Malmö

Här tvingar de skolkamraten att ta lån åt dem

De båda 19-åriga männen tvingade skolkamraten att öppna ett konto och hämta ut en bankdosa, som de skulle ta kontroll över. Foto: Polisen
Malmö
Malmö De båda 19-åriga männen tvingade sin yngre gymnasiekamrat att öppna ett bankkonto.Sedan tog de hans bankdosa och pressade honom att ta lån som skulle sättas in på det konto som 19-åringarna hade tagit kontroll över.När kamraten polisanmälde dem misshandlade de honom, och fimpade en cigarett i hans kind.

En dag i början av december hämtades den 18-årige gymnasieeleven på skolan där han går. Tre unga män, elever på skolan, gick in i hans klassrum och krävde att han skulle följa med.

Sedan körde de honom till en parkering, där de förmådde honom att röka en joint. Därefter tvingade de honom att ge dem mobiltelefonen, med vilken de ansökte om lån i nio olika banker i 18-åringens namn.

Nästa anhalt blev en Teliabutik där han pressades att hämta ut en mobiltelefon värd 14 000 kronor, som utpressarna omedelbart sålde på Möllan.

Dagen därpå fick de honom att öppna ett bankkonto och lämna över bankdosan till skolkamraterna. När 18-åringen valde att berätta för sin pappa och gick till polisen blev det ännu värre.

En vecka senare stötte han på 19-åringarna på Emporia. De tvingade med honom till ett källarförråd där de misshandlade honom, och fimpade en cigarett i hans ena kind. De krävde också att han skulle ge dem 30 000 kronor för att han anmält dem.

En månad senare greps de båda 19-åringarna, och häktades tre dagar senare. Sedan dess har de suttit häktade misstänkta för bland annat grovt olaga tvång, utpressning och övergrepp i rättssak.

Båda 19-åringarna förnekar brott. I förhör har båda valt att tiga. Den ene mannen säger att han ska det han har att säga det ska han framföra när det är dags för rättegång.

Malmö

25-åring hade kvarts miljon narkotikaklassade tabletter

Malmö
Malmö Efter en längre tids spaning grep polisen en 25-årig misstänkt knarklangare.
När den slog till mot flera adresser med anknytning till mannen hittades en kvarts miljon narkotikaklassade tabletter.

Den 25-årige mannen, som inte är bosatt i Malmö utan i ett annat europeiskt land, greps i slutet av september efter att polisen haft ögonen på honom en längre tid. Vid gripandet hade han nycklar till flera adresser i staden, vid Södervärn, Slottsstaden och Sofielund, som han sade sig fått bo i av vänner.

I lägenheterna hittades stora mängder narkotikaklassade tabletter när han greps, totalt över en kvarts miljon paketerade i kartor eller plastaskar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Protest mot byggplaner på Almgården

Malmö
ALMGÅRDEN Planerna på att bygga nya bostäder i bostadsområdet Almgården uppskattas inte av alla.

Detaljplanen som ska göra det möjligt att bygga 440-550 nya bostäder är just nu ute på samråd. Syftet med den är att kunna skapa en mera varierad bebyggelse med både lägenheter, radhus, detaljhandel, kontor, förskola och äldrevård.

– Protesterar kraftigt mot planerna att bygga till på Almgården, skriver en av de boende till stadsbyggnadskontoret. Vi som redan bor här ska då bo och leva i denna kaos.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Sonen hittade barnporr i pappans dator

Malmö tingsrätts fasad
En man i 50-årsåldern döms till fängelse sedan hans son hittat barnporrbilder i pappans dator.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Den vuxna sonen skulle leta efter studentbilder på pappans dator. I stället hittade han tusentals bilder med barnporr.
Sonen och hans syster polisanmälde pappan. Nu döms han till sex månaders fängelse.

Både sonen och hans syster chockades av materialet i pappans dator. De hade sett upp till fadern, och haft en trygg uppväxt. Men i förhör berättade de också att pappan levt utan partner i många år.

En dag 2019 förändrades allt. Sonen skulle hämta studentbilder i pappans bostad som skulle finnas på ett usb-minne. Han märkte att pappans dator stod på, och började leta efter fotona från systerns student. I en mapp hittade han helt andra bilder.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Kultur och nöje

Fortsatt paus på Malmö Live

Kultur och nöje
Malmö
Musik Malmö Live Konserthus och Malmö Stadsteater fortsätter sin paus med den publika verksamheten fram till den 31 maj. Men Malmö Live fortsätter att livestreama.

Malmö Live och Malmö Stadsteater har just nu paus på sin publika verksamhet för att inte bidra till spridandet av covid-19.

– Det känns förstås mycket märkligt att stänga ute publiken när vi är kulturella mötesplatser, men naturligtvis måste Malmö Live och Malmö Stadsteater som många andra kulturinstitutioner, också agera som ett resultat av coronasituationen. Vi har förståelse för besluten som bolagens styrelser har fattat, säger Maria Frej, VD och konserthuschef för Malmö Live Konserthus och Kitte Wagner, teaterchef vid Malmö Stadsteater, i ett gemensamt uttalande.

Pausen inleddes den 23 mars och kommer att fortsätta till den sista maj som det nu ser ut. Under tiden fortsätter Malmö Live att streama livekonserter med delar av MSO på ordinarie konserttid torsdagar 19.00.

Malmö

Sänkt hyra en av åtgärderna i nytt stödpaket från Malmö stad

Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) och kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har tillsammans med Liberalerna presenterat ett nytt stödpaket för näringslivet.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Malmö
MALMÖ Krogar, kaféer, butiker och andra krisdrabbade branscher som hyr sina lokaler av Malmö stad får sänkt hyra. Det är en del av innehållet i ett nytt stödpaket som presenterades på måndagen.

Socialdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna har tillsammans förhandlat fram ett nytt stödpaket i hopp om att kunna hjälpa krisdrabbade företagare och försöka minska coronavirusets skadeverkningar.

Dagligen meddelar flera restauranger , kaféer med flera att de tvingas stänga, antingen på grund av konkurs eller med anledning av att framtiden ter sig alltför osäker. Andra slår larm om att de inte klarar sig länge till. Förra veckan påtalade krögaren som driver både Ribersborgs kallbadhus och restaurang Västra station att Malmö stad ännu inte gjort något för att sänka sina hyror.

Stödpaket

Flera privata hyresvärdar har sänkt hyrorna eftersom de kan söka ekonomisk kompensation från staten. Nu följer alltså Malmö stad efter. Den som hyr av MKB, Stadsfastigheter, kultur- och fritidsförvaltningen, gatukontoret med flera kan räkna med sänkt hyra för kommersiella lokaler. Hur stor sänkningen kommer att bli nämns inte utan det kommer att göras “en affärsmässig bedömning”.

Kommunen har 161 hyresgäster och MKB 311 stycken men alla berörs inte av stödåtgärderna.

– Många arbetar nu intensivt för att skydda liv och hälsa. Samtidigt krävs massiva insatser för att dämpa den ekonomiska kris som slår hårt mot både enskilda och mot samhället i stort. Det kräver mycket av alla, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i ett pressmeddelande.

– Staden kan inte ensam rädda alla företag som ser marknaden tillfälligt försvinna men vi ska göra allt vi kan för att så många som möjligt ska ta sig igenom krisen. Det handlar om att stötta jobb och verksamheter som på olika sätt gör staden till en attraktiv plats att leva och verka i.

Beredda göra mer

Även oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) är nöjt med åtgärderna.

– Vi måste göra allt för att hjälpa Malmös företag genom krisen, annars riskerar tusentals människor bli arbetslösa, vilket kommer leda till både ökad social oro och skenande kostnader för försörjningsstöd i Malmö. Vi är hela tiden beredda att göra mer för att stötta näringslivet.

– Kostnaden för att misslyckas kommer vara många gånger större än om vi nu genomför kraftfulla åtgärder, säger Torbjörn Tegnhammar i en kommentar.

Att samarbeta med styret i ett sådant här läge tycker han är självklart.

– Detta är inte en tid för politiska strider utan för samling. Därför är det en självklarhet att ta ansvar och sluta upp bakom gemensamma åtgärder för att rädda jobb i Malmö.

– Samtidigt måste åtgärderna vara relevanta och det fortsätter Moderaterna driva på för. tillägger Torbjörn Tegnhammar.

Slipper avgift

I det nya stödpaketet ingår också att butiker får sälja sina varor utanför butiken utan att behöva betala avgift till Malmö stad. En restaurang kan ordna avhämtning för takeaway. Ansökan om tillstånd måste fortfarande göras hos polisen.

Alla som är medlemmar i Malmö citysamverkan slipper betala sin avgift från halvårsskiftet och resten av året. Malmö stad skjuter till motsvarande summa vilket innebär en utgift på cirka 885 000 kronor.

Malmö

Finskspråkig förskola kan utökas med en avdelning

Svensk och finsk flagga.
Fotograf: HENRIK MONTGOMERY / TT
Malmö
MALMÖ Planerna på att skapa flera platser på Spinneriets förskola har orsakat en del oro. Här finns en finskspråkig avdelning och en förälder menar att personalen inte kommer att utökas. Kritiken tillbakavisas dock av förskoleförvaltningen.

En förälder har hört av sig till förvaltningen eftersom denne hört att det planeras för två finska avdelningar på Spinneriet. Det tycker föräldern är bra men omorganisationen kommer enligt denne att innebära att den finsktalande personalen inte utökas.

– Barnen har mindre tillgång till personal som kan finska och därmed är det ytterst tveksamt om minoritetslagens krav på helt eller till väsentliga delar kommer att kunna uppfyllas, skriver föräldern i sitt brev.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Malmökyrkorna går över till digitalt

På grund av virusepidemin ställs gudstjänster in i traditionell form och sänds i stället på internet. Foto: Johan Nilsson/TT
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö ​Svenska kyrkan Malmö har beslutat att fira samtliga av påskens gudstjänster digitalt.

Med anledning av uppmaningen från Socialministern och Folkhälsomyndigheten kommer Svenska kyrkan i Malmö från och med måndagen den 6 april inte ha offentliga gudstjänster.

Alla är dock varmt välkomna att delta digitalt via nätet. Även den som inte har möjlighet att delta via nätet ska känna sig trygg med att påsken och gudstjänster firas i kyrkorna, om än på annat sätt, och att det hålls regelbunden bön i Malmös kyrkor, skriver kyrkan i ett pressmeddelande.

– Beslutet var inte enkelt att ta, säger kyrkoherde Per Svensson. Inte minst nu när påsken, som är kyrkans största högtid, står inför dörren. Det går emot allt som det vanligtvis innebär att vara kristen och kyrka: att bygga relationer och att samlas. Centralt i den kristna tron är att samlas fysiskt och firar gudstjänst tillsammans. Men just nu får vi samlas på ett annat sätt. Vi som kyrka måste ta vårt ansvar i denna kris och visa omsorg och kärlek till våra medmänniskor och kan därför inte, så länge pandemin fortgår, kalla samman människor till offentliga gudstjänster i kyrkorummen.

Kyrkklockorna kommer att ringa på de vanliga gudstjänsttiderna så att vi blir påminda om att det är många som ber, både i kyrkorummet och i hemmen. Flera gudstjänster kommer att webbsändas.

Många kyrkor kommer fortfarande att ha öppet dagtid för ljuständning och bön. Ofta finns också någon präst eller diakon på plats att prata med. Vad som gäller lokalt framgår av webben. Församlingsbor uppmuntras att ta kontakt med sin lokala kyrka för mer information.

Begravning, dop och bröllopsgudstjänster fortsätter hållas men inom den 50-personers gräns som regeringen har beslutat, lokalt kan det vara färre på grund av kyrkans storlek.

Malmö

Tre gripna för grovt narkotikabrott

Malmö
Malmö När den 22-årige mannen greps efter att ha visat tecken på påverkan gjorde polisen en efterföljande husrannsakan i hans bostad. Där hittades en större mängd narkotika, så stor att mannen nu misstänks för grovt narkotikabrott.

Mannen kontrollerades eftersom han är intresannt inom operation Rimfrost. Gripandet skedde i lördags kväll, och husrannsakan gjordes i hans bostad på Rosengård.

Ytterligare två män greps, också de misstänkta för grovt narkotikabrott, efter att polisen stoppat en av dem när han visade tiecken på att vara påverkad.

Inom Rimfrost

Vid den efterföljande husrannsakan hittades också i den bostaden tillräcklingt mycket knark för att den 42-årige mannen skulle gripas för grovt narkotikabrott. En 48-årig man som också befann sig i bostaden greps även han misstänkt för samma brott.

NÄSTA ARTIKEL