Film/Recension

Tillvaratar alla genrens möjligheter

Moa Gammel som Ida i Breaking surface. Foto: Anna Patarakina
Film/Recension Nästan outhärdligt spännande tycker tidningens recensent om svenska dykthrillern Breaking surface.

Snöfläckade berg reser sig mot himlen, kylan anas i stora vattenytor mellan bergen och människorna är små, i små bilar, på slingriga vägar. Att den svenska thrillern Breaking surface handlar om natur mot människa, om stora obönhörliga krafter mot våra obetydliga slås tydligt och hisnande vackert fast redan i inledningsfotot.

Och vackert foto både över och under vattenytan fortsätter den här filmen att bjuda på samtidigt som spänningen efter hand stiger till det nästan outhärdliga. Själva berättelsen är samtidigt väl förutsägbar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

USA behåller reserestriktioner

Resenär på Denvers internationella flygplats. USA förlänger sina inreserestriktioner. Arkivbild
Foto: David Zalubowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Vita huset meddelade på måndagen att USA behåller sina inreserestriktioner för utlänningar, trots påstötningar från EU.

– Det smittsammare deltaviruset sprider sig både här och utomlands, sade Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

USA har haft begränsningar för inresor från EU, Storbritannien, Kina och Iran i över ett år på grund av pandemin. Brasilien, Indien och andra länder har senare lagts till på listan.

EU öppnade i juni för resenärer från USA som kan visa att de är vaccinerade eller testats negativt för covid-19. Europeiska ledare har bett USA att genomföra motsvarande lättnader.

OS i Tokyo 2021

Spansk OS-kritik efter lång väntan: "Farligt"

Sergio Scariolo var ordentligt irriterad.
Foto: Eric Gay/AP/TT
Sport
Sport

Spaniens herrlandslag i basket fick vänta nästan en halvtimme på att släppas in i omklädningsrummet efter segern över Japan i OS i Tokyo.

Det var inte förbundskaptenen Sergio Scariolo nöjd med.

– Det måste finnas mer respekt för spelarna, säger han.

Scariolo menar att skaderisken är hög om spelarna inte får börja återhämta sig direkt efter matchens slut.

– Det tog nästan 25 minuter för spelarna att kunna få in benen i ett isbad och det är något som är väldigt farligt och måste förändras.

Varför Spanien, som besegrade Japan med 88–77, fick vänta är oklart.

– Alla är här för en sak och det är spelarnas hälsa som vi måste se efter. Jag är inte irriterad bara för att vara irriterad. Jag upprepar: det är oerhört farligt, säger Scariolo.

Utrikes

"Ny fas" när Irakledare besöker Vita huset

Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhimi och USA:s president Joe Biden träffades i Vita husets Ovala rum.
Foto: Susan Walsh/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s relation med Irak går in i en "ny fas", meddelade president Joe Biden efter ett möte med Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhemi i Vita husets Ovala rum.

USA ska enligt Biden inte längre vara en stridande part vid årsskiftet, utan skifta till att enbart bistå i kampen mot IS och terrorism.

"Men vi kommer inte, vid årets slut, att vara i strid", säger presidenten.

Beslutet om USA:s reträtt fullbordades under mötet, skriver Reuters.

Just nu befinner sig 2 500 amerikanska soldater i Irak, med fokus på att bekämpa det som återstår av IS. Hur många soldater som kommer att finnas kvar för träning och utbildning efter årsskiftet är inte uttalat ännu.

USA har också lovat att leverera en halv miljon doser av Pfizer/Biontechs vaccin mot covid-19 till Irak, som under måndagen noterade rekordhöga 12 000 nya smittofall på ett dygn.

Inrikes

Körde av vägen – kvinna omkom

Polisen ska utreda orsaken till olyckan. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En personbil körde av vägen och ner i ett dike söder om Korsberga i Vetlanda kommun vid 16.40 på måndagen.

En kvinna i 75-årsåldern fördes i ambulans till sjukhus med allvarliga skador, men hennes liv gick inte att rädda, uppger polisen vid klockan 21.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Utegångsförbud i allt oroligare Tunisien

Demonstranter och polis i Tunis på söndagen.
Foto: Hassene Dridi/AP/TT
Utrikes
Utrikes President Kaïs Saied utlyser nattliga utegångsförbud och samlingsförbud i Tunisien, efter den eskalerande oro som följde sedan han avsatt flera ministrar.
– En uppenbar kupp, säger Rached Ghannouchi, talman för parlamentet som presidenten stängt.

Anhängare till den avsatte premiärministern drabbade samman med demonstranter från motståndarlägret som ställer sig bakom avsättningen. Stenar och flaskor flög genom luften, uppger en AFP-fotograf på plats. Flera demonstranter skadades, rapporterar Reuters.

Premiärminister Hichem Mechichi tillträdde för mindre än ett år sedan, utsedd av president Kaïs Saied själv som ett led i att försöka skapa stabilitet i ett kaotiskt politiskt landskap efter de president- och parlamentsval som hölls 2019.

Men de har aldrig kunnat dra jämnt, och nu har Saied alltså sparkat Mechichi. Beskedet kom i ett tv-sänt uttalande på söndagskvällen. Saied specificerade senare att han visserligen inte har makt att upplösa parlamentet, men att han kan beordra en paus i dess arbete i en månad.

Utegångsförbud i städerna

Under måndagseftermiddagen kom även beskedet att försvarsminister Brahim Bartagi och tillförordnade justitieministern Hasna Ben Slimane tvingats bort från sina poster.

Därefter utlyste Saied nattliga utegångsförbud i städerna, samt förbud för fler än tre personer att samlas på allmänna platser och torg.

Förutom akuta ärenden, till exempel att uppsöka vård eller införskaffa förnödenheter, får befolkningen inte längre röra sig mellan olika städer i Tunisien oavsett tid på dygnet.

– Ge er inte ut på gatorna. Det farligaste en nation kan ställas inför är en invärtes explosion, säger Saied i ett videouttalande, där han uppmanar till lugn och förnekar anklagelserna om att han genomför en kupp.

Stormade tv-hus

Under natten omringade militärfordon parlamentsbyggnaden, medan människor jublade och sjöng nationalsången, berättar vittnen. Lokala medier rapporterar att militären, som enligt Reuters verkar ställa sig bakom presidentens manöver, även har omringat det statliga tv-komplexet.

al-Jazira uppger även att polis stormat mediebolagets redaktion i Tunis, och kört ut hela personalen.

Enligt president Saied kommer en ny premiärminister att utses. Ennahda, partiet som lett en styrande koalition i parlamentet, anser att det handlar om en kupp. "Det Kaïs Saied har gjort är en statskupp mot revolutionen och mot konstitutionen", skriver partiet på sociala medier.

– Vi anser att parlamentet fortfarande fungerar och Ennahdas anhängare och det tunisiska folket kommer att försvara revolutionen, förklarar parlamentets talman och Ennahdas ledare, Rached Ghannouchi, i telefon till Reuters.

Ignorerar presidenten

Det moderata islamistpartiet Ennahda var förbjudet före revolutionen 2011, då president Ben Ali, som hade styrt landet med järnhand i över 20 år, flydde. Sedan dess har Ennahda varit det mest framgångsrika partiet.

I en video under natten till måndagen uppmanade Ghannouchi folk att ge sig ut på gatorna för att protestera mot president Saieds agerande. Han säger också att parlamentet kommer att ignorera presidenten och fortsätta att sammanträda.

Två andra partiledare, Moncef Marzouki från al-Harak/al-Irada och Mohamed Samy från al-Karama, instämmer i kritiken.

Marzouki, som var Tunisiens första folkligt valda president efter revolutionen kallar Saieds agerande för en "uppenbar kupp".

– Jag ber det tunisiska folket att vara uppmärksamt på det faktum att de tror sig se det här som början på en lösning. Det här är början på en ännu värre situation, säger Marzouki, före detta president, i ett videouttalande.

Omvärlden reagerar

Eskaleringen av den politiska oron har väckt flera reaktioner från omvärlden. "Alla dispyter bör lösas genom dialog", skriver FN som via en talesperson till generalsekreterare António Guterres ber alla parter bevara lugnet och undvika våld.

Frankrike uppmanar regeringen att återvända till ett "fungerande normalläge", likaså Vita huset i USA som manar till respekt för de "demokratiska principerna".

Även Arabförbundet säger till på skarpen. Under måndagseftermiddagen talade utrikesminister Othman Jerandi med förbundet, som strax efter samtalet släppte ett uttalande som kräver att landet skyndsamt ska få rätsida på turbulensen som råder.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel partitillhörighet för Moncef Marzouki.

FAKTA

Fakta: Jasminrevolutionen i Tunisien

Den folkliga revolten i Tunisien, kallad Jasminrevolutionen, startade med att en ung grönsakshandlare satte eld på sig själv i protest mot regimen.

Veckor av massprotester och oro kulminerade den 14 januari 2011 med att president Ben Ali, som styrt landet med järnhand i 23 år, flydde.

Revolten i Tunisien brukar beskrivas som starten på det som kallas den arabiska våren. Den spred sig till bland annat Egypten, Jemen, Bahrain, Libyen, Algeriet, Marocko, Jordanien och Syrien – med varierande resultat.

Utvecklingen i Tunisien har ibland beskrivits som en framgångssaga, med ny konstitution och demokratiska val. Men den ekonomiska situationen är fortsatt svår och mänskliga rättigheter står under attack.

Landet har den senaste tiden skakats av återkommande protester och politisk instabilitet. I januari greps fler än 2 000 demonstranter, de flesta minderåriga, i omfattande protester mot regeringen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Sport

Sent självmål fixade tre poäng för Halmstad

Halmstad jublar efter det sena avgörandet.
Foto: Per Danielsson/TT
Sport
Sport

Det allsvenska mötet mellan Östersund och Halmstad var på väg att sluta mållöst. Men med bara minuten kvar att spela fick gästande Halmstad en frispark som skickades in mot straffområdet.

Mittfältaren Amir Al-Ammari slog in bollen hårt och fick till sin stora glädje se ÖFK-försvararen Noah Sonko Sundberg styra in bollen i eget mål.

Efter 1–0 och tre bärgade poäng var Al-Ammari minst sagt nöjd.

– Vi gör en jättebra match. Vi trycker ner Östersund och kommer runt på kanterna. Vi slår nog rekord i inspel i dag men det vill sig inte. Men till slut kom målet och det var välförtjänt, säger han i Discovery plus.

Bittrare var det hos Östersund som åkte på sin fjärde raka förlust i allsvenskan.

– Riktigt surt. Allt kan hända i fotboll. Det är inte så mycket att göra åt saken, säger Sebastian Karlsson Grach.

Halmstad är nia i den allsvenska tabellen med 15 poäng. Östersund ligger näst sist med åtta poäng.

Anton Johansson/TT

Kultur och nöje

Pop Smoke toppar Billboardlista postumt

Pop Smokes mamma Audrey Jackson tar emot pris å sin sons vägnar under Billboard Music Awards tidigare i år. Till vänster rapparens bror Obasi Jackson.
Foto: NBC/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Rapparen Pop Smoke toppar den amerikanska albumlistan Billboard 200 med den postumt utgivna skivan "Faith", skriver Billboard. Albumet släpptes den 16 juli i år och gästas av bland andra Dua Lipa och Kanye West.

Det är inte första gången Pop Smoke intar förstaplatsen på listan. Förra året låg "Shoot for the stars aim for the moon" etta i två veckor, även den utgiven efter hans död.

Pop Smoke sköts till döds i en lägenhet i Los Angeles i februari förra året. Rapparen, vars födelsenamn var Bashar Barakah Jackson, blev 20 år gammal. Han fick sitt genombrott 2019 med låtar som "Welcome to the party" och "Dior".

Sport

Besara tillbaka när Örebro kryssade mot AIK

Nahir Besara var tillbaka i Örebro.
Foto: Pavel Koubek / TT
Sport
Sport Fem raka förluster och förankrade i botten.
Men i Nahir Besaras debut knep Örebro en poäng - och hemvändaren låg bakom ÖSK:s mål när hemmalaget spelade 1–1 mot AIK.
– Vi gör en okej insats. Men jag tycker att vi är lite fega i spelet ibland, säger han i Discovery plus.

Stjärnvärvningarna Nahir Besara och Jiloan Hamad har nyligen skrivit kontrakt med Örebro som sträcker sig över drygt tre år. Och det såg länge ut som att båda skulle göra debut på måndagskvällen, men Jiloan Hamad kände av en skada på uppvärmningen och fick i stället från läktarplats - med ett bandage runt vänsterbenet - se när ÖSK knep en poäng mot AIK.

– Synd att inte Jiloan kunde spela, han är en riktig klasspelare, säger Besara.

Talangens första mål

Men Nahir Besara själv som för drygt två månader sedan senast spelade match – då i Dubai – tog alltså plats i startelvan i nummer tio rollen. Och efter drygt 25 minuter spelade han elegant fram till företagsamme Dennis Collander som smällde in sitt första allsvenska mål efter att Erick Otieno slarvat i AIK-försvaret.

19-årige Dennis Collander gjorde därmed ÖSK:s första mål i första halvleken hittills denna säsong – talangen som i sista stund ersatte just Jiloan Hamad.

– Vi hade pratade mycket om att ta oss in i boxen, sen är jag framme där, så det känns skönt, säger Dennis Collander i pausen till Discovery plus.

Det var också Collanders första seriemål sedan 2018, och andra totalt i seniorkarriären. Senast han hittade rätt var för Skiljebo i division 2.

– Klart att det känns bra att göra första målet i allsvenskan. Och skönt att får en bra start i matchen, säger han.

Bahoui kvitterade

Efter målet tog AIK över alltmer och i andra halvleken skapa Solnalaget väldigt många målchanser mot storspelande Allain i Örebros mål. Och efter en timme kvitterade också Nabil Bahoui – med minsta möjliga marginal – när han nickade in bollen precis över mållinjen efter en fin hörna från Sebastian Larsson.

Men det blev inga fler mål på ÖSK är fortfarande jumbo medan AIK alltjämt är kvar på femte plats i tabellen.

– Jag är besviken att det bara blev en poäng. Här hemma går vi för att vinna, sade Nahir Besara.

Tobias Wolf/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL