Nyheter

Ny okänd människoart funnen

En 22 000 år gammal skalle från vår art, Homo sapiens, Foto: AP Photo/Francois Mori
Artikel Nyheter Forskare säger sig ha funnit en ny människoart, en så kallad \"spökpopulation\" som ska ha parat sig med våran art, Homo sapiens, för tiotusentals år sedan.

En studie som forskare presenterat visar på att dagens människor boende i Västafrika har ett genetiskt arv på 2 till 19 procent från en okänd människoart, enligt New York Times.

– Vi anser att arterna korsades för omkring 43 ooo år sedan, dock med en viss osäkerhet, säger Sriram Sankararaman, professor i genetik och datalogi vid UCLA, universitet i Kalifornien, och huvudansvarig för studien till tidningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Trelleborg

Trafikolycka i Trelleborg

Trelleborg
Trelleborg Det har inträffat en trafikolycka med flera fordon inblandade på Järnvägsgatan i Trelleborg.

Mikael Gamm

Larmet inkom 14.23.

Inrikes

Grönt ljus för demonstration i Malmö i kväll

Kravallpoliser stoppar demonstranter vid Norrbro i Stockholm på onsdagskvällen.
Kravallpoliser stoppar demonstranter vid Norrbro i Stockholm på onsdagskvällen.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Tre ordningsvakter skadades lindrigt och flera poliser får psykosocialt stöd efter den antirasistiska demonstrationen i Stockholm.
Samtidigt kommer en ny demonstration att hållas i Malmö i kväll.
– Vi utgår från att man i demonstrationen tar hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer om folksamlingar, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till TT.

Tre ordningsvakter fick lindriga skador under demonstrationen. Flera poliser som varit med om utsatta situationer får nu psykosocialt stöd. Ingen har dock skadats allvarligt, uppger biträdande kommenderingschef Carolina Passikivi för TT.

Psykosocialt stöd ges bland annat till de som medverkade vid tillfället där en kvinnlig polis gick ner på knä med demonstranterna.

– Den var väldigt speciell händelse som är väldigt oklar fortfarande. Det böljade från starkt hot och ett utsatt läge till lugnare scener och en helt kontrollerad situation, säger Passikivi.

"Tar avstånd från övervåld"

Polisen har upprättat tre utredningar gällande icke tillståndsgiven demonstration som nu utreds. Flera utredningar gällande våldsamt upplopp pågår också. Man tittar bland annat igenom drönarbilder.

Kommenderingschefen betonar att man måste skydda den grundlaggskyddande rättigheten att demonstrera trots rådande pandemi och att ett stort ansvar ligger på personerna som deltar att se till att restriktionerna inte bryts. Bakgrunden till protesten är den 46-årige amerikanen George Floyds död i USA i samband med ett polisingripande

– Vi gör allt för att underlätta genomförandet av sådana här manifestationer och har största respekt för frustrationen över den här händelsen och behovet av att uttrycka opinion i samband med det. Svensk polis står för allas lika värde och tar avstånd från övervåld, men vi är inte vaccinerade från rasism och måste hela tiden jobba med vår egen kultur, säger Passikivi.

Ny demonstration i Malmö

Under torsdagskvällen kommer ytterligare en demonstration att hållas. På eftermiddagen fick arrangören tillstånd om att hålla den på Ribersborgsstranden i Malmö.

– Vi har att förhålla oss till Folkhälsomyndighetens riktlinjer och vi har arrangörens förståelse för detta, men vi har möjlighet att upplösa demonstrationen. Men vi kommer att använda oss av samtal och dialog så långt det någonsin går, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen.

Hon betonar att polisen har en god dialog med arrangören som kommer att hålla sin manifestation på ett stort och öppet grönområde. Närmare 3 000 personer har anmält sitt intresse på demonstrationens Facebook.

Damberg och Strandhäll kritiska

Flera politiker har kritiserat demonstranterna. Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger i en kommentar till TT att det är viktigt att fortsätta följa myndigheternas coronarekommendationer och uppmanar till att markera mot rasism på digitala medier istället.

"Annars riskerar många människor att bli sjuka och dö. Vi måste fortsätta följa folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vården är redan mycket ansträngd och vi måste se till att människor som är sjuka får tillgång till den vård de behöver."

Socialdemokraten och tidigare socialministern Annika Strandhäll blev själv vittne till konfrontationer mellan polis och demonstranter.

– Vi pratar om poliser som var i extremt numerärt underläge i relation till mängden demonstranter. De försökte skingra massorna på ett professionellt sätt men det möttes då med provokationer, säger Annika Strandhäll, numera jämställdhetspolitisk talesperson för sitt parti, till Expressen.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om de gripna.

Polis grep in för att skingra demonstrationen eftersom långt fler än 50 personer samlats.
Polis grep in för att skingra demonstrationen eftersom långt fler än 50 personer samlats.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi

1,9 miljoner fler arbetslösa i USA

Arbetslösheten har ökat i rekordtakt i USA under coronapandemin. Arkivbild.
Arbetslösheten har ökat i rekordtakt i USA under coronapandemin. Arkivbild.
Fotograf: Nam Y. Huh/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Ytterligare 1,9 miljoner anmäldes arbetslösa i USA förra veckan, enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement. Det är den lägsta veckosiffran sedan coronakrisen inleddes, men något fler än ekonomer räknat med. Analytiker hade förutspått 1,8 miljoner.

Förra veckan var siffran 2,1 miljoner nyanmälda arbetslösa.

Sedan coronakrisen tog fart på allvar har över 42 miljoner amerikaner förlorat sina jobb, vilket är den högsta siffran sedan 30-talet.

Arbetslösheten har stigit till 14,8 procent, från 14,3 procent veckan före.

Utrikes

Hongkong tänder ljus till minne för massaker

Utrikes
Utrikes Tusentals invånare i Hongkong tände ljus under torsdagen till minne för massakern på Himmelska fridens torg, som ägde rum för 31 år sedan i den kinesiska huvudstaden. Manifestationen äger rum samtidigt som Hongkongborna fruktar för att fastlandskina ska öka sitt inflytande över dem.

Ljusmanifestationen äger rum trots att myndigheterna i Hongkong för första gången i år har förbjudit manifestationer som högtidlighåller massakern. Det motiveras med smittskyddsskäl, något som demokratikämpar avfärdar som svepskäl.

Under onsdagen klubbade Hongkongs parlament igenom en kontroversiell ny lag som går ut på att bristande respekt för Kinas nationalsång ska kunna klassas som brottsligt. Detta uppfattar demokratiivrande Hongkongbor som ett tecken på den kinesiska diktaturens hårdnande grepp.

Den nya lagen gick igenom med 41 röster mot 1. Demokrativänner i den lagstiftande församlingen avstod från att rösta, och skrek i stället slagord. Tidigare hade flera ledamöter gått till handgripliga protester, bland annat genom att sprida illaluktande material i kammaren – en symbol för ett, som de beskriver det, ruttnande styre.

– En mordisk stat stinker för evigt, säger ledamoten Eddie Chu, syftande på kinesiska militärens tillslag på Himmelska fridens torg i Peking.

Polis och brandkår tillkallades för att hantera stanken. Eddie Chu och kollegan Ray Chan fördes ut innan lagbehandlingen fortsatte.

FAKTA

Fakta: Demokratiprotesterna i Kina 1989

Militärens angrepp på demonstranterna vid Himmelska fridens torg den 4 juni 1989 föregicks av omfattande ungdomsprotester i Peking våren 1989. Protesterna hade i sin tur utlösts av den tidigare partichefen Hu Yaobangs död. Hu hade fått sparken två år tidigare, eftersom han ansågs vara för eftergiven mot studenternas krav på frihet.

Demonstranterna blev kvar i veckor och fick stöd av en ökande folkmassa i sina krav på demokrati. Som mest samlades omkring en miljon människor i Peking. I mitten av maj hade protesterna spridit sig till 400 städer i Kina.

Den 20 maj infördes undantagstillstånd och 300 000 militärer sattes in i Peking.

Natten till den 4 juni rullade stridsvagnar mot centrum och slog till mot demonstranterna vid Himmelska fridens torg. Antalet som dödades i massakern är okänt och många olika siffror har förekommit, men tusentals tros ha dödats eller skadats.

Källa: Nationalencyklopedin.

Inrikes

20 nya rapporterade dödsfall i covid-19

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, under torsdagens dagliga myndighetsgemensamma pressträff om coronaviruset.
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, under torsdagens dagliga myndighetsgemensamma pressträff om coronaviruset.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Ytterligare 20 personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.
Dödssiffran stiger därmed till 4 562 personer.

Pressen på landets intensivvårdsavdelningar fortsätter vara konstant.

– Trots ökningen kan vi se att antalet iva-fall ligger på en lägre nivå, en stabil nivå, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens.

Han får frågor om de antirasistiska demonstrationerna som hölls i Stockholm på onsdagen. En liknande demonstration planeras i Malmö i kväll.

– Vi vet att den här typen av folksamlingar är en risk, så de är olämpliga och olagliga. Det finns en risk att vi får ökad smittspridning efteråt, säger han.

Sedan utbrottet startade har totalt 41 883 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 143 personer har fått eller får intensivvård, enligt de senaste siffrorna.

Uppåtgående trend

Den uppåtgående trenden fortsätter i världen, säger Anders Tegnell, och den vikande trenden i Europa verkar ha avstannat. Man räknar också med fortsatt många fall i USA framöver.

I Sverige ökar fallen igen.

– En stor del av ökningen kommer från Västra Götaland, där vi har en ökad smittspridning, säger Anders Tegnell.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, tar upp dagens besked om att fältsjukhuset i Älvsjö nu avvecklas.

– Det behovet baserades på egna beräkningar och Folkhälsomyndighetens bedömningar. Den imponerande omställningen av svensk sjukvård gick snabbt, och genererade fler platser än vi trodde. Det har gjort att vi inte behövde använda Älvsjö sjukhus. Därför går vi nu in i en avvecklingsfas, men resurserna försvinner inte för det.

"Bra tester i dag"

Tidigare på torsdagen uppgav regeringen att betydligt fler ska testas för antikroppar vid misstänkt eller bekräftad covid-19.

– Det finns bra tester i dag som har hög säkerhet och är rimliga att använda. Det är de som görs på laboratorier, inte de så kallade snabbtesterna, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten kommer att ange tydligt vilka krav som ställs på de tester som ska genomföras, och som ska ge bra resultat på individnivå.

– Många snabbtester når inte alls upp till nivåerna, säger Tegnell.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Sport

Första träningen för Blåvitts stjärnvärvning

IFK Göteborgs Jakob Johansson ( i grön väst) och Isak Dahlqvist under träningen på Kamratgården i Göteborg.
IFK Göteborgs Jakob Johansson ( i grön väst) och Isak Dahlqvist under träningen på Kamratgården i Göteborg.
Fotograf: Adam Ihse
Sport
Sport

Det var egentligen bara en uppvärmning och lite kortpassningsspel. Men ett stort steg framåt för Jakob Johansson efter knäskadan i höstas.

På torsdagen fick landslagsmittfältaren äntligen känna på ett lite mer reguljärt fotbollspass med de nya lagkamraterna i IFK Göteborg.

– Ja, jag var ju ändå med på uppvärmningen här i dag. Det är första gången som jag egentligen spelat med motspelare sedan jag skadade mig, säger 29-åringen till TT.

Jakob Johansson drog av ett korsband i högerknät på träning med franska Rennes i höstas, hans andra korsbandsskada på kort tid. I mitten av maj blev det klart att han återvänder till "Blåvitt" efter fem år utomlands.

Johansson är formellt spelklar redan till den allsvenska premiären mot Elfsborg den 14 juni. Men han räknar inte med att även bli fysiskt spelklar till dess.

– Nej, det är jag definitivt inte. Jag måste stegra långsamt härifrån och hur den tidsplanen ser ut vet jag inte, säger han.

Jens Bornemann/TT

Sport

"Behöver ha spets för att vinna SM-guld"

Luleå firar SM-guldet 2019. Arkivbild.
Luleå firar SM-guldet 2019. Arkivbild.
Fotograf: Robert Nyholm/TT
Sport
Sport Nye förbundskaptenen Ulf Lundberg får ett visst stöd från vårens finallag i sin vilja att minska antalet importer i SDHL.
Men det får inte ske till priset av kvalitén.
– Vi vill inte ha en liga som inte håller nivån så att våra bästa svenskor drar till andra ligor, säger Peter Ekelund, general manager i HV71.

Damkronorna är på en historiskt låg nivå efter degraderingen från A-VM 2019 och nye förbundskaptenen Ulf Lundberg förklarade i en TT-intervju tidigare i veckan att antalet importer måste minskas radikalt för att ge utrymme för svenska spelare.

Förra säsongen fanns 101 importer i de tio SDHL-lagen – att jämföra med 83 i herrarnas SHL som dessutom innehåller 14 lag.

Importerna dominerar också stort. HV:s Hanna Olsson (åtta) var enda svenskan bland de 13 bästa i poängligan och vid SDHL Awards förra veckan togs fem av sex individuella spelarutmärkelser av utländska spelare – undantaget årets junior som gick till Maja Nylén Persson, Brynäs.

Vårens finallag HV71 och Luleå – med tio respektive tolv utlänningar i sina lag förra säsongen – köper Ulf Lundbergs krav till viss del.

"Tar lite tid"

Men ingen av klubbarna flaggar för någon radikal förändring till nästa säsong. Peter Ekelund säger att han ser runt åtta importer framför sig i sitt lag och Luleås sportchef och tränare Mikael Forsberg pratar om åtta-tio.

– Visst månar vi om att få upp fler svenska talanger i svensk hockey. Vi känner att vi i Luleå är på rätt väg, men det tar lite tid. Sedan vill vi inte tappa kvalitet på ligan, så det ska ske successivt. Man ska ta plats och förtjäna den, säger Forsberg.

Peter Ekelund håller med och erkänner att balansgången kan vara svår:

– Det ska vara så pass hög nivå på SDHL så att våra bästa svenska spelare vill spela här. Samtidigt får det inte bli för många importer så att det puttar bort våra tjejer.

Måste värva landslaget

Ett av Ulf Lundbergs förslag var att införa restriktioner på antalet utländska spelare. Men frågan är om det fungerar.

– Det är en väg, samtidigt finns det lagar och regler som reglerar arbetsmarknaden, så där måste man vara försiktig. De måste man ta hänsyn till, säger Ekelund.

Båda klubbarna arbetar för att på sikt kunna fylla på med spelare från egna led. Luleå har bäst snurr på flickverksamheten av alla SDHL-lag med runt 250 flickor i sin verksamhet och HV71 har runt 50.

HV71 stormade mot SM-guld och ledde finalserien över Luleå, tre guld sedan 2016, med 1–0 i matcher när säsongen avbröts på grund av coronapandemin.

TT: Går det att vinna SM-guld utan importer?

– Hehe, då får man kanske försöka få landslaget till sig. Jag tror inte vi är där ännu. Man behöver ha en del spets för att vinna SM-guld, säger Ekelund.

– Absolut, det tror jag. Men det är inte alltid så lätt att knyta till sig svenska ungdomar, en del vill åka till college, andra tackar nej av andra anledningar. Där behöver vi bli bättre, säger Forsberg.

Göran Sundberg/TT

FAKTA

Fakta: Importerna i SDHL

Totalt spelade 101 utländska spelare i SDHL förra säsongen, ett snitt på 10 per lag.

Så här såg det ut lag för lag: Linköping 16, SDE 15, Luleå 12, Modo 11, HV71 10, Göteborg 9, Leksand 9, Djurgården 8, Brynäs 7, AIK 4.

Källa: eliteprospects.com.

Ekonomi

Beslutet som kan rädda 25 turistmiljarder

Dags att lasta bilen? Arkivbild.
Dags att lasta bilen? Arkivbild.
Fotograf: Erlend Aas / NTB scanpix / TT
Ekonomi
Ekonomi Svenskt turistande på hemmaplan eller inte – grovt räknat står 25 miljarder kronor på spel för svensk turistindustri, enligt branschen.
Det handlar om tusentals jobb.

I eftermiddag väntas besked om svenskar ska få resa inom landet i sommar. Förutom att miljoner svenskar sitter på helspänn inför semesterplanerna, väntar en redan hårt drabbad turistindustri nervöst.

Branschorganisationen Visita har räknat på några olika scenarier. I det mer optimistiska utfallet där Folkhälsomyndigheten släpper resandet fritt för svenskar med en gradvis återhämtning som följd, blir intäktsbortfallet från svenska turister "bara" cirka 14 miljarder kronor under juni, juli, augusti.

– Det skulle vara en enorm lättnad i den svåra situation vi är i, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Om inte blir förlusterna över 41 miljarder kronor jämfört med ett normalår.

Hur många jobb som därmed kan räddas är väldigt svårt att spekulera i, men det handlar om "tusentals" jobb, enligt honom.

De utländska turisterna har Visita i stort sett räknat bort, oavsett besked, de kommer bara att komma till Sverige i mindre antal, tror organisationen. Därmed försvinner i runda tal över 40 miljarder kronor i utländska turistintäkter. I det här läget blir alltså bästa möjliga utfall cirka 55 förlorade turistmiljarder. I det sämsta runt 80 miljarder kronor.

En normalsommar omsätter svenska turister cirka 55 miljarder kronor under juni, juli och augusti. De utländska sätter sprätt på drygt 40 miljarder kronor, enligt Visita.

Olle Lindström/TT

NÄSTA ARTIKEL