Gör det svårare att konsumtionslåna

Konsumtionslånen ökade med åtta procent förra året. Konsumtionslån innebär lån till bilköp, renovering eller köp av en lyxvara. Ökningen är ett problem eftersom det går att få konsumtionslån utan säkerhet. Det är lätt hänt att hamna i en skuldfälla och bli skyldig pengar du inte har.
Lånegivaren ”Bynk” som marknadsförs sig med att de fungerar som en bank ”borde göra” erbjuder lån för att köpa bil eller ”göra något helt annat med pengarna”. Man kan med några klick ansöka om lån på upp till 300 ooo utan säkerhet. Om man lånar 100 000 kronor över tio år blir summan du betalar tillbaka drygt 145 000 kronor. På Bynks FAQ-sida står det att en av de vanligaste anledningar till att låna av Bynk är att betala av andra, dyrare lån. Till Bynks försvar ska sägas att de skriver att de nekar lån om kreditvärdigheten inte är tillräckligt god och företaget begär kreditupplysning.
Tyvärr finns det i nuläget inte något säkert sätt för lånegivare att kontrollera hur mycket skulder en låntagare har. Det kan finnas skulder hos andra lånegivare som inte syns, vilket gör att återbetalningsmöjligheten kan vara missvisande vid kreditupplysning. Det finns till och med internetsajter som listar lånegivare som använder sig av register där befintliga lån inte syns. Man kan gissa att den som använder dem redan är skuldsatt
Finansinspektionen vill undersöka om det finns brister hos lånegivarnas kreditprövningar, som leder till att fel personer kan ta konsumtionslån. Med tanke på att dessa lån ofta hamnar hos kronofogden är det här en rimlig åtgärd för att hjälpa dem som inte kan hjälpa sig själva utan frestas av snabba kontanter i form av konsumtionslån.
Att göra det svårare att konsumtionslåna drabbar ingen: man måste förmodligen inte renovera köket om man har dåligt råd med det. Om det blir svårare att konsumtionslåna kan det förhoppningsvis få vissa att tänka ett varv till.

Dagens fråga

Har du ätit på någon restaurang med stjärna i Guide Michelin?

  • Nej (77%, 524 Röster)
  • Ja (23%, 160 Röster)

Antal röster: 684

Loading ... Loading ...