Reportage

Åke – stolarnas mästare och en folkhemssjäl

Åke Axelsson i sin ateljé i Vaxholm omgiven av stolar som han har formgivit.Foto: Jessica Gow/TT
Ingen Sektion satt
Reportage Efter över 60 år i yrket är Åke Axelsson, 87 år, långt ifrån färdig. En av Sveriges främsta inredningsarkitekter berättar om kungliga uppdrag, vikten av hållbarhet och planerna på en webbshop.

När den nya boken om Åke Axelsson, skriven av Petter Eklund, landade i bokhyllorna i höstas var det inte bara en biografi över en av Sveriges mest framstående inredningsarkitekter och formgivare.

– Det är min historia, men det är också yrkets – inredningsarkitektens – historia och en berättelse om vårt samhälle under den tid jag har levt och varit verksam. Det har varit en fantastisk resa, säger Åke Axelsson.

Han föddes i småländska Urshult 1932, som ett av åtta syskon. Gården var ett självhushåll, allt familjen behövde fick de odla, producera och tillverka själva.

– Vårt samhälle har under min livstid gått från ett på vissa områden nästan medeltida samhällsklimat med totalt självhushåll, till dagens överflödssamhälle. Det var svårt att tackla fattigdomsproblemen i landet på 1800-talet, men dagens utmaning är faktiskt ännu större. Hållbarhet, det vill jag jobba med på alla sätt, säger Åke och berättar att det han främst tagit med sig från sin uppväxt är att arbeta med händerna och ta vara på resurserna.

Åke Axelsson är långt ifrån färdig med karriären. Det som står närmast på agendan är att öppna webbshop för att kunna sälja den småskaliga produktionen av möbler som snickras fram i den egna verkstaden, en dröm han har haft sedan flytten till Vaxholm på 1960-talet. I verkstaden doftar det gott av friskt trä. Vackra handverktyg sitter uppsatta på väggen i prydliga rader och snickaren Daniel Eriksson arbetar för fullt med stolar som Åke har ritat. Ryggstödet är gjort av återvunnet papper – ett av Åke Axelssons experiment för att hitta mer hållbara produktionssätt.

Han berättar om det fina med att arbeta i den lilla skalan, även om verkstaden är utrustad med många maskiner.

– Jag skulle nog kalla det vi gör här för småskaligt, industriellt hantverk snarare än bara hantverk, för att göra sådana här möbler helt för hand är numera orimligt. Den tiden och ekonomin finns inte längre. Men jag är inte så säker på att det behöver vara negativt, när man arbetar i den här skalan är det ändå mycket handpåläggning längs vägen samtidigt som vi arbetar effektivt.

Under sin över 60 år långa karriär är det just stolar Åke Axelsson har blivit mest berömd för och han har ritat över 200 olika modeller. Den vackra ateljén som ligger vid Åkes bostad i Vaxholm utanför Stockholm är fylld av stolar – på golvet, längs väggarna, i taket.

Det var som möbelsnickare han började, efter att en engagerad slöjdlärare i den småländska folkskolan skymtat en talang som borde tas tillvara och hjälpte Åke in på en utbildning för möbelsnickeri i Visby.

– Jag valde aldrig yrket, det bara blev så, säger Åke och berättar om åren på Gotland där eleverna fick tillverka möbler ritade av mästaren Carl Malmsten, som sedan såldes i Malmstensbutiken på Strandvägen i Stockholm.

Åke Axelsson gjorde ett utbyteshalvår i München, dit han åkte tåg i ett och ett halvt dygn, hela vägen från lilla Urshult dit pappan hade kört honom med hästskjutsen. Han arbetade därefter i Östervåla i ytterligare ett halvår, men kände sig sedan färdig som snickare och sökte sig in på Konstfacksutbildningen för möbler och inredning.

– Hösten 1952 klev jag in genom de stora dörrarna på Mäster Samuelsgatan 44 i Stockholm. Det var fantastiskt, då började livet om på något sätt. Jag kom in på gården, kände atmosfären och mötte kamrater som hade samma mål. De pratade om konst och arkitektur, det hade jag aldrig fått göra förut.

Sedan den höstdagen har Åke Axelsson aldrig tvekat, det är detta han är född att syssla med. Han berättar om känslan av att kliva ut i arbetslivet efter Konstfack under 1950-talet som präglades så starkt av optimism.

– Kriget var slut, och det var som att det aldrig skulle kunna komma ett krig igen. Det nya samhället skulle byggas och vi skulle inreda det. Vi fick alla jobb direkt efter skolan. Mitt första uppdrag blev att vara med och arbeta med Peter Celsing och Operakällaren och inte långt senare med nya Konstfack.

I Åkes ateljé finns stora fotografier på några av alla de projekt han har varit inblandad i. Det är restauranger, museer och kyrkor men också kungliga slottet. Åke drar fram en av stolarna han ritat till slottet. Den är klädd i textil designad av textilkonstnären Eva Rodenius.

– 1998 hade Carl XVI Gustaf varit Sveriges monark i 25 år, och då hade han önskat sig – som kung får man väl önska sig saker – ett rum på slottet som bättre motsvarande hans tid som regent. Det var ju en present från svenska folket, så han hade ingen beslutsrätt – den hade jag. Jag valde att göra ett rum som präglades av den svenska sommaren, säger Åke Axelsson.

När han ska nämna ett projekt som han är extra stolt över är det dock inte sommarängen på slottet som smäller högst. I stället väljer Åke riksdagsbiblioteket, som är inhyst i Sveriges första bankpalats i Gamla stan i Stockholm.

– Det känns viktigast, för ytterst är det ju vårt – folkets – bibliotek. Det är ovanligt för parlamentsbibliotek att hålla öppet för allmänheten, det här är ett av få i världen. Alla kan gå dit. Så jag har fått jobba för kyrkan, monarkin och folket. Det har varit fantastiskt.

Vad är det roligaste med det du gör?

- Att få skapa och se hur något växer fram, att utforma något från en idé. Produkter som fyller ett behov och som människor tycker om. Det finns en trend att jobba med exklusiva varor som kan kosta hur mycket som helst, men det har aldrig lockat mig. Jag är folkhemmets man.

Utrikes

Italien: Nedstängning förlängs in i maj

Italiens premiärminister Giuseppe Conte förlänger stängningen av det italienska samhällslivet till den 3 maj. Arkivbild.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte förlänger stängningen av det italienska samhällslivet till den 3 maj. Arkivbild.
Fotograf: Roberto Monaldo/AP/TT
Utrikes

Italiens premiärminister Giuseppe Conte har fattat det "svåra beslutet" att förlänga stängningen av det italienska samhällslivet till den 3 maj.

– Vi förlänger restriktionerna till den 3 maj , det är ett svårt men nödvändigt beslut för vilket jag tar fullt politiskt ansvar, sade Conte i ett nationellt tillkännagivande kort efter beskedet om att dödstalet i Italien stigit till 18 849.

Det senaste dygnet har 570 människor avlidit i Italien till följd av coronaviruset.

De hårda restriktionerna i Italien har bland annat inneburit stängning av stora delar av landets affärer och produktion. Stängningen var sagd att gälla till på tisdag den 14 april och trycket från handeln har varit hårt på Conte att tillåta affärsrörelserna komma i gång igen.

Men så blir det alltså inte – med några få undantag. Det kommer enligt den italienske premiärministern att bli möjligt för exempelvis bokhandlare och affärer som säljer barnkläder att öppna sina butiker redan på tisdag.

Sport

Svaret till Sverige: "Måste finnas rättvisa"

World Athletics ordförande Sebastian Coe. Arkivbild.
World Athletics ordförande Sebastian Coe. Arkivbild.
Fotograf: Hassan Ammar/AP/TT
Sport
Sport Beslutet att skjuta fram möjligheten att kvala till OS möttes av skarp kritik i Sverige.
Nu svarar det internationella friidrottsförbundets ordförande:
– Vi måste tänka på att det finns idrottare som inte kommer att kunna sätta sin fot utanför dörren på ett bra tag, säger Sebastian Coe till Dagens Nyheter.

I veckan meddelade det internationella friidrottsförbundet, World Athletics, att det fram till den 1 december inte kommer vara möjligt för aktiva att kvala in till OS i Tokyo, som är uppskjutet till sommaren 2021.

Detta för att göra det så rättvist som möjligt för världens friidrottare som vill ta sig till spelen, eftersom coronapandemin drabbar länder olika hårt beträffande tränings- och tävlingsmöjligheter.

Beskedet möttes av kritik från det svenska friidrottslandslaget – som i protest planerar att vädra sina åsikter i ett brev till både det europeiska och internationella friidrottsförbundet.

– Jag kommer att påpeka att detta beslut är olyckligt, sade förbundskaptenen Karin Torneklint till Radiosporten.

Pettersson drabbad

En av dem som drabbas är Simon Pettersson som trots att han på långfredagen satte nytt personbästa (66,93) alltså inte har kvalat in till OS i diskus, där kvalgränsen ligger på 66 meter.

I en intervju med DN redogör Sebastian Coe, ordförande i World Athletics, för hur organisationen har resonerat.

– Det här är ingen perfekt lösning, för vi lever inte i en perfekt värld. Men även om det finns aktiva som kan tävla snart så måste vi inse att det finns andra som det kan dröja länge för innan de ens kan sätta foten utanför dörren, ännu mindre resa runt och tävla. Det måste finnas ett mått av rättvisa här, säger han.

"Idrotten i baksätet"

Att fatta ett beslut som alla hade varit nöjda med vore en omöjlighet, enligt Coe – som tillägger att idrotten i ett större sammanhang kommer i andra hand under coronapandemin.

– Jag har pratat med många aktiva och de aktivas råd har kommit med en stark rekommendation till vår styrelse. Jag inser att vi inte kan vara alla till lags, men för oss handlade det här om att skapa en struktur för förbund, aktiva, tränare och tävlingsarrangörer att förhålla sig till.

Han fortsätter:

– Det finns något viktigt att tänka på här och det är den allmänna känslan och den är i det här fallet viktigare än idrotten. Jag vet att det är svårt att acceptera, men för tillfället måste idrotten sätta sig i baksätet.

Inrikes

Busch: S har svikit delar av Sverige

Socialdemokratin har svikit en del av landets medborgare, säger Ebba Busch (KD). Arkivbild.
Socialdemokratin har svikit en del av landets medborgare, säger Ebba Busch (KD). Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes

Socialdemokraterna har svikit en del av landets medborgare, menar Ebba Busch. Enligt Kristdemokraternas partiledare har regeringen inte hanterat Sveriges svåra situation till följd av coronavirusets spridning tillräckligt kraftfullt.

Av Sveriges 870 rapporterade dödsfall av virussjukdomen covid-19 är uppemot 40 procent personer som har fått vård eller annan service genom äldreomsorgen, uppger Dagens Nyheter.

– Jag blir bedrövad när jag hör det. Det här är medborgare som jag menar att socialdemokratin har svikit och delar av Sverige som socialdemokratin har glömt i sin strävan efter makten, säger Ebba Busch till tidningen.

Hon menar också att anställda inom välfärden lämnats i sticket.

– De får betala priset för att Sverige inte tog höjd för en kraftigt förvärrad situation och inte hade större beredskap för att hantera det här svåra läget tidigare, säger hon.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Inrikes

Bilderna på Johnny Depp klarade tio år i sjön

En klasskamrat kände igen Julie Rostad Bertoft på bilden som Rena Mälaren publicerat på Facebook.
En klasskamrat kände igen Julie Rostad Bertoft på bilden som Rena Mälaren publicerat på Facebook.
Fotograf: Julie Rostad Bertoft, Rena Mälaren/TT
Inrikes
Inrikes För tio år sedan tappade hon kameran i Mälaren, med bilder från mötet med Johnny Depp och en minnesvärd skolresa. Nu har de hämtats upp från sjöbotten.
– Jättekul att få se bilderna, säger Julie Rostad Bertoft.

I början av april fiskades en digitalkamera upp ur vattnet när dykare från organisationen Rena Mälaren städade sjöbottnen utanför Riddarholmen i centrala Stockholm. Minneskortet hade klarat sig och några bilder lades ut i en efterlysning på organisationens Facebook-konto.

En person kände igen Julie Rostad Bertoft och tipsade om efterlysningen. Hon berättar om hur hon och en kompis hade picknick på Riddarholmen för tio år sedan.

– När vi packade ihop så hade jag lagt kameran på filten som jag skakade av, Och då hörde jag ett ljud, plupp, berättar Julie Rostad Bertoft för TT.

Nu ser hon fram emot att få se bilderna, som hon inte hade sparat ner innan kameran försvann i djupet. På minneskortet fanns bland annat bilder från en skolresa till Venedig i Italien, där hon av en slump träffade Johnny Depp under en filminspelning.

– Han tog sig tid med alla som stod runt där. Jag fick byta några ord med honom, hälsa och ta honom i hand, så det var jättekul, en dag man inte glömmer, säger Julie Rostad Bertoft, som i dag bor i Norge.

Hon har ännu så länge bara sett några bilder som lagts ut på Facebook. Resten kommer om några dagar.

– Jag ser verkligen fram emot att se vilka övriga bilder som fanns i kameran.

Britt-Marie Seibold/TT

Bland bilderna som räddats ur Mälaren fanns denna på Johnny Depp, som Julie Rostad Bertoft mötte i Venedig.
Bland bilderna som räddats ur Mälaren fanns denna på Johnny Depp, som Julie Rostad Bertoft mötte i Venedig. Fotograf: Julie Rostad Bertoft/Rena Mälarewn/TT

Utrikes

Ebolalarm i elfte timmen i Kongo-Kinshasa

Ett ebolafall har upptäckts i Kongo-Kinshasa, när landet var på väg att kunna säga att utbrottet är över. På bilden går en anställd med ett gravkors utanför ett bårhus som tar emot ebolaoffer i staden Beni i öst. Arkivbild.
Ett ebolafall har upptäckts i Kongo-Kinshasa, när landet var på väg att kunna säga att utbrottet är över. På bilden går en anställd med ett gravkors utanför ett bårhus som tar emot ebolaoffer i staden Beni i öst. Arkivbild.
Fotograf: Jerome Delay/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ett nytt ebolafall har rapporterats i Kongo-Kinshasa – bara några dagar innan myndigheterna tänkte utropa att det senaste stora utbrottet i landet var över.

Den smittade mannen upptäcktes i den östra delen av landet, meddelar kongolesiska myndigheter och Världshälsoorganisationen (WHO). Han har sedan avlidit.

Det senaste fallet dessförinnan upptäcktes den 17 februari. I början av mars meddelades att den allra sista ebolapatienten i landet skrivits ut, varpå myndigheterna och WHO började räkna dagarna tills utbrottet formellt skulle anses vara över. Tidsgränsen för det hade passerats på söndag.

"Tyvärr innebär detta att regeringen inte kommer att kunna förklara att utbrottet är över, som man hoppats", skriver WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på Twitter.

Fler än 2 200 människor har fallit offer för ebolaviruset sedan detta utbrott – det tionde i landets historia – startade i augusti 2018. Smittbekämpningen har försvårats av att spridningen skett i de östra delarna, där flera rebellgrupper strider och myndigheterna har begränsad kontroll.

Enstaka fall i epidemiers slutskede är hyfsat vanliga och behöver inte nödvändigtvis innebära att smittspridningen tar nya tag.

"Våra arbetslag är, i samarbete med WHO, redan på plats för att genomföra ytterligare utredningar och vidta hälsoåtgärder", meddelar ebolaenheten vid Kongo-Kinshasas hälsodepartement.

Inrikes

Lantbruksuniversitet möter suget efter älgar

Under sändningen av 'Den stora älgvandringen' som pågick dygnet runt i flera veckor visade sig tittarna älgintresse vara enormt. Det försöker nu Sveriges lantbruksuniversitet möta nu. Arkivbild.
Under sändningen av "Den stora älgvandringen" som pågick dygnet runt i flera veckor visade sig tittarna älgintresse vara enormt. Det försöker nu Sveriges lantbruksuniversitet möta nu. Arkivbild.
Fotograf: Heiko Junge/NTB//TT
Inrikes
Inrikes Tittarsuccén "Den stora älgvandringen" avslöjade ett enormt sug efter mer kunskap om älgar.
Sveriges lantbruksuniversitet och älgexperten Göran Ericsson gör nu en satsning för att möta kunskapstörsten.

Samtidigt som tv-tittarna återigen kan följa älgarnas vandring längs ett urgammalt stråk i skogarna utanför Kullberg i Ångermanland drar Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) igång en kunskapssatsning. På lantbruksuniversitetets hemsida och Facebooksida kommer det att dyka upp olika slags kunskap om älgar i form av filmer, ny forskning, kuriosa och tillbakablickar om älgens historia.

– Vi vill svara på det stora intresset. Vi fick otroligt mycket frågor förra året och vi släpper svaren under de veckor som "Den stora älgvandringen" visas, säger Göran Ericsson, älgexpert och professor i viltekologi vid SLU.

Lugnet lockade

Han var med på resan förra året och lovordas av Stefan Edlund, som är producent för "Den stora älgvandringen".

– Han är den bästa älgexperten. Han är vår informationskälla till det mesta.

Stefan Edlund berättar att teamet bakom succén blev positivt överraskade av responsen från tittarna.

– Jag tror att kärnan på något sätt var lugnet, älven och älgarna – de är ju våra huvudrollsinnehavare. Det är en mäktig syn när de väl kommer och visar upp sig. Och man vet att det är live, säger han.

Relation i 10 000 år

Tittarna ställde framför allt frågor om klimatförändringen, hur människor påverkar älgarna och hur älgarna klarar vandringen.

– Älgen och människan har ju haft en relation i 10 000 år och om man ser i norra Sverige har älgen vandrat ungefär samma vandlingsled sedan istiden. Idag är älgen vårt kanske viktigaste nationaldjur och jaktbyte. Men för 200 år sedan var älgen nästan helt utrotad på grund av människan, säger Göran Ericsson.

Livesändningen flyttades för att många tittare befinner sig i coronakarantär i hemmet just nu.

– Vi drog igång en vecka tidigare, eftersom vi sett att frågorna har ökat markant de senaste veckorna när folk hamnat i karantän. Det blev lite ur hand i mun från riggningen till dess att vi körde igång. Allt är inte klart, men vi gör vad vi kan, säger Stefan Edlund.

Petronella Uebel/TT

FAKTA

Fakta: Den stora älgvandringen

Sveriges televisions slow tv-satsning "Den stora älgvandringen" sänds dygnet runt i SVT Play. Tittarna får följa älgarnas vandring till sommarbetet längs en urgammal led i skogarna utanför Kullberg i Ångermanland.

Ekonomi

Apple och Google ska samarbeta i coronakrisen

Det finns i dag flera smittspårningsappar godkända av folkhälsomyndigheter som har utvecklats under coronavirusets framfart i världen. Arkivbild.
Det finns i dag flera smittspårningsappar godkända av folkhälsomyndigheter som har utvecklats under coronavirusets framfart i världen. Arkivbild.
Fotograf: Ulf Nygaard/NTB Scanpix/TT
Ekonomi
Ekonomi Nu ger sig Google och Apple in i arbetet mot coronavirusets spridning i världen – tillsammans. De rivaliserande företagen ska arbeta fram en smittspårningsteknik för mobiltelefoner.

Silicon Valley-jättarna Apple och Google meddelar på fredagen att de ska samarbeta kring en teknisk lösning, i hopp om att minska spridningen av det världsomfattande viruset. Rent praktiskt ska de två bolagen arbeta fram en teknik som gör att mobiltelefoner kan utbyta information via bluetooth-anslutningar – för att kunna varna människor om de har varit i närheten av någon som testats positivt för covid-19, rapporterar Reuters.

I maj kommer företagen att lansera ett API (en specifikation av hur viss programvara kan användas av annan programvara) som möjliggör interoperabilitet mellan Android- och iOS-enheter med smittspårningsappar som godkänts av folkhälsomyndigheter. Framöver planerar man även att bygga spårningstekniken direkt i sina underliggande operativsystem.

Google och Apple säger att man inte kommer att registrera gps-positionsdata eller personlig information, enligt BBC.

Malmö

Minst ett hundratal bilar repade på Kroksbäck

Tobias Starck och Pernilla Brefelt drabbades båda av vandalernas framfart natten till långfredagen.
Fotograf: Stefan Persson
Malmö
Malmö På långfredagen vaknade ett stort antal boende i radhusområdet på Vanåsgatan och flera granngator på Kroksbäck upp till en trist upptäckt. Under natten hade någon repat minst ett hundratal bilar i området.

– Det är helt vansinnigt. Det är över hundra bilar, säger Pernilla Brefelt, en av de drabbade bilägarna.

De köpte sin bil för bara några veckor sedan. Vid elvatiden på fredagsförmiddagen knackade en granne på och berättade vad som hänt under natten. Ett stort antal grannar vaknade till samma besked, att någon repat deras bil under natten.

80-tal anmälningar

Det var också det givna diskussionsämnet i områdets Facebookgrupp.

– Det är ett 80-tal polisanmälningar gjorda, säger Tobias Starck, som bor några hus bort från Pernilla Brefelt, om vad han läst i Facebookgruppen.

Vandalerna har gått systematiskt till väga. Förutom på Vanåsgatan har de gått på granngatan Barsebäcksgatan, men också i området på andra sidan Rudbecksgatan.

Fattar inte

Skadegörelsen har i princip skett på samma sätt. På en den ena sidan av gatan har bilarnas vänstra bakdörr repats, på andra sidan är det motorhuven. Reporna är likartade, en runt 30 centimeter lång och dragna i en lätt böj i lacken.

– Jag fattar inte det roliga i att göra så här, säger Pernilla Brefelt.

Stundens ingivelse

Tobias Starck tror inte skadegörelsen är en stundens ingivelse.

– Det måste vara något som triggar en, säger han.

Tidningen har sökt polisens utredningsjour.

NÄSTA ARTIKEL