Landskrona

Tre män avvek från olycksplats

Landskrona
Malmö
Landskrona Vid halv sju-tiden på fredagskvällen krockade två personbilar på E6 strax söder om Glumslöv. Tre män avvek från olycksplatsen. De tre kunde senare frihetsberövas av polisen.

Larmet kom in 18.39 till larmscentralen, Två personbilar hade då krockat på E6 i norrgående riktning strax söder om Glumslöv. Såväl polis som räddningstjänst och ambulans ryckte ut till platsen.

I den ena bilen färdades tre män i 20-årsåldern som avvek till fots från olycksplatsen. Flera polispatruller följde efter männen, bland annat med hjälp av hund. De hittades en stund senare vid en går i närheten.

De tre männen misstänks för obehörigt avvikande från olycksplats och för ringa narkotikabrott. De är nu frihetsberövade för vidare kontroll.

Den person som färdades i den andra bilen blev, enligt polisen, inte skadade vid olyckan.

Inrikes

Uppgifter: Regeringen vill få mer makt

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.
Fotograf: Ali Lorestani/TT
Inrikes
Inrikes För att bekämpa coronasmittan vill regeringen ha kraftigt utökade maktbefogenheter, rapporterar Expressen. Ett utkast till lagrådsremiss har tagits fram som regeringen vänt sig till oppositionen för att få stöd för.

Regeringen vill att den nya lagen införs genast och ska gälla i tre månader. Syftet är kunna fatta snabba beslut kopplade till pandemin utan att först vända sig till riksdagen.

Det kan bland annat handla om begränsningar av folksamlingar och nedstängning av köpcentrum och andra handelsplatser. Regeringen vill även kunna fatta beslut om att stänga barer, nattklubbar, gym, kaféer och sportanläggningar.

Det kan också röra begränsningar för transporter och tillgången till infrastruktur som hamnar, flygplatser samt buss- och järnvägsstationer.

Men Moderaterna (M) har i sitt svar, som Expressen tagit del av, invändningar och varnar för att "betydande makt förskjuts från riksdagen till regeringen" samt för att beslut kan komma att fattas som är "mycket ingripande för enskilda".

”I praktiken kommer det innebära en möjlighet för regeringen att genom förordning besluta om sådant som normalt skulle kräva lagstiftning från riksdagen”, skriver M.

Partiet kräver nu att regeringen ändrar sitt förslag så att riksdagen får vetorätt. Partiet går med på att regeringen får utökad makt att fatta nödvändiga beslut som får effekt direkt.

Men besluten ska då genast automatiskt prövas i riksdagen i efterhand. Säger riksdagen nej ska förordningen sluta att gälla, skriver partiet.

Kultur och nöje

Sweden Rock överväger datumbyte

Sweden Rocks festivalledning överväger ett datumbyte för festivalen. Arkivbild.
Sweden Rocks festivalledning överväger ett datumbyte för festivalen. Arkivbild.
Fotograf: Hanna Franzén/TT
Kultur och nöje

Arrangörerna bakom Sweden Rock Festival överväger att förlägga festivalen vid ett annat datum än tidigare planerade 3–6 juni, skriver Aftonbladet.

Ett definitivt besked om hur, var och när festivalen ska äga rum dröjer av logistiska skäl, meddelar festivalledningen i ett uttalande på evenemangets hemsida.

Senast i mitten på april ska situationen ha klarnat.

"Eftersom det är så många inblandade (artister, crew, medarbetare, leverantörer, samarbetspartners, myndigheter med flera) och det finns så många olika frågeställningar att genomlysa, så ber vi om förståelse för att vi behöver lite mer tid", säger festivalledningen.

Band som Guns N' Roses, In Flames, Opeth, Nightwish och Blue Öyster Cult är bokade till festivalen.

Inrikes

Anhöriga trotsar besöksförbud hos äldre

I Östersunds kommun har anhöriga trotsat besöksförbudet och tvingat sig in på äldreboenden. Arkivbild.
I Östersunds kommun har anhöriga trotsat besöksförbudet och tvingat sig in på äldreboenden. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes

För några dagar sedan infördes ett nationellt totalförbud mot besök på äldreboenden. Men i Östersunds kommun har anhöriga tvingat sig in på boenden, rapporterar SVT Nyheter Jämtland.

– Det är vid några tillfällen som det har skett, säger Anders Wennerberg, kommundirektör i Östersund.

Han är bekymrad och säger att personalen inte handgripligen kan stoppa anhöriga från att komma in, utan att de uppmanas att ringa polisen.

– Jag vet inte om det har skett, säger Anders Wennerberg.

Han säger att kommunen måste diskutera frågan om att sätta in vakter vid boendena om anhöriga inte respekterar besöksförbudet.

Wennerberg påpekar att alla boenden har lokala nätverk och teknisk utrustning. Om anhöriga vill ha videosamtal med boende hjälper personalen till, säger han.

Kultur och nöje

Sweden Rock Festival kan flyttas fram

Kultur och nöje
Festival Sweden Rock Festival skulle ha dragit igång om idag två månader. Coronapandemin gör det tveksamt om det kommer att vara möjligt. Nu undersöker man möjligheten att flytta fram festivalen.

Det är festivalledningen själva som berättar om arbetet i en uppdatering på Sweden Rock Festivals hemsida.

“Liksom resten av världen följer vi utvecklingen av Covid-19-epidemin och dess följder med förskräckelse”, skriver man.

Under de senaste veckorna har man arbetat för att kunna flytta fram festivalen. Man ber om överseende för att det arbetet tar tid på grund av att det är så många inblandade. Förutom artisterna och deras medarbetare och festivalens egen personal handlar det om leverantörer, samarbetspartners, myndigheter och så vidare.

“Vi ber också om förståelse för att vi inte kan kommunicera några detaljer kring detta förrän vi har fått klart för oss vad som är möjligt att göra och inte.”

Senast i mitten av april utlovar man mer information om vad som händer med årets festival.

Inrikes

Långt till toppen av smitta på äldreboenden

Anders Wallensten är biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Anders Wallensten är biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Fotograf: Ali Lorestani/TT
Inrikes
Inrikes Covid-19 har upptäckts på vart fjärde äldreboende i Stockholms län.
Totalt handlar det om hundratals smittade äldre – och den förväntade toppen av smitta på boendena är ett par veckor bort.

Omkring 16 000 personer bor på cirka 400 särskilda boenden för äldre i Stockholms län. På 100 av boendena har en eller flera äldre blivit smittade med coronaviruset, totalt 3,1 procent av de boende, enligt uppgifter från Region Stockholm rapporterar SVT Nyheter. Det handlar alltså om nära 500 personer.

Regionen uppger inte hur många personer på boendena som har avlidit eftersom de uppgifterna rapporteras in med en fördröjning till Smittskydd Stockholm. Men vårdbolaget Familjeläkarna, som ansvarar för läkarvården på närmare hälften av äldreboendena i Stockholms län, uppger att omkring 250 personer har smittats och att 50 har avlidit på företagets boenden.

Region Stockholm klargjorde på torsdagskvällen att en konstant ökning av det allmänna vårdbehovet väntas fram till i mitten av april – och att den tiden kommer att bli tuff.

Förskjutet bakåt

Christoffer Bernsköld är regionens samordnare för all vård utanför akutsjukhusen, som närakuter, hemvård samt äldreboenden. Han sade att regionen och kommunerna har förstärkt vårdinsatserna på boendena.

Han pekar på att toppen för vården på äldreboendena specifikt väntas infalla något senare än i regionen i stort.

– Den är förskjuten några dagar bakåt mot hur den allmänna kurvan ser ut, så vi förväntar oss och planerar för att vi kommer att behöva göra fler insatser av läkare i våra särskilda boenden, sade Bernsköld till TT.

Färre i Västra Götaland

Även i Västra Götalandsregionen finns fall av covid-19 på äldreboenden, men än så länge inte alls lika många.

– Vi har väldigt många äldreboenden och det är inte så att alla har smittade personer. Men vi har sett det på ett antal och det är precis det som vi inte ville se, säger Thomas Wahlberg, chef för smittskyddet i regionen.

TT: Hur många fall och boenden handlar det om?

– Antalet fall kan jag inte säga, men vi har ett tiotal boenden där vi har personer som blivit sjuka. Men totalt har vi ju några hundra boenden, säger Wahlberg.

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger att den statliga myndigheten kan bistå med råd och experthjälp, men att mycket ligger också på privata vårdgivare, kommuner och regioner.

"Jobba individuellt"

Han påpekar att ett besöksförbud finns på alla boenden, och på frågan om vad mer som kan göras svarar Wallensten:

– Det är att verkligen jobba individuellt på boendena med rutiner om skydd och hur man hanterar sjuka och minskar risken för att smittan kommer in via personalen eller liknande. Det är väl där man måste jobba ännu hårdare.

TT Kom besöksförbudet för sent?

– Vi hade ju redan gått ut med en stark avrådan från besök i äldrevården och exakt hur stor skillnad det blir jämfört med ett förbud är väl svårt att utreda, och det finns ju andra vägar in, svarar Wallensten.

På torsdagen visade en kartläggning av Sveriges Radio att det finns bekräftade eller misstänkta fall av coronaviruset på äldreboenden i var tredje kommun.

Inrikes

Inga åtgärder efter krismöte i Stockholm

Med anledning av coronaviruset råder det totalförbud för besök på äldreboenden i Sverige. Arkivbild.
Med anledning av coronaviruset råder det totalförbud för besök på äldreboenden i Sverige. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Stockholms stads äldrenämnd och krisledningsnämnd, där åtta politiska partier finns representerade, träffades på fredagen för att diskutera smittspridningen av coronaviruset på äldreboenden.

Initiativ till mötet hade tagits av Socialdemokraterna som hade hoppats att nämnderna skulle besluta om ytterligare åtgärder för att stoppa den oroväckande utvecklingen kring corona på Stockholms äldreboenden och inom hemtjänsten.

Men enligt det socialdemokratiska oppositionsborgarrådet Karin Wanngård ledde mötet inte till några konkreta förslag eller beslut.

– Den allvarliga upprinnelsen till det här var bland annat missar i statistiken tidigare i veckan angående antalet äldreboenden som hade fått smitta. Efter mötet kan jag tyvärr konstatera att de inte kommer att ta in någon stadsövergripande statistik och det innebär att man helt enkelt inte vet hur många äldreboenden som är drabbade. Och det är jätteallvarligt, säger Karin Wanngård.

Motiveringen från den politiska majoriteten i staden (M, L, MP, C och KD) för att inte införa stadsövergripande statistik över smittade äldreboenden var, enligt Wanngård, att siffrorna ändras så fort.

– Det har jag jätterespekt för men då får man gör likt det Folkhälsomyndigheten gör. Man får bestämma sig för ett klockslag per dygn då statistiken gäller för 24 timmar framåt och sedan har man nya siffror. Man måste ju ändå vara intresserad av att ha koll på läget, säger Karin Wanngård.

Socialdemokraterna framförde också sitt krav på att man ska övergå till obligatorisk så kallad kohortvård där smittade omedelbart sätts i karantän och att specifik personal arbetar endast med de smittade. Men inte heller där fick partiet gehör.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktig sammansättning av partier i majoritet.

Inrikes

Dubblad lön för anställda på intensiven

Informationsskyltar för coronapatienter vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Arkivbild.
Informationsskyltar för coronapatienter vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Anställda på intensivvårdsavdelningarna i Stockholm får fördubblad lön – och utökad arbetstid.
Det är resultatet av att ett så kallat krislägesavtal aktiveras, vilket aldrig tidigare skett.

På fredagen rapporterade Region Stockholm ytterligare 25 dödsfall i covid-19. Hittills har 204 personer i länet avlidit i sjukdomen, som orsakas av coronavisuset. Samtidigt intensivvårdas 157 patienter vid regionens akutsjukhus. Sjukhusen, som på torsdagen redan hade utökat intensivvårdskapaciteten med över 160 procent, har fått i uppdrag att öka kapaciteten ytterligare.

Krislägesavtalet ger längre arbetsdagar och högre ersättning till vårdpersonalen. Aktiveringen av avtalet sker genom arbetsgivarorganisationen Sobona och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Beskedet kommer efter en begäran på torsdagen av Region Stockholm.

Betalt för mödan

Vårdförbundet bedömer att var det rimligt att aktivera krisavtalet.

– Vi som organisation såg att på flera av intensivvårdsavdelningarna arbetar personalen redan 48 timmar i veckan, om inte mer. Det var så nära krisavtalet som det kan vara. Och då ska de få betalt för det arbete de utför, säger Gunilla George, ordförande på Vårdförbundet i Stockholm, till TT.

Enligt avtalet kan personal förflyttas till andra regioner där det finns ett större behov av förstärkning. Det är dock inte aktuellt i dagsläget, enligt Gunilla George.

Tobias Baudin, förbundsordförande på Kommunal, berättar att många av fackets medlemmar vittnar om att det redan är tufft. Samtidigt märker de också av en ökning av sjukskrivningar inom sjukvården.

– Jag känner en oro för medlemmarnas hälsa och för den psykosociala arbetsmiljön. Nu bryter man mot svensk lagstiftning och det ska kosta arbetsgivaren rejält, så det är bra att medlemmarna får högre lön när de jobbar mer, säger Baudin till TT.

48 timmars arbetsvecka

Det är alltså första gången som den här typen av avtal aktiveras. Beslutet innebär att det ordinarie arbetstidsmåttet höjs till 48 timmar per vecka. Dessutom kan en särskild nödfallsövertid tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.

"Under ett akut krisläge, där det gäller att säkra personalförsörjningen för att kunna vårda sjuka och rädda liv, behövs en ökad flexibilitet för arbetsgivare och anställda", kommenterar Ulf Olsson, vice ordförande i Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.

Hur länge avtalet kommer att gälla är oklart.

– Avtalet gäller till dess att man fattar beslut om att avaktivera det och det gör man när man konstaterar att krisläge inte råder längre, säger Jeanette Hedberg.

FAKTA

Fakta: Krisavtal

Månadslön eller timlön utges. Därutöver utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.

Krisersättningen förhöjs till 150 procent av lönen per timme vid uttag av särskild nödfallsövertid.

Arbetstidslagen har ersatts av bestämmelser i kollektivavtalet som är specialanpassade utifrån krissituationen.

Det ordinarie arbetstidsmåttet är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om max fyra veckor.

En särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.

Anpassade regler för dygns- och veckovila.

Källa: Sveriges Kommuner och Regioner

Sport

Max fem personer på norska fotbollsträningar

'Inte ta bollen med händerna och undvika att nicka' är en av reglerna från det norska fotbollsförbundet under coronapandemin. Arkivbild.
"Inte ta bollen med händerna och undvika att nicka" är en av reglerna från det norska fotbollsförbundet under coronapandemin. Arkivbild.
Fotograf: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix/TT
Sport
Sport Svenska fotbollförbundet säger att det är fritt fram att spela träningsmatcher.
I Norge är reglerna tuffare. På träning får det max vara fem personer per grupp och inga närkamper är tillåtna.

I Sverige har turerna gått hit och dit inom fotbollen. Till slut landade Svenska fotbollförbundet i att det är okej att spela träningsmatcher. Detta trots att Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson sagt till TT att han inte kunde se att matcher inom lagidrotter var förenliga med Folkhälsomyndighetens råd om att undvika närkontakt.

Nu har Norska fotbollsförbundet, i samråd med Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, satt upp ett antal regler för hur fotbollen i landet ska förhålla sig till träning under coronapandemin.

De norska fotbollsreglerna i punktform:

1) Det bör finnas en vuxen närvarande per grupp.

2) Inte vara fler än fem per grupp: Fyra spelare och en tränare/ledare/vuxen.

3) Alltid hålla två meters avstånd eller mer.

4) Det är inte tillåtet med aktiviteter där spelarna kämpar om bollen eller på annat sätt är i fysisk närkontakt med varandra.

5) Kom ihåg att bollen är en potentiell smittokälla och måste rengöras med tvål före och efter användning.

6) Inte ta bollen med händerna och undvika att nicka.

7) Koner och annan utrustning bör hanteras av en och samma person under hela övningen.

8) Delade omklädningsrum ska inte användas.

9) Kom ihåg bra hygienrutiner samband med aktiviteten, god tillgång till handsprit och rutiner för grundlig tvätt av händer före och efter aktiviteten.

NÄSTA ARTIKEL