Nyheter

Nytt utbrott av coronavirus i Sydkorea

Sjukvårdspersonal i skyddsdräkter transporterar en misstänk coronapatient i Cheongdo, Sydkorea.
Ingen Sektion satt
Nyheter Coronaviruset fortsätter att sprida sig i Sydkorea och landet är nu ett av de värst drabbade. På fredagen konstaterades 48 nya fall, varav 42 av dem kopplas till en kontroversiell kristen sekt som kallas Shincheonji Church of Jesus.

Hittills har 156 personer har insjuknat, varav en har avlidit till följd av viruset. Det uppger den nationella hälsomyndigheten Korea centers for disease control and prevention, KCDC.

Majoriteten av de nyligen insjuknade bor i staden Daegu där en 61-årig kvinna misstänks ligga bakom en stor del av spridningen. Kvinnan ska ha deltagit på flera gudstjänster innan hon blev diagnostiserad, skriver nyhetsbyrån AP.

Daegu har med sina 2,5 miljoner invånare förvandlades till en spöksstad efter att borgmästaren Kwon Young-jin gett order om att stänga förskolor och bibliotek.

"Vi befinner oss i en aldrig tidigare skådad kris," sa Daegus borgmästare Kwon Young-jin, enligt The Guardian.

Borgmästaren uppmanade också invånarna att stanna hemma och att bära munskydd.

People line up to buy foods and supplies at a supermarket in Daegu, South Korea, Friday, Feb. 21, 2020. South Korea reported 100 new virus cases Friday, bringing the country's total to 204, many of them clustered around a southeastern city, and raising fears that the outbreak is getting out of control. (AP Photo/Noh Yeo Jin) XSEL101

Ett tusental av Shincheonji-kyrkans medlemmar som deltagit i samma gudstjänster sitter nu i karantän i sina hem medan myndigheterna söker efter smittade. Över 400 av dem uppvisar symptom på coronavirus.

Shincheonji-kyrkan, som betyder "Ny himmel och ny jord", säger sig ha 200 000 anhängare i Sydkorea. Rörelsen har meddelat att 74 kyrkor nu stängs runt om i landet och att medlemmar istället kan titta på dess gudstjänster på Youtube.

Utrikes

Minskning i antalet nya dödsfall i Italien

Sjukvårdspersonal på ett sjukhus i Italiens huvudstad Rom. Bilden är från i torsdags.
Sjukvårdspersonal på ett sjukhus i Italiens huvudstad Rom. Bilden är från i torsdags.
Fotograf: Cecilia Fabiano/AP/TT
Utrikes

Antalet nya dödsfall i Italien med koppling till coronaviruset det senaste dygnet är det lägsta på över två veckor. Sammanlagt 525 liv har krävts de senaste 24 timmarna.

– Det är goda nyheter, men vi bör inte sänka garden, säger Angelo Borrelli, chef för institutet för civilskydd.

Inte sedan den 19 mars, då 427 människor avled, har antalet nya dödsfall varit lägre.

Även antalet intensivvårdspatienter minskar, om än marginellt, för andra dygnet i rad. 3 977 personer fick intensivvård det senaste dygnet. Det är 17 färre än föregående dygn.

Omkring 129 000 personer har konstaterats bära på smittan och 15 887 har avlidit under coronautbrottet i Italien.

Sport

Modochefens kritik: Gynnar bara SHL

Fredrik Glader. Arkivbild.
Fredrik Glader. Arkivbild.
Fotograf: Robert Nyholm/TT
Sport
Sport Hockeyallsvenska topplaget Modo brandskattas just nu på sina stjärnor. Klubbens sportchef Fredrik Glader är kritisk och menar att Svenska ishockeyförbundets beslut att stänga ned säsongen gjordes utan eftertanke.
– Man borde ha diskuterat och bollat för att se till svensk ishockeys bästa och inte bara gynna lagen från SHL, säger han till TT.

Modo fick inte slutföra kvalet till SHL på grund av coronakrisen och har den senaste tiden tappat nio av sina tio bästa poängplockare den gångna säsongen.

Bara i fredags blev tre spelare klara för SHL-klubbar – poängmaskinen Adam Tambellini presenterades då av Rögle och duon Kim Rosdahl och Fredrik Olofsson blev klara för Oskarshamn.

Tidigare har också poängsprutan Jonathan Johnson, som slog det allsvenska poängrekordet, skrivit på för Skellefteå och backtalangen Victor Berglund flyttat till Luleå.

"Klart det är så"

En del varnar för att den ekonomiska osäkerheten i corornakrisens spår gör att SHL-klubbarna kommer att plocka extra många spelare från allsvenskan. Fredrik Glader är en av dem:

– Ja, det är klart att det är så. Jag hör att SHL-klubbar pratar om att de inte kommer att plocka fler allsvenska spelare än tidigare, men det är klart att de kommer att göra det. Med den osäkerheten som finns runt ekonomin så är jag övertygad om det.

Modos sportchef menar att beslutet att stänga säsongen togs för snabbt.

– Vi pausade en fredag och på söndag kom beslutet att säsongen var över. Jag tycker att man borde ha satt sig ned och diskuterat och övervägt saker som skulle ske när man stängde säsongen.

– Jag säger inte att man skulle ha flyttat upp eller ned lag, det är inte det jag trycker på, men man borde ha samlat in information om vad alla klubbar står inför. Både lag från SHL, allsvenskan och division 1, säger Glader.

Fast summa

SHL-lagen betalar övergångspengar för de spelare de tar från de allsvenska lagen, men där finns ett maxtak som enligt TT:s uppgifter ska ligga mellan 11,5 och 15 miljoner kronor per säsong. Nu finns en oro hos de allsvenska lagen att extra många övergångar i sommar gör att spelarna lämnar till vrakpriser.

Trots alla spelartapp är Glader förhoppningsfull inför nästa säsong:

– Det är klart att det inte är lätt att ersätta Jonathan Johnson som slår poängrekordet, en Tambellini som har högst poängsnitt och en (Patrik) Karlkvist som också gör en kanonsäsong, däremot är jag helt övertygad om att vi kommer att ha ett otroligt starkt lag på pappret kommande säsong.

Göran Sundberg/TT

FAKTA

Fakta: Modos spelartapp

De här spelarna har lämnat Modo hittills: Erik Hanses, mv, klubb ej klar, Victor Berglund, b, Luleå, Tom Hedberg, b, klubb ej klar, Jonathan Johnson, f, Skellefteå, Patrik Karlkvist, f, Vasa Sport, Mathias From, f, klubb ej klar, Joakim Hagelin, f, do, Henrik Björklund, Bik Karlskoga, Kim Rosdahl, f, Oskarshamn, Fredrik Olofsson, f, do, Adam Tambellini, f, Rögle.

Klara nyförvärv: Gustav Olhaver, f, Tingsryd, Filip Sveningsson, f, Oskarshamn.

Kultur och nöje

Sabatons basist fast i karantän i Moskva

Sabaton är fast i Moskva. Arkivbild.
Sabaton är fast i Moskva. Arkivbild.
Fotograf: Erik Nylander/TT
Kultur och nöje

Powermetal-bandet Sabaton var på turné i Ryssland när coronakrisen slog till. Nu sitter Falubandets basist Pär Sundström fast i Moskva, där det råder stränga karantänlagar, skriver dt.se.

Karantänen gäller fram till den 1 maj och Sundström väntar nu på att få komma hem igen.

– Jag saknar träd och gröna skogar, men annars är det okej. Livet fungerar och för mig spelar det inte så stor roll var jag är, jag kan göra det mesta av det var jag än är, säger Sundström, när han under lördagen medverkade i Dalecarlia Music Awards som sändes direkt på dt.se.

Precis som för många andra band slår coronakrisen hårt mot Sabaton. Men bandet hoppas på att årets Sabaton Open Air ska arrangeras som vanligt i Falun, den 5–8 augusti.

– Vi känner oss säkra på att vi ska kunna genomföra det just nu, men om regeringen eller någon annan säger något annat så kan vi inte göra det. Men just nu är vi inställda på att göra en bra festival i Falun, säger Pär Sundström till dt.se.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs att hela bandet befinner sig i karantän i Ryssland.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Sport

Höllviken förstärker med danska landslagsspelare

Danmarks Mathias Glass hack i häl på Sveriges Markus Jonsson i en VM-match i Prag 2018. Nästa säsong spelar Glass för Höllviken i SSL.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Sport
INNEBANDY Höllvikens IBF har gjort klart med två danska landslagsspelare. Det är forwarden Mathias Glass och målvakten Mike Trolle Lind som skrivit på för den sydvästskånska SSL-klubben.

– Mathias är en stor och stark högerfattad forward som alltid gjort mycket poäng. Han har en otroligt stor potential och vi är övertygade om att han med en ordentlig försäsong kommer kunna anpassa sig till spel i Svenska Superligan på ett utomordentligt sätt, uppger klubben på sin Facebook-sida.

Glass är inget obekant ansikte för Höllviken. Dansken har nämligen tränat en hel del med klubben de senaste säsongerna.

Höllviken har även skrivit kontrakt med danske landslagsmålvakten Mike Trolle Lind, som 2014 utsågs till VM:s bästa målvakt. Närmast kommer han från Hvidovre Attack Floorball Club.

– I Mike får vi in en rutinerad 30-åring med en bra storlek som i sina toppar har en förmåga att spika igen helt och hållet. Detta innebär att vi nu har en mycket intressant målvaktsuppsättning med förra säsongens förstemålvakt Erik Lennheimer, den unga och mycket lovande tjecken Jan Eckhardt och nu alltså Mike Trolle Lind. Vi är övertygade om att denna uppsättning kommer vara en stor bidragande orsak till att ta nästa steg mot slutspel.

Utrikes

20 000 i karantän efter religiöst massmöte

En pakistansk soldat vid en avspärrning i Lahore som upprättats på grund av coronaviruset.
En pakistansk soldat vid en avspärrning i Lahore som upprättats på grund av coronaviruset.
Fotograf: K.M. Chaudary/AP/TT
Utrikes

Runt 100 000 medlemmar av den sunnimuslimska rörelsen Tablighi Jamaat samlades i mitten av mars för ett jättemöte i Pakistan. Minst 154 av dem har bekräftats smittade av coronaviruset, varav två har avlidit.

20 000 av deltagarna i det religiösa mötet i Lahore har satts i karantän. Men myndigheterna försöker spåra de övriga omkring 80 000 som deltog för att kunna isolera även dem.

– Alla grupper som inte lyder regeringens råd utan fortsätter sina dagliga aktiviteter blir en fara för andra, säger informationsminister Fawad Chaudhry, som riktar kritik mot "de religiösa ledarnas envishet".

Liknande möten i Indien och Malaysia tros ha bidragit till att sprida coronaviruset.

2 818 fall av coronasmittan har registrerats i Pakistan och 41 personer har avlidit i sjukdomen covid-19.

Ekonomi

Coronaviruset dråpslag mot USA:s ekonomi

Miljontals affärsrörelser i USA har fått stänga som en följd av coronasmittan. Arkivbild.
Miljontals affärsrörelser i USA har fått stänga som en följd av coronasmittan. Arkivbild.
Fotograf: Paul Sancya/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi USA:s dagliga BNP har gått ner med 29 procent jämfört med första veckan i mars, enligt en studie av finansanalysföretaget Moody's Analytics.
Den kraftiga inbromsningen är helt unik och går inte att jämföra med andra ekonomiska kriser i landets historia.

Studien, som publiceras i Wall Street Journal , visar hur kraftigt världens största ekonomi backat under de senaste tre veckorna. 41 av landets 50 delstater har beordrat någon form av nedstängning på grund av coronaviruset, enligt Moody's. Som en följd har restauranger, butiker, gym, biografer och andra affärsrörelser tvingats frysa sin verksamhet.

Nedstängningen är dessutom koncentrerad till de delstater och counties (administrativa områden) som står för den största delen av landets samlade produktion av varor och tjänster.

Unik nedgång

Mark Zandi, chefsekonom på Moody's Analytics, beräknar att BNP för andra kvartalet kommer att minska med omkring 30 procent. Situationen är helt unik och inte ens den stora depressionen på 1930-talet eller finanskrisen 2007–2009 kan jämföras med det nuvarande läget.

– Det finns ingenting i den stora depressionen som går att jämföra med vad vi upplever nu, säger han.

Hela Indianas årliga BNP

Zandi säger att den bästa jämförelsen med vad ekonomin går igenom just nu är terrorattacken den 11 september 2001. Dagar efter attacken minskade USA:s BNP med uppskattningsvis 111 miljarder dollar, enligt Moody's beräkningar. Det kan jämföras med att under de omkring tre veckor som stora delar av landet nu varit nedstängda har BNP minskat med omkring 350 miljarder dollar.

– Det är som om (delstaten) Indiana skulle försvinna under ett helt år, säger Zandi.

Analysen visar också USA:s nationella ekonomi på ett oproportionerligt vis är beroende av storstadsområdena.

En tiondel av den dagliga minskningen av BNP är knuten till tre counties: Los Angeles, New York och Cook County (där Chicago ligger).

Utrikes

Militärhjälp till krisens New York

Ett närmast öde Sixth Avenue på Manhattan i New York under fredagen.
Ett närmast öde Sixth Avenue på Manhattan i New York under fredagen.
Fotograf: Frank Franklin II/AP/TT
Utrikes
Utrikes Omkring tusen militärer, främst läkare och sjuksköterskor, skickas till New York för att hjälpa till i kampen mot coronapandemin, säger USA:s president Donald Trump.
New Yorks guvernör meddelar att närmare 600 personer avlidit av covid-19 under ett dygn.

Uppgiften om 594 nya dödsfall i coronapandemin i delstaten New York meddelades av guvernör Andrew Cuomo på söndagsförmiddagen lokal tid. Därmed har det officiella dödstalet stigit till 4 159.

Antalet bekräftade smittfall var då omkring 122 000 i delstaten, varav drygt 8 300 bekräftats under den senast granskade dygnsperioden.

"Inte förberedda"

Guvernör Cuomo har tidigare varnat för att en topp kan komma i en tidsperiod mellan ett par dagar och två veckor. I lördags sade han att det på sätt och vis kan vara bra att toppen ännu inte kommit.

– Delar av mig skulle vilja vara vid toppen nu och bara ta tag i det, men andra delar tänker att det är bra att vi inte är där ännu för vi är inte tillräckligt förberedda på toppen.

För att klara av krisen har New York Citys borgmästare Bill de Blasio sagt att metropolen fram till maj behöver ytterligare 45 000 personer inom vården.

– Till alla som inte redan deltar i den här kampen, vi behöver er, sade de Blasio.

85 000 frivilliga

Tidigt i lördags skickade New York ut ett nöd-sms till stadens samtliga 8,6 miljoner invånare där de efterlyste medicinsk personal. Myndigheterna uppger att runt 85 000 frivilliga har svarat på det och andra nödrop och anmält sig för att hjälpa den så hårt drabbade delstaten.

Även president Trump har svarat på nödropet och uppger att han ska skicka runt 1 000 militärer till staden.

Trump säger att det kommer att följas av fler, som ska kunna skickas till andra coronadrabbade delar av landet.

– De (militären) går in i ett krig, ett slag som de inte har förberett sig för.

Inrikes

24 timmar på sig att granska "coronalagen"

Socialminister Lena Hallengren (S) har fått frågan om den nya lagen som ger regeringen ökade maktbefogenheter på sitt bord. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S) har fått frågan om den nya lagen som ger regeringen ökade maktbefogenheter på sitt bord. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill snabbare kunna ta beslut som ska begränsa smittspridningen – och snabbt ska det också gå för remissinstanserna som ska granska den unika lagändringen.
Ett dygn har de på sig att komma med synpunkter på lagen, som ger regeringen möjlighet att fatta beslut utan riksdagens godkännande.

I går kväll kom den lagrådsremiss som handlar om att regeringen skulle få ökade maktbefogenheter under tre månaders tid, för att snabbare kunna fatta beslut som syftar till att minska smittspridningen av coronaviruset, sars-cov2. Den har lämnats till tolv remissinstanser som fått ett dygn på sig att granska lagförslaget – de ska alltså lämna sina synpunkter redan i kväll.

Här sammanställer TT hur lagen enligt förslaget ska utformas, hur motiveringen till den ser ut och vad den skulle kunna ge regeringen rätt att göra:

• Enligt regeringens förslag ska det läggas till bestämmelser i smittskyddslagen (2004:168), som ger den rätt att "meddela vissa offentligrättsliga föreskrifter om särskilda åtgärder med anledning av det virus som orsakar covid-19". Enkelt förklarat innebär förslaget att regeringen på egen hand ska kunna fatta beslut på områden där det i vanliga fall krävts en lag, som alltså riksdagen hade behövt godkänna.

• Regeringens motivering till lagändringen är den "svåra situation" som Sverige befinner sig i, och att vi måste planera för extraordinära åtgärder. Det måste skyndsamt "säkerställas att alla adekvata åtgärder kan vidtas" för att hantera smittspridningen, och det måste finnas ett regelverk som gör att regeringen snabbt kan fatta nödvändiga beslut om åtgärder så fort ett behov uppstår, hävdar regeringen. Den befintliga smittskyddslagen "är inte tillräcklig för att möta de utmaningar som spridning av det virus som orsakar covid-19 innebär".

• Regeringen skriver i lagförslaget att det är svårt att förutse exakt vilka åtgärder man kommer behöva fatta beslut om, men lämnar några exempel. Det handlar om tillfälliga begränsningar för folksamlingar, nedstängningar av köpcentrum, nattklubbar, restauranger, gym och bibliotek. Det kan också handla om "tillfällig nedstängning eller andra begränsningar i fråga om transporter eller att använda infrastruktur, t.ex. hamnar, flygplatser eller buss- eller järnvägsstationer". Regeringen nämner också möjligheten för inbördes handel eller omfördelning av läkemedel, skyddsmaterial eller annan medicinsk utrustning när det gäller exempelvis privata vårdgivare.

• Förslaget skulle däremot inte innebära att regeringen ensam får rätt att besluta om utegångsförbud. "Ett sådant mycket ingripande och omfattande beslut om utegångsförbud – ett slags isolering – eller en karantän av hela samhällen skulle sannolikt innebära begränsningar i fri- och rättigheter som kräver en lag", skriver regeringen.

• Enligt förslaget ska det finnas vissa kontrollfunktioner. Riksdagen ska i efterhand få ta ställning till alla beslut regeringen fattar, och på så sätt kunna stoppa eller ändra dessa. De ökade befogenheterna är också begränsade till att gälla under tre månaders tid. Lagen bör enligt regeringens bedömning kunna träda i kraft som tidigast den 18 april, vilket skulle innebära att den gäller till slutet av juni.

Erika Nekham/TT

FAKTA

Fakta: De ska granska förslaget

Tolv instanser ska granska lagförslaget som ger regeringen ökade maktbefogenheter nu under coronakrisen. Dessa är:

Folkhälsomyndigheten, Försvarsmakten, förvaltningsrätten i Stockholm, Läkemedelsverket, länsstyrelsen i Västmanlands län, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Polismyndigheten, Riksdagens ombudsmän, Socialstyrelsen, Sveriges Apoteksförening, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Tullverket.

Svaren ska ha lämnats in senast klockan 18.00 ikväll, söndag.

Källa: Regeringen

NÄSTA ARTIKEL