Reportage

Åke – stolarnas mästare och en folkhemssjäl

Åke Axelsson i sin ateljé i Vaxholm omgiven av stolar som han har formgivit.Foto: Jessica Gow/TT
Artikel Reportage Efter över 60 år i yrket är Åke Axelsson, 87 år, långt ifrån färdig. En av Sveriges främsta inredningsarkitekter berättar om kungliga uppdrag, vikten av hållbarhet och planerna på en webbshop.

Maria Soxbo/TT

PREMIUM

När den nya boken om Åke Axelsson, skriven av Petter Eklund, landade i bokhyllorna i höstas var det inte bara en biografi över en av Sveriges mest framstående inredningsarkitekter och formgivare.

– Det är min historia, men det är också yrkets – inredningsarkitektens – historia och en berättelse om vårt samhälle under den tid jag har levt och varit verksam. Det har varit en fantastisk resa, säger Åke Axelsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Över 160 döda efter jordskred i jadegruva

Dödliga jordskred sker inte sällan mellanrum i området Hpakant i norra Myanmar.
Dödliga jordskred sker inte sällan mellanrum i området Hpakant i norra Myanmar.
Foto: /TT
Utrikes
Utrikes Dödstalet efter jordskredet i en jadegruva i Myanmar (Burma) stiger till 162, uppger landets myndigheter.
Regeringen kritiseras för att trots upprepade olyckor inte ha städat upp i den riskfyllda jadeindustrin.

Ytterligare över 50 skadade vårdas på sjukhus.

Personerna arbetade i gruvan då de begravdes i en "våg av lera" orsakad av kraftiga skyfall, enligt räddningstjänsten. Olyckan inträffade i området Hpakant i delstaten Kachin, som är rik på jade.

Räddningsarbetare jobbade intensivt för att gräva fram människor ur leran. Arbetet försvårades av fortsatt kraftiga regn och oron för ytterligare skred.

Enligt al-Jazira var de döda arbetare i jakt på fyndigheter efter det att ett stort gruvbolag lämnat området.

– Det finns inget hopp om kompensation för familjerna eftersom att de var frilansande gruvarbetare, säger Than Hlaing som hjälpte till i sökarbetet till tidningen.

Dödliga jordskred inträffar med jämna mellanrum i Myanmars ofta illa underhållna gruvor.

Människorättsorganisationer har riktat kritik mot regeringens oförmåga att skapa en trygg arbetsmiljö för gruvarbetarna. Regeringen, med tidigare fredspristagaren Aung San Suu Kyi i spetsen, har lovat att städa upp mångmiljonindustrin – men enligt aktivister har mycket lite skett. Enligt organisationen Global Witness har utvinningen kopplingar till tidigare juntaledare och militärelit.

Torsdagens jordskred är ett av de dödligaste som drabbat landets jadeindustri.

Räddningsarbetare bär en omkommen gruvarbetare efter jordskredet i delstaten Kachin.
Räddningsarbetare bär en omkommen gruvarbetare efter jordskredet i delstaten Kachin.
Foto: Myanmar Fire Service Department/AP/TT

Inrikes

Stor Europolinsats mot grovt kriminella

I en stor gemensam polisinsats inom ramen för Europol har flera misstänkt kriminella personer frihetsberövats. Arkivbild.
I en stor gemensam polisinsats inom ramen för Europol har flera misstänkt kriminella personer frihetsberövats. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes I en stor gemensam polisinsats inom ramen för Europol har flera skjutningar och försök till mord förhindrats, både i Sverige och i andra länder. Bland annat har polisen lyckats kunna ta del av kriminella nätverks kommunikation i realtid.
– Det som man slås av är hur lite ett människoliv är värt i vissa kriminella kretsar, säger Linda H Staaf på Noa.

Insatsen har pågått i flera månader, stora tillslag har gjorts och flera personer som är inblandade i den grovt kriminella brottsligheten har frihetsberövats. I Sverige rör det sig om flera tiotal människor som har gripits.

– Vi har genom den här insatsen kunnat förhindra ett tiotal mordförsök i Sverige, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

Flera länder

Exakt hur många som har frihetsberövats och från vilket land de kommer ifrån vill polisen inte gå in närmare på. Genom samarbetet, som innefattar länder som Frankrike, Norge, Nederländerna, Spanien och Storbritannien, har polisen kunnat följa kommunikation mellan kriminella.

– Innehavare av den här tekniken har tidigare trott att det varit tryggt att kommunicera genom den här tekniken, men vi har kunnat följa kommunikationen i realtid, säger Linda H Staaf.

Enligt Europol hade franska myndigheter redan 2017 börjat utreda en speciell telefon, kallad Encrochat, som hittats i samband med insatser mot organiserad brottslighet. Företaget bakom telefonerna använde sig av franska servrar och till slut kunde fransk polis komma igenom telefonernas kryptering som gjort att man kunnat följa kommunikationen mellan användarna. Något som gjorde att initiativet inom Europol togs.

"Det är förfärligt"

Något som Linda H Staaf slås av efter att ha tagit del av kommunikationen mellan personer involverade i organiserad brottslighet är hur lite ett människoliv är värt för dem som planerar mord.

– Hur man planerar ett mord på det här sättet som vedergällning för en skuld eller liknande företeelser. Det är förfärligt, säger Linda H Staaf.

Utöver att frihetsberöva människor och därmed förhindra mord, har polisen genom insatsen också lyckats säkra mångmiljonbelopp i kontanter, flertalet vapen och stora mängder narkotika.

När det gäller var i Sverige polisens insatser har skett i samband med Europolsamarbetet vill Linda H Staaf inte gå närmare in på. Men enligt henne har det skett i flera delar av landet.

– Insatserna har skett i områden där vi ser att den här typen av skjutningar och sprängningar förekommer, säger hon.

TT: Kommer inte verksamma innan organiserad brottslighet byta sätt att kommunicera efter den här insatsen?

– Det försöker de alltid, men vi är dem hack i häl, säger hon.

Lund

Kommunen erbjuder fler ensamresor

Jan Annerstedt (FNL), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden vill gärna se utt nytt avtal för färdtjänsten i Lunds kommun.
Lund
Lund Nu erbjuds fler ensamresor inom färdtjänster till följd av coronapandemin. Resorna innefattas även på helgerna.

Den 30 mars i år införde Lunds kommun ensamresor till de personer som istället vill resa ensam. Tanken med ensamresorna är att minska oron bland de som tar del av färdtjänsten.

Tidigare har man bara kunnat boka ensamresor på vardagar mellan klockan 10.00 och 13.00, i mån av plats. Efter det nya införandet kan de berörda boka ensamåkning när som helst på helgerna och under vissa tider på vardagarna.

– Man kan i största möjliga mån boka in ensamresor under helgerna. Samtidigt är det inte säkert att det finns möjlighet till det, säger Jan Annerstedt (FNL), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.

Kommunens tanke är att försöka erbjuda ensamresor i så stor utsträckning som möjligt. Riskgrupper ligger högt på prioriteringslistan.

– Det har tidigare hänt att den som har bokat ensamresa inte har fått det. Antingen för att det har skett ett fel vid bokningen eller att det har varit för många som har bokat samma tid, säger Annerstedt.

För att kunna boka en ensamresa måste personen ringa in och boka den. Denna information måste sedan knappas in manuellt, vilket enligt Annerstedt inte möjliggör hundra procent säkerhet.

– I nuläget håller vi på att se vilka åtgärder vi kan ta för att förbättra vår service. Vi håller även på att undersöka om vi ska börja samarbeta med andra kommuner som Malmö, berättar Jan Annerstedt.

Förhandlingarna om ett nytt avtal kommer att tas upp i slutet av sommaren strax innan det nuvarande avtalet löper ut.

De utökade tiderna började gälla från och med den 29 juli.

Det är inte hundra procent säkert att man får det, säger Jan Annerstedt.
Foto: Arkivbild

Söderslätt

Körde moped utan tillstånd

Söderslätt
Anderslöv

På landsvägen i Anderslöv i onsdags påträffades två ungdomar sittandes på en moped, varav föraren saknade tillstånd, samt hade ingen av dem hjälm på huvudet.

Ingen av ungdomarna kom till skada. Polisen klassar brottet som grov olovlig körning.

Utrikes

Anhöriga kompenseras efter Irans nedskjutning

Nedskjutningen av det ukrainska planet den 8 januari, med flera svenska medborgare ombord, krävde 176 människors liv. Arkivbild.
Nedskjutningen av det ukrainska planet den 8 januari, med flera svenska medborgare ombord, krävde 176 människors liv. Arkivbild.
Foto: Ebrahim Noroozi
Utrikes
Utrikes Iran kommer att kompensera anhöriga till svenska och andra utländska medborgare som fanns på det plan som Iran sköt ned i januari. Det uppger utrikesminister Ann Linde (S) för TT.
Men det är oklart när det kan vara färdigförhandlat om summor.

– Det får vi se, det beror på hur pass medgörliga Iran är vad gäller summan. Men vi räknar med att vi inom mycket kort tid ska kunna ha det första konkreta förhandlingsmötet, säger Linde.

De fem länder som agerar tillsammans mot Iran i frågan är Sverige, Kanada, Ukraina, Storbritannien och Afghanistan. De hade alla medborgare på planet från Ukraine International Airlines som sköts ned av en iransk luftvärnsrobot kort efter starten från Teheran den 8 januari i år. På planet, med totalt 176 personer ombord, fanns 17 personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige.

Länderna har nu skrivit på ett avtal, som Iran enligt Ann Linde är införstått med, om att gå fram gemensamt om pengar till anhöriga.

– Vi har undertecknat ett samförståndsavtal om att vi nu ska förhandla gemensamt med Iran om gottgörelse, kompensation till offrens anhöriga, säger Linde.

Tvekar inte

Men kan Linde och hennes ministerkollegor verkligen vara säkra på att Iran kommer att betala ut kompensation?

– Det finns ingen tvekan om det, säger Linde och tillägger att det bland annat följer av att Iran tagit på sig ansvaret.

Hon tillägger att hon och var och en av hennes kollegor har haft enskilda samtal med den iranske utrikesministern Mohammad Javad Zarif om saken.

Moderaternas utrikespolitiske talesperson, Hans Wallmark, framhåller vikten av att regeringen ser till att det blir full kompensation för de anhöriga och att det hela sköts respektfullt och rättssäkert. Sverige får inte vela.

– Iran är inte vilken regim som helst, säger Wallmark och hänvisar till att landet till en början förnekade allt ansvar för nedskjutningen och att landet har krånglat vad gäller att erkänna personers medborgarskap i andra länder.

I veckan meddelade en iransk militäråklagare att det var den mänskliga faktorn som gjorde att militären sköt ner planet. Det uppgavs vara ett handhavandefel.

Iran har tidigare bara velat förhandla med offrens familjer eller med vart och ett av länderna. Det har lämnat frågetecken för om och när anhöriga kan få pengar och hur mycket det kan bli.

Oklart om summa

Inte heller nu är det klart vilka nivåer det kan handla om. Ann Linde säger att de fem länderna kommer att stödja sig på vad internationella konventioner listar. Hon kan dock inte ange några belopp.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppgav i februari att Iran skulle ha erbjudit en ersättning till de anhöriga till offren på 80 000 dollar, då motsvarande omkring 770 000 kronor, till varje drabbad familj. Det ansåg Ukraina var för lite pengar, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Svenska UD sade sig då inte ha hört något om summor.

Lars Larsson/TT

Utrikesminister Ann Linde (S).
Utrikesminister Ann Linde (S).
Foto: Ali Lorestani/TT

FAKTA

Fakta: Detta har hänt

Ukraine International Airlines PS752 lyfte från Teheran med destination Kiev strax efter klockan 6 på morgonen, onsdagen den 8 januari 2020.

Två minuter senare, när flygplanet befann sig på cirka 2 300 meters höjd, slutade det att automatiskt skicka information. Ytterligare några minuter senare slog det ned tre mil väster om Teheran.

Samtliga 176 som befann sig ombord dog. På planet fanns 17 personer som var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige.

Iran nekade först till att planet skulle ha skjutits ned, men medgav sedan att den mänskliga faktorn orsakat nedskjutningen.

En utredning ledd av Iran pågår för att ta reda på vad som hänt. Sverige har rätt att utse en expert dit eftersom svenskar omkom. Storbritannien, Kanada och Afghanistan har rätt att utse varsin expert av samma orsak.

Även Ukraina, USA och Frankrike ingår i utredningen. Detta eftersom flygplanet tillhörde ett ukrainskt bolag, och att flygplanet var designat och byggt i Frankrike och USA.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Inrikes

Man knivskuren i Uddevalla

Polisen letar en man som knivskurit en annan man i Uddevalla. Arkivbild.
Polisen letar en man som knivskurit en annan man i Uddevalla. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man knivskars av en annan man i centrala Uddevalla på torsdagseftermiddagen. Polisen har satt in flera patruller och söker gärningsmannen som sprang iväg från brottsplatsen.

Den knivskadade fördes till sjukhus med okända skador.

– Han var talbar men tillståndet kan ju förvärras. Just nu rubricerar vi det som grov misshandel, säger Hans Lippens vid polisen till TT.

Söderslätt

Inbrott i Pärlan

Söderslätt
Beddingestrand

Natten mot onsdag bröt två personer upp glassluckan till restaurang Pärlan varpå en klättreade in och stal en högtalare och en pekdator som agerade kassaterminal.

Ett kameralarm gick av och Securitas som såg vad som skedde larmade följaktligen polisen som inte fick tag i gärningsmännen.

Malmö

Fotbollsskola på sommarlovet på Limhamns IP

Arvid springer vidare och Loke får hjälp av Deval Eminovski med att knyta skosnöret.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
Malmö MALMÖ
Tränaren Deval Eminovski lär barnen att använda både höger- och vänsterfoten och uppmanar dem att göra målgester. Sommarfotbollen är igång på Limhamns idrottsplats.

Fotbollsskolan är ett samarbete mellan Limhamns FC och MKB. Spelsugna 6-12-åringar kan komma hit klockan 9-11 måndag-torsdag.

Första gången

– Det är kul, berättar Loke medan han springer runt på mitten av planen och är fullt sysselsatt med den böj- och sträckövning som Deval Eminoviski visar.

– Jag spelar i klubben i vanliga fall också.

Bredvid honom springer Arvid som är här för första gången.

– Det är roligt. Jag spelar inte fotboll i någon förening.

Limhamns FC är en ny förening som startades i augusti förra året av Deval Eminovski och Kenny Probert. Därför är detta också deras första sommaraktivitet. Sommaren 2019 var inte föreningen bildad men med anledning av covid-19 tycker de att sommarskolan känns extra angelägen.

Hitta gemenskapen

– Den här sommaren är många barn hemma och åker inte på någon semester alls. Vi vill göra något för dem och hittade en samarbetspartner i MKB, berättar Kenny Probert.

– När barnen är hemma får de gärna komma hit och spela fotboll och lära sig mer. Vi hoppas att de ska hitta kärleken och gemenskapen i fotbollen och börja spela.

Fotbollsträning på Limhamns IP med Limhamns FC. Loke och Arvid gillar att spela fotboll på sommarlovet.
Foto: Elisabeth Sandberg

Övningarna fortsätter. Deval Eminovski instruerar deltagarna att spela på bollen i varje steg.

– Hela vägen, ända tills ni kommer tillbaka till platsen där ni började, uppmanar han.

Nästa övning blir att göra mål och alla uppmanas också att göra en egen målgest.

Limhamns football club har ett 80-tal aktiva medlemmar och lag upp till 14 år. Alla 6-12-åringar är välkomna till fotbollsskolan. Fotbollsskolan pågår fram till den 13 augusti.

Fotbollsträning på Limhamns IP med Deval Eminovski. Nästa uppgift är att träna på att göra mål.
Foto: Elisabeth Sandberg
Edvard Gottfridsson och Kenny Probert är ledare för sommarfotbollen. Här tillsammans med två av deltagarna, Loke och Arvid.
Foto: Elisabeth Sandberg

MKB sponsrar en rad aktiviteter för Malmöbor i alla åldrar i sommar.

– Många barn är hemma hela sommaren och även äldre har ett större behov av aktiviteter i år, konstaterar Nurgül Iljas Eminovska som är chef för sociala projekt på MKB. Vi har tagit kontakt med en rad olika föreningar och sponsrar dem på olika sätt.

– Föreningarna har också drabbats hårt på grund av covid-19 och vi hoppas kunna hjälpa dem genom att sponsra olika arrangemang och aktiviteter på det här sättet. Vi har även evenemang med sång, musik och dans.

Hålla avstånd

Att vara hyresgäst hos MKB är inget krav för att få delta.

– Vi har främst gått ut med information till våra boende. Om de tar med sig en granne, vän, kusin eller någon annan gör det inget så länge föreningarna har plats för dem också.

– Alla ska kunna vara med. Bara det går att hålla de avstånd som krävs, avslutar Nurgül Iljas Eminovska.

Programmet utökas ständigt eftersom fler och fler föreningar hör av sig. MKB:s aktivitetsprogram är dubbelt så omfattande jämfört med tidigare år. Satsningen sker inom ramen för de tio miljoner kronor som styrelsen avsatt för särskilda trygghetsskapande insatser i coronatider.

FAKTA

Exempel på andra aktiviteter

Fixa din cykel: vecka 27 Augustenborg korsningen Norra Grängesbergsgatan/Augustenborgsgatan, måndag till fredag klockan 12-17. Vecka 28 Nydala vid MKB: s kontor Nydalatorget, måndag till fredag kl. 12-17. Vecka 29 Holma torg måndag till fredag kl. 12-17. Nattfotboll med FC Rosengård till och med vecka 33 klockan 19-21 måndag: Rosengård, Vänskapsparken, tisdag: Västra Hamnen intill Stapelbädden, onsdag: Söderkulla, Berguvsgatan torsdag: Rosengård intill Zlatan court.

NÄSTA ARTIKEL