Kultur

”Känns som det är något stort på gång”

Sara Ollinen (i mitten) i sin drömroll Christine. På lördag har The Phantom of the Opera premiär på Kristianstad teater. Foto: Amanda Sigfridsson
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje Så här precis inför premiären av The Phantom of the Opera på Kristianstad teater längtar ensemblen efter sin publik.– Nu är man bara jättetaggad på att få visa upp vad vi har kokat ihop, säger Sara Ollinen, som gör rollen som Christine.

Det krävdes tio år av tjat innan Emil Sigfridsson fick rättigheterna, men på lördag äntligen dags för ridån att gå upp för The Phantom of the Opera, på Kristianstad teater.

– Det är klart att det är lite som ska sättas ihop och roddas nu i slutskedet, men det känns som det är något stort på gång, säger producenten Emil Sigfridsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Pappan om nätdrogsdom: Ett varningens finger

Tommy Jansson hoppas att han nu kan gå vidare och bearbeta sonens död ordentligt. Det har varit svårt så länge rättsprocessen mot säljarna pågått. Arkivbild.
Tommy Jansson hoppas att han nu kan gå vidare och bearbeta sonens död ordentligt. Det har varit svårt så länge rättsprocessen mot säljarna pågått. Arkivbild.
Fotograf: Kicki Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Hans son är en av alla hundratals människor som dött av nätdrogen fentanyl i Sverige de senaste åren.
Nu har den man som sålde drogen till Tommy Janssons son fällts för vållande till annans död av Högsta domstolen.
– Domen blir en riktlinje: håll inte på med det här, säger Tommy Jansson.

Mellan 2015 och 2017 dog över 200 människor av olika typer av fentanylanaloger, alltså varianter av det smärtstillande läkemedlet fentanyl. En av alla dessa var 26-årige Fredrik Jansson från Örebro, som dog av förgiftning i juni 2016 sedan han tagit substansen. Fentanylanalogen var förpackad i en nässprejsflaska och Fredrik Jansson sprejade sig en gång i näsborren – sedan dog han.

– Sedan hittades han liggande på golvet, med sprejflaskan kvar i näven, har pappan Tommy Jansson tidigare berättat för TT.

Avskräckande

Sonen hade köpt flaskan från en nätbutik som drevs av två bröder från Stockholmsområdet. Högsta domstolen har fällt den yngre av dem, en 25-årig man, för grovt vållande till annans död i åtta fall – varav ett handlar om just Fredrik Jansson.

Domen är viktigt för Tommy Jansson ur flera aspekter. En är att den förhoppningsvis kan avskräcka andra från att sälja farliga substanser på detta sätt.

"Så horribelt"

– Det betyder hur mycket som helst. Det blir ett varningens finger för dem som laborerar med sådana här grejer, säger Tommy Jansson och fortsätter:

– Det är så horribelt och oansvarigt att hålla på med det här, trots att de vet att det är livsfarligt.

En annan aspekt är att det nu kommer bli möjligt att släppa oron för att säljarna skulle frias, och på riktigt inleda sorgearbetet.

– Man har gått och väntat och väntat. Det här har hållit på i fyra år. Nu känns det som att man ordentligt kan börja gå igenom det här.

Erika Nekham/TT

Inrikes

Uppgifter: Regeringen vill få mer makt

Socialminister Lena Hallengren. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes För att bekämpa coronasmittan vill regeringen ha kraftigt utökade maktbefogenheter, rapporterar Expressen.
Ett utkast till lagrådsremiss har tagits fram som regeringen vänt sig till oppositionen för att få stöd för.

Regeringen vill att den nya lagen införs genast och ska gälla i tre månader. Syftet är kunna fatta snabba beslut kopplade till pandemin utan att först vända sig till riksdagen.

Regeringen har lagt frågan under socialminister Lena Hallengren (S) men hon har inte kunnat nås för en kommentar.

Men Karin Rågsjö (V), ledamot i riksdagens socialutskott, säger till TT:

– Vi har fått initial information. Men vi vill se hela förslaget.

Hon poängterar vikten av att noggrant granska förslaget och värdera det innan man kan ta ställning.

– Smittskyddet måste vägas mot demokratin, säger Rågsjö som själv försöker få mer information om förslaget på fredagskvällen.

"Mycket ingripande"

Det kan bland annat handla om begränsningar av folksamlingar och nedstängning av köpcentrum och andra handelsplatser. Regeringen vill även kunna fatta beslut om att stänga barer, nattklubbar, gym, kaféer och sportanläggningar.

Det kan också röra begränsningar för transporter och tillgången till infrastruktur som hamnar, flygplatser samt buss- och järnvägsstationer.

Men Moderaterna (M) har i sitt svar, som Expressen tagit del av, invändningar och varnar för att "betydande makt förskjuts från riksdagen till regeringen" samt för att beslut kan komma att fattas som är "mycket ingripande för enskilda".

”I praktiken kommer det innebära en möjlighet för regeringen att genom förordning besluta om sådant som normalt skulle kräva lagstiftning från riksdagen”, skriver M.

Vetorätt i efterskott

Det är frågor som handlar om ”demokratins funktionssätt” och därför är det extra allvarligt, enligt partiet.

Partiet kräver nu att regeringen ändrar sitt förslag så att riksdagen får vetorätt. Partiet går med på att regeringen får utökad makt att fatta nödvändiga beslut som får effekt direkt.

Men besluten ska då genast automatiskt prövas i riksdagen i efterhand. Säger riksdagen nej ska förordningen sluta att gälla, skriver partiet.

M skriver också att Lagrådets synpunkter är av extra stor vikt eftersom det handlar om grundläggande demokratiska frågor.

Statsminister Stefan Löfven. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven. Arkivbild. Fotograf: Ali Lorestani/TT

Utrikes

Coronadöda tros vara fler än rapporterat

En polisbil håller ett öga på stillheten framför Kungliga slottet i Amsterdam (till vänster). Nederländerna är liksom merparten av världen näst intill nedstängt av coronaviruset. Arkivfoto.
En polisbil håller ett öga på stillheten framför Kungliga slottet i Amsterdam (till vänster). Nederländerna är liksom merparten av världen näst intill nedstängt av coronaviruset. Arkivfoto.
Fotograf: Peter Dejong/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nederländska statistiker befarar att dödstalet i covid-19 är betydligt högre än vad som hittills rapporterats.
Invånarna säger sig följa regler och rekommendationer – trots att få tror att de kommer att smittas.

Inom EU har bara Italien, Spanien och Frankrike fler avlidna i covid-19 än vad Nederländerna har. Landets statistiska centralbyrå, CBS, flaggar dessutom för att den officiella dödssiffran på 1 487 kan vara rejält i underkant.

Under fjärde veckan i mars räknade CBS ihop totalt cirka 4 300 dödsfall i Nederländerna. Det är ungefär 1 200 fler än vad som brukar dö under en normal vecka.

Det officiella antalet corona-döda från hälsomyndigheten RIVM under samma vecka var dock "bara" 713.

– Av det här kan man försiktigt dra slutsatsen att dödssiffran för corona är högre än vad RIVM rapporterat, konstaterar CBS-sociologen Tanja Traag enligt tidningen De Telegraaf.

Särskilt överraskad är hon dock inte.

– Vi vet att inte alla som dör av coronavirus har testats för det.

Udda gränsområde

Nederländerna har valt en mellanlinje i coronakampen. Inget nationellt nödläge har utlysts, men skolor och restauranger har varit stängda sedan den 15 mars och kommer fortsatt hålla stängt till åtminstone den 28 april. Folksamlingar på fler än tre personer är i sin tur förbjudna ända fram till den 1 juni.

Till skillnad mot grannlandet Belgien, där i princip endast livsmedelsbutiker och apotek har öppet, kan dock nederländarna fortfarande gå till exempelvis skoaffärer, resebyråer och optiker.

Det skapar ett extra komplicerat läge i det udda gränsområdet Baarle, sydväst om Tilburg. Inne i Nederländerna ligger där mängder av små landområden som tillhör Belgien – som i sin tur har småbitar inne i sig som tillhör Nederländerna.

– Det här är nederländska affärer, men i Belgien skulle de ha varit stängda just nu. Jag bor bara 50 meter bort, men jag kan inte gå in i affärerna för jag är belgare, säger Frans De Bont, borgmästare i belgiska Baarle-Hertog till nyhetsbyrån Reuters.

Håller avstånd?

Nederländarna själva säger sig följa de restriktioner som införts. I en undersökning som opinionsinstitutet I&O gjort för universitetet i Twente säger 99 procent av de 2 300 tillfrågade att de håller det rekommenderade avståndet på 1,5 meter när de är ute och rör sig. Och 88 procent lovar att de tvättar händerna i minst 20 sekunder.

Den personliga oron är låg. Bara 17 procent av de tillfrågade tror att de kommer att få covid-19. Samtidigt tror ändå 38 procent att det kan bli allvarliga följder om de får sjukdomen, skriver tidningen De Volkskrant.

Wiktor Nummelin/TT

I det märkliga gränsområdet Baarle-Hertog/Baarle-Nassau går gränsen mellan Belgien och Nederländerna fram och tillbaka mellan hus och gator. Arkivfoto.
I det märkliga gränsområdet Baarle-Hertog/Baarle-Nassau går gränsen mellan Belgien och Nederländerna fram och tillbaka mellan hus och gator. Arkivfoto. Fotograf: Yves Logghe/AP/TT
Håll 1,5 meters avstånd, uppmanas i ett mobilmeddelande från Nederländernas regering till allmänheten den 22 mars. Hittills har nästan 1 400 nederländare avlidit i covid-19. Arkivfoto.
Håll 1,5 meters avstånd, uppmanas i ett mobilmeddelande från Nederländernas regering till allmänheten den 22 mars. Hittills har nästan 1 400 nederländare avlidit i covid-19. Arkivfoto. Fotograf: Peter Dejong/AP/TT

FAKTA

Fakta: Värst drabbade i Europa

Sju länder i Europa har till och med fredagen registrerat över 1 000 döda i covid-19:

Källa: Politico Europe, Eurostat.

FAKTA

Fakta: Baarle-Hertog

Den belgiska kommunen Baarle-Hertog, med drygt 2 000 invånare, ligger som en – eller snarare flera – enklaver, helt omringad av den nederländska kommunen Baarle-Nassau. De komplicerade gränsförhållandena går tillbaka till medeltida markbyten mellan lokala adelsmän, som sedan befästes när Belgien bröts ut ur Nederländerna på 1800-talet.

Baarle-Hertog består av 22 belgiska enklaver, helt omgärdade av Nederländerna. Samtidigt finns åtta nederländska enklaver inne i Baarle-Hertog – alltså helt omgärdade av Belgien.

På flera håll löper gränsen mitt i gator och till och med rakt genom enskilda hus.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Inrikes

HD fäller fentanylsäljare – farligheten avgjorde

25-åringen (till vänster) på väg till förhandlingen i Högsta domstolen, med sin försvarsadvokat Kristofer Stahre. Arkivbild.
25-åringen (till vänster) på väg till förhandlingen i Högsta domstolen, med sin försvarsadvokat Kristofer Stahre. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes De tog visserligen drogerna frivilligt. Men fentanylsubstanserna var så extremt farliga och svårdoserade att de som köpte dem inte hade någon möjlighet att ta ansvar för sitt eget liv och hälsa.
Nu fäller Högsta domstolen den 25-årige säljaren för att ha vållat åtta människors död.

Under sommaren och hösten 2016 dog sju män och en kvinna runt om i landet av förgiftning sedan de använt två olika fentanylanaloger, alltså varianter av det smärtstillande läkemedlet fentanyl. Preparaten hade de köpt från en nätbutik som drevs av två bröder, nu 25 och 36 år gamla, i Stockholmsområdet.

Bröderna åtalades och dömdes senare i både tingsrätt och hovrätt för grovt vållande till annans död i åtta fall. 25-åringen överklagade till Högsta domstolen, som nu fastställer Svea hovrätts dom. Det innebär att straffet på fyra års fängelse kvarstår.

Tillsammans med sin bror sålde han fentanylanalogerna förpackade i nässprejsflaskor vilket innebar att mängden substans kunde skilja sig åt för varje dusch, något som i sin tur påverkade doseringen. Fentanylanalogerna kan samtidigt ha en 50 gånger större verkan än heroin – de är "extremt farliga" skriver HD.

Liv och död

Just substansernas farlighet och svårigheten att dosera har varit avgörande för den fällande domen, enligt justitierådet Petter Asp.

– Detta ska ses i kombination med att skillnaden mellan den effekt man vill uppnå och en mer drastisk effekt där man får andningssvikt och dör är så liten att det går i praktiken inte att hantera, säger han.

Personerna tog visserligen drogen frivilligt, och då är egentligen utgångspunkten att säljaren av rusmedlet inte kan dömas för vållande till annans död. Men det kräver samtidigt att köparen har haft möjlighet att ta ansvar för sig själv och sin hälsa – och det hade inte de åtta som dog eftersom substanserna var så extremt farliga, anser HD.

De preparat bröderna sålde var inte narkotikaklassade vid tidpunkten. Det innebar att de inte kunde utredas för brott mot narkotikalagstiftningen när polisen fick upp ögonen för deras livsfarliga verksamhet. I stället riktade polis och åklagare in sig på vållandebrottet.

Minskad försäljning

Fentanylförsäljningen har i stort sett försvunnit i Sverige sedan rättsprocessen mot bröderna inleddes, och åklagaren Tomas Malmenby hoppas att den fällande domen ska fortsätta avskräcka nya säljare.

– Jag tror den här domen kommer att avhålla dem som har tänkt sig att gå ut på nätet och sälja fentanylanaloger. Och skulle någon ändå göra det så visar den här HD-domen att det finns en möjlighet för polis och åklagare att utreda och lagföra på det här sättet, säger han.

TT: Kan domen ha effekt även för andra nätdroger?

– Jag skulle inte utesluta det, men det är svårt att se var gränsen går. Det måste ju vara mycket farliga preparat i så fall, där det är en mycket klar risk för dödsfall.

Erika Nekham/TT

Bröderna sålde fentanylanalogerna förpackade i nässprejsflaskor. Här liknande flaska på nationellt forensiskt centrum (NFC) på polisen. Arkivbild.
Bröderna sålde fentanylanalogerna förpackade i nässprejsflaskor. Här liknande flaska på nationellt forensiskt centrum (NFC) på polisen. Arkivbild. Fotograf: Jeppe Gustafsson/TT

FAKTA

Fakta: Fentanylfallet

Via en hemsida på nätet sålde de två bröderna två olika varianter av fentanyl förpackat i nässprejflaskor. Åtta människor, sju män och en kvinna födda 1978–1993, dog sedan de köpt och använt preparaten.

Fentanyl är ett starkt smärtstillande medel som används inom vården. I form av så kallade fentanylanaloger har preparatet också tagit steget ut på den illegala marknaden och lett till många dödsfall. Mellan 2015 och 2018 dog totalt 220 människor av fentanylanaloger.

I maj 2018 dömde Södertörns tingsrätt den äldre brodern till fem och ett halvt års fängelse medan den yngre fick fyra år, för vållande till annans död, grovt brott, i åtta fall. De dömdes också för andra brott kopplade till nätförsäljningen.

Hovrätten fastställde senare tingsrättens dom i stora delar, men skärpte den äldre broderns straff till sex års fängelse. Domstolen konstaterade bland annat att bröderna varit medvetna om risken för att användaren av preparatet dör.

Den yngre brodern överklagade domen till Högsta domstolen, som nu fastställer hovrättens dom.

Utrikes

EU stöder USA-förslag om ny regim i Venezuela

EU backar ett förslag från USA om att en övergångsregering bildas i Venezuela för att bryta det politiska dödläget. Men president Nicolás Maduro (längst fram i mitten) förkastar förhandlingspropån. Arkivbild.
EU backar ett förslag från USA om att en övergångsregering bildas i Venezuela för att bryta det politiska dödläget. Men president Nicolás Maduro (längst fram i mitten) förkastar förhandlingspropån. Arkivbild.
Fotograf: Matias Delacroix/AP/TT
Utrikes

EU ställer sig bakom ett förslag från USA om en övergångsregering i Venezuela. EU:s utrikeschef Josep Borrell konstaterar i ett uttalande på fredagen att EU:s samtliga länder ser positivt på försöken att bryta dödläget i Venezuela.

USA har bytt taktig gentemot Venezuela och dess regim ledd av president Nicolás Maduro. En hårdför hållning har mjukats upp, och i den senaste amerikanska propån föreslås en övergångsregering med medlemmar både från Maduros parti och från oppositionelle Juan Guaidós politiska rörelse, men utan de två frontfigurerna. Sanktioner skulle lättas om en sådan regering bildas.

En anledning till den nya strategin är risken för att coronapandemin får svåra konsekvenser i det av politiska motsättningar och internationella sanktioner sargade landet samt dess grannländer.

USA har samtidigt åtalat Maduro och flera nära medarbetare för narkotika- och terrorrelaterade brott.

President Maduro förkastar USA:s förslag, vilket liknar det som Norge lade fram i ett då misslyckat försök att nå en lösning i fjol.

Inrikes

Gymnasieskolan öppnar lite grann

Svårt att på distans lära sig svetsa. Men nu blir det möjligt för gymnasieskolor att ta emot mindre grupper elever när så krävs. Arkivbild.
Svårt att på distans lära sig svetsa. Men nu blir det möjligt för gymnasieskolor att ta emot mindre grupper elever när så krävs. Arkivbild.
Fotograf: Ingvar Karmhed / SvD / TT
Inrikes
Inrikes Gymnasieskolorna kan snart öppna för vissa elevgrupper vid vissa tillfällen. Det blir alltså möjligt att göra avsteg från distansundervisningen.
– Men jag vill betona att det alltid ska ske i små grupper och för att klara vissa moment, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till TT.

Till veckan, eller efter lovet för dem som redan gått på påskledighet, kan gymnasieskolorna ställa om från att vara helt stängda till att vara delvis öppna.

– Vi måste ha beredskap för ett läge när eleverna pluggar hemifrån under en lång tid, kanske hela vårterminen. Därför har vi beslutat att möjliggöra särskilda lösningar för en mindre andel elever så att de kan komma till skolan och utföra vissa moment som behövs för att de ska klara sitt slutbetyg, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till TT.

Men först måste Folkhälsomyndigheten säga att det är okej ur smittskyddsperspektiv. Och myndigheten har signalerat sitt godkännande.

– Vi har försökt göra en analys över riskmoment och vi tycker att det är en rimlig hållning att låta begränsade grupper elever återgå till skolan för att exempelvis göra vissa prov. Det känns inte som en stor risk, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till TT.

Han tillägger att myndigheten fattar det formella beslutet på måndag.

Nål och såg

Det är bara två och en halv vecka sedan gymnasieskolan och komvux stängde och eleverna fick stanna hemma och undervisas på distans. Skälet var givetvis coronapandemin och bedömningen att så pass vuxna elever klarar undervisning på distans.

Men redan från start stod det klart att gymnasieskolorna förutsåg problem. Hur ska eleverna kunna skriva prov på ett vettigt och rättvist sätt? Hur ska de lära sig praktiska moment? Och hur stöttar vi elever med uttalat behov av stöd? En rapport från Skolverket tidigare i veckan bekräftade att frågorna i högsta grad lever kvar.

På torsdagen beslutade regeringen om en förordningsändring som möjliggör för gymnasieskolorna att öppna dörrarna på glänt, det vill säga för vissa grupper elever vid vissa tillfällen. Syftet är att elever ska kunna lämna gymnasieskolan, eller gå vidare från ett introduktionsprogram till ett nationellt program, så som det är tänkt, det vill säga kunna avsluta centrala kurser.

Skolan kan därför öppna för vissa provtillfällen eller genomgång av praktiska moment. Det kan handla om elever på vård- och omsorgsprogrammet som måste lära sig att ta blodtryck eller elever på naturbruksprogrammet som måste lära sig att hantera en motorsåg. Genomgångar i skolan också bli aktuellt i vissa kurser på högskoleförberedande program.

– Men jag vill betona att det alltid ska ske i små grupper och för att klara vissa moment. Smittskyddsarbetet går alltid i första hand, säger Anna Ekström.

Särskilt stöd

Ändringen innebär också att elever som är i uttalat behov av stöd kan få det i skollokalerna.

– Jag ser framför mig att elever som behöver särskilt stöd i undervisningen och stödet bara kan ges i skolans lokaler, då ska det vara möjligt att vistas i skolan, säger Anna Ekström.

Ett av gymnasieskolornas största orosmoln är hur yrkeselevernas praktik (APL) ska kunna genomföras i coronatider, då många arbetsplatser stänger av ekonomiska eller smittskyddsskäl.

– Med den här nya bestämmelsen kan praktiska moment i en yrkesutbildning genomföras i skolan för en mindre andel av eleverna. Man kan alltså utföra en del av arbetsuppgifterna på skolan i stället för på en APL-plats.

Anna Ekström konstaterar att läget är exceptionellt.

– Det här är ett alldeles annorlunda läge i svensk skola. Ingen hade väl kunnat drömma om den här krisens påverkan på till exempel APL-platserna. Med förändringen blir det möjligt för skolorna att vara flexibla när man ser till att eleverna kan slutföra sina utbildningar. Min bedömning är att det också gäller när man har problem med APL-platser.

Folkhälsomyndighetens Johan Carlsson säger att det inte varit ett svårt beslut att ge klartecken för viss elevnärvaro i skolan.

– Nej, det tycker jag inte. Vi är normalt inte inne i skolans värld så mycket och därför har vi velat skaffa oss en bra uppfattning om vilka moment det rör sig om. När vi fått det kändes det inte svårt, säger Johan Carlson.

Rättad: I en tidigare version av faktarutan angavs felaktigt att beslutet även omfattar komvux.

Anna Lena Wallström/TT

Blivande undersköterskor, det vill säga elever på vård- och omsorgsprogrammet, hör till dem som kan få viss undervisning i gymnasieskolans lokaler. Arkivbild.
Utbildningsminister Anna Ekström (S).
Utbildningsminister Anna Ekström (S). Fotograf: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Fotograf: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Fakta: Gymnasieskolan i coronatider

Sedan den 18 mars rekommenderas distansundervisning för gymnasieskolor och komvux. Även yrkeshögskolor och högskolor omfattas av rekommendationen.

Distansundervisning gäller inte för gymnasiesärskolans elever.

Torsdag den 2 april beslutade regeringen att en mindre andel elever ska kunna få utbildning i skolans lokaler även om den största delen av undervisningen bedrivs som fjärr- eller distansundervisning.

Vad en "mindre andel" är ska tolkas ur ett smittskyddsperspektiv.

Beslutet berör gymnasieskolan, men kan också omfatta grundskolan om den skulle stänga. Att stänga landets samtliga grundskolor har hittills inte varit aktuellt.

Skolhuvudmannen beslutar vilka elever som ska vara i skolan då den är delvis stängd. Det kan handla om:

– elever som måste kunna genomföra vissa praktiska moment

– elever som behöver skriva ett prov i slutet av utbildningen

– elever som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver delta i undervisning i lokalerna

– har behov av särskilt stöd i undervisningen som endast kan ges i lokalerna

Eleverna kan tas emot i olika delar av lokalerna. Eleverna kan delas upp i en förmiddags- och en eftermiddagsgrupp. Även helger kan tas i anspråk.

Källa: Utbildningsdepartementet

Sport

Succéklubben hotad i coronakrisen

Högsbos Elin Fredriksson (vänster) under den andra matchen i SM-finalen mot Umeå förra året. Arkivbild.
Högsbos Elin Fredriksson (vänster) under den andra matchen i SM-finalen mot Umeå förra året. Arkivbild.
Fotograf: Nils Petter Nilsson/TT
Sport
Sport Högsbo damer gjorde succé som nykomlingar i basketligan när laget tog SM-silver i fjol.
Men nu kämpar föreningen för sin överlevnad på grund av coronakrisen, skriver Göteborgs-Posten.

Coronavirusets spridning slår hårt mot idrottsvärlden. För Högsbo är den värsta smällen att klubbens stora basketfestival – varifrån två tredjedelar av föreningens samlade årsintäkter kommer – inte kan genomföras som planerat med de 740 anmälda lagen.

– Vi lever på den. Det blir ett väldigt, väldigt tufft år, det ska jag säga. Det är därför vi måste titta på alla delar så att vi ändå kan ha en verksamhet kvar till nästa år. Hela föreningen står på den festivalen, säger verksamhetschefen Carina Peleg till GP.

Turneringen, som är planerad till den 21-24 maj, är inte officiellt inställd och Peleg säger till GP att man försöker hitta en alternativ lösning.

Alla anställda inom Högsbo är permitterade och jobbar bara 40 procent. A-lagsspelarnas kontrakt gick ut den sista mars och föreningen har blivit lovade viss ekonomisk hjälp från kommunen i form av att man ska slippa amortera på sina lån under året.

Men frågan är om det räddar Högsbo, som är en av Sveriges största basketföreningar med omkring 700 medlemmar, från konkurs.

– Vad kan jag säga? Vi jobbar alla för fullt för att inte hamna i den situationen. Just nu ser jag inte den risken, men fråga mig i juli så kanske vi har en helt annan bild. Vi fortsätter att planera framåt och är anmälda till Basketligan, men vi har samtidigt dragit helt i handbromsen och sitter stilla. Det är så det är nu, säger Peleg till GP.

I år ställdes slutspelet in på grund av coronaviruset, men Högsbo slutade dessförinnan trea i serien.

Landskrona

Tre män avvek från olycksplats

Landskrona
Malmö
Landskrona Vid halv sju-tiden på fredagskvällen krockade två personbilar på E6 strax söder om Glumslöv. Tre män avvek från olycksplatsen. De tre kunde senare frihetsberövas av polisen.

Larmet kom in 18.39 till larmscentralen, Två personbilar hade då krockat på E6 i norrgående riktning strax söder om Glumslöv. Såväl polis som räddningstjänst och ambulans ryckte ut till platsen.

I den ena bilen färdades tre män i 20-årsåldern som avvek till fots från olycksplatsen. Flera polispatruller följde efter männen, bland annat med hjälp av hund. De hittades en stund senare vid en går i närheten.

De tre männen misstänks för obehörigt avvikande från olycksplats och för ringa narkotikabrott. De är nu frihetsberövade för vidare kontroll.

Den person som färdades i den andra bilen blev, enligt polisen, inte skadade vid olyckan.

NÄSTA ARTIKEL