Eslöv

Överbliven mat ges till behövande

Mathjälp på väg. Ulf Nordvall, Martina Hochfellner Svensson och Kalle Bredin driver cateringföretaget som nu ser till att mätta många magar bland hjälpbehövande i Eslöv.FOTO: Toomas Laagus
Eslöv
Eslöv Mat som bara skulle åkt i soporna mättar varje fredag magen för många utsatta och hjälpbehövande i Eslöv. Det är ett cateringföretag som varje vecka skjutsar ut mat till kyrkans diakoniverksamhet. – Vi möts av kramar och tårar, säger Martina Hochfellner Svensson från cateringföretaget.

Det var när gänget som driver cateringfirman tröttnade på det ständiga matsvinnet som idén tändes.

– Att bara kasta maten i soporna skär i hjärtat. Istället kan vi hjälpa till på det här sättet, säger Martina Hochfellner Svensson.

Tillsammans med sina två kollegor driver hon Passion Event & Catering.Inne på Rönneholms slottskök ser företaget bland annat till att mätta magarna inom Nämndemansgårdens verksamhet på Rönneholm och i Blentarp.

Varje dag, året runt, ser de till att det lagas runt 110 portioner. Men att helt undvika att det blir mat över är svårt.

– Vi såg matsvinnet och funderade på vad vi kunde göra, säger Ulf Nordvall från gänget.

Cateringgänget tog därför kontakt med Eslövs kommun som tipsade om Svenska kyrkans diakoniverksamhet.

Det slutade med att cateringgänget nu gör matlådor av svinnet, som förvaras i frysar och kylar tills det blir fredag.

Varje fredag, sedan några månader tillbaka, packar man sedan företagsbilen full och beger sig till Eslöv.

Det brukar bli ett 50-tal matlådor som levereras till kyrkans mötesplats Hållplats för själen.

Cateringgänget är själva på plats för att hjälpa till att fördela portionerna och berätta om rätterna.

Just den här fredagen finns det bland annat kalops, stek med kantarellsås och potatisgratäng och pasta Carbonara.

Ulf Nordvall från företaget medger att det är en liten slant man varje vecka skänker bort på det här sättet.

– Det blir några kronor. Men vi ser inte till pengarna, säger han och menar att man istället ser att man får möjlighet att hjälpa behövande som då får en portion vällagad mat med grönsaker.

Diakonen Carola Störbäck berättar att det bland de hjälpbehövande, som får med sig en matlåda, finns hemlösa, arbetslösa eller människor som av olika skäl har svårt att laga ett ordentligt mål mat själva. När matleveransen anlänt blir det snabbt kö för att få med sig en matlåda hem.

Carola Störbäck menar att diakonin ser ett stort hjälpbehov i samhället och menar att Svenska kyrkan inte har möjlighet att hjälpa alla behövande.

Men Svenska kyrkan har ju miljarder i tillgångar. Kyrkan skulle väl kunna köpa ny mat i stället för att erbjuda överbliven mat?

– Vi hjälper mycket. Mycket av våra tillgångar ligger i fastigheter.

När Skånskan är på plats vid matutdelningen är kön lång men nästan ingen av de behövande vill prata med Skånskan och ingen vill bli fotograferad.

En man som vill vara anonym kommer fram och berömmer satsningen och kvaliteten på den goda maten. Han ska snart ställa sig i kön för att ta med sig en låda hem.

– Det här är en väldigt bra insats, säger han.

Eslöv

Ny mottagning ska minska smittorisken

Karin Träff Nordström och Judit Kapás, specialister i allmänmedicin, Petra Åkesson, undersköterska och Karin Ekelund, verksamhetschef i Tåbelunds nyöppnade mottagning för patienter med luftvägssymptom.
Fotograf: Henrik Lindahl
Eslöv
ESLÖV Tåbelunds vårdcentral i Eslöv har öppnat en ny mottagning specifikt för patienter med luftvägssymptom.

Syftet är att ytterligare minska risken för att få in coronaviruset på vårdcentralen och därigenom skydda både övriga patienter och personalen.

Den nya mottagningen ligger i den gamla "verkstan", bottenplanet till ett nedlagt vårdhem.

- Alla vårdcentraler jobbar ju med de här frågorna. Vi hade fördelen att ha tillgång till de här tomma lokalerna som har egen ingång och kan separeras helt från övriga vårdcentralen, berättar Tåbelunds verksamhetschef Karin Ekelund.

Måste boka tid

Alla patienter som behöver besöka Tåbelund måste ringa först och boka en tid. Om det handlar om misstänkta luftvägssymptom får de instruktioner om att ta sig till den separata mottagningen, som ligger på baksidan av byggnadskomplexet med ingång via en lastbrygga.

Kommer man med bil får man sitta kvar i den och vänta på parkeringen utanför tills personalen ropar upp registreringsnumret. Kommer man till fots finns en stol utomhus på lastbryggan att slå sig ner på.

I entrén får patienten ta på sig ett munskydd. Även personalen är utrustad med grundläggande skyddskläder, bland annat munskydd.

Sedan sker sedvanlig undersökning och provtagning i behandlingsrummet.

- Men vi provtar inte för Covid19, säger Karin Ekelund.

Kvar i bilen

När Skånskan hälsar på tjänstgör läkare Judit Kapás, specialist i allmänmedicin, och undersköterska Petra Åkesson på mottagningen. De berättar att man haft flera fall där patienter som man haft anledning att misstänka bär på coronaviruset fått sitta kvar i bilen. I det läget går undersköterskan ut, i full skyddsutrustning, och tar prover när patienten sitter i bilen. Läkaren talar med patienten över telefon.

När Skånskan får en rundvisning är ingen patient närvarande. Men hittills verkar de patienter som hänvisats hit inte haft några synpunkter på upplägget, menar vårdpersonalen.

- Det är inte många som säger något, de verkar finna sig i det, säger Petra Åkesson som varit med och satt upp mottagningen.

Munskydd som alla patienter som besöker Tåbelunds nyöppnade infektionsmottagning för luftvägssymptom måste ta på sig. Fotograf: Henrik Lindahl

Tryggt i väntrummet

På det här sättet kan vårdcentralen alltså skilja ut de patienter som möjligen skulle kunna bära på Covid19. Alla besökare får kontrollfrågor i receptionen. De som söker vård för helt andra sjukdomar ska kunna känna sig trygga i vårdcentralens ordinarie väntrum.

Men vårdcentralen vill alltså att man alltid ringer först och bokar tid, understryker Karin Ekelund. Några drop in-tider finns inte längre.

Hur länge kommer ni att ha kvar den här separata mottagningen?

- Så länge det behövs, säger Petra Åkesson.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Eslöv

Krock efter försök smita från polisen

Eslöv
ESLÖV En 21-årig man greps sent på torsdagskvällen i Eslöv sedan han försökt smita från en efterföljande polispatrull.

Det var vid 23-tiden som en polispatrull mötte en bil på Smålandsvägen i Eslöv.

Poliserna kände igen mannen som satt bakom ratten. Det var samme man som blivit rapporterad för en grov olovlig körning dagen innan.

Polisbilen vände om för att göra en kontroll, men mannen valde då istället att gasa på och försöka köra ifrån poliserna.

Det blev ett efterföljande en bit som slutade med att mannen krockade på Onsjövägen. Han körde in i en cykelbom innan färden slutade mot ett träd.

Mannen misstänks vid tillfället ha varit påverkad av narkotika och hade även vad som kan vara narkotika på sig, vilket upptäcktes när han skyddsvisiterades.

Ingen person skadades, men både bommen och bilen fick skador.

Efter händelsen misstänks mannen, som är bosatt i Eslöv, för en rad brott: Vårdslöshet i trafik, ringa narkotikabrott, grov olovlig körning samt brott mot trafikförordningen.

Eslöv

Garaget utbränt - risk för spridning

Eslöv
MARIEHOLM Ett garage på Lagmansgatan i Marieholm blev utbränt sedan det börjat brinna vid 17-tiden på torsdagen.

Familjen som bor i huset lyckades ta sig ut ur bostaden i tid, och det var ingen fara med dem.

Man vet inte varför det började brinna, men tidigare under dagen hade en elektrikerfirma utfört arbeten inne i garaget, enligt den polisanmälan som upprättats.

Enligt räddningschefen som var på platsen går det inte att bedöma om detta har något samband med branden. Man visste på brandplatsen varken var eller på vilket sätt branden uppstått.

Garaget var totalförstört och det fanns i det akuta skedet risk att branden skulle sprida sig till huset, framgår av polisanmälan.

Eslöv

Försökte ta sig in i villa

Eslöv
ESLÖV Någon gång i onsdags vid lunchtid var det någon som försökte ta sig in i en villa på Äsevägen i Eslöv genom att plocka bort ett fönster.

Det var mellan 12.30 och 13.30 som inbrottsförsöket, som polisen klassar som försök till grov stöld, gjordes.

Villaägaren noterade vid hemkomsten en spricka i det yttre av två fönster. Fönstret var avplockat.

Inget var stulet i bostaden, som ligger i området mellan vårdcentralen Specialisthuset och Trollsjön.

Coronaviruset

Kalvinknatet skjuts upp – nya datum klara

Barn och vuxna som springer.
Bilden är från förra årets lopp i Hässleholm.
Fotograf: Carl-Johan Bauler
Skåne
Malmö
Hässleholm
Vellinge
Sjöbo
Lund
Staffanstorp
Eslöv
Höör
Skåne Kalvinknatet, loppet som i år vänder sig till barn födda mellan 2009 och 2017, har skjutits upp med anledning av coronavirusets framfart. Nya givet är augusti och september.

Mikael Gamm

Kalvinknatet arrangeras av MAI och Skånemejerier tillsammans med lokala idrottsklubbar i Skåne, Blekinge, Småland och Halland.

Sträckan varierar från 300 till 1500 meter beroende på åldersgrupp.

Syftet med loppet är att få barn och unga att röra på sig och må bra.

Nya datum satta

Först ut i Skåne är Malmö/Bulltofta på det nya datumet 15 augusti. 19 augusti är dagen som gäller för Staffanstorp, och dagen därpå fylls Lund av motionerande barn.

23 augusti går loppet av stapeln i Trelleborg, och tre dagar senare är skådeplatsen Eslöv. 27 augusti är datumet som gäller för Hässleholm och tre dagar senare står Höllviken på programmet.

Första dagen i september, tillika dagen då portarna slås upp på Hogwarts i Harry Potter-böckerna, är det Lommas tur. 3 september är det dags för Höör och 8 september är dagen som gäller för Landskrona.

Det nya datumet som gäller för Sjöbo är 15 september, och loppet går i mål den 20 september när Malmö/Tallriken är den geografiska placeringen.

Eslöv

Snattare greps med obetald soffgrupp

Kvinnan greps på Stora Coop i Eslöv.Här en bild från invigningen.
Fotograf: ARKIVBILD
Eslöv
ESLÖV Den 35-åriga Eslövskvinnan greps på Stora Coop i köpcentret Flygstaden sedan hon försökt passera självscanningskassorna med mängder av varor, bland annat en soffgrupp som hon inte betalat för.
Kvinnan greps på Stora Coop i Eslöv. Här en arkivbild från invigningen.

Det var på torsdagsmorgonen som personalen på Stora Coop reagerade när kvinnan hanterade självscanningsutrustningen vid kassorna.

Hon scannade, noterade man, in en del av varorna - men hoppade över andra.

Personalen kontrollerade henne direkt när hon passerat sista betalstället och såg att hon absolut inte scannat in alla varor. Hon envarsgreps på platsen då hon gått ut ur butiken.

Värdet på varorna som hon stal var 5 800 kronor. Det var en blandad kompott: påslakan, kuddar, ballonger och tomtebloss. Annat hon försökte få med sig var girlanger och leksaksbilar - samt en soffgrupp för 2 000 kronor.

På Eslövspolisen utgår man från att kvinnan hanterade flera kundvagnar under det misstänkta brottet.

Eslöv

River upp beslut om p-platser

Politikerna har dragit tillbaka sitt beslut om ett mer generöst tidsspann för parkering i centrala Eslöv.
Fotograf: FREDRIK SANDBERG / TT
Eslöv
ESLÖV Bilister i Eslöv skulle kompenseras för att ett antal p-platser ryker när Stora torg byggs om. Därför skulle tidsspannet på vissa tvåtimmarsparkeringar bli generösare.

Men nu rivs beslutet upp.

Det är miljö- och samhällsbyggnadsnämnden som beslutat att upphäva ett beslut som nämnden själv tog i januari.

Då beslutade nämnden om att kompensera bilister eftersom elva parkeringsplatser försvinner när Stora torg byggs om.

Nämnden beslutade att ha ett generösare tidsspann på tvåtimmarsparkeringarna som finns längs Kanalgatan och Bastugatan.

I vanliga fall gäller till exempel tvåtimmarsparkeringen mellan 9 och 18 på vardagar.

Men i beslutet som togs i januari skulle tidsspannet ändras till att gälla mellan 9 och 20 på vardagar och med en utökning även på lördagar.

Efter beslutet i januari förklarade Bengt Andersson (M), ordförande i nämnden, att förändringen görs för att göra det lättare att parkera under tider när handlarna har öppet. Han uppgav då att omskyltningen av de aktuella p-platserna skulle ske i vår.

Men i veckan som gick rev miljö- och samhällsbyggnadsnämnden alltså upp beslutet.

– Vi valde att dra tillbaka beslutet, konstaterar Bengt Andersson (M).

Att man backar från sitt eget beslut beror på att förvaltningen och kommunledningskontoret efteråt konstaterade att beslutet var formulerat på ett sätt som kan tolkas som om nämnden ändrar det beslut som kommunfullmäktige tog 2018 om de kostnadsfria tvåtimmarsparkeringarna.

Utöver det kom man också fram till att det var en brist att nämndens beslut inte innehöll något angivet datum för när de nya bestämmelserna skulle träda i kraft.

Förvaltningen har föreslagit att nämnden ska avvakta med att fatta ett nytt beslut i frågan, eftersom kommunfullmäktige först ska ta del av en rapport om hur p-avgifterna påverkat näringslivet.

Eslöv

Misshandelsdömd slipper fängelse

Eslöv
ESLÖV En 19-årig Eslövsbo som i oktober förra året dömdes för en rad brott får nu sitt straff sänkt och slipper fängelse.

19-åringen dömdes för misshandel, grov stöld, mened, skadegörelse och våld mot tjänsteman. Straffet blev en månads fängelse kombinerat med skyddstillsyn.

Mannen överklagade till hovrätten som fastställer tingsrättens dom i skuldfrågan men mildrar påföljden till bara skyddstillsyn.

19-åringen är i behov av behandling för sitt missbruk och den föreslagna vården är tillräckligt ingripande för att motsvara ett alternativt fängelsestraff, resonerar hovrätten.

19-åringen misshandlade en man på Storgatan den 16 februari 2019. Offret föll bakåt, slog bakhuvudet i marken och ådrog sig allvarliga skador, bland annat skallbasfraktur och hjärnblödning.

NÄSTA ARTIKEL