärministerpalatset i Madrid ingicks en pakt 1977 för att styra om Francodiktaturens statligt styrda ekonomi i marknadsvänlig riktning.

– Jag föreslår en betydelsefull pakt för den ekonomiska och sociala återuppbyggnaden av Spanien för alla politiska krafter som vill delta, säger socialistledaren Sánchez.

Oppositionsledaren Pablo Casado från högerpartiet PP anser att vädjandet om en pakt är hycklande. Men han står bakom att förlänga det nationella nödläget.

Sport

Storm lämnar Malmö Redhawks

Hockeyspelare laddar för skott
Frederik Storm spelade nyligen sin 400:e match för Malmö Redhawks. Nu lämnar han Malmö för nya äventyr.
Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Sport
ishockey Det har ryktats länge. Men nu står det klart att Frederik Storm lämnar Malmö Redhawks. Stjärnspelaren har bekräftat det för Kvällsposten.

Efter mer än 400 matcher i Redhawkströjan är det nu över för den här gången för danska stjärnan Frederik Storm.

– Jag är överens med en ny klubb, säger Storm till Kvällsposten utan att vilja avslöja vilken klubb det handlar om.

Enligt Kvällsposten ska det dock vara en klubb i KHL.

– Jag är 31. Ska jag testa något, så ska det vara nu. Jag var inte heller intresserad av att spela för någon annan klubb i Sverige än Malmö, säger Frederik Storm till Kvällsposten.

Storm har skrivit på ett ettårskontrakt vilket ger honom en möjlighet att komma tillbaka till Redhawks efter kontraktsåret..

– Jag kan inte säga mer. Men det känns både spännande och konstigt. Mina senaste åtta år har jag spelat i Malmö, och har varit med på hela resan upp, så det var rätt läge nu.

Sport

"Bäckis" hemma i USA – fotboll för Zibanejad

Victor Hedman. Arkivbild.
Victor Hedman. Arkivbild.
Fotograf: Erik Simander/TT
Sport
Sport Sveriges NHL-stjärnor befinner sig långt ifrån de nordamerikanska ishockeyrinkarna.
Utspridda över världen har de ett tydligt budskap: Håll dig inne för att motverka spridningen av coronavirus.
– Ett hemskt virus som ingen på det här jordklotet kunde förutspå, säger Victor Hedman.

NHL-ishockeyn i USA och Kanada har pausats på grund av coronapandemin och Sveriges största stjärnor befinner sig på olika platser i världen.

I ett videosamtal med journalister under skärtorsdagen beskrev Oliver Ekman-Larsson från Tingsryd, Victor Hedman från Tampa i Florida, Nicklas Bäckström från Washington och Mika Zibanejad från Stockholm hur deras livssituation ser ut och vad de gör för att förhindra smittspridningen.

– Man försöker göra vad man själv kan – hålla sig inne och den biten. Samtidigt är det jättejobbigt när man är van att ha folk och sina lagkompisar runt omkring sig. Det är ganska jobbigt mentalt, säger Arizonabacken Ekman-Larsson.

Kraftigt budskap

– Man får försöka vara så positiv det går och dra sitt strå till stacken, för att försöka få bukt på det här och stoppa spridningen. Det är ett hemskt virus som ingen på det här jordklotet kunde förutspå, säger Tampa Bay-backen Hedman som även uttryckte ett kraftigt budskap till supportrarna på engelska:

– Ta hand om er och håll er inomhus så mycket som möjligt för att motverka spridningen av detta hemska virus. En förhindring av spridningen hjälper sjukskötarna och läkarna i vården.

NHL har drabbats av flera bekräftade fall av det nya coronaviruset, men det är ännu oklart hur stor spridningen är bland spelarna. Under videosamtalet berättade svenskarna att de tränar på egen hand.

"Får inte gå ut"

– Det är väl lite andra restriktioner här (i USA) gentemot Sverige. Vi får ju inte gå ut, så det blir mycket hemmavid. Jag försöker göra det bästa av situationen här hemma, säger Nicklas Bäckström.

Mika Zibanejad har å sin sida spelat mycket fotboll på hemmaplan, bland annat tillsammans med sin flickvän, den tidigare Djurgårdenspelaren Irma Helin.

– Då får man vara ute i det friska också, det är skönt att komma ut lite. Sedan blir det tennis och padel. Jag försöker göra så mycket man kan, inte mer än så, säger Zibanejad.

Utrikes

Boris Johnson har lämnat intensivvården

En bild på Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som han själv lade ut på Twitter den 27 mars i samband med att han testats positivt för coronaviruset.
En bild på Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som han själv lade ut på Twitter den 27 mars i samband med att han testats positivt för coronaviruset.
Fotograf: Twitter/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritanniens premiärminister Boris Johnson står inte längre under intensivvård. Beskedet kom på torsdagskvällen efter att Johnson befunnit sig på intensivvårdsavdelning sedan i måndags.

"Premiärministern har flyttats från intensivvård tillbaka till avdelningen, där han noggrant kommer att övervakas under den tidiga återhämtningen", säger Boris Johnsons talesperson i ett uttalande.

"Han är vid extremt gott mod".

55-årige Johnson lades in på sjukhus i söndags kväll då han fortfarande hade feber och hosta. Det hade då gått tio dagar sedan han testats positivt för coronaviruset. Han flyttades till intensivvårdsavdelningen på måndagen sedan hans hälsa försämrats.

– Premiärministern tackar (det brittiska sjukvårdssystemet) NHS för den fantastiska vården, sade Johnsons talesperson tidigare under torsdagen medan premiärministern fortfarande befann sig på intensivvårdsavdelningen.

Storbritannien är på väg in i vad forskarna tror är den dödligaste fasen av coronavirusets framfart i landet, och antalet dödsfall tros öka under påsken.

Regeringens nödkommitté COBR diskuterade under dagen hur olika restriktioner i landet ska hanteras framöver.

Enligt utrikesminister Dominic Raab, som ledde mötet på grund av Johnsons bortavaro, är bedömningen att virusspridningen i Storbritannien ännu inte nått sin kulmen och det därför är för tidigt att häva nedstängningen av landet.

Drygt 65 000 människor hade på torsdagseftermiddagen rapporterats bekräftat smittade av coronaviruset i Storbritannien. Nästan 8 000 har avlidit i sviterna av sjukdomen, och den senaste dygnssiffran över antalet döda till följd av viruset är 881.

Ett staket byggs för att skymma ingången vid St Thomas' Hospital i centrala London, där premiärminister Boris Johnson vårdas.
Ett staket byggs för att skymma ingången vid St Thomas' Hospital i centrala London, där premiärminister Boris Johnson vårdas. Fotograf: Matt Dunham/AP/TT
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab vid torsdagens presskonferens. Han har tillfälligt tagit över premiärminister Boris Johnsons uppgifter.
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab vid torsdagens presskonferens. Han har tillfälligt tagit över premiärminister Boris Johnsons uppgifter. Fotograf: Pippa Fowles/AP/TT

FAKTA

Fakta: Boris Johnson

Boris Johnson föddes i New York den 19 juni 1964, men som brittisk medborgare.

Efter uppväxten i England studerade han på Eton College, och började sedan arbeta som journalist på dagstidningen The Times. Han blev senare Brysselkorrespondent.

2001 valdes han in i underhuset för första gången, för Konservativa partiet. Johnson satt där till 2008, då han blev Londons borgmästare, en post han hade fram till 2016.

Under kampanjen inför brexitomröstningen 2016 var han ett framträdande namn bland brexitörerna. Mellan 2016 och 2018 var han utrikesminister i Theresa Mays regering.

Efter att May meddelade sin avgång i maj i fjol tillträdde Boris Johnson den 23 juli som ledare för Konservativa partiet. Dagen därpå blev han Storbritanniens premiärminister.

Under sin tid som premiärminister har han manövrerat i ett komplicerat politiskt landskap, och fick i december till det nyval han länge velat ha. Valet slutade med en storseger för Johnson och det Konservativa partiet.

Brexit genomfördes under Johnsons ledarskap.

NÄSTA ARTIKEL