Höör

Fixade tillfällig snö till uttråkade renkalvar

Marknadskoordinatorn på Skånes djurpark Elisabeth Carlholm dokumenterar när en av renkalvarna ser snö för första gången i sitt liv. Foto: Privat
Höör
Höör jularp Den milda, regniga och snöfria vintern gör att djuren på Skånes djurpark blir uttråkade. Zoologen Carl Bratts besök på ishallen i Höör gav en oväntad lösning på problemet.

Sportlovstider och nog är det flera av oss som går och längtar efter en snöfylld vinter. Fråga djuren på Skånes djurpark som är uttråkade. När Carl Bratt, zoolog på Skånes djurpark, besökte ishallen tillsammans med sina barn tändes idélampan.

– De lämnar isskrapet utanför ishallen i stora högar. Jag kontrollerade vad det innehöll och fick svaret att det bara var vatten, berättar Carl Bratt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

H65 Höörs mäktiga Europasvit kan brytas

Spelare jublar
Sofia Hvenfelt (21) jublar efter ett mål med Kristin Thorleifsdottir. Nu är frågan om det blir något Europaspel till hösten i sporthallen i Höör.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sport
Höör
Handboll Hela åtta år i rad har H65 Höör härjat ute i Europa. Men frågan är om sviten förlängs.

H65 Höör vann grundserien i SHE och seriesegern innebär att klubben garanteras en Europacupplats. Fast inte i Champions League.

Till den turneringen vill förbundet allra helst ha de största klubbarna i Europa rent ekonomiskt, och där har H65 Höör inte mycket att hämta i sammanhanget.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Höör

Fler barn i skolan den här veckan

Höör
Höör Fler barn har närvarat i kommunens skolor och förskolor jämfört med förra veckan. Det visar en sammanställning från barn- och utbildningsförvaltningen.

I Höörs kommunala skolor och förskolor finns totalt 2 300 barn inskrivna. Förra veckan var 900 barn frånvarande från de olika verksamheterna.

- Den här veckan har vi sett en minskning när det gäller frånvaron. Cirka 600 barn har varit frånvarande, säger Jörgen Ekman (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Reglerna inom skolan skiljer sig inte från övriga samhället vad gäller personer som känner sig sjuka.

- Känner man sig hostig eller snörvlig så måste man gå hem eller hålla sig hemma, säger Susanne Andersson (M), förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Vi är redo

Skulle ett besked komma framöver gällande stängda skolor och distansundervisning är beskedet från Jörgen Ekman att Höörs kommun är redo för ett sådant åtagande.

- Vi är redo. Det finns en hel del personal med kompetens för hur man bedriver undervisning digitalt, säger han.

Höör

Vardagshjälte bjuder 130 personer på smörgåstårta

Lena Johansson på Café Old Fashion hjälper Lars Frostemark att fixa smörgåstårta till Höörs äldre. Smörgåstårtan? Ja, den var vid Skånskans besök inte riktigt klar.
Fotograf: Tobias Lagerholm
Höör
Höör Höörsbon Lars Frostemark har tröttnat på att coronaviruset lägger en våt filt över hela världen. Med hjälp av Lena Johansson på Café Old Fashion fixar han därför smörgåstårta till alla boende och personal på Höörs äldreboenden. På fredagen levererades den första tårtan. - Att göra något för andra ger de bästa känslorna, säger han.

Till vardags jobbar Lars Frostemark som fastighetsstrateg inom Höörs kommun. Precis som alla andra har han påverkats av situationen med coronaviruset.

Underbetald personal

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Coronaviruset

Kalvinknatet skjuts upp – nya datum klara

Barn och vuxna som springer.
Bilden är från förra årets lopp i Hässleholm.
Fotograf: Carl-Johan Bauler
Skåne
Malmö
Hässleholm
Vellinge
Sjöbo
Lund
Staffanstorp
Eslöv
Höör
Skåne Kalvinknatet, loppet som i år vänder sig till barn födda mellan 2009 och 2017, har skjutits upp med anledning av coronavirusets framfart. Nya givet är augusti och september.

Mikael Gamm

Kalvinknatet arrangeras av MAI och Skånemejerier tillsammans med lokala idrottsklubbar i Skåne, Blekinge, Småland och Halland.

Sträckan varierar från 300 till 1500 meter beroende på åldersgrupp.

Syftet med loppet är att få barn och unga att röra på sig och må bra.

Nya datum satta

Först ut i Skåne är Malmö/Bulltofta på det nya datumet 15 augusti. 19 augusti är dagen som gäller för Staffanstorp, och dagen därpå fylls Lund av motionerande barn.

23 augusti går loppet av stapeln i Trelleborg, och tre dagar senare är skådeplatsen Eslöv. 27 augusti är datumet som gäller för Hässleholm och tre dagar senare står Höllviken på programmet.

Första dagen i september, tillika dagen då portarna slås upp på Hogwarts i Harry Potter-böckerna, är det Lommas tur. 3 september är det dags för Höör och 8 september är dagen som gäller för Landskrona.

Det nya datumet som gäller för Sjöbo är 15 september, och loppet går i mål den 20 september när Malmö/Tallriken är den geografiska placeringen.

Höör

Nya riktlinjer på vårdcentralen

Höör
Höör

Vårdcentralen ändrar sina rutiner i samband med coronavirusets spridning i samhället. Framöver erbjuder man bara bokade besök. Vårdcentralen i Höör kan i dagsläget inte ta emot drop in-besök till sin mottagning. Detsamma gäller blodprovstagning eller om en besökare vill kontrollera sitt blodtryck.

Man kan i vanlig ordning boka tid för provtagning via telefon eller 1177.se. Om man har övre luftvägsbesvär kan man ringa vårdcentralen och boka tid. Man hänvisas då till en mottagning som är avskild från övriga vårdcentralen. Akuta ärenden och olycksfall hänvisas till ambulansintaget.

Höör

Stor sökinsats efter beväpnad man i Fogdaröd

Höör
HÖÖR Det kom ett larm till polisen om att en man med ett vapenliknande föremål i handen rörde sig i trakterna av Fogdaröd på torsdagskvällen.

Det var ett vittne som larmade polisen vid 19.40-tiden. Flera polispatruller skickades till platsen och letade efter den misstänkte vapenmannen.

- Vittnet sade att en man med ett vapenliknande föremål i handen hade synts i Fogdarödsområdet. Ett flertal patruller skickades dit, säger Anna Johansson, kommunpolis i Höör.

Trots ett stort sökpådrag hittades inte mannen, och insatsen avblåstes efter en stund.

- Den misstänkte mannen hann avvika innan polisen kom fram, och kunde inte anträffas trots en större sökinsats, säger Anna Johansson.

Polisen har upprättat en anmälan om vapenbrott.

Höör

Konstförening ställer in utställning i april

Höör
Höör

Med anledning av den senaste tidens händelseutveckling angående coronavirus så har konsthallen stängt lördagen den 28 mars och den 4 april.

Nästa utställning med verk av Silvia Wieser, som skulle pågå mellan 18 april och 17 maj är inställd och visas istället under hösten.

Precis som Skånska Dagbladet berättat tidigare är dessutom Konstrundan Mittskånes utställning i konsthallen i påsk inställd, skriver Susanne Thelin, vice ordförande i Höörs konstförening i ett pressmeddelande.

Höör

Kommunanställda får extra trivselpeng till luncher

Höörs kommunalråd Johan Svahnberg (M) lanserar flera åtgärder för att stötta den hårt prövade besöksnäringen i kommunen.
Fotograf: Foto: Erika Dahlin Jönsson/Arkiv
Höör
Höör Ringsjö Värdshus har redan tvingats kasta in handduken och flera andra företag inom Höörs turistnäring kämpar med likviditetsproblem. Nu drar Höörs kommun sitt strå till stacken med olika lättnader för verksamheter inom besöksnäringen.

Det är kommunalrådet Johan Svahnberg (M) som tagit initiativ till paketet som ska underlätta för lokala företag. Formellt ska förslaget som plockats fram godkännas på kommunstyrelsens sammanträde i nästa vecka. Även tillstånds- och tillsynsnämnden måste godkänna förslaget på sitt sammanträde 1 april.

Slopar kontrollavgifter

Anledningen är coronavirusets effekter på ekonomin och turistnäringen där en del företagare i kommunen rapporterar om ett tapp på över 90 procent av omsättningen (se sidoartikel). Nu föreslår Johan Svahnberg flera åtgärder.

Kommunen ska inte ta ut någon avgift under året gällande årlig kontroll för hygienlokaler för företag och stiftelser. Man slopar också avgifterna gällande livsmedelskontroll för företag och stiftelser som är verksamma inom besöksnäringen.

Likadant gäller avgifter för årlig alkoholtillsyn, uteserveringar eller nya serveringslokaler. Slutligen tar kommunen bort kostnader som företag måste betala för uteserveringar, reklamskyltar och skyltvaror utanför butiker när det gäller allmän platsmark.

Berör 50 företag

Samtliga borttagna avgifter gäller för 2020 och berör cirka 50 företag. Totalt handlar det om 400 000 kronor i företagslättnader.

Johan Svahnberg hoppas också få igenom att en extra trivselpeng på 300 kronor ska delas ut till varje anställd inom Höörs kommun. Ett bidrag som ska nyttjas inom den lokala besöksnäringen fram till den 28 april. En satsning som är värd 400 000 kronor och som motsvarar mellan 4 000 och 5 000 luncher för besöksnäringen under den kommande månaden.

- Personalen i kommunen jobbar extra hårt just nu och förtjänar något extra, säger Johan Svahnberg i ett pressmeddelande.

- Lagstiftningen begränsar vad en kommun får göra men vi gör det vi har en möjlighet att göra. Sen är jag medveten om att det här inte är lösningen för alla men det är ett sätt att bidra, säger Johan Svahnberg till SkD.

Kommunalrådet uppmanar de Höörsbor som har möjlighet att köpa en extra lunch eller hämtmat på kvällen.

- Vi har ett gemensamt ansvar att ta oss ur den här krisen.

FAKTA

Företag inom besöksnäringen

Ett företag inom besöksnäringen i Höörs kommun är ett företag eller stiftelse som driver restaurang, hotell, camping, spa, säljer specialiserad mat över disk eller utför tjänster som är förknippade med en avgift enligt kommunens taxor samt har en lokal där allmänheten stadigvarande har tillträde till. Beslutet gäller inte verksamheter som drivs eller finansieras av det offentliga. Källa: Höörs kommun

NÄSTA ARTIKEL