Malmö

Nya fall av falska poliser som lurar äldre

Malmö
Malmö Två äldre kvinnor har de senaste dagarna lurats att lämna över sina bankkort med koder till falska poliser. Detta efter att lika falska bankpersoner ringt upp och sagt att någon försökt ta pengar från deras konton.Polisen går nu åter ut och varnar för bedragarna, som riktar in sig mot i huvudsak just äldre kvinnor.

– Man ska aldrig lämna ifrån sig sitt bankkort, definitivt inte med bankkod. Det finns ingen bank eller polis som beter sig på det här sättet, säger Nils Norling, presstalesperson för Malmöpolisen.

I måndags kväll blev en kvinna i 90-årsåldern uppringd av en person som uppgav sig representera hennes bank. Personen sa att någon försökt ta ut pengar från hennes konto. Kvinnan, som bor på stadionområdet, instruerades att hon skulle lämna över sitt bankkort med pinkod till ”poliserna”.

– Tyvärr är följden att hon blivit av med ett femsiffrigt belopp, säger Nils Norling.

På tisdagen utsattes ytterligare en kvinna i 90-årsåldern för samma brott. Även hon lämnade ifrån sig sitt kort med kod, och har blivit av med pengar. Hur mycket visste inte polisen på onsdagen.

Under slutet av 2019 och början av det här året har ett stort antal äldre personer i Malmö, merparten runt hundra år, utsatts för bedrägerier av falska poliser. Den senaste tiden har det mattats av, men nu ser polisen en ökning igen.

Nils Norling uppmanar grannar, släktingar och andra närstående att prata med äldre i sin närhet.

– Det som är uppenbart och smärtsamt är att många äldre fortfarande inte känner till det här. Vi måste ha ständigt pågående samtal med våra äldre släktingar eller grannar om att det här är fortsatt förekommande, säger Nils Norling.

Polisen har sedan bedrägerierna inleddes i december haft samarbeten med hemtjänsten och hyresvärdar för att nå ut med information till de äldre.

– Som jag ser det är nyckeln till att våra äldre medmänniskor inte ska drabbas att föra dialog. Förklara att det här förekommer och hur det fungerar. Vi måste ta hand om varandra i det här. Prata med äldre grannar, även om ni inte gör det normalt, säger Nils Norling.

Varför grips inte bedragarna?

– Det här är svårt att förebygga. De som sysslar med det här kastar ett väldigt stort nät. Vi är övertygade om att det finns ett stort mörkertal av personer som blivit uppringda men lagt på. Sedan har de inte polisanmält det.

Eftersom flertalet av de drabbade är mycket gamla kan många av dem ha svårt att ge ett fullgott signalement på bedragarna. Hoppet står ofta till att någon av dem fastnar på bild, antingen i en trappuppgång eller i butiker eller bankomater när de använder bankkorten. .

– Vi ska inte glömma att säga att de som sysslar med det här, det är deras jobb. De har en förmåga att uppträda trovärdigt, säger Nils Norling.

Malmö

Protest mot byggplaner på Almgården

Malmö
ALMGÅRDEN Planerna på att bygga nya bostäder i bostadsområdet Almgården uppskattas inte av alla.

Detaljplanen som ska göra det möjligt att bygga 440-550 nya bostäder är just nu ute på samråd. Syftet med den är att kunna skapa en mera varierad bebyggelse med både lägenheter, radhus, detaljhandel, kontor, förskola och äldrevård.

– Protesterar kraftigt mot planerna att bygga till på Almgården, skriver en av de boende till stadsbyggnadskontoret. Vi som redan bor här ska då bo och leva i denna kaos.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Sonen hittade barnporr i pappans dator

Malmö tingsrätts fasad
En man i 50-årsåldern döms till fängelse sedan hans son hittat barnporrbilder i pappans dator.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Den vuxna sonen skulle leta efter studentbilder på pappans dator. I stället hittade han tusentals bilder med barnporr.
Sonen och hans syster polisanmälde pappan. Nu döms han till sex månaders fängelse.

Både sonen och hans syster chockades av materialet i pappans dator. De hade sett upp till fadern, och haft en trygg uppväxt. Men i förhör berättade de också att pappan levt utan partner i många år.

En dag 2019 förändrades allt. Sonen skulle hämta studentbilder i pappans bostad som skulle finnas på ett usb-minne. Han märkte att pappans dator stod på, och började leta efter fotona från systerns student. I en mapp hittade han helt andra bilder.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Fortsatt paus på Malmö Live

Kultur och nöje
Malmö
Musik Malmö Live Konserthus och Malmö Stadsteater fortsätter sin paus med den publika verksamheten fram till den 31 maj. Men Malmö Live fortsätter att livestreama.

Malmö Live och Malmö Stadsteater har just nu paus på sin publika verksamhet för att inte bidra till spridandet av covid-19.

– Det känns förstås mycket märkligt att stänga ute publiken när vi är kulturella mötesplatser, men naturligtvis måste Malmö Live och Malmö Stadsteater som många andra kulturinstitutioner, också agera som ett resultat av coronasituationen. Vi har förståelse för besluten som bolagens styrelser har fattat, säger Maria Frej, VD och konserthuschef för Malmö Live Konserthus och Kitte Wagner, teaterchef vid Malmö Stadsteater, i ett gemensamt uttalande.

Pausen inleddes den 23 mars och kommer att fortsätta till den sista maj som det nu ser ut. Under tiden fortsätter Malmö Live att streama livekonserter med delar av MSO på ordinarie konserttid torsdagar 19.00.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Malmö

Sänkt hyra en av åtgärderna i nytt stödpaket från Malmö stad

Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) och kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har tillsammans med Liberalerna presenterat ett nytt stödpaket för näringslivet.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Malmö
MALMÖ Krogar, kaféer, butiker och andra krisdrabbade branscher som hyr sina lokaler av Malmö stad får sänkt hyra. Det är en del av innehållet i ett nytt stödpaket som presenterades på måndagen.

Socialdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna har tillsammans förhandlat fram ett nytt stödpaket i hopp om att kunna hjälpa krisdrabbade företagare och försöka minska coronavirusets skadeverkningar.

Dagligen meddelar flera restauranger , kaféer med flera att de tvingas stänga, antingen på grund av konkurs eller med anledning av att framtiden ter sig alltför osäker. Andra slår larm om att de inte klarar sig länge till. Förra veckan påtalade krögaren som driver både Ribersborgs kallbadhus och restaurang Västra station att Malmö stad ännu inte gjort något för att sänka sina hyror.

Stödpaket

Flera privata hyresvärdar har sänkt hyrorna eftersom de kan söka ekonomisk kompensation från staten. Nu följer alltså Malmö stad efter. Den som hyr av MKB, Stadsfastigheter, kultur- och fritidsförvaltningen, gatukontoret med flera kan räkna med sänkt hyra för kommersiella lokaler. Hur stor sänkningen kommer att bli nämns inte utan det kommer att göras “en affärsmässig bedömning”.

Kommunen har 161 hyresgäster och MKB 311 stycken men alla berörs inte av stödåtgärderna.

– Många arbetar nu intensivt för att skydda liv och hälsa. Samtidigt krävs massiva insatser för att dämpa den ekonomiska kris som slår hårt mot både enskilda och mot samhället i stort. Det kräver mycket av alla, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i ett pressmeddelande.

– Staden kan inte ensam rädda alla företag som ser marknaden tillfälligt försvinna men vi ska göra allt vi kan för att så många som möjligt ska ta sig igenom krisen. Det handlar om att stötta jobb och verksamheter som på olika sätt gör staden till en attraktiv plats att leva och verka i.

Beredda göra mer

Även oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) är nöjt med åtgärderna.

– Vi måste göra allt för att hjälpa Malmös företag genom krisen, annars riskerar tusentals människor bli arbetslösa, vilket kommer leda till både ökad social oro och skenande kostnader för försörjningsstöd i Malmö. Vi är hela tiden beredda att göra mer för att stötta näringslivet.

– Kostnaden för att misslyckas kommer vara många gånger större än om vi nu genomför kraftfulla åtgärder, säger Torbjörn Tegnhammar i en kommentar.

Att samarbeta med styret i ett sådant här läge tycker han är självklart.

– Detta är inte en tid för politiska strider utan för samling. Därför är det en självklarhet att ta ansvar och sluta upp bakom gemensamma åtgärder för att rädda jobb i Malmö.

– Samtidigt måste åtgärderna vara relevanta och det fortsätter Moderaterna driva på för. tillägger Torbjörn Tegnhammar.

Slipper avgift

I det nya stödpaketet ingår också att butiker får sälja sina varor utanför butiken utan att behöva betala avgift till Malmö stad. En restaurang kan ordna avhämtning för takeaway. Ansökan om tillstånd måste fortfarande göras hos polisen.

Alla som är medlemmar i Malmö citysamverkan slipper betala sin avgift från halvårsskiftet och resten av året. Malmö stad skjuter till motsvarande summa vilket innebär en utgift på cirka 885 000 kronor.

Malmö

Finskspråkig förskola kan utökas med en avdelning

Svensk och finsk flagga.
Fotograf: HENRIK MONTGOMERY / TT
Malmö
MALMÖ Planerna på att skapa flera platser på Spinneriets förskola har orsakat en del oro. Här finns en finskspråkig avdelning och en förälder menar att personalen inte kommer att utökas. Kritiken tillbakavisas dock av förskoleförvaltningen.

En förälder har hört av sig till förvaltningen eftersom denne hört att det planeras för två finska avdelningar på Spinneriet. Det tycker föräldern är bra men omorganisationen kommer enligt denne att innebära att den finsktalande personalen inte utökas.

– Barnen har mindre tillgång till personal som kan finska och därmed är det ytterst tveksamt om minoritetslagens krav på helt eller till väsentliga delar kommer att kunna uppfyllas, skriver föräldern i sitt brev.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Malmökyrkorna går över till digitalt

På grund av virusepidemin ställs gudstjänster in i traditionell form och sänds i stället på internet. Foto: Johan Nilsson/TT
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö ​Svenska kyrkan Malmö har beslutat att fira samtliga av påskens gudstjänster digitalt.

Med anledning av uppmaningen från Socialministern och Folkhälsomyndigheten kommer Svenska kyrkan i Malmö från och med måndagen den 6 april inte ha offentliga gudstjänster.

Alla är dock varmt välkomna att delta digitalt via nätet. Även den som inte har möjlighet att delta via nätet ska känna sig trygg med att påsken och gudstjänster firas i kyrkorna, om än på annat sätt, och att det hålls regelbunden bön i Malmös kyrkor, skriver kyrkan i ett pressmeddelande.

– Beslutet var inte enkelt att ta, säger kyrkoherde Per Svensson. Inte minst nu när påsken, som är kyrkans största högtid, står inför dörren. Det går emot allt som det vanligtvis innebär att vara kristen och kyrka: att bygga relationer och att samlas. Centralt i den kristna tron är att samlas fysiskt och firar gudstjänst tillsammans. Men just nu får vi samlas på ett annat sätt. Vi som kyrka måste ta vårt ansvar i denna kris och visa omsorg och kärlek till våra medmänniskor och kan därför inte, så länge pandemin fortgår, kalla samman människor till offentliga gudstjänster i kyrkorummen.

Kyrkklockorna kommer att ringa på de vanliga gudstjänsttiderna så att vi blir påminda om att det är många som ber, både i kyrkorummet och i hemmen. Flera gudstjänster kommer att webbsändas.

Många kyrkor kommer fortfarande att ha öppet dagtid för ljuständning och bön. Ofta finns också någon präst eller diakon på plats att prata med. Vad som gäller lokalt framgår av webben. Församlingsbor uppmuntras att ta kontakt med sin lokala kyrka för mer information.

Begravning, dop och bröllopsgudstjänster fortsätter hållas men inom den 50-personers gräns som regeringen har beslutat, lokalt kan det vara färre på grund av kyrkans storlek.

Malmö

Tre gripna för grovt narkotikabrott

Malmö
Malmö När den 22-årige mannen greps efter att ha visat tecken på påverkan gjorde polisen en efterföljande husrannsakan i hans bostad. Där hittades en större mängd narkotika, så stor att mannen nu misstänks för grovt narkotikabrott.

Mannen kontrollerades eftersom han är intresannt inom operation Rimfrost. Gripandet skedde i lördags kväll, och husrannsakan gjordes i hans bostad på Rosengård.

Ytterligare två män greps, också de misstänkta för grovt narkotikabrott, efter att polisen stoppat en av dem när han visade tiecken på att vara påverkad.

Inom Rimfrost

Vid den efterföljande husrannsakan hittades också i den bostaden tillräcklingt mycket knark för att den 42-årige mannen skulle gripas för grovt narkotikabrott. En 48-årig man som också befann sig i bostaden greps även han misstänkt för samma brott.

Malmö

Sveriges största hängande trädgård på Mobilia

Flygbild över Mobiliaområdet
Visionsbild över Torghuset med Sveriges största hängande trädgård.
Fotograf: Walk The Room
Malmö
Malmö Den största utmaningen är blåsten. Klimatet fungerar och ljuset är inga problem, men för att tåla Malmös hårda vindar krävs tuffa plantor när Sveriges största vertikala trädgård anläggs på Mobilia.

– Det är en riktig blåshörna, kranvagnen gungar ordentligt när man är där uppe, säger Jens Öqvist, som är landskapsingenjören bakom verket.

Uppförandet av Sveriges största växtvägg utomhus ska, om planen håller, vara klar till påsk. Totalt handlar det om 270 kvadratmeter vägg som ska förvandlas till en hängande trädgård ovanför entrén till det nya barnkulturhuset Funnys äventyr, som ska öppna i höst.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL