Kultur

En bitter värld som måste skrivas fram

Malmöförfattaren Andrzej Tichý är aktuell med novellsamlingen Renheten.Foto: Carla Orrego Veliz
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje Michael Larsson har läst Malmöförfattaren Andrzej Tichýs novellsamling Renheten.

Recension

När Thomas Bernhard höll sitt tacktal vid en prisutdelning 1968 öppnade han sitt anförande med att säga: ”Det finns ingenting att prisa, allt är bara löjligt om man tänker på döden”. Jag vet inte riktigt varför de orden etsar sig fast när jag läst ut Andrzej Tichýs nya novellsamling Renheten.

Kanske finns ett släktskap där i hur de båda författarna närmar sig sitt material, med lika delar mörker och absurditet. Kanske är det bara för att jag lämnas med samma hopplösa bottenklang som Bernhard ger uttryck för.

Redan i den första novellens inledning visar det sig: en hotfull man på en buss skriker att han ska sparka in någons tänder, alldeles intill en barnvagn står berättaren och hinner fundera på huruvida han är beredd att offra sitt liv i den här fullständigt slumpmässiga situationen. Senare står han i köket och dagdrömmer om mannen, fantiserar ihop olika möten.

Så småningom tycks han bestämma sig för ett utfall där de dagen därpå, slumpartat, träffas på ett tåg. De börjar prata och tar slutligen avsked av varandra som vänner. Som så ofta med Tichý är det osäkert om det faktiskt sker eller om det är en förlängning av dagdrömmen. Det balanserar precis på möjlighetens rand.

I bokens efterföljande tio noveller målar Tichý upp ett panorama av det vi så beslöjat kallar samhällets baksida, människor som är förvisade, kriminella, psykiskt sjuka, desperata och utarbetade. I en av novellerna arbetar en journalist i något som liknar en krigszon och kan inte sluta tänka på olika självmordsmetoder. I en annan hålls en man fången i en lägenhet och misshandlas till döds av en man med ett förflutet i DDR. I en tredje håller en ertappad tjuv i förhör med sin chef en inre monolog till försvar för ett liv av stölder.

Flera av novellerna utspelar sig i eller runt Malmö, Tichý själv är uppväxt i Holma.

Andrzej Tichý har alltid varit en oerhört skicklig stilist och har visat prov på det i flera av sina tidigare, flertalet prisbelönta, romaner. Det tycks inte finnas något omöjligt i hans prosa. Man känner igen det finslipade och samtidigt till synes helt spontana tilltalet. Vardagliga observationer övergår i ursinniga monomanier. Inre röster och dialog flyter samman utan egentlig förvirring.

Problemet med teknisk finess är bara att den ibland skiner igenom, och vissa utsnitt känns som rena experiment – vad händer med karaktär X om föremål Y introduceras i rummet? Men det har nog till vis del även att göra med de ekonomistiska begränsningar som hör novellformen till. Som genre öppnar novellen, på gott och ont, ofta upp för karaktärer som är socialt situerade på bekostnad av romanens frikostigare utrymme att grunda berättelsen med rötter och historia.

Med det sagt vore det nästan ännu märkligare om inte förtrollningen någon gång blev bruten. Här finns så många röster som talar, så många spår och trådar att nysta upp att det skulle ge Svetlana Aleksijevitj något att bita i.

I bokens mästerliga titelnovell övergår de omgivande berättelsernas partikularitet i en klagosång av röster som alla uttrycker sin leda, besvikelse och ilska över såväl det svenska klassamhället som de själar som genomlever det. Många av rösterna tillhör den rasifierade underklassen. Vissa är papperslösa. I en av få ljusglimtar öppnar sig ett kommunalt bibliotek som en frizon från utmattning.

Andra röster ger en desto kärvare skildring av tillvaron. En av dem tillhör en sanerare som har den otacksamma uppgiften att rengöra självmördares lägenheter. Även flertalet av de övriga arbetar som städare.

Här återknyts på ett vis till boktitelns dubbelhet, behovet av att skrubba sig ren och samtidigt vara det samhällets smuts som renheten står i motsatsställning till. Eller som Frasse, en av rösterna, uttrycker det: ”Du måste radera dig själv eller gå under, du måste anpassa dig och tystna eller gå under, du måste sluta kämpa eller gå under”.

Avslutningsvis refererar berättaren till ”Saturnus slukar sin son”, Fransisco de Goyas mest berömda svarta målning, en grotesk avbildning av guden Kronos som tuggade i sig sina barn efter att ett orakel förutspått att de en dag skulle ta makten ifrån honom. Det är en talande bild av hur utsatthet och desperation kan förvrida lojalitet och trasa sönder de band som binder människor till varandra. Bittra slutord, men så är det också en bitter värld som skildras. Den ska, måste skrivas fram.

FAKTA

Fakta:

BOK

Renheten

Författare: Andrzej Tichý

Förlag: Albert Bonniers

Inrikes

24 timmar på sig att granska "coronalagen"

Socialminister Lena Hallengren (S) har fått frågan om den nya lagen som ger regeringen ökade maktbefogenheter på sitt bord. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S) har fått frågan om den nya lagen som ger regeringen ökade maktbefogenheter på sitt bord. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill snabbare kunna ta beslut som ska begränsa smittspridningen – och snabbt ska det också gå för remissinstanserna som ska granska den unika lagändringen.
Ett dygn har de på sig att komma med synpunkter på lagen, som ger regeringen möjlighet att fatta beslut utan riksdagens godkännande.

I går kväll kom den lagrådsremiss som handlar om att regeringen skulle få ökade maktbefogenheter under tre månaders tid, för att snabbare kunna fatta beslut som syftar till att minska smittspridningen av coronaviruset, sars-cov2. Den har lämnats till tolv remissinstanser som fått ett dygn på sig att granska lagförslaget – de ska alltså lämna sina synpunkter redan i kväll.

Här sammanställer TT hur lagen enligt förslaget ska utformas, hur motiveringen till den ser ut och vad den skulle kunna ge regeringen rätt att göra:

• Enligt regeringens förslag ska det läggas till bestämmelser i smittskyddslagen (2004:168), som ger den rätt att "meddela vissa offentligrättsliga föreskrifter om särskilda åtgärder med anledning av det virus som orsakar covid-19". Enkelt förklarat innebär förslaget att regeringen på egen hand ska kunna fatta beslut på områden där det i vanliga fall krävts en lag, som alltså riksdagen hade behövt godkänna.

• Regeringens motivering till lagändringen är den "svåra situation" som Sverige befinner sig i, och att vi måste planera för extraordinära åtgärder. Det måste skyndsamt "säkerställas att alla adekvata åtgärder kan vidtas" för att hantera smittspridningen, och det måste finnas ett regelverk som gör att regeringen snabbt kan fatta nödvändiga beslut om åtgärder så fort ett behov uppstår, hävdar regeringen. Den befintliga smittskyddslagen "är inte tillräcklig för att möta de utmaningar som spridning av det virus som orsakar covid-19 innebär".

• Regeringen skriver i lagförslaget att det är svårt att förutse exakt vilka åtgärder man kommer behöva fatta beslut om, men lämnar några exempel. Det handlar om tillfälliga begränsningar för folksamlingar, nedstängningar av köpcentrum, nattklubbar, restauranger, gym och bibliotek. Det kan också handla om "tillfällig nedstängning eller andra begränsningar i fråga om transporter eller att använda infrastruktur, t.ex. hamnar, flygplatser eller buss- eller järnvägsstationer". Regeringen nämner också möjligheten för inbördes handel eller omfördelning av läkemedel, skyddsmaterial eller annan medicinsk utrustning när det gäller exempelvis privata vårdgivare.

• Förslaget skulle däremot inte innebära att regeringen ensam får rätt att besluta om utegångsförbud. "Ett sådant mycket ingripande och omfattande beslut om utegångsförbud – ett slags isolering – eller en karantän av hela samhällen skulle sannolikt innebära begränsningar i fri- och rättigheter som kräver en lag", skriver regeringen.

• Enligt förslaget ska det finnas vissa kontrollfunktioner. Riksdagen ska i efterhand få ta ställning till alla beslut regeringen fattar, och på så sätt kunna stoppa eller ändra dessa. De ökade befogenheterna är också begränsade till att gälla under tre månaders tid. Lagen bör enligt regeringens bedömning kunna träda i kraft som tidigast den 18 april, vilket skulle innebära att den gäller till slutet av juni.

Erika Nekham/TT

FAKTA

Fakta: De ska granska förslaget

Tolv instanser ska granska lagförslaget som ger regeringen ökade maktbefogenheter nu under coronakrisen. Dessa är:

Folkhälsomyndigheten, Försvarsmakten, förvaltningsrätten i Stockholm, Läkemedelsverket, länsstyrelsen i Västmanlands län, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Polismyndigheten, Riksdagens ombudsmän, Socialstyrelsen, Sveriges Apoteksförening, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Tullverket.

Svaren ska ha lämnats in senast klockan 18.00 ikväll, söndag.

Källa: Regeringen

Sport

Modochefens kritik: Gynnar bara SHL

Fredrik Glader. Arkivbild.
Fredrik Glader. Arkivbild.
Fotograf: Robert Nyholm/TT
Sport
Sport Hockeyallsvenska topplaget Modo brandskattas just nu på sina stjärnor. Klubbens sportchef Fredrik Glader är kritisk och menar att Svenska ishockeyförbundets beslut att stänga ned säsongen gjordes utan eftertanke.
– Man borde ha diskuterat och bollat för att se till svensk ishockeys bästa och inte bara gynna lagen från SHL, säger han till TT.

Modo fick inte slutföra kvalet till SHL på grund av coronakrisen och har den senaste tiden tappat nio av sina tio bästa poängplockare den gångna säsongen.

Bara i fredags blev tre spelare klara för SHL-klubbar – poängmaskinen Adam Tambellini presenterades då av Rögle och duon Kim Rosdahl och Fredrik Olofsson blev klara för Oskarshamn.

Tidigare har också poängsprutan Jonathan Johnson, som slog det allsvenska poängrekordet, skrivit på för Skellefteå och backtalangen Victor Berglund flyttat till Luleå.

"Klart det är så"

En del varnar för att den ekonomiska osäkerheten i corornakrisens spår gör att SHL-klubbarna kommer att plocka extra många spelare från allsvenskan. Fredrik Glader är en av dem:

– Ja, det är klart att det är så. Jag hör att SHL-klubbar pratar om att de inte kommer att plocka fler allsvenska spelare än tidigare, men det är klart att de kommer att göra det. Med den osäkerheten som finns runt ekonomin så är jag övertygad om det.

Modos sportchef menar att beslutet att stänga säsongen togs för snabbt.

– Vi pausade en fredag och på söndag kom beslutet att säsongen var över. Jag tycker att man borde ha satt sig ned och diskuterat och övervägt saker som skulle ske när man stängde säsongen.

– Jag säger inte att man skulle ha flyttat upp eller ned lag, det är inte det jag trycker på, men man borde ha samlat in information om vad alla klubbar står inför. Både lag från SHL, allsvenskan och division 1, säger Glader.

Fast summa

SHL-lagen betalar övergångspengar för de spelare de tar från de allsvenska lagen, men där finns ett maxtak som enligt tidigare uppgifter i Aftonbladet ligger på åtta miljoner kronor per säsong. En summa som i slutändan kan innebära att spelarna lämnar till vrakpris.

Trots alla spelartapp är Glader förhoppningsfull inför nästa säsong:

– Det är klart att det inte är lätt att ersätta Jonathan Johnson som slår poängrekordet, en Tambellini som har högst poängsnitt och en (Patrik) Karlkvist som också gör en kanonsäsong, däremot är jag helt övertygad om att vi kommer att ha ett otroligt starkt lag på pappret kommande säsong.

Göran Sundberg/TT

FAKTA

Fakta: Modos spelartapp

De här spelarna har lämnat Modo hittills: Erik Hanses, mv, klubb ej klar, Victor Berglund, b, Luleå, Tom Hedberg, b, klubb ej klar, Jonathan Johnson, f, Skellefteå, Patrik Karlkvist, f, Vasa Sport, Mathias From, f, klubb ej klar, Joakim Hagelin, f, do, Henrik Björklund, Bik Karlskoga, Kim Rosdahl, f, Oskarshamn, Fredrik Olofsson, f, do, Adam Tambellini, f, Rögle.

Klara nyförvärv: Gustav Olhaver, f, Tingsryd, Filip Sveningsson, f, Oskarshamn.

Sport

Klirr i kassan när Gais sände derbyrepris

Målvakten Dime Jankulovski var en av spelarna som var med i derbysegern mot Örgryte. Arkivbild
Målvakten Dime Jankulovski var en av spelarna som var med i derbysegern mot Örgryte. Arkivbild
Fotograf: Stefan Jerrevång / TT
Sport

Superettan-klubbens drag i coronakrisen: derbyrepris från 2009 – och försäljning av virtuell fika.

Hur mycket pengar som Gais drog in?

200 000–250 000 kronor, enligt ordföranden Jonas Anderssons uppskattning.

– Vi har fått riktigt bra gensvar och sålt över 1 500 matchbiljetter med tillhörande prylar. Vi hade inget mål men vi är fantastiskt nöjda. Det ger oss en bra peng in till klubben som nog sannolikt är mellan 200 000 och 250 000 – det tickar fortfarande in här när jag läser sociala medier, säger han till Göteborgs-Posten.

Det var en repris av Gais 5–1-seger mot Örgryte som sändes – med Andersson som kommentator – och till detta fick tittarna köpa stödbiljetter samt virtuell fika och mat.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Sport

Bjöd in till fest – disciplineras av Man City

Manchester Citys Kyle Walker (vänster) har, precis som Aston Villas Jack Grealish (höger) brutit mot riktlinjer som de brittiska invånarna väntas följa under coronakrisen. Arkivbild.
Manchester Citys Kyle Walker (vänster) har, precis som Aston Villas Jack Grealish (höger) brutit mot riktlinjer som de brittiska invånarna väntas följa under coronakrisen. Arkivbild.
Fotograf: Ian Walton/AP/TT
Sport
Sport Kyle Walker är i blåsväder.
Den engelske landslagsspelaren bjöd in till fest mitt under coronakrisen.
Nu väntar disciplinära åtgärder från hans klubb Manchester City.

Den 29-årige högerbacken har i ett uttalande bett om ursäkt för att han trotsat regeringens riktlinjer som samtliga i Storbritannien väntas följa under coronakrisen.

"Jag vill be om ursäkt för att jag har svikit min familj, mina vänner, min fotbollsklubb, supportrarna och allmänheten", säger Walker som enligt samstämmiga uppgifter i brittisk press bjöd in till fest i sitt hem förra veckan.

Disciplinära åtgärder är nu att vänta för Premier League-stjärnan, enligt ett uttalande från hans klubb Manchester City.

"Vår personal och våra spelare har jobbat för att stötta det otroliga arbete som sjukvården och andra med nyckeljobb lagt ner i kampen mot effekterna av covid-19. Kyles agerande har direkt motverkat dessa insatser", skriver Manchester City som fortsätter:

"Vi är besvikna över att ta del av dessa påståenden, notera Kyles uttalande och ursäkt, han kommer att disciplineras internt under de kommande dagarna."

Walker är den andra spelaren i Premier League att ertappas med att bryta mot riktlinjerna om att hålla avstånd till andra personer.

Förra veckan var det Aston Villas lagkapten Jack Grealish som bröt mot bestämmelserna när han gick på fest kort efter att på sociala medier ha uppmanat sina följare att stanna hemma.

Malmö

Kolonin en kär tillflyktsort

Röd liten kolonistuga med vita knutar och en gås på gaveln
Det idylliska koloniområdet är en kär tillflyktsort, inte minst i coronatider.
Fotograf: Jeanette Thelander
Malmö
Malmö På Malmös äldsta bevarade koloniområde, Zenith, spirar odlingsglädjen. De små stugorna och odlingslotterna erbjuder en kär tillflyktsort och här kan man utbyta odlingstips med grannen på coronasäkert avstånd på varsin sida staket och häckar.
PREMIUM

Från 1 april tar kolonilivet fart på allvar när sommarvattnet öppnas och man låser upp grindarna så att både kolonister och allmänhet kan njuta av den gröna oasen mitt i den täta bebyggelsen.

– Vi har aldrig gått här förut, men i dag tog vi en promenad genom området och det är verkligen mysigt, säger Arve Larsen Helde och Alva Höglind som bor i närheten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

C: Regeringen bör samarbeta med Moderaterna

Centerns partiledare Annie Lööf (C) anser att Moderaterna har presenterat 'genomarbetade analyser'. Arkivbild.
Centerns partiledare Annie Lööf (C) anser att Moderaterna har presenterat "genomarbetade analyser". Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani / TT
Inrikes

Centerpartiet vill att Moderaterna hjälper regeringen och samarbetspartierna att arbeta fram kommande krispaket, skriver partiföreträdare på Dagens Nyheters debattsida.

"Sannolikheten för att ett nytt omfattande ekonomiskt krispaket behöver sättas in är stor och vi ser att det då vore av stort värde om framför allt Moderaterna bjuds in till gemensamma överläggningar med S, C, L och MP", skriver partiledaren Annie Lööf (C) och vice partiledare Anders W Jonsson (C).

En bred politisk samling är nödvändig för att hitta lösningar i en tuff ekonomisk tid, anser Centen.

"Under de senaste veckorna har vi framför allt noterat hur Moderaterna agerat på ett ansvarsfullt och konstruktivt sätt. De har presenterat genomarbetade analyser på de problem vi nu står inför och kommit med ett antal goda förslag på statliga åtgärder för att möta dessa", skriver Lööf och Jonsson.

Sport

Ligan pågår – spelarna undviker närkontakt

Fotbollen står stilla i nästan hela världen. Arkivbild.
Fotbollen står stilla i nästan hela världen. Arkivbild.
Fotograf: Andreas Hillergren / TT
Sport
Sport Det är inte bara i Vitryssland som fotbollarna fortsätter att rulla.
Även i Nicaragua spelar lagen vidare – om än motvilligt.
– Du går inte in i en 50/50-duell med samma intensitet, säger Deportivo Las Sabanas målvakt Carlos Mosquera.

Idrottsvärlden står i stort sett stilla på grund av den rådande coronapandemin.

Men det finns undantag.

Som enda land i Europa har Vitryssland låtit sina serier fortlöpa, något som gjort att det utländska intresset för tv-rättigheterna av högstaligan Vyssjaja Liga har skjutit i höjden.

Men det finns fler exempel. Även den alltjämt aktiva toppdivisionen i centralamerikanska Nicaragua upplever en sällan skådad popularitet. Detta är dock en klen tröst för spelare i landet som går in i varje match med rädsla för att bli smittade.

– Vi försöker undvika att röra andra spelare, säger Carlos Mosquera till nyhetsbyrån Reuters.

Rädd för motståndare

Han är sista utpost i ligajumbon Deportivo Las Sabanas och bekräftar att coronaviruset har påverkat sättet spelarna uppträder på planen.

– Fotbollen har förändrats. Du går inte in i en 50/50-duell med samma intensitet. Rädslan för det som händer i världen är alltid närvarande. Mentalt så är du inte fokuserad på matchen utan du tänker alltid på att motståndaren kanske bär på sjukdomen, säger Mosquera.

Enligt Reuters är Primera División de Nicaragua en av fyra högstaligor världen över som fortfarande spelas inför publik. Övriga finns i Vitryssland, Burundi och Tadzjikistan.

Spelar med masker

Jose Maria Bermudez, generalsekreterare för Nicaraguas fotbollsförbund, säger sig ha märkt av ett större intresse för fotbollen i landet.

– Fler människor följer ligan noggrant, särskilt på bettingsajter, säger han och fortsätter:

– Situationen här är nästan helt normal. Vi har bara haft fyra fall av coronaviruset här och tre av dem var importerade. Vi fick information av hälsomyndigheter och vi tog ett beslut baserat på det. Vi är inte regeringen, utan vi styr fotbollen.

Enligt Reuters har flera spelare valt att spela match iförda ansiktsmasker och handskar sedan ligan beslutade, utan att konsultera spelarna, att säsongen skulle fortsätta som vanligt.

Antalet bekräftat coronasmittade i Nicaragua har nu stigit till fem. Ett dödsfall har rapporterats från landet.

Sport

OS-mästaren vann virtuellt cykellopp

Greg Van Avermaet tog hem det första virtuella Flandern runt. Arkivbild.
Greg Van Avermaet tog hem det första virtuella Flandern runt. Arkivbild.
Fotograf: Vegard Wivestad Grott/NTB Scanpix/TT
Sport
Sport Cykelklassikern Flandern runt kunde inte avgöras som vanligt i år.
Då körde tolv åkare loppet hemifrån i stället på sina träningscyklar.

Det 260 kilometer långa loppet kortades ner till 32 kilometer och avgjordes virtuellt på söndagseftermiddagen eftersom coronaviruset gjorde det omöjligt att köra loppet i verkligheten.

Medan det belgiska landskapet projicerades på videoskärmar framför åkarna kunde tv-tittarna följa tävlingen med kommentatorer precis som vanligt.

Det fanns till och med virtuella reklamskyltar och åskådare längs vägen för att göra det hela så realistiskt som möjligt. Och den rätta banprofilen hade lagts in i cyklisternas färddatorer för att göra loppet tufft och verklighetstroget.

Belgaren Greg Van Avermaet, som tog guld i linjelopp i OS i Rio för fyra år sedan, vann till slut det historiska första virtuella Flandern runt.

– I går fick jag lite panik, men det var kul att genomföra det. Jag tror vi alla hade roligt, sade Van Avermaet.

Flandern Runt är en av de fem stora endagsklassikerna inom proffscyklingen. Precis som inom all övrig sport är osäkerheten stor om vad som händer med resten av säsongen. Starten av Giro d'Italia i maj är uppskjuten och det är högst osäkert om Tour de France kan köras som planerat i sommar.

NÄSTA ARTIKEL