Trappa upp information om coronaviruset

Torsdagen blev en dyster dag vad gäller nyhetsförmedlingen kring coronaviruset, som nu döpts till Covid 19. Tidigare i veckan fanns förhoppningar om en avmattande spridning av viruset. Men i går vaknade svenska folket till nya alarmerande siffror från Kina om 242 nya dödsfall och 14 840 fler smittade. Som om inte det var nog så upptäcktes också ett misstänkt fall i Svalöv.
Från auktoritativt håll kommer dessutom nu alltmer alarmerande tongångar. WHO betecknar coronaviruset som ”samhällets värsta fiende” och den svenske professorn Björn Olsén sa i en intervju i Expressen att så många som 60-80 procent av världens befolkning kan komma att smittas. Inträffar så mörka scenarion kommer svensk samhällsberedskap och sjukvård att utsättas för sin värsta prövning i modern tid.
I spåren på coronaviruset växer oron och behovet av upplysning. Även om mycket görs så behöver informationsinsatserna från samhället bli ännu mer omfattande, inte minst eftersom människor har skilda förutsättningar att söka efter information.
Olika samhällsorgan kan inte förlita sig på att någon annan skall stå för informationsspridningen. Var och en måste göra vad den förmår. Inte minst har kommunerna en viktig uppgift att förmedla information. Ett utmärkt exempel utgörs av Eslövs kommun som på hemsidan samlat länkar där en intresserad allmänhet kan skaffa sig aktuell information om coronavirusepidemin.
Lars J Eriksson

Dagens fråga

Har du ätit på någon restaurang med stjärna i Guide Michelin?

  • Nej (77%, 524 Röster)
  • Ja (23%, 160 Röster)

Antal röster: 684

Loading ... Loading ...