Recension

Nonfigurativ konst i två olika former

Ragna Bley. Pearls and other mothers, 2018.
Ingen Sektion satt
Recension Tidningens konstkritiker Britte Montigny har sett Ragna Bley och Inger Ekdahl på Malmö konsthall.

Praktiskt taget oberörd av trender slingrar sig abstrakta uttrycksformer genom hela 1900-talskonsten. Starkt förenklat kan konstateras att det började med Kandinsky runt 1910, fortsatte med Cercle et Carré och konkretisterna runt Galleri Denise René i efterkrigstidens Paris, för att fortsätta med Jackson Pollock och New York-skolan på 1950-70-talen med förlängning i allt djärvare experiment med material och tekniker ju närmare vår egen tid vi kommer.

Att också de nordiska länderna hängt med i utvecklingen framgår av den nyöppnade utställningen på Malmö Konsthall.

Å ena sidan möter Inger Ekdahl (1922-2014), som presenteras som en av den svenska modernismens pionjärer, å den andra den långt yngre och märkligt identitetslösa Ragna Bley (f. 1986). Då Konsthallen i sin kortfattade introduktion varken nämner hennes nationella identitet eller var hon är verksam framträder hon närmast som en gäckande skugga helt underordnad eller snarare sammansmält med de seriella, storskaliga och ofta experimenterande målningar som hon visar i just den här utställningen (hon arbetar även med skulptur och performances).

Också målningarna är gäckande och på något sätt oförutsägbara där de befinner sig i oidentifierbara gränsland mellan föreställande och icke-föreställande, mellan form och icke-form, mellan materia och icke-materia, mellan färg och icke-färg, mellan språk och icke-språk. De är som kameleonter, skiftar skepnad och karaktär beroende på hur jag som betraktare rör mig i rummet.

I samma ögonblick som jag tycker mig finna en identifierbar form upplöses den, försvinner och förvandlas till något annat i en långt driven ”lek” med linjer och ömsom genomskinliga volymer, ömsom eruptiva kaskader av opaka färger i utsökta harmonier.

Ragna Bleys del av utställningen domineras av tre serier, speciellt skapade för Konsthallen. I två av serierna är målningarna placerade rygg mot rygg. Fritt ställda på golvet bildar de en visuell ”följetong” som i ett diagonalt stråk löper genom Konsthallen och tillbaka igen. Ett nytt sätt att presentera och se på konst. Den perspektiviska förskjutningen, som tidigare med mycken möda konstruerades på duken, är här ersatt av rummets verkliga perspektiv.

Målningarna, deras gäckande kvaliteter och sättet de presenteras på är onekligen estetiskt tilltalande, men det är en skönhet som mest sitter på ytan; en flirt med ögat som nödtorftigt döljer bristen på innehåll.

På Konsthallens innergård står ytterligare fem dukar. Efter att ha blivit preparerade med färgpigment och pulver av olika organiska födoämnen har de överlämnats till vädrets makter att göra resten, att ”skapa” ett färdigt konstverk. Ragna Bley har påbörjat en process – ett tillvägagångssätt som leder mina tankar bland annat till den brittiske konstnären Andy Goldsworthy som också gillar att låta naturen svara för den konstnärliga processen sedan han själv med mer eller mindre sublima metoder startat den.

De verk som skapats av utställningens andra deltagare, Inger Ekdahl, bildar en intressant kontrast till Ragna Bleys storskaliga och extroverta alster. Också Inger Ekdahl var experimenterande såtillvida att hon var en av den nonfigurativa konstens pionjärer i Sverige, primärt med fötterna i två läger.

Å ena sidan den under 1950-talet i USA framväxande abstrakta expressionismen – för Ekdahls vidkommande med tonvikten på Jackson Pollock och hans dripping paintings – å den andra de konkretiska variationer, här med tonvikten på Victor Vazareley, som ungefär samtidigt odlades av konstnärskretsen runt parisgalleristen Denise René. Men där Bley är extrovert med voluminösa gester i färgbehandlingen är Ekdahl närmast introvert med en tyglad expressivitet i bruket av täta kompakta färger, alternativt oändligt varsam i de gråtonade, konkretistiska verken – allt, till skillnad från Bley, i liten skala.

Tyvärr gäller detsamma för Ekdahls måleri som för Bleys, det är dekorativt men utan egentligt innehåll. Å andra sidan förmedlar de två konstnärerna sedda såväl tillsammans som var för sig en nyanserad bild av den nonfigurativa konstens många uttrycksformer.

FAKTA

Fakta:

KONST

Ragna Bley och Inger Ekdahl

Malmö konsthall

Till och med den 13 april

Kultur och nöje

Sabaton fast i coronakarantän i Moskva

Sabaton är fast i Moskva. Arkivbild.
Sabaton är fast i Moskva. Arkivbild.
Fotograf: Erik Nylander/TT
Kultur och nöje

Powermetal-bandet Sabaton var på turné i Ryssland när coronakrisen slog till. Nu sitter Falubandet fast i Moskva, där det råder stränga karantänlagar, skriver dt.se.

Karantänen gäller fram till den 1 maj och bandet väntar nu på att få komma hem igen.

– Jag saknar träd och gröna skogar, men annars är det okej. Livet fungerar och för mig spelar det inte så stor roll var jag är, jag kan göra det mesta av det var jag än är, säger basisten Pär Sundström, när han under lördagen medverkade i Dalecarlia Music Awards som sändes direkt på dt.se.

Precis som för många andra band slår coronakrisen hårt mot Sabaton. Men bandet hoppas på att årets Sabaton Open Air ska arrangeras som vanligt i Falun, den 5–8 augusti.

– Vi känner oss säkra på att vi ska kunna genomföra det just nu, men om regeringen eller någon annan säger något annat så kan vi inte göra det. Men just nu är vi inställda på att göra en bra festival i Falun, säger Pär Sundström till dt.se.

Inrikes

Delade meningar om symptomfri smitta

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det är viktigast att fokusera på att stoppa den vanligaste smittspridningen.
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det är viktigast att fokusera på att stoppa den vanligaste smittspridningen.
Fotograf: Ali Lorestani/TT
Inrikes
Inrikes Smittar coronaviruset även under inkubationstiden? Ja, i vissa fall, enligt Folkhälsomyndigheten – men det är en så liten del att den blir obefintlig anser myndigheten.
Virologiprofessorn Fredrik Elgh är kritisk till den inställningen.

Fredrik Elgh, professor i virologi och klinisk virologi vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus, är kritisk till att Folkhälsomyndigheten inte redan tidigare utgått från att även symptomfria personer kan vara smittsamma.

– Det har varit känt länge och borde ha utgjort en bas för att förändra arbetssätt i äldrevård, hemtjänst, särskilda boenden och liknande för länge sedan, säger han.

Att även symtomfria personer kan smitta är den troliga orsaken till att coronaviruset har spridits på så många äldreboenden, tror Fredrik Elgh.

– Det går inte att förklara på något annat sätt. Det har naturligtvis en extrem betydelse för dem som bor där, det är sköra människor som har särskilda behov och behöver hjälp av personal som kommer väldigt nära.

Tegnell: "Inte viktigt"

Men Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, säger att trots att en del studier talar för att även symtomfria personer kan smitta rör det sig om en så liten andel av all smitta att det inte är viktigt för spridningen.

– När man har en samhällssmitta så måste man rikta in sig på det vanligaste, det är då man får effekt. Kan man trycka bort 90 procent av smittan så kommer smittspridningen att stanna helt, säger han och fortsätter:

– Man kan inte lägga upp strategier som fokuserar på de 10 procenten, för då förlorar man fokus på de 90 procent som är viktiga, säger han.

TT: Ni har ju tidigare upprepat att man inte smittar om man är symtomfri.

– Ja, men jag tror att vi har modererat våra uttalanden om det. När man har en sjukdom som blir väldigt vanlig så kommer även ovanliga händelser att äga rum. Det är så biologin fungerar, säger Tegnell.

"Munskydd är solidaritet"

Fredrik Elgh tycker att man ska ta det säkra för det osäkra. Han efterlyser tydligare riktlinjer för personalen på äldreboenden och inom hemtjänst, och tycker att munskydd är en självklarhet. Men även vanliga människor bör täcka mun och näsa när man rör sig bland folk, anser han.

– Det har en väldig implikation på hela synen på hur det här viruset sprids. Plötsligt är du, jag och alla andra som inte har feber potentiella smittspridare.

Enkla åtgärder som en halsduk, buff eller ett hemsytt munskydd räcker. Poängen är inte att undgå smitta själv, utan att undvika att smitta andra, menar han.

– Detta är en droppsmitta i allra största utsträckning, då är det klart att man ska ha något för mun och näsa så att dropparna inte landar på andra, säger Fredrik Elgh och fortsätter:

– Det handlar inte om att skydda sig själv, utan om att skydda den som står bredvid. Det är solidaritet.

Falsk trygghet

Från Folkhälsomyndigheten finns det inga planer på att införa striktare krav på skyddsutrustning inom äldrevård och hemtjänst, det skulle slösa på resurser utan att ge någon effekt på smittspridningen, enligt Anders Tegnell. Däremot är det viktigt att börja provta personalen, säger han.

– Det är det viktigaste, så fort de har minsta symtom. Så att man vet vilka som inte ska gå och jobba.

Munskydd kan vara bra, men det kan också innebära en falsk trygghet. För om man inte använder rätt sorts skydd, fingrar och tar på skyddet, tar av skyddet på ett felaktigt sätt eller inte byter det tillräckligt ofta, kan det i stället öka risken för smitta.

Folkhälsomyndigheten gör bedömningen att munskydd inte behöver bäras av allmänheten i vanliga situationer i samhället. I sådana lägen är det bättre att hålla avstånd till andra människor, både inomhus och utomhus där människor samlas, och att vara noga med att tvätta händerna.

Alice Nordevik/TT

FAKTA

Fakta: WHO:s riktlinjer för munskydd

Om du är frisk behöver du bara ha munskydd om du tar hand om en person som misstänks vara sjuk i covid-19.

Ha munskydd om du hostar eller nyser.

Munskydd är bara effektiva i kombination med noggrann handtvätt.

Tvätta händerna med handsprit eller tvål och vatten innan du sätter på dig munskyddet.

Täck över mun och näsa och försäkra dig om att det inte finns några öppningar mellan ansiktet och masken.

Undvik att röra vid munskyddet när du har det på dig. Om du skulle råka göra det – tvätta händerna.

Byt ut munskyddet mot ett nytt så snart det är fuktigt och återanvänd inte engångsskydd.

När du tar av dig munskyddet: gör det bakifrån så att du inte rör vid själva masken, kasta omedelbart i en ett kärl med lock och tvätta händerna med handsprit eller tvål och vatten.

Källa: WHO

Kultur och nöje

Patricia Bosworth död efter coronasmitta

Skådespelaren och författaren Patricia Bosworth dog efter att ha smittats av coronaviruset. Arkvibild.
Skådespelaren och författaren Patricia Bosworth dog efter att ha smittats av coronaviruset. Arkvibild.
Fotograf: Marty Reichenthal/Ap
Kultur och nöje

Patricia Bosworth, känd för att ha spelat mot Audrey Hepburn i "Nunnan" (1962) och för att ha skrivit biografier om många Hollywood-kändisar, har dött. Hon blev 86 år och enligt hennes styvdotter Fia Hatsav berodde dödsfallet på en lunginflammation som uppkom till följd av coronaviruset, skriver Los Angeles Times.

Bosworth studerade vid av Actos Studio under Lee Strasberg-eran, då Marilyn Monroe, Paul Newman, Steve McQueen och Jane Fonda också gick där. På 1960-talet gav hon upp skådespeleriet och blev journalist och skrev bland annat för New York Times och Vanity Fair.

Patricia Bosworth skrev också uppmärksammade biografier om Marlon Brando, Montomery Clift och fotografen Diane Arbus. 2017 släppte hon den egna biografin "The men in my life".

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Inrikes

Därför får vi råd men inga förbud

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har poängterat att allmänna råd inte är vilka goda råd som helst, utan att de är bindande. Arkivbild
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har poängterat att allmänna råd inte är vilka goda råd som helst, utan att de är bindande. Arkivbild
Fotograf: Andes Wiklund
Inrikes
Inrikes Många undrar varför Folkhälsomyndigheten i dessa coronatider går ut med allmänna råd och rekommendationer, i stället för att helt enkelt införa förbud.
Förklaringen är att allmänna råd från en myndighet är skarpa och bindande, och inget man kan strunta i.

– Allmänna råd är inte detsamma som om min kompis rekommenderar mig att läsa en viss bok, vilket jag inte alls måste göra. Allmänna råd och rekommendationer är skarpa till sin karaktär. De måste man följa, säger Åsa Holmér, terminolog vid Språkrådet.

Hon har publicerat ett blogginlägg om ord i coronans spår, där hon berättar att just ordet rekommendation kan ses som en myndighetsterm, som har en skarpare betydelse än när ordet används i vardagslag.

Ska följas

– För myndighetsmänniskor som skriver de här allmänna råden, som Folkhälsomyndigheten går ut med, är det skarpt läge. De menar inte att det här är tips till oss, utan något vi ska följa, säger Åsa Holmér.

I vissa fall har rekommendationerna blivit lagar och då kan ett annat hårdare språkbruk användas, vilket inrikesminister Mikael Damberg gjorde när han på en presskonferens meddelade att sammankomster med fler än 50 personer förbjöds för att minska smittspridningen.

– Då sade han att det var ett skarpt förbud från regeringen och att den som bryter mot det riskerar att få böter eller fängelse. Regeringen kan gå ut och säga så, men det är inte möjligt för en myndighet utan de ger just rekommendationer, säger Åsa Holmér.

Stark tilltro

Hennes uppfattning är att de flesta svenskar följer de rekommendationer som myndigheterna går ut med.

– Vi har en ganska stark tro på det offentliga, som kan bero på att vi länge har haft en rättsstat, som vi kunnat lita på, och regeringar som inte har varit korrumperade, säger Åsa Holmér.

TT: Tror du att svenska myndigheter framstår som otydliga i ett internationellt perspektiv?

– Jag tror att det framstår som otydligt om man inte läser in vad rekommendationer står för i myndighetsvärlden, säger Åsa Holmér.

Hon tror att Folkhälsomyndigheten nu har börjat förstå att folk inte känner till vad allmänna råd innebär.

– Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, har ju poängterat att allmänna råd inte är vilka goda råd som helst, som man kan välja att strunta i, utan att de är bindande.

Petronella Uebel/TT

Sjöbo

Mätning ska avgöra farthinders framtid

Bild på byskylt för Vollsjö med tillflliga trafikhinder i bakgrunden.
Permanentas eller inte? Det avgör kommande trafikmätningar.
Fotograf: Lennart Larsson
Sjöbo
VOLLSJÖ Permanenta trafikhinder eller inte? Trafikverket har nu kommit så långt att beslut om farthinder i Vollsjö kommer att fattas om en dryg månad.

Det uppger Martin Albrektsson, åtgärdsplanerare på Trafikverket.

Första veckan i maj tror han att allt som behövs för ett beslut är framme.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Kom till USA som slav – levde in på 1940-talet

En kyrkogård i Mobile i Alabama där många av de slavar som togs till USA med slavskeppet Clotilda är begravna.
En kyrkogård i Mobile i Alabama där många av de slavar som togs till USA med slavskeppet Clotilda är begravna.
Fotograf: Jay Reeves/AP/TT
Utrikes
Utrikes Matilda McCrear var bara två år gammal när hon sattes på ett slavfartyg från Västafrika mot USA. Hon är den sista kända överlevaren från den transatlantiska slavhandeln – och levde ända in på 1940-talet.
Nu har forskare kartlagt hennes liv.

Matilda McCrear fördes med Clotilda, det sista fartyg som transporterade slavar över Atlanten, till Mobile i Alabama 1860. När hon avled 1940 var hon 81 eller 82 år gammal.

– På vissa sätt var Matilda mer lyckligt lottad än många andra som överlevde slavtransporterna, säger Hannah Durkin, forskare vid Newcastle University i Storbritannien och den som kartlagt McCrears liv, i ett pressmeddelande från universitetet.

– Hon fick vara tillsammans med sin mamma och en av sina systrar och eftersom hon bara var två år när hon togs från Afrika var hon ung när hon frigavs.

Gifte sig inte

Slaveriet avskaffades av USA:s dåvarande president Abraham Lincoln genom den så kallade emancipationsförklaringen 1863.

Forskningen om Matilda McCrear, som är publicerad i tidsskriften Slavery and Abolition: A Journal of Slave and Post-Slave Studies , berättar om ett hårt liv kantat av övergrepp, orättvisor och segregation. Men också om en stark kvinna som gick sin egen väg.

McCrear stod emot den rådande normen för svarta kvinnor i södern genom att aldrig gifta sig. Men hon levde under äktenskapsliknande former med en vit man som var född i Tyskland och med honom fick hon 14 barn.

Matilda McCrear bar också sitt hår i flätade uppsättningar enligt den västafrikanska yoruba-traditionen, något Durkin tror att hon lärde sig i unga år från sin mor.

Krävde ersättning

När hon var i 70-årsåldern, på 1930-talet, uppmärksammades McCrear i lokala medier i Alabama eftersom hon då krävde kompensation från myndigheterna för sig själv och Sally Redoshi Smith, som också kom till USA med slavskeppet Clotilda. Yrkandena avslogs dock.

Hennes nu 83-åriga barnbarn Johnny Crear, som föddes i det hus i Selma där Matilda McCrear avled, har kontaktats av forskarna vid Newcastle University. Han kände inte till att hans släkting kom med det sista slavskeppet. Men berättelserna om hennes kämparanda går i linje med familjehistorierna.

– Jag har hört att hon var ganska oregerlig, säger han i pressmeddelandet.

Tina Magnergård Bjers/TT

Matilda McCrear var bara två år gammal när hon sattes på ett slavfartyg från Västafrika mot USA. Där levde hon ett långt liv och födde 14 barn. Matilda McCrear fördes med Clotilda, det sista fartyg som transporterade slavar över Atlanten, till Mobile i Alabama 1860. När hon avled 1940 var hon 81 eller 82 år gammal.
Matilda McCrear var bara två år gammal när hon sattes på ett slavfartyg från Västafrika mot USA. Där levde hon ett långt liv och födde 14 barn. Matilda McCrear fördes med Clotilda, det sista fartyg som transporterade slavar över Atlanten, till Mobile i Alabama 1860. När hon avled 1940 var hon 81 eller 82 år gammal. Fotograf: The Crear family/AP/TT

FAKTA

Fakta: USA, slaveri och fartyget Clotilda

Slavtransporter till USA förbjöds enligt lag 1807 men fortsatte långt därefter. Skeppet Clotilda tros ha varit det sista som förde slavar till landet innan det 1860 avsiktligen sänktes för att dölja spåren.

Det var tre år innan slaveriet avskaffades och slavarna befriades genom den så kallade emancipationsförklaringen av president Abraham Lincoln.

Det skedde 1863, mitt under brinnande inbördeskrig.

Lincoln hade valts till president 1860 för de då nybildade Republikanerna vars huvudmål var att bekämpa slaveriet. Detta fick sydstaterna, vars ekonomi baserades på slavarbete, att bryta sig ut ur unionen – vilket blev upptakten till inbördeskriget som varade mellan 1861 och 1865. Nordstaterna segrade, USA bestod som nation, och slaveriet förbjöds.

Från det att slavhandeln tog fart på 1500-talet uppskattas drygt 12 miljoner afrikaner ha förts till "den nya världen". 10,7 miljoner ska ha överlevt och tagits till Sydamerika, Karibien och Nordamerika.

Vad som tros vara vraket av slavskeppet Clotilda hittades häromåret på botten av en flod i delstaten Alabama.

Utrikes

Lejon fastnade i vajer på norskt zoo – dog

Lejon på Kristiansands djurpark. Arkivbild.
Lejon på Kristiansands djurpark. Arkivbild.
Fotograf: Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes En lejonhona på Kristiansands djurpark i södra Norge har dött efter att ha fastnat i en matanordning, rapporterar norska medier.

Maten hade hängts upp med en vajer gjord för att aktivera djuren. Det var i fredags som besökare på djurparken upptäckte att honan, som hette Leia, hade fastnat i den och larmade personalen.

Personalen skyndade sig in i inhägnaden, så snart de andra lejonen förts bort, men då var det redan för sent.

– När vi kom in till henne och skar av vajern var hon död, säger Rolf-Arne Ølberg, veterinär i djurparken, till NRK.

Något liknande har aldrig hänt förut, enligt djurparken.

– Vi har aldrig haft problem med det här förut, säger Ølberg.

13-åriga Leia var ett av fem lejon i flocken på djurparken och beskrivs som "lugn och snäll".

– Det är utan tvivel en väldigt sorglig händelse för oss som jobbar i djurparken men särskilt för djurskötarna som arbetar med de här djuren varje dag, säger, Per Arnstein Aamot, administrativ direktör i djurparken, till NRK.

Händelsen beskrivs som en olycka och Leia ska obduceras för att dödsorsaken ska kunna fastställas.

Anna Hansson/TT

Svalöv

Bilbrand i Landskrona

Svalöv
Landskrona Polis och räddningstjänst larmades under natten till söndagen till Dammhagsgatan om en bilbrand.

På plats konstaterades att en bil var brandskadad. Omfattningen och närmare detaljer är på söndagsmorgonen ännu oklart.

En anmälan upprättas om skadegörelse. Ingen misstänkt gärningsman är gripen.

Larmet kom in 03.25.

NÄSTA ARTIKEL