Recension

Humor och allvar i oemotståndligt möte

Hedda Stiernstedt som Hanna och Rolf Lassgård som Marianne.Foto: Ola Kjelbye
Ingen Sektion satt
Recension Trots högtravande insäljningsprat misslyckas 28-åriga Hanna kapitalt med att få jobb som journalist i Stockholm.

Trots högtravande insäljningsprat misslyckas 28-åriga Hanna kapitalt med att få jobb som journalist i Stockholm. När sambon dessutom är otrogen med en av DN:s kulturreportar är måttet rågat. Hon tar sitt pick och pack och flyttar hem till lilla Alingsås - till trygga pappa Lasse, till lite svalare mamma Eva och retsamma brodern David som inte flyttat längre hemifrån än föräldrarnas garage.

Inledningen till regissören Mårten Klingbergs Min pappa Marianne bjuder på många komiska situationer som man gärna småfnissar, ibland igenkännande, åt. Samtidigt anas något annat under den roliga ytan.

Hannas pappa Lasse, bär på en hemlighet som han snart inte orkar hålla kvar för sig själv längre. Lättillgänglig vardagskomik möter tungt och angeläget drama - och mötet blir till en oemotståndligt bra - och viktig - film.

Min pappa Marianne bygger på Ester Roxbergs roman Min pappa Ann-Christine där Ester berättar om sin upplevelse av när hennes pappa, en 58-årig trebarnsfar och präst, kom ut som Ann-Christine. I Klingbergs film har Ann-Christine blivit Marianne och en hel del annat har ändrats men kärnhistorien finns kvar - hur är det att upptäcka att ens pappa är någon helt annan än man trott hela sitt liv? Och hur påverkas de sedan så länge sjävklara familjerelationerna?

Rolf Lassgård kliver in i rollen som Lasse/Marianne med en självklar tydlighet - man anar Marianne i hans rörelser och ansiktsuttryck långt innan kvinnokläderna tas på och han fångar fint både ångest och beslutsamhet. Hedda Stiernstedt gör en pricksäker skildring av den något bortskämda dottern som tar föräldrakärleken och föräldrarnas oföränderlighet för självklara, beständiga delar av livet. Klas Wiljergård är underbar som brodern och överhuvudtaget är skådespelarinsatserna ytterligare en fullträff i den här filmen.

Jag fnissar som sagt, gråter också och fastnar kanske allra mest för skildringen av barn-föräldrarelationen som är lika viktig i filmen som Mariannes frigörelse. Den enda pusselbit som inte riktigt sätts på plats är kanske Lena Endre som mamma Eva – hon förblir sval och svår att riktigt lära känna. Å andra sidan väcker hon mycket tankar.

Min pappa Marianne är en suverän början på det svenska filmåret och en Guldbagge till Lassgård nästa år känns given.

FAKTA

Fakta:

FILM

Min pappa Marianne

Regi: Mårten Klingberg

Medverkande: Rolf Lassgård, Hedda Stiernstedt, Lena Endre, Klas Wiljergård, Nour El-Refai med flera

Betyg: 4

Sport

Uefas varning: Kan utesluta klubbar ur CL

Krepin Diattas Club Brygge kan uteslutas från Champions League om klubben utses till belgiska mästare i förtid. Arkivbild.
Krepin Diattas Club Brygge kan uteslutas från Champions League om klubben utses till belgiska mästare i förtid. Arkivbild.
Fotograf: Lefteris Pitarakis/AP/TT
Sport
Sport Lag vars nationella ligor avslutas i förtid kan bli utslängda från Champions League.
Det bekräftas av Uefa.
"Att stoppa tävlingar borde verkligen vara den sista utvägen", meddelar det europeiska fotbollsförbundet enligt AFP.

På torsdagen kom beskedet från Belgien att man vill avsluta ligaspelet och att serieledande Club Brygge därmed skulle bli mästare.

Ett sådant beslut kan dock få konsekvenser för den belgiska storklubben.

I vanliga fall belönas ligamästaren i landet med en direktplats till Champions Leagues gruppspel – men beslutet att bryta ligan och låta den nuvarande tabellen gälla som slutgiltig faller inte Uefa i smaken.

"Avgöras på planen"

En sådan åtgärd ska endast vidtas när det bedöms saknas utrymme i kalendern för att avsluta säsongen. Om det bedöms att så inte är fallet i Belgien kan Club Brygge uteslutas från Champions League kommande säsong.

Uefa har tillsammans med de europeiska klubbarnas intresseförening ECA och European Leagues intresseorganisation som företräder de europeiska ligorna i ett öppet brev skrivit att man jobbar på möjligheten att avsluta ligaspelen i juli eller augusti.

"Det är av största vikt att även störda evenemang, som den här epidemin orsakat, inte hindrar våra tävlingar från att avgöras på planen. Detta i enlighet med reglerna och att alla sporttitlar delas ut baserat på resultat", står att läsa i brevet.

Belgiska ligan ifrågasätter

Vidare meddelas att det finns en stark tro på att fotbollen kan återupptas de kommande månaderna och att beslut som leder till att ligorna bryts i det här läget inte kommer att rättfärdigas.

"Uefa reserverar sig rätten att bestämma vilka klubbar som har rätt att delta i Uefas klubblagstävlingar 2020/2021", skriver man.

Uefa har nu gett arbetsgrupper i uppdrag att utreda de juridiska och finansiella konsekvenserna av coronakrisen och komma fram med en ny matchkalender. Förhoppningen är att detta ska vara slutfört i mitten av maj.

Enligt nyhetsbyrån AFP har den belgiska ligan på fredagsmorgonen haft "konstruktiva diskussioner" med Uefa och "ifrågasatt varje strategi som skulle tvinga en liga att fortsätta i den nuvarande hälsokrisen".

Ekonomi

Jätteras på amerikansk arbetsmarknad

Många jobb försvann i USA i mars. Arkivbild.
Många jobb försvann i USA i mars. Arkivbild.
Fotograf: Paul Sancya/AP/TT
Ekonomi

Coronakrisen leder till ett stort ras för sysselsättningen i USA. Under mars försvann drygt 700 000 jobb från arbetsmarknaden, undanräknat jordbrukssektorn, visar nya siffror från landets arbetsmarknadsdepartement. Analytikerna hade förvisso väntat sig en minskning, men i snitt "bara" på 100 000 jobb.

I februari såg läget helt annorlunda ut, då tillkom 275 000 nya jobb.

Under mars steg arbetslösheten i USA från 3,5 till 4,4 procent. Ekonomerna hade räknat med en arbetslöshet på 3,8 procent.

Klart flest arbetstillfällen försvann ifrån servicesektorn, totalt 659 000. Även tillverkningsindustrin och handeln har drabbats hårt, där antalet jobb minskade med 54 000 respektive 46 000.

Inrikes

Över 6 000 smittade och 333 dödsfall

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten deltar vid dagens pressträff. Arkivbild.
Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten deltar vid dagens pressträff. Arkivbild.
Fotograf: Ali Lorestani/TT
Inrikes
Inrikes Antalet smittade och döda fortsätter att öka – hittills har 333 dödsfall i covid-19 inrapporterats i Sverige.
Samtidigt går inte IVA-vården upp i samma takt, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi nu har drygt 6 000 fall och kurvan fortsätter uppåt som vi har sagt senaste dagarna, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, vid den dagliga pressträffen om läget när det gäller coronavirusets spridning.

333 dödsfall har rapporterats, men Wallensten betonar att det finns en eftersläpning i siffrorna.

Det är fortsatt de äldsta som drabbas hårdast, enligt myndigheten.

– Det gäller verkligen att trycka kurvan framför oss så att sjukvården kan klara av den här epidemin på ett bra sätt.

Finns platser

På frågan om man har sett en topp i smittspridningen av coronaviruset i Sverige svarar Anders Wallensten nej.

– Nej, som vi ser siffrorna just nu ser vi ingen peak. Det krävs också några veckor för att se om vi har en peak.

Man kan däremot se att IVA-vården inte går upp i samma takt.

– Det är fortfarande så att det finns ledig intensivvårdskapacitet, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, på pressträffen.

– Nationellt så har vi en tredjedel av landets intensivvårdsplatser tillgängliga, säger hon vidare.

Enligt Socialstyrelsen råder det brist på läkemedel på sina håll, på vissa håll är det akut inom intensivvården enligt Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen.

– Framför allt är det en oro för brist, man är nära botten på sina lager och kan inte se när de fylls på igen, säger han.

"Jobbar aktivt"

Han vill dock inte kommentera frågan om vilka regioner som riskerar att få brist på läkemedel inom intensivvården.

TT: Ser ni en ökad tendens att olika länder håller på sina egna lager när det gäller läkemedel?

– Vi såg den tydligt inledningsvis i materielfrågan. Men jag har inte fått de signalerna än, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

– Regionerna jobbar aktivt med att säkra sina lager. Det handlar inte om en ökad åtgång utan en försäkran om att man har de läkemedel som man behöver, säger hon.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Sport

Fritt fram för träningsmatcher

Träningsmatch mellan Höörs IS och Löberöds IF.
Fotograf: Lola Nilsson
Sport
FOTBOLL Direktiven har varit många och gått i olika riktningar. Tolkningar, råd, förbud, uppmaningar och beslut har växlat från dag från dag. Nu har i alla fall Skåneboll satt ner foten och bestämt sig för att säga ja till träningsmatcher men nej till allt vad serie- och tävlingsmatcher heter.

Förvirringen har de senaste dagarna varit nära nog total i den skånska, och för alla del även den svenska, fotbollen.

På sin egen hemsida gick på fredagen det skånska fotbollförbundet ut med en fullskalig information om hur beslutsprocessen gått i dessa coronatider. Här förklarar Skånebolls styrelse hur de behandlat denna komplexa fråga och på vilka grunder de fattat sina olika beslut. De konstaterar att utgångspunkten varit att följa de rekommendationer och förordningar som regering och myndighet meddelat. Beskedet som gäller är att allt serie/tävlingsspel ställs in till och med 21 maj.

Erikssons sa ja och nej

Så sent som på torsdagskvällen gjorde Björn Eriksson, ordföranden i RF, Riksidrottsförbundet, ett utttalande som plötsligt kastade en ny skugga över fotbollen. Till TT sa han enligt följande:

- Riksidrottsförbundet står fast vid sin tolkning att träningsmatcher i lagidrotter inte är okej under coronapandemin. Träna: ja. Matcher: nej.

På fredagsförmiddagen kom en helt annan uppmaning från det svenska fotbollförbundet. Här berättade SvFF om sina uppdaterade riktlinjer, vilka kortfattat gick ut på att inte heller fortsättningsvis tillåta tävlingsspel men att det är okej att träna och ha fysisk kontakt och spela matcher utom tävlan.

Det är utifrån detta resonemang som Skåneboll också ska förhålla sig. På sin hemsida skriver de "att serie/tävlingsmatcher i nuläget inte går att genomföra i någon ålder som förbundet administrerar men att föreningar kan spela träningsmatcher om det sker utifrån Skånes FF:s rekommendationer".

- Så nu är det upp till var och en om de vill spela träningsmatch. Man kan om man vill, konstaterar Peter Ekvall.

Matcher redan i helgen

Han tror att denna möjligheter kommer att utnyttjas redan denna helg:

- Inte så många, men säkert några.

- Men vi vill att lagen ska försöka hålla sig lokalt och plocka bort längre resor. Vi uppmanar lag att stanna inom kommunen eller korsa max en kommungräns. Lag från Malmö ska inte åka till Kristianstad eller Hässleholm eller vice versa. Det känns onödigt.

Nytt ungdomsbesked

Ekvall betonar vidare att beskedet som tidigare gått ut, att ungdomsserierna skulle starta enligt ursprunglig plan i april men som en träningsserie under våren och en tävlingsserie under hösten, inte gäller.

- Vi håller på att plocka bort alla ungdomsserieprogrammen. Bara vanliga träningsmatcher får spelas.

Skåneboll lägger i sin fredagsskrivelse ut resultatet av den enkät som gick ut till föreningarna med frågan om när de helst ville starta årets serier. Av 176 svarande föreningar ville 56,3 procent ha seriestart den 4 april, 10,2 procent önskade spelstart den 21 maj och resterande 33,5 procent i juni.

Inrikes

Miljontals skyddsmasker stoppas i Frankrike

Miljoner ansiktsmasker tillhörande det svenska företaget Mölnlycke har fastnat i Frankrike. Arkivbild.
Miljoner ansiktsmasker tillhörande det svenska företaget Mölnlycke har fastnat i Frankrike. Arkivbild.
Fotograf: Thibault Camus/AP/TT
Inrikes
Inrikes Fyra miljoner skyddsmasker som Mölnlycke importerat från Kina har stoppats i Frankrike.
Fortfarande har många länder exportrestriktioner av kritiskt sjukvårdsmaterial inom EU.
– Mycket allvarligt, säger utrikesministern Ann Linde (S).

– Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet, säger Mölnlyckes vd Richard Twomey till Sveriges Radio Ekot.

En del av maskerna, som stoppades den 5 mars, skulle vidare till Italien och Spanien där coronaviruset har fått stor spridning. Men Frankrike införde bara ett par dagar tidigare en regel om att landet har rätt att beslagta produkter inom landets gränser som kan användas i kampen mot coronaviruset.

Det är dock inte bara i Frankrike som olika typer av restriktioner införs. Det gäller enligt regeringen även Ungern, Tjeckien, Polen, Rumänien, Slovakien, Spanien och Italien.

Jämför med stöld

Risk finns dessutom att fler medlemsstater överväger att göra det.

Regeringen pekar samtidigt på att det är positivt att Tyskland och Bulgarien har återkallat sina restriktioner.

Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro är starkt kritisk till handelshindren.

"Jag blir mörkrädd, det är att jämföra med stöld. Att hindra livsviktigt sjukvårdsmaterial från att distribueras till de sjukhus och vårdgivare som ropar efter skydd kostar liv”, säger Karlsbro i en skriftlig kommentar.

EU beslutade i mars att viss medicinsk utrustning behöver tillstånd för att exporteras utanför EU. Men tanken är att det fortfarande ska råda rörelsefrihet för varor inom unionen.

Varit sena

Frågan om Mölnlyckes skyddsmasker har tagits upp av regeringen på en rad olika nivåer.

– Detta är ju mycket allvarligt. Den inre marknaden, som borde vara det bästa vi har, fungerar inte fullt ut i det här krisläget. Dessutom är det ju bara att konstatera att alla ledare – inklusive Frankrikes – har fattat beslut om att det här inte ska ske. Ändå sker det, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Hon tog upp Mölnlycke-fallet vid fredagens webbmöte med EU-ländernas utrikesministrar och har även bett EU centralt om hjälp.

Någon lösning finns dock ännu inte.

– Vi har inte fått några tillfredsställande svar från Frankrike, trots att till exempel handelsministern har pratat med sin motsvarighet och det har tagits upp på statsministernivå. Och ändå har de inte släppt restriktionerna. Så vi är väldigt olyckliga för detta, säger Linde till TT.

Snabbast vinner

Sverige är en relativt liten aktör på den internationella marknaden. Hur står vi oss generellt i den globala huggsexan om skyddsutrustning?

Enligt branschorganisationen Swedish medtech varken gynnas eller missgynnas Sverige. De stora medtechbolagen är angelägna om att försörja alla de marknader de normalt säljer produkter till. Däremot har Sverige i vissa fall varit sena med att beställa produkter.

"I de situationerna har vi förlorat produkter avsedda för den svenska marknaden", säger Swedish medtechs vd Anna Lefevre Skjöldebrand i en kommentar.

Varorna har då istället omfördelats till andra länder. I praktiken är det alltså snabbast som vinner.

Anja Haglund/TT

Wiktor Nummelin/TT

'Vi är väldigt olyckliga för detta', säger utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
"Vi är väldigt olyckliga för detta", säger utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild. Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Lund

Lund får 127 miljoner mer i bidrag

Lund

Tack vare de 127 miljoner kronor som Lund får i ökade statsbidrag från regeringen och samarbetspartierna står kommunen bättre rustad i krisen.

- Coronapandemin slår hårt men Lund står ganska väl rustat eftersom Lundakvintetten redan för ett år sedan började minska kommunens kostnader och se till så det finns en buffert för oförutsedda händelser, säger kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) i ett pressmeddelande.

Han anser att pengarna som kommer in i ökade bidrag nu ska gå till att täcka bortfall av skatteintäkter och hantera ökade kostnader på grund av coronapandemin.

Utrikes

Han är favorit när Corbyn tar farväl

Rebecca Long-Bailey (till vänster), Lisa Nandy (mitten) och Keir Starmer (längst till höger) kämpar om partiledarposten hos brittiska Labour. Arkivbild.
Rebecca Long-Bailey (till vänster), Lisa Nandy (mitten) och Keir Starmer (längst till höger) kämpar om partiledarposten hos brittiska Labour. Arkivbild.
Fotograf: Jane Barlow/PA/AP/TT
Utrikes
Utrikes Bye bye Corbyn! Hello... Starmer?
Mitt i coronakrisen får Storbritannien en ny oppositionsledare, när Labour-partiets långa ledarkamp går i mål.
Brexittalesmannen Keir Starmer är storfavorit.

Vid lunchtid i torsdags gick tiden ut för Labourmedlemmarna att rösta om vem de vill ha som ny partiledare då snart 70-årige Jeremy Corbyn nu tackar för sig.

Resultatet från den mer än månadslånga poströstningen ska redovisas på lördagen. Coronakrisen har dock orsakat en helt annorlunda presentation än vad som var tänkt från början.

I stället för stormöte och jubel och blommor kommer vinnaren att meddelas på partiets webbplats klockan 11.45, svensk tid. Då läggs också ett förinspelat segertal ut, sedan alla tre kandidater ombetts spela in sina tal på förhand.

Splittrat parti

Klar favorit är 57-årige Keir Starmer, mångårig advokat och åklagare som engagerade sig politiskt först inför valet 2015. Efter att först ha varit Labours invandringsansvarige blev han partiets brexittalesperson från och med hösten 2016 – något som gjort honom till en välkänd person via allehanda debatter och tv-soffor.

Nu hoppas han kunna ena ett parti som slitits hårt mellan för och emot brexit, men också av anklagelser om utbredd antisemitism och en ständig strid om huruvida partiet borde gå mer åt mitten eller åt vänster.

– Vi får en chans att renovera vårt parti och vår rörelse och – viktigare än så – placera Labour där det hör hemma: vid makten. Lördag är ett stort, stort steg mot det, sade Starmer själv i ett webbsamtal med sina kampanjarbetare i torsdags, enligt nyhetsbyrån AFP.

Corona-kritik

Utmanar gör två 40-åriga kvinnor från Manchester. Rebecca Long-Bailey har också juristbakgrund och har de senaste åren varit partiets talesperson i både finans- och näringsfrågor. Lisa Nandy har varit taleskvinna för klimat och energi, men har på sistone tillhört den interna partioppositionen.

Nandy anses tämligen chanslös, medan Long-Bailey hoppas kunna skrälla med hjälp av en skarpare kritik mot regeringens hantering av coronavirusutbrottet.

– Det är viktigare än någonsin att vi nu står upp för våra värderingar om solidaritet och gemensamt ansvar. Det är oacceptabelt att vårdpersonalen tvingas sätta sina liv på spel för att de inte har tillräcklig skyddsutrustning, sade Long-Bailey i en av sina senaste kampanjfilmer på Twitter.

I uppförsbacke

Vem som än vinner kommer att få inleda sitt uppdrag i uppförsbacke. Även om det finns gott om kritik mot regeringens agerande under coronakrisen så har premiärminister Boris Johnson och Konservativa partiet en rejäl ledning i opinionen. En mätning för tidningen The Observer i förra veckan gav Tories 54 procents stöd mot bara 28 procent för Labour.

Den nya partiledaren får också räkna med att kunna eldas på av företrädaren. Jeremy Corbyn tänker i alla fall inte dra sig tillbaka, utan lovar att fortsätta vara aktiv i parlamentet.

– Jag tackar premiärministern för hans ord, men han låter som om det vore en dödsruna, sade Corbyn i sin sista debatt mot Boris Johnson i förra veckan.

– Min röst kommer inte att tystna. Jag kommer att vara kvar, kampanja, argumentera och kräva rättvisa villkor för folket, lovade Corbyn i underhuset.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel tid för när vinnaren offentliggörs.

Wiktor Nummelin/TT

När Jeremy Corbyn (till vänster) tackar för sig hoppas Rebecca Long-Bailey (till höger) kunna bli första kvinna som partiledare för Labour. Arkivbild.
När Jeremy Corbyn (till vänster) tackar för sig hoppas Rebecca Long-Bailey (till höger) kunna bli första kvinna som partiledare för Labour. Arkivbild. Fotograf: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Som Labours talesman i brexitfrågor har Keir Starmer blivit en välkänd person både i och utanför Storbritannien. Arkivbild.
Som Labours talesman i brexitfrågor har Keir Starmer blivit en välkänd person både i och utanför Storbritannien. Arkivbild. Fotograf: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

FAKTA

Fakta: Valkampen hos Labour

Storbritanniens Labour-parti har hållit en medlemsomröstning från slutet av februari till i torsdags för att avgöra vem som blir ny partiledare. I omröstningen har väljarna fått rangordna de tre kandidaterna Keir Starmer (född 1962), Rebecca Long-Bailey (född 1979) och Lisa Nandy (född 1979).

För att vinna krävs minst 50 procent av rösterna. Om ingen kommer upp i den siffran räknat efter medlemmarnas förstahandsval så plockas den kandidat bort som ligger sämst till, varpå hans eller hennes andrahandsval fördelas mellan de andra två, så att en segrare kan koras.

Parallellt hålls också en omröstning om att bli biträdande partiledare. Där står kampen mellan Rosena Allina-Khan (född 1977), Richard Burgon (född 1980), Dawn Butler (född 1969), Ian Murray (född 1976) och Angela Rayner (född 1980).

FAKTA

Fakta: Elva män från Attlee till Corbyn

Här är de senaste 85 årens ledare för Labour-partiet:

2015–20: Jeremy Corbyn.

2010–15: Ed Miliband.

2007–10: Gordon Brown (premiärminister 2007–10).

1994–2007: Tony Blair (premiärminister 1997–2007).

1992–94: John Smith.

1983–92: Neil Kinnock.

1980–83: Michael Foot.

1976–80: Jim Callaghan (premiärminister 1976–79).

1963–76: Harold Wilson (premiärminister 1964–70 och 1974–76).

1955–63: Hugh Gaitskell.

1935–55: Clement Attlee (premiärminister 1945–51).

Kultur och nöje

Scenkonstnärers coronavardag ska dokumenteras

Scenkonstmuseet vill bevara coronaupplevelser i kulturlivet för framtiden. Arkivbild.
Scenkonstmuseet vill bevara coronaupplevelser i kulturlivet för framtiden. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson / TT
Kultur och nöje

Är du scenkonstnär? Plocka upp mobilen och filma en snutt ur ditt liv. Som ett led i uppdraget att dokumentera svensk scenkonst och bevara den för framtiden uppmanar Scenkonstmuseet nu professionella aktörer inom teater, musik och dans att berätta om sin vardag och hur de har påverkats professionellt och personligen i coronakrisens spår.

"Scenkonsten går igenom en kris som vi i nuläget inte ens kan ana vidden av. Genom insamlingen vill vi skapa en bild för framtiden att se tillbaka på", säger Scenkonstmuseets chef Christina Kåremo Sköldkvist, i ett pressmeddelande.

Det insamlade materialet arkiveras och kommer att finnas tillgängligt för forskning. Insamlingen är del i en bredare satsning tillsammans med Svenskt visarkiv och Musik- och teaterbiblioteket.

Scenkonstmuseet invigdes i februari 2017 och ingår i myndigheten Musikverket.

NÄSTA ARTIKEL