Sport

TFF värvar från Torn

TFF-tränaren Kristian Haynes hälsar Torns IF-förvärvet Mohammed-Ali Dhaini välkommen. Foto: TFF
Sport
Sport FOTBOLL Mohammed-Ali Dhaini byter upp sig.

25-årige Mohammed-Ali Dhaini har BK Olympic som moderklubb, men kommer närmast från division 1-spel med Torns IF i Stångby. Den centrala mittfältaren har tecknat ett ettårskontrakt med TFF.

– Mohammed är en positionssäker och duellstark spelare som är bolltrygg och en skicklig passningsspelare, säger TFF:s huvudtränare Kristian Haynes på klubbens hemsida.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Hegerberg: "Vi sitter på andra raden"

Ada Hegerberg är orolig för damfotbollens framtid. Arkivbild.
Ada Hegerberg är orolig för damfotbollens framtid. Arkivbild.
Fotograf: Berit Roald
Sport
Sport Coronapandemin slår hårt mot idrottsvärlden.
Nu befarar Ada Hegerberg ett hack i utvecklingen för damfotbollen.
– Om du tittar på hur tufft de största herrklubbarna har det just nu så kan du bara föreställa dig hur det här kommer påverka damlagen, säger den norska världsstjärnan till AFP.

I en intervju med nyhetsbyrån understryker Ada Hegerberg vikten av att upprätthålla damfotbollens, på senare år, framskjutna position under den pågående coronakrisen.

– Uppenbarligen prioriteras herrfotbollen, med alla frågor om pengar och när ligorna ska återupptas, men det är väldigt viktigt att damfotbollen driver på för att ta plats också, säger 24-åringen och fortsätter:

– Vi kommer att sitta på andra raden gällande allt det här, men vi får inte suddas ut i bakgrunden.

Med sitt Lyon har Hegerberg vunnit Champions League fyra gånger och 2018 blev hon första kvinnliga spelare någonsin att ta emot det prestigefulla Ballon d'Or-priset. Nu befinner sig anfallaren i Frankrike och rehabiliterar en ligamentskada hon ådrog sig i januari.

När hon följer hur storklubbar i herrfotbollen tar till åtgärder som permitteringar och sänkta spelarlöner för att ekonomiskt klara sig helskinnade ur krisen bävar hon samtidigt inför damfotbollens framtid.

– Om du tittar på hur tufft de största herrklubbarna har det just nu så kan du bara föreställa dig hur det här kommer påverka damlagen.

Lyon var med tre poängs försprång serieledare när den franska ligan avbröts. Hegerberg hoppas att säsongen kan få ett avslut – men tar ingenting för givet.

– Det är väldigt svårt att säga var fotbollen kommer befinna sig veckor, månader eller till och med år från nu. Osäkerheten är överallt. Det vore tråkigt att avbryta säsongen, säger hon till AFP.

Sport

Hörbybo tar över som tränare i HK Ankaret

Per-Albin "Abbe" Borhammar
Fotograf: Privat
Sport
HANDBOLL HK Ankaret har gjort klart med ny huvudtränare för sitt herrseniorlag. Hörbyboende Per-Albin ”Abbe” Borhammar, snart 31 år, ersätter Christian Lindvall, som svingat piskan de fyra senaste säsongerna och fört laget från division 2 till allsvenskt kval två år i rad.

Tränarstaben i övrigt i Ankaret kommer att bestå av comebackande Anders Jönsson och Patrik ”Putte” Åsvärd, som fortsätter i samma assisterande roll som tidigare.

– Vi får en tränarstab med en härlig balans av kontinuitet och nytt. Detta skapar mycket bra förutsättningar inför kommande säsong och för fortsatt utveckling av den spelartrupp som avslutade säsongen i kombination med ökat fokus på utveckling av egna talanger, uppger Ankarets sportchef Dejan Nedic.

Per-Albin Borhammar har, sin relativt unga ålder till trots, hunnit träna såväl ungdomar som lag på både herr- och damseniornivå.

Närmast kommer han från Lugi i Lund, där han varit tränaransvarig för A-pojkarna, födda 2003, samt stöttat tränarstaben för utvecklingslaget HK Farmen i division 1.

– Vi var framme i USM:s steg 4 och hade målet att ta oss till sista steget, berättar Borhammar.

För detta satte som bekant coronapandemin stopp. Som så många andra idrottsevenemang avbröts USM-handbollen och ställdes helt in.

Assisterande till Dragan

Inom Lugi har Borhammar på seniorsidan även varit assisterande till Dragan Brljevic i SHE och huvudtränare i Farmen Dam i division 1.

Per-Albin ”Abbe” Borhammar fyller 31 år i nästa månad. Han bor i Hörby tillsammans med fru och två döttrar och jobbar civilt på Hörby kommun på avdelningen Kultur och Fritid med titeln Utvecklare på Idrott och Fritid.

– Vad jag gör? Jag har bland annat varit inblandad i det nya hallbygget. Fördela bidrag och tilldela halltider är andra uppgifter.

Abbe kommer ursprungligen från Herrljunga i Västergötland, där han spelade handboll fram till att flyttlasset gick till Växjö. Ledarkarriären smygstartades i Herrljunga HK.

– Jag hjälpte till och tränade lillbrorsans lag. Tyvärr är Herrljunga nerlagt nu.

Han var 19 år när flyttlasset gick till Växjö.

– För att studera på Linnéuniversitetet på programmet Coaching och Sport Management, upplyser han.

Under tiden i Växjö blev han tränare för ett flicklag i stadens handbollsstolthet Växjö HF och gick sitt första tränarsteg, TS1. När han nästan pluggat färdigt flyttade han till Malmö tillsammans med sin blivande fru.

Lugi tog honom

I Skåne lyckades Lugi plocka upp honom, detta tack vare att han under sin sista studietermin gjorde ett projektarbete inom föreningens marknadsavdelning.

– Det där projektarbetet blev det lite si och så med, men väl inne i den där miljön så kom suget efter att träna ett handbollslag igen. Emme Adébo som då var sportchef och det mesta annat, hittade ett gäng flickor som behövde en tränare, så jag hoppade in där.

Efter två år med A-flickorna fick han en tränarroll i Farmen Dam i division 1. Under det andra året blev han även assisterande till huvudtränaren Dragan Brljevic i SHE och hade denna roll i ytterligare två år.

– Parallellt var jag det sista året även huvudtränare i Farmen Dam.

Sejouren i Lugi avslutades med två säsonger som tränare för P03-gänget. Han hann samtidigt med att gå tränarstegen TS2 och TS3.

Nu gäller Ankaret

Men från och med nu är det sålunda Ankaret som gäller.

– Jag blev kontaktat av deras sportchef, Dejan Nedic. Vi träffades förutsättningslöst. De berättade att de var jättenöjda med Christian Lindvall som tränare, men efter fyra år funderade de kanske ändå på att göra en förändring och hörde om jag var intresserad. Jag träffade sedan ordföranden och vice ordföranden, två gånger dessutom, och i måndags skrev jag på kontraktet.

– Jag hade erbjudande från Lugi att fortsätta där, men kände att jag ville prova mina egna vingar och tävla mer på riktigt Ankaret vill fortsätta att vara en toppklubb i division 1 och på sikt med 50 procent av egna produkter. Ett uppdrag som passar mig perfekt, då jag både vill vinna och utveckla spelare. Jag kommer även att vara inblandad i Ankarets A-pojkar och U-lag och hålla i några träningar.

Han har ännu inte hunnit träffa sina blivande adepter, men tycker sig ändå ha lite koll på läget.

– Jag såg några av Ankarets division 1-matcher den gångna säsongen, bland annat när de mötte Farmen och när de spelade i Hörby mot Lågan. Signalerna jag fått från Putte Åsvärd är att de flesta spelarna fortsätter. Det är svårt att redan nu exakt säga vilken målsättning vi kommer att ha, men efter två säsonger i rad på kvalplats uppåt så skulle det väl vara fegt att satsa lägre, säger Abbe.

Lägga upp planen

Den kommande veckan är det tänkt att han ska lägga upp planerna tillsammans med de två assisterande tränarna Putte Åsvärd och Anders Jönsson.

– Jag hoppas på en träningsuppstart i slutet av april, men i dessa coronatider vet man inte.

Sport

"Ingen match är värd att riskera livet för"

Fifas ordförande Gianni Infantino. Arkivbild.
Fifas ordförande Gianni Infantino. Arkivbild.
Fotograf: Peter Dejong/AP/TT
Sport
Sport Vänta med fotbollen tills läget är säkert.
Fifa-ordföranden Gianni Infantino är tydlig i sitt budskap till världens förbund.
– Ingen match är värd att riskera livet för, säger han.

Coronapandemin har satt stopp för nästan all fotboll världen över. Just nu spelas det bara ligafotboll i Vitryssland, Tadzjikistan, Burundi och Nicaragua.

Det internationella fotbollsförbundet (Fifa) framhäver att de vill uppmana alla länder och turneringar att sätta hälsan först.

– Jag kan inte understryka det nog. Ingen match, ingen tävling, ingen liga är värd att riskera ett enda människoliv för, säger Fifa-ordföranden Gianni Infantino i ett videomeddelande.

Det är oklart när de stora fotbollsligorna i Europa kan fortsätta. Bundesliga kan vara i gång igen redan i maj, men chefen för tysk ligafotboll, Christian Seifert, tror inte på några matcher med publik före 2021.

– Det hade varit mer än oansvarigt att tvinga tävlingar till att fortsätta om det inte är 100 procent tryggt, säger Infantino.

– Om vi måste vänta lite längre så gör vi det. Det är bättre att vänta än att ta några risker, fortsätter han.

Turkmenistan återupptar säsongen den 19 april och ansluter därmed till en liten skara nationer där det spelas fotboll mitt i coronakrisen.

Infantino menar att fotbollsförbund som sliter ekonomiskt på grund av pandemin kommer få hjälp från Fifa.

– Vi är i en väldigt stark ekonomisk position, men våra reserver är inte Fifas pengar. Det är fotbollens pengar. Så när fotbollen är i nöd måste vi fundera på vad vi kan göra för att hjälpa till. Det är vårt ansvar och vår plikt, säger han.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Sport

Får vänta på OS-biljett – trots fullträffen

Simon Pettersson inledde diskussäsongen på bästa sätt. Arkivbild.
Simon Pettersson inledde diskussäsongen på bästa sätt. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Sport
Sport Nytt personbästa och världens tredje längsta kast i år.
Ändå får Simon Pettersson vänta på sin OS-biljett.
– Just nu tycker man de kunde väntat en vecka till, säger 26-åringen om beslutet att skjuta på möjligheten att kvala in till spelen i Tokyo.

Nytt personligt rekord, fjärde bäste svensk genom tiderna och världens tredje längsta kast i år.

Simon Pettersson kunde knappast klaga på sin insats när han slungade iväg diskusen 66,93 meter i en lokal kasttävling i Växjö på långfredagen. Därmed förbättrade han sitt eget rekord på 66,39 med hela 54 centimeter.

– Jag brukar vara i hyfsad form den här tiden på året. Normalt är vi på träningsläger i USA den här tiden i april, men det fick ställas in av förklarliga skäl, säger Simon Pettersson till Aftonbladet och syftar på den pågående coronapandemin.

"Gäller inte"

I och med 26-åringens fullträff klättrar han förbi den tidigare svenske fyran Göran Svensson, vars toppnotering från 1988 mätte 66,40.

Etta på den svenska topplistan är Daniel Ståhl som har det svenska rekordet på 71,86. Den svenske VM-guldmedaljören följs av Ricky Bruch (71,26) och Stefan Fernholm (68,30).

Men trots att Pettersson, som blev nia i diskusfinalen i VM i höstas, med bred marginal klarade OS-kvalgränsen på 66 meter innebar fullträffen i Växjö ingen säkrad biljett till spelen i Tokyo som har skjutits upp till sommaren 2021.

– Det gäller inte tyvärr, konstaterar han.

Uppskjutet till december

Anledningen är att det internationella friidrottsförbundet World Athletics i veckan beslutade att skjuta på möjligheten att kvala in till OS fram till den 1 december. Detta för att göra det så rättvist som möjligt för världens friidrottare, eftersom coronapandemin drabbar länder olika hårt gällande tränings- och tävlingsmöjligheter.

– Just nu tycker man de kunde väntat en vecka till. Men jag var över kvalgränsen i somras också, så jag har i alla fall gjort det en gång, säger Pettersson till Aftonbladet.

Toppar världsårsbästalistan gör jamaicanen Fredrick Dacres på 69,67 följd av colombianen Mauricio Ortega på 67,03.

Rättat: I en tidigare version angavs att tävlingen var Simon Petterssons säsongspremiär. Rätt ska vara att det var andra tävlingen för året.

Sport

OS-basen: Ingen garanti för Tokyo-spel 2021

Det är inte säkert att OS kan genomföras i Tokyo nästa år om inte Japan har kontroll på coronaviruset, menar Toshiro Muto, vd för OS-organisationen. Arkivbild.
Det är inte säkert att OS kan genomföras i Tokyo nästa år om inte Japan har kontroll på coronaviruset, menar Toshiro Muto, vd för OS-organisationen. Arkivbild.
Fotograf: Issei Kato/AP/TT
Sport

Japan är satt i nödläge på grund av coronaviruset. Nu väcks frågor även för OS i Tokyo, som redan är uppskjutet i ett år.

Toshiro Muto, vd för OS-organisationen, säger nämligen att han inte kan garantera att sommarspelen kan arrangeras 2021, även om de skulle skjutas upp ytterligare till slutet av nästa år, skriver nyhetsbyrån AP enligt NTB.

– Jag tror inte någon är kapabel att säga om det är möjligt att få det (viruset) under kontroll till nästa sommar. Vi är definitivt inte i en position där vi kan ge något klart svar, sade Muto via en tolk på en presskonferens.

OS har skjutits upp från juli–augusti i år till samma tidpunkt nästa år. Spelen ska börja den 23 juli, medan Paralympics inleds den 24 augusti.

Tidigare i veckan utlyste Japans premiärminister Shinzo Abe ett månadslångt nödläge i stora delar av landet för att begränsa coronautbrottet.

Sport

Svenska stjärnor överens: Zibanejad slår Loob

Mika Zibanejad, till höger, hade en historisk kväll när han gjorde fem mål i New York Rangers 6–5-seger efter förlängning hemma mot Nicklas Bäckströms Washington i Madison Square Garden den 5 mars. Arkivbild.
Mika Zibanejad, till höger, hade en historisk kväll när han gjorde fem mål i New York Rangers 6–5-seger efter förlängning hemma mot Nicklas Bäckströms Washington i Madison Square Garden den 5 mars. Arkivbild.
Fotograf: Kathy Willens/AP/TT
Sport
Sport Mika Zibanejad blir andre svensk i ishockeyhistorien att göra 50 NHL-mål och slår sedan Håkan Loobs gamla rekord.
I alla fall om man ska tro Oliver Ekman-Larsson, Victor Hedman och Nicklas Bäckström.
– Det är dags, säger "Bäckis".

NHL-säsongen 1987–1988 gjorde Calgarys svenske forwardsstjärna Håkan Loob 50 mål på 80 grundseriematcher och blev därmed först svensk att nå drömgränsen.

Han är fortfarande den ende – än så länge.

Den här säsongen, 32 år senare, var New York Rangers center Mika Zibanejad uppe i 41 mål när NHL tvingades till en paus på grund av den globala spridningen av det nya coronaviruset.

Det mesta tyder på att Rangers tolv återstående grundmatcher inte kommer att spelas. Men många är övertygade om att Zibanejad förr eller senare kommer att tangera, och gå förbi, Loob.

"En världsspelare"

– Jag hoppas det. Jag tycker att det är dags för någon som gör över 50 mål. Jag hoppas att han (Zibanejad) fortsätter på samma väg som han avslutade den här säsongen. Jag hoppas, tror och tycker att det skulle vara jättekul, säger Washingtons Nicklas Bäckström.

– Han har tagit väldigt stora kliv och är en världsspelare i NHL. Jag är helt hundra på att han kommer att knäcka den gränsen (50 mål), säger Arizonas Oliver Ekman-Larsson.

"Bäckis" och "OEL" var på skärtorsdagen med i ett videosamtal tillsammans med Zibanejad och Victor Hedman. Även Tampa Bay-backen stämde in i hyllningskören.

"Skulle nått 60"

– Hade säsongen fortsatt hade vi kanske suttit och pratat här om att han skulle ha nått 60. 50 tror jag att Mika kommer att slå. Jag tror inte att jag kommer att göra det, så jag hoppas att Mika blir nästa (efter Loob), säger Hedman.

Zibanejad fick själv frågan om han tror att han kan hålla uppe sin målskörd, när än NHL-ishockeyn drar i gång igen.

– Med det här uppehållet skulle det vara konstigt. Det kändes som att allt gick in där på slutet (matcherna i mars då Zibanejad bland annat gjorde fem mål hemma mot Washington). Man önskar och hoppas, men det har jag väldigt svårt att se, säger han.

Sport

SM kvar trots nya datumbesked – med Duplantis

Svensk-amerikanske stavhoppsstjärnan Armand Duplantis friidrottsklubb Upsala IF arrangerar årets SM. Frågan är när tävlingarna arrangeras. Arkivbild.
Svensk-amerikanske stavhoppsstjärnan Armand Duplantis friidrottsklubb Upsala IF arrangerar årets SM. Frågan är när tävlingarna arrangeras. Arkivbild.
Fotograf: Michel Spingler/AP/TT
Sport
Sport Upsala IF vidhåller planerna på att arrangera friidrotts-SM i mitten av augusti och räknar med att klubbens stavhoppsstjärna Armand Duplantis är med.
Trots att Internationella friidrottsförbundet World Athletics öronmärkt tävlingskalendern för nationella mästerskap på en annan helg.

Internationella friidrottsförbundet World Athletics meddelade på långfredagen att helgen 8–9 augusti öronmärks för nationella mästerskap under 2020. Samtidigt planeras friidrotts-SM i Uppsala först helgen efter, 14–16 augusti.

– Det är ingenting som ändrar någonting, säger Henrik Wennberg, sportchef hos arrangören Upsala IF friidrott.

Duplantis-prioriterad tävling

Det nya beskedet från det internationella förbundet kan i praktiken innebära att Diamond League-tävlingar arrangeras under SM-helgen. Vilket även var möjligt innan coronapandemin bröt ut och tvingade friidrotten att tills vidare skjuta fram allt tävlande.

SM-arrangören Upsala IF vidhåller därmed sina planer på att ha tävlingarna på utsatta datum, och räknar med att klubbens egen stavhoppsstjärna Armand Duplantis är med.

– SM har hög prioritet i "Mondos" kalender. Om vi får ha ett SM på utsatta datum kommer "Mondo" att hoppa, säger Henrik Wennberg.

TT: Är du orolig över att World Athletics ska hindra er?

– Nej, det ser jag inte som något problem.

Hoppas på publik

På grund av coronavirusets spridning i Sverige har regeringen tills vidare förbjudit allmänna sammankomster på fler än 50 personer. Friidrotts-SM, som ska arrangeras på Uppsala friidrottsarena, fortsätter däremot sin biljettförsäljning i hopp om att förbudet är hävt om drygt fyra månader.

– Vi planerar för att det inte ska vara något förbud då. Men är klart att vi får omprioritera om det är så, säger Peter Jonsson, presschef för friidrotts-SM, till TT.

Sedan tidigare står det klart att OS i Tokyo flyttas till nästa år på grund av coronapandemin.

David Hjorter/TT

Sport

Styrelsekaos i Barcelona: sex ledamöter avgår

Det blåser ordentligt kring Barcelonas ordförande Josep Maria Bartomeu. Arkivbild.
Det blåser ordentligt kring Barcelonas ordförande Josep Maria Bartomeu. Arkivbild.
Fotograf: Emilio Morenatti/AP/TT
Sport
Sport Sex ledamöter i fotbollsgiganten Barcelonas styrelse har meddelat att de avgår.
De riktar kritik mot ordföranden Josep Maria Bartomeu och vill se ett nyval om posten.

Bland de sex avgående ledamöterna återfinns två av fyra vice ordföranden i den spanska storklubben, Emili Rousaud och Enrique Tombas. De fyra övriga avgående ledamöterna är Silvio Elias, Josep Pont, Jordi Calsamiglia och Maria Texidor.

I ett gemensamt brev till Barcelonas supportrar pekar de tidigare styrelsemedlemmarna finger mot ordföranden Josep Maria Bartomeu och efterlyser ett nyval. De sex ledamöterna ser Bartomeu som ansvarig för klubbens hantering av sociala medier-skandalen "Barçagate" och coronakrisen som drabbat storlaget hårt.

"Som vår sista tjänst för klubben rekommenderar vi att ett nyval utlyses så fort omständigheterna tillåter. Då kan klubben ledas på bästa möjliga sätt och hantera de viktiga utmaningarna i den närmaste framtiden", skriver ledamöterna i ett brev som publicerats i spanska medier.

Enligt Barcelonas webbplats består styrelsen nu av 13 ledmöter, inklusive ordföranden Josep Maria Bartomeu.

NÄSTA ARTIKEL