Kultur

Americanans svenska framtid

Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje De har spelat ihop halva sina liv, beskriver sig själva som perfektionister och har precis skrivit en ny bucket list efter att ha avverkat sin förra i ett raskt tempo. Duon Good Harvest är nu aktuell med nya skivan Dream of June.

Ibland är saker så självklara att de händer av sig själva. Som när 14-åringarna Hanna Enlöf och Ylva Eriksson presenterades för varandra av gemensamma kompisar med orden ”ni borde verkligen göra musik ihop”. Sedan dess har de numera 29-åriga musikerna från Falun hållit ihop och är en av grupperna på americanahimlen som det talas mest om just nu.

– Vi blev så småningom fem i bandet och vi höll ihop under hela gymnasiet, men efter studenten försvann de andra på olika håll och det var först då som jag och Ylva började umgås själva och blev en duo på riktigt. Vi insåg att vi drogs åt samma tonspråk och att vi förstod varandra, berättar Hanna Enlöf.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Rekordhög ökning av arbetslösheten

Arbetslösheten ökar dramatiskt. Arkivbild.
Arbetslösheten ökar dramatiskt. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi Arbetslösheten ökar nu med den högsta hastigheten på flera årtionden.

25 350 personer skrev in sig som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar i förra veckan. Det är 16 761 fler än samma vecka i fjol, enligt Stockholms handelskammare, som refererar Arbetsförmedlingens siffror.

Det är en högre hastighet än under finanskrisen 2008.

Ekonomi

TT-FLASH: Rekordhög ökning av arbetslösa

Ekonomi
Ekonomi Under förra veckan skrev 25 350 svenskar in sig som arbetslösa, enligt Stockholms handelskammare. En större ökning än under finanskrisen.

Staffanstorp

Stal bildelar och navigation

Staffanstorp

Natten till måndagen gjordes inbrott i en bil som stod parkerad på Louisebergsvägen i Staffanstorps kommun.

Från bilen stals navigationsutrustning men också bildelar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Staffanstorp

Tände eld på förskolas lådbil

Staffanstorp

I lördags kväll utsattes lekredskap vid Kyrkbyns förskola i Staffanstorp för skadegörelse och brand.

Enligt polisanmälan uppehöll sig ungdomar på platsen dit räddningstjänsten också larmades efter att man tänt eld på en lådbil.

Enligt polisanmälan har man först haft sönder förskolans lådbil. Bilen har körts in i en vägg så den gick sönder, därefter har man tänt eld på den. Elden spred sig till ett intillstående bord som blev brandskadat. Räddningstjänsten ryckte ut efter att rektor slagit larm. Händelsen är polisanmäld som skadegörelse.

Utrikes

Nödläge och stödpaket planeras i Japan

Covid-19 sprider sig i Japan, men långsammare än i Europa och i USA.
Covid-19 sprider sig i Japan, men långsammare än i Europa och i USA.
Fotograf: Eugene Hoshiko/AP/TT
Utrikes
Utrikes Japans regering planerar att utropa nödläge på grund av coronaviruset, enligt premiärminister Shinzo Abe som också flaggar för ett stort stimulanspaket. Antalet smittade fortsätter att stiga – men långsammare än i Europa och i USA.

Pressen att vidta nya åtgärder växer i takt med att fler blir sjuka i landet. Japan har ungefär 3 650 bekräftade fall av coronasmittade runt om i landet – långt färre än många andra länder i världen.

Regeringen planerar att utropa nödläge, kanske redan på tisdag, meddelar premiärminister Shinzo Abe efter ett möte med en expertgrupp som ger råd kring pandemin. Tidigare uppgifter gör gällande att de nya åtgärderna främst ska omfatta de delar av landet där smittan sprider sig snabbast.

Det kommer troligtvis att handla om mildare åtgärder än de stora nedstängningar som andra länder har vidtagit. Guvernörer i drabbade områden kan exempelvis be – men inte beordra – invånare att stanna hemma.

Man kommer också att vidta omfattande ekonomiska åtgärder för att minska de negativa effekterna av virusutbrottet. Regeringen föreslår ett stimulanspaket värt 108 biljoner yen (omkring 10 biljoner kronor), enligt Abe.

Tokyos guvernör Yuriko Koike har tidigare uppmanat stadens invånare att inte göra utflykter om det inte är nödvändigt och att jobba hemifrån.

Staffanstorp

Smycken stals vid villainbrott

Staffanstorp

Vid inbrott i en bostad på Bivägen i Kyrkbyn i Staffanstorp i helgen stals bland annat smycken.

Inbrottet genomfördes någon gång från fredag till söndag kväll. Gärningsmannen bröt upp ett fönster på husets baksida, tog sig in och sökte igenom bostaden. Bland det som saknas finns bland annat smycken.

Höör

Stal för 100 000 kronor

Höör
HÖÖR
PREMIUM

Under lördagen skedde ett inbrott på en byggarbetsplats på Friluftsgatan. Under inbrottet ska gods till ett värde av 100 000 kronor ha stulits, enligt den polisanmälan som gjorts.

Inbrottet ska ha skett mellan klockan sju på morgonen och klockan 18 på kvällen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

H&M draglok i brett börslyft

Uppåt på börsen. Bildmontage.
Uppåt på börsen. Bildmontage.
Fotograf: Johan Hallnäs/TT
Ekonomi
Ekonomi Kurserna stiger på bred front på Stockholmsbörsen, i linje med ledande börser i Europa.
Klädkedjan H&M är draglok bland tungviktarna, med ett kurslyft på nästan 9 procent.

Vid klockan 11.30 har OMXS-index gått upp 2,7 procent. Tecken på en dämpad smittspridning av coronaviruset i flera europeiska länder har stärkt börshumöret.

Verkstadssektorn går också bra, med kurslyft för lastbilstillverkaren AB Volvos aktie på 4,6 procent och automationskoncernen ABB med 3,2 procent.

Bilsäkerhetskoncernen Autoliv lyfter 7,6 procent.

En annan tung vinnare är Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik, som går upp 5,5 procent.

Spelkoncernen Kindred, som driver spelsajter som Unibet och Maria Casino, tillhör vinnarna. Kindred-aktien lyfter med över 8 procent sedan analytiker på storbanken SEB höjt rekommendationen till köp. Kindred har trots kurslyftet förlorat över en tredjedel av sitt börsvärde i coronakraschen på börsen.

Bland ledande Europabörser lyfter Frankfurtbörsen 3,8 procent och Parisbörsen 3,4 procent. I London ligger FTSE 100-index på plus 2 procent.

NÄSTA ARTIKEL