Recension

Lustfylld Äppelkriget pekar mot framtiden

Hasse & Tages film Äppelkriget har blivit musikal på Helsingborgs stadsteater.Foto: Emmalisa Pauly
Ingen Sektion satt
Recension Yvonne Erlandsson har sett en imponerande och upplivande Äppelkriget i musikalversion på Helsingborgs stadsteater.

Filmen Äppelkriget som kom 1971 blev omtyckt och prisad, med sitt budskap om att värna miljön inklätt i Hasse Alfredsons och Tage Danielssons samhällstillvända crazy-humor. Om den spelats in i dag när klimatfrågan är så mycket större och mörkare hade filmen nog sett annorlunda ut.

Lite av en nostalgitripp blir det alltså att återvända till ett årtionde när det värsta som kunde hända var att marken asfalterades och det byggdes flygplatser, casinon och gruvor i Änglamark.

Den trippen kan man ta nu på Helsingborgs stadsteater där man har gjort musikal av Äppelkriget. Resultatet är imponerande, upplivande och lustfyllt och man lämnar salongen med känslan av att det kanske ändå inte är för sent. Den där gnistan som fanns i folkets kamp för miljön finns ju fortfarande.

När en Trump-liknande magnat vill ta över Änglamark och förvandla det till turistområdet Sundinavia står äppelodlarfamiljen Lindberg i främsta ledet för att förhindra att deras naturliga miljö blir förstörd. De står också i förbund med skogsrået, näcken och älvorna.

Dan Kandell spelar Severin Lindberg, rollen som Hasse Alfredson gör i filmen. Kandell fyller skorna väl i sin egen tolkning av den smått galne uppfinnaren som skapat äppelchampagnen. Han blir lite av föreställningens hustomte, myser med publiken och får visa sin bredd med sång, lite dans och komik.

Elin Norin spelar systern Anna Lindberg (Monica Zetterlund i filmen), som med sina trollkonster kan tämja och förvandla. Det blir en mäktig scen när hon förtrollar Sten Wall (Tobias Borvin) som omtumlad försvinner in i sin jättehatt och ut ur salongen. Jörgen Düberg gör en läskigt sliskig VD, en karaktär som piffats upp med balettkjol i ett nummer – udda och kul.

En nummer som fastnar i skallen är älvan Luft-Hannas (Laila Adèle) sång, när hon och osynliga systern Agnes (Anette Jellne) försöker få mötesdeltagarna på Naturvårdsverket att fatta rätt beslut. Naturvårdsvärk är en gospeldoftande låt som får en stor applåd.

Eberhard Lindberg, vattenmannen, görs av Daniel Sjöberg. Det är han som får framföra Evert Taubes Änglamark och det gör han med stark röst och känsla omgiven av Greta Thunberg-klädda karaktärer som taktfast marscherar framåt.

Det blir ett nummer som pekar mot framtiden.

Totalt 20 nya sånger av P-O Nilsson i olika genrer får berättelsen att lyfta ytterligare. Scenografin med grönskande skogar och vattenfall, dimmiga ängar och brinnande slott är visuellt storslagen.

Musikalen följer filmen relativt troget, med lite aktuella kommentarer instuckna. Scenen med jätten som kissar på Glimmingehus för att släcka branden och därefter äter upp den som tände på har man löst på ett annorlunda sätt – och det funkar alldeles utmärkt.

Musikalens final är ljuvlig, när Anna och hennes riddare Hans (fint spelad av Robin Fajardo) gifter sig i en äppelceremoni och hela Änglamark firar. Kriget om äpplet är inte över, nya intressenter dyker upp och som en sista tvist på historien visas de bort. Mot Blekinge.

FAKTA

Fakta:

SCEN

Äppelkriget

Av Hans Alfredson och Tage Danielsson i dramatisering av Annika Kofoed

Medverkande: Elin Norin, Dan Kandell, Daniel Sjöberg, Jörgen Düberg, Tobias Borvin, Laila Adèle, Sasha Becker, Mikael Ahlberg, med flera

Regi: Annika Kofoed

Musik och sångtexter: P-O Nilsson

Kapellmästare: P-O Nilsson

Scenografi och kostymdesign: Yvonne Ericsson

Koreografi och biträdande regissör: Melker Sörensen

Videodesign: Signe Krogh

Maskdesign: Lillebel Höglund

Dramaturg: Sven Melander

Premiär på Helsingborgs stadsteater den 15 februari

Inrikes

Regeringen försöker utöka sin makt

Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes För att bekämpa coronasmittan vill regeringen ha kraftigt utökade maktbefogenheter och ta beslut utan riksdagens godkännande, rapporterar Expressen.
Ett utkast till lagrådsremiss har tagits fram som regeringen vänt sig till oppositionen för att få stöd för – men Moderaterna har invändningar.

Enligt en skriftlig kommentar till TT från socialdepartementet säger statsekreterare Maja Fjaestad (S):

"Det förbereds en lagrådsremiss med förslag om en lag med ett bemyndigande som tillfälligt ska ge regeringen ökade möjligheter att snabbt kunna vidta vissa coronarelaterade åtgärder. Vi återkommer när det finns ett förslag. Regeringen förankrar löpande eventuella åtgärder med riksdagspartierna".

Enligt Expressen vill regeringen att den nya lagen införs genast och ska gälla i tre månader. Syftet är kunna fatta snabba beslut kopplade till pandemin utan att först vända sig till riksdagen.

Regeringen har lagt frågan under socialminister Lena Hallengren (S), som TT inte lyckats nå för en kommentar om mer exakt innehåll i lagförslaget.

Vägas mot demokratin"

Karin Rågsjö (V), ledamot i riksdagens socialutskott, säger till TT:

– Vi har fått initial information. Men vi vill se hela förslaget.

Hon poängterar vikten av att noggrant granska förslaget och värdera det innan man kan ta ställning.

– Smittskyddet måste vägas mot demokratin, säger Rågsjö som själv försöker få mer information om förslaget på fredagskvällen.

Det kan bland annat handla om begränsningar av folksamlingar och nedstängning av köpcentrum och andra handelsplatser. Regeringen vill även kunna fatta beslut om att stänga barer, nattklubbar, gym, kaféer och sportanläggningar.

"Mycket ingripande"

Det kan också röra begränsningar för transporter och tillgången till infrastruktur som hamnar, flygplatser samt buss- och järnvägsstationer.

Men Moderaterna (M) har i sitt svar, som Expressen sett, invändningar och varnar för att "betydande makt förskjuts från riksdagen till regeringen" och för att beslut kan komma att fattas som är "mycket ingripande för enskilda".

”I praktiken kommer det innebära en möjlighet för regeringen att genom förordning besluta om sådant som normalt skulle kräva lagstiftning från riksdagen”, skriver M.

Tobias Billström, gruppledare för M i riksdagen, kommenterar uppgifterna skriftligt till TT:

”Vi är angelägna om att det går att fatta snabba och kraftfulla beslut för att bekämpa smittspridningen. Samtidigt är förslaget hastigt framtaget, och det är viktigt att åtgärderna är både träffsäkra och rättssäkra. Vi har lämnat ett snabbt svar om hur detta kan uppnås. Nu är det upp till regeringen att ta processen vidare.”

Vetorätt i efterskott

Det är frågor som handlar om ”demokratins funktionssätt” och därför är det extra allvarligt, enligt partiet.

Partiet kräver nu att regeringen ändrar sitt förslag så att riksdagen får vetorätt. Partiet går med på att regeringen får utökad makt att fatta nödvändiga beslut som får effekt direkt.

Men besluten ska då genast automatiskt prövas i riksdagen i efterhand. Säger riksdagen nej ska förordningen sluta att gälla, skriver partiet.

M skriver också att Lagrådets synpunkter är av extra stor vikt eftersom det handlar om grundläggande demokratiska frågor.

Tomas Bengtsson/TT

Grim Berglund/TT

Karin Rågsjö (V), ledamot i riksdagens socialutskott. Arkivbild.
Karin Rågsjö (V), ledamot i riksdagens socialutskott. Arkivbild. Fotograf: Henrik Montgomery/TT

Inrikes

20 nya IVA-platser om dagen i Stockholm

Den nya tillbyggnaden på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge har 23 operationssalar. Planen var att de nya operationssalarna skulle tas i bruk under april 2020. Med anledning av växande antalet patienter med covid-19 som behöver intensivvård gör Karolinska dessa icke driftsatta salar till tillfälliga intensivvårdsplatser.
Den nya tillbyggnaden på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge har 23 operationssalar. Planen var att de nya operationssalarna skulle tas i bruk under april 2020. Med anledning av växande antalet patienter med covid-19 som behöver intensivvård gör Karolinska dessa icke driftsatta salar till tillfälliga intensivvårdsplatser.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Behovet av intensivvård för covidpatienter ökar i mycket hög fart i Stockholm – men än så länge ökar antalet vårdplatser i lika hög takt, enligt regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.
– Vi ligger fortfarande steget före, men utvecklingen går mycket snabbt.

Dag för dag kommer allt fler covidpatienter in på intensivvårdsavdelningarna i Stockholm, och man närmar sig med "rask takt ett tak". Den bilden gav Andreas Hvarfner, överläkare på intensiven i Solna i SVT:s Aktuellt i torsdags kväll. Enligt honom kan IVA-platserna vara slut redan till helgen.

Men Björn Eriksson säger att man ännu ligger steget före viruset.

– I regionen finns lediga IVA-platser fortfarande och vi ökar kapaciteten varje dag. I dag, i morgon och på söndag ökar vi med ungefär 20 platser om dagen. Så vi utgår från att vi ska klara av det.

Kraftig platsökning

Inför coronapandemin hade Region Stockholm ett 90-tal IVA-platser, men har i dag ökat till runt 250 platser. Enligt regionens senaste rapport vårdas 157 covidpatienter på IVA.

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande för Läkarföreningen i Stockholm, beskriver ett konstant ökande tryck på IVA.

– Antalet nya som kommer in till sjukhusen är enormt.

– Det är ont om platser och sjukhusen är ansträngda. Sedan är det inte riktigt jämt fördelat, vissa har fått det väldigt mycket tuffare än andra.

Enligt Björn Eriksson är trycket hårdast på S:t Göran och Danderyd.

– Man söker ju inte till ett sjukhus som är ledigt, utan man söker till det närmaste. Så de är ganska hårt ansträngda, säger Eriksson.

Det försöker man bland annat åtgärda genom att styra om ambulanstrafik som skulle gått till Danderyd till Karolinska i Huddinge. Det är också i Huddinge som man ökar IVA-kapaciteten mest.

Eftersatt covidtestning

I nuläget är det dock inte vårdplatserna som är den stora utmaningen, det är personalbemanningen.

Johan Styrud säger att det är ett stort bekymmer att en så stor del av personalen är hemma och inte kan testas för covid-19.

– Kapaciteten (för tester) ökar, men den ökar alldeles för långsamt, säger han.

Gunilla George, ordförande i Vårdförbundet Stockholm, beskriver en frustration bland medarbetarna över att man måste stanna hemma med mycket lindriga symtom, eftersom man inte kan testas.

– Vet man inte om det är covid-19 är ju rekommendationen att man ska stanna hemma och vara symtomfri i två dygn. Så det är en fråga som man är angelägen att få rull på.

Krislägesavtal

På fredagen aktiverade arbetsgivarorganisationen Sobona och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) krislägesavtalet för intensivvården i Stockholm, efter regionens begäran.

Det kommer innebära en ökad kapacitet för IVA, säger Björn Eriksson.

Gunilla George manar dock till försiktighet för att inte slita ut personalen.

– Om man drar i gång med högsta växeln direkt från början har man nog ganska snart en medarbetargrupp som blir sjuka själva, och som inte kommer kunna vårda dem som ska vårdas. Så det kräver klokhet hos arbetsgivaren för att använda detta instrument.

TT: Var går gränsen för hur mycket IVA-kapaciteten kan öka?

– Vi försöker öka så mycket som behovet är, säger Björn Eriksson.

– Men sedan får vi bedriva IVA-vård på annat sätt, och bemanna den lite glesare. Men det är en fråga inom varje sjukhus, hur man ska öka på bästa sätt.

Johan Styrud från Läkarföreningen säger att coronapandemin tär på personalen, både psykiskt och fysiskt.

– Många är väldigt, väldigt trötta.

– Folk ska förstå att vi är i en väldigt allvarlig situation som har eskalerat dag för dag. Vi ser absolut ingen ljusning på något sätt.

Marc Skogelin/TT

Björn Eriksson hälso- och sjukvårdsdirektör.
Björn Eriksson hälso- och sjukvårdsdirektör. Fotograf: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Fakta: Krislägesavtal

Månadslön eller timlön utges. Därutöver utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.

Krisersättningen förhöjs till 150 procent av lönen per timme vid uttag av särskild nödfallsövertid.

Arbetstidslagen har ersatts av bestämmelser i kollektivavtalet som är specialanpassade utifrån krissituationen.

Det ordinarie arbetstidsmåttet är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om max fyra veckor.

En särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.

Anpassade regler för dygns- och veckovila.

Källa: SKR

Malmö

Snabbmatsrestaurang rånad i Husie

En snabbmatsrestaurang i Husie rånades under fredagskvällen.
Fotograf: Karsten Petersen
Malmö
Malmö Vid 20.40-tiden på fredagskvällen rånades en snabbmatsrestaurang på Ahrenbergsgatan i Husie.

En yngre man ska ha kommit in på restaurangen och hotat personalen med vad polisen beskriver som ett vapenliknande föremål. Enligt tidiga uppgifter till polisen ska ingen ha blivit fysiskt skadad vid rånet.

Mannen lämnade, efter att ha kommit över kontanter, restaurangen till fots. Enligt uppgifter till Skånskan ska han ha rört sig mot Bulltoftaparken. Polisen har ryckt ut till platsen för att söka efter mannen och förhöra personalen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sveacasino

Kommer Hero Gaming ta priset på EGR Awards 2020?

Sveacasino Redan förra året meddelade Hero Gaming att de hade blivit nominerade för priserna för Affiliate Programme Marketing Campaign och Operator of the Year från EGR Nordics Award 2020. Det här är viktiga priser inom branschen. De fungerar som en stämpel på att ett spelföretag jobbar på ett sätt som märks och gör skillnad.

Hero Gaming har kontor på ön Malta men också i Malmö. Faktum är att det här är ett företag som har fått betydelse för Malmös affärsutveckling på flera spännande sätt. Så sent som 2018 drog Vd:n Georg Westin igång ett unikt projekt för utveckling av digitala projekt i Malmö.

Unika spelsajter som är nydanande

Idag står Hero Gaming bakom flera framstående casinon. På jämförande sajter som SveaCasino.se hamnar Herocasinot CasinoHeroes ofta mycket högt upp i listorna. Det beror inte bara på att man ger svenska spelare säkra och trygga spel.

Hero Gaming är experter på att skapa speläventyr som är mer än klassisk casinounderhållning. CasinoHeroes hette i starten Saga Casino och det beskrev väl vad som hände den som blev medlem. Resan mellan casinoöarna är rena rama sagan i interaktivt format där den som spelar också tar en interaktiv roll.

Ett viktigt bidrag till Malmös spelkultur

Arbetet från Gråbrödersgatan 2 i Malmö har fått betydelse på flera sätt. Det handlar ju inte bara om att man skapar intressanta spelupplevelser för svenska casinospelare online. Sverige har länge haft en viktig roll inom utveckling av spel och Malmö har sin unika position på spelkartan.

Det här är något som Hero Gaming helt klart har varit med och bidragit till med arbetet från Malmökontoret. Och de fortsätter med detta. Nu när det snart blir dags för EGR Nordic Awards 2020 är chansen god att vi får höra mer om spelbolaget i nyheterna.

Även om spelgenren länge inte har fått ta plats i de fina kultursalongerna går det inte att bortse ifrån dess betydelse för människor. Det finns till och med spelteknik som man tror skulle kunna förändra våra hjärnor. Inte bara med VR-teknik. Spelbolagen som skapar casinospel är också med och förändrar hur vi ser på underhållningen och vad vi kräver av den.

EGR Nordics Awards 2020

Den 28:e januari är det avgjort. Det blir en tisdag då många av de anställda på Hero Games kan känna stor förväntan. EGR Nordic Awards är till för att lyfta fram de spelbolag i Norden som lyckas bäst.

Man ser på flera viktiga aspekter för att komma fram till vilka bolag som ska hyllas. Det kan vara att bolaget lyckas rent kommersiellt eller att de har tagit fram innovationer som är fullkomligt unika.

Exempel på sådant som kan få pris på EGR galan är:

• God kundtjänst

• Reklamkampanjer

• Banbrytande innovationer

• Lyckad spridning

År 2020 kan skånska Hero Gaming vinna Affiliate Programme Marketing Campaign kategorin som får anses vara pris för goda reklamkampanjer i affiliate samarbeten. De kan också knipa Operator of the Year.

Sistnämnda priset vore ju minst sagt en bragd. Att utses till årets operatör är ju ingen liten sak. Bara det att Hero Gaming har nominerats är stort. Konkurrensen är tuff och att den skånska spelföretaget syns i sammanhanget säger en hel del.

Vilken betydelse har utmärkelserna?

Man kan förstås undra vilken betydelse den här typen av priser har. De kommer ju inte direkt från spelarna på casinosajterna. Men att branschfolk utser de allra bästa inom spelindustrin är viktigt. Det fungerar som en sporre och ökar på viljan att göra ännu bättre.

I förlängningen får detta också betydelse för Sverige och Malmö. Personer som Georg Westin som investerar i svensk entreprenörskap påverkar givetvis företagsklimatet i Sverige. När Hero Gaming och andra spelföretag känner sig sporrade att göra mer bidrar det till fler spännande arbetstillfällen och projekt för svenska talanger.

Spelentusiaster som gör mer

Innovationen inom spelbranschen är stor och det smittar av sig. Georg Westins satsning i Malmö med Maxify Startup Studio vittnar om ett mod. Det är också intressant att se att han valde att lägga satsningen i Malmö i delade lokaler med Hero Gaming. Håll ett öga på framtida nyheter om detta initiativ!

Kultur och nöje

Nya "Indiana Jones" med flera skjuts upp

Kommer Harrison Ford någonsin att spela Indiana Jones igen? Den femte filmen om den luttrade arkeologen och äventyraren skjuts på framtiden. Arkivbild.
Kommer Harrison Ford någonsin att spela Indiana Jones igen? Den femte filmen om den luttrade arkeologen och äventyraren skjuts på framtiden. Arkivbild.
Fotograf: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje

Den kommande, femte och än så länge obetitlade, "Indiana Jones"-filmen skjuts upp till 2022, meddelar Disney.

Filmen har haft en lång och brokig väg till vita duken. Det senaste budet var att den skulle ha premiär nästa år, men så blir inte fallet.

Disney har även beslutat att de sedan tidigare uppskjutna filmerna "Mulan" och "Black widow" får premiär i juli respektive november, och "The eternals" flyttas fram till februari nästa år.

Ekonomi

Flygbolag i kris: Återbetalningar till kunder dröjer

Flygbolagen säger att återbetalningar till resenärer vars flyg blivit inställda ska göras, men att det tar längre tid än vanligt. Arkivbild.
Flygbolagen säger att återbetalningar till resenärer vars flyg blivit inställda ska göras, men att det tar längre tid än vanligt. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Flygbolagen hävdar att såväl resenärer som resebyråer ska få pengarna tillbaka för inställda resor – i sinom tid. Men researrangörsbranschen, som hamnar i kläm mellan flygbolag och kunder, ber om ytterligare hjälp från regeringen.
– VI utesluter inte fler åtgärder, säger civilminister Lena Micko.

Coronavirusets påverkan på resandet har resulterat i kaosartade konsekvenser för flyg- och reseföretag, som nu inte lyckas återbetala sina kunder i tid. Didrik von Seth, generalsekreterare i Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen (SRF), förklarar att läget är akut för researrangörer.

– Vi sitter i en rävsax. Kunden har rätt att få tillbaka sina pengar inom 14 dagar, vilket i normalfallet inte är ett problem när flygbolagen betalar tillbaka till resebyråerna. Men i det här extremfallet har flygbolagen på olika sätt inte återbetalat de inställda resorna, säger han och fortsätter:

– En del fördröjer återbetalningarna väsentligt med utdragna byråkratiska procedurer som tar upp mot sex månader.

Fler åtgärder utesluts inte

Den 19 mars beslutade regeringen om ett stödpaket för flygbranschen, där kreditgarantier får användas för att undvika konkurs. Men på grund av att problemet med återbetalningar kvarstår föreslår von Seth att en fond upprättas ur vilken resenärerna kan söka ersättning.

– Det kommer in många förslag till regeringen och Regeringskansliet om hur konsekvenserna av virusutbrottet kan mildras, vilket vi så klart välkomnar och vi utesluter inte fler åtgärder, kommenterar civilminister Lena Micko förslaget.

Bristen på återbetalningar har lett till att många företag har anmälts till Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden (ARN), som sett en dubblering i antal ärenden på reseområdet.

– Myndigheterna har fått en ökad arbetsbörda. Konsumentverket får många frågor från konsumenter om inställda resor och evenemang. ARN har också fått in ett stort antal ärenden på kort tid med anledning av hur krisen påverkat resemarknaden. Regeringen och regeringskansliet följer utvecklingen noga och har löpande kontakt med myndigheterna, säger Micko.

Många flygbolag erbjuder resenärerna ersättning i form av poäng eller värdecheckar. Men enligt Konsumentverket omfattas värdecheckar inte av resegarantin – och är värdelösa om ett bolag går i konkurs.

Gällande hur många faktiska återbetalningar som görs är flygbolagen förtegna, men de hävdar att de kommer att återbetala de vars resor blivit inställda.

"Vill följa regelverken"

Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian, förklarar att det inte går att uppskatta hur lång tid det kommer att ta.

– Det är alldeles för tidigt att säga hur det kommer att bli. Coronakrisen är något vi aldrig har varit med om förut. Vi har i nuläget ett enormt tryck på vårt kundcenter, och hanterar ärenden så fort vi har möjlighet.

TT: Har ni återbetalat resebyråerna som köpt flygbiljetter av Norwegian?

– Jag har inga detaljer om hur den processen ser ut, det ligger nog framåt i tiden. Det här har gått så fort och vi har ett enormt tryck just nu.

Freja Annamatz, presstalesperson för SAS vittnar om ett liknande förlopp.

– Vi har ju ställt in merparten av våra dagliga 800 flygningar. Vi har fått ett stort antal ansökningar om återbetalning, och det kommer att ta mycket längre tid än vanligt att hantera de här ärendena.

TT: Ni gör alltså återbetalningar löpande?

– Det är möjligt att ansöka om återbetalning. Men det är många ärenden och det kommer att ta betydligt längre tid. Utgångspunkten är att vi vill följa alla de regelverk som finns.

TT: Betalar SAS resebyråerna då?

– Jag vet inte hur det ser ut på detaljnivå, men generellt har de flesta stora flygbolag stoppat de automatiska utbetalningarna mellan flygbolagen och resebyråerna. Det arbetet görs nu manuellt vilket gör att det tar längre tid än vanligt.

Hilda Djupenström/TT

FAKTA

Fakta: Flygstödet

Riksdagen sade den 19 mars ja till ett utökat flygstöd. Det innebär att regeringen kan ställa ut kreditgarantier till flygföretag om högst 5 miljarder kronor, varav 1,5 miljarder öronmärktes för SAS.

Stödet beviljas till företag som den 1 januari hade ett svenskt tillstånd att bedriva kommersiell verksamhet inom luftfart och som har sin huvudsakliga verksamhet i Sverige. Ett 20-tal företag uppfyller dessa kriterier.

Villkoret är att kreditgarantier endast får ställas ut om det finns försäkringar om att lånebeloppet inte användas till annat än att undvika en konkurs.

Utrikes

Närmare 15 000 döda i Italien

Desinficeringsarbete i staden Milano i Italien.
Desinficeringsarbete i staden Milano i Italien.
Fotograf: Luca Bruno/AP/TT
Utrikes

Minst 766 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Italien det senaste dygnet. Sammanlagt 14 681 dödsfall har därmed konstaterats sedan viruspandemin nådde landet, uppger institutet för civilskydd.

Över 4 000 människor intensivvårdas.

Omkring 120 000 fall av smittan har registrerats i landet. Cirka 20 000 av de smittade har konstaterats virusfria.

Utrikes

EU slopar tull och moms på coronahjälp

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto.
Fotograf: Francois Lenoir/AP/TT
Utrikes
Utrikes EU gör det lättare att importera medicinsk skyddsutrustning. Tull- och momsavgifter slopas tillfälligt för att förenkla handeln.
– Vi ska inte hålla på med den här typen av krångel nu. Det handlar om liv, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

Det är kampen mot coronaviruset som får EU-kommissionen att tillfälligt lyfta alla tull- och momsavgifter på importen av medicinsk utrustning och skyddsutrustning.

– Vi behöver mycket av den här utrustningen. Och den kan vara dyr. Därför har vi i dag accepterat att tillfälligt ta bort vissa skatter på importen från länder utanför EU, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett videouttalande.

Ansiktsmasker och respiratorer

Åtgärderna gäller för ansiktsmasker och skyddsutrustning men även för testmaterial, respiratorer och annan medicinsk utrustning. Beslutet gäller i sex månader, med möjlighet till förlängning.

– Vi stödjer våra hälsoarbetare och sjukhus och kommer att göra allt för att hjälpa dem ytterligare, lovar von der Leyen.

Vill se samma åtgärd globalt

I två veckors tid har Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) arbetat för att förslaget ska gå igenom.

– Jag är jätteglad att man har lyssnat på oss och många andra som har sagt att vi måste underlätta för att handla de här varorna, säger hon till TT.

Ministern hoppas att importen från framförallt länder i Asien ökar till följd av beslutet. Hon vill också se slopade tull- och momsavgifter på global nivå.

– Alla tullar och handelshinder innebär en komplexitet som är helt onödig i det här sammanhanget, säger Anna Hallberg.

Wiktor Nummelin/TT

Erik Nilsson/TT

Utrikes

Dödstalet i New York i nivå med 11 september

Staden New Yorks borgmästare Bill de Blasio. Arkivbild.
Staden New Yorks borgmästare Bill de Blasio. Arkivbild.
Fotograf: Frank Franklin II/AP/TT
Utrikes
Utrikes Med nära 3 000 coronadödsfall i delstaten New York når antalet dödsoffer samma nivå som vid terrordåden den 11 september 2001, då terrorister styrde in två flygplan i World Trade Center.
Människor kommer snart att dö för att det råder brist på intensivvårdsplatser, varnar guvernör Andrew Cuomo.

Samtliga invånare i staden New York uppmanas att täcka näsa och mun när de träffar andra människor oavsett om de känner av symptom av sjukdomen covid-19 eller inte, säger borgmästaren Bill de Blasio på en presskonferens.

– När du täcker ansiktet skyddar du alla andra du ser genom att inte sprida den här smittan, som du kanske bär på utan att veta det.

de Blasio vädjar om stöd. Han säger att staden New York behöver 1 000 sjuksköterskor, 150 läkare och 300 personer med intensivvårdskompetens för att kunna hantera virusutbrottet.

Under fredagen steg antalet smittade i delstaten New York med omkring 10 000 fall till drygt 102 800. Antalet dödsfall är uppe i 2 935, drygt 560 fler än föregående dygn, enligt smittskyddsmyndigheten CDC. För hela USA är motsvarande siffror 245 500 smittade respektive 6 600 avlida, enligt Johns Hopkins-universitetets siffror.

Deborah Birx, som samordnar arbetet kring virusutbrottet i USA, påpekar att ansiktsskydd är bra, men att det inte ersätter andra säkerhetsåtgärder.

– Social distansering och att ofta och noga tvätta händerna är fortfarande det bästa sättet att skydda sig själv och andra, säger hon.

NÄSTA ARTIKEL