KÅGERÖD

Kablar stals på arbetsplats

Ingen Sektion satt
KÅGERÖD Det är många företag i farten i samband med väg och rälsbygget i Kågeröd.

Det är många företag i farten i samband med väg och rälsbygget i Kågeröd.

Det lockar tjuvar till sig och i dagarna har personer tagit sig in på området.

Där har man hittat en stor mängd kablar som man tagit med sig.

– Troligtvis var tjuvarna ute efter kopparen i kablarna, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson vid polisen i Helsingborg.

Lund

Stängda Krognoshuset digitaliserar utställning

Lund
Lund Krognoshuset i Lund har stängt för publik för tillfället. Men just nu arbetar man i stället för fullt för att digitalisera den pågående utställningen av Magali Cunico.
PREMIUM

Inom kort ska det bli möjligt att se en fördjupad dokumentation av utställningen genom bland annat sociala medier, nyhetsbrev och hemsida, enligt föreningen Aura, som driver verksamheten.

Utställningen, som heter Where words are impossible har blivit förlängd en månad och visas fram till den 24 maj. Det är dock osäkert om den kommer att kunna öppna för fysisk publik med hänsyn till det rådande läget i coronakrisens spår.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Åtalas för dataintrång mot Allra-granskare

Åtal har väckts mot en man som misstänks ha kapat en mobiltelefon som tillhörde en skribent som granskade Allra-affären. Arkivbild.
Åtal har väckts mot en man som misstänks ha kapat en mobiltelefon som tillhörde en skribent som granskade Allra-affären. Arkivbild.
Fotograf: Braastad, Audun/AP/TT
Inrikes

En 46-årig man har åtalats misstänkt för att ha kapat en mobiltelefon som tillhörde en skribent som granskade fondbolaget Allra. Genom att flytta skribentens telefonnummer till ett annat sim-kort ska 46-åringen ha kommit över hans Google-konto, rapporterar SVT Nyheter.

46-åringen åtalas för grovt dataintrång eftersom materialet på Google-kontot innehållit skyddsvärd information. Mannen misstänks även för olovlig identitetsanvändning och urkundsförfalskning.

I en promemoria skriver Ekobrottsmyndigheten att de misstänkta dataintrången inte bara ska ses som enskilda brott mot en privatperson utan "sättas i ett större sammanhang av misstänkt brottslighet av en helt annan dignitet och stor samhällspåverkan".

Enligt förundersökningen har mannen visat intresse för även andra personer i Allra-målet.

Utrikes

Minskning i antalet nya dödsfall i Italien

Sjukvårdspersonal på ett sjukhus i Italiens huvudstad Rom. Bilden är från i torsdags.
Sjukvårdspersonal på ett sjukhus i Italiens huvudstad Rom. Bilden är från i torsdags.
Fotograf: Cecilia Fabiano/AP/TT
Utrikes
Utrikes Antalet nya dödsfall i Italien med koppling till coronaviruset det senaste dygnet är det lägsta på över två veckor.
– Det är goda nyheter, men vi bör inte sänka garden, säger Angelo Borrelli, chef för institutet för civilskydd.

Sammanlagt 525 liv har krävts under den senast rapporterade 24 timmarsperioden. Inte sedan den 19 mars, då 427 människor avled, har antalet nya dödsfall varit lägre.

– Kurvan har nått en platå och börjar gå ned, säger Silvio Brusaferro, chef för Italiens nationella hälsoinstitut, på söndagen och tillägger:

– Det är ett mål vi måste uppnå dag för dag.

Brusaferro understryker att arbetet med att begränsa smittspridningen måste fortsätta, men att Italien kan börja planera för "fas två" om det visar sig att utbrottet fortsätter att avta.

Ökningen av antalet konstaterade smittade var på söndagen den lägsta på fem dagar.

Samtidigt minskar antalet intensivvårdspatienter, om än marginellt, för andra dygnet i rad. 3 977 personer fick intensivvård det senaste dygnet. Det är 17 färre än föregående dygn.

Omkring 129 000 personer har konstaterats bära på smittan och 15 887 har avlidit i coronaepidemin i Italien.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Inrikes

Regeringen bjuder upp oppositionen till dans

Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för djupare samarbete med oppositionspartierna. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för djupare samarbete med oppositionspartierna. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Centerpartiet vill att Moderaterna hjälper regeringen och samarbetspartierna att arbeta fram kommande krispaket, skriver partiföreträdare på Dagens Nyheters debattsida.
Inom bara några timmar kom beskedet till TT att regeringen är öppen för fördjupat och breddat samarbete med oppositionen.

"Sannolikheten för att ett nytt omfattande ekonomiskt krispaket behöver sättas in är stor och vi ser att det då vore av stort värde om framför allt Moderaterna (M) bjuds in till gemensamma överläggningar med S, C, L och MP", skriver partiledaren Annie Lööf (C) och vice partiledare Anders W Jonsson (C).

En bred politisk samling är nödvändig för att hitta lösningar i en tuff ekonomisk tid, anser Centern.

"Under de senaste veckorna har vi framför allt noterat hur Moderaterna agerat på ett ansvarsfullt och konstruktivt sätt. De har presenterat genomarbetade analyser på de problem vi nu står inför och kommit med ett antal goda förslag på statliga åtgärder för att möta dessa", skriver Lööf och Jonsson.

"Fördjupar gärna"

Regeringen har under coronakrisen ofta sökt och till stora delar också fått bred förankring i riksdagen för sina förslag.

Inom några timmar efter debattartikeln lämnade finansminister Magdalena Andersson (S) en skriftlig kommentar till Centerpartiets förslag och till samarbete med oppositionen:

"Sverige befinner sig i en allvarlig kris. Regeringens utgångspunkt är att lyssna på alla förslag oavsett avsändare. Regeringen och samarbetspartierna har kunnat vara snabbfotade tack vare stort ansvarstagande från oppositionspartierna. Vi vill även fortsättningsvis arbeta med bred förankring i riksdagen och fördjupar gärna samarbetet med oppositionen."

M: Alla borde vara med

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson, säger inte nej till fördjupat samarbete. Men hon vill att alla oppositionspartier ska vara med och pekar på riksdagens finansutskott som lämpligt forum:

"Moderaterna är konstruktiva och har bidragit till förslag som räddar jobb och företag, även om vi gärna gått längre än regeringen. Jag tycker alla oppositionspartier varit konstruktiva i krisen. Därför är finansutskottet den naturliga samlingspunkten för breda samtal. Riksdagen har flera gånger visat att vi kan förbättra regeringens förslag och snabbt fatta de beslut som krävs."

Finansmarknadsminister Per Bolund, Miljöpartiet, skriver på sin Facebook-sida att regeringen under krisen velat lyssna på alla förslag, oavsett avsändare:

"En av anledningarna till att vi kunnat agera snabbt och fatta nödvändiga beslut är tack vare oppositionspartiernas ansvarstagande. Regeringen kommer fortsätta arbeta med att brett förankra våra förslag i Sveriges riksdag".

Tomas Bengtsson/TT

Erik Nilsson/TT

Centerns partiledare Annie Lööf (C) anser att Moderaterna har presenterat 'genomarbetade analyser'. Arkivbild.
Centerns partiledare Annie Lööf (C) anser att Moderaterna har presenterat "genomarbetade analyser". Arkivbild. Fotograf: Claudio Bresciani / TT

Sport

Trotsade viruset – Piteå spelade träningsmatch

Piteå trotsade coronaviruset och spelade träningsmatch under söndagen. Arkivbild.
Piteå trotsade coronaviruset och spelade träningsmatch under söndagen. Arkivbild.
Fotograf: Pär Bäckström/TT
Sport

De senaste dagarna har debattens vågor gått höga i Fotbollssverige: spela eller inte spela?

Fotbollförbundet låter de lokala distrikten och klubbarna själva avgöra om de ska spela träningsmatcher. Alla herrallsvenska lag har ställt in sina matcher, men damallsvenska Piteå har fattat beslutet att fortsätta spela.

Piteå slog Skellefteålaget Morön med 4–1 på söndagen efter två mål och en målgivande passning av Astrid Larsson, nyförvärvet från Hammarby, skriver Piteå-Tidningen.

Rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten är att matcher kan spelas om bland annat publiken begränsas, det inte innebär så långa resor för lagen.

– Vi är glada att vi kan spela och träna under rådande situation. Vi försöker hålla oss till allt en dag i taget och följer restriktionerna som finns. Vi ska hjälpas åt för att situationen inte blir ännu värre än den redan är, sade Piteås tränare Stellan Carlsson, till Piteå-Tidningen inför matchen.

Utrikes

Norska sjuksköterskor och läkare till Italien

Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide (H). Arkivbild.
Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide (H). Arkivbild.
Fotograf: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix/TT
Utrikes

Norge skickar sjukvårdspersonal till Lombardiet i Italien för att bistå under coronakrisen. Italien är det land som drabbats värst av pandemin sett till antalet dödsfall med koppling till covid-19.

– Vi bör hjälpa varandra när krisen slår till, och det är fint att kunna bidra med att hjälpa Italien nu, säger utrikesminister Ine Eriksen Søreide (H).

Sjukvårdslaget som reser till Italien består av 19 sjuksköterskor och läkare samt ytterligare tre personer som ska hantera logistiken. För att inte norska sjukhus ska belastas av insatsen utgörs gruppen av anställda vid olika sjukhus.

– Vi har kontroll på smittsituationen i Norge medan Italien befinner sig i kulmen av krisen, säger hälsominister Bent Høie (H).

Samtidigt räknar Norge med att hjälpen kommer att bära frukt även på hemmaplan.

– Det norska teamet kommer att få kunskap och erfarenheter med sig hem som den norska sjukvården får nytta av, säger Høie.

Regionen Lombardiet har tidigare vädjat om hjälp utifrån med att hantera coronapandemin.

Kultur och nöje

Netflix Jordan-dokumentär tidigareläggs

Dokumentärserien 'The last dance', som handlar om basketstjärnan Michael Jordans liv och karriär, får tidigare premiär än planerat. Arkivbild.
Dokumentärserien "The last dance", som handlar om basketstjärnan Michael Jordans liv och karriär, får tidigare premiär än planerat. Arkivbild.
Fotograf: Thibault Camus/AP/TT
Kultur och nöje

Den tio avsnitt långa dokumentärserien "The last dance" får ett tidigare premiärdatum på Netflix, skriver T he Hollywood Reporter.

Serien kretsar kring basketlegendaren Michael Jordans liv och karriär, men handlar även om hur den amerikanska basketligan NBA:s popularitet sköt i höjden under 1990-talet.

"The last dance" skulle ha visats i den amerikanska sportkanalen ESPN i sommar. Men på grund av coronaviruset gapar tablån tom nu.

"Tittarna behöver fortfarande kunna fly vardagen till sportens värld. Vi har hörsammat önskemålen om att visa den här serien tidigare och är glada att kunna meddela att vi har fått möjlighet att göra just det", säger kanalen i ett pressmeddelande.

Utanför USA har serien premiär på Netflix den 20 april.

Utrikes

Frankrike: Drygt 350 nya coronadödsfall

Dödstalet i Frankrike med koppling till coronapandemin är över 8 000, enligt regeringens senaste beräkning på söndagen.
Dödstalet i Frankrike med koppling till coronapandemin är över 8 000, enligt regeringens senaste beräkning på söndagen.
Fotograf: David Vincent/AP/TT
Utrikes

Frankrike bekräftar 357 dödsfall relaterade till covid-19. Uppgiften på söndagskvällen rör en tidsrymd på 24 timmar. Dödstalet är jämförelsevis lägre än de två tidigare dygnen, uppger regeringen i ett uttalande.

Det totala dödstalet i Frankrike är 8 078 personer enligt söndagens räkning. 5 889 av dem har avlidit på sjukhus, medan 2 189 har avlidit på ålderdomshem eller i andra vårdmiljöer enligt regeringen som särskiljer de två dödstalen.

Närmare 29 000 coronapatienter befinner sig på sjukhus, varav närmare 7 000 sjuka är i intensivvård. Söndagens siffror över bekräftade smittfall är något fler än 70 000, men med mörkertal då provtagning är begränsad.

NÄSTA ARTIKEL