Sport

IFK Malmö starkast i Malmöderbyt

Sport
Sport FOTBOLL Jonathan Ahlbäck Ikonen tvåmålsskytt mot Prespa Birlik.

- Jag är betydligt gladare den här veckan. Ett stort steg framåt och hur rättvist som helst, konstaterade Roger Nilsson, en av tränare i ”di gule”.

- Vi var oerhört sårbara defensivt mot LB07, men nu tätade vi ihop försvarsspelet som fungerade utmärkt. Prespa hade ingenting förutom målet som kom på ett fantastiskt skott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Kritisk mot Uefabeslutet: Säger att vi ljuger

Förbundskapten Janne Andersson och Robin Quaison under en landslagsträning. Arkivbild.
Förbundskapten Janne Andersson och Robin Quaison under en landslagsträning. Arkivbild.
Fotograf: Christine Olsson/TT
Sport
Sport Robin Quaison har kritiserat Uefa som inte straffade Rumänien för supportrarnas rasistiska påhopp mot honom och Alexander Isak.
Nu får han stöd av förbundskaptenen.
– Uefa säger indirekt att vi ljuger, säger Janne Andersson.

Bara några dagar efter EM-kvalmatchen i Bukarest beslutade Europeiska fotbollsförbundet Uefa att fria Rumänien från anklagelserna om rasism riktade mot Alexander Isak och Robin Quaison.

Detta kritiserade Quaison i en intervju med Svenska fotbollförbundet häromdagen.

– Uefa frågade oss och vi berättade vad som hänt. Signalen de skickar till mig är att jag och Alex ljuger och det är inte okej för mig, sade Quaison.

Janne Andersson stöttar sina spelare.

– Det Uefa säger indirekt, genom att inte göra några åtgärder, är att vi ljuger. Att det inte var som Alex och Robin har beskrivit det. Det är den tolkning jag gör, säger Andersson till Dagens Nyheter.

Han tycker också att det är ett märkligt system att Svenska fotbollförbundet inte anses vara en part i målet och därför inte får reda på varför Uefa tog beslutet att fria Rumänien.

– Om det är vi, våra spelare, som blir kränkta är det jättemärkligt att vi inte är en part i målet. Det måste vara ett helt unikt system att det kan få vara på det sättet, säger Andersson.

Sport

STCC-premiären skjuts upp

STCC-premiären på Ring Knutstorp skjuts upp. Det kommer att dröja innan bilarna åter är ute på banan. Arkivbild.
STCC-premiären på Ring Knutstorp skjuts upp. Det kommer att dröja innan bilarna åter är ute på banan. Arkivbild.
Fotograf: Stefan Jerrevang
Sport
Sport STCC-premiären på Ring Knutstorp skjuts upp.
– Vi hoppas kunna återkomma efter påsk med besked om en reviderad kalender, säger STCC-promotorn Mikael Bern till TT.

Det är en tradition för STCC att inleda årets serie på skånska Ring Knutstorp. Men loppen som var planerat till den 15–16 maj kommer att skjutas upp. Målet är att mästerskapet ska bli av och köras längre fram under året.

– Vi kommer att köra tävling. Frågan är bara när och hur. Men vi måste ut och åka för allas skull. Att man ställer in helt, det finns inte på kartan, säger Fredrik Lestrup, teamchef för Lestrup Racing Team.

Resa sig på nytt

Efter konkursen i mars 2019 blev förra säsongen ett mellanår. Nu var det tänkt att STCC skulle resa sig och på nytt erbjuda motortävlingar med hög klass.

Så kom coronaviruset och slog kalendern i spillror.

– Det här är som en skräckfilm. Vem hade kunna tänka att världen skulle stänga ner i tre månader? säger Magnus Öhrström, vd för Ring Knutstorp.

Bakom kulisserna har det pågått en frenetisk diskussion mellan STCC, promotorn, teamen och supportklasserna.

Inte utan publik

Många team befarade att man skulle försöka köra tävlingar utan publik.

– Man kan inte genomföra det utan publik. Det är bättre att vänta och genomföra det på riktig. Det kommer en tid efter corona, säger Fredrik Lestrup.

Nu väntar alla på att besked från STCC när serien kan tänkas komma igång.

– Ska vi flytta tävlingen vill jag flytta den till i höst, säger Magnus Öhrström.

– Tidigast i sommar någon gång tycker jag man ska sätta igång och så kör vi varannan helg fram till oktober, säger Fredrik Lestrup.

Besked lär komma snart, kanske redan efter påskhelgen.

Trots att starten skjuts upp tillkännagavs i dag nya förare. Både Robert Dahlgren och Mikaela Åhlin-Kottulinsky återvänder och kör ytterligare en säsong för PWR Racing.

Fler förare lär dessutom vara på väg in.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky är klar för sin fjärde säsong i serien och Robert Dahlgren kommer att försöka försvara sin mästartitel.
Mikaela Åhlin-Kottulinsky är klar för sin fjärde säsong i serien och Robert Dahlgren kommer att försöka försvara sin mästartitel. Fotograf: Joakim Åström/PWR

Sport

Uefas varning: Kan utesluta klubbar ur CL

Krepin Diattas Club Brygge kan uteslutas från Champions League om klubben utses till belgiska mästare i förtid. Arkivbild.
Krepin Diattas Club Brygge kan uteslutas från Champions League om klubben utses till belgiska mästare i förtid. Arkivbild.
Fotograf: Lefteris Pitarakis/AP/TT
Sport
Sport Lag vars nationella ligor avslutas i förtid kan bli utslängda från Champions League.
Det bekräftas av Uefa.
"Att stoppa tävlingar borde verkligen vara den sista utvägen", meddelar det europeiska fotbollsförbundet enligt AFP.

På torsdagen kom beskedet från Belgien att man vill avsluta ligaspelet och att serieledande Club Brygge därmed skulle bli mästare.

Ett sådant beslut kan dock få konsekvenser för den belgiska storklubben.

I vanliga fall belönas ligamästaren i landet med en direktplats till Champions Leagues gruppspel – men beslutet att bryta ligan och låta den nuvarande tabellen gälla som slutgiltig faller inte Uefa i smaken.

"Avgöras på planen"

En sådan åtgärd ska endast vidtas när det bedöms saknas utrymme i kalendern för att avsluta säsongen. Om det bedöms att så inte är fallet i Belgien kan Club Brygge uteslutas från Champions League kommande säsong.

Uefa har tillsammans med de europeiska klubbarnas intresseförening ECA och European Leagues intresseorganisation som företräder de europeiska ligorna i ett öppet brev skrivit att man jobbar på möjligheten att avsluta ligaspelen i juli eller augusti.

"Det är av största vikt att även störda evenemang, som den här epidemin orsakat, inte hindrar våra tävlingar från att avgöras på planen. Detta i enlighet med reglerna och att alla sporttitlar delas ut baserat på resultat", står att läsa i brevet.

Belgiska ligan ifrågasätter

Vidare meddelas att det finns en stark tro på att fotbollen kan återupptas de kommande månaderna och att beslut som leder till att ligorna bryts i det här läget inte kommer att rättfärdigas.

"Uefa reserverar sig rätten att bestämma vilka klubbar som har rätt att delta i Uefas klubblagstävlingar 2020/2021", skriver man.

Uefa har nu gett arbetsgrupper i uppdrag att utreda de juridiska och finansiella konsekvenserna av coronakrisen och komma fram med en ny matchkalender. Förhoppningen är att detta ska vara slutfört i mitten av maj.

Enligt nyhetsbyrån AFP har den belgiska ligan på fredagsmorgonen haft "konstruktiva diskussioner" med Uefa och "ifrågasatt varje strategi som skulle tvinga en liga att fortsätta i den nuvarande hälsokrisen".

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Sport

Fritt fram för träningsmatcher

Träningsmatch mellan Höörs IS och Löberöds IF.
Fotograf: Lola Nilsson
Sport
FOTBOLL Direktiven har varit många och gått i olika riktningar. Tolkningar, råd, förbud, uppmaningar och beslut har växlat från dag från dag. Nu har i alla fall Skåneboll satt ner foten och bestämt sig för att säga ja till träningsmatcher men nej till allt vad serie- och tävlingsmatcher heter.

Förvirringen har de senaste dagarna varit nära nog total i den skånska, och för alla del även den svenska, fotbollen.

På sin egen hemsida gick på fredagen det skånska fotbollförbundet ut med en fullskalig information om hur beslutsprocessen gått i dessa coronatider. Här förklarar Skånebolls styrelse hur de behandlat denna komplexa fråga och på vilka grunder de fattat sina olika beslut. De konstaterar att utgångspunkten varit att följa de rekommendationer och förordningar som regering och myndighet meddelat. Beskedet som gäller är att allt serie/tävlingsspel ställs tills vidare in.

Erikssons sa ja och nej

Så sent som på torsdagskvällen gjorde Björn Eriksson, ordföranden i RF, Riksidrottsförbundet, ett utttalande som plötsligt kastade en ny skugga över fotbollen. Till TT sa han enligt följande:

- Riksidrottsförbundet står fast vid sin tolkning att träningsmatcher i lagidrotter inte är okej under coronapandemin. Träna: ja. Matcher: nej.

På fredagsförmiddagen kom en helt annan uppmaning från det svenska fotbollförbundet. Här berättade SvFF om sina uppdaterade riktlinjer, vilka kortfattat gick ut på att inte heller fortsättningsvis tillåta tävlingsspel men att det är okej att träna och ha fysisk kontakt och spela matcher utom tävlan.

Det är utifrån detta resonemang som Skåneboll också ska förhålla sig. På sin hemsida skriver de "att serie/tävlingsmatcher i nuläget inte går att genomföra i någon ålder som förbundet administrerar men att föreningar kan spela träningsmatcher om det sker utifrån Skånes FF:s rekommendationer".

- Så nu är det upp till var och en om de vill spela träningsmatch. Man kan om man vill, konstaterar Peter Ekvall.

Matcher redan i helgen

Han tror att denna möjligheter kommer att utnyttjas redan denna helg:

- Inte så många, men säkert några.

- Men vi vill att lagen ska försöka hålla sig lokalt och plocka bort längre resor. Vi uppmanar lag att stanna inom kommunen eller korsa max en kommungräns. Lag från Malmö ska inte åka till Kristianstad eller Hässleholm eller vice versa. Det känns onödigt.

Nytt ungdomsbesked

Ekvall betonar vidare att beskedet som tidigare gått ut, att ungdomsserierna skulle starta enligt ursprunglig plan i april men som en träningsserie under våren och en tävlingsserie under hösten, inte gäller.

- Vi håller på att plocka bort alla ungdomsserieprogrammen. Bara vanliga träningsmatcher får spelas.

Skåneboll lägger i sin fredagsskrivelse ut resultatet av den enkät som gick ut till föreningarna med frågan om när de helst ville starta årets serier. Av 176 svarande föreningar ville 56,3 procent ha seriestart den 4 april, 10,2 procent önskade spelstart den 21 maj och resterande 33,5 procent i juni.

Sport

Fasth stannar i Växjö

Viktor Fasth. Arkivbild.
Viktor Fasth. Arkivbild.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Sport

Viktor Fasth har skrivit på för ytterligare en säsong i SHL-laget Växjö. Det blir hockeymålvaktens sjunde i klubben. Han återvände till Växjö 2017 efter en tid i KHL.

"Sättet förra säsongen slutade på får oss alla att känna att vi har "unfinished business", säger 37-åringen om att SHL-säsongen inte spelades klart på grund av coronakrisen.

Sport

Lennart Johanssons pokaler auktioneras ut

Lennart Johansson. Arkivbild.
Lennart Johansson. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Sport

Minnessaker från Lennart Johanssons liv inom fotbollen går nu under klubban. Det är Bukowskis som säljer bland annat pokaler, medaljer och minnesmärken från OS, Internationella fotbollsförbundet och Europeiska fotbollsförbundet.

Johansson, som gick bort i fjol vid 89 års ålder, var ordförande i Svenska fotbollförbundet 1985-1990 och ordförande i Europeiska fotbollsförbundet 1990-2007.

Sport

Dansk ersätter Axnér i Lugi

Marc Uhd, till vänster. Arkivbild.
Marc Uhd, till vänster. Arkivbild.
Fotograf: Vidar Ruud/NTB Scanpix/TT
Sport

Lugi har hittat en ersättare till tränaren Tomas Axnér, som ska bli förbundskapten för de svenska handbollsdamerna.

Det är dansken Marc Uhd som närmast kommer från norska Nærbø och blev vald till Årets tränare i Norge i fjol. 33-åringen har skrivit på för två år.

"Marc är bra på att ta människor, han är bra på att utveckla unga talanger och framför allt vågar han spela med dem. Detta är de främsta egenskaperna som gjorde att valet föll på just honom", säger Lundaklubbens sportchef Kenneth Andersson i ett pressmeddelande.

Lugis herrlag blev sjua i grundserien, som stoppades på grund av coronaviruset med en omgång kvar att spela.

Sport

Klart med ny tränare i Lugi

Marc Uhd (till vänster) är klar som ny tränare för Lugis herrar. Här tillsammans med Steffen Stormo Stegavik, en av nyckelspelarna i det norska Naerbö som dansken Marc Uhd tränat denna säsong.
Fotograf: Vidar Ruud
Sport
HANDBOLL En dansk 33-åring som blivit vald till årets tränare i Norge. Där har ni en kort beskrivning på Marc Udh, Lugis herrtränare de två närmaste säsongerna.

Marc Uhd kommer närmast från norska Naerbø. I ett pressmeddelande berättar Lugi att de upprättat ett tvåårskontrakt med Tomas Axnérs ersättare.

Den 33-årige dansken har jobbat i det danska förbundet med olika ungdomslandslag och talangprojekt utan att vara huvudansvarig för något landslag har han ingått i tränarteamen. Marc var assisterande tränare och talangchef i Ribe-Esbjerg i den danska högstaligan 2016 fram till halva 2018, då han fick ta över huvudansvaret.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL