Sport

Nu börjar kvalet till SDHL för Redhawks

Lagkaptenen Emma Lind och coachen Jonathan Salman ser fram emot Redhawks kval till SDHL. Foto: Artur G Bliding
Sport
Sport Ishockey Emma Lind, lagkapten: ”Om vi ger oss tusan på det kan vi gå hela vägen”

Redhawks lagkapten Emma Lind, 27, som själv spelat i många år i SDHL tycker inte att det känns som någon omöjlighet:

– Jag tror att vi kan ta oss hela vägen, om vi tror på det och ger oss tusan på det, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Frölundajuniorer berusade sig med lustgas

Lustgas har blivit en festdrog för unga. Här visas sifon och lustgaspatroner upp. Arkivbild.
Lustgas har blivit en festdrog för unga. Här visas sifon och lustgaspatroner upp. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Sport

Flera ishockeyspelare i ett akademilag i Frölunda använde lustgas för att berusa sig i samband med en bortaresa, skriver GP.

– Det här är inte okej och inget som vi vill förknippas med. Vi har hanterat det här med vårt lag, med inblandade spelare och målsmän, säger Mikael Ström, ansvarig för juniorverksamheten, till tidningen.

Lustgas används av allt fler unga som en partydrog för att berusa sig. Gasen är inte narkotikaklassad, men långtifrån ofarlig att använda. Den kan leda till medvetslöshet och hjärnskador.

Saken upptäcktes då fyra tomma lustgaspatroner hittades av Frölundaledare på den buss som spelarna precis klivit av.

Klubbens informationsansvarige Peter Pettersson Kymmer säger att det som hänt "inte är okej":

– Det som är klassat som droger har vi nolltolerans mot. Det gäller inte bara i akademin utan även A-lag och alla anställda i hela föreningen. Det är nolltolerans mot alkohol och andra droger.

Sport

Karriären pausad efter tunga beskedet

'Jag känner mig verkligen inte klar med ishockeyn som ledare', säger Ylva Martinsen.
"Jag känner mig verkligen inte klar med ishockeyn som ledare", säger Ylva Martinsen.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Damkronornas petade förbundskapten Ylva Martinsen, 43, tänker fortsätta sin tränarkarriär.
Men hon är kritisk till det sena avgångsbeskedet från Svenska ishockeyförbundet som ser ut att tvinga henne till en paus.

Det är snart en månad sedan det något oväntade beskedet kom att Ylva Martinsen ersätts av Ulf Lundberg som förbundskapten för Damkronorna från och med nästa säsong.

Hon har börjat förlika sig med det faktum att hon inte får fortsätta.

– Att jag inte fick förlängt kom väldigt hastigt. Jag gick i tron att jag skulle få den möjligheten. Det var abrupt, men man får acceptera det och gå vidare.

Hon fick beskedet två dagar efter Internationella ishockeyförbundets beslut att ställa in VM på grund av coronakrisen. Två dagar senare presenterades ersättaren.

Ett faktum som berättar att förbundet jobbat med en ersättare en längre tid.

– Precis, så är det ju. Det namnet var klart långt tidigare, men jag fick beskedet alldeles för sent, säger Martinsen.

Hade fullt förtroende

Martinsen avslöjar att hon så sent som i november i fjol stötte på om framtiden och då fick veta att hon hade fullt förtroende från sina chefer, förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt och landslagschefen Olof Östblom.

– Jag efterfrågade framtidsplanerna, jag vet ju att ska man jobba inom hockeyn så behöver man vara ute i tid. I november fick jag veta att jag hade Olofs och Tommys förtroende. Det var inget snack, sedan visste jag att en utvärdering skulle göras. Det görs ju med alla förbundskaptener varje år, berättar hon.

TT: Känner du dig illa behandlad?

– Nej, men jag tycker att jag kunde ha fått ett besked tidigare. Då hade jag haft större möjligheter att hitta jobb och planera min och familjens framtid, säger hon.

Historiskt misslyckande

Det enda besked hon fått kring förbundets beslut är att det är resultatbaserat. Fjolårets degradering till B-VM var ett historiskt misslyckande, men kom inte som en blixt från klar himmel efter de turbulenta åren före under Leif Boorks ledning. Under den här korta säsongen – med både landslagskonflikt och viruspandemi – hade Damkronorna tagit kliv med segrar över senaste VM-silvermedaljören Finland och fyran Ryssland, samt knipit en finalplats i Euro Hockey Tour.

Martinsen, som 2018 tog U18-landslaget till ett historiskt VM-silver, säger att hon fått stort stöd från spelarna i Damkronorna. Hon har inga planer på att sätta punkt för tränarkarriären som pågått i elva år efter sin framgångsrika spelarkarriär med OS-silvret i Turin som höjdpunkt.

– Jag känner mig verkligen inte klar med ishockeyn som ledare. Nu kom beskedet så sent så vi får väl se om jag blir tvungen att ta ett break, jag är ju tjänstledig från polismyndigheten och dit kan jag alltid komma tillbaka. Samtidigt kan det vara bra med ett uppehåll och få distans till det, säger hon.

TT: Vill du jobba i Sverige eller utomlands?

– Jag håller alla dörrar öppna. Jag har haft några förfrågningar som jag har funderat kring, men ännu så länge ser det ut som att det blir polisen ett tag, säger hon.

Göran Sundberg/TT

FAKTA

Fakta: Ylva Martinsen

Född: 29 juni 1976 i Storuman.

Bostadsort: Stockholm.

Familj: Hustrun Helene, sönerna Liam, 4 år, och Loui, 1.

Meriter som tränare: Tre SM-guld (2010 och 2011 med Segeltorp, 2013 med AIK), JVM-silver 2018 och JVM-brons 2017, guld i ungdoms-OS 2016.

Meriter som spelare: OS-silver 2006, OS-brons 2002, VM-brons 2005, sju SM-guld.

Sport

Ranégie slutar: "Mitt knä håller inte"

Mathias Ranégie. Arkivbild.
Mathias Ranégie. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Sport

Knäproblemen ger sig inte och nu har fotbollsanfallaren Mathias Ranégie beslutat sig för att lägger av.

– Jag har spelat min sista match. Det har jag kanske vetat ett tag nu men jag har försökt kämpa mig tillbaka så det känns lite vemodigt. Mitt knä håller inte så min karriär är slut. Så är det med det helt enkelt, säger han till sajten Fotbolldirekt.

35-åringens sista klubb blev Syrianska. Men han har inte kunnat spela för dem på över ett år på grund av knäproblemen. Tidigare har han bland annat spelat i Häcken, Malmö FF, Djurgården och Udinese. Och det blev också fem A-landskamper och ett mål där.

I stället ska Ranégie starta en podd tillsammans med Bobbie Friberg Da Cruz.

– Det kommer bli lärdomar från den inre cirkeln, mycket skratt och lite historier, säger han.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Sport

Woods stäms på 300 000 efter selfiebråk

Tiger Woods och caddien Joe LaCava. Arkivbild.
Tiger Woods och caddien Joe LaCava. Arkivbild.
Fotograf: Joe Lewnard/AP/TT
Sport

Tiger Woods och hans caddie Joe LaCava stäms av en man som gjorde sig illa när han blev bortknuffad av caddien under en golftävling 2018.

Mannen försökte ta en selfie med golfstjärnan i bakgrunden när LaCava knuffade undan honom. Mannen påstår att han föll så illa att han fick permanenta skador och vill ha mer än 300 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan är golfspelarna ansvariga för sina caddies agerande under spelet och Woods ska ha "brustit i sitt ansvar" när han tillät LaCava använda kraft när han puttade undan mannen.

Sport

Fis krisplan: Kan stryka världscuplopp

Frida Karlsson kan ställa in sig på att nästa säsongs världscup blir i reducerat format på grund av coronakrisen. Arkivbild.
Frida Karlsson kan ställa in sig på att nästa säsongs världscup blir i reducerat format på grund av coronakrisen. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Coronapandemin satte stopp för längdåkarnas världscupsäsong i förtid – och den kan också få effekt på nästa säsong.
Bland alternativen finns tävlingar med herrar och damer separerade och utan publik.

Pierre Mignery, tävlingschef för skidor på Internationella skidförbundet, Fis, säger i en intervju med VG att han planerar för en alternativ världscupsäsong.

– I maj ska längdkommittén diskutera detta. Det mest optimistiska är ett reducerat tävlingsprogram. Men hur det blir vet vi inte förrän i sommar, säger Mignery.

Världscupsäsongen startar normalt i november och Mignery har flera olika alternativ för upplägget. Herrar och damer kan separeras för att inte ha för många människor på samma ställe, serviceteamen kan minskas och tävlingar utan publik kan komma att genomföras.

Dessutom kan Tour de Ski komma att hållas i ett och samma land.

– Stor flexibilitet är nödvändig. Det största problemet är att veta vilka regler vi måste följa längre fram, säger han till VG.

Sport

Överklagan avslås – Dalen degraderas

IBK Dalen får inte vara kvar i superligan nästa säsong. Riksidrottsnämnden avslog klubbens överklagan. Arkivbild.
IBK Dalen får inte vara kvar i superligan nästa säsong. Riksidrottsnämnden avslog klubbens överklagan. Arkivbild.
Fotograf: Erik Mårtensson/TT
Sport
Sport Riksidrottsnämnden avslår IBK Dalens överklagan. Därmed får innebandyklubben ställa in sig på spel i allsvenskan nästa säsong.

Umeåklubben överklagade Svenska innebandyförbundets beslut att lag som låg på nedflyttningsplats när serien stoppades, på grund av coronakrisen, skulle åka ur. Dalen låg på 13:e plats i damernas superliga, bara två poäng till laget ovanför strecket och hade chans att ta sig upp om de fått spela klart.

Klubben anser att förbundet i stället borde ha utökat ligan och erbjudit alla lag som haft chans att hålla sig kvar i serier att få stanna kvar.

I sitt yrkande till Riksidrottsnämnden hävdar man att grova formfel begicks när förbundet tog beslutet eftersom inte alla styrelseledamöter bjöds in och att det fanns jäviga som inte borde ha fått vara med och ta beslut.

Men Riksidrottsnämnden anser inte att några formfel gjorts och skriver i sitt beslut, som TT tagit del av, att Innebandyförbundets beslut "tillkommit i behörig ordning" och att det inte strider mot gällande stadgar eller tävlingsbestämmelser.

Tidigare har två ishockeyklubbar, allsvenska Modo och division 1-klubben Wäsby, överklagat till Riksidrottsnämnden gällande hockeyns beslut att stoppa serierna och låta alla lag spela i samma serie nästa säsong. Överklagandena avslogs.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

NBA-stjärnan: "Saknar basketen något enormt"

LeBron James i sista matchen före coronastoppet i NBA den 11 mars, då LA Lakers mötte Brooklyn.
LeBron James i sista matchen före coronastoppet i NBA den 11 mars, då LA Lakers mötte Brooklyn.
Fotograf: Marcio Jose Sanchez
Sport
Sport LeBron James hoppas verkligen att NBA-säsongen kan spelas färdigt när coronapandemin lugnat ner sig.
– När vi vet att vi är säkra kan vi ta nästa steg, säger basketstjärnan.

Den amerikanska proffsligan i basket stoppades för snart en månad sedan på grund av coronaviruset. Då, med 19 omgångar kvar, var Los Angeles Lakers i ledningen av Western Conference och klart för slutspel för första gången på sju år.

Mycket tack vare storstjärnan LeBron James som anslutit en säsong tidigare.

Han säger nu i en telefonkonferens med journalister att om ligan inte skulle spelas färdigt skulle det kännas som om LA Lakers fortfarande hade något att bevisa. Och det skulle skapa en tomhet.

– Men jag kan förhoppningsvis känna lite tillfredsställelse och vara stolt över vad vi åstadkommit den här säsongen med en ny tränare och nytt spelsystem. Jag trodde ärligt inte att vi skulle få till det så snabbt, säger James.

– Vi gjorde något väldigt speciellt, säger James.

Säkerheten viktigast

Det finns förslag på att NBA ska samla lagen på en och samma plats, där virusutbrottet inte fått så stort fäste, för att spela klart säsongen. Utan publik.

– Om en isolerad plats, som Las Vegas eller någon annanstans, kan inhysa oss och det är säkert både på och utanför planen, då kan vi diskutera det, säger James om förslaget.

– När vi vet att vi kan vara säkra, då kan vi ta nästa steg. Men säkerheten är det viktigaste.

"Har min egen skola"

James har åkt hem till familjen i Akron i Ohio där han försöker att hålla sig i fysisk form, och tränar basket med sin son. Han har också fått en ny uppgift – att hjälpa barnen med hemstudierna.

– Jag vet inte om alla vet hur svårt det är att vara lärare. Nu har jag fått känna på det eftersom jag har min egen skola där hemma, säger han.

– Det är lite av en välsignelse att få vara hemma på heltid, att få vara med familjen och uppskatta att kunna vara i nuet. Men jag saknar basketen något enormt.

Sport

Nent tappar Champions League

Nent Group har köpt tv-rättigheterna till Europa League och Europa Conference League. Här Malmö FF:s Europa League-match mot Wolfsburg i februari.
Nent Group har köpt tv-rättigheterna till Europa League och Europa Conference League. Här Malmö FF:s Europa League-match mot Wolfsburg i februari.
Fotograf: Anders Bjurö/TT
Sport
Sport Det blir inget Champions League i TV3 och Viasat från nästa höst.
Nent Group får i stället visa Europa League och nya Europa Conference League.

Nent Group, tidigare MTG, har sänt Champions League-matcher i sina kanaler sedan starten 1992. Nu tappar man sändningsrättigheterna i Sverige och Norge från säsongen 2021-2022.

Vd:n Anders Jensen säger till Dagens Industri att priset blev för högt.

– Det förvånar mig inte att vi fick konkurrens men att man är beredd att lägga sån här summor förvånar mig, säger han till DI.

Det är ännu inte officiellt vem som köpt Champions League-rättigheterna.

Nent Group, som har tv-kanaler som Viasat, TV3, TV6 och TV10, får nöja sig med Europa League och den nya europeiska ligan Europa Conference League där svenska lag sannolikt kommer att få spela.

"Vi ser verkligen fram emot att följa svenska lag i den europeiska cupfotbollen", säger Per Nunstedt, sportchef för Nent Group Sverige, i ett pressmeddelande.

Europeiska fotbollsförbundet har beslutat att ändra det klubblagsspelet till 2021. Då kommer enbart klubbar från de 15 bästa fotbollsnationerna, samt mästarklubbar som slås ut från Champions League-kvalet, att få plats i Europa League.

Det innebär för Sverige, som inte är topp 15-rankat just nu, att cupmästaren och allsvenska tvåan och trean i stället får kvala till Europa Conference League.

Nent Groups avtal gäller till och med säsongen 2023-2024.

NÄSTA ARTIKEL