Sjöbo

Ännu oklart om Sjöbodödsfall

Sjöbo
Sjöbo Det är fort­fa­ran­de oklart om det ligger ett brott bak­om döds­fallet på Plan­ter­ings­ga­tan i Sjöbo.

Po­lisen hade på ons­dags­för­mid­dagen inte någ­ra nya upp­gifter om döds­fallet på Plan­ter­ings­ga­tan har naturliga or­saker el­ler om ett brott har be­gåtts.

– Det är fortfaraden oklart vad som är döds­or­sak, säger Jim­my Mo­din, press­ta­les­per­son på po­lis­re­gi­on syd.

Ären­det har tills vidare ru­bri­cerats som mord och po­lisen ar­betade på ons­dags­för­mid­dagen med att knacka dörr i bo­stads­om­rå­det kring den even­tu­ella brotts­platsen.

Mannen, som är i 40-års­ål­dern, hittades ti­digt på tis­dags­mor­gonen. Polisen larmades av Sos alarm vid 02.30-tiden på mor­gonen.

En­ligt upp­gifter till SkD ska mannen ha legat i en tvätt­stu­ga i käl­la­ren.

Mannens kropp har skickats iväg till rätts­me­di­cinsk un­der­sök­ning.

Sjöbo

Kommunen kartlägger personal som kan byta verksamhet

Vårdpersonal besöker en äldre kvinna i hennes bostad.
Nästan 30 procent av personalen som jobbar inom vård och omsorg är hemma på grund av sjukdom.
Fotograf: TT
Sjöbo
Sjöbo kommun håller just nu på att kartlägga vilka av deras anställda som kan rycka in i andra verksamheter om det fattas personal.

Förra veckan var det rekordmånga av Sjöbo kommuns anställda som var hemma på grund av sjukdom eller vård av barn. Men nu ser läget bättre ut, enligt kommundirektören Karina Hansson.

– Det är 108 av medarbetarna som är hemma nu, i fredags var det 130, berättade hon på onsdagskvällens fullmäktigemöte.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Sjöbo

Solcellspark vill fortsätta vara etta

Långa rader med solcellspaneler, sedda från ovan. Serveringstält och många människor.
Många hade samlats i Tågra i somras när det var dags att inviga solcellsparken
Fotograf: Lennart Larsson
Sjöbo
Sjöbo I somras invigdes Sveriges största solcellspark i Tågra. Nu planerar bolaget som driver parken att behålla titeln som störst i landet genom en stor utbyggnad. Länsstyrelsen har inga invändningar - förutsatt att man ersätter en 200 meter lång buskridå.

I juni invigdes Sveriges största solcellspark i Tågra söder om Sjöbo tätort med pompa och ståt, musik och högtidstal. Två elkablar förenades som bevis på att anläggningen tagits i bruk.

Företrädare för Sjöbo solpark AB fick då ta emot ett vandringspris om bevis på förstaplatsen i parkstorlek från Göteborg energi vars anläggning Nya Solevi petats ner till andra plats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Coronaviruset

Kalvinknatet skjuts upp – nya datum klara

Barn och vuxna som springer.
Bilden är från förra årets lopp i Hässleholm.
Fotograf: Carl-Johan Bauler
Skåne
Malmö
Hässleholm
Vellinge
Sjöbo
Lund
Staffanstorp
Eslöv
Höör
Skåne Kalvinknatet, loppet som i år vänder sig till barn födda mellan 2009 och 2017, har skjutits upp med anledning av coronavirusets framfart. Nya givet är augusti och september.

Mikael Gamm

Kalvinknatet arrangeras av MAI och Skånemejerier tillsammans med lokala idrottsklubbar i Skåne, Blekinge, Småland och Halland.

Sträckan varierar från 300 till 1500 meter beroende på åldersgrupp.

Syftet med loppet är att få barn och unga att röra på sig och må bra.

Nya datum satta

Först ut i Skåne är Malmö/Bulltofta på det nya datumet 15 augusti. 19 augusti är dagen som gäller för Staffanstorp, och dagen därpå fylls Lund av motionerande barn.

23 augusti går loppet av stapeln i Trelleborg, och tre dagar senare är skådeplatsen Eslöv. 27 augusti är datumet som gäller för Hässleholm och tre dagar senare står Höllviken på programmet.

Första dagen i september, tillika dagen då portarna slås upp på Hogwarts i Harry Potter-böckerna, är det Lommas tur. 3 september är det dags för Höör och 8 september är dagen som gäller för Landskrona.

Det nya datumet som gäller för Sjöbo är 15 september, och loppet går i mål den 20 september när Malmö/Tallriken är den geografiska placeringen.

Sjöbo

Piratensällskapet hoppas hålla öppet

Piratensällskapets skattmästare Peter Danielsson öppnar dörren till Piratenmuseet i Vollsjö.
Piratensällskapets Peter Danielsson hoppas även i år kunna hålla museet i Vollsjö öppet.
Fotograf: Foto: Lennart Larsson
Sjöbo
VOLLSJÖ Piratensällskapet hoppas kunna hålla museet i Vollsjö öppet som vanligt trots coronaepidemin.

Det meddelar sällskapet på sin hemsida.

"I dessa oroliga tider planerar vi trots allt för en ny säsong på Piratenmuseet och hoppas att vi kan hålla öppet som vanligt under sommaren."

Man hoppas också att tillkännagivandet av årets Piratenpristagare vid Pumphuset i Vollsjö i maj och utdelningen av priset i Kivik i juli ska kunna genomföras som vanligt.

"Men vi kommer att hålla er uppdaterade, här, på vår hemsida", meddelar sällskapet.

Sjöbo

Ny skadegörelse på Sandbäcksskolan

Skadegörelse på skola
Sjöbo
SJÖBO Sandbäcksskolan har åter drabbats av skadegörelse.

Skadegörelsen har inte drabbat skolverksamheten utan det är Råd och stödenheten, som har lokaler här som fått två fönster krossade.

Skadegörelsen upptäcktes i tisdags.

Även Region Skåne och Skånetrafiken har än en gång fått en ett väderskydd sönderslaget. I fredags upptäckte man att någon krossat rutorna på väderskyddet vid Hasselgatan i Blentarp.

Sjöbo

Bild på blåljus på en polisbil.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sjöbo
SJÖBO Mannen missade infarten, körde över en refug och körde på en cykel.

De poliser som senare kom till olycksplatsen, infarten till Ica Kvantums parkering från Östergatan, konstaterade snart att den 70-årige mannen var kraftigt berusad.

Mannen fick åka med till Ystad för att sova ruset av sig. Han misstänks nu för grovt rattfylleri.

Sjöbo

Presentkort delas ut för att hjälpa företagen

Kommunens tillväxtchef Kamilla Danielsson och kommunstyrelsens ordförande Magnus Weberg (M) visar hur presentkortet som de kommunanställda ska få ser ut.
Kommunens tillväxtchef Kamilla Danielsson och kommunstyrelsens ordförande Magnus Weberg (M) visar hur presentkortet som de kommunanställda ska få ser ut.
Fotograf: Caroline Stenbäck
Sjöbo
Sjöbo För att hjälpa de lokala företagen i dessa kristider på grund av corona delar Sjöbo kommun ut presentkort till alla sina anställda.

- Det är kommunens sätt att visa uppskattning till alla medarbetare som jobbar otroligt hårt just nu, men även för att stödja det lokala näringslivet som också har det tufft i dessa coronatider, säger kommunstyrelsens ordförande Magnus Weberg (M), som kom på hjälpinsatsen tillsammans med kommundirektören Karina Hansson i förra veckan.

Påskpresenten, som kommunen kallar det för, kommer att ligga på 300 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Misstänkt rånare redan dömd för brott

Polisens avspärrningstejp
Polisen har spärrat av då man utreder ett grovt brott i ett villaområde i Kristianstad natten till måndagen.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sjöbo
SJÖBO Den 23-åring som misstänks för att ha varit med om gårdsrånen i sydöstra Skåne kommer troligen att få sitta i fängelse oavsett om han åtalas för dem eller ej.

23-åringen dömdes nämligen nyligen till fängelse efter en ganska tafflig stöld som han och hans kumpan utförde på en parkeringsplats i Jägersro.

Kumpanen slog i en ruta på en parkerad bil och stal en bärbar dator och satte sig sedan i en bil som 23-åringen körde.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL