Kultur

Urpremiär under musikalmånad

Oliver Lindman, Lisa Mårtensson och Jakob Aspenström ser fram emot urpremiären av Smitning 27 februari. Foto: Gunilla Wedding
Artikel Kultur och Nöje Det är musikalmånad på Bastionen i Malmö. Sex musikaler spelas på sex veckor och en av dem är nyskrivna Smitning där publiken möter tre vilsna personer och en grekisk kör vid en landsväg.

Teaterhuset Bastionen i Malmö är nyrenoverat och har under februari och mars öppnat sin scen för frigrupper som arbetar med musikdramatik. När jag kommer på besök förbereder Lilla Beddinge teater för Musikalpicknick med quiz i det stora scenrummet och i ett reprum ett par trappor upp repeterar Samsa Musikteater Smitning inför urpremiären 27 februari.

– Det finns inte riktigt någon scen för musikaler som sätts upp av frigrupper i Sverige så det är väldigt roligt och spännande att Bastionen ville satsa på det här som första stora grej efter renoveringen, säger Oliver Lindman som skapat Smitning tillsammans med Jakob Aspenström.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Saknad kanotist tros ha hittats avliden

En man hittades avliden i Karlshamn nära den plats där en person försvunnit i samband med en kanottur under gårdagen. Arkivbild.
En man hittades avliden i Karlshamn nära den plats där en person försvunnit i samband med en kanottur under gårdagen. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes

Den man som försvann under onsdagen i samband med en kanottur i en sjö utanför Karlshamn har med all sannolikhet hittats avliden.

– Formellt är kroppen inte identifierad, men utifrån det vi vet kring omständigheterna ser vi det som sannolikt att det är han, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen i region Syd.

Det var strax innan klockan åtta på onsdagskvällen som polis och sjöräddning larmades till en sjö utanför Karlshamn. En man hade anmälts försvunnen efter en kanottur, där man hittat kanoten tom i vattnet. Under torsdagen hittades en kropp av kustbevakningen.

Polisen misstänker för tillfället inget brott i samband med händelsen.

– Kroppen ska nu underställas en rättsmedicinsk undersökning, säger Rickard Lundqvist.

Kultur och nöje

BLM-märken okej i Sky – men inte i BBC

En Black lives matter-banderoll täcker läktaren i Selhurst Park under Premier League-matchen mellan Crystal Palace och Burnley. Bilden är från den 29 juni.
En Black lives matter-banderoll täcker läktaren i Selhurst Park under Premier League-matchen mellan Crystal Palace och Burnley. Bilden är från den 29 juni.
Foto: Daniel Leal-Olivas/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den brittiska tv-kanalen Sky tar ställning för den antirasistiska rörelsen Black lives matter (BLM), sedan det blev känt att public servicebolaget BBC förbjudit programledare och gäster att bära BLM-märken i sändning, skriver Variety.

"Sky har gjort ett flertal åtaganden för att motverka etnisk diskriminering och stödja antirasism. Som en del av detta har några av våra experter valt att bära Black lives matter-märken i sändning, och andra väljer att stödja den antirasistiska kampen på många andra sätt", skriver Sky i ett uttalande.

BBC förklarar sitt ställningstagande med att bolaget inte kan ta ställning för olika frågor.

– Det är etablerat sedan länge att BBC-programledare och journalister inte bär kampanjmaterial eller märken, och ingenting alls har förändrats gällande den principen, säger en talesperson för BBC till The Independent.

Utrikes

Skåningar fortsatt portade från Danmark

Danmark gläntar lite mer på dörren gentemot svenskar. Arkivbild.
Danmark gläntar lite mer på dörren gentemot svenskar. Arkivbild.
Foto: Erik Johansen/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Danmark behåller dörren stängd för skåningar utan negativt covid-19-test. Men blekingar och kronobergare är numera välkomna, förutom de sedan tidigare godkända västerbottningarna.

uppdaterade de coronarelaterade resereglerna på torsdagseftermiddagen.

I förra veckan kom beskedet att bara svenskar skrivna i Västerbottens län fritt får resa in i Danmark. Ett villkor är bevis att man tänker stanna i landet i minst sex dagar och är bosatt i länet.

Nu utökas svenskkvoten med boende i Blekinge län och Kronobergs län. Beslutet gäller från lördag klockan 00.

Däremot anser Danmark fortfarande att Skåne län inte uppfyller de kriterier för smittspridning som de danska myndigheterna har satt upp. Kravet är att antalet smittade med virussjukdomen covid-19 i en region ska ligga under 20 fall per 100 000 invånare.

För svenskar från andra län än de tre som fått grönt ljus krävs för inresa till Danmark ett negativt covid-19-test (inte äldre än 72 timmar) eller särskilda skäl (exempelvis arbete, studier, partner eller barn boende i Danmark).

Om en vecka kommer utrikesdepartementet med en ny uppdatering av resevägledningarna.

Torsdagens besked innebär omvänt att danskar inte längre avråds från icke nödvändiga resor till Blekinge, Kronoberg och Västerbotten.

Utrikesdepartementet öppnar samtidigt upp för inresor till Danmark från sex länder utanför EU, Schengenområdet och Storbritannien. Nu kan även turister från Australien, Kanada, Japan, Nya Zeeland, Sydkorea och Thailand planera en dansk semester om de vill.

FAKTA

Fakta: De danska inresereglerna

Danmark delar in Sverige i ett gränsområde – Skåne, Halland, Blekinge – och övriga landet. För närvarande räknar danskarna Blekinge, Kronoberg och Västerbotten som öppna svenska regioner.

Inom det svenska gränsområdet:

– Från öppna regioner gäller fri inresa oavsett syfte. Inget krav på att uppvisa negativt covid-19-test.

– Från stängda regioner krävs giltigt syfte (till exempel arbete, studier, partner, familj, ägt fritidsboende). För semester krävs alltså att har man ett eget fritidsboende eller har ett negativt covid-19-test som är högst 72 timmar gammalt.

Utanför det svenska gränsområdet:

– Från öppna regioner går det att resa in om det finns ett giltigt syfte, alternativt om den semestrande har minst sex inbokade övernattningar. Inget krav på att uppvisa negativt covid-19-test.

– Från stängda regioner accepteras inresa om det finns ett giltigt syfte. För semester krävs att man äger ett fritidsboende. Inget krav på att uppvisa negativt covid-19-test om man har ett giltigt syfte – men utan ett sådant syfte nekas inresa även med ett negativt covid-19-test.

Källa: Danska polisen om inresor , hemvist och virusläget samt justitiedepartementet.

Kultur och nöje

Hyllar rockikonerna med streamad konsert

Ida Svensson Vollmer.
Foto: Matilda Arborelius
Kultur och nöje
Nöje På fredag ställer sig några av Skånes främsta rockartister på KB:s scen för att hylla ett av världens mest ikoniska rockband med en livestreamad konsert.
– Det går inte att prata om rock utan att tänka på Rolling Stones, konstaterar Ida Svensson Vollmer, en av artisterna.

På grund av förbudet mot folksamlingar på över 50 personer har artister tvingats ställa in konserter och turnéer. Som alternativ har KB anordnat flera livestreamade konserter, bland annat med The Sounds och Wilmer X. På fredag är det åter dags, då med hyllningskonserten Second billing to the Rolling Stones. När arrangören Håkan Bladh (Dr Rock) ringde Ida Svensson Vollmer och frågade om hon ville vara med och sjunga tillsammans med Maja Ivarsson, Nisse Hellberg och Mats Ronander var svaret givet.

– Jag blev jätteglad. Jag har haft rock n’ roll med mig i modersmjölken, mina föräldrar lyssnar på rock så jag är uppvuxen med band som Stones och Ac/Dc. Det var självklart att säga ja, berättar Ida Svensson Vollmer.

Avslöjar inte låtarna

Hon sjunger och spelar gitarr i bandet VA Rocks, med medlemmar från Lund och Malmö, men kommer nu att stå på scen med andra musiker (Sticky Bomb, Thomas Holst, Pelle Jernryd, Micke Björk och Mange Nörrenberg), något som varit både annorlunda och lärorikt.

– Det känns kul att göra något sånt här, jag lägger all min tid på VA Rocks och nu får jag verkligen gå all in på sången och helt enkelt prova något annat med andra musiker. För mig är det utvecklande att göra sånt här, jag har märkt nya sätt att sjunga på, man lär sig något hela tiden. Det är det som är så fantastiskt med musik.

Hon kommer att framföra tre låtar, vilka de är kan hon dock inte avslöja men lovar både ös och lugnare toner.

– De låtar jag valt är låtar jag alltid gillat och att få göra dem i det här sammanhanget känns jättekul. De som känner till mig har nästan aldrig hört mig sjunga lugnt men en av låtarna är en lugnare låt. Det ska bli kul att visa en ny sida. Sedan är man givetvis nervös, det är ju ändå Stones vi ska hylla och tolka. Man vill verkligen att det ska bli bra, men det tvivlar jag inte på. Alla vi som är med sjunger så extremt olika, det blir en cool blandning.

Vilken är favoritplattan med the Rolling Stones?

– Sticky fingers och Exile on Main St. är absolut skitbra plattor men min favorit är Voodoo lounge (-94), det är inte jättekända låtar med på den men jag gillar den som platta i helhet.

Hon beskriver Rolling Stones som en stor inspiration, både när hon skriver låtar och då hon framför dem.

– Mick Jagger är en sån otrolig scenpersonlighet och har varit en stor inspiration för mig för att hitta mitt eget uttryck. Att inte vara som alla andra helt enkelt, precis som han. Det är liksom så osnyggt och det gillar jag.

Annorlunda att spela utan publik

Konserten kommer att sändas på flera olika kanaler, däribland KB:s hemsida. Ida Svensson Vollmer har en gång tidigare livestreamat en konsert utan publik, då med VA Rocks.

– Det var skitkul och skitkonstigt. Jag är van vid att prata med publiken och ibland kommer jag på mig själv med att ställa frågor för att det sitter i ryggraden. Det jag tänker att jag ska göra nu är att kommunicera med kameran så mycket det går, försöka förmedla att ”jag ser er, jag vet att ni är där”. Det blir nog inte så mycket utrymme till snack men jag kommer försöka säga något som går in i deras hjärtan.

Varför ska man titta på fredag?

– Vi framför en bit rockhistoria. Det kommer att bli Rolling Stones som ni aldrig hört det innan. Det är kul att det händer sådana här saker nu när det är som det är. Att man får komma ut och gigga ändå och att folk kan rocka hemma i soffan.

Nisse Hellberg.
Foto: Matilda Arborelius

Började lyssna på Rolling Stones som liten

För Nisse Hellberg är Rolling Stones stora idoler och han lyssnar nästan dagligen på dem.

– Det var lätt att tacka ja till att vara med. Jag är uppvuxen med Stones, är marinerad i deras musik och älskar bandet fortfarande. Och det är kul att få en anledning att spela, allt annat är ju i princip inställt. Sedan vet jag ju att det inte kommer komma i närheten av originalet men det gör inte så mycket, man får se det som en kul kväll, säger han med ett skratt.

Inte heller han kan avslöja vilka låtar han kommer att tolka.

– Men det är nog inte jättesvårt att gissa ungefär vad det blir, folk kommer att känna igen det.

Vilken är favoritplattan?

– Exile on Main St. från -72, det är min absoluta favorit. Fast det kommer och går, ibland tycker jag om deras tidigaste ännu mer, som den första skivan, men oftast är det Exile.

Vad är det med just Stones som attraherar?

– Jag är uppvuxen med två storebröder och en storasyster som kom hem med pop, Beatles och allt möjligt. Men av någon anledning gjorde stones mest intryck på mig även som 5-6-åring. Jag gillade det där tuffa. Sedan har det bara fortsatt. När jag blev gammal nog behövde jag inte fråga syskonen om plattor utan jag började samla själv och på den vägen är det.

I april spelade Nisse Hellberg med Wilmer X på KB, hans första livestreamade konsert - och det blev succé.

– Då var jag lite nervös. Det kändes väldigt konstigt att man skulle spela utan publik men det var inte så konstigt när man väl stod på scen. Så hoppas jag att det blir på fredag också, att det bara rullar på. Vi ger allt men de sista 10 procenten kan vi aldrig nå utan publik. Men jag tror att det blir rätt nära. Sedan gäller det att hålla lite tempo också, att inte stå och mumla för mycket om att det är svåra tider, det gör ju alla, utan att köra på och fylla kvällen för de som tittar.

Fotnot: Konserten börjar klockan 21 och sänds bland annat på KB:s hemsida och facebooksida.

Kultur och nöje

Lesley Manville spelar Margaret i "The Crown"

Lesley Manville nominerades till en Oscars 2018. Arkivbild.
Lesley Manville nominerades till en Oscars 2018. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den brittiska skådespelerskan Lesley Manville ska spela drottning Elizabeths syster prinsessan Margaret i den femte och avslutande säsongen av tv-serien "The Crown", skriver Netflix på Twitter.

Manville tar därmed över rollen från Helena Bonham Carter, som i sin tur tog över rollen från Vanessa Kirby.

"Jag skulle inte kunna vara lyckligare över att spela prinsessan Margaret. Stafettpinnen förs vidare från två formidabla skådespelerskor", säger Manville i ett uttalande.

"Det kommer att bli ett rent nöje att få spela syskon med min kära vän Imelda Staunton", avslutar hon.

Lesley Manville var nominerad till en Oscars 2018 för bästa kvinnliga biroll för sin roll som Cyril i filmen "Phantom thread" från 2017. Hon medverkade också i tv-serien "River" från 2015 där Stellan Skarsgård spelade huvudrollen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Utrikes

Nya bud – Venezuela utvisar ej EU-diplomat

Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild..
Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild..
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Venezuela har tagit tillbaka sitt beslut att utvisa chefen för EU:s delegation i Caracas. Beskedet kommer i ett gemensamt uttalande undertecknat av Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaz och EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Därmed stoppar också EU sin planerade svarsåtgärd om att ta hem EU:s toppdiplomat i Venezuela.

Arreaz och Borrell har enligt uttalandet talat i telefon med varandra och då betonat " behovet av att upprätthålla en ram för diplomatiska relationer" för att underlätta politisk dialog.

Det var i måndags som Venezuelas president Nicolás Maduro krävde att portugisiska EU-ambassadören Isabel Brilhante Pedrosa skulle lämna landet inom 72 timmar. Detta efter att EU lagt till ytterligare elva personer på sin sanktionslista på grund av situationen i Venezuela.

Relationerna mellan det latinamerikanska landet och EU-länderna har varit spända sedan 2017, då Venezuela blev det första landet i regionen som pålades med sanktioner av EU, bland annat ett vapenembargo. EU-parlamentet har dessutom retat upp de styrande i Caracas genom att ge sitt finaste pris, Sacharov-priset för tankefrihet, till landets samlade opposition.

Ekonomi

Resa söderut i Europa möjligt – men snårigt

En strand vid Medelhavet hägrar för många. Men vägen dit kan vara snårig. Arkivbild.
En strand vid Medelhavet hägrar för många. Men vägen dit kan vara snårig. Arkivbild.
Foto: Joan Mateu/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Danmarks gräns är stängd för de flesta svenskar, men ska du flyga från Kastrup eller göra en transitresa genom landet går det bra att passera.
Om du har rätt dokument.

Som bekant är bara vissa svenskar välkomna till Danmark på grund av smittspridningsläget i Sverige. I dagsläget kan personer från Västerbotten, Blekinge och Kronobergs län resa in med pass eller nationellt id. Personer från Skåne och Halland behöver därutöver ett negativt covid-19-test.

Men om du inte har tänkt stanna kvar i Danmark ger danska myndigheter klartecken för transitresor – för alla svenskar.

Grönt ljus för transitresor

Det kan vara för att åka till Kastrup för att ta ett flyg eller för att resa vidare söderut med bil eller tåg.

Ett godkänt skäl för att passera genom landet är till exempel semester eller arbete, uppger den danska polisen för TT.

Men du måste ha med dig en bekräftelse på bokat hotell, sommarhus eller liknande som styrker vad du ska göra utanför Danmark, för du får som sagt inte övernatta eller bli kvar i landet.

Men det är inte bara att susa vidare genom Europa. Vid nästa gräns – den tyska – uppstår nya frågor.

Med nuvarande tyska regler ska svenskar sitta 14 dagar i karantän, men även här gäller att transitresor är tillåtna.

Katja Runestam Prinzell är bilreserådgivare på M Sverige, en medlemsorganisation för bilister och andra trafikanter. Hon får många frågor från ressugna svenskar och just nu handlar det mycket om att köra till Grekland, Kroatien, Spanien och Portugal.

– Det går att snirkla sig fram till Grekland, till exempel. Men det är inte självklart att man kan ta sig hem sedan. Man får ta med sig det i beräkningen. Man måste ha daglig koll på utvecklingen, för det kan ändra sig från dag till dag, säger hon.

Extra koll

UD har visserligen släppt på sin reseavrådan till flera europeiska länder, men den finns kvar till den 15 juli för Danmark och Tyskland, som man ju måste passera på vägen.

– Man måste kontrollera hur reseförsäkringen påverkas av att man reser genom ett land som UD har avrått ifrån. Bilen kan gå sönder, så att du måste stanna, och det är inte säkert att försäkringen täcker det, säger Katja Runestam Prinzell.

Hon uppmanar att ha med sig extra reskassa och att vara uppdaterad på vilka restriktioner som gäller lokalt, till exempel för munskydd, maxantal som får samlas och regler för restauranger och hotell.

– Man ska verkligen överväga och veta vad man gör när man ger sig ut på en resa i Europa den här sommaren. Det är inte samma Europa som vanligt, säger Katja Runestam Prinzell.

Maria Davidsson/TT

Danska polisen tillåter transitresor genom landet för svenskar. Ett krav är att kunna visa upp hotellbokning eller liknande, som visar att man inte tänker stanna. Arkivbild.
Danska polisen tillåter transitresor genom landet för svenskar. Ett krav är att kunna visa upp hotellbokning eller liknande, som visar att man inte tänker stanna. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Det här krävs för resa till eller via Danmark

Transitresor är möjliga, även till Kastrup, men man måste kunna visa upp flyg-. färje- eller tågbiljett, bokat hotell utanför Danmark eller annan relevant dokumentation.

Boende i Skåne och Halland får komma in i Danmark för vilket ändamål som helst, under följande förutsättningar:

För inresa krävs relevant dokumentation som pass eller nationellt id, ett negativt covid-19-test som tagits högst 72 timmar före inresa i Danmark samt ett bevis för att du är bosatt i någon av regionerna.

Turister från Västerbotten, Blekinge och Kronobergs län får resa till Danmark mot uppvisande av relevant dokumentation samt bevis att man tänker stanna i landet i minst sex dagar.

Andra svenskar får endast resa in i landet om man exempelvis arbetar, har en käresta eller ska besöka nära släkting.

Fler detaljer om inreseregler finns på den danska polisens hemsida. Reglerna uppdateras löpande under sommaren.

Källa: Danska polisen

Malmö

Ingen skadad efter olycka vid Rosengård

Malmö
Malmö Det inträffade en trafikolycka med två personbilar inblandade vid rondellen mellan Amiralsgatan och Inre Ringvägen vid Rosengård i Malmö på torsdagen.

Larmet inkom 18.48, och ambulans och räddningstjänst åkte till platsen.

Ingen person fördes till sjukhus.

NÄSTA ARTIKEL