Sport

TFF tillbaka i vinnarspåret

Sport
Sport FOTBOLL Efter förlust senast mot FC Roskilde så hoppade Trelleborgs FF tillbaka i det vinnande spåret.

Helgens träningsmatch mot Nykøbing FC slutade med en 2–0-seger inför 130 nyfikna på 130 personer på Vångavallens konstgräsplan.

TFF-målen kom efter pausvilan, och de gjordes av Oscar Johansson och Erik Andersson.

– En bra insats, vi pratade före matchen om att flytta fram positionerna hela tiden i det vi arbetar med, och det tycker jag att vi gör på ett bra sätt, säger Kristian Haynes till TFF:s hemsida.

– Vi hittar en jättefin tajming i vårt press-spel, vinner jättemycket boll utifrån vår struktur som vi valt att arbeta med. Det sitter bättre och bättre. Tiden talar också för att den blir starkare om vi får jobba med det ännu mer, menar TFF-tränaren.

Herman Hallberg, nyförvärvet från Kalmar FF, som blev klar för Trelleborgs FF i veckan, spelade cirka 30 minuter i lördagens match i sin nya hemstad.

TFF har spelat tre träningsmatcher, först blev vinst mot IFK Värnamo, sedan förlust mot FC Roskilde, och vinst mot Nykøbing FC.

Nästa helg är det skånederby, då kommer nämligen Landskrona BoIS på besök till Vångavallen.

Sport

Fasth stannar i Växjö

Viktor Fasth. Arkivbild.
Viktor Fasth. Arkivbild.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Sport

Viktor Fasth har skrivit på för ytterligare en säsong i SHL-laget Växjö. Det blir hockeymålvaktens sjunde i klubben. Han återvände till Växjö 2017 efter en tid i KHL.

"Sättet förra säsongen slutade på får oss alla att känna att vi har "unfinished business", säger 37-åringen om att SHL-säsongen inte spelades klart på grund av coronakrisen.

Sport

Lennart Johanssons pokaler auktioneras ut

Lennart Johansson. Arkivbild.
Lennart Johansson. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Sport

Minnessaker från Lennart Johanssons liv inom fotbollen går nu under klubban. Det är Bukowskis som säljer bland annat pokaler, medaljer och minnesmärken från OS, Internationella fotbollsförbundet och Europeiska fotbollsförbundet.

Johansson, som gick bort i fjol vid 89 års ålder, var ordförande i Svenska fotbollförbundet 1985-1990 och ordförande i Europeiska fotbollsförbundet 1990-2007.

Sport

Dansk ersätter Axnér i Lugi

Marc Uhd, till vänster. Arkivbild.
Marc Uhd, till vänster. Arkivbild.
Fotograf: Vidar Ruud/NTB Scanpix/TT
Sport

Lugi har hittat en ersättare till tränaren Tomas Axnér, som ska bli förbundskapten för de svenska handbollsdamerna.

Det är dansken Marc Uhd som närmast kommer från norska Nærbø och blev vald till Årets tränare i Norge i fjol. 33-åringen har skrivit på för två år.

"Marc är bra på att ta människor, han är bra på att utveckla unga talanger och framför allt vågar han spela med dem. Detta är de främsta egenskaperna som gjorde att valet föll på just honom", säger Lundaklubbens sportchef Kenneth Andersson i ett pressmeddelande.

Lugis herrlag blev sjua i grundserien, som stoppades på grund av coronaviruset med en omgång kvar att spela.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Sport

Klart med ny tränare i Lugi

Marc Uhd (till vänster) är klar som ny tränare för Lugis herrar. Här tillsammans med Steffen Stormo Stegavik, en av nyckelspelarna i det norska Naerbö som dansken Marc Uhd tränat denna säsong.
Fotograf: Vidar Ruud
Sport
HANDBOLL En dansk 33-åring som blivit vald till årets tränare i Norge. Där har ni en kort beskrivning på Marc Udh, Lugis herrtränare de två närmaste säsongerna.

Marc Uhd kommer närmast från norska Naerbø. I ett pressmeddelande berättar Lugi att de upprättat ett tvåårskontrakt med Tomas Axnérs ersättare.

Den 33-årige dansken har jobbat i det danska förbundet med olika ungdomslandslag och talangprojekt utan att vara huvudansvarig för något landslag har han ingått i tränarteamen. Marc var assisterande tränare och talangchef i Ribe-Esbjerg i den danska högstaligan 2016 fram till halva 2018, då han fick ta över huvudansvaret.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Fotbollen går emot RF – klartecken för matcher

Fotbollsmatcher ska kunna spelas, enligt fotbollförbundets riktlinjer. Arkivbild.
Fotbollsmatcher ska kunna spelas, enligt fotbollförbundets riktlinjer. Arkivbild.
Fotograf: ADAM IHSE / TT
Sport
Sport Fotbollförbundet meddelar nu att det är okej att spela träningsmatcher.
– Vi har gått tillbaka till de riktlinjerna vi hade i onsdags, säger förbundsordförande Karl-Erik Nilsson till TT.
Detta går emot Riksidrottsförbundets bedömning.

RF anser att det inte går att spela matcher eller ha fysisk kontakt under träning eller match.

– Träna: ja. Matcher: nej, sade ordföranden Björn Eriksson till TT i går.

Han backar inte från sina uttalanden, men säger att det är upp till varje förbund att fatta beslut om sin verksamhet.

– De (SvFF) gör bedömningen, så vitt jag bedömer, att de klarar de här folkhälsokraven som myndigheten ställer upp. Det är precis så det ska fungera. Det är de som står för besluten och vi står för det mer övergripande så jag har inga problem med det, säger Eriksson.

Han påtalar att RF inte fattar beslut utan ger allmänna råd till de 71 olika specialidrottsförbundet i landet.

– Det är så många som vänder sig till oss och vill ha råd, hjälp och stöd. Det här tycker vi och sen får var och en ta till sig av det efter eget tycke och smak. Jag tror att vi kommer se lite olika varianter på det här. Det viktiga är att Folkhälsomyndigheten och fotbollen känner sig komfortabla med vad man kommer fram till.

Stor förvirring

Det har rått stor förvirring kring hur idrotten ska förhålla sig till coronakrisen. Folkhälsomyndigheten avrådde i onsdags från att spela träningsmatcher, tävlingar och cuper, men öppnade sedan upp för träningsmatcher som samlar färre än 50 personer och om de allmänna råden i övrigt kan följas för att begränsa smittspridning.

Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson säger att läget nu har klarnat.

– Vi har gått tillbaka till de riktlinjerna vi hade i onsdags, säger han.

Fotbollförbundets serier, som allsvenskan och damallsvenskan, är sedan tidigare uppskjutna. Förbundets rekommendation till distriktsförbunden, som arrangerar de lägre serierna samt barn- och ungdomsserier och cuper, är att de "bör överväga att skjuta på tävlingsstarten".

Arrangörer bestämmer

Men träningsmatcher kan alltså tillåtas om arrangörerna följer rekommendationerna för att begränsa smittspridningen.

Det är de lokala distrikten runt om i landet som får avgöra om matcherna kan spelas. Det är inget som bestäms centralt i Svenska fotbollförbundet.

TT: Men finns den kompetensen lokalt? Kan små distrikt och föreningar avgöra det?

– Ja, men därför är vi naturligtvis otroligt beredvilliga att ta kontakt med det gäng som jobbar med de här frågorna. Både våra medlemsföreningar och våra distriktsförbund kan kontakta oss och prata med den grupp som arbetar med de här frågorna på förbundet för att få stöd, säger Nilsson.

Det är sedan en tid förbjudet med allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare. Fotbollförbundet skriver att polismyndighetens begränsning gäller publik och inte spelare, ledare, funktionärer, ordningsvakter eller annan personal.

De allsvenska klubbarna Falkenberg och Helsingborg skulle ha mötts i en träningsmatch den 8 april, men under fredagsförmiddagen kom beskedet att matchen ställs in.

Ingela Ahlberg/TT

Pelle Strandman/TT

Sport

Malmö FF förlänger med Anel Ahmedhodzic

En fotbollsspelare springer på planen med boll.
Anel Ahmedhodzic.
Fotograf: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Sport
Fotboll Kontraktet förlängs med ett år och det nya avtalet gäller fram till 2023.

– Det känns jättebra att förlänga kontraktet med Anel med ytterligare ett år. Det är en Malmökille som vi tror mycket på. Med huvudspelet, snabbheten och passningsfoten har han alla egenskaper man bör ha som mittback. , säger Daniel Andersson, sportchef Malmö FF i ett pressmeddelande.

Anel Ahmedhodzic är född och uppvuxen i Malmö och var fram till årskiftet utlånad till danska superligaklubben Hobro IK innan han återvände.

– Utlåningen till Hobro funkade perfekt. Jag fick spela match efter match och prestationerna blev hela tiden bättre. Efter utlåningen har det fortsatt att gå bra. Men det är tråkigt vad som händer just nu, saknaden efter fotbollen är stor. Jag längtar efter att få komma igång igen och spela framför supportrarna, säger Anel Ahmedhodzic i ett pressmeddelande.

Genom sitt mål mot IFK Malmö i en träningsmatch tidigare i år blev mittbacken den första att näta för Malmö FF:s herrlag 2020. Han har även hunnit med att debutera för svenska A-landslaget.

Sport

Travspelare får 15 miljoner efter spelkupp

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp. Arkivbild.
ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp. Arkivbild.
Fotograf: Noella Johansson/TT
Sport
Sport En enskild spelare på Malta vann 15,5 miljoner på svenska V75.
Men nu stoppar ATG vinsten och delar ut pengarna till 95 000 kunder i stället, skriver Travronden.

Historien börjar i maj förra året med en ovanligt låg utdelning för sju rätt efter V75-omgången i Örebro – endast 9 358 kronor. Sedan det börjat spridas rykten i spelkretsar visar det sig snart att ATG utsatts för en spelkupp.

En spelare på Malta har använt ett i Sverige otillåtet filsystem som gett personen en enorm utdelning: 128 sjuor, 1 411 sexor och 3 080 femmor – värt sammanlagt 15,5 miljoner kronor.

Delar på vinsten

Efter en lång utredning har ATG nu fattat beslutet att spelaren på Malta inte kommer att få sin utdelning. I stället räknas resultatet om och de spelare som fick så lite pengar från början får nu dela på pengar.

– Beslutet som vi tagit är att dela ut 14,9 miljoner till 95 000 ATG-kunder samt 600 000 kronor till utländska spelare. Det är givetvis en unik situation, men det känns både bra och rätt att göra så här, säger Nicklas Jonsson som är ansvarig för hästspelen på ATG till Travronden.

Efter omräkningen ger nu sju rätt 12 467 kronor.

– Vissa spelare, som varit med på andelsspel, kanske bara får en extra krona utbetalt. Men det har också visat sig att några spelare får över 100 000 kronor till sitt konto. Vi hoppas kunna betala ut alla pengar i slutet av april.

Över maxtaket

ATG tillåter vadslagning via samarbetspartner i andra länder på sina spel. Spelaren på Malta använde sig av ett datorprogram som gjorde att det gick att lämna in fler system på samma gång än vad som är tillåtet i ATG:s spel, som har ett maxtak på 5 000 system.

Personen behövde heller aldrig registrera sig som svenska spelare måste göra.

– Varje land har sina egna regler och på Malta kan man spela i butik utan att behöva registrera sig, säger Jonsson.

Sport

Galoppremiär utan publik

Det blir säsongspremiär i galopp på Bro Park på söndag. Arkivbild.
Det blir säsongspremiär i galopp på Bro Park på söndag. Arkivbild.
Fotograf: Maja Suslin/TT
Sport
Sport Svensk travsport kör vidare trots coronakrisen. Och nu laddar galoppsporten för säsongspremiär på Bro Park på söndag.
Men det blir utan publik.

"Det känns skönt att säsongen kommer igång och att vi kan genomföra våra tävlingar i Sverige", säger den framgångsrike jockeyn Per-Anders Gråberg i ett pressmeddelande.

Man har infört en rad åtgärder för att förhindra smittspridning. Och eftersom det inte får finnas folksamlingar med mer än 50 personer genomförs tävlingarna helt utan publik och enbart tränare, ryttare, skötare, funktionärer och medier tillåts vara på plats.

"Alla aktiva har fått tydliga instruktioner om vilka regler och föreskrifter som gäller, för att förhindra smittspridning och få en möjlighet att fortsätta tävla", säger galoppsportens sportchef Dennis Madsen.

Eftersom Sverige är det enda landet i Europa som i nuläget arrangerar trav- och galopptävlingar, kommer galoppremiären att följas av många fler än svenska tv-tittare och spelare.

Ett dussintal länder, inklusive stora galoppländer som Storbritannien och Frankrike, följer och spelar på de svenska tävlingarna i samarbete med ATG.

"Som läget är så är vi ändå glada att vi kan erbjuda alla som är intresserade av trav och galopp och spel på hästar en sådan möjlighet. Vi hoppas att alla nu får en chans att upptäcka den fina svenska sporten", säger Nicklas Jonsson, ATG:s chef för spel på hästar.

NÄSTA ARTIKEL