Kultur

”Januari en lysande deckarmånad”

Foto: Ralph Bretzer
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje Det andra avsnittet av Deckardårarnas podd handlar bland annat om böckerna De drabbade av Karin Wahlberg och Nämn inte de döda av Christina Wahldén.

Den smittade mannen upptäcktes i den östra delen av landet, meddelar kongolesiska myndigheter och Världshälsoorganisationen (WHO). Han har sedan avlidit.

Det senaste fallet dessförinnan upptäcktes den 17 februari. I början av mars meddelades att den allra sista ebolapatienten i landet skrivits ut, varpå myndigheterna och WHO började räkna dagarna tills utbrottet formellt skulle anses vara över. Tidsgränsen för det hade passerats på söndag.

"Tyvärr innebär detta att regeringen inte kommer att kunna förklara att utbrottet är över, som man hoppats", skriver WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på Twitter.

Fler än 2 200 människor har fallit offer för ebolaviruset sedan detta utbrott – det tionde i landets historia – startade i augusti 2018. Smittbekämpningen har försvårats av att spridningen skett i de östra delarna, där flera rebellgrupper strider och myndigheterna har begränsad kontroll.

Enstaka fall i epidemiers slutskede är hyfsat vanliga och behöver inte nödvändigtvis innebära att smittspridningen tar nya tag.

"Våra arbetslag är, i samarbete med WHO, redan på plats för att genomföra ytterligare utredningar och vidta hälsoåtgärder", meddelar ebolaenheten vid Kongo-Kinshasas hälsodepartement.

Inrikes

Lantbruksuniversitet möter suget efter älgar

Under sändningen av 'Den stora älgvandringen' som pågick dygnet runt i flera veckor visade sig tittarna älgintresse vara enormt. Det försöker nu Sveriges lantbruksuniversitet möta nu. Arkivbild.
Under sändningen av "Den stora älgvandringen" som pågick dygnet runt i flera veckor visade sig tittarna älgintresse vara enormt. Det försöker nu Sveriges lantbruksuniversitet möta nu. Arkivbild.
Fotograf: Heiko Junge/NTB//TT
Inrikes
Inrikes Tittarsuccén "Den stora älgvandringen" avslöjade ett enormt sug efter mer kunskap om älgar.
Sveriges lantbruksuniversitet och älgexperten Göran Ericsson gör nu en satsning för att möta kunskapstörsten.

Samtidigt som tv-tittarna återigen kan följa älgarnas vandring längs ett urgammalt stråk i skogarna utanför Kullberg i Ångermanland drar Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) igång en kunskapssatsning. På lantbruksuniversitetets hemsida och Facebooksida kommer det att dyka upp olika slags kunskap om älgar i form av filmer, ny forskning, kuriosa och tillbakablickar om älgens historia.

– Vi vill svara på det stora intresset. Vi fick otroligt mycket frågor förra året och vi släpper svaren under de veckor som "Den stora älgvandringen" visas, säger Göran Ericsson, älgexpert och professor i viltekologi vid SLU.

Lugnet lockade

Han var med på resan förra året och lovordas av Stefan Edlund, som är producent för "Den stora älgvandringen".

– Han är den bästa älgexperten. Han är vår informationskälla till det mesta.

Stefan Edlund berättar att teamet bakom succén blev positivt överraskade av responsen från tittarna.

– Jag tror att kärnan på något sätt var lugnet, älven och älgarna – de är ju våra huvudrollsinnehavare. Det är en mäktig syn när de väl kommer och visar upp sig. Och man vet att det är live, säger han.

Relation i 10 000 år

Tittarna ställde framför allt frågor om klimatförändringen, hur människor påverkar älgarna och hur älgarna klarar vandringen.

– Älgen och människan har ju haft en relation i 10 000 år och om man ser i norra Sverige har älgen vandrat ungefär samma vandlingsled sedan istiden. Idag är älgen vårt kanske viktigaste nationaldjur och jaktbyte. Men för 200 år sedan var älgen nästan helt utrotad på grund av människan, säger Göran Ericsson.

Livesändningen flyttades för att många tittare befinner sig i coronakarantär i hemmet just nu.

– Vi drog igång en vecka tidigare, eftersom vi sett att frågorna har ökat markant de senaste veckorna när folk hamnat i karantän. Det blev lite ur hand i mun från riggningen till dess att vi körde igång. Allt är inte klart, men vi gör vad vi kan, säger Stefan Edlund.

Petronella Uebel/TT

FAKTA

Fakta: Den stora älgvandringen

Sveriges televisions slow tv-satsning "Den stora älgvandringen" sänds dygnet runt i SVT Play. Tittarna får följa älgarnas vandring till sommarbetet längs en urgammal led i skogarna utanför Kullberg i Ångermanland.

Ekonomi

Apple och Google ska samarbeta i coronakrisen

Det finns i dag flera smittspårningsappar godkända av folkhälsomyndigheter som har utvecklats under coronavirusets framfart i världen. Arkivbild.
Det finns i dag flera smittspårningsappar godkända av folkhälsomyndigheter som har utvecklats under coronavirusets framfart i världen. Arkivbild.
Fotograf: Ulf Nygaard/NTB Scanpix/TT
Ekonomi
Ekonomi Nu ger sig Google och Apple in i arbetet mot coronavirusets spridning i världen – tillsammans. De rivaliserande företagen ska arbeta fram en smittspårningsteknik för mobiltelefoner.

Silicon Valley-jättarna Apple och Google meddelar på fredagen att de ska samarbeta kring en teknisk lösning, i hopp om att minska spridningen av det världsomfattande viruset. Rent praktiskt ska de två bolagen arbeta fram en teknik som gör att mobiltelefoner kan utbyta information via bluetooth-anslutningar – för att kunna varna människor om de har varit i närheten av någon som testats positivt för covid-19, rapporterar Reuters.

I maj kommer företagen att lansera ett API (en specifikation av hur viss programvara kan användas av annan programvara) som möjliggör interoperabilitet mellan Android- och iOS-enheter med smittspårningsappar som godkänts av folkhälsomyndigheter. Framöver planerar man även att bygga spårningstekniken direkt i sina underliggande operativsystem.

Google och Apple säger att man inte kommer att registrera gps-positionsdata eller personlig information, enligt BBC.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Malmö

Minst ett hundratal bilar repade på Kroksbäck

Tobias Starck och Pernilla Brefelt drabbades båda av vandalernas framfart natten till långfredagen.
Fotograf: Stefan Persson
Malmö
Malmö På långfredagen vaknade ett stort antal boende i radhusområdet på Vanåsgatan och flera granngator på Kroksbäck upp till en trist upptäckt. Under natten hade någon repat minst ett hundratal bilar i området.

– Det är helt vansinnigt. Det är över hundra bilar, säger Pernilla Brefelt, en av de drabbade bilägarna.

De köpte sin bil för bara några veckor sedan. Vid elvatiden på fredagsförmiddagen knackade en granne på och berättade vad som hänt under natten. Ett stort antal grannar vaknade till samma besked, att någon repat deras bil under natten.

80-tal anmälningar

Det var också det givna diskussionsämnet i områdets Facebookgrupp.

– Det är ett 80-tal polisanmälningar gjorda, säger Tobias Starck, som bor några hus bort från Pernilla Brefelt, om vad han läst i Facebookgruppen.

Vandalerna har gått systematiskt till väga. Förutom på Vanåsgatan har de gått på granngatan Barsebäcksgatan, men också i området på andra sidan Rudbecksgatan.

Fattar inte

Skadegörelsen har i princip skett på samma sätt. På en den ena sidan av gatan har bilarnas vänstra bakdörr repats, på andra sidan är det motorhuven. Reporna är likartade, en runt 30 centimeter lång och dragna i en lätt böj i lacken.

– Jag fattar inte det roliga i att göra så här, säger Pernilla Brefelt.

Stundens ingivelse

Tobias Starck tror inte skadegörelsen är en stundens ingivelse.

– Det måste vara något som triggar en, säger han.

Tidningen har sökt polisens utredningsjour.

Utrikes

Över 13 000 virusdöda i Frankrike

Ett fåtal personer passerar i övrigt folktomma affärskvarter i La Défense, Paris.
Ett fåtal personer passerar i övrigt folktomma affärskvarter i La Défense, Paris.
Fotograf: Thibault Camus/AP/TT
Utrikes

Antalet människor som avlidit i Frankrike efter att ha insjuknat i virussjukdomen covid-19 har överstigit 13 000.

Ytterligare 987 dödsfall har registrerats det senaste dygnet, meddelar den franska vårdens generaldirektör Jérôme Salomon. Det totala antalet skrivs därmed till 13 197.

De franska myndigheterna räknar personer som avlidit på vårdinrättningar och på äldreboenden. 554 av de senast rapporterade dödsfallen skedde på sjukhus och 433 på äldreboenden.

Antalet personer som får intensivvård i landet har sjunkit något för andra dagen på raken, till lite drygt 7 000.

– Vi tycks nå en platå, om än på en hög nivå, säger Jérôme Salomon.

Ett barn som var under tio år gammalt har avlidit efter att ha smittats och insjuknat. Generaldirektören tillägger att dödsfallet har flera orsaker, utan att utveckla.

Sport

TT-sportens pm fredagen den 10 april

Sport

FOTBOLL: Inför allsvenska premiären – alla övergångar. 24 000 tecken. UTSÄNT

+ Allsvenskans fem största talanger. 3 100 tecken. UTSÄNT

FOTBOLL: "Ingen match är värd att riskera livet för". 1700 tecken. UTSÄNT

+ Hegerberg: "Vi sitter på andra raden". 1 800 tecken. UTSÄNT

+ PL-jumbon värvar mitt i krisen. 800 tecken. UTSÄNT

ISHOCKEY: Svenska stjärnor överens: Zibanejad slår Loob. 2 200 tecken. UTSÄNT

+ Edmonton ber för Cave: "Vi behöver ett mirakel". 2 400 tecken. UTSÄNT

FRIIDROTT: SM kvar trots nya datumbesked – med Duplantis. 2100 tecken. UTSÄNT

+ Får vänta på OS-biljett – trots fullträffen. 2 300 tecken. UTSÄNT

KAMPSPORT: UFC på ö skjuts fram efter ESPN:s krav. 1 600 tecken. UTSÄNT

FOTBOLL: Styrelsekaos i Barcelona: Sex ledamöter avgår. 1 200 tecken. UTSÄNT

OLYMPISKT: OS-basen: Ingen garanti för Tokyo-spel 2021. 800 tecken. UTSÄNT

TRAV: Färjestad (V75), Eskilstuna (V65).

Vakthavande (10-23): 08-692 26 95, sport@tt.se

Nyhetschef: Petter Nilsson, 08-692 26 96

Planerande sportchef: Mikael Forsell, 08-692 27 03

Resultatredaktionen 08-692 26 90

TT:s växel: 08-692 26 00

Sport

PL-jumbon värvar mitt i krisen

Luxemburgs Danel Sinani, till höger, har skrivit på för Norwich. Arkivbild.
Luxemburgs Danel Sinani, till höger, har skrivit på för Norwich. Arkivbild.
Fotograf: Sergei Grits/AP/TT
Sport

Norwich har gjort klart med luxemburgske landslagsanfallaren Danel Sinani till nästa säsong.

Sinani, just nu i Dudelange i Luxemburgs högstaliga, har skrivit på ett så kallat förhandskontrakt och ansluter till Norwich på ett treårskontrakt i sommar.

Han har gjort 14 mål på 16 ligamatcher den här säsongen.

"Norwich är en väldigt stor klubb med många bra spelare. Jag ska försöka göra mitt bästa och förhoppningsvis fortsätta göra mål för att hjälpa laget till en bra position", säger Sinani till fotbollsklubbens hemsida.

23-åringen kan dock få debutera i den engelska andraligan då Norwich låg sist i Premier League, sex poäng från säker mark, när ligan sköts upp på grund av coronakrisen.

Utrikes

Över 100 000 döda – WHO varnar för återgång

En munskyddsförsedd man klappar en hund som får lite frisk luft i Prag, Tjeckien.
En munskyddsförsedd man klappar en hund som får lite frisk luft i Prag, Tjeckien.
Fotograf: Petr David Josek/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det är farligt att låta människor återgå till vardagen alltför snabbt, varnar Världshälsoorganisationen (WHO).
Coronaviruset har dödat omkring 100 000 människor världen över och spridningen tar fart på nya håll.

FN-organet WHO samarbetar med flera länder som har infört strikta begränsningar i samhället för att försöka förebygga spridning av coronaviruset.

– Jag vet att vissa länder redan planerar övergången från stanna-hemma-restriktioner. WHO vill som alla andra att restriktioner ska lyftas, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Men om det ska göras måste det göras gradvis och med tillförsikt, understryker han. Han lägger fram en rad kriterier för att det över huvud taget ska vara möjligt, som handlar om att länderna ska ha spridningen under kontroll och minimera riskerna för ny spridning.

Tidigt skede i Afrika

I flera av de värst drabbade länderna i Europa – Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland – tycks smittspridningen ha stannat av något. Där har samhällslivet stoppats till stora delar, men regeringarna har börjat fundera på hur och när saker kan komma i rullning igen.

WHO-chefen välkomnar försiktigt detta, men vänder samtidigt blicken mot andra länder där epidemier just tagit fart. Han lyfter fram Afrika, där allmän smittspridning nu sker i fler än 16 länder.

– Vi ser framför oss stora svårigheter för redan tyngda vårdsystem, särskilt i landsbygdsområden som vanligtvis inte har de resurser som finns i städerna, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus, som poängterar att flera länder med vårdsystem i världsklass redan blivit tagna på sängen.

Vården hårt drabbad

Antalet människor som avlidit världen över efter att ha insjuknat i virussjukdomen covid-19 ligger på omkring 100 000, enligt nyhetsbyrån AFP och det amerikanska Johns Hopkins-universitetet.

Fler än 1,6 miljoner människor har bekräftats bära på viruset, i de tester som genomförs i olika hög grad i olika länder.

WHO-chefen oroas av att en stor andel av de smittade arbetar inom vården.

– När vårdarbetare löper risk löper vi alla risk, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

En använd skyddshandske ligger på gatan i karantänstider i Neuville sur Saone i centrala Frankrike.
En använd skyddshandske ligger på gatan i karantänstider i Neuville sur Saone i centrala Frankrike. Fotograf: Laurent Cipriani/AP/TT
En präst kikar ut genom ett litet fönster i porten till Heliga gravens kyrka i Jerusalem.
En präst kikar ut genom ett litet fönster i porten till Heliga gravens kyrka i Jerusalem. Fotograf: Ariel Schalit/AP/TT

FAKTA

Fakta: WHO:s kriterier för öppna samhällen

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att sex kriterier bör uppfyllas för att samhällen ska kunna börja återgå till det normala:

– Smittspridningen ska vara kontrollerad.

– Det ska finnas tillräcklig kapacitet inom sjukvården.

– Risken för att smittan ska nå vårdboenden ska vara minimerad.

– Förebyggande smittskyddsåtgärder ska ha vidtagits på arbetsplatser och skolor.

– Allmänheten ska ha gjorts medveten om och aktivt delta i smittbekämpningen.

– Risken för att viruset ska kunna komma in i ett land via resenärer från andra länder måste hanteras.

NÄSTA ARTIKEL