Sjöbo

Kvinna pistolhotades av tjuv

Sjöbo
Sjöbo Kvinnan såg att någon brutit upp hennes förråd.När hon konfronterade inbrottstjuvarna blev hon hotad med pistol.

Sent på torsdagskvällen tog sig två för polisen inte helt obekanta män in i ett uteförråd på Västergatan.

Förrådets ägare råkade tittat ner och se att någon hade tagit sig in i det.

Hon bad sin son ringa polisen samtidigt som hon själv rusade ner för att konfrontera de båda inbrottstjuvarna.

En av dem riktade ett allvarligt hot mot kvinnan, ett hot han underströk genom att plocka fram en pistol och peka den mot kvinnan.

De båda inbrottstjuvarna fick inte njuta så värst länge av det stöldgods de plockat åt sig. Polisen hade ett hum vem som låg bakom inbrottet och kunde strax efter midnatt gripa två män på en adress i Sjöbo.

De är tills vidare misstänkta för grovt olaga hot och stöld genom inbrott.

Sjöbo

Brist på diskmedel i kommunala köken

Porträtt på kostchef Eva Bramsvik-Håkansson.
Eva Bramsvik-Håkansson och Sjöbos kök påverkas av coronapandemin.
Sjöbo
SJÖBO Grossisterna varnar för att vissa livsmedel till Sjöbos kök kan bli svåra att leverera. Men det som det hittills blivit brist på är diskmedel.

På kommunens hemsida förvarnar måltidsverksamheten att man kan tvingas ändra i planerade matsedlar när leverantörerna kanske inte kan leverera allt som avtalats på grund av coronapandemin.

Handels- och importsvårigheter, försämrad produktion på grund av karantänbestämmelser är saker som kan påverka livsmedelsleverantörernas möjlighet att skicka alla avtalade varor till Sjöbos storkök.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Coronavirus försenar ansökan om kameror

Södra Åsums nya kyrka med delar av kyrkogården.
Sjöbo församling hoppas kunna motverka stölder på kyrkogårdsområdet med kameror.
Fotograf: Foto: Caroline Stenbäck
Sjöbo
SJÖBO Coronaepidemien påverkar Sjöbo kommuns ansökan om att få kameraövervaka bussterminalen.
”Alla kommuner jobbar hårt med Covid19 och kan inte fokusera och jaga befattningshavare för att få svar på kompletteringar.”

Det skriver Jörgen Nilsson, säkerhetsansvarig i kommunen och den som ställt samman Sjöbos ansökan.

Ansökan skickades in för mer än ett år sedan men nyligen begärde Datainspektionen kompletteringar, en begäran man nu skickat en påminnelse om. Senast den 14 april vill inspektionen ha svar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Stort polispådrag – kvinna hotades med pistol

En polisbil under utryckning.
Det blev ett stort polispådrag i Sjöbo för att hitta gärningsmannen som hotat en kvinna med pistol.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Sjöbo
Sjöbo En kvinna blev hotad med pistol när hon konfronterade två män som hade tagit sig in i hennes bostadsförråd en sen kväll i februari.
Det blev ett stort polispådrag i Sjöbo i jakten på gärningsmännen, som när de hittades försökte hoppa från en balkong.
Nu åtalas en av dem, en 30-åring, för bland annat olaga hot och narkotikabrott.

Det var den 20 februari vid halv elva på kvällen som kvinnan såg att det lyste ute i bostadens förråd. Dessutom såg hon en okänd bil stå parkerad där med passagerardörren öppen och en ölburk på taket.

Kvinnan bad en anhörig att ringa polisen och själv gick hon ut för att se efter vad som var på gång.

När hon kom in i förrådet upptäckte hon två män, varav hon kände igen en av dem. De bar på kompressor och kassar fyllda med verktyg som de släppte på golvet.

I förhör uppger kvinnan att den ena mannen tog fram en pistol som han riktade mot henne och uttalade kränkande ord i stil med: "du din jävla hora, du ska få ditt en dag".

Båda männen hoppade sedan in i bilen och försvann från platsen.

Får ångest

Kvinnan har i förhör sagt att hon blev väldigt rädd vid händelsen och hon får ångest varje gång hon behöver gå ut i förrådet eller är ensam hemma.

Polisen begav sig till den åtalade 30-åringens bostad, som kvinnan kände igen och även visade sig vara känd av polisen. Lägenheten var tom och poliserna fick bryta upp dörren för att göra en husrannsakan.

"Fullständig misär"

I lägenheten rådde "fullständig misär" och den stora oredan gjorde att poliserna inte hann gå igenom hela lägenheten utan fick återvända senare.

Då hittades sprängdeg, smällare, en elchockanordning, två tårgassprejflaskor, en soft air gun, ett basebollträ samt diverse Bandidosattiraljer. Det fanns även amfetamin, cannabis och dopingpreparat samt vågar och förpackningsmaterial som indikerade på att det förekommit försäljning.

Begärt förstärkning

Poliserna begav till en annan adress i närheten som man trodde att 30-åringen kunde befinna sig på. Eftersom det hade använts vapen hade polisen begärt förstärkning. Samtidigt som poliser knackade på lägenhetsdörren, stod några längre ner i trapphuset och andra utanför lägenhetshuset.

En av poliserna upptäckte två män ute på balkongen. En av dem kastade ner en väska som dock fastnade i ett träd. Båda männen försökte också hoppa ner från balkongen innan polisen beordrade dem att stanna kvar.

När poliserna kom in i lägenheten hittade de 30-åringen med en pistol i handen. Väskan som fastnade i trädet innehöll bland annat en luftpistol och 73 stycken narkotikaklassade tabletter.

Sprutor och kanyler

I bostaden befann sig flera personer och även här var det kaos:

"Stor oordning på gränsen till misär och det är tydligt att det missbrukas i lägenheten. Det ligger fullt av tomma sprutor och använda kanyler överallt", säger poliserna i förhör som också nämner narkotika som de hittade.

30-åringen som hotade kvinnan med pistolen åtalas för olaga hot, för innehav av bland annat drygt femtio gram amfetamin, tre gram cannabisharts och över hundra narkotika klassade tabletter, samt dopningsbrott och brott mot lagen om explosiva varor.

Mannen nekar till alla brott han anklagas för, utom en del av narkotikamängderna som hittats i hans bostad.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Sjöbo

Organist slutar hos kyrkan i Sjöbo

En person som spelar på en orgel.
Organisten i Sjöbo församling har sagt upp sig.
Fotograf: TT
Sjöbo
Sjöbo församling kommer att behöva söka efter en ny organist. Alissa Tomac som har tjänsten i dag har sagt upp sig.

Kyrkorådet behandlade uppsägningsansökan på deras senaste möte och enligt protokollet är det tänkt att Alissa Tomac gör sin sista dag den 31 maj.

Hon kommer dock att fortsätta ha hand om kören Bell singers i juni och ha hand om konserten den 24 juni. Då är det även tänkt att Alissa Tomac ska avtackas.

Kyrkomusiker Sven Persson har fått uppdraget att vikariera som organist från och med den 1 september till och med den 31 december.

Sjöbo

Sommarbyn kan få lekplats

En lekplats.
Sjöbo kommun tecknar avtal om mark till en framtida lekplats i Sjöbo sommarby.
Sjöbo
Sjöbo sommarby Kommunen planerar att bygga en lekplats i Sjöbo sommarby.

Tekniska nämnden jobbar efter den lekplatsplan som antogs 2018.

– Den innebär att vi numera tittar på var barnen finns och inte på var kommunen äger mark, säger förvaltningschefen Jesper Anderson och fortsätter:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Stoppad med kniv

Bild på blåljus på en polisbil
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sjöbo
SJÖBO Den narkotikapåverkade mannen stoppades på Västergatan med en kniv på sig.

Poliserna, fyra stycken, som stoppade mannen sent på onsdagskvällen vill att brottet mot knivlagen ska betraktas som grovt .

"Brottet är grovt då kniven är av särskilt farlig art och det förelegat synnerlig fara för att den skall komma till användning vid brott mot liv och hälsa", skriver poliserna i sin anmälan.

Mannen uppvisade också tydliga tecken på att vara påverkad av narkotika, skriver poliserna, med "rödsprängda och blanka ögon och spelande fingrar."

Sjöbo

Försökte gå förbi kassan med varor

Sjöbo
SJÖBO En kund försökte distrahera expediten. Samtidigt försökte en annan kund smita ut med fylld kundvagn.

Det var på onsdagskvällen som en expedit på Dollarstore upplevde det som en kund kom fram till honom i kassan och försökte distrahera honom.

Expediten anade oråd och tillkallade en kollega att ta hand om kassan så att han kunde springa efter en kund som gått förbi kassan med kundvagn.

Mannen som rullat förbi med en vagn ville dock inte kännas vid den när expediten konfronterade honom.

I vagnen fanns varor till ett försäljningsvärde av cirka 6 000 kronor som nu kunde återbördas till butiken.

Film från butikens övervakningskameror ska nu gås igenom.

Sjöbo

Körkortslös förare stoppades igen

Sjöbo
LÖVESTAD En 25-årig man har än en gång stoppats bakom ratten i en bil trots att han saknar körkort.

Den här gången stoppades 25-åringen på Södergatan i Lövestad av en polispatrull som gissningsvis stött på mannen tidigare.

Något körkort kunde 25-åringen inte visa upp den här gången heller.

"Brottet bedöms som grovt, eftersom misstänkt kör vanemässigt utan giltig behörighet och har tidigare blivit dömd för samma brott", står det i polisanmälan.

NÄSTA ARTIKEL