MAT

Oscar II:s tårta

Tårta som på Oscar II:es tid, fylld med smörkräm och mandel. Foto: Janerik Henriksson
Ingen Sektion satt
MAT En riktig 1800-talsdessert, här är receptet förfinat av Pontus sambo Therese och i vårt tycke ännu godare än originalet.

Till 10–12 bitar, 2 timmar

Botten:

5 äggvitor

3 1/2 dl florsocker

3 1/2 dl mandelmjöl

Krämen:

5 äggulor

1 dl strösocker

3 dl vispgrädde

1 msk majsena

150 g mjukt smör

2 tsk vaniljsocker

70 g mandelspån

Gör så här:

1. Rita 3 runda ringar (21 centimeter i diameter) på bakplåtspapper.

2. Vispa äggvitor och florsocker till hårt skum. Rör i mandelmjölet. Bred ut smeten på pappret. Baka på 150 grader i cirka 20 minuter. Lossa bottnarna från pappret och låt svalna.

3. Häll gulor, strösocker, grädde och majsena i en kastrull. Sjud och vispa hela tiden tills den tjocknar. Låt svalna något.

4. Rör ihop smör och vaniljsocker i en liten bunke. Blanda sedan smörblandningen, lite i taget, i äggkrämen.

5. Rosta mandelspån i en stekpanna. Låt svalna.

6. Varva bottnar och kräm.

Sport

PGA stöttar spelare och caddies ekonomiskt

Österrikaren Bernd Wiesberger intervjuas efter att The Players Championship avbrutits efter endast en dags spel på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Österrikaren Bernd Wiesberger intervjuas efter att The Players Championship avbrutits efter endast en dags spel på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: Lynne Sladky
Sport
Sport Coronapandemin har tvingat golfvärldens professionella tävlingar att ställas in eller skjutas upp. Nu kliver PGA-touren in och hjälper spelare och caddies som för tillfället har svårt att tjäna pengar på sin idrott, skriver The Golf Channel.

Golfsajten skriver att touren kan kompensera golfare baserat på vad de presterat i tävlingar tidigare.

"Det är möjligheten att spela som ger finansiella möjligheter och vi är bekymrade över svårigheterna som följer för våra medlemmar när tävlingar ställs in", skriver Tyler Dennis, vice ordförande i PGA, enligt The Golf Channel.

Enligt regelverket får touren inte utbetala pengar som golfare inte tjänat in själva. Men baserat på var spelaren står på Fedexcup-listan kan PGA dela ut upp till 100 000 dollar, knappt en miljon kronor, i bonuspengar till varje enskild utövare. Pengar som delas ut nu kommer dock att dras av när bonusar utbetalas vid säsongens slut, förutsatt att tävlingarna kommer igång.

Caddies kan å sin sida ansöka om ekonomisk assistans genom en välgörenhetsfond.

PGA-touren är sedan den 12 mars pausad efter att The Players Championship avbröts efter den första ronden. Tävlingen, som avgörs i Texas, är planerad att återupptas den 21 maj.

Enligt Sveriges förbundskapten i golf, Katarina Vangdal, orsakar coronaviruset ekonomiska bekymmer för flera svenska proffs i USA på grund av uteblivna möjligheter att dra in prispengar.

– Våra bästa proffs har resurser så de klarar sig, men för de yngre och de som spelar i Europa är det extremt tufft. De har ingen arbetsplats i dag och ingen möjlighet att tjäna pengar, sade hon till TT i torsdags.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Utrikes

Stödpaket till akut nödställda i Italien

Italiens premiärminister Giuseppe Conte vid ett framträdande i senaten i torsdags.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte vid ett framträdande i senaten i torsdags.
Fotograf: Roberto Monaldo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Virusdrabbade Italien har passerat 10 000 dödsfall. Corona har krävt 889 liv det senaste dygnet.

Premiärminister Giuseppe Conte informerade på lördagen om ett nytt stimulanspaket på omkring 4,3 miljarder euro, omkring 47 miljarder kronor. Stödet ska omedelbart delas ut till borgmästare för att hjälpa nodställda medborgare med bland annat matkuponger och matpaket.

Conte sade på en presskonferens att stödet ska gå till "dem som inte har pengar att handla för".

Tidigare i mars har Italien godkänt ett stödpaket på 25 miljarder euro, Regeringen har utlovat ett nytt, och ungefär lika stort, stimulanspaket i slutet av april.

På presskonferensen kritiserade ekonomiminister Roberto Gualtieri EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen. Han ansåg att hon underskattar behovet av insatser mot skuldkrisen som orsakats av coronapandemin.

Han anser att Europa behöver en insats som liknar den så kallade Marshallplanen och det stöd som sattes in i Västeuropa efter andra världskriget.

På lördagen visade myndighetssiffror att virusutbrottet i Italien har krävt över 10 000 dödsfall. Landet står för över en tredjedel av alla dödsfall under coronakrisen.

Antalet registrerade fall av smittan har stigit till nära 92 500, meddelar institutet för civilskydd. Omkring 12 400 av de smittade har friskförklarats.

Drygt 3 850 människor intensivvårdades i Italien på lördagen.

Kistor i San Giuseppe-kyrkan i Seriate i Italien.
Kistor i San Giuseppe-kyrkan i Seriate i Italien. Fotograf: Antonio Calanni/AP/TT

Inrikes

För vampyrer är vänskapen blodigt allvar

Vänskapen börjar varsamt, ofta med att två vampyrer hänger extra nära varandra.
Vänskapen börjar varsamt, ofta med att två vampyrer hänger extra nära varandra.
Fotograf: Uwe Schmidt/TT
Inrikes
Inrikes Hur går det egentligen till att få vänner som ställer upp när det verkligen behövs? För vampyrfladdermöss är det en fullkomligt livsavgörande fråga.

Vampyrfladdermus klarar sig bara lite drygt två dygn utan färskt blod. Den som har dålig jaktlycka tre nätter i rad är helt beroende av att en vän gurglar upp några droppar av sin fångst, för att överleva till nästa nattliga möjlighet att suga blod från en ko eller något annat varmblodigt djur. Sedan förväntas den bjuda tillbaka när rollerna är ombytta.

Det kanske låter som en ganska rak och enkel relation – att bjuda och bjudas. Men för biologer har det länge varit en gåta att någon över huvud taget vågar ta det första steget, i synnerhet när individerna inte är släkt med varandra. För det är en farlig uppoffring för ett litet djur som helt och hållet saknar fettreserver att ge bort en del av sin måltid. Marginalen till svältgränsen minskar dramatiskt, och om det inte finns några garantier för att tjänsten kommer att returneras kan läget bli livshotande ifall det kniper kvällen därpå.

– Det finns en teoretisk modell som handlar om att det vore rationellt för djuren att först känna sig fram i relationen med små investeringar, och sedan gradvis höja dem om de besvaras. Men steget till att sedan börja bjuda på mat är väldigt stort, och hittills har ingen riktigt lyckats visa att den här modellen stämmer i verkligheten, säger biologen och beteendeforskaren Gerry Carter vid The Ohio State University i USA.

Återskapa boplats

För att gå till botten med frågan samlade han tillsammans med en grupp kolleger in vampyrfladdermöss från två olika bestånd i Panama, på så stort avstånd från varandra att det inte kunde finnas några familjeband eller tidigare vänskapsband.

– Anledningen till att vi valde vampyrfladdermöss i stället för exempelvis primater är att vi enkelt kan simulera deras naturliga miljö på labbet. Det kan man inte med primater, förklarar Gerry Carter.

– Vampyrfladdermöss tillbringar i stort dygnets alla timmar tätt tillsammans i trånga utrymmen, i någon grotta eller ett ihåligt träd. Där utspelar sig hela deras sociala liv.

Framkallade svält

Forskarna parade sedan ihop de infångade djuren i olika konstellationer och matade dem med blod en gång per dygn. Ibland blev vissa individer utan mat, för att provocera fram ett behov att få mat från någon annan, förklarar Gerry Carter.

Studien, som nu är publicerad i tidskriften Current Biology, pågick i över ett år, och genom att hela tiden studera djuren med en mörkerkamera kunde forskarna följa exakt hur det gick till när nya relationer växte fram.

Vissa individer började hänga extra nära varandra. Därefter kunde de övergå till att försiktigt putsa varandra. I vissa fall tog putsandet aldrig fart, men andra individer växlade upp umgänget och började till slut varsamt bjuda varandra på mat – precis som modellen hade förutsagt.

Som att dela rum

Men det var stor skillnad på hur fort det gick, beroende på hur gruppen var sammansatt. Allra längst tid tog det när forskarna förde ihop två jämnstora grupper från de olika kolonierna. Då kunde det dröja ända upp till ett år innan någon började dela mat med en individ från den andra gruppen.

– Men när vi parade ihop dem två och två kunde det hända redan efter några dagar. Det är kanske inte så konstigt, det är ungefär som två studenter som får dela rum. Då utvecklas vänskapen lättare eftersom det inte finns så många alternativ, säger Gerry Carter.

Han tillägger att det var långt ifrån alltid som vampyrfladdermössen började dela mat med varandra. När forskarna analyserade sina observationer upptäckte de tydliga mönster i exempelvis hur ofta fladdermössen putsade varandra, och att det i sin tur kunde avslöja hur relationen skulle utvecklas.

– Det är fantastiskt spännande att vi faktiskt har lyckats studera hur fladdermössen agerar när de går från att vara främlingar till att bilda starka vänskapsband, där de delar något så livsavgörande som mat med varandra, säger Gerry Carter.

Modell för smittspridning

TT: Kan den här kunskapen användas i andra sammanhang?

– Det här är ett första steg, som vi kan bygga vidare på för att lära oss ännu mer om hur nätverk skapas och hur de påverkas av individernas agerande. Det är en fundamental kunskap som kan ha många tillämpningar, till exempel inom djurhållning, säger Gerry Carter.

TT: Kan du ge fler exempel?

– Det kanske låter långsökt, men det finns tillämpningar i människovärlden också, eftersom vi är sociala djur. I förlängningen kan ökad kunskap om dynamiken i sociala strukturer användas för att göra mer exakta modeller av hur sjukdomar sprider sig i samhällen, för att ta ett aktuellt exempel, säger Gerry Carter.

– Det kanske kunde hjälpa till att förbättra fladdermössens rykte, även om det är en helt annan art som missänks ligga bakom covid-19, tillägger han med ett skratt.

Jörn Spolander/TT

Vampyrfladdermöss har en kort chans varje natt att suga blod för att överleva, oftast från boskap.
Vampyrfladdermöss har en kort chans varje natt att suga blod för att överleva, oftast från boskap. Fotograf: Uwe Schmidt/TT
Med hjälp av mörkerkamera kunde forskarna fånga ögonblicket då en vampyr för första gången bjöd en annan vampyr på blod.
Med hjälp av mörkerkamera kunde forskarna fånga ögonblicket då en vampyr för första gången bjöd en annan vampyr på blod. Fotograf: Gerry Carter/TT
Egentlig vampyr (Desmodus rotundus) lever i flockar och har ett komplext socialt liv.
Egentlig vampyr (Desmodus rotundus) lever i flockar och har ett komplext socialt liv. Fotograf: Uwe Schmidt
Forskaren Gerald Carter, The Ohio State University, och har specialiserat sig på vampyrfladdermössens beteenden och sociala strukturer.
Forskaren Gerald Carter, The Ohio State University, och har specialiserat sig på vampyrfladdermössens beteenden och sociala strukturer. Fotograf: Michelle Nowak/TT

FAKTA

Fakta: Blodsugande fladdermöss

Den vanligaste arten av blodsugande fladdermöss, Desmodus rotundus, kallas egentlig vampyr på svenska. Det var denna art som ingick i den nya studien.

Vampyren suger blod från boskap och andra varmblodiga däggdjur genom att skära upp ett hål i huden med sina rakbladsvassa tänder och sedan slicka i sig blodet. En normal måltid består av ungefär 15–20 millimeter blod (en matsked). Saliven innehåller ämnen som hindrar blodet från att levra sig.

Vampyren väger cirka 30 gram och har ett vingspann på 35–45 centimeter.

Utöver den egentliga vampyren finns det två andra fladdermusarter som också suger blod: hårig vampyr (Diphylla ecaudata) och vitvingad vampyr (Diaemus youngi). De är mindre och suger främst blod från fåglar.

Samtliga tre vampyrarter lever i Central- och Sydamerika och jagar nattetid. Till skillnad från fiktionens blodsugande vampyrer är de riktiga vampyrerna mindre aktiva när det är fullmåne.

Källor: Gerry Carter och Nationalencyklopedin

FAKTA

Fakta: Tjafsar om mat, hängplats och sex

Israeliska forskare har studerat kommunikationen hos afrikanska fruktfladdermöss (Rousettus aegyptiacus) när de hänger i sitt bo. Genom att använda ett dataprogram som används för att analysera språkljud i mänskligt tal kunde forskarna identifiera ett förvånansvärt stort antal olika läten. Därefter samkörde de analysen med en videoupptagning av fladdermössens beteende. På så vis kunde forskarna koppla ihop de olika lätena med distinkta händelser.

Deras slutsats blev att fladdermössens vanligaste språkljud användes för att förhandla om mat, om vem som skulle hänga var – samt att säga nej till förslag om parning.

Källa: Scientific Reports

Utrikes

Före detta Venezuelageneral överlämnar sig

En amerikansk affisch med efterlysning av Cliver Alcalá-Cordones, pensionerad general från Venezuela som överlämnade sig i Colombia. Även Venezuelas president Nicolas Maduro är efterlyst av USA.
En amerikansk affisch med efterlysning av Cliver Alcalá-Cordones, pensionerad general från Venezuela som överlämnade sig i Colombia. Även Venezuelas president Nicolas Maduro är efterlyst av USA.
Fotograf: USA:s justitiedepartement/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En pensionerad general i Venezuelas armé har överlämnat sig till myndigheterna i Colombia sedan USA åtalat honom för delaktighet i narkotikasmuggling. General Cliver Alcalá-Cordones överlämnade sig till colombianerna, som i sin tur sände honom vidare till amerikanska myndigheter, rapporterar tidningen El Tiempo.

USA har åtalat Venezuelas president Nicolas Maduro och flera andra höga och före detta uppsatta myndighetspersoner i landet. De anklagas för "knarkterrorism" enligt USA, som erbjuder 15 miljoner dollar, omkring 150 miljoner kronor, till den som ger information som leder till Maduros gripande.

Belöningen för uppgifter om Alcalá var upp till 10 miljoner dollar. Han har bott i Barranquiilla i norra Colombia de senaste två åren. Alcalá flögs omedelbart till New York, sedan ett plan fått den colombianske presidentens tillåtelse att landa i Colombia trots coronanedstängning av flygplatser.

Utrikes

Skadestånd till kolonialvåldets anhöriga

De anhörigas ombud Liesbeth Zegveld beklagar att den nederländska staten inte varit mer tillmötesgående. Arkivbild.
De anhörigas ombud Liesbeth Zegveld beklagar att den nederländska staten inte varit mer tillmötesgående. Arkivbild.
Fotograf: Achmad Ibrahim/AP/TT
Utrikes
Utrikes Andi Monji var bara ett barn när han 1947 såg sin pappa mördas av nederländska soldater i Indonesien. Nu, 73 år senare, får han rätt till ersättning för övergrepp från kolonialmakten.

– Jag var tio år gammal när jag tvingades se på då min far blev avrättad av nederländsk militär, efter att först ha misshandlats grovt. Jag grät, säger Andi Monji enligt brittiska The Guardian.

73 år senare har nu en domstol i nederländska Haag beslutat att han och elva andra anhöriga till offren för kolonialstyrets våld har rätt till ersättning. Samtliga fall rör den indonesiska militärens "upprensningsaktioner" i provinsen Sulawesi, som syftade till att kväsa den indonesiska självständighetsrörelsen och tror ha kostat hundratals liv.

– Vi gläds åt domen. Det var inte lätt, det var en åtta år lång process. Det är synd att den nederländska regeringen inte var mer tillmötesgående, många av våra klienter hann gå bort under tiden, kommenterar de anhörigas juridiska ombud Liesbeth Zegveld för The Guardian.

Andi Monji tillerkändes 10 000 euro i kompensation. Rätten skriver i sitt utslag att summorna de anhöriga får "inte står i proportion" till deras lidande.

Den nederländska staten bestred skadeståndsanspråken.

Ivar Andersen/TT

Utrikes

Frankrike: Kampen mot corona kommer ta tid

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe på fredagen.
Frankrikes premiärminister Édouard Philippe på fredagen.
Fotograf: Christophe Ena/AP/TT
Utrikes
Utrikes

De kommande två veckorna kommer att bli de tuffaste hittills i kampen mot coronaviruset, säger Frankrikes premiärminister Édouard Philippe. Landet kämpar med att öka antalet intensivvårdsplatser och att få tillgång till mer skyddsutrustning.

– Vi utkämpar ett slag som kommer att ta tid, säger Philippe i ett tv-sänt tal.

En miljon ansiktsskydd har beställts, de flesta från Kina. Och antalet intensivvårdsplatser har fördubblats till 10 000, med ett mål om totalt 15 000 platser.

– Det är både en mänsklig och materiell utmaning, säger hälsominister Olivier Veran.

Det senaste dygnet har 319 människor avlidit i covid-19 på franska sjukhus. Det innebär att minst 2 314 liv krävts sedan utbrottets början. I siffrorna inräknas dock inte dödsfall som skett på exempelvis äldreboenden.

Över 4 270 människor intensivvårdas i Frankrike.

Utrikes

Spanien når ny toppnivå av virusdöda

En präst med ansiktsmask håller en begravning i Madrid.
En präst med ansiktsmask håller en begravning i Madrid.
Fotograf: Bernat Armangue/AP/TT
Utrikes
Utrikes Dödstalet i Spanien på grund av coronaviruset har stigit till över 5 600. Ökningen av både smittade och döda stiger kraftigt enligt regeringen.

Beslutet om att stoppa alla handlingar av ekonomisk karaktär är ytterligare ett försök från regeringen att hindra virusspridningen.

– Alla arbetare i icke nödvändiga ekonomiska sektorer måste stanna hemma i två veckor, meddelar statsminister Pedro Sanchez sent på lördagen. Tidigare har Italien infört liknande åtgärder.

Spanien har registrerat 832 döda i covid-19 det senaste dygnet. Det är en ny toppnotering i det redan hårt drabbade landet där över 5 600 människor har dött av coronaviruset enligt hälsomyndigheten.

Antalet konstaterat smittade har stigit till 72 248 från 64 059 i fredags. Landet har börjat testa fler människor än tidigare.

Samtidigt visar statistik att antalet nya, bekräftade smittfall verkar kunna plana ut och att epidemin i landet därmed kan närma sig toppen, enligt myndigheternas förhoppningar.

Bårhus vid flygplats

Huvudstadsregionen Madrid är fortfarande värst drabbad, med dödstal på över 2 700 personer och över 21 500 smittade enligt lördagens uppgifter.

Bakom statistiken märks coronakrisens framfart genom överfyllda sjukhus och bårhus, speciellt i Madrid som har svårt att klara av att hysa de döda.

Ett tillfälligt bårhus har öppnat i en tidigare oanvänd byggnad nära Madrids flygplats. Tidigare har myndigheter öppnat ett extra bårhus vid en skridskobana vid Palacio de Hielo, som också är ett populärt shoppingcentrum.

Militär beordras att hjälpa till med att hämta och transportera avlidna till bårhus.

Kinesiska masker

Det är två veckor sedan Spanien införde omfattande restriktioner om utegång, åtgärder som ska råda åtminstone fram till den 11 april.

Regeringen sade på lördagen att materiell hjälp kommer från Kina, och på morgonen hade 1,2 miljoner skyddsmasker anlänt till flygplatsen Barajas. I leveransen finns speciella masker för sjukvårdspersonal, men också skyddsmasker för säkerhetsstyrkor och sammanlagt 725 000 masker till offentliganställda såsom bland andra busschaufförer, brevbärare och personal på terminaler och flygplatser.

Skåne

Provtar riskgrupper ute på parkeringen

Skåne
SKÅNE För att minska riskerna för de personer som redan tillhör en riskgrupp inför Skånetrafiken provtagningsresor.

Serviceresekunderna kan nu transporteras direkt till en vårdinrättning, provtas i fordonet, och sedan snabbt åka hem igen. Detta enligt ett pressmeddelande som Skånetrafiken skickade ut under fredagen.

– Denna lösning har arbetats fram för att undvika att personer, som ingår i riskgrupper, ska vistas i väntrum i onödan. De ska inte behöva skrivas in på akutmottagningen och ta sjukvårdspersonalens resurser i anspråk när belastningen är hög, säger Titti Unosdotter, affärsområdeschef för Serviceresor, i pressmeddelandet.

Rutinerna har tagits fram i Ängelholm, men erbjuds i hela regionen. I mån av plats erbjuder Skånetrafikens serviceresor resenärerna möjligheten att resa ensamma i fordonet.

Beslutet gäller i första skedet fram till 25 april, men kan komma att förlängas.

NÄSTA ARTIKEL