Staffanstorp

En tur på hästryggen lockade trots hällregn

Ponnyridning på torget lockade barnen från Lilla Emilia på sportlovet. Här testar Olivia Persson att rida på ponnyn Sixten.
Staffanstorp
Staffanstorp Att få sitta på hästryggen en liten stund lockade barnen från Lilla Emilia så pass att de trotsade onsdagens hällregn och promenerade till Torget.Där fick de klappa om ponnyerna Ludvig och Sixten och prova på att rida ett varv.

Sportlovet är i full gång och även om vädret kunde varit bättre tar sig många lovlediga med gott humör till de skiftande aktiviteter som bjuds i kommunen.

På onsdagen var det bland mycket annat ponnyridning på Torget i Staffanstorp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Staffanstorp

15-åring döms för rånförsök på barn

Staffanstorp
Staffanstorp En 15-åring pojke får samhällstjänst efter rånförsök på två trettonåringar i Staffanstorp. Han döms även för brott mot knivlagen.

Det hela rör sig om en händelse som inträffade på Brågarpsvägen i Staffanstorp i maj förra året. De två trettonåringarna var på en kulle i närheten av Lidl då den 15-årige pojken närmade sig dem med knuten näve.

Barnen uppfattade situationen som mycket hotfull. När ett vittne såg hur barnen ryggade närmade hon sig barnen. 15-åringen lämnade då platsen och vittnet ringde polis.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Staffanstorp

Teater för barn sänds digitalt

Staffanstorp
STAFFANSTORP Staffanstorps Teaterförening har på grund av coronaviruset tvingats ställa in sina barnföreställningar under våren. Men nu ska man testa att sända en föreställning digitalt.

De inställda föreställningarna med Teater Kung och Drottning, skulle, om allt varit som vanligt, ha spelats i Hjärup den 14 april och i Staffanstorp den 15 april.

– Men nu är inte allt som vanligt och därför behöver vi i stället komma till barnen, säger teaterföreningens pressansvariga, Gerty Lindén.

Sänds på Youtube

Det gör teaterföreningen genom ett samarbete med teatergruppen och biblioteken i Hjärup och Staffanstorp. Föreställningen ska nu i stället sändas via digitala kanaler.

Datum för den digitala sändningen är nu den 16 april klockan 9.00 och 17 april klockan 20.00 på Youtube.

Föreställningen är för alla, oavsett var man bor i kommunen. Den handlar om en flicka som besöker sin favoritäng. Då dyker det upp en mystisk person som ska mäta ängen för att bygga hus. Det ska bli ett stort vackert grått hus av betong just på hennes äng. Genom kampen väcks nyfikenheten på naturen och de kretslopp som vi alla är så beroende av.

Staffanstorp

Saved fixar matlådor under coronakrisen

Sofie Pedersen på projekt Saved förbereder  matlådor med dagens rätt för avhämtning.
Sofie Pedersen på Saved i full färd med att förbereda matlådor med dagens rätt. På tisdagen var det oxtunga med potatismos och gröna ärtor.
Fotograf: Maggie Nath
Staffanstorp
STAFFANSTORP Centrumkyrkans projekt Saved i Staffanstorp har stängt sin lunchservering under coronakrisen.
I stället använder man det matsvinn som man får in till att göra matlådor med dagens rätt för riskgrupper och andra att hämta.

– Många som brukar komma hit och äta på vår vanligtvis välbesökta lunchservering tillhör någon riskgrupp, säger Maggie Nath, projektsamordnare för CK Care M.A.T och Saved.

– Vi har stängt vår servering för allmänheten nu under krisen. I stället kom då medarbetarna på idén att göra lunchlådor med dagens rätt.

En matlåda kan alla som vill komma och hämta.

– Vi har en lista med personer som brukar få matkasse av oss, och dem kontaktar vi, men alla är välkomna. Det kostar inget. Den som vill kan ge ett frivilligt bidrag.

Räddar mat och människor

Idén med Saved är att rädda mat och människor. Saved tar emot råvaror som blir över i butiker och hos grossister.

– Vi har faktiskt ett ökat inflöde nu under krisen , inte minst av oxkött, nu när restauranger med flera har det tufft, säger Maggie Nath.

Det betyder att oxkött ofta ingår i de rätter som lagas.

– Vad vi lagar beror på vilka råvaror vi får in men tyngdpunkten är husmanskost och lite innovationer. Veckans matsedel innehåller till exempel fläsksida med kokt potatis och brunlöksås, kokt rimmad oxtunga med gröna ärtor och mos, skånsk kalops med potatis och lingon, ärtsoppa med fläsk och pannkakor.

Matlådor med dagens rätt förbereds hos projekt Saved i Staffanstorp.
Så här såg tisdagens matlåda med dagens rätt från Saved ut. Oxtunga med mos och ärtor. Fotograf: Maggie Nath

– Ibland har vi kalventrecote. Det är hög standard på råvarorna och alla som jobbar här är matintresserade och lägger verkligen ner sin själ i att det ska smaka gott, säger Maggie Nath.

Tror på en ökning

Veckomenyn kommuniceras ut på sociala medier, via sms med mera.

– Alla är välkomna att boka via sms och sen komma och hämta. Vi har precis börjat med matlådor och nu i starten delade vi ut 12 lådor men jag tror det kommer att öka till cirka 50 per dag. Nästa vecka ska vi också prata med frivilliga resursgruppen, FRG, i Staffanstorp som troligen vet fler som gärna skulle vilja ha en matlåda.

Saved har sina lokaler i Staffanstorps centrum, mitt emot polisstationen nära Torget.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Staffanstorp

16-åring döms för rånförsök av unga

Staffanstorp
STAFFANSTORP En nu 16-årig pojke döms till ungdomstjänst för att ha försökt råna två 13-åringar. Han döms också för att ha haft en kniv i skolväskan.

Det var i maj 2019 som den då 15-årige pojken på en plats i Staffanstorp gick fram till de två, för honom helt okända, yngre barnen och hotade dem i syfte att få dem att ge honom värdesaker, mobiler och pengar.

Han var hotfull och de båda yngre barnen har berättat att de blev rädda. Ett vittne dök upp på platsen och frågade vad som pågick och då försvann 15-åringen därifrån. Vittnet larmade polis som senare grep pojken vid en busshållplats.

Nekade till brott

15-åringen har förnekat brott och hävdade att 13-åringarna hånflinat mot honom och att han då gått fram till dem och frågat varför. Han säger sig inte ha hotat dem utan menar att de i stället var hotfulla mot honom. När ett vittne kom gick han därifrån. Kniven som polisen senare fann i hans väska sade han sig ha hittat någon dag tidigare.

Tingsrätten sätter emellertid tro till 13-åringarnas och vittnets berättelser och dömer 16-åringen för försök till rån och brott mot knivlagen. Straffet blir ungdomstjänst. 13-åringarna tilldöms också skadestånd.

Staffanstorp

78-åring döms för barnpornografibrott

Staffanstorp
STAFFANSTORP En äldre man hade 104 barnpornografiska bilder i sin dator. Detta upptäcktes av en slump och polisanmäldes. Mannen döms nu för ringa barnpornografibrott.

Polisen beslagtog mannens dator och utskrivna bilder. Mannen har medgett att bilderna är hans men motsatt sig ansvar för brott eftersom han säger att han inte förstod att innehavet var brottsligt. Han menade också att han inte medvetet sökt efter barn och inte förstått att personerna på bilderna var under 18 år.

Villkorlig dom

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Staffanstorp

Misstänks för drograttfylla

Staffanstorp

Vid 16-tiden på tisdagen gjorde polisen en fordonskontroll på en bil som körde på Tingsvägen i Staffanstorp.

En 45-årig kvinna från Staffanstorp är nu misstänkt för drograttfylleri och narkotikabrott, eget bruk.

Staffanstorp

Rattfull körde av vägen - gömde sig i ett stall

Bilden visar fortkörarens bil som kört av vägen vid Gullåkra byaväg och hamnat på en åker och polisen som följt efter.
Fortköraren hamnade på en åker där han smet från bilen men snabbt spårades av hundpatrull. Mannen hade gömt sig i ett stall.
Fotograf: Foto: Kävlingepolisen/instagram
Staffanstorp
GULLÅKRA En rattfull förare som försökte köra i från polisen i Staffanstorp natten till onsdagen körde av vägen och hamnade på en åker.
Där smet han från bilen men spårades med hjälp av polishund och hittades gömd i ett stall.

Det var vid halv tvåtiden natten till onsdagen som en polispatrull i Staffanstorp observerade en bil som körde i hög hastighet.

Föraren, en 20-årig Malmöbo, försökte då köra i från patrullen men färden slutade med att han körde av vägen på Gullåkra byaväg och hamnade ute på en åker. Där lämnade han bilen och sprang iväg.

Spårade med hund

Polispatrullen som följde efter fortköraren fick snabbt förstärkning av fler polisbilar. Med hjälp av hundpatrull kunde polisen snabbt hitta den narkotikapåverkade mannen som gömt sig i ett stall i närheten.

– Tur att hunden var taggad och nästan alla bilar i polisområdet var lediga så att vederbörande kunde fångas in, skriver Kävlingepolisen på sitt Instagramkonto.

Mannen är nu misstänkt för rattfylleri, narkotikabrott för eget bruk, vårdslöshet i trafik samt grov olovlig körning.

Staffanstorp

Gratis gymnasiemat under vårterminen

Staffanstorp
STAFFANSTORP Familjer i Staffanstorp med barn som går i gymnasiet slipper betala avgift för barnens skolmåltider under vårterminen.

Staffanstorps kommun har beslutat att inte ta ut någon måltidsavgift under vårterminen 2020 för sina gymnasieelever.

Beslutet beror på det rådande läget med distansundervisning på grund av smittorisk för Covid-19, Coronavirus, meddelar kommunen på sin hemsida på tisdagen.

Beslöt om avgift

Det var i november 2019 som M- och SD-majoriteten i kommunfullmäktige, trots protester från oppositionen, beslöt införa en avgift på skollunch för gymnasieelever. Kostnaden är 800 kronor per termin och skulle införas våren 2020. Pengarna kommunen får in är avsedda att gå till att förstärka grundskola och förskola i kommunen. Men nu blir det inte så, kommunen har bestämt att gymnasiematen blir avgiftsfri under vårterminen.

NÄSTA ARTIKEL