Höör

Föräldrar får stå för blöjor trots ny dom

Det blir inga gratisblöjor trots domen i kammarrätten. Foto: Pontus Lundahl/TT/Arkiv
Höör
Höör Ska kommunerna erbjuda blöjor till förskolebarn? Ja, menade kammarrätten i rättsfallet där Värmdö kommun krävde en privat förskola på vite eftersom förskolan inte erbjöd blöjor. Trots utfallet väljer Höörs kommun att hålla fast vid att inte erbjuda blöjor.

– Vi menar att kommunerna fortfarande kan bestämma över den här frågan själva, säger ordförande Jörgen Ekman (L) efter att frågan varit uppe som en informationspunkt på senaste barn- och utbildningsnämnden.

Det blev en del rubriker i rikspressen i december förra året när domen i Värmdömålet fastställdes i och med att Högsta förvaltningsdomstolen inte tog upp ärendet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Fler barn i skolan den här veckan

Höör
Höör Fler barn har närvarat i kommunens skolor och förskolor jämfört med förra veckan. Det visar en sammanställning från barn- och utbildningsförvaltningen.

I Höörs kommunala skolor och förskolor finns totalt 2 300 barn inskrivna. Förra veckan var 900 barn frånvarande från de olika verksamheterna.

- Den här veckan har vi sett en minskning när det gäller frånvaron. Cirka 600 barn har varit frånvarande, säger Jörgen Ekman (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Reglerna inom skolan skiljer sig inte från övriga samhället vad gäller personer som känner sig sjuka.

- Känner man sig hostig eller snörvlig så måste man gå hem eller hålla sig hemma, säger Susanne Andersson (M), förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Vi är redo

Skulle ett besked komma framöver gällande stängda skolor och distansundervisning är beskedet från Jörgen Ekman att Höörs kommun är redo för ett sådant åtagande.

- Vi är redo. Det finns en hel del personal med kompetens för hur man bedriver undervisning digitalt, säger han.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Höör

Vardagshjälte bjuder 130 personer på smörgåstårta

Lena Johansson på Café Old Fashion hjälper Lars Frostemark att fixa smörgåstårta till Höörs äldre. Smörgåstårtan? Ja, den var vid Skånskans besök inte riktigt klar.
Fotograf: Tobias Lagerholm
Höör
Höör Höörsbon Lars Frostemark har tröttnat på att coronaviruset lägger en våt filt över hela världen. Med hjälp av Lena Johansson på Café Old Fashion fixar han därför smörgåstårta till alla boende och personal på Höörs äldreboenden. På fredagen levererades den första tårtan. - Att göra något för andra ger de bästa känslorna, säger han.

Till vardags jobbar Lars Frostemark som fastighetsstrateg inom Höörs kommun. Precis som alla andra har han påverkats av situationen med coronaviruset.

Underbetald personal

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Coronaviruset

Kalvinknatet skjuts upp – nya datum klara

Barn och vuxna som springer.
Bilden är från förra årets lopp i Hässleholm.
Fotograf: Carl-Johan Bauler
Skåne
Malmö
Hässleholm
Vellinge
Sjöbo
Lund
Staffanstorp
Eslöv
Höör
Skåne Kalvinknatet, loppet som i år vänder sig till barn födda mellan 2009 och 2017, har skjutits upp med anledning av coronavirusets framfart. Nya givet är augusti och september.

Mikael Gamm

Kalvinknatet arrangeras av MAI och Skånemejerier tillsammans med lokala idrottsklubbar i Skåne, Blekinge, Småland och Halland.

Sträckan varierar från 300 till 1500 meter beroende på åldersgrupp.

Syftet med loppet är att få barn och unga att röra på sig och må bra.

Nya datum satta

Först ut i Skåne är Malmö/Bulltofta på det nya datumet 15 augusti. 19 augusti är dagen som gäller för Staffanstorp, och dagen därpå fylls Lund av motionerande barn.

23 augusti går loppet av stapeln i Trelleborg, och tre dagar senare är skådeplatsen Eslöv. 27 augusti är datumet som gäller för Hässleholm och tre dagar senare står Höllviken på programmet.

Första dagen i september, tillika dagen då portarna slås upp på Hogwarts i Harry Potter-böckerna, är det Lommas tur. 3 september är det dags för Höör och 8 september är dagen som gäller för Landskrona.

Det nya datumet som gäller för Sjöbo är 15 september, och loppet går i mål den 20 september när Malmö/Tallriken är den geografiska placeringen.

Höör

Nya riktlinjer på vårdcentralen

Höör
Höör

Vårdcentralen ändrar sina rutiner i samband med coronavirusets spridning i samhället. Framöver erbjuder man bara bokade besök. Vårdcentralen i Höör kan i dagsläget inte ta emot drop in-besök till sin mottagning. Detsamma gäller blodprovstagning eller om en besökare vill kontrollera sitt blodtryck.

Man kan i vanlig ordning boka tid för provtagning via telefon eller 1177.se. Om man har övre luftvägsbesvär kan man ringa vårdcentralen och boka tid. Man hänvisas då till en mottagning som är avskild från övriga vårdcentralen. Akuta ärenden och olycksfall hänvisas till ambulansintaget.

Höör

Stor sökinsats efter beväpnad man i Fogdaröd

Höör
HÖÖR Det kom ett larm till polisen om att en man med ett vapenliknande föremål i handen rörde sig i trakterna av Fogdaröd på torsdagskvällen.

Det var ett vittne som larmade polisen vid 19.40-tiden. Flera polispatruller skickades till platsen och letade efter den misstänkte vapenmannen.

- Vittnet sade att en man med ett vapenliknande föremål i handen hade synts i Fogdarödsområdet. Ett flertal patruller skickades dit, säger Anna Johansson, kommunpolis i Höör.

Trots ett stort sökpådrag hittades inte mannen, och insatsen avblåstes efter en stund.

- Den misstänkte mannen hann avvika innan polisen kom fram, och kunde inte anträffas trots en större sökinsats, säger Anna Johansson.

Polisen har upprättat en anmälan om vapenbrott.

Höör

Konstförening ställer in utställning i april

Höör
Höör

Med anledning av den senaste tidens händelseutveckling angående coronavirus så har konsthallen stängt lördagen den 28 mars och den 4 april.

Nästa utställning med verk av Silvia Wieser, som skulle pågå mellan 18 april och 17 maj är inställd och visas istället under hösten.

Precis som Skånska Dagbladet berättat tidigare är dessutom Konstrundan Mittskånes utställning i konsthallen i påsk inställd, skriver Susanne Thelin, vice ordförande i Höörs konstförening i ett pressmeddelande.

Höör

Kommunanställda får extra trivselpeng till luncher

Höörs kommunalråd Johan Svahnberg (M) lanserar flera åtgärder för att stötta den hårt prövade besöksnäringen i kommunen.
Fotograf: Foto: Erika Dahlin Jönsson/Arkiv
Höör
Höör Ringsjö Värdshus har redan tvingats kasta in handduken och flera andra företag inom Höörs turistnäring kämpar med likviditetsproblem. Nu drar Höörs kommun sitt strå till stacken med olika lättnader för verksamheter inom besöksnäringen.

Det är kommunalrådet Johan Svahnberg (M) som tagit initiativ till paketet som ska underlätta för lokala företag. Formellt ska förslaget som plockats fram godkännas på kommunstyrelsens sammanträde i nästa vecka. Även tillstånds- och tillsynsnämnden måste godkänna förslaget på sitt sammanträde 1 april.

Slopar kontrollavgifter

Anledningen är coronavirusets effekter på ekonomin och turistnäringen där en del företagare i kommunen rapporterar om ett tapp på över 90 procent av omsättningen (se sidoartikel). Nu föreslår Johan Svahnberg flera åtgärder.

Kommunen ska inte ta ut någon avgift under året gällande årlig kontroll för hygienlokaler för företag och stiftelser. Man slopar också avgifterna gällande livsmedelskontroll för företag och stiftelser som är verksamma inom besöksnäringen.

Likadant gäller avgifter för årlig alkoholtillsyn, uteserveringar eller nya serveringslokaler. Slutligen tar kommunen bort kostnader som företag måste betala för uteserveringar, reklamskyltar och skyltvaror utanför butiker när det gäller allmän platsmark.

Berör 50 företag

Samtliga borttagna avgifter gäller för 2020 och berör cirka 50 företag. Totalt handlar det om 400 000 kronor i företagslättnader.

Johan Svahnberg hoppas också få igenom att en extra trivselpeng på 300 kronor ska delas ut till varje anställd inom Höörs kommun. Ett bidrag som ska nyttjas inom den lokala besöksnäringen fram till den 28 april. En satsning som är värd 400 000 kronor och som motsvarar mellan 4 000 och 5 000 luncher för besöksnäringen under den kommande månaden.

- Personalen i kommunen jobbar extra hårt just nu och förtjänar något extra, säger Johan Svahnberg i ett pressmeddelande.

- Lagstiftningen begränsar vad en kommun får göra men vi gör det vi har en möjlighet att göra. Sen är jag medveten om att det här inte är lösningen för alla men det är ett sätt att bidra, säger Johan Svahnberg till SkD.

Kommunalrådet uppmanar de Höörsbor som har möjlighet att köpa en extra lunch eller hämtmat på kvällen.

- Vi har ett gemensamt ansvar att ta oss ur den här krisen.

FAKTA

Företag inom besöksnäringen

Ett företag inom besöksnäringen i Höörs kommun är ett företag eller stiftelse som driver restaurang, hotell, camping, spa, säljer specialiserad mat över disk eller utför tjänster som är förknippade med en avgift enligt kommunens taxor samt har en lokal där allmänheten stadigvarande har tillträde till. Beslutet gäller inte verksamheter som drivs eller finansieras av det offentliga. Källa: Höörs kommun

Höör

Lions ställer in påskbjörkarna

Höör
Höör

På grund av coronaviruset ställer man in utsättningen av påskbjörkar i år.

Av omtanke om medlemmarnas hälsa vill eller bör man inte samlas för att pynta björkarna, skriver Lions Club i ett pressmeddelande.

Undantaget är påskbjörkarna på torget, de kommer att sättas ut som vanligt.

De som har beställt och betalt kommer att få sina björkar nästa år om så önskas, annars kontakta Lions kassör Jan Wilborgsson.

NÄSTA ARTIKEL