Sjöbo

Slutbetyg ska höjas med matematikläger

Matte kan vara svårt. Nu ska niondeklassare som behöver extra mattekunskaper få gå på läger. Foto: Henrik Montgomery/TT
Sjöbo
Sjöbo En genomgång av niornas terminsbetyg pekar mot en ny minskning av antalet elever som får godkänt i alla ämnen. Den ska motas genom att behövande elever får gå på matteläger under en hel vecka.

– Vi kallar det mattecamp. Det blir fokus matte en hel vecka. Matte på olika sätt, praktisk matte, tänka matte, förstå matte, hur den hänger samman med olika delar.

Det säger biträdande skolchef Malin Nilsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Brist på diskmedel i kommunala köken

Porträtt på kostchef Eva Bramsvik-Håkansson.
Eva Bramsvik-Håkansson och Sjöbos kök påverkas av coronapandemin.
Sjöbo
SJÖBO Grossisterna varnar för att vissa livsmedel till Sjöbos kök kan bli svåra att leverera. Men det som det hittills blivit brist på är diskmedel.

På kommunens hemsida förvarnar måltidsverksamheten att man kan tvingas ändra i planerade matsedlar när leverantörerna kanske inte kan leverera allt som avtalats på grund av coronapandemin.

Handels- och importsvårigheter, försämrad produktion på grund av karantänbestämmelser är saker som kan påverka livsmedelsleverantörernas möjlighet att skicka alla avtalade varor till Sjöbos storkök.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Coronavirus försenar ansökan om kameror

Södra Åsums nya kyrka med delar av kyrkogården.
Sjöbo församling hoppas kunna motverka stölder på kyrkogårdsområdet med kameror.
Fotograf: Foto: Caroline Stenbäck
Sjöbo
SJÖBO Coronaepidemien påverkar Sjöbo kommuns ansökan om att få kameraövervaka bussterminalen.
”Alla kommuner jobbar hårt med Covid19 och kan inte fokusera och jaga befattningshavare för att få svar på kompletteringar.”

Det skriver Jörgen Nilsson, säkerhetsansvarig i kommunen och den som ställt samman Sjöbos ansökan.

Ansökan skickades in för mer än ett år sedan men nyligen begärde Datainspektionen kompletteringar, en begäran man nu skickat en påminnelse om. Senast den 14 april vill inspektionen ha svar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Stort polispådrag – kvinna hotades med pistol

En polisbil under utryckning.
Det blev ett stort polispådrag i Sjöbo för att hitta gärningsmannen som hotat en kvinna med pistol.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Sjöbo
Sjöbo En kvinna blev hotad med pistol när hon konfronterade två män som hade tagit sig in i hennes bostadsförråd en sen kväll i februari.
Det blev ett stort polispådrag i Sjöbo i jakten på gärningsmännen, som när de hittades försökte hoppa från en balkong.
Nu åtalas en av dem, en 30-åring, för bland annat olaga hot och narkotikabrott.

Det var den 20 februari vid halv elva på kvällen som kvinnan såg att det lyste ute i bostadens förråd. Dessutom såg hon en okänd bil stå parkerad där med passagerardörren öppen och en ölburk på taket.

Kvinnan bad en anhörig att ringa polisen och själv gick hon ut för att se efter vad som var på gång.

När hon kom in i förrådet upptäckte hon två män, varav hon kände igen en av dem. De bar på kompressor och kassar fyllda med verktyg som de släppte på golvet.

I förhör uppger kvinnan att den ena mannen tog fram en pistol som han riktade mot henne och uttalade kränkande ord i stil med: "du din jävla hora, du ska få ditt en dag".

Båda männen hoppade sedan in i bilen och försvann från platsen.

Får ångest

Kvinnan har i förhör sagt att hon blev väldigt rädd vid händelsen och hon får ångest varje gång hon behöver gå ut i förrådet eller är ensam hemma.

Polisen begav sig till den åtalade 30-åringens bostad, som kvinnan kände igen och även visade sig vara känd av polisen. Lägenheten var tom och poliserna fick bryta upp dörren för att göra en husrannsakan.

"Fullständig misär"

I lägenheten rådde "fullständig misär" och den stora oredan gjorde att poliserna inte hann gå igenom hela lägenheten utan fick återvända senare.

Då hittades sprängdeg, smällare, en elchockanordning, två tårgassprejflaskor, en soft air gun, ett basebollträ samt diverse Bandidosattiraljer. Det fanns även amfetamin, cannabis och dopingpreparat samt vågar och förpackningsmaterial som indikerade på att det förekommit försäljning.

Begärt förstärkning

Poliserna begav till en annan adress i närheten som man trodde att 30-åringen kunde befinna sig på. Eftersom det hade använts vapen hade polisen begärt förstärkning. Samtidigt som poliser knackade på lägenhetsdörren, stod några längre ner i trapphuset och andra utanför lägenhetshuset.

En av poliserna upptäckte två män ute på balkongen. En av dem kastade ner en väska som dock fastnade i ett träd. Båda männen försökte också hoppa ner från balkongen innan polisen beordrade dem att stanna kvar.

När poliserna kom in i lägenheten hittade de 30-åringen med en pistol i handen. Väskan som fastnade i trädet innehöll bland annat en luftpistol och 73 stycken narkotikaklassade tabletter.

Sprutor och kanyler

I bostaden befann sig flera personer och även här var det kaos:

"Stor oordning på gränsen till misär och det är tydligt att det missbrukas i lägenheten. Det ligger fullt av tomma sprutor och använda kanyler överallt", säger poliserna i förhör som också nämner narkotika som de hittade.

30-åringen som hotade kvinnan med pistolen åtalas för olaga hot, för innehav av bland annat drygt femtio gram amfetamin, tre gram cannabisharts och över hundra narkotika klassade tabletter, samt dopningsbrott och brott mot lagen om explosiva varor.

Mannen nekar till alla brott han anklagas för, utom en del av narkotikamängderna som hittats i hans bostad.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Sjöbo

Organist slutar hos kyrkan i Sjöbo

En person som spelar på en orgel.
Organisten i Sjöbo församling har sagt upp sig.
Fotograf: TT
Sjöbo
Sjöbo församling kommer att behöva söka efter en ny organist. Alissa Tomac som har tjänsten i dag har sagt upp sig.

Kyrkorådet behandlade uppsägningsansökan på deras senaste möte och enligt protokollet är det tänkt att Alissa Tomac gör sin sista dag den 31 maj.

Hon kommer dock att fortsätta ha hand om kören Bell singers i juni och ha hand om konserten den 24 juni. Då är det även tänkt att Alissa Tomac ska avtackas.

Kyrkomusiker Sven Persson har fått uppdraget att vikariera som organist från och med den 1 september till och med den 31 december.

Sjöbo

Sommarbyn kan få lekplats

En lekplats.
Sjöbo kommun tecknar avtal om mark till en framtida lekplats i Sjöbo sommarby.
Sjöbo
Sjöbo sommarby Kommunen planerar att bygga en lekplats i Sjöbo sommarby.

Tekniska nämnden jobbar efter den lekplatsplan som antogs 2018.

– Den innebär att vi numera tittar på var barnen finns och inte på var kommunen äger mark, säger förvaltningschefen Jesper Anderson och fortsätter:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Stoppad med kniv

Bild på blåljus på en polisbil
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sjöbo
SJÖBO Den narkotikapåverkade mannen stoppades på Västergatan med en kniv på sig.

Poliserna, fyra stycken, som stoppade mannen sent på onsdagskvällen vill att brottet mot knivlagen ska betraktas som grovt .

"Brottet är grovt då kniven är av särskilt farlig art och det förelegat synnerlig fara för att den skall komma till användning vid brott mot liv och hälsa", skriver poliserna i sin anmälan.

Mannen uppvisade också tydliga tecken på att vara påverkad av narkotika, skriver poliserna, med "rödsprängda och blanka ögon och spelande fingrar."

Sjöbo

Försökte gå förbi kassan med varor

Sjöbo
SJÖBO En kund försökte distrahera expediten. Samtidigt försökte en annan kund smita ut med fylld kundvagn.

Det var på onsdagskvällen som en expedit på Dollarstore upplevde det som en kund kom fram till honom i kassan och försökte distrahera honom.

Expediten anade oråd och tillkallade en kollega att ta hand om kassan så att han kunde springa efter en kund som gått förbi kassan med kundvagn.

Mannen som rullat förbi med en vagn ville dock inte kännas vid den när expediten konfronterade honom.

I vagnen fanns varor till ett försäljningsvärde av cirka 6 000 kronor som nu kunde återbördas till butiken.

Film från butikens övervakningskameror ska nu gås igenom.

Sjöbo

Körkortslös förare stoppades igen

Sjöbo
LÖVESTAD En 25-årig man har än en gång stoppats bakom ratten i en bil trots att han saknar körkort.

Den här gången stoppades 25-åringen på Södergatan i Lövestad av en polispatrull som gissningsvis stött på mannen tidigare.

Något körkort kunde 25-åringen inte visa upp den här gången heller.

"Brottet bedöms som grovt, eftersom misstänkt kör vanemässigt utan giltig behörighet och har tidigare blivit dömd för samma brott", står det i polisanmälan.

NÄSTA ARTIKEL