Recension

Lustfylld Äppelkriget pekar mot framtiden

Hasse & Tages film Äppelkriget har blivit musikal på Helsingborgs stadsteater.Foto: Emmalisa Pauly
Ingen Sektion satt
Recension Yvonne Erlandsson har sett en imponerande och upplivande Äppelkriget i musikalversion på Helsingborgs stadsteater.

Filmen Äppelkriget som kom 1971 blev omtyckt och prisad, med sitt budskap om att värna miljön inklätt i Hasse Alfredsons och Tage Danielssons samhällstillvända crazy-humor. Om den spelats in i dag när klimatfrågan är så mycket större och mörkare hade filmen nog sett annorlunda ut.

Lite av en nostalgitripp blir det alltså att återvända till ett årtionde när det värsta som kunde hända var att marken asfalterades och det byggdes flygplatser, casinon och gruvor i Änglamark.

Den trippen kan man ta nu på Helsingborgs stadsteater där man har gjort musikal av Äppelkriget. Resultatet är imponerande, upplivande och lustfyllt och man lämnar salongen med känslan av att det kanske ändå inte är för sent. Den där gnistan som fanns i folkets kamp för miljön finns ju fortfarande.

När en Trump-liknande magnat vill ta över Änglamark och förvandla det till turistområdet Sundinavia står äppelodlarfamiljen Lindberg i främsta ledet för att förhindra att deras naturliga miljö blir förstörd. De står också i förbund med skogsrået, näcken och älvorna.

Dan Kandell spelar Severin Lindberg, rollen som Hasse Alfredson gör i filmen. Kandell fyller skorna väl i sin egen tolkning av den smått galne uppfinnaren som skapat äppelchampagnen. Han blir lite av föreställningens hustomte, myser med publiken och får visa sin bredd med sång, lite dans och komik.

Elin Norin spelar systern Anna Lindberg (Monica Zetterlund i filmen), som med sina trollkonster kan tämja och förvandla. Det blir en mäktig scen när hon förtrollar Sten Wall (Tobias Borvin) som omtumlad försvinner in i sin jättehatt och ut ur salongen. Jörgen Düberg gör en läskigt sliskig VD, en karaktär som piffats upp med balettkjol i ett nummer – udda och kul.

En nummer som fastnar i skallen är älvan Luft-Hannas (Laila Adèle) sång, när hon och osynliga systern Agnes (Anette Jellne) försöker få mötesdeltagarna på Naturvårdsverket att fatta rätt beslut. Naturvårdsvärk är en gospeldoftande låt som får en stor applåd.

Eberhard Lindberg, vattenmannen, görs av Daniel Sjöberg. Det är han som får framföra Evert Taubes Änglamark och det gör han med stark röst och känsla omgiven av Greta Thunberg-klädda karaktärer som taktfast marscherar framåt.

Det blir ett nummer som pekar mot framtiden.

Totalt 20 nya sånger av P-O Nilsson i olika genrer får berättelsen att lyfta ytterligare. Scenografin med grönskande skogar och vattenfall, dimmiga ängar och brinnande slott är visuellt storslagen.

Musikalen följer filmen relativt troget, med lite aktuella kommentarer instuckna. Scenen med jätten som kissar på Glimmingehus för att släcka branden och därefter äter upp den som tände på har man löst på ett annorlunda sätt – och det funkar alldeles utmärkt.

Musikalens final är ljuvlig, när Anna och hennes riddare Hans (fint spelad av Robin Fajardo) gifter sig i en äppelceremoni och hela Änglamark firar. Kriget om äpplet är inte över, nya intressenter dyker upp och som en sista tvist på historien visas de bort. Mot Blekinge.

FAKTA

Fakta:

SCEN

Äppelkriget

Av Hans Alfredson och Tage Danielsson i dramatisering av Annika Kofoed

Medverkande: Elin Norin, Dan Kandell, Daniel Sjöberg, Jörgen Düberg, Tobias Borvin, Laila Adèle, Sasha Becker, Mikael Ahlberg, med flera

Regi: Annika Kofoed

Musik och sångtexter: P-O Nilsson

Kapellmästare: P-O Nilsson

Scenografi och kostymdesign: Yvonne Ericsson

Koreografi och biträdande regissör: Melker Sörensen

Videodesign: Signe Krogh

Maskdesign: Lillebel Höglund

Dramaturg: Sven Melander

Premiär på Helsingborgs stadsteater den 15 februari

Ekonomi

USA hjälper Mexiko att nå upp till oljeavtal

En oljeanläggning i Saudiarabien. Arkivbild.
En oljeanläggning i Saudiarabien. Arkivbild.
Fotograf: Amr Nabil/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi USA har gått med på att minska sin oljeproduktion med 250 000 fat olja om dagen för att hjälpa Mexiko att nå en överenskommelse med Opec.
Det öppnar upp för ett avtal som ska minska den globala oljeproduktionen med omkring tio procent.

Sent på torsdagskvällen sade Opecländerna att de hade kommit överens med andra oljeländer om att bland annat minska produktionen med tio miljoner fat per dag under maj och juni. Under resten av året ska produktionen minskas med åtta miljoner fat per dag.

Men Mexiko har bara gått med på att minska sin produktion med 100 000 fat olja om dagen, och inte de 400 000 fat som skulle motsvara landets andel. Orsaken är att Mexiko under flera år gjort stora ansträngningar för att vända den minskade statliga oljeproduktionen, uppger landets president Andrés Manuel López Obrador.

USA går in

Sedan Opec gått med på att sänka Mexikos andel till 350 000 fat per dag har USA erbjudit sig att kompensera för resten. Det ska ha skett vid ett samtal mellan president Donald Trump och López Obrador på torsdagskvällen.

– President Trump säger att USA har åtagit sig att minska (produktionen) med 250 000 (fat), utöver vad de förbundit sig, för att kompensera för Mexiko, säger López Obrador.

Donald Trump bekräftade under en presskonferens på fredagen att USA kommer att hjälpa Mexiko. Han sade dock att han inte vet om uppgörelsen kommer att accepteras av Opec och de andra oljeproducerande länderna.

Trump har varit en livlig förespråkare för globala nedskärningar av oljeproduktionen, men har tidigare inte varit beredd att även låta de amerikanska oljeproducenterna koordinera nedskärningar i produktionen.

Kompensera prisfall

Syftet med att minska den globala oljeproduktionen är att kompensera för tappet i efterfrågan och den minskade oljekonsumtion som coronapandemin orsakat. Det stora överskottet på olja fick priset att fortsätta falla i torsdagens handel. Priset på ett fat amerikansk WTI-olja sjönk med nästan 10 procent, till 22,76 dollar, medan priset på ett fat brentolja gick ner drygt 4 procent till 31,5 dollar.

Vad USA:s besked får för följder är oklart eftersom oljehandeln höll stängt på fredagen med anledningen av påskhelgen.

Trump uppger att han har fört samtal med både Rysslands president Vladimir Putin och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och att de är överens.

– Vi hade ett stort samtal om oljeproduktionen och Opec för att få vår industri att gå bra och för att oljeindustrin ska gå bättre än vad den gör nu, sade Trump natten mot fredag.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig tidpunkt för oljepriset.

Inrikes

Kvinna nekades vård – gick till knivattack

En kvinna i 30-årsåldern är gripen misstänkt för försök till mord alternativt dråp efter att ha gått till knivattack mot en väktare. Arkivbild.
En kvinna i 30-årsåldern är gripen misstänkt för försök till mord alternativt dråp efter att ha gått till knivattack mot en väktare. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes

En kvinna i Trollhättan är gripen misstänkt för försök till mord alternativt dråp efter en knivattack mot en väktare under fredagen, rapporterar TTELA.

Kvinnan, som är i 30-årsåldern, nekades vård vid akutmottagningen på Norra Älvsborgs länssjukhus och gick därefter till attack med en kniv.

– Hon var inte nöjd och en väktare avvisade henne från sjukhuset. Under tiden som väktaren försökte med detta så angrep hon honom med en kniv, säger polisens pressavdelning i Region Väst till tidningen.

Väktaren fick inga allvarliga skador och kvinnan greps i samband med händelsen. Enligt sjukhusets kommunikationschef Niklas Claesson är händelsen inte coronarelaterad.

Sport

Dalglish sjuk i covid-19 – vårdas på sjukhus

Kenny Dalglish. Arkivbild.
Kenny Dalglish. Arkivbild.
Fotograf: Jon Super/AP/TT
Sport

Liverpool-ikonen Kenny Dalglish har bekräftats vara smittad av coronaviruset och vårdas just nu på sjukhus, enligt brittiska BBC.

Den förre storspelaren ska dock inte ha haft några symptom, enligt ett uttalande från hans familj.

Dalglish fördes till sjukhus redan i onsdags för antibiotikabehandling av en infektion varpå en rutinmässig kontroll visade att 69-åringen även hade drabbats av sjukdomen covid-19.

"Oväntat nog så visade sig testet vara positivt men han är fortsatt symptomfri", skriver familjen i ett uttalande enligt BBC.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Utrikes

Italien: Nedstängning förlängs in i maj

Italiens premiärminister Giuseppe Conte förlänger stängningen av det italienska samhällslivet till den 3 maj. Arkivbild.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte förlänger stängningen av det italienska samhällslivet till den 3 maj. Arkivbild.
Fotograf: Roberto Monaldo/AP/TT
Utrikes

Italiens premiärminister Giuseppe Conte har fattat det "svåra beslutet" att förlänga stängningen av det italienska samhällslivet till den 3 maj.

– Vi förlänger restriktionerna till den 3 maj , det är ett svårt men nödvändigt beslut för vilket jag tar fullt politiskt ansvar, sade Conte i ett nationellt tillkännagivande kort efter beskedet om att dödstalet i Italien stigit till 18 849.

Det senaste dygnet har 570 människor avlidit i Italien till följd av coronaviruset.

De hårda restriktionerna i Italien har bland annat inneburit stängning av stora delar av landets affärer och produktion. Stängningen var sagd att gälla till på tisdag den 14 april och trycket från handeln har varit hårt på Conte att tillåta affärsrörelserna komma i gång igen.

Men så blir det alltså inte – med några få undantag. Det kommer enligt den italienske premiärministern att bli möjligt för exempelvis bokhandlare och affärer som säljer barnkläder att öppna sina butiker redan på tisdag.

Sport

Svaret till Sverige: "Måste finnas rättvisa"

World Athletics ordförande Sebastian Coe. Arkivbild.
World Athletics ordförande Sebastian Coe. Arkivbild.
Fotograf: Hassan Ammar/AP/TT
Sport
Sport Beslutet att skjuta fram möjligheten att kvala till OS möttes av skarp kritik i Sverige.
Nu svarar det internationella friidrottsförbundets ordförande:
– Vi måste tänka på att det finns idrottare som inte kommer att kunna sätta sin fot utanför dörren på ett bra tag, säger Sebastian Coe till Dagens Nyheter.

I veckan meddelade det internationella friidrottsförbundet, World Athletics, att det fram till den 1 december inte kommer vara möjligt för aktiva att kvala in till OS i Tokyo, som är uppskjutet till sommaren 2021.

Detta för att göra det så rättvist som möjligt för världens friidrottare som vill ta sig till spelen, eftersom coronapandemin drabbar länder olika hårt beträffande tränings- och tävlingsmöjligheter.

Beskedet möttes av kritik från det svenska friidrottslandslaget – som i protest planerar att vädra sina åsikter i ett brev till både det europeiska och internationella friidrottsförbundet.

– Jag kommer att påpeka att detta beslut är olyckligt, sade förbundskaptenen Karin Torneklint till Radiosporten.

Pettersson drabbad

En av dem som drabbas är Simon Pettersson som trots att han på långfredagen satte nytt personbästa (66,93) alltså inte har kvalat in till OS i diskus, där kvalgränsen ligger på 66 meter.

I en intervju med DN redogör Sebastian Coe, ordförande i World Athletics, för hur organisationen har resonerat.

– Det här är ingen perfekt lösning, för vi lever inte i en perfekt värld. Men även om det finns aktiva som kan tävla snart så måste vi inse att det finns andra som det kan dröja länge för innan de ens kan sätta foten utanför dörren, ännu mindre resa runt och tävla. Det måste finnas ett mått av rättvisa här, säger han.

"Idrotten i baksätet"

Att fatta ett beslut som alla hade varit nöjda med vore en omöjlighet, enligt Coe – som tillägger att idrotten i ett större sammanhang kommer i andra hand under coronapandemin.

– Jag har pratat med många aktiva och de aktivas råd har kommit med en stark rekommendation till vår styrelse. Jag inser att vi inte kan vara alla till lags, men för oss handlade det här om att skapa en struktur för förbund, aktiva, tränare och tävlingsarrangörer att förhålla sig till.

Han fortsätter:

– Det finns något viktigt att tänka på här och det är den allmänna känslan och den är i det här fallet viktigare än idrotten. Jag vet att det är svårt att acceptera, men för tillfället måste idrotten sätta sig i baksätet.

Inrikes

Busch: S har svikit delar av Sverige

Socialdemokratin har svikit en del av landets medborgare, säger Ebba Busch (KD). Arkivbild.
Socialdemokratin har svikit en del av landets medborgare, säger Ebba Busch (KD). Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes

Socialdemokraterna har svikit en del av landets medborgare, menar Ebba Busch. Enligt Kristdemokraternas partiledare har regeringen inte hanterat Sveriges svåra situation till följd av coronavirusets spridning tillräckligt kraftfullt.

Av Sveriges 870 rapporterade dödsfall av virussjukdomen covid-19 är uppemot 40 procent personer som har fått vård eller annan service genom äldreomsorgen, uppger Dagens Nyheter.

– Jag blir bedrövad när jag hör det. Det här är medborgare som jag menar att socialdemokratin har svikit och delar av Sverige som socialdemokratin har glömt i sin strävan efter makten, säger Ebba Busch till tidningen.

Hon menar också att anställda inom välfärden lämnats i sticket.

– De får betala priset för att Sverige inte tog höjd för en kraftigt förvärrad situation och inte hade större beredskap för att hantera det här svåra läget tidigare, säger hon.

Inrikes

Bilderna på Johnny Depp klarade tio år i sjön

En klasskamrat kände igen Julie Rostad Bertoft på bilden som Rena Mälaren publicerat på Facebook.
En klasskamrat kände igen Julie Rostad Bertoft på bilden som Rena Mälaren publicerat på Facebook.
Fotograf: Julie Rostad Bertoft, Rena Mälaren/TT
Inrikes
Inrikes För tio år sedan tappade hon kameran i Mälaren, med bilder från mötet med Johnny Depp och en minnesvärd skolresa. Nu har de hämtats upp från sjöbotten.
– Jättekul att få se bilderna, säger Julie Rostad Bertoft.

I början av april fiskades en digitalkamera upp ur vattnet när dykare från organisationen Rena Mälaren städade sjöbottnen utanför Riddarholmen i centrala Stockholm. Minneskortet hade klarat sig och några bilder lades ut i en efterlysning på organisationens Facebook-konto.

En person kände igen Julie Rostad Bertoft och tipsade om efterlysningen. Hon berättar om hur hon och en kompis hade picknick på Riddarholmen för tio år sedan.

– När vi packade ihop så hade jag lagt kameran på filten som jag skakade av, Och då hörde jag ett ljud, plupp, berättar Julie Rostad Bertoft för TT.

Nu ser hon fram emot att få se bilderna, som hon inte hade sparat ner innan kameran försvann i djupet. På minneskortet fanns bland annat bilder från en skolresa till Venedig i Italien, där hon av en slump träffade Johnny Depp under en filminspelning.

– Han tog sig tid med alla som stod runt där. Jag fick byta några ord med honom, hälsa och ta honom i hand, så det var jättekul, en dag man inte glömmer, säger Julie Rostad Bertoft, som i dag bor i Norge.

Hon har ännu så länge bara sett några bilder som lagts ut på Facebook. Resten kommer om några dagar.

– Jag ser verkligen fram emot att se vilka övriga bilder som fanns i kameran.

Britt-Marie Seibold/TT

Bland bilderna som räddats ur Mälaren fanns denna på Johnny Depp, som Julie Rostad Bertoft mötte i Venedig.
Bland bilderna som räddats ur Mälaren fanns denna på Johnny Depp, som Julie Rostad Bertoft mötte i Venedig. Fotograf: Julie Rostad Bertoft/Rena Mälarewn/TT

Utrikes

Ebolalarm i elfte timmen i Kongo-Kinshasa

Ett ebolafall har upptäckts i Kongo-Kinshasa, när landet var på väg att kunna säga att utbrottet är över. På bilden går en anställd med ett gravkors utanför ett bårhus som tar emot ebolaoffer i staden Beni i öst. Arkivbild.
Ett ebolafall har upptäckts i Kongo-Kinshasa, när landet var på väg att kunna säga att utbrottet är över. På bilden går en anställd med ett gravkors utanför ett bårhus som tar emot ebolaoffer i staden Beni i öst. Arkivbild.
Fotograf: Jerome Delay/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ett nytt ebolafall har rapporterats i Kongo-Kinshasa – bara några dagar innan myndigheterna tänkte utropa att det senaste stora utbrottet i landet var över.

Den smittade mannen upptäcktes i den östra delen av landet, meddelar kongolesiska myndigheter och Världshälsoorganisationen (WHO). Han har sedan avlidit.

Det senaste fallet dessförinnan upptäcktes den 17 februari. I början av mars meddelades att den allra sista ebolapatienten i landet skrivits ut, varpå myndigheterna och WHO började räkna dagarna tills utbrottet formellt skulle anses vara över. Tidsgränsen för det hade passerats på söndag.

"Tyvärr innebär detta att regeringen inte kommer att kunna förklara att utbrottet är över, som man hoppats", skriver WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på Twitter.

Fler än 2 200 människor har fallit offer för ebolaviruset sedan detta utbrott – det tionde i landets historia – startade i augusti 2018. Smittbekämpningen har försvårats av att spridningen skett i de östra delarna, där flera rebellgrupper strider och myndigheterna har begränsad kontroll.

Enstaka fall i epidemiers slutskede är hyfsat vanliga och behöver inte nödvändigtvis innebära att smittspridningen tar nya tag.

"Våra arbetslag är, i samarbete med WHO, redan på plats för att genomföra ytterligare utredningar och vidta hälsoåtgärder", meddelar ebolaenheten vid Kongo-Kinshasas hälsodepartement.

NÄSTA ARTIKEL