Recension

Tillvaratar alla genrens möjligheter

Moa Gammel som Ida i Breaking surface.Foto: Anna Patarakina
Ingen Sektion satt
Recension Nästan outhärdligt spännande tycker tidningens recensent om svenska dykthrillern Breaking surface.

Snöfläckade berg reser sig mot himlen, kylan anas i stora vattenytor mellan bergen och människorna är små, i små bilar, på slingriga vägar. Att den svenska thrillern Breaking surface handlar om natur mot människa, om stora obönhörliga krafter mot våra obetydliga slås tydligt och hisnande vackert fast redan i inledningsfotot.

Och vackert foto både över och under vattenytan fortsätter den här filmen att bjuda på samtidigt som spänningen efter hand stiger till det nästan outhärdliga. Själva berättelsen är samtidigt väl förutsägbar.

Ida (Moa Gammel) och Tuva (Madeleine Martin) är halvsystrar. Ida är den ordentliga storasystern med två barn och man och en hotande skilsmässa och Tuva den vilda lillasystern som är singel, jobbar som proffsdykare och ser fram emot en dyksemester på Filippinerna. Redan inledningsvis får vi en aning om kommande nagelbitarscener när Tuva ska laga en propeller under vattnet på ett gigantisk fartyg och propellern börjar snurra ...

Dykning är en passion som förenar systrarna och deras mamma och det är när de hälsar på mamman i Nordnorge för att göra ett vinterdyk i en avlägsen, iskall fjord som filmen tar ordentligt avstamp. Samtidigt som vi anar oss till komplicerade relationer och outredda konflikter under familjeytan visar det sig att mamman är förkyld och tvingas avstå dyket.

Ensamma ger sig systrarna i väg och naturligtvis går det riktigt illa. Ett stenras inträffar när de är under ytan, Tuva kläms fast och utan möjlighet att tillkalla hjälp måste Ida hitta ett sätt att hjälpa henne innan luften tar slut.

Händelseutvecklingen följer ett klassiskt thrillermönster där det som redan är illa naturligtvis bara blir värre och värre men Malmöbosatta regissören och manusförfattaren Joachim Hedén tar mycket skickligt tillvara alla genrens möjligheter och den klaustrofobiska känslan som är filmens hjärta. Dessutom har Moa Gammel och Madeleine Martin som de två pressade systrarna en fin kemi som skapar trovärdighet i syskonrelationen. Och fotot är som sagt magiskt, inte minst i undervattensscenerna.

Den som vill ha en riktigt bra svensk thriller, som absolut skulle kunna stå sig internationellt, blir definitivt inte besviken på Breaking surface. Och slutet bryter dessutom en aning med förutsägbarheten och tål att funderas på.

FAKTA

Fakta:

FILM

Breaking surface

Regi: Joachim Hedén Medverkande: Moa Gammel, Madeleine Martin med flera

Utrikes

Coronakrisen ruskar om Italiens politik

Italiens partilöse premiärminister Giuseppe Conte har ökat i popularitet den senaste tiden. Arkivbild.
Italiens partilöse premiärminister Giuseppe Conte har ökat i popularitet den senaste tiden. Arkivbild.
Fotograf: Roberto Monaldo
Utrikes
Utrikes Italien är känt för regelbundna politiska kriser men under det pågående coronautbrottet har detta ändrats.
– Vi har inte upplevt något som påminner om det här sedan andra världskriget. Det påverkar så klart opinionen, säger Roberto Weber på opinionsinstitutet Ixè till TT.

Koalitioner som spricker, partiledare som hoppar av och hot om nyval.

Politiken i Italien är ofta stormig. Men nu, mitt i coronastormen, verkar den politiska oron ha stillats.

– Den starka oro många italienare känner har skapat en typ av starkt civilt konsensus. Det är annars mycket ovanligt i Italien, där både politik och samhälle är starkt polariserade, säger Roberto Weber, chef på opinionsinstitutet Ixè som genomför regelbundna väljarstödsundersökningar.

Italien är hittills det land i Europa som är värst drabbat av coronaviruset med runt 15 000 döda.

Regeringens åtgärder för att hindra smittspridningen har varit mycket hårda och landet var först ut i EU med att införa ett nationellt utegångsförbud. Åtgärderna verkar hittills gå hem hos befolkningen, berättar Roberto Weber.

– Folk stöttar regeringens åtgärder i väldigt stor utsträckning. Det har i sin tur lett till att stödet för regeringen och dess främste företrädare, den partilöse premiärministern Giuseppe Conte, har ökat synbart.

– Vi såg i vår senaste mätning att över 70 procent tyckte att Conte gör ett bra jobb. Det är mycket högre än de ca 35 procent som i vanliga fall tycker det, fortsätter han.

Oppositionen backar

Stödet för högerpopulistpartiet Lega, numera i opposition, och dess ledare Matteo Salvini går åt motsatt håll.

– Salvini har anammat en mer polemisk retorik. I samma anda som innan har han fortsatt att kritisera regeringen och Europa. Det har inte landat i god jord, säger Roberto Weber.

Lega har i nuläget omkring 27 procent av väljarstödet, en liten minskning sedan tidigare i år då partiet låg på cirka 30 procent, enligt opinionsinstitutet Ixè.

Partiets tapp har dock pågått under en tid. Det blev exempelvis tydligt i lokalvalet i Emilia-Romagna i januari där mittenvänsterkoalitionen oväntat behöll makten.

Roberto Weber spår att coronakrisen kan bidra till att ytterligare försvaga partiet som har sina rötter i norra delen av landet.

– Jag tror att många av Legas patriotiska väljare från norra Italien tar den nu pågående krisen extra hårt. De var mycket stolta över Norditaliens sjukvårdssystem som man ansett vara mycket väl utrustat. Den uppfattningen har fått sig en törn nu, säger han.

Oviss framtid

Ytterligare lokalval var planerade till senare under våren men de ser ut att skjutas upp.

Hur dessa val, och parlamentsvalet 2023, kommer att påverkas av den pågående krisen är det för tidigt att säga, enligt Roberto Weber.

– Det är ofrånkomligt att det här påverkar politiken en lång tid framöver. Det här är Italien – allt du rör vid blir till politik.

Frågan är hur länge stödet för regeringen kommer att hålla i sig.

– Det här har gynnat regeringen i nuläget, om det gör det på lång sikt återstår att se. Jag skulle säga att det beror mycket på hur ekonomin kommer påverkas.

Ida Vanhainen/TT

FAKTA

Fakta: Coronaviruset i Italien

Italien hade på söndagen runt 15 000 registrerade dödsfall till följd av covid-19. Det motsvarar nästan en tredjedel av alla världens covid-19-dödsfall.

Nästan 125 000 personer är bekräftat smittade. För att hindra vidare smittspridning har de nära 60 miljoner invånarna fått kraftigt inskränkt rörelsefrihet.

Förbud har införts mot att lämna hemmet annat än för att ta sig till arbetet, söka vård eller göra nödvändiga inköp. Alla affärer utom livsmedelsbutiker och apotek samt de som säljer absolut nödvändiga förnödenheter hålls stängda. Utöver detta håller skolor över hela landet stängt.

Källor: Johns Hopkins-universitetet, AFP.

Kultur och nöje

Tv-aktuella paret Zackari bryter mot lagen

Brita och Kalle Zackari är aktuella i SVT:s nya serie 'Hjälp, vi har köpt en bondgård'.
Brita och Kalle Zackari är aktuella i SVT:s nya serie "Hjälp, vi har köpt en bondgård".
Fotograf: Janne Danielsson/SVT
Kultur och nöje

Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström är aktuella i SVT:s nya serie "Hjälp, vi har köpt en bondgård", där man får följa parets liv med höns och får och grönsaksodling. Men de är fortfarande skrivna i sitt radhus i Skarpnäck, trots att de flyttade till bondgården utanför Nynäshamn för ett år sedan, vilket Aftonbladet rapporterar om.

Nu har Medierna i P1 uppmärksammat att paret Zackari bryter mot folkbokföringslagen, som anger att man ska vara skriven på den fastighet där man anses vara bosatt. Om man bryter mot folkbokföringslagen riskerar man böter eller fängelse.

– Jag hade ingen aning om det. Vi har barnomsorgen kvar i Skarpnäck där vi har vårt radhus, och det är den enda anledningen till varför vi fortfarande är skrivna där. Men nu när vi har fått veta det här ska vi så klart ta tag i det, säger Kalle Zackari Wahlström till Aftonbladet.

Sport

NHL-stjärnan håller igång – via Instagram

Pierre Engvall har, liksom övriga NHL-spelare, tagit en ofrivillig paus på grund av coronapandemin. Arkivbild.
Pierre Engvall har, liksom övriga NHL-spelare, tagit en ofrivillig paus på grund av coronapandemin. Arkivbild.
Fotograf: Paul Sancya/AP/TT
Sport
Sport Rookiesäsongen fick ett abrupt stopp när coronviruset lamslog världen. Nu sitter Pierre Engvall hemma i Ljungby och väntar på nya besked från NHL.
Träningen sköter han bland annat med hjälp av Instagram.
– Det är bara att göra det bästa av situationen, säger Torontospelaren.

48 matcher hann Pierre Engvall spela för kanadensiska Toronto innan säsongen stoppades. Resultatet blev åtta mål och sju assist, tillräckligt bra för att Toronto skulle skriva ett tvåårskontrakt med Engvall i mitten av februari.

– Det startade bra, jag kände att jag fick stort förtroende från tränaren (Sheldon Keefe). Jag kände att jag kom in bra och kunde ta med mitt spel från AHL, säger den svenske forwarden.

De senaste 20 matcherna före stoppet blev det dock bara en poäng. Vad torkan berodde på har Engvall svårt att svara på.

– Jag tyckte ändå att jag spelade bra, det var mer att produktionen gick bättre i början. Man kan inte förvänta sig att vara på topp hela säsongen, samtidigt som man vill vara så bra som möjligt, säger han.

"Var lite chockad"

Sista tiden före stoppet var något märklig, när nyheterna om coronvirusets spridning i Nordamerika kom allt oftare och närmare. Spelarna uppmanades att vara extra försiktiga och tvätta och sprita händerna.

En matchdag när spelarna tog sig till hallen för morgonträning fick de beskedet att de skulle vända hem igen, att allt var inställt.

– Så klart var man lite chockad, man fattade inte riktigt vad som hände. Man tänkte att det inte skulle hålla på så länge.

Engvall stannade kvar i Kanada en tid, men sedan kände han och flickvännen att det var bättre att åka hem i stället för att sitta instängda i en lägenhet i Toronto.

– Vi flög hem, det var inte så många på planet. Man fick ha mask på sig för att hålla sig bättre skyddad.

Övar med brorsan

Nu, i väntan på besked om NHL-säsongen ska fortsätta, är han hemma igen i småländska Ljungby där han bor med föräldrarna och lillebror Kevin, 17, som spelar J20-ishockey med Rögle.

– Det är inte så mycket människor här, så du kan fortfarande gå ut och ta en springtur, säger han.

En vanlig dag i isolering innehåller träning "så man inte tappar all kondition". Laget kör även lite liveträning via Instagram. I hemmet finns också en del utrustning för styrketräning.

– Jag har en skivstång, några kettlebells. Det blir mycket magövningar, mycket ben. Hopp och spänst och så. Det är inget revolutionerande. Det är ganska basic.

När det gäller teknikdelen har han nytta av lillebrorsan som han kan öva med.

– Jag har faktiskt ett hockeymål i garaget och så har jag lite teknikpuckar så att jag kan dribbla och skjuta lite. Så man har inte tappat allt helt, säger Engvall.

Lagchatt och telefon

Spelarna håller kontakt genom en lagchatt och Engvall har även telefonkontakt med de andra svenskarna (William Nylander, Calle Rosén, Rasmus Sandin, Andreas Johnsson) som har åkt hem. Men det blir mycket dödtid.

– Jag kollar på tv-serier, just nu "Vikings". Jag spelar lite "Fortnite" ibland. Det blir inte så mycket mer.

TT: Är du en person som klättrar på väggarna eller lyckas du hitta något slags lugn?

– Nej, jag gillar att hitta på lite mer saker. Men det viktigaste är att vi får ordning på det här. Vi har inte så mycket val, det är bara att göra det bästa av situationen.

Gustav Sjöholm/TT

Pierre Engvall firar ett mål mot Arizona, bild från november.
Pierre Engvall firar ett mål mot Arizona, bild från november. Fotograf: Ross D. Franklin/AP/TT
Pierre Engvall i HV71-dräkt. Arkivbild.
Pierre Engvall i HV71-dräkt. Arkivbild. Fotograf: Mikael Fritzon/TT

FAKTA

Fakta: Pierre Engvall

Forwarden Pierre Engvall, 23, spelade ungdomsishockey i Troja-Ljungby och Frölunda, innan det blev seniorspel i Oskarshamn, Mora och HV71.

Han draftades i sjunde rundan 2014 av Toronto, och spelade sina första matcher i Nordamerika säsongen 2017–2018.

Med farmarlaget Marlies fick Engvall lyfta Calder cup som slutsegrare i AHL förra året. Den här säsongen gjorde han premiär i Toronto Maple Leaves, där han hittills har spelat 48 matcher och gjort 15 poäng.

Källa: Elite Prospects

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

Svårt med bemanning på äldreboenden

Många äldreboenden har problem med bemanningen då personalen måste stanna hemma vid minste tecken på förkylning. Arkivbild.
Många äldreboenden har problem med bemanningen då personalen måste stanna hemma vid minste tecken på förkylning. Arkivbild.
Fotograf: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Inrikes

Många äldreboenden har problem med bemanningen på grund av coronapandemin eftersom personalen måste stanna hemma vid minsta tecken på förkylning, rapporterar SR Ekot.

Över 90 av landets 290 kommuner säger till Ekot att man vill ha större möjlighet att coronatesta personalen.

– Det skulle underlätta för våra medarbetare att slippa känna oro för att man är smittad, säger Maria Jonsson, chef för vård och äldreförvaltningen i Borås stad, till radion.

Ekonomi

Riksbankschefen vill döda deflationsspöket

Riksbankens chef Stefan Ingves beskriver att banken har hur mycket pengar som helst.
Riksbankens chef Stefan Ingves beskriver att banken har hur mycket pengar som helst.
Fotograf: Ali Lorestani/TT
Ekonomi
Ekonomi Coronakrisen kan väcka deflationsspöket – en farlig utveckling med fallande priser.
– Ja, det kan inte uteslutas på kort sikt, säger Riksbankschefen Stefan Ingves som är beredd att sätta full fart på sedelpressarna.

Det är udda tider. Och ingen kommer undan coronaviruset, det blir tydligt i TT:s intervju med Stefan Ingves, som görs på flera meters avstånd. Han är inte virustestad, heller inte sjuk, men arbetssätten formade i olika ledningsgrupper är förändrade nuförtiden. Som en slags krisberedskap, berättar han.

– Man måste vara medveten om att en del teammedlemmar kan falla bort, och det gäller mig själv också, säger Ingves som nu jobbar hemma ganska mycket, fullt medveten om att han närmar sig riskgruppen 70+.

Hastigheten värst

Stefan Ingves har hanterat många svettiga ekonomiska kriser. Han skulle som chef för bankakuten rädda banker under 1990-talskrisen. Under finanskrisen 2008–2009 var han även då chef för Riksbanken. Han vill ännu inte säga om det här är det värsta han varit med om, rent ekonomiskt.

– Det går inte att jämföra med någonting annat, och framför allt inte hastigheten, säger Ingves.

Finns det någon ljuspunkt i det här läget?

– Jag kan inte svara på den frågan, därför att jag inte vet. Här får man ta en dag eller vecka i taget, säger Ingves.

Om krisen kan innebära stigande bolåneräntor, något som skulle bli rena dråpslaget för en hårt belånad befolkning när dessutom arbetslösheten nu skenar?

– Inte i dagsläget givet de åtgärder som vi har vidtagit, säger Ingves och pekar på att banken nu köper upp bostadsobligationer och andra räntepapper just för att hålla nere räntorna, ett effektivare sätt i det här läget än att som i normalfallet sänka styrräntan.

Pengar mot deflation

En annan följdfara av den kollaps som ekonomin hamnat i – deflation. Efterfrågan på många varor och tjänster har närmast tvärstannat i spåren av coronapandemin, och det gäller nästan hela världen. Då faller priserna, enligt skolboken, när desperata företag vill få någon slags försäljning över huvud taget – ett tillstånd som brukar beskrivas som farligt för samhällsekonomin. Fallande priser förvärrar den ekonomiska krisen ytterligare eftersom det får människor att avvakta med köp om man vet att grejerna blir billigare.

TT: Ser du en risk för deflation?

– Inte i dagsläget, vi får väl hoppas att det här går över förr eller senare. Om vi och det finanspolitiska systemet förser ekonomin med tillräckligt mycket pengar och verksamheter kommer i gång igen, då finns det inga skäl att tror att det skulle bli deflation av det hela.

TT: Men om efterfrågan rasar, då faller väl priserna?

– Ja, det kan inte uteslutas på kort sikt, men vi hoppas det här inte varar hur länge som helst.

Tar inte slut

Det svåra blir också att mäta inflationen, ett jobb som ligger på Statistiska centralbyrån.

– Hur mäter man priser om det inte är någon omsättning? frågar han sig.

Men Ingves huvudbudskap är: Riksbanken kan trycka hur mycket pengar som helst, för att hålla samhällsekonomin under armarna:

– Pengarna tar inte slut, vi tillhandahåller en försäkring för det, säger Ingves.

Olle Lindström/TT

En bekymrad Riksbankschef Stefan Ingves har en ny kris att hantera.
En bekymrad Riksbankschef Stefan Ingves har en ny kris att hantera. Fotograf: Ali Lorestani/TT
Deflationsspöket hotar. Arkivbild.
Deflationsspöket hotar. Arkivbild. Fotograf: Lars Pehrson / SvD / TT

FAKTA

Fakta: Stefan Ingves

Stefan Ingves, född i Åbo, Finland, fyller 67 i maj, chef för Riksbanken sedan 2006. Hans nuvarande förordnande löper fram till sista december 2022.

Var under 1990-talskrisen generaldirektör för Bankstödsnämnden, eller det som i folkmun kom att kallas bankakuten.

Har tidigare haft olika chefsjobb på bland annat Internationella valutafonden (IMF).

Utrikes

Religiöst massmöte tros ha sprit viruset

Indiska myndigheter desinficerar ett område i Delhi där ett Tablighi Jamaat-möte hölls i mars.
Indiska myndigheter desinficerar ett område i Delhi där ett Tablighi Jamaat-möte hölls i mars.
Fotograf: Manish Swarup/AP/TT
Utrikes

Runt 100 000 medlemmar av den sunniislamska missionärsrörelsen Tablighi Jamaat samlades i mitten av mars för ett jättemöte i Pakistan. Minst 154 av dem har bekräftats smittade av coronaviruset, varav två har avlidit, och 2 500 har satt i karantän.

Landets myndigheter letar nu efter alla som deltog i massmötet i Lahore för att kunna isolera även dem, hittills uppges omkring 7 000 ha hittats.

Informationsminister Fawad Chaudhry anklagar "de religiösa ledarnas envishet" för att mötet ägde rum och att deltagarna riskerar att sprida smittan runt om i Pakistan och de övriga länder varifrån deltagarna kom.

– Alla grupper som inte lyder regeringens råd och fortsätter sina dagliga aktiviteter blir en fara för andra, säger han.

2 818 smittofall har registrerats i Pakistan och 41 personer har avlidit i sjukdomen covid-19, men landet har testat relativt få personer och mörkertalet tros vara stort.

Liknande möten i Indien och Malaysia har också beskyllts för att ha spridit coronaviruset.

Kultur och nöje

Pixar-pionjärer får datorernas "Nobelpris"

Datorgenierna som möjliggjort 'Toy story' prisas med Turing Award. Pressbild.
Datorgenierna som möjliggjort "Toy story" prisas med Turing Award. Pressbild.
Fotograf: Disney/Pixar
Kultur och nöje

I dag tar vi avancerade animerade filmscener nästan för givet – men faktumet att exempelvis Buzz Lightyear och hans vänner i "Toy story" rör sig så snyggt och att miljön och ljuset runt omkring dem är av så hög kvalitet är ett resultat av flera decenniers slit framför datorn.

Två som har ägnat sina liv och akademiska studier åt att utveckla datavetenskapen är Ed Catmull och Pat Hanrahan, som nu belönas med Turing Award, som anses vara ett "Nobelpris" för datavetenskap, skriver BBC.

Dr Catmull är en av grundarna av Pixar, filmstudion bakom "Toy story"-filmerna och Dr Hanrahan är en av bolagets tidigaste medarbetare. De belönas bland annat för sina insatser för att få datorer att visualisera tredimensionella objekt.

Det här är bara andra gången som Turing Award delas ut inom området datorgrafik. Prissumman är på motsvarande cirka tio miljoner kronor, som de båda pristagarna får dela på.

En officiell prisceremoni är planerad till juni.

Inrikes

Nya uppgifter visar högre dödstal

Folkhälsomyndigheten presenterar dagligen dödstal, men efter en vecka visar korrigerade uppgifter hittills att antalet avlidna i covid-19 är avsevärt högre. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten presenterar dagligen dödstal, men efter en vecka visar korrigerade uppgifter hittills att antalet avlidna i covid-19 är avsevärt högre. Arkivbild.
Fotograf: Ali Lorestani/TT
Inrikes
Inrikes Reviderade officiella dödssiffror vittnar om att antalet döda i covid-19 hittills har varit klart högre än tidigare rapporterat.
Det framgår av en granskning som TT har gjort.

Varje dag presenterar Folkhälsomyndigheten de senast rapporterade dödsfallen i coronapandemin, uppgifter som snabbt blir stora nyheter. Myndigheten påpekar hela tiden att totalsiffran inte är dagsaktuell och väntas öka.

Nu finns reviderade, uppdaterade siffror från myndigheten. De visar att dödstalet, dag för dag, har varit betydligt högre än de tidigare uppgifterna.

Exempelvis den 25 mars redovisades att den dittills inrapporterade totala dödssiffran i covid-19 var 42. Men efter revidering var den egentligen 97 redan då. Dagen efter rapporterades 66 avlidna, men efter revidering 124. Och ungefär så håller det på.

"Döljer inget"

På lördagen rapporterades att 373 hittills har dött. Om eftersläpningen blir lika stor för den noteringen betyder det rent matematiskt att den verkliga siffran skulle visa sig vara cirka 750 döda.

Statsepidemiolog Anders Tegnell hymlar inte med att statistiken släpar efter, och att även de senaste totalsiffrorna kommer att stiga. Men kanske inte till det dubbla, som exempelvis den 26 mars.

– Jag tror inte det. Nu jobbar vi med det här mer systematiskt. Då borde eftersläpningen bli mindre, säger han.

Med andra ord hittar förhoppningsvis myndigheten uppgifterna och presenterar dem snabbare än tidigare, enligt Tegnell.

– Det är absolut inte så att vi försöker dölja någonting. Men vi får heller inte skapa en felaktig bild av att det finns en massa dödsfall därute som vi inte hittar. Vi hittar dem, men ibland hittar vi dem lite sent, säger Tegnell.

"Olika faser"

Enligt internationell statistik hade Sverige på lördagen 37 hittills rapporterat döda per miljon invånare, Danmark 28, Norge 11 och Finland 5.

Tegnell säger dock att internationella jämförelser av dödsfall är väldigt svåra. Olika länder, även i Norden, anger dödsorsak på olika sätt. Ingen vet heller om skillnaderna i Norden beror på att olika länder vidtagit skilda åtgärder, enligt statsepidemiologen.

– Men jag hade just ett möte med mina nordiska kollegor och vi befinner oss definitivt i olika faser, säger han.

Sverige är säkert några veckor före exempelvis Finland, enligt Tegnell.

Ola Westerberg/TT

FAKTA

Fakta: Så skiljer sig dödstalen

Ackumulerade antal döda i covid-19 i Sverige: ursprungliga uppgifter, respektive hittills reviderade. Ju mer aktuella noteringar, desto mer väntas de revideras. Eftersläpningen hittills är cirka en vecka.

NÄSTA ARTIKEL