Sport

Redhawksmatch med Pridetema

Fredrik Händemark välkomnar öppet homosexuella spelare i svensk hockey. Foto: TT
Sport
Sport ishockey Under lördagen kulminerar arrangemanget SHL Pride Week med en hockeyomgång i regnbågstema.För Malmö Redhawks del handlar det om hemmamatch mot Djurgården. Matchstart klockan 18.

Med anledning av matchens tydliga tema har Redhawks ambassadör för SHL Pride Week Fredrik Händemark gått ut med ett tydligt budskap i rödhökarnas klubb-TV på nätet.

–Vi har aldrig sett en öppet homosexuell spelare i Sverige, men vi är redo för det nu. Alla som älskar hockey hör hemma i hockeyn, säger han bland annat. Och:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Alexandersson står över Lidingöloppet

Tove Alexandersson. Arkivbild.
Foto: Ulf Palm/TT
Sport
Sport Tove Alexandersson kommer inte till start när dameliten springer Lidingöloppet 15 kilometer på lördag, enligt Orienteringsmagasinet.

Alexandersson, som i maj misstänkte att hon hade coronaviruset, avbröt söndagens SM-lopp i långdistans på grund av sjukdomssymtom.

– Jag kände mig helt frisk innan start men redan tidigt i loppet kände jag mig trött och hängig. Med tanke på alla sjukdomsrestriktioner ville jag ta det säkra före det osäkra både för min egen skull men också för att inte riskera att smitta någon annan vid eventuell sjukdom, säger 28-åringen till Orienteringsmagasinet.

Inte heller landslagsorienteraren Lina Strand kommer till start i Lidingöloppet. Hon hade också planerat att springa den nedkortade distansen av klassikerloppet.

– Jag har en för hög totalbelastning just nu med egen träning, jobb och studier, säger Strand.

På grund av myndigheternas restriktioner i coronapandemin arrangeras inte Lidingöloppet som vanligt i år. Motionärerna har möjlighet att springa sina lopp i de olika klasserna (från 30 till 4 kilometer) under perioden 19 september–18 oktober. Herr- och dameliten springer 30 och 15 kilometer på lördag, 26 september, och 15-kilometersloppet är i år, för ovanlighetens skull, huvudklass.

Sport

53 år gammal – startade i högstaligan

Kazuyoshi Miura blev i veckan den äldsta spelaren som någonsin startat en match i den japanska högstaligan. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Sport
Sport

Kazuyoshi Miura startade för Yokohama FC i den japanska högsta ligan i veckan – vid 53 års ålder. Miura blev därmed den äldsta spelaren någonsin att ha startat en J-League-match. Han blev 2017 den äldsta spelaren att göra mål i en professionell match, och sade då att han inte tänker sluta spela förrän han fyller 60.

Miura har representerat Yokohama sedan 2005, och gjorde sin debut för det japanska landslaget redan 1990. Han har tidigare i spelat för bland annat Santos, Dinamo Zagreb och Genoa.

Sport

HBK-tränaren coronasjuk: "Mår allmänt skit"

Halmstads tränare Magnus Haglund. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport

Tränaren för superettanlaget Halmstads BK, Magnus Haglund, är sjuk i covid-19.

– Jag har feber, huvudvärk och mår allmänt skit, säger Haglund till Hallandsposten.

Tränaren började känna sig krasslig på bussresan hem från Stockholm efter matchen mot Akropolis i söndags och har därefter hållit sig från spelartruppen och hela verksamheten och är nu satt i sju dagars karantän.

Klubben har börjat testa dem i klubben som Haglund haft kontakt med, först och främst dem som uppvisar symptom.

Det övriga ledarteamet, med den assisterande tränaren Torbjörn Arvidsson, Reine Almqvist och Dennis Nilsson leder HBK mot Ljungskile på lördag.

Sport

IBK Lund gör debut i högsta ligan

Innebandyspelare
Foto: Patrik Palm/IBK Lund
Sport
Innebandy I helgen är det dags för ett ungt och ivrigt IBK Lund att ta steget in i Svenska Superligan.

Klubben väljer att fortsätta satsa på truppen som vann allsvenskan i våras och förde upp IBK Lund i landets högsta innebandyliga.

– Det är en medveten strategi. Vi tror på våra egna tjejer och vill ge dem chansen även på den här nivån, förklarar huvudtränaren Johan Gustafson.

– Vi tänker långsiktigt, och målet är att ha tillräckligt många lag bakom oss i tabellen för att bli kvar i SSL, säger han.

Helt utan nyförvärv är dock inte lundalaget. Från seriekonkurrenten Malmö FBC har man hämtat in forwarden Anna Nilsson.

– Det är en mycket bra spelare, som inte riktigt fick chansen hon förtjänade i Malmö. Hos oss får hon en viktig roll i laget, säger Lundcoachen.

Dessutom har man spetsat till målvaktssidan genom att värva Johanna Birgersson från Sävsjö, som Johan Gustafson haft koll på sedan tidigare.

I SSL är det mest uppställt spel som gäller, men Lund kommer att fortsätta med sitt framgångsrika man-mot-man-spel även den här säsongen.

– Vi bygger laget på mycket energi och aggressivitet på planen. Det finns ingen anledning för oss att ändra på det vinnande konceptet, menar Johan Gustafson.

– Resultaten har inte gått vår väg på försäsongen, men prestationsmässigt har det ändå varit helt okej. Vi märker att man inte har lika mycket tid med bollen, och man straffas hårt om man tappar bollen i fel lägen. Det gick att komma undan med det i allsvenskan, men inte i SSL, påpekar Johan Gustafson.

– Vi vet att det blir tufft, vi möter trots allt några av de bästa klubblagen i världen och där är vi inte ännu, säger han.

Premiären spelas på söndag på Salmingplanen i Sparbanken Wictory Center mot ett Warberg, som har värvat tungt inför den här säsongen.

Premiäromgången:

Lördag: Sirius–KAIS Mora, Malmö FBC–Karlstad, Pixbo Wallenstam–Jönköpings IK, Falun–Thorengruppen SK.

Söndag: Endre IF–Nacka Wallenstam, Västerås Rönnby–Täby, Warberg– IBK Lund.

Sport

Norge fruktar Zlatan: "Har några tjuvtricks"

Bodø/Glimt ska spela tufft mot Zlatan Ibrahimovic i Europa League-kvalet på torsdagen. Arkivbild.
Foto: Spada/AP/TT
Sport
Sport

För norska Bodø/Glimt är det ett historiskt ögonblick att få möta Milan i Europa League-kvalet på San Siro.

Och tränaren Kjetil Knutsen vet hur man ska stoppa Zlatan Ibrahimovic.

– Du måste vara tuff mot honom och får inte låta dig luras. Han är en fantastisk fotbollsspelare och har haft en fantastisk karriär. Han är fortfarande en mycket bra fotbollsspelare i en ålder av nästan 39 år och så har han några tjuvtricks att ta till, säger Knutsen.

Knutsen säger att matchen, där vinnaren går till playoff om en plats i Europa League-gruppspelet, är ett optimalt test av lagets identitet och sätt att spela fotboll på.

– Jag vill kalla det ett historiskt ögonblick i Glimts historia. Vi möter ett av de största lagen i Europa, kanske det bästa i den här turneringen.

Zlatan Ibrahimovic gjorde Milans båda mål i 2–0-segern mot Bologna i måndagens ligapremiär.

Ingela Ahlberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Sport

Agne Simonsson död – blev 84 år

Agne Simonsson och Pelé. Arkivbild.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Sport
Sport Fotbollslegendaren Agne Simonsson är död.
VM-hjälten från 1958, som spelade för klubbar som Örgryte och Real Madrid, blev 84 år gammal.

– Han blev lite krassligare de sista veckorna och sedan tillstötte en lunginflammation. Och i går tog det tyvärr slut. Jag var uppe ett par dagar innan och då visste jag vad som skulle ske. Så då tog jag farväl av honom, säger hans bror Roy Simonsson till Göteborgs-Posten.

VM-silver

Agne Simonsson blev folkkär under VM 1958, då Sverige tog silver.

Anfallaren, med nummer nio på ryggen, gjorde ett av Sveriges mål i finalen mot Pelés Brasilien som slutade med 2–5-förlust. Tillsammans med Nils Liedholm och Hanna Ljungberg är Agne Simonsson en av tre svenskar som gjort mål i en VM-final. Han gjorde fyra mål i VM 1958.

1959 blev Sverige det blott andra icke-brittiska landslaget att slå England på Wembley Stadium i London. Simonssons två mål i den matchen resulterade i att han tilldelades Guldbollen och Bragdguldet. Året efter blev han proffs i Real Madrid, men flyttade snart hem till Örgryte igen.

Kurre Hamrin, lagkamrat med Simonsson under bland annat VM 1958, tar emot beskedet med sorg.

– Nu är bara jag och Reino (Börjesson) kvar (från VM-laget 1958). Det är synd, och ingen rolig nyhet. Men vi ska väl alla gå den vägen, säger han till Expressen.

– Jag träffade Agne senast i samband med en landskamp, till och med Zlatan spelade i landslaget då. Så det var längesen vi sågs.

"Jättefin person"

85-årige Hamrin minns Simonsson som en "fantastisk duktig center" och en spelare som hade "stor betydelse" för framgången i hemma-VM.

– Agne var en jättefin person och go' människa. Vi hade en jättebra relation, även om vi inte träffades så ofta på senare tid, säger han.

Som tränare förde Agne Simonsson Örgryte till SM-guld 1985 efter finalseger mot IFK Göteborg.

På Öisgården har ett ljus tänts och en bild på Simonsson satts fram för att hedra honom, skriver Göteborgs-Posten.

– Det är en tung dag för alla fotbollsälskare. Det går inte att göra den här typen av människor rättvisa med några få ord. Men han hade alltid ett leende på läpparna och vad han har gjort för Öis och svensk fotboll... det är väldigt få som har lyckats med det han har gjort. Han är bland de största, kanske till och med den störste, klubben har haft, säger ordföranden Joachim Nordh till tidningen.

– Han har varit ovärderlig för oss som klubb. Han är en ikon och legend inom Öis-kretsar. Vi kommer förvalta Agnes arv med den respekt och vördnad han förtjänar. Det är vår skyldighet.

"En av min barndoms hjältar"

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, skriver i ett sms till TT:

"En av svensk fotbolls största spelarprofiler genom tiderna har lämnat oss. Agne Simonsson var en av våra stora silverhjältar från hemma VM 1958. Han debuterade i landslaget samma år som jag föddes och var en av min barndoms hjältar. Svensk fotboll sörjer och tankarna går till familjen, släkt och vänner runt om i fotbollsvärlden".

Rättad: I en tidigare version var det fel personer på bilden. Nu är bilden utbytt.

Patrik Dokk/TT

Anders Wallin/TT

FAKTA

Fakta: Agne Simonsson

Född: 19 oktober 1935 i Göteborg.

Död: 22 september 2020.

Spelarkarriären: Örgryte 1959–1960, Real Madrid 1960–1961, Real Sociedad 1961–1962, Örgryte 1963–1970.

Landslagskarriären: Spelade 51 matcher mellan 1957 och 1967 och stod för 27 mål.

Tränarkarriären: Örgryte 1971–1972, Häcken 1977–1982, Örgryte 1983–1986, Iraklis 1988–1990.

Övriga meriter: VM-silver på hemmaplan 1958, året efter tilldelades han utmärkelserna Guldbollen och Svenska Dagbladets Bragdguld och 1985 ledde han som tränare Örgryte fram till SM-guldet.

Sport

De kan bli årets spelare i Europa

Lucy Bronze jagar efter bollen i Champions League-finalen, som hennes Lyon vann.
Foto: Clive Brunskill/AP/TT
Sport
Sport

Champions League-mästarna fick med två spelare i slutrundan av omröstningen av årets spelare i Europafotbollen 2019-20.

På herrsidan var det Bayern Münchens Robert Lewandowski och Manuel Neuer och på damsidan Lyons Lucy Bronze och Wendie Renard.

Den tredje nominerade på damsidan är finalförloraren i Champions League, Wolfsburgs Pernille Harder. Harder och Bronze har precis flyttat till England där de nu spelar för Chelsea respektive Manchester City.

Den tredje nominerade på herrsidan är Manchester Citys Kevin De Bruyne.

Vilka som vinner utmärkelserna presenteras i samband med gruppspelslottningen till herrarnas Champions League den 1 oktober.

Då ska också, för första gången, Uefa utse årets tränare. På herrsidan står det mellan Bayern Münchens Hans-Dieter Flick, Liverpools Jürgen Klopp och Leipzigs Julian Nagelsmann.

På damsidan är det Barcelonas Lluís Cortéz, Wolfsburgs Stephan Lerch och Lyons Jean-Luc Vasseur.

Sport

Halmstadspelare avstängd i fyra matcher

Halmstads Dusan Djuric. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Halmstad BK:s Dusan Djuric stängs av i fyra matcher efter att ha sagt rasistiska tillmälen till en motståndare i Umeå.
Disciplinnämnden ser allvarligt på det inträffade, skriver man i sitt yttrande.
PREMIUM

Avstängningen gäller fotbollsmatcher till och med den 15 oktober.

I tv-sändningen från matchen i superettan hörs det att någon säger "jävla zigenare". Djuric har erkänt att han sagt så till Deniz Yaldir i affekt efter att Yaldir spottat på honom.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL