Recension

En Emma med känsla och stil

Emma spelas av Anya Taylor-Joy (till höger). Pressbild
Artikel Recension Regissören Autumn de Wildes version av Jane Austens Emma har både känsla, stil och så klart humor.

Jane Austen tycks ständigt vara föremål för remakes. Årets Emma är den femte versionen i raden efter 1996 års bioversion med Gwyneth Paltrow och tre olika miniserier från sjuttiotalet och framåt.

Med andra ord är kanske inte en ny filmatisering nödvändig, men i dessa dagar görs det nyinspelningar och uppföljare av allt så det går knappast att klandra filmmakarna för att de ständigt återvänder till en kvinnlig författare, vars alster blivit rosade stapelvaror inom litteraturen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Hon är KDU:s nya ordförande

Nike Örbrink valdes till ny ordförande i KDU vid förbundsstämman.
Nike Örbrink valdes till ny ordförande i KDU vid förbundsstämman.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Nike Örbrink har valts till Kristdemokratiska ungdomsförbundets nya ordförande, det skriver hon själv på Twitter. Hon var tidigare förbundets 1:e vice ordförande.

Nike Örbrink efterträder Martin Hallander, som redan i december förra året meddelade att han inte skulle ställa upp till omval vid riksmötet 2020. I Januari gick Nike Örbrink ut med att hon kandiderade till posten.

"Fruktansvärt stolt över dig och du kommer göra det här otroligt bra och välkommen till klubben!" skriver Martin Hallander på Twitter.

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch gratulerar till nya jobbet. I ett inlägg på Facebook skriver hon bland annat:

"Detta hedersamma uppdrag kommer du axla med bravur![...]Med Nike vid rodret tillsammans med förbundsstyrelsen och alla medlemmar kommer de andra ungdomsförbunden att få det svettigt. Jag ser fram emot att fortsätta arbeta med er!"

Nike Örbrink var tidigare 1:e vice ordförande.
Nike Örbrink var tidigare 1:e vice ordförande.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
'Detta hedersamma uppdrag kommer du axla med bravur!' skriver Ebba Busch om Nike Örbrink på Facebook.
"Detta hedersamma uppdrag kommer du axla med bravur!" skriver Ebba Busch om Nike Örbrink på Facebook.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
'Välkommen till klubben' skriver avgående ordförande Martin Hallander på Facebook.
"Välkommen till klubben" skriver avgående ordförande Martin Hallander på Facebook.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi

Rusning efter campingutrustning

Många ger sig ut i naturen under pandemin – och friluftsbutikerna har fått ett rejält uppsving i försäljningen. Arkivbild.
Många ger sig ut i naturen under pandemin – och friluftsbutikerna har fått ett rejält uppsving i försäljningen. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB
Ekonomi
Ekonomi Friluftsutrustning säljer som smör i solsken när fler vill vara ute i naturen. Många butiker har sett ett kraftigt uppsving under pandemin – en trend som branschen tror kommer att hålla i sig framöver.

Kängor, liggunderlag, sovsäck och tält. Och kanske en ryggsäck?

Så har tongångarna gått i många butiker under våren och sommaren. När allt fler svenskar gett sig ut i naturen har också efterfrågan på friluftsutrustning skjutit i höjden.

– Människor har blivit ombedda av Folkhälsomyndigheten att vara utomhus och röra på sig. Det gynnar givetvis oss och våra konkurrenter. Det gäller hela sportbranschen, men särskilt outdoor-branschen som har gynnats väldigt starkt, säger Martin Netinder, vd på friluftsbutikskedjan Addnature.

Fördubblad försäljning

Han kan inte uppge några siffror, men berättar att bolaget sett "ett mycket kraftigt uppsving" i försäljningen. Inte minst har e-handeln ökat och särskilt bland äldre människor. Men till skillnad från många andra segment inom detaljhandeln, där butiker står tomma och besökarna uteblir, har kunderna även hittat till de fysiska butikerna.

– Många väljer att inte resa utomlands, utan söker sig i stället till fjällen. Då vill man ha en utrustning som innebär att man kan röra sig säkert i den miljön. Vi har väldigt många som kommer till våra butiker, och pandemin har givetvis haft en inverkan, säger Martin Netinder.

Även konkurrenten Outnorth, som driver en e-handel och två butiker, har sett en positiv trend under våren och sommaren. Försäljningstakten har varit 50 procent högre jämfört med samma period förra året.

"På vissa varugrupper såsom exempelvis tält, sovsäckar, liggunderlag samt övrig friluftsutrustning har försäljningen mer än fördubblats. Naturligtvis har coronapandemin haft en påverkan på vår försäljning då fler har planerat en semester inom landet, vilket har ställt krav på en ny eller uppdaterad utrustning", skriver vd:n Harald Ennen i ett mejl.

"Fått upp ögonen"

Henrik Hoffman, vd på Naturkompaniet, berättar att samma varugrupper ökat även hos dem.

– Sedan början på covid-eländet så har vi sett ett ökat intresse, som nu har tagit ytterligare fart under sommaren när folk hemestrar, säger han.

För Naturkompaniet har efterfrågan skiftat från stad till stad. Medan vissa butiker har stått i princip tomma, har andra varit så välbesökta att de egentligen skulle ha behövt anställa mer personal. Många av kunderna har varit helt nya, personer som inte har vandrat eller varit i naturen tidigare.

– Många har fått upp ögonen för det. Och stannar man hemma i år och har haft en bra semester så kanske man inser till nästa år att man inte behöver åka utomlands då heller, säger Henrik Hoffman.

Fortsätter i höst

Alla tre vd:arna betonar att friluftsintresset varit på uppgång men att pandemin accelererade trenden. Martin Netinder på Addnature tror att försäljningsökningen beror till lika delar på det redan existerade intresset och det nya uppsvinget.

– Vi ser väldigt positivt på den här utvecklingen, att människor stannar hemma och upplever allt den svenska naturen har att erbjuda. Och vi ser samma fenomen i alla fjorton länder vi opererar i, säger han.

Han tror att trenden kommer att hålla i sig även i höst.

– Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortsatt hemmajobb och jag tror att även det kommer att gynna oss, eftersom man inte tar sig in till stadskärnor i samma omfattning. Jag skulle tro att vi fortfarande kommer att se en tillväxt, definitivt.

Alice Nordevik/TT

Inrikes

Man omkommen i fyrhjulingsolycka

Ambulans, helikopter och räddningstjänst skickades till olycksplatsen. Arkivbild.
Ambulans, helikopter och räddningstjänst skickades till olycksplatsen. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Inrikes

En 37-årig man har omkommit i en fyrhjulingsolycka nära värmländska Lesjöfors, rapporterar P4 Värmland.

Ambulans, helikopter och räddningstjänst skickades till platsen där mannen upptäcktes, men hans liv kunde inte räddas.

– Han hittades under fyrhjulingen nära sin bostad. Vi vet inte hur olyckan gick till, säger polisens vakthavande befäl Henrik Berggren till TT.

Larmet kom strax efter klockan 10 på lördagen.

Utrikes

Över 60 saknas fortfarande i Libanon

En man sitter i sin söndersprängda lägenhet i Beirut.
En man sitter i sin söndersprängda lägenhet i Beirut.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Utrikes
Utrikes Dödssiffran i Beirut befaras stiga ytterligare. Över 60 personer saknas fortfarande efter explosionen i hamnen.
Protester planeras under lördagen – och även inifrån parlamentet höjs röster för förändring.

Tisdagens explosion i Libanon har hittills krävt över 150 människoliv.

– Antalet döda är 154, inklusive 25 som inte är identifierade än. Dessutom har vi över 60 personer som fortfarande saknas, säger en tjänsteman vid hälsodepartementet.

Enligt Libanons regering skedde den förödande olyckan när 2 750 ton ammoniumnitrat som förvarades i hamnen antändes och exploderade. Att detta kunde ske är för många libaneser ett bevis på att landets politiska system inte fungerar.

Under lördagen planeras en stor demonstration i Beirut för att protestera mot landets styre.

Nej till internationell utredning

En utredning om vad som orsakade explosionerna i Beiruts hamn är tillsatt och Libanons president Michel Aoun har lovat att de ansvariga ska straffas. Samtidigt har krav väckts på en internationell oberoende utredning av händelsen.

Aoun sade på fredagen att det politiska systemet behöver ses över, men han motsätter sig en internationell utredning och lovar "snabb rättvisa".

– Det finns två möjliga scenarier för vad som hände: Antingen var det vårdslöshet eller utländsk inblandning genom en missil eller bomb, säger han.

Protester mot styret i Libanon kommer nu också inifrån parlamentet. Det kristna partiet Kataebs lilla block med tre parlamentsledamöter, av de sammanlagt 128, meddelade på lördagen att de avgår i protest efter det att en högt uppsatt partimedlem dödats i explosionen. Parlamentsledamoten Paula Yacoubian uppmanar hela parlamentet att följa deras exempel.

– Som parlamentsledamot i Beirut tog jag beslutet att avgå eftersom jag känner mig som ett falskt vittne i parlamentet, säger hon.

– Det finns inget vi kan göra, beslutsfattandet ligger utanför parlamentet. Alla borde avgå.

Organiserar hjälp

Förödelsen är enorm i Beirut efter smällen och hundratusentals har förlorat sina hem i ett land som redan är hårt präglat av fattigdom, korruption och politisk och ekonomisk kris.

Nödhjälp från flera organisationer, frivilliga, unioner och länder har redan börjat anlända till landet och på söndag anordnas en videokonferens av Frankrike och FN för att organisera hjälpen till Beirut.

Arabförbundets generalsekreterare Ahmed Aboul-Gheit och USA:s president Donald Trump är några av deltagarna.

Libanons president Michel Aoun. Arkivbild.
Libanons president Michel Aoun. Arkivbild.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Lagfarter SkD

99 kvadratmeter stort hus i Sjöbo sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Johanna och Daniel Rosén, 28 och 31 år, är nya ägare till fastigheten på adressen Tolångavägen 29 i Sjöbo. Huset byggdes 1945 och har en boyta på 99 kvadratmeter. Säljare är Jan Andersson. Affären blev klar i juli 2020 och köpesumman blev 1 500 000 kronor.

Nyligen såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Fackgatan 18. Priset blev där 3 000 000 kronor, för det 165 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Utrikes

25 hundvalpar avlivade efter smugglingsförsök

25 hundvalpar har avlivats efter att en man försökt smuggla in dem i Danmark. Hundarna på bilden har ingen koppling till artikeln.
25 hundvalpar har avlivats efter att en man försökt smuggla in dem i Danmark. Hundarna på bilden har ingen koppling till artikeln.
Foto: Dave Martin/AP/TT
Utrikes
Utrikes

25 hundvalpar har avlivats i Danmark sedan en man från Polen försökt smuggla in dem i landet, meddelar polisen.

Den 33-årige mannen stoppades i en skåpbil i onsdags tillsammans med en annan polsk man vid Danmarks sydöstra gräns.

I bilen fanns hundvalparna, men mannen hade varken tillstånd att sälja dem eller de papper som krävs för att ta in dem i landet.

Eftersom valparna inte på ett lagligt sätt kunde föras in i Danmark och mannen inte ville skicka tillbaka dem till Polen beslutades att de skulle avlivas av veterinär.

Mannen misstänks för brott mot djurskyddslagen.

Sport

Zahui B hjälte när Libertys tog första segern

Amanda Zahui B (här till höger i en match mot Minnesota Lynx) tog säsongens första seger med sitt New York Liberty mot Washington Mystics.
Amanda Zahui B (här till höger i en match mot Minnesota Lynx) tog säsongens första seger med sitt New York Liberty mot Washington Mystics.
Foto: Chris O'Meara/AP/TT
Sport
Sport

Efter en tuff start på basketsäsongen i USA – med fem raka förluster – har Amanda Zahui B:s New York Liberty äntligen tagit sin första seger i WNBA.

Svenskan bidrog starkt till segern med sina 14 poäng och 14 returer när Washington Mystics besegrades med 74–66 natten mot lördagen svensk tid.

Segern var nye tränaren Walt Hopkins första sedan han tog över Liberty i vintras.

– Alla nya spelare och coach Walt förtjänar det här. Vi förtjänar alla det här. De har gått igenom mycket. Det känns bra och jag är väldigt stolt över mina lagkamrater, säger Amanda Zahui B i ett videoklipp publicerat på New York Libertys Twitterkonto.

På grund av rådande pandemiläge avgörs den amerikanska basketligan för damer i en stängd så kallad bubbla i Florida. Säsongen kommer pågå fram till i höst med förväntat finalspel i oktober.

Inrikes

Man hittad död i Kortedala – en gripen

En man har hittats avliden utomhus i Kortedala. Arkivbild.
En man har hittats avliden utomhus i Kortedala. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man hittades död utomhus i Kortedala i Göteborg på lördagsförmiddagen. Dödsorsaken är oklar och en förundersökning om mord alternativt dråp har inletts.

Polisen har gripit en man i ärendet, och tagit in tre andra personer till förhör.

– Vi tror att de kan ha information om vad som har hänt, men jag kan inte gå närmare in på vilken koppling de har till den avlidne, säger polisens presstalesperson Jenny Widén.

Platsen är avspärrad för teknisk undersökning. Larmet kom vid klockan 10.15.

NÄSTA ARTIKEL