Sjöbo

Man hittad död i tvättstuga

Den eventuella brottsplatsen är ännu avspärrad. Polisen har inte fått klart besked om vad som ligger bakom dödsfallet på Planteringsgatan.
Sjöbo
Sjöbo En man hittades på måndagen död i en tvättstuga.Dödsfallet rubriceras tills vidare som mord.

Mannen hittades på måndagskvällen. Det finns ingen tydlig dödsorsak så ärendet rubriceras därför som mord.

– Eftersom det inte går att utesluta brott så är en anmälan om mord upprättad, säger Patric Fors, presstalesperson på Polisregion syd

Det kan lika gärna, understryker han, vara ett dödsfall som beror på sjukdom. Den avliden mannen hade dock ingen tydlig sjukdomsbild.

Mannens kropp är därför skickad till rättsmedicinsk undersökning för att fastställa dödsorsaken och ska enligt en första uppgift obduceras i övermorgon, torsdag.

Polisens tekniker lämnade den eventuella brottsplatsen på Planteringsgatan strax innan klockan 12.

Sjöbo

Brist på diskmedel i kommunala köken

Porträtt på kostchef Eva Bramsvik-Håkansson.
Eva Bramsvik-Håkansson och Sjöbos kök påverkas av coronapandemin.
Sjöbo
SJÖBO Grossisterna varnar för att vissa livsmedel till Sjöbos kök kan bli svåra att leverera. Men det som det hittills blivit brist på är diskmedel.

På kommunens hemsida förvarnar måltidsverksamheten att man kan tvingas ändra i planerade matsedlar när leverantörerna kanske inte kan leverera allt som avtalats på grund av coronapandemin.

Handels- och importsvårigheter, försämrad produktion på grund av karantänbestämmelser är saker som kan påverka livsmedelsleverantörernas möjlighet att skicka alla avtalade varor till Sjöbos storkök.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Coronavirus försenar ansökan om kameror

Södra Åsums nya kyrka med delar av kyrkogården.
Sjöbo församling hoppas kunna motverka stölder på kyrkogårdsområdet med kameror.
Fotograf: Foto: Caroline Stenbäck
Sjöbo
SJÖBO Coronaepidemien påverkar Sjöbo kommuns ansökan om att få kameraövervaka bussterminalen.
”Alla kommuner jobbar hårt med Covid19 och kan inte fokusera och jaga befattningshavare för att få svar på kompletteringar.”

Det skriver Jörgen Nilsson, säkerhetsansvarig i kommunen och den som ställt samman Sjöbos ansökan.

Ansökan skickades in för mer än ett år sedan men nyligen begärde Datainspektionen kompletteringar, en begäran man nu skickat en påminnelse om. Senast den 14 april vill inspektionen ha svar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Stort polispådrag – kvinna hotades med pistol

En polisbil under utryckning.
Det blev ett stort polispådrag i Sjöbo för att hitta gärningsmannen som hotat en kvinna med pistol.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Sjöbo
Sjöbo En kvinna blev hotad med pistol när hon konfronterade två män som hade tagit sig in i hennes bostadsförråd en sen kväll i februari.
Det blev ett stort polispådrag i Sjöbo i jakten på gärningsmännen, som när de hittades försökte hoppa från en balkong.
Nu åtalas en av dem, en 30-åring, för bland annat olaga hot och narkotikabrott.

Det var den 20 februari vid halv elva på kvällen som kvinnan såg att det lyste ute i bostadens förråd. Dessutom såg hon en okänd bil stå parkerad där med passagerardörren öppen och en ölburk på taket.

Kvinnan bad en anhörig att ringa polisen och själv gick hon ut för att se efter vad som var på gång.

När hon kom in i förrådet upptäckte hon två män, varav hon kände igen en av dem. De bar på kompressor och kassar fyllda med verktyg som de släppte på golvet.

I förhör uppger kvinnan att den ena mannen tog fram en pistol som han riktade mot henne och uttalade kränkande ord i stil med: "du din jävla hora, du ska få ditt en dag".

Båda männen hoppade sedan in i bilen och försvann från platsen.

Får ångest

Kvinnan har i förhör sagt att hon blev väldigt rädd vid händelsen och hon får ångest varje gång hon behöver gå ut i förrådet eller är ensam hemma.

Polisen begav sig till den åtalade 30-åringens bostad, som kvinnan kände igen och även visade sig vara känd av polisen. Lägenheten var tom och poliserna fick bryta upp dörren för att göra en husrannsakan.

"Fullständig misär"

I lägenheten rådde "fullständig misär" och den stora oredan gjorde att poliserna inte hann gå igenom hela lägenheten utan fick återvända senare.

Då hittades sprängdeg, smällare, en elchockanordning, två tårgassprejflaskor, en soft air gun, ett basebollträ samt diverse Bandidosattiraljer. Det fanns även amfetamin, cannabis och dopingpreparat samt vågar och förpackningsmaterial som indikerade på att det förekommit försäljning.

Begärt förstärkning

Poliserna begav till en annan adress i närheten som man trodde att 30-åringen kunde befinna sig på. Eftersom det hade använts vapen hade polisen begärt förstärkning. Samtidigt som poliser knackade på lägenhetsdörren, stod några längre ner i trapphuset och andra utanför lägenhetshuset.

En av poliserna upptäckte två män ute på balkongen. En av dem kastade ner en väska som dock fastnade i ett träd. Båda männen försökte också hoppa ner från balkongen innan polisen beordrade dem att stanna kvar.

När poliserna kom in i lägenheten hittade de 30-åringen med en pistol i handen. Väskan som fastnade i trädet innehöll bland annat en luftpistol och 73 stycken narkotikaklassade tabletter.

Sprutor och kanyler

I bostaden befann sig flera personer och även här var det kaos:

"Stor oordning på gränsen till misär och det är tydligt att det missbrukas i lägenheten. Det ligger fullt av tomma sprutor och använda kanyler överallt", säger poliserna i förhör som också nämner narkotika som de hittade.

30-åringen som hotade kvinnan med pistolen åtalas för olaga hot, för innehav av bland annat drygt femtio gram amfetamin, tre gram cannabisharts och över hundra narkotika klassade tabletter, samt dopningsbrott och brott mot lagen om explosiva varor.

Mannen nekar till alla brott han anklagas för, utom en del av narkotikamängderna som hittats i hans bostad.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Sjöbo

Organist slutar hos kyrkan i Sjöbo

En person som spelar på en orgel.
Organisten i Sjöbo församling har sagt upp sig.
Fotograf: TT
Sjöbo
Sjöbo församling kommer att behöva söka efter en ny organist. Alissa Tomac som har tjänsten i dag har sagt upp sig.

Kyrkorådet behandlade uppsägningsansökan på deras senaste möte och enligt protokollet är det tänkt att Alissa Tomac gör sin sista dag den 31 maj.

Hon kommer dock att fortsätta ha hand om kören Bell singers i juni och ha hand om konserten den 24 juni. Då är det även tänkt att Alissa Tomac ska avtackas.

Kyrkomusiker Sven Persson har fått uppdraget att vikariera som organist från och med den 1 september till och med den 31 december.

Sjöbo

Sommarbyn kan få lekplats

En lekplats.
Sjöbo kommun tecknar avtal om mark till en framtida lekplats i Sjöbo sommarby.
Sjöbo
Sjöbo sommarby Kommunen planerar att bygga en lekplats i Sjöbo sommarby.

Tekniska nämnden jobbar efter den lekplatsplan som antogs 2018.

– Den innebär att vi numera tittar på var barnen finns och inte på var kommunen äger mark, säger förvaltningschefen Jesper Anderson och fortsätter:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Stoppad med kniv

Bild på blåljus på en polisbil
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sjöbo
SJÖBO Den narkotikapåverkade mannen stoppades på Västergatan med en kniv på sig.

Poliserna, fyra stycken, som stoppade mannen sent på onsdagskvällen vill att brottet mot knivlagen ska betraktas som grovt .

"Brottet är grovt då kniven är av särskilt farlig art och det förelegat synnerlig fara för att den skall komma till användning vid brott mot liv och hälsa", skriver poliserna i sin anmälan.

Mannen uppvisade också tydliga tecken på att vara påverkad av narkotika, skriver poliserna, med "rödsprängda och blanka ögon och spelande fingrar."

Sjöbo

Försökte gå förbi kassan med varor

Sjöbo
SJÖBO En kund försökte distrahera expediten. Samtidigt försökte en annan kund smita ut med fylld kundvagn.

Det var på onsdagskvällen som en expedit på Dollarstore upplevde det som en kund kom fram till honom i kassan och försökte distrahera honom.

Expediten anade oråd och tillkallade en kollega att ta hand om kassan så att han kunde springa efter en kund som gått förbi kassan med kundvagn.

Mannen som rullat förbi med en vagn ville dock inte kännas vid den när expediten konfronterade honom.

I vagnen fanns varor till ett försäljningsvärde av cirka 6 000 kronor som nu kunde återbördas till butiken.

Film från butikens övervakningskameror ska nu gås igenom.

Sjöbo

Körkortslös förare stoppades igen

Sjöbo
LÖVESTAD En 25-årig man har än en gång stoppats bakom ratten i en bil trots att han saknar körkort.

Den här gången stoppades 25-åringen på Södergatan i Lövestad av en polispatrull som gissningsvis stött på mannen tidigare.

Något körkort kunde 25-åringen inte visa upp den här gången heller.

"Brottet bedöms som grovt, eftersom misstänkt kör vanemässigt utan giltig behörighet och har tidigare blivit dömd för samma brott", står det i polisanmälan.

NÄSTA ARTIKEL