Recension

En Emma med känsla och stil

Emma spelas av Anya Taylor-Joy (till höger). Pressbild
Ingen Sektion satt
Recension Regissören Autumn de Wildes version av Jane Austens Emma har både känsla, stil och så klart humor.

Jane Austen tycks ständigt vara föremål för remakes. Årets Emma är den femte versionen i raden efter 1996 års bioversion med Gwyneth Paltrow och tre olika miniserier från sjuttiotalet och framåt.

Med andra ord är kanske inte en ny filmatisering nödvändig, men i dessa dagar görs det nyinspelningar och uppföljare av allt så det går knappast att klandra filmmakarna för att de ständigt återvänder till en kvinnlig författare, vars alster blivit rosade stapelvaror inom litteraturen.

Emma har allt. Hon är vacker, intelligent och rik, och har framlevt sina första 22 år utan motgångar, som det heter i filmens öppning. Väl inkörd i det lantliga sällskapslivet älskar hon att agera äktenskapsmäklerska utan att själv aspirera för giftermål.

Nya föremålet för hennes intresse stavas Harriet, en ny bekantskap som med sorg i hjärtat motvilligt nobbar ett erbjudande från en trevlig och bildad, men icke ”förfinad” bonde i grannskapet till förmån för något bättre parti efter att ha lyssnat på väninnas råd.

Detta sätter en boll i rullning som inte går att styra. Allra minsta av Emma själv. Vännen George kritiserar henne för debaclet med Harriet. Men Emma tycker väninnan skulle satsa på den initialt välartade prästen Philip istället. Han i sin tur har dessvärre bara ögon för Emma medan skyddslingen i förlängningen börjar få tycke för den tänkande omdömesgille George.

Samtidigt förförs Emma åtminstone tillfälligt av den stilige, men ytlige Frank på tillfälligt besök från storstaden. Fast kanske befinner sig den hon längtar efter närmare än hon tror.

Hur ska det gå? Den som läst boken eller sett någon av de tidigare filmatiseringarna vet förstås, men precis som i de flesta historier sys historien ihop enligt gängse mönster. I det här fallet görs det dessutom med stilfull elegans och känsla. Slutet gott allting gott i kärlekens labyrint, således.

Men precis som vanligt när Austen är på tapeten finns här ett underliggande budskap om kvinnors utsatthet och nödvändigheten av att gifta sig till ett gott parti för den ekonomiska trygghetens, och den sociala statusens skull. På samma sätt präglas det hela även av en diskret, men ändå bitande humor i skildringen av traditioner och ritualer som präglade sällskapslivet under denna tid. Med andra ord får man alltså säga att regissören Autumn de Wildes Emma förvaltar arvet efter Jane Austen på ett berömvärt sätt. Det här är en såväl flyhänt som tjusig och välspelad skapelse. Fans av kostymdramer i allmänhet och Austen i synnerhet kommer att slicka i sig det här.

FAKTA

Fakta:

FILM

Emma

Regi: Autumn de Wilde

Medverkande: Anya Taylor-Joy, Johnny Flynn, Josh O’ Connor, Callum Turner, Mia Goth med flera.

Inrikes

Ladugård övertänd utanför Varberg

Ingen person ska ha kommit till skada och inga djur fanns i ladugården. Arkivbild.
Ingen person ska ha kommit till skada och inga djur fanns i ladugården. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes

Tidigt på söndagsmorgonen utbröt en brand i en ladugård utan Varberg. Branden spred sig även till ett boningshus och enligt räddningstjänsten går byggnaderna inte att rädda, rapporterar SVT Nyheter Halland.

– Vi kommer att vara kvar här ett bra tag till. Eftersläckningsarbetet tar ett dygn, säger Mats Rydberg, inre befäl på räddningstjänsten, till SVT.

Boende i huset kunde ta sig ut och det ska inte ha funnits några djur i ladugården.

– En ambulans har varit framme men åkte från platsen utan patient. Det är inga personskador, säger Helen Wickberg, teamledare vid SOS Alarm, till GT.

Utrikes

Virusoro i överfulla flyktinglägren i Libanon

Ett barn utanför ett tält i ett läger för syriska flyktingar i staden Tripoli i norra Libanon. Arkivbild.
Ett barn utanför ett tält i ett läger för syriska flyktingar i staden Tripoli i norra Libanon. Arkivbild.
Fotograf: Hassan Ammar/AP/TT
Utrikes
Utrikes De lever redan under svåra förhållanden i överfulla läger.
Nu måste hundratusentals palestinska och syriska flyktingar i Libanon förbereda sig, bäst de kan, för ett stundande virusutbrott.

Hittills har bara några enstaka personer testat positivt för det nya coronaviruset i lägren, jämfört med 520 totalt i Libanon. Men när utbrottet börjar ta fart ordentligt är flyktingarna – som bor tätt ihop med begränsad tillgång till grundläggande förnödenheter – särskilt sårbara.

– Det finns mycket små möjligheter att isolera sig, säger Huda Samra, talesperson för FN:s organ för palestinska flyktingar, UNRWA, till nyhetsbyrån AFP.

Det finns över 174 000 palestinska flyktingar i Libanon, enligt officiella siffror. Men enligt vissa uppskattningar kan de vara uppemot en halv miljon.

De flesta bor i läger som genom alla år sedan deras äldre släktingar flydde staten Israels bildande 1948 blivit permanenta bostadsområden.

Omöjligt hålla avstånd

UNRWA för nu en kamp mot klockan för att försöka upprätta karantäncenter inne i lägren så att det ska bli möjligt att isolera åtminstone en del av dess invånare.

Liknande arbete görs i de tältläger i östra Libanon som hyser omkring 1,5 miljoner flyktingar från kriget i grannlandet Syrien, uppger FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Varje tält är bara fyra gånger fyra meter stort och avståndet mellan dem är inte mer än 40 till 50 centimeter. Och det bor 5-6 personer i varje tält, berättar syriern Mohammed Hojeiry för The Independent om omöjligheten att hålla avstånd till andra för att skydda sig mot viruset och bromsa dess framfart.

Brist på vatten

Med begränsad tillgång till rent vatten är det även svårt att kunna sköta hygienen på det sätt som krävs under coronakrisen. Vattenransonen till varje person har visserligen ökats sedan utbrottet startade, berättar syriern Khalid Malit.

– Men det räcker fortfarande inte till nödvändiga saker såsom att tvätta, dricka ordentligt och hålla sig ren, säger han till den brittiska tidningen.

Även om mer hjälp når fram till lägren kommer de som insjuknar i covid-19 med svårare symptom att behöva evakueras till intensivvårdsavdelningar på libanesiska sjukhus, som redan är hårt belastade.

FN har dock lovat att finansiera tester och sjukhusvistelser om behovet uppstår. Man arbetar även med libanesiska myndigheter för att förstärka kapaciteten vid landets sjukhus.

Mattias Mächs/TT

En flyktingfamilj pumpar bort vatten i ett flyktingläger i Bekaadalen i Libanon efter kraftiga regn i januari i fjol. Arkivbild.
En flyktingfamilj pumpar bort vatten i ett flyktingläger i Bekaadalen i Libanon efter kraftiga regn i januari i fjol. Arkivbild. Fotograf: Bilal Hussein/AP/TT

Utrikes

Vicepresident ber om ursäkt för lik på gatan

Släktingar och personal vid inplastade kistor i Guayaquil där människor som dött efter att ha insjuknat med covid-19 vilar.
Släktingar och personal vid inplastade kistor i Guayaquil där människor som dött efter att ha insjuknat med covid-19 vilar.
Fotograf: Andrea Aguilar/AP/TT
Utrikes

Vicepresident Otto Sonnenholzner har bett om ursäkt sedan minst 150 kroppar plockats upp från gatorna i landets största stad Guayaquil. Staden är den i landet som drabbats hårdast av viruset och på sociala medier har bilder på övergivna kroppar cirkulerat.

– Vi har sett bilder på något som aldrig borde ha hänt och som er offentlige tjänsteman ber jag om ursäkt, säger Sonnenholzner, som fått i uppdrag att leda kampen mot viruset.

Anhöriga till människor som har avlidit har vädjat till myndigheterna om hjälp med att ta hand om kvarlevorna, då det råder utegångsförbud i landet 15 timmar om dygnet och stadens borgmästare Cynthia Viteri beskrev situationen som helvetisk.

– Det ligger lik i hemmen, på trottoarerna, i gathörnen. Bårhusen är överbelastade av alla dödsoffer, sade Cynthia Viteri, enligt nyhetsbyrån Efe.

Hur många av dödsoffren på gatorna som drabbats av corona är ännu oklart. Ecuador har ännu bara drygt 170 bekräftade dödsfall.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Inrikes

24 timmar på sig att granska "coronalagen"

Socialminister Lena Hallengren (S) har fått frågan om den nya lagen som ger regeringen ökade maktbefogenheter på sitt bord. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S) har fått frågan om den nya lagen som ger regeringen ökade maktbefogenheter på sitt bord. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill snabbare kunna ta beslut som ska begränsa smittspridningen – och snabbt ska det också gå för remissinstanserna som ska granska den unika lagändringen.
Ett dygn har de på sig att komma med synpunkter på lagen, som ger regeringen möjlighet att fatta beslut utan riksdagens godkännande.

I går kväll kom den lagrådsremiss som handlar om att regeringen skulle få ökade maktbefogenheter under tre månaders tid, för att snabbare kunna fatta beslut som syftar till att minska smittspridningen av coronaviruset, sars-cov2. Den har lämnats till tolv remissinstanser som fått ett dygn på sig att granska lagförslaget – de ska alltså lämna sina synpunkter redan i kväll.

Här sammanställer TT hur lagen enligt förslaget ska utformas, hur motiveringen till den ser ut och vad den skulle kunna ge regeringen rätt att göra:

• Enligt regeringens förslag ska det läggas till bestämmelser i smittskyddslagen (2004:168), som ger den rätt att "meddela vissa offentligrättsliga föreskrifter om särskilda åtgärder med anledning av det virus som orsakar covid-19". Enkelt förklarat innebär förslaget att regeringen på egen hand ska kunna fatta beslut på områden där det i vanliga fall krävts en lag, som alltså riksdagen hade behövt godkänna.

• Regeringens motivering till lagändringen är den "svåra situation" som Sverige befinner sig i, och att vi måste planera för extraordinära åtgärder. Det måste skyndsamt "säkerställas att alla adekvata åtgärder kan vidtas" för att hantera smittspridningen, och det måste finnas ett regelverk som gör att regeringen snabbt kan fatta nödvändiga beslut om åtgärder så fort ett behov uppstår, hävdar regeringen. Den befintliga smittskyddslagen "är inte tillräcklig för att möta de utmaningar som spridning av det virus som orsakar covid-19 innebär".

• Regeringen skriver i lagförslaget att det är svårt att förutse exakt vilka åtgärder man kommer behöva fatta beslut om, men lämnar några exempel. Det handlar om tillfälliga begränsningar för folksamlingar, nedslängningar av köpcentrum, nattklubbar, restauranger, gym och bibliotek. Det kan också handla om "tillfällig nedstängning eller andra begränsningar i fråga om transporter eller att använda infrastruktur, t.ex. hamnar, flygplatser eller buss- eller järnvägsstationer". Regeringen nämner också möjligheten för inbördes handel eller omfördelning av läkemedel, skyddsmaterial eller annan medicinsk utrustning när det gäller exempelvis privata vårdgivare.

• Förslaget skulle däremot inte innebära att regeringen ensam får rätt att besluta om utegångsförbud. "Ett sådant mycket ingripande och omfattande beslut om utegångsförbud – ett slags isolering – eller en karantän av hela samhällen skulle sannolikt innebära begränsningar i fri- och rättigheter som kräver en lag", skriver regeringen.

• Enligt förslaget ska det finnas vissa kontrollfunktioner. Riksdagen ska i efterhand få ta ställning till alla beslut regeringen fattar, och på så sätt kunna stoppa eller ändra dessa. De ökade befogenheterna är också begränsade till att gälla under tre månaders tid. Lagen bör enligt regeringens bedömning kunna träda i kraft som tidigast den 18 april, vilket skulle innebära att den gäller till slutet av juni.

Erika Nekham/TT

Kultur och nöje

Sabaton fast i coronakarantän i Moskva

Sabaton är fast i Moskva. Arkivbild.
Sabaton är fast i Moskva. Arkivbild.
Fotograf: Erik Nylander/TT
Kultur och nöje

Powermetal-bandet Sabaton var på turné i Ryssland när coronakrisen slog till. Nu sitter Falubandet fast i Moskva, där det råder stränga karantänlagar, skriver dt.se.

Karantänen gäller fram till den 1 maj och bandet väntar nu på att få komma hem igen.

– Jag saknar träd och gröna skogar, men annars är det okej. Livet fungerar och för mig spelar det inte så stor roll var jag är, jag kan göra det mesta av det var jag än är, säger basisten Pär Sundström, när han under lördagen medverkade i Dalecarlia Music Awards som sändes direkt på dt.se.

Precis som för många andra band slår coronakrisen hårt mot Sabaton. Men bandet hoppas på att årets Sabaton Open Air ska arrangeras som vanligt i Falun, den 5–8 augusti.

– Vi känner oss säkra på att vi ska kunna genomföra det just nu, men om regeringen eller någon annan säger något annat så kan vi inte göra det. Men just nu är vi inställda på att göra en bra festival i Falun, säger Pär Sundström till dt.se.

Inrikes

Delade meningar om symptomfri smitta

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det är viktigast att fokusera på att stoppa den vanligaste smittspridningen.
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det är viktigast att fokusera på att stoppa den vanligaste smittspridningen.
Fotograf: Ali Lorestani/TT
Inrikes
Inrikes Smittar coronaviruset även under inkubationstiden? Ja, i vissa fall, enligt Folkhälsomyndigheten – men det är en så liten del att den blir obefintlig anser myndigheten.
Virologiprofessorn Fredrik Elgh är kritisk till den inställningen.

Fredrik Elgh, professor i virologi och klinisk virologi vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus, är kritisk till att Folkhälsomyndigheten inte redan tidigare utgått från att även symptomfria personer kan vara smittsamma.

– Det har varit känt länge och borde ha utgjort en bas för att förändra arbetssätt i äldrevård, hemtjänst, särskilda boenden och liknande för länge sedan, säger han.

Att även symtomfria personer kan smitta är den troliga orsaken till att coronaviruset har spridits på så många äldreboenden, tror Fredrik Elgh.

– Det går inte att förklara på något annat sätt. Det har naturligtvis en extrem betydelse för dem som bor där, det är sköra människor som har särskilda behov och behöver hjälp av personal som kommer väldigt nära.

Tegnell: "Inte viktigt"

Men Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, säger att trots att en del studier talar för att även symtomfria personer kan smitta rör det sig om en så liten andel av all smitta att det inte är viktigt för spridningen.

– När man har en samhällssmitta så måste man rikta in sig på det vanligaste, det är då man får effekt. Kan man trycka bort 90 procent av smittan så kommer smittspridningen att stanna helt, säger han och fortsätter:

– Man kan inte lägga upp strategier som fokuserar på de 10 procenten, för då förlorar man fokus på de 90 procent som är viktiga, säger han.

TT: Ni har ju tidigare upprepat att man inte smittar om man är symtomfri.

– Ja, men jag tror att vi har modererat våra uttalanden om det. När man har en sjukdom som blir väldigt vanlig så kommer även ovanliga händelser att äga rum. Det är så biologin fungerar, säger Tegnell.

"Munskydd är solidaritet"

Fredrik Elgh tycker att man ska ta det säkra för det osäkra. Han efterlyser tydligare riktlinjer för personalen på äldreboenden och inom hemtjänst, och tycker att munskydd är en självklarhet. Men även vanliga människor bör täcka mun och näsa när man rör sig bland folk, anser han.

– Det har en väldig implikation på hela synen på hur det här viruset sprids. Plötsligt är du, jag och alla andra som inte har feber potentiella smittspridare.

Enkla åtgärder som en halsduk, buff eller ett hemsytt munskydd räcker. Poängen är inte att undgå smitta själv, utan att undvika att smitta andra, menar han.

– Detta är en droppsmitta i allra största utsträckning, då är det klart att man ska ha något för mun och näsa så att dropparna inte landar på andra, säger Fredrik Elgh och fortsätter:

– Det handlar inte om att skydda sig själv, utan om att skydda den som står bredvid. Det är solidaritet.

Falsk trygghet

Från Folkhälsomyndigheten finns det inga planer på att införa striktare krav på skyddsutrustning inom äldrevård och hemtjänst, det skulle slösa på resurser utan att ge någon effekt på smittspridningen, enligt Anders Tegnell. Däremot är det viktigt att börja provta personalen, säger han.

– Det är det viktigaste, så fort de har minsta symtom. Så att man vet vilka som inte ska gå och jobba.

Munskydd kan vara bra, men det kan också innebära en falsk trygghet. För om man inte använder rätt sorts skydd, fingrar och tar på skyddet, tar av skyddet på ett felaktigt sätt eller inte byter det tillräckligt ofta, kan det i stället öka risken för smitta.

Folkhälsomyndigheten gör bedömningen att munskydd inte behöver bäras av allmänheten i vanliga situationer i samhället. I sådana lägen är det bättre att hålla avstånd till andra människor, både inomhus och utomhus där människor samlas, och att vara noga med att tvätta händerna.

Alice Nordevik/TT

FAKTA

Fakta: WHO:s riktlinjer för munskydd

Om du är frisk behöver du bara ha munskydd om du tar hand om en person som misstänks vara sjuk i covid-19.

Ha munskydd om du hostar eller nyser.

Munskydd är bara effektiva i kombination med noggrann handtvätt.

Tvätta händerna med handsprit eller tvål och vatten innan du sätter på dig munskyddet.

Täck över mun och näsa och försäkra dig om att det inte finns några öppningar mellan ansiktet och masken.

Undvik att röra vid munskyddet när du har det på dig. Om du skulle råka göra det – tvätta händerna.

Byt ut munskyddet mot ett nytt så snart det är fuktigt och återanvänd inte engångsskydd.

När du tar av dig munskyddet: gör det bakifrån så att du inte rör vid själva masken, kasta omedelbart i en ett kärl med lock och tvätta händerna med handsprit eller tvål och vatten.

Källa: WHO

Kultur och nöje

Patricia Bosworth död efter coronasmitta

Skådespelaren och författaren Patricia Bosworth dog efter att ha smittats av coronaviruset. Arkvibild.
Skådespelaren och författaren Patricia Bosworth dog efter att ha smittats av coronaviruset. Arkvibild.
Fotograf: Marty Reichenthal/Ap
Kultur och nöje

Patricia Bosworth, känd för att ha spelat mot Audrey Hepburn i "Nunnan" (1962) och för att ha skrivit biografier om många Hollywood-kändisar, har dött. Hon blev 86 år och enligt hennes styvdotter Fia Hatsav berodde dödsfallet på en lunginflammation som uppkom till följd av coronaviruset, skriver Los Angeles Times.

Bosworth studerade vid av Actos Studio under Lee Strasberg-eran, då Marilyn Monroe, Paul Newman, Steve McQueen och Jane Fonda också gick där. På 1960-talet gav hon upp skådespeleriet och blev journalist och skrev bland annat för New York Times och Vanity Fair.

Patricia Bosworth skrev också uppmärksammade biografier om Marlon Brando, Montomery Clift och fotografen Diane Arbus. 2017 släppte hon den egna biografin "The men in my life".

Inrikes

Därför får vi råd men inga förbud

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har poängterat att allmänna råd inte är vilka goda råd som helst, utan att de är bindande. Arkivbild
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har poängterat att allmänna råd inte är vilka goda råd som helst, utan att de är bindande. Arkivbild
Fotograf: Andes Wiklund
Inrikes
Inrikes Många undrar varför Folkhälsomyndigheten i dessa coronatider går ut med allmänna råd och rekommendationer, i stället för att helt enkelt införa förbud.
Förklaringen är att allmänna råd från en myndighet är skarpa och bindande, och inget man kan strunta i.

– Allmänna råd är inte detsamma som om min kompis rekommenderar mig att läsa en viss bok, vilket jag inte alls måste göra. Allmänna råd och rekommendationer är skarpa till sin karaktär. De måste man följa, säger Åsa Holmér, terminolog vid Språkrådet.

Hon har publicerat ett blogginlägg om ord i coronans spår, där hon berättar att just ordet rekommendation kan ses som en myndighetsterm, som har en skarpare betydelse än när ordet används i vardagslag.

Ska följas

– För myndighetsmänniskor som skriver de här allmänna råden, som Folkhälsomyndigheten går ut med, är det skarpt läge. De menar inte att det här är tips till oss, utan något vi ska följa, säger Åsa Holmér.

I vissa fall har rekommendationerna blivit lagar och då kan ett annat hårdare språkbruk användas, vilket inrikesminister Mikael Damberg gjorde när han på en presskonferens meddelade att sammankomster med fler än 50 personer förbjöds för att minska smittspridningen.

– Då sade han att det var ett skarpt förbud från regeringen och att den som bryter mot det riskerar att få böter eller fängelse. Regeringen kan gå ut och säga så, men det är inte möjligt för en myndighet utan de ger just rekommendationer, säger Åsa Holmér.

Stark tilltro

Hennes uppfattning är att de flesta svenskar följer de rekommendationer som myndigheterna går ut med.

– Vi har en ganska stark tro på det offentliga, som kan bero på att vi länge har haft en rättsstat, som vi kunnat lita på, och regeringar som inte har varit korrumperade, säger Åsa Holmér.

TT: Tror du att svenska myndigheter framstår som otydliga i ett internationellt perspektiv?

– Jag tror att det framstår som otydligt om man inte läser in vad rekommendationer står för i myndighetsvärlden, säger Åsa Holmér.

Hon tror att Folkhälsomyndigheten nu har börjat förstå att folk inte känner till vad allmänna råd innebär.

– Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, har ju poängterat att allmänna råd inte är vilka goda råd som helst, som man kan välja att strunta i, utan att de är bindande.

Petronella Uebel/TT

NÄSTA ARTIKEL