Recension

Tillvaratar alla genrens möjligheter

Moa Gammel som Ida i Breaking surface.Foto: Anna Patarakina
Artikel Recension Nästan outhärdligt spännande tycker tidningens recensent om svenska dykthrillern Breaking surface.

Snöfläckade berg reser sig mot himlen, kylan anas i stora vattenytor mellan bergen och människorna är små, i små bilar, på slingriga vägar. Att den svenska thrillern Breaking surface handlar om natur mot människa, om stora obönhörliga krafter mot våra obetydliga slås tydligt och hisnande vackert fast redan i inledningsfotot.

Och vackert foto både över och under vattenytan fortsätter den här filmen att bjuda på samtidigt som spänningen efter hand stiger till det nästan outhärdliga. Själva berättelsen är samtidigt väl förutsägbar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Tyra Axnér blir proffs nästa säsong

Tyra Axnér lämnar Lugi för danska Herning-Ikast nästa säsong.
Foto: Christoffer Borg Mattisson
Sport
handboll Lugis jättelöfte Tyra Axnér är redan förlorad för klubben. Nästa säsong kommer hon att blott 18 år ung spela för danska Herning-Ikast.

– Det blev klart i fredags och det känns förstås väldigt bra. Det ska bli kul och spännande, berättar Tyra Axnér om sitt färska proffskontrakt.

När den danska klubben hörde av sig blev hon, säger hon själv, väldigt förvånad.

– Jag blev väldigt överraskad över att de hade koll på mig och visste vem jag var, för jag har bara haft fokus på här och nu.

Karriären har gått fort framåt för Tyra, vilket hon tackar tränaren Kenneth Andersson för:

– Jag har haft tur att ha en tränare som trott på mig. Kenneth har gett mig stort förtroende och det har förstås varit en bidragande faktor.

”Härlig utmaning”

Till våren går hon ut gymnasiet och sedan väntar alltså direkt en proffskarriär och en ny utmaning.

– Det kommer att bli väldigt tufft på varje träning förstås, men samtidigt är det en härlig utmaning. Det ska bli både kul och lärorikt. Min ambition är att nå så långt jag kan och bli mitt bästa jag som handbollsspelare och sedan får man ju se hur långt det räcker.

Innan dess återstår lite mer än en halv säsong med Lugi.

– Jag kommer att fortsätta att fokusera på nuet, så tills vidare är det bara Lugi och tjejerna i laget som gäller och sedan vet jag att det andra finns och väntar på mig efter säsongen.

Inte förvånad

Lugis damlagstränare och sportchef Kenneth Andersson är inte förvånad:

– Det kom inte som någon överraskning. Vi har haft en dialog under hösten och på senaste tiden har man känt vartåt det lutat. Tyra har haft en fantastiskt utveckling på kort tid i damlaget och är både målmedveten och ambitiös. Dessutom är hon ju i toppen av skytteligan.

Att det gått så fort för Tyra Axnér tillhör inte vanligheterna:

– Redan i våras visade hon ju att hon skulle bli att räkna med den här säsongen, men att det skulle gå så snabbt som det gjort var det nog inte många som gissat. Det är ganska ovanligt att så unga spelare blir så tongivande som Tyra och även Hanna Popaja.

”Stolta och glada”

För Lugis vidkommande medger Kenneth att det blir ett avbräck, men samtidigt ligger det i klubbens ambition att hjälpa både spelare och ledare vidare i sina karriärer:

– Det är vi mycket tydliga med. Så vi är stolta och glada över att ha fått vara med om att lotsa ännu en spelare till ett proffskontrakt.

Herning-Ikast klubbdirektör Daniel Grønhøj är nöjd med sitt nyförvärv:

– Jag tror inte att det finns så många klubbar i Danmark som inte har haft Tyra på sin lista över spännande spelare, så jag er mycket nöjd med att hon till slut valde oss. Vi är övertygade om att Tyra er redo för att gå från den svenska ligan till den danska redan nu, trots sin unga ålder, säger han till klubbens hemsida.

Sjöbo

Ordförande: Inga planer på att lämna

Susan Melsen (M), ordförande i familjenämnden.
Foto: Caroline Stenbäck/Arkiv
Sjöbo
Sjöbo Susan Melsen (M) tycker att det är tråkigt att flera ledamöter inte har förtroende för henne som ordförande i familjenämnden. Men hon tänker inte lämna posten, som det ser ut nu.

– Jag ser detta som att oppositionen vill uttrycka ett missnöje i hanteringen av förvaltningschefen.

Flera partier är kritiska till att de inte fick någon information om ärendet i varken familjenämnden eller kommunstyrelsen innan uppgörelsen var klar.

– Jag är lite osäker på om man hade kunnat hanterat detta annorlunda. Kanske hade man kunnat ha en närmre dialog med gruppledarna.

Samtidigt säger hon att frågan om förvaltningschefen har nämnts i utredningar och kommit upp som diskussion i nämnderna.

– När det gäller den bristande tilliten så landar den in i hela nämnden och inte bara i ordförande. Jag tycker inte att det är en överraskning i sig att det fanns bristande tillit. Vi såg väldigt olika på hur man ska driva en sådan här stor förvaltning.

Ingen stor skillnad

Delegationsförändringen anser inte hon blir så stor skillnad i praktiken.

– Jag tar väldigt få beslut på delegation.

Susan Melsen bemöter SD:s påstående om att ärendena i nämnden har minskat på grund av att hon tar beslut på egna bevåg eller delegation.

– Det stämmer inte. Ärendena har minskat sedan i fjor.

Hon förklarar att det till stor del beror på att det sedan i våras är skolchefen som tar beslut gällande yttranden om individärenden till Skolinspektionen.

– Tidigare har vi också haft månadsuppföljningar på oss gällande ekonomin som vi inte har längre. Och förra året hade vi även nio tillsynsärenden på friskolor. Vi har inte tillsyn varje år.

– De flesta delegationsärenden handlar om sakkunskap hos tjänstemän och det är viktigt att det är de som tar de besluten för att det ska bli bra och effektiva verksamheter.

Tyngre hantering

Hon säger att beslutet innebär en tyngre hantering och att det blir kostsammare om hela nämnden ska kallas in. Men det finns en annan sak som oroar henne mer och det är om de skulle behöva stänga en verksamhet snabbt på grund av corona.

– Det kan uppstå ett läge där vi måste göra det och det ansvaret måste någon ta. Det går inte att anta att hela nämnden kan komma in.

Susan Melsen kommer därför att lyfta frågan omgående med kommunstyrelsens ordförande Magnus Weberg (M) och kommundirektören Karina Hansson.

Funderat på att lämna

På frågan om hon funderat på att lämna ordförandeposten med tanke på kritiken mot henne svarar hon:

– Jo, det vore väl märkligt om man inte tänker så ...

– Jag försöker att inte tänka på att det är jag som blir skymfad eller att jag ska få det jag vill. Det handlar till syvende och sist om vad som är bäst för verksamheterna. Det är ju därför man är här, tycker jag.

Utrikes

Biden väntas söka Iranavtal – Teheran lyssnar

USA:s tillträdande president, demokraten Joe Biden. Arkivbild.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s tillträdande president Joe Biden kommer troligen i någon form försöka återuppta kärnavtalet med Iran, säger en expert till TT – och Teheran öppnar för nya kontakter.
Israel invänder och Trump-regeringen spjärnar emot före maktskiftet – och i praktiken har de redan förändrat läget i Mellanöstern.

Iran tänker inte förlåta eller glömma USA:s "upprepade brott mot det iranska folket". Men det hindrar ju inte att länderna har viss kontakt, meddelar utrikesdepartementet i Teheran, i vad som kan tolkas som en öppning inför framtiden.

Vad alla analytiker genast tänker är: innebär det att det internationella kärnenergiavtalet med Iran kan återupplivas?

USA:s president Donald Trump lämnade 2018 avtalet, som i korthet innebär att landet slipper sanktioner om det begränsar och ger insyn i sin anrikning av uran.

"Kommer att försöka"

Biden, som var USA:s vicepresident när USA 2015 ingick överenskommelsen, tänker som president återuppta dialogen med det shiamuslimska Iran. Han har tidigare förklarat sig villig att ansluta till avtalet igen, om Iran återgår till att följa reglerna först.

– Jag tror att han kommer att försöka i alla fall, för han har visat att han tror på internationella avtal och institutioner, säger Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet och expert på USA:s utrikes-och säkerhetspolitik, till TT.

Med några veckor kvar till maktöverlämnandet i USA gör den sittande regeringen vad den kan för att stadfästa sin Mellanösternpolitik. Utrikesminister Mike Pompeo har rest runt i regionen till länder som ogärna ser ett politiskt närmande till Iran.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger i sin tur att USA inte bör återgå till kärnavtalet. Han kräver en allmän kompromisslöshet i Iranpolitiken.

Inget veto

I valrörelsen har Biden fränt kritiserat regionens andra ärkekonservativa stormakt, det sunnimuslimska kungadömet Saudiarabien, som har täta band med Trumps regering.

Och hur mycket än Netanyahu och Saudiarabien krumbuktar sig just nu kommer de att tvingas gilla läget ifall Biden svänger om USA:s Iranpolitik, säger Hallenberg

– Anser USA:s president att det är i USA:s strategiska intresse att försöka förhandla fram ett avtal, antagligen modifierat i någon form, så kommer han att göra det. Så får man lösa de andra problemen senare.

– Det sänder ju också en signal till både Israel och Saudiarabien om att de har liksom inte något slags veto mot USA, hur starkt de än känner i frågan, fortsätter Hallenberg.

Samtidigt, påpekar han, kan det efter allt som hänt bli mycket svårt att få Teheran att lita på Washingtons vilja, och förmåga, att hålla ord.

Ändrad spelplan

Dessutom kommer Iran att ställas inför en stark front, formerad av de sunnimuslimska staterna i regionen och Israel gentemot ärkefienden i Teheran.

– Mot det står då möjligheten för iranierna att återinträda i avtalet, och jag tror att den aspekten väger tyngre, säger Hallenberg.

Han tror att Biden i någon form även kommer försöka väcka upp den djupt insomnade processen för en tvåstatslösning mellan israelerna och palestinierna.

Men Trumpregeringen har redan ändrat spelplanen. USA har i ett kontroversiellt drag flyttat sin ambassad till Jerusalem, erkänt israelisk överhöghet över de syriska Golanhöjderna och gått Israel till mötes i frågor om den ockuperade Västbanken, påpekar Hallenberg.

– Det har ju skapat fakta på marken. Biden kan ju inte bryta mot allt detta på en eftermiddag. Han får anpassa sig till ett något annat läge.

Tomas Bengtsson/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT

Jan Hallenberg är forskningsledare på Utrikespolitiska institutet. Arkivbild.
Jan Hallenberg är forskningsledare på Utrikespolitiska institutet. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Satellitbild på kärnenergianläggningen Natanz, där Iran anrikar uran. Arkivbild.
Satellitbild på kärnenergianläggningen Natanz, där Iran anrikar uran. Arkivbild.
Foto: Maxar technologies via AP/TT

FAKTA

Fakta: Iranavtalet och sanktioner

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas "P5+1" – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland. Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen – efter decennier av global rädsla för detta.

I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hävas. JCPOA gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.

2018 lämnade dock USA:s president Donald Trump avtalet och därefter har det knakat rejält i fogarna. USA har återinfört tuffa sanktioner mot landet, vilket påverkar andra länders möjligheter att handla med Iran. Teheran har bland annat meddelat att man inte längre följer avtalets begränsningar om hur stort antal centrifuger för urananrikning som får användas.

Sjöbo

Hög M-politiker fråntas beslutsrätt

Sjöbo kommunhus.
Sjöbo
Sjöbo Ordförande i familjenämnden, Susan Melsen (M), får inte längre fatta några beslut på egen hand eller genom arbetsutskottet. Allt – förutom myndighetsfrågor – måste tas av nämnden.
Beslutet klubbades på senaste sammanträdet då flera ledamöter känner ett starkt missnöje mot hur processen av utköpet av förvaltningschefen hanterades.

Tidningen har tidigare berättat om att Richard Löfgren fick sluta omgående som chef för familjeförvaltningen. Han köptes ut för drygt 1,6 miljoner kronor.

Det som sades utåt var att Susan Melsen (M) och vice ordförande Göran Fröjd (M), som jobbade närmast Löfgren, upplevde att det fanns samarbetsproblem.

Susan Melsen (M), ordförande i familjenämnden i Sjöbo.
Susan Melsen (M), ordförande i familjenämnden i Sjöbo.

De kontaktade partikamraten Magnus Weberg, ordförande i kommunstyrelsen, som gav kommundirektören och HR-avdelningen i uppgift att lösa detaljerna kring utköpet. Inget yppades i varken familjenämnden eller i kommunstyrelsen, förrän alla papper var underskrivna, eftersom man ansåg att det var ett personalärende.

Detta väckte starka reaktioner hos flera partier och även inom Moderaterna. Magnus Hammarskjöld som tidigare varit ordförande i familjenämnden valde att lämna Moderaterna som en markering och är numera politisk vilde.

Ändra delegationsordningen

På familjenämndens sammanträde lyfte KD ett initiativärende om att ändra delegationsordningen som man fått på förhand fått stöd hos både S och SD.

De krävde att man skulle återta delegationen från ordförande samt arbetsutskottet och alla beslut ska fattas av nämnden. Myndighetsfrågor ansåg de dock fortfarande ska hanteras av dess ordförande Gunilla Quist Lundin (M).

Avgjordes med votering

Så blev det också, men frågan avgjordes med votering som slutade 9-6.

– Detta innebär att ordförande inte får ta något beslut förrän nämnden är underrättad. Det är en markering. Vi tycker inte att informationen och dialogen har fungerat på ett bra sätt. Processen kring utköpet av förvaltningschefen är en stor del, säger Kent Borgström (SD).

Kent Borgström (SD).
Kent Borgström (SD).

Han menar att ärendena i nämndens arbetsutskott har blivit färre sedan 2017.

– Det har varit ett snitt på 136 ärenden 2017, 2018 och 2019. Men i år är vi uppe i 64 ärenden. Mötena i arbetsutskottet har blivit kortare och kortare och ärenden färre och färre. Jag anser att det urholkar demokratin. Det måste finnas ärenden för oss folkvalda att diskutera och så har det inte upplevts tyvärr.

Lars Lundberg (KD).
Lars Lundberg (KD).

Lars Lundberg (KD) instämmer:

– Vi har inte förtroende för ordförande och vice ordförande.

Han fick igenom sitt tilläggsyrkande om att en grupp får i uppdrag att ta fram en ny delegationsordning till nämndsmötet i februari. I gruppen ska Jörgen Carlsson (S), Kent Borgström och även en representant från alliansen ingå.

Lucas Lennartsson (V).
Lucas Lennartsson (V).

V röstade mot

Vänsterpartiet tycker inte heller att utköpet sköttes på ett bra sätt, men partiet valde att inte att rösta som de andra oppositionspartierna.

– Vi delar uppfattningen om att ärendet kring förvaltningschefen inte har skötts helt rätt. Så stora beslut ska inte få fattas av en eller två personer, man måste förankra det i ett större sammanhang. Så vi stödjer intentionen, man måste titta över vilka beslut som ska fattas var, men det här gör nämndsarbetet otroligt tungrott, säger Lucas Lennartsson.

Gunilla Quist Lundin (M).
Gunilla Quist Lundin (M).
Foto: Caroline Stenbäck

Stödde oppositionens förslag

Moderatpolitikern Gunilla Quist Lundin valde dock att inte att rösta som sina partikamrater, utan stödde oppositionens förslag. Hon ställer sig också bland dem som är kritiska till utköpet av förvaltningschefen.

– Jag har mått väldigt illa av detta, men kände att jag behövde uttrycka min åsikt. Jag delar deras tankar. Jag har inget förtroende för ordförande och vice ordförande och deras sätt att arbeta på. De kör sitt eget race.

Gunilla Quist Lundin, som har suttit i familjenämnden sedan slutat av 1990-talet, anser att arbetssättet i nämnden har ändrats sedan den här mandatperioden.

– Det är som ett företag där högsta chefen bestämmer. Demokratin har försvunnit helt och hållet ifrån familjenämnden. De här två personerna kör ärenden som de anser är viktiga och de har förberett dem innan mötet. När vi andra kommer så är det bara för oss att säga ja eller nej. Det är inga diskussioner. Så tycker faktiskt inte jag att nämndsarbetet ska bedrivas. Då behöver ju vi egentligen inte vara där.

Utköpet av förvaltningschefen menar hon blev droppen som fick bägaren att rinna över.

– Man gör inte så. Och jag är inte ensam i Moderaterna om att tycka att det här har skötts dåligt.

Ekonomi

Astra Zeneca förlorare på backande börs

Stockholmsbörsen inledde måndagen uppåt men föll tillbaka. Arkivbild
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen inledde handelsveckan uppåt på nytt hopp om vaccinationer mot covid-19. Men det vände på eftermiddagen och det breda OMXS-index tappade 0,3 procent.

Nedgången kan förklaras av inköpschefsindex från eurozonen som föll efter nedstängningar i länder som Frankrike och Tyskland och fortsatta problem med spridning av coronaviruset. Dessutom leder Trumpregeringens hot om att införa sanktioner mot Kinas flygindustri till ny osäkerhet om världshandeln.

OMXS30-index, med de mest omsatta aktierna, balanserade på nollstrecket en stor del måndagen, men stängde på minus 0,2 procent. Klädkedjan H&M steg med 0,5 procent och verkstadsaktier gick överlag också bra, med kurslyft för Alfa Laval och Sandvik på 2,8 respektive 1,8 procent.

Skogskoncernen SCA och gruvkoncernen Boliden hörde också till tungviktarna som drog uppåt med kurslyft på 1,9 respektive 3,1 procent.

Däremot backade aktien i Astra Zenecas med 2,8 procent, trots att läkemedelskoncernen tillsammans med University of Oxford presenterat en klinisk studie som visar att vaccinkandidaten AZD1222 med en viss dosering kan ha en 90-procentig effekt för att motverka covid-19-infektioner.

Telekomaktier drog också nedåt. Ericsson föll 1,2 procent och Tele2-aktien tappade 1,7 procent.

De ledande Europabörserna backade marginellt. Londonbörsens FTSE-index gick ned 0,3 procent, medan Frankfurtbörsens DAX-index och Parisbörsens CAC-index båda tappade 0,1 procent.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Kultur och nöje

Augustpriset till Lydia Sandgren

Lydia Sandgren får årets Augustpris i den skönlitterära klassen. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow
Kultur och nöje
Kultur och nöje Augustpriset för årets skönlitterära bok går till debutanten Lydia Sandgren för romanen “Samlade verk”. En Göteborgsskildring fylld av levande detaljer och en kärleksförklaring till litteraturen, enligt juryn.

– Herregud, jävlar, oj oj oj, jag skakar jag måste sätta mig, säger Lydia Sandgren när hon nås av beskedet.

“Samlade verk” är årets mest uppmärksammade men också mest omdebatterade debut. Boken är drygt 700 sidor lång och tog 11 år att skriva för Lydia Sandgren som påbörjade den parallellt med studierna till psykolog. Staden Göteborg, dess svartklubbar och sunkhak, kan sägas vara en av huvudpersonerna i berättelsen om den livskrisande förläggaren Martin Berg vars hustru Cecilia är mystiskt försvunnen sedan många år. Hennes försvinnande är det svarta hål kring vilket romanen graviterar, konstaterar juryn.

"Svårt och gåtfullt"

Vad var det som lockade Lydia Sandgren med berättelsen?

– Ett slags nyfikenhet på det som är svårt och gåtfullt, svarar hon.

Minuten senare får Lydia Sandgren programledarna att skratta när hon berättar att hon ska fira priset på ett sätt som väl stämmer överens med hur huvudpersonerna i boken skulle ha gjort.

– Jag ska ta en öl och en cigg på Gyllene Prag.

Romanen möttes av superlativer när den publicerades i våras, dock inte av Dagens Nyheters Åsa Beckman som vägrade stämma in i hyllningskören och i stället startade en debatt om litteraturkritiken.

Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok går till Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson för “Humlan Hanssons hemligheter”. En kongenial balansakt mellan existentiell smärta och humor, enligt juryn.

Beskedet möttes av ett stort glädjeskri från Kristina Sigunsdotter på telefon och nästan lika stort glädjeutbrott från Ester Eriksson.

– Gud, fy fan, vad roligt!

Kristina Sigunsdotter gråter glädjetårar när Yukiko Duke och Jenny Jägerfeld senare ringer upp för att berätta att de har fått priset för berättelsen om Humlan Hansson.

– Jag tror att det var hon (Humlan) som berättade historien för mig, säger Sigunsdotter och berättar att hon läste om böcker som hon själv hade läst som elvaåring när hon började skriva boken.

Tvångsförflyttning av samerna

Augustpriset för bästa fackbok tilldelas Elin Anna Labba för “Herrarna satte oss hit”. Med stillsam poetisk kraft synliggör hon Sveriges tvångsförflyttning av samerna, framhåller juryn.

Tvångsförflyttningen, som inleddes för ungefär 100 år sedan, har sin bakgrund i att Sverige och Norge 1919 skapade en gemensam renbeteskonvention, där antalet renar som fick vandra mellan nationerna begränsades.

Elin Anna Labba hörde talas om förflyttningarna under hela sin barndom. I sin bok väver hon in vittnesmål, arkivfotografier, kartor, myndighetsdokument och jojkar för att skildra hur de har drabbat människor.

– Wow, säger Elin Anna Labba i en Zoom-intervju när hon får veta att hon är årets pristagare och berättar om hur det gick till när hon skrev boken.

– Det är min farfars historia och det är min morfars historia och det är så nära men samtidigt så långt bort. Det var ett sätt att fylla i ett tomrum. Jag behövde fylla i de här hålen för att förstå, säger hon och fortsätter:

– Jag var helt oförberedd på det, jag hade sett framför mig att jag skulle skriva en reportagebok. jag var inte förberedd på den här sorgen, att den var så nära trots att det hade hänt för så länge sedan.

Digital gala

Med anledning av pandemin ägde årets gala inte rum i fysisk form. I stället ledde Yukiko Duke och Jenny Jägerfeld prisutdelningen i en studio och evenemanget sändes via nätet.

Yukiko Duke fick dock lämna studiobordet när det var dags att presentera årets nominerade till Lilla Augustpriset, eftersom hennes dotter Moe Duke-Bergman var en av dem som valts ut till tävlan.

Priset tilldelas dock “Offret” av Nanna Mikkelsen, Södra Sandby, en berättelse som utspelas i ett kloster i en dystopisk framtid . Det var andra gången Nanna Mikkelsen nominerades till priset.

– Tack så mycket. Det känns fantastiskt, säger pristagaren på en mycket brusig telefonlinje när kulturminister Amanda Lind ringer upp för att meddela nyheten.

Erika Josefsson/TT

Sara Ullberg/TT

Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson får årets Augustpris i barn- och ungdomsboksklassen för 'Humlan Hanssons hemligheter'. Arkivbild.
Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson får årets Augustpris i barn- och ungdomsboksklassen för "Humlan Hanssons hemligheter". Arkivbild.
Foto: Jessica Gow / TT
Elin Anna Labba får årets Augustpris i fackboksklassen för 'Herrarna satte oss hit'. Arkivbild.
Elin Anna Labba får årets Augustpris i fackboksklassen för "Herrarna satte oss hit". Arkivbild.
Foto: Jessica Gow / TT

FAKTA

Fakta: Årets nominerade

Årets skönlitterära bok:

"Samlade verk" av Lydia Sandgren

Årets fackbok:

"Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige" av Elin Anna Labba

Årets barn- och ungdomsbok:

"Humlan Hanssons hemligheter" av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson

Lilla Augustpriset:

“Offret” av Nanna Mikkelsen, Södra Sandby.

Utrikes

Spänt inför votering om Michigans valresultat

Anhängare till USA:s president Donald Trump i Michigan kräver att rösterna i delstaten ska räknas om.
Foto: Paul Sancya
Utrikes
Utrikes Blir det omtvistade valresultatet i de amerikanska delstaterna Michigan och Pennsylvania fastslaget — och därmed klart? Måndag är deadline, men i Michigan hotar Trumplojala republikaner att inte godkänna slutresultatet.

– Om det blir 2-2 när delstatens valgranskningsstyrelse (State Board of Canvassers) röstar, kan ärendet hamna i Michigans högsta domstol som får avgöra vad nästa steg blir, säger Lee Chatfield, republikan och talman i delstatskongressen, i en intervju med nyhetskanalen Fox News.

– Om domstolen inte ger order om att resultatet ska godkännas hamnar Michigan i en konstitutionell kris. Det har aldrig skett förut.

Var i Vita huset

Chatfield träffade i fredags president Donald Trump i Vita huset.

Valgranskningsstyrelsen består av två republikaner och två demokrater. Michigans alla 83 län (counties) har verfierat resultatet men Trumpkampanjen fortsätter att hävda att allt inte gått rätt till i främst det folkrika Wayne County. Det innefattar Detroit och är ett område där Demokraterna är starka.

Michigan är jämte Georgia, Arizona, Wisconsin och Pennsylvania i fokus för Trumps stämningar. Biden har utsetts till segrare i dessa men 20 dagar efter valet framhärdar Trump — utan bevis — med sina påståenden om utbrett valfusk och att han är den egentlige segraren.

Tredje omräkningen

I Georgia, som i fredags verifierade sitt valresultat och utropade Biden till segrare, har Trumpkampanjen begärt en omräkning. Det är enligt reglerna, eftersom segermarginalen var lägre än 0,5 procentenheter. En sådan pågår nu, trots att en tidigare kontrollräkning för hand avslutades i förra veckan.

I Pennsylvania, vars resultat också ska verifieras på måndagen, avslog en domare i helgen Trumpkampanjens begäran om att få miljontals poströster ogiltigförklarade.

Stämningen var den 30:e som kampanjen förlorade eller drog tillbaka. Trump skriver dock på Twitter att man planerar att överklaga.

Tina Magnergård Bjers/TT

FAKTA

Fakta: Nästa steg i USA:s valprocess

8 december: Kallas i USA för Safe harbor day. All rösträkning och fastslagning av resultaten ska vara klart i delstaterna och elektorerna utses.

14 december: Medlemmarna i elektorskollegiet möts i delstatshuvudstäderna för att formellt rösta på en president och en vicepresident.

6 januari: Representanthuset och senaten möts för att räkna elektorsrösterna.

20 januari: Den avgående presidentens mandatperiod löper ut klockan 12. Kort därefter svärs den nye presidenten in.

Inrikes

Förslag: Obligatorisk förskola för femåringar

Lotta Edholm (till höger) överlämnar sina utredningsförslag om språkförskola och obligatorisk förskola för femåringar till utbildningsminister Anna Ekström.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Alla nyanlända barn ska från tre års ålder ha en stående inbjudan och plats på språkförskola. Och vid fem års ålder blir förskola obligatoriskt för alla barn, enligt ett förslag till regeringen.

Den stora majoriteten ett- till femåringar går i förskola. Men gruppen nyanlända, liksom gruppen vars föräldrar är arbetslösa, deltar i mindre utsträckning.

Utredaren Lotta Edholm har arbetat fram förslag på hur fler av dessa barn kan bli del av förskolans verksamhet, och överlämnade sitt betänkande till utbildningsminister Anna Ekström (S) på måndagen.

I korthet går hennes förslag ut på att kommunerna ska bedriva uppsökande verksamhet, vika plats för tre- och fyraåringar som behöver förskola för att få träning i svenska före skolstart, samt att förskolan görs obligatorisk för femåringarna. I dag är det cirka 6 800 femåringar som inte går i förskola.

– I dag inträder skolplikten vid sex års ålder. Vi menar att den ska vara från fem års ålder, men att den ligger i förskolan och utifrån förskolans läroplan, sade Lotta Edholm vid en pressträff.

Januariavtalet

I åldersspannet tre till fem år är det cirka 22 000 barn som inte deltar i förskolans verksamhet (motsvarande sex procent). Hälften av dem har utländsk bakgrund, enligt Edholm som tidigare varit skolborgarråd (L) i Stockholm.

Obalansen är väl känd och regeringen, Centern och Liberalerna har i januariavtalet enats om att nyanländas barn "ska ha rätt till en obligatorisk språkförskola" från tre års ålder.

Den rätten innebär alltså, enligt förslaget, ett krav på alla huvudmän (kommuner och fristående förskolor) att ha en stående inbjudan och plats till dessa barn. Barnen ska ha varit i Sverige kortare tid än fem år eller att deras föräldrar varit kortare tid i Sverige än så.

– Det kan också röra sig om barn som har annat modersmål än svenska, men som behöver det för sin utveckling, eller barn som av en helt annan anledning kan behöva hjälp med språkutvecklingen, exempelvis barn där föräldern har psykisk ohälsa eller missbruk, säger Lotta Edholm.

Tar chansen?

Enligt Lotta Edholm berörs cirka 10 000 barn av erbjudandet om språkförskola.

– Hur många som tackar ja beror på hur kommunerna använder redskapet, om de verkligen tar chansen att övertyga föräldrarna om vikten av förskola, säger hon.

Så som förslaget är skrivet ligger alltså kravet på förskolorna ett erbjuda plats. Men att göra språkförskola obligatoriskt för en viss grupp elever kan krocka med diskrimineringslagstiftningen, enligt Edholm.

– Jag vill inte utesluta att det kommer att krävas så småningom, i alla fall om mina förslag inte ger effekt, säger hon.

Det kan finnas flera skäl till att nyanlända barn inte deltar i förskolans verksamhet. Det han handla om att nyanlända ofta flyttar mellan kommuner, att det är bristfällig information om förskolans uppdrag samt "traditionella könsroller".

– I en del kulturer är det självklart att mamman ska vara hemma med de små barnen. Exempelvis forskning från Norge visar detta, säger Edholm.

Personalbrist

Ett problem knutet till förskola för fler är bristen på kompetent personal. Enligt den senaste statistiken saknar 263 förskolor i landet behöriga förskollärare. Det saknas också personal med barnskötarkompetens. Lägst andel utbildad personal finns i de områden där de behövs mest, enligt Edholm som föreslår ett karriärsteg till förste förskollärare i behövande områden. En förste förskollärare ska vara berättigad till 10 000 kronor mer i månaden.

Lotta Edholm föreslår också en översyn av barnskötarutbildningen och förskollärarutbildningen, med syfte att förstärka kompetens i språk- och andraspråksutveckling.

De nya bestämmelserna är tänkta att träda i kraft höstterminen 2023.

Anna Lena Wallström/TT

FAKTA

Fakta: Förslagen i korthet

Kommunerna ska vara skyldiga att bedriva uppsökande verksamhet för att öka deltagandet i förskolan.

Det blir obligatoriskt för kommunerna att erbjuda förskola till tre- och fyraåringar som har behov av förskola för att få en bättre språkutveckling i svenska.

Förskolan görs obligatorisk för alla femåringar. Berör de 6 800 femåringar som i dag inte går i förskola.

Innebär att skolplikten förlängs ett år.

Karriärsteg för förskollärare, och därmed högre lön, införs vid förskolor med särskilt svåra förutsättning

Källa: SOU 2020:67

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL