Svalöv

Misstänkt fall av coronavirus i Svalöv

Vårdcentralens väntrum är avspärrat med tejp. Foto: Roger Sunesson
Ingen Sektion satt
Svalöv Vårdcentralen i Svalöv har stängt sitt väntrum efter misstanke om att en person som uppsökt vård har smittats med coronaviruset.

Det var under torsdagsförmiddagen som en person uppsökte vårdcentralen i Svalöv och misstanke om eventuell smitta uppstod.

Personen har förts till sjukhus för vidare provtagning.

Enligt Skånskans utsända på plats är väntrummet avspärrat med tejp och personalen har satt upp en skylt där det står "Väntrummet är stängt på grund av misstanke om smittad patient med coronavirus. Även om misstanken är låg tar vi det säkra före det osäkra. Mvh personalen".

Texten uppdateras

Kultur och nöje

Inte läge att dödförklara livekulturen

Så fort coronakrisen är över kommer vi återigen få höra konsertpublikens vrål, tror David Arkhult. 'Jag tror att folk har ett väldigt sug i sig just nu, de hoppas liksom vi arrangörer att prognoserna stämmer och att saker kan komma i gång igen till sommaren. De vill gå på konsert, de vill gå på festival och de vill gå på krogen', säger han.
Så fort coronakrisen är över kommer vi återigen få höra konsertpublikens vrål, tror David Arkhult. "Jag tror att folk har ett väldigt sug i sig just nu, de hoppas liksom vi arrangörer att prognoserna stämmer och att saker kan komma i gång igen till sommaren. De vill gå på konsert, de vill gå på festival och de vill gå på krogen", säger han.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Är coronaviruset slutet på livekulturen i sin nuvarande form? Är det slut på applåderna i teatersalongen och vrålet från konsertpubliken?
Än så länge är det för tidigt att dödförklara livekulturen, menar utövare och branschpersoner som TT har pratat med.

Inga konserter. Inga teaterföreställningar. Inga dansverk inför publik. Just nu är i princip allt inställt – och frågan är om det någonsin kommer att bli "som vanligt" igen, när vi återigen tillåts gå på konsert, bio eller teater.

Regissörer, dansare, festivalarrangörer och artister är eniga: Saker och ting kommer att bli som förr igen, när coronaepidemin har lagt sig och vi återigen är tillbaka i en mer bekant vardag.

– Människans minne är kort, som en guldfisks. Det var inte jättelänge sedan som människor inte tordes gå på teater på grund av rädsla för terrorattentat, men de kom tillbaka, säger teaterregissören Alexander Mørk-Eidem,

Människan är en social varelse, menar han. Social distansering är något som vi måste tvingas till, annars fungerar det inte.

– Det visar att det vi håller på med i vanliga fall på olika livefronter är livsviktigt för människor, det blir väldigt påtagligt när det inte längre finns. Jag tror att vi kommer tillbaka – stenhårt, säger regissören, som i dagarna skulle ha haft premiär på sin uppsättning av "Röde Orm" på Dramaten.

Folk vill gå på krogen

Han får medhåll av David Arkhult, festivalgeneral för festivalerna Brännbollsyran och Bayside, som även han ser optimistisk på framtiden.

– Jag tror att folk har ett väldigt sug i sig just nu, de hoppas liksom vi arrangörer att prognoserna stämmer och att saker kan komma i gång igen till sommaren. De vill gå på konsert, de vill gå på festival och de vill gå på krogen, säger han och fortsätter:

– Men några kanske får vänta på publiken – om man har en äldre målgrupp, då kanske publiken är rädd eller lite mer försiktig. Men vår målgrupp, som är mellan 18 år och 40 år är bara sugna.

Samtidigt hoppas han att alla sluter upp, oavsett ålder, att folk är villiga att stötta arrangörerna när saker och ting blir som vanligt igen.

Charlotte Engelkes, regissör, dansare och performanceartist, är ganska säkert på den saken.

– Vi kommer att strömma till teatrar och biografer och hylla den sortens rum. Och känna tacksamhet, säger hon.

"Inget slår mötet"

I karantäntider har livekulturen flyttat ut på nätet, där allt från popkonster till operaföreställningar nu strömmas live. Frågan är om livekulturen i framtiden kommer att vara något som vi i större utsträckning tar del av på distans?

– Strömningsgrejerna har varit jättekul och det kan säkert leva vidare som ett pr-verktyg. På så sätt kan det säkert få en skjuts. Men det går nog inte att tjäna pengar på det, det mesta vi sett nu har ju varit gratis, säger David Arkhult och fortsätter:

– Inget slår det verkliga mötet. Det vet alla som har varit på festival, det gäller själva musikupplevelsen men också allt runt omkring, du träffar nya människor, en ny förälskelse.

Charlotte Engelkes ser den digitala livekulturen som ett uttryck för vilken stark vilja det finnas att skapa och förmedla saker i ögonblicket, även om man fråntas de traditionella möjligheterna

– Jag tror att det ur krisen utvecklas nya konstformer, nya sätt att berätta historier, förmedla känslor och beröra. Men de kommer aldrig att ersätta de gamla, inte helt och hållet. Konstformer dör inte ut på det sättet, säger hon.

Alexander Mørk-Eidem å sin sida har svårt att se hur den digitala livekulturen skulle kunna bli ett fullgott substitut, dels vad gäller det konstnärliga, dels också det ekonomiska.

– Är det så kul att titta på en gruppchattuppsättning av något av Shakespeare i längden? Man måste hitta något som är visuellt intressant. Jag hoppas att vi kommer i gång innan jag måste börja ta mig an det digitala, säger han och fortsätter:

– I slutändan handlar det ju om pengar och överlevnad, inte bara om att människor är kreativa och vill ha utlopp för sin kreativitet.

Finns inga alternativ

Bröderna Ron och Russell Mael, som utgör den amerikanska popduon Sparks, kan inte tänka sig en framtid utan liveframträdanden.

– Jag vägrar! säger Russell Mael, som siktar stenhårt på att deras Stockholmsspelning i höst ska bli av.

– Nu ägnar sig folk åt att liveströmma hemifrån, och det är okej i stunden. Men i det långa loppet finns det inga alternativ till att stå på scen, säger Ron Mael.

Viktor Andersson/TT

Erika Josefsson/TT

Patrick Stanelius/TT

Just nu gapar de flesta teatersalonger i Sverige tomma, men när hälsofaran är över kommer publiken att komma tillbaka. Det tror åtminstone Alexander Mørk-Eidem. 'Människans minne är kort, som en guldfisks. Det var inte jättelänge sedan som människor inte tordes gå på teater på grund av rädsla för terrorattentat, men de kom tillbaka', säger han. Arkivbild.
Just nu gapar de flesta teatersalonger i Sverige tomma, men när hälsofaran är över kommer publiken att komma tillbaka. Det tror åtminstone Alexander Mørk-Eidem. "Människans minne är kort, som en guldfisks. Det var inte jättelänge sedan som människor inte tordes gå på teater på grund av rädsla för terrorattentat, men de kom tillbaka", säger han. Arkivbild. Fotograf: Karin Wesslén / TT
Sedan drygt en vecka tillbaka är det förbjudet med sociala sammankomster med fler än 50 personer, för att minska spridningen av coronaviruset. Förbudet har lett till att i princip alla konserter, teaterföreställningar och liknande evenemang har ställts in. Arkivbild.
Sedan drygt en vecka tillbaka är det förbjudet med sociala sammankomster med fler än 50 personer, för att minska spridningen av coronaviruset. Förbudet har lett till att i princip alla konserter, teaterföreställningar och liknande evenemang har ställts in. Arkivbild. Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Charlotte Engelkes tror att levande framträdanden kommer att värderas högre när krisen är över. 'Vi kommer att värdesätta gemenskapen och möjligheten att dela verkliga upplevelser mer, eftersom vi vet att det inte är en självklarhet', säger hon. Arkivbild.
Charlotte Engelkes tror att levande framträdanden kommer att värderas högre när krisen är över. "Vi kommer att värdesätta gemenskapen och möjligheten att dela verkliga upplevelser mer, eftersom vi vet att det inte är en självklarhet", säger hon. Arkivbild. Fotograf: Lars Pehrson / SvD / TT

FAKTA

Regissörer, arrangörer och artister om...

... hur man förbereder sig på en kris:

David Arkhult, festivalgeneral: Det är svårt att förbereda sig på en sådan här grej, då hade nog fler gjort det. Men kanske kan man säkra genom att sälja mer förköp, eller enbart. I min bransch är det många arrangörer som håller fast vid möjligheten att köpa biljett på plats, det kanske man får dra ner på. Dessutom måste man nog ha en plan B. Man måste tänka "om det inte går den helgen, då kanske det kan skjutas upp till en annan helg längre fram". Hellre det än att ställa in. Vi kunde flytta Brännbollsyran till en annan helg, i början av september. Vi var snabba med att kolla om det funkade för artisterna, och det gjorde det.

... livekultur efter krisen:

Charlotte Engelkes, regissör, dansare och performanceartist: Vi kommer att värdera levande framträdanden mer. Vi har på många sätt tagit den sortens upplevelser för givna. Vi har tagit mycket för givet, till exempel att en artist ska flyga över halva världen för att spela några timmar i vår stad, att teatrarna ska sätta upp pjäser, att det ska arrangeras festivaler och stora idrottsevenemang. Nu kommer vi att värdesätta gemenskapen och möjligheten att dela verkliga upplevelser mer, eftersom vi vet att det inte är en självklarhet.

... framtiden för digital livekultur:

Alexander Mørk-Eidem, regissör: Det beror kanske på hur länge det varar, men jag tror att de stora producenterna i Sverige kommer att utveckla sina play-funktioner, de har legat där ett tag, men nu får de fart, och folk som inte bor i Stockholm får möjlighet att se saker på Dramaten och Operan, det tror jag kommer att bli bestående. Kanske kommer man att göra saker enbart för nätet, fast där är jag mer osäker, men kanske någon tok börjar göra något och så blir det så populärt att andra hänger på.

... betydelsen av mötet med publiken:

Ron Mael, popmusiker: Det här gäller egentligen all musik, men i synnerhet popmusik existerar inte utan det levande samspelet med publiken. Det skulle vara tragiskt om det upphörde helt.

Ekonomi

Asiatiska börserna stiger

Börserna stiger på de flesta håll i Asien.
Börserna stiger på de flesta håll i Asien.
Fotograf: Vincent Yu/AP/TT
Ekonomi

Uppgifter om att kulmen när det gäller dödssiffror i coronavirusets spår kan ha nåtts i flera länder i Europa i helgen hjälpte till att få upp hoppet hos investerarna på de asiatiska börserna, när handelsveckan inleddes.

I Tokyo hade Nikkei 225 stigit 2,4 procent vid lunchpausen, och Hongkongs Hang Seng öppnade 1,1 procent uppåt.

Även Seouls Kospi klättrade och var upp 2,4 procent i början av eftermiddagen, sedan färre än 50 nya fall av smittade registrerats i Sydkorea, den lägsta siffran sedan slutet av februari.

I Shanghai och Shenzhen är börserna stängda till följd av helgdag.

Inrikes

Kan säkra varannan tugga mat – på papperet

Sveriges självförsörjningsgrad.
Inrikes
Inrikes Sverige kan endast säkra varannan tugga mat på egen hand – på papperet.
I praktiken har vi ingen självförsörjning av livsmedel alls.
– Det är en sanning för nästan alla länder i världen som har ett utvecklat jordbruk, säger Catrin Molander på Jordbruksverket.

Sverige bedöms ha en självförsörjning på 50 procent och de enda livsmedel som landet är helt självförsörjande på är socker, morötter och spannmål. Det kan låta som en torftig kost om Sverige blir helt avstängt från omvärlden under flera år, men sanningen är att inte ens det stämmer.

– Det blir snett att prata om ett scenario av total avspärrning och att vi då kommer att kunna äta 50 procent av det vi äter i dag, men det är ju inte heller sant. Vi kan inte ens producera morötter utan exempelvis drivmedel, säger Catrin Molander, chef på Jordbruksverkets beredskapsenhet.

"Otroligt beroende"

Förutom drivmedel är landets lantbruk och livsmedelsproduktion beroende av exempelvis import av gödningsmedel, vitaminer och mineraler till foder, läkemedel till djuren och plast till livsmedelsförpackningar.

– Vi är så otroligt beroende av insatsvaror till produktionen. Det gäller både för jordbruket och de led i produktionen som kommer därefter. Vi kan inte säga att vi har någon självförsörjningsgrad alls egentligen. Det är en sanning för nästan alla länder i världen som har ett utvecklat jordbruk, säger Molander.

Under nuvarande kris med coronaviruset är inte Sverige totalt avspärrat och både Livsmedelsverket och Jordbruksverket får signaler om att vårbruket har kommit i gång i vissa delar av landet och att livsmedelstransporterna fungerar bra, om än med vissa störningar.

Att det då och då kan vara tomt i butikernas hyllor med exempelvis ett specifikt märke eller en viss produkt betyder inte att varan är helt slut. Det handlar mer om att människor köper på sig av sin favoritmat.

– Våra signaler är att det fylls på, men försäljningstoppen var man ju inte beredd på. Andra försäljningstoppar som vid jul, midsommar och påsk förbereder man sig för, säger Therese Frisell, som arbetar med krisberedskapsfrågor med inriktning på livsmedelsförsörjning på Livsmedelsverket.

Inget beredskapslager

Något svenskt beredskapslager finns det dock inte att ta av. Det började successivt monteras ner efter Berlinmurens fall runt 1989–1990 och i samband med EU-inträdet i mitten av 1990-talet. När lagren fanns var tanken att Sverige skulle klara en avstängning i ett par år, säger Therese Frisell.

– Men det var baserat på att vi hade en rätt hög nivå av produktion i landet. Beredskapen var också baserad på att vi hade en stor tillgång till spannmål, potatis, rotfrukter, mjölkprodukter och att vi fortfarande producerade kött, säger Frisell.

Även om Sverige inte har dåtidens krigsberedskap finns det ändå en form av livsmedelsberedskap, poängterar Catrin Molander. Exempelvis kan smittskyddet inom djurhållningen indirekt ses som en beredskapsåtgärd.

– Bakgrunden till att man bekämpar exempelvis mul- och klövsjuka så hårt och med stark lagstiftning är ju att det får en så stor betydelse för livsmedelsförsörjningen av animaliska livsmedel om sjukdomen slår ut alla djur med mular och klövar, säger Molander.

Framför allt är EU:s jordbrukspolitik en form av beredskapstanke för unionens medlemsländer, framhåller hon.

– Det bygger egentligen på att vi inom EU ska producera tillräckligt med mat så att det kan vara tillräckligt lönsamt att vara bonde, att vi ska ha mat till ett rimligt pris och att den produktionen ska upprätthållas om det blir svåra tider. Det här ömsesidiga beroendet gör ju att de flesta länder anstränger sig även under dessa tider att öppna gränser och underlätta transportmöjligheterna för vissa produkter, säger Catrin Molander.

LRF: Välj svenskt

Intresseorganisationen Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har under flera år lyft frågan om Sveriges självförsörjningsförmåga. Enligt LRF finns det potential inom lantbruket att höja den till 80 procent – på ungefär samma nivå som Sverige hade i början av 1990-talet.

– Ska vi vända det här krävs det politiska insatser, men det är också helt avgörande att konsumenterna väljer svenskt när man handlar i butik. Gör vi det så kan vi producera mer i lantbruket och då kan vi tillsammans skapa en utveckling som går i rätt riktning. En utveckling som inte bara omfattar att mätta svenska munnar utan där vi också ser mot en ökad export av svenska livsmedel. De möjligheterna har vi i Sverige, säger Palle Borgström, riksförbundsordförande i LRF.

Daniel Kihlström/TT

Sverige bedöms i dag vara självförsörjande på tre livsmedel – morötter, socker och spannmål – men på grund av att lantbruket och livsmedelsproduktionen är beroende av import av viktiga insatsvaror som exempelvis drivmedel och gödningsmedel är graden av självförsörjning i praktiken noll. Arkivbild.
Sverige bedöms i dag vara självförsörjande på tre livsmedel – morötter, socker och spannmål – men på grund av att lantbruket och livsmedelsproduktionen är beroende av import av viktiga insatsvaror som exempelvis drivmedel och gödningsmedel är graden av självförsörjning i praktiken noll. Arkivbild. Fotograf: Carina Johansen / NTB Scanpix / TT /

FAKTA

Fakta: Sveriges självförsörjningsgrad

Sveriges självförsörjningsgrad för olika livsmedel i procent för 2018 jämfört med 1988. Över 100 innebär en stor möjlighet till export, en låg siffra att beroendet av import är stort.

Livsmedel 2018 1988

Tomat 15 procent 25 procent

Äpple 20 procent 20 procent

Lamm 30 procent 85 procent

Sallat 40 procent 30 procent

Gurka 45 procent 55 procent

Nöt 55 procent 90 procent

Potatis 70 procent 110 procent

Lök 70 procent 55 procent

Gris 70 procent 110 procent

Fågel 70 procent 100 procent

Mjöl 75 procent 110 procent

Ägg 95 procent 105 procent

Socker 100 procent 110 procent

Morötter 110 procent 85 procent

Spannmål 120 procent 110 procent

Sammanvägt för all konsumerad mat bedöms självförsörjningsgraden (2018) i dag vara 50 procent och 1988 låg den på cirka 75 procent. Denna procentsiffra har beräknats fram utifrån konsumtionens värde till skillnad från siffrorna ovan.

Källa: Lantbrukarnas riksförbund

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Så påverkar den svenska spellagen spelindustrins framtid

Casinobonusar I mer än 20 år har Sveriges regering vägrat släppa på det statliga spelmonopolet, och släppa in spelbolag på den svenska spelmarknaden.

Svenska spelbolag etablerade därför sina huvudkontor i europeiska speljurisdiktioner som Malta, och under de senaste 15 åren har online-spel blivit en socialt accepterad underhållningsform som omsätter miljardbelopp varje år.

Flera av de bolag som startade för tio till femton år sedan är idag väletablerade spelkoncerner, som årligen uppvisar lysande resultat på Stockholmsbörsen. Samtidigt verkar efterfrågan på online-spel bara växa. Det går inte längre att blunda för spelbolagens framfart och den svenska staten kan inte längre konkurrera med spelsajterna.

Sommaren 2018 tog Sveriges regering därför beslutet att börja licensiera online-spel från och med den första januari 2019. Och det beslutet ledde givetvis till en del lokala nyheter och åsikter. Men vad betyder den nya spellagen egentligen för spelbolagen, och för Sverige?

Därför licensierar Sverige online-spel

Nästan varje månad kommer det nya svenska casinon. Casinobranschen har blivit otroligt stor i Sverige, och färska undersökningar visar att var tredje svensk numera spelar casino på nätet.

Sverige har därför börjat licensiera online-spel, så att statskassan inte går miste om de intäkter som den svenska spelmarknaden genererar varje år. Den svenska statens spelsidor och spelbutiker kan inte längre konkurrera med casinosajter som släpper nya spel varje månad, och bettingsajter som erbjuder odds på matcher från världens alla håll och kanter.

Dödsstöten har onekligen varit mobiloptimeringen, som gjort nätcasinospel och online-betting otroligt tillgängligt. Varför skulle någon vilja springa ner till hörnbutiken för att lägga ett spel, när du kan oddsa medan matchen pågår från ditt vardagsrum och ta ut dina vinster på under fem minuter?

Det enda sättet den svenska staten kan tjäna en hacka på pengarna som det svenska folket omsätter i online-spel är att börja licensiera spelsajter. Det är precis vad den svenska regeringen gjort, och därför måste numera alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden ha en svensk spellicens.

Utgångspriset för en svensk spellicens ligger på 400 000 kronor, och sedan förhåller sig priset till vad för slags tjänster en speloperatör vill erbjuda. Spelbolagen måste även rätta sig efter en del nya riktlinjer som de inte stött på tidigare. Den svenska spellicensen ställer nämligen väldigt strikta krav på bonuserbjudanden, marknadsföring och ansvarsfullt spelande. Och följer spelbolagen inte de här reglerna riskerar de att förlora sin licens. Mer om svenska bonusregler kan du läsa om på spelinspektionens hemsida.

Bara en enda bonus

Den mest påtagliga förändringen som den svenska spellagen medfört är restriktionerna på bonuserbjudanden. Sedan den första januari 2019 får spelsajter på den svenska spelmarknaden bara erbjuda spelare en enda bonus. Den här bestämmelsen har skakat om spelindustrin i Sverige, eftersom återkommande kampanjerbjudanden, och så kallade återaktiverings-kampanjer, varit en central del av de svenska speloperatörernas affärsmodell.

Spel med BankID

När de inte längre kan locka spelare med attraktiva bonuserbjudanden har casinona fått tänka om. Och det har skapat nya branschtrender. Nu är det senaste skriket att låta spelare spela casino utan registrering med hjälp av BankID. Genom att legitimera sig med BankID slipper spelare genomgå en lång registreringsprocess, och dessutom kan de få sina uttag inom fem minuter. Istället för bonusar har det alltså börjat handla allt mer om smidiga användarfunktioner och tillgänglighet.

Mer gamification och nya spelfunktioner

När äventyrscasinona kom runt 2013 revolutionerade de på många sätt spelbranschen. Innovativa speloperatörer skapade roliga spelnarrativ som löpte parallellt med casinospelandet och gav spelare mer underhållning för pengarna de satte in. Pionjärer som Casino Heroes håller fanan högt än idag, och har expanderat sitt koncept till flera nya sajter, där de dessutom inkorporerat spel med BankID.

Samtidigt har nykomlingar som High Roller fortsatt fila på gamification-funktioner för att ge spelare en mer engagerande och personlig spel-och användarupplevelse. Hos flera casinon ser vi nu funktioner som låter spelare tävla direkt mot varandra, vilket naturligtvis ökar den sociala interaktionen och tillför en ny dimension till casinospel.

Sedan årsskiftet har vi fått se några nykomlingar på den svenska spelmarknaden som verkligen tagit ut svängarna. När du loggar in hos nätcasinot Duelz förstår du knappt att du hamnat på en casinosajt. Det här casinon har kombinerat casinospel med grafik och spelnarrativ som är lånade ut tvspels-världen, och dessutom optimerat spelupplevelsen för mobiltelefoner på ett fenomenalt sätt.

När bonusar blivit ett minne blott måste nätcasinona vara kreativa för att sticka ut. Casinospelare har onekligen några spännande år att se fram emot, och det ska bli intressant att se hur de svenska spelbolagen anpassar sig efter den nya spellagen.

Ekonomi

Coronakris tvingar klädbranschen till förändring

Klädbutikerna gapar tomma på kunder.
Klädbutikerna gapar tomma på kunder.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi På galgarna hänger plaggen på rad. I klädbutikerna är det folktomt – om de ens är öppna.
Coronapandemin skyndar på förändringsarbetet för en bransch i kris redan innan viruset lamslog världen.

I klädkedjornas butiker och på hemsidor gör man allt för att övertyga kunderna: "25 procent på ytterkläder", "3 för 2" och "30 procent på allt". Frågan är i vilken utsträckning det räcker?

När det gäller detaljhandeln och modeindustrin är konsekvenserna enorma i spåren av den nedstängning av samhället som skett världen över. När möjligheterna att röra sig fritt begränsats gäller det självklart också butiksbesök och anledningarna till att handla kläder minskar radikalt, påpekar flera bedömare som TT talat med.

– Du behöver inte köpa den där klänningen för festen är inställd och vem behöver några nya skor när du ändå ska sitta i karantän. När ingen vet hur länge det här pågår så går det heller inte göra någon planering, säger Mikael Sandström som driver tio egna modebutiker och även är ordförande för Svensk Handel Stil.

– Även om vi inte har en total nedstängning så är det väldigt tomt på gatorna och effekterna är nästan desamma, vittnar företag om. Man är orolig för att det ska pågå länge för genomsnittsföretaget klarar sig inte många veckor till utifrån de här förutsättningarna, säger Emma Hernell, vice vd för HUI Research.

Flera som ansökt om konkurs

Exemplen har blivit många den senaste tiden: klädkedjan Flash har tvingats ansöka om konkurs, detsamma har skett för modekedjan Joy, ett dotterbolag till MQ medan RNB i sin tur ansökt om rekonstruktion för sina dotterbolag, exempelvis Polarn O. Pyret.

– Det är en strukturomvandling som tidigare kanske tagit två–tre år, nu sker ändringar inom loppet av två–tre veckor där de svagaste slås ut, säger Mikael Sandström.

– Det är bolag som haft problem redan innan coronakrisen. Det är mycket möjligt att de här bolagen hade kunnat ställa om men det är inte helt säkert, tillägger Emma Hernell.

Innan coronakrisen talades om utmaningarna för modebranschen i en tid där hållbarhet, miljötänk i form av minskad efterfrågan, har börjat efterfrågas samtidigt som fysiska butikerna kämpar i motvind i konkurrens med e-handeln. Emma Hernell säger att det inte är så självklart att endast en fungerande e-handel räcker.

– Konkurrenstrycket ökar och då handlar det om vilket sortiment man har och hur man jobbar med marknadsföring. Tidigare kommunikationskanaler som köpt reklam via tv eller tidningar fungerar inte längre utan konsumenterna måste nås via andra kanaler som sociala medier.

Tydlig nedgång

En av branschens absolut största aktörer, H&M, presenterade i förra veckan delårssiffror som visade på en tydlig försäljningsnedgång, 46 procent, i mars. Bolagets nya vd Helena Helmersson lyfter att de kraftigt ändrade konsumentbeteenden man nu ser kommer få stor påverkan på branschen.

– Den här krisen tydliggör behovet av förändring, säger hon till TT.

Ytterligare en utmaning för branschen är hyreskostnaderna i shoppinggallerior och på centrala delar i städer. I USA såg man en utveckling redan innan coronaepidemin hur stora köpcenter kom att gapa tomma, så kallade ghost malls, när butiksägarna inte längre har råd att betala hyror. Om även Sverige går mot en sådan utveckling är oklart, enligt Harnell.

– Det är lite för tidigt att säga ännu utan beror på hur de kommande stödpaketen kommer att se ut. Fastighetsägarna vill samtidigt inte ha tomma gallerior för det slår hårt åt även mot dem, säger hon.

Ytterligare en indikation på hur det ser ut i branschen kommer på onsdag då stilindex från Svensk handel gällande försäljningen av kläder och skor redovisas. Mikael Sandström är krasst realistisk:

– En kvalificerad gissning är väl en nedgång på 50 procent där vi ser en mindre nedgång i början av månaden och rena lavinraset för den andra delen.

Tobias Österberg/TT

Sport

McLaren-chef larmar: "Bräckligt tillstånd"

Zak Brown, vd för McLaren, larmar om tillståndet inom F1-sporten. Arkivbild.
Zak Brown, vd för McLaren, larmar om tillståndet inom F1-sporten. Arkivbild.
Fotograf: Andy Brownbill/AP/TT
Sport
Sport De ekonomiska effekterna av coronakrisen slår hårt mot formel 1-sporten.
McLaren-chefen Zak Brown larmar om att fyra stall är illa ute.
– Det här är förödande för stallen och drabbas för många är hela F1 hotat, säger Brown, vd för McLaren-stallet, till BBC.

Årets säsong har ännu inte kunnat starta och hittills är 8 av 22 deltävlingar antingen inställda eller uppskjutna.

I lördags menade förre F1-chefen Bernie Ecclestone att hela säsongen borde ställas in.

Under måndagen håller F1 ett krismöte för att diskutera ekonomin.

Enligt Zak Brown har stallen redan kommit överens om att skära ned 2021 års budgettak från 175 till 150 miljoner dollar, motsvarande drygt 1,1 miljarder kronor.

Brown vill att den summan ska sänkas ytterligare.

– Om vi inte tacklar situationen rätt och är väldigt aggressiva, med tanke på vad som händer i världen just nu, kan jag då se två stall försvinna? Ja. Faktum är att jag kan se fyra stall försvinna om det här inte hanteras rätt.

– Med tanke på hur lång tid det tar att få i gång ett F1-stall, och med tanke på den ekonomiska situationen och hälsotillståndet i världen just nu, så är tajmingen den sämsta tänkbara. Jag tycker att F1 är i ett väldigt bräckligt tillstånd just nu.

FAKTA

Fakta: Inställt och uppskjutet

Formel 1-tävlingarna i Australien och Monaco har ställts in. Ytterligare sex (Bahrain, Vietnam, Kina, Nederländerna, Spanien och Azerbajdzjan) är formellt uppskjutna.

Nästa tävling i kalendern som ännu inte blåsts av är Kanadas Grand Prix i Montreal 14 juni, men formel 1-arrangörerna har aviserat ett helt omgjort program för säsongen när tävlandet kan återupptas.

Utrikes

Över 1 200 nya dödsfall i USA

Dödstalet fortsätter att stiga snabbt i USA.
Dödstalet fortsätter att stiga snabbt i USA.
Fotograf: Steven Senne/AP/TT
Utrikes

Det senaste dygnet har fler än 1 200 dödsfall till följd av coronaviruset registrerats i USA, enligt Johns Hopkins-universitetet på söndagskvällen lokal tid.

Det är ett av de högsta dödstalen under ett dygn i landet.

Hittills har minst 337 000 personer konstaterats vara smittade med viruset och över 9 600 personer har avlidit i landet.

I antal döda räknat är USA det tredje värst drabbade landet i världen, efter Italien och Spanien.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktigt att det var rekordmånga döda i USA.

Utrikes

Skogsbrand i avspärrad zon vid Tjernobyl

Skogsbranden i den avspärrade zonen nära kärnkraftverket i Tjernobyl.
Skogsbranden i den avspärrade zonen nära kärnkraftverket i Tjernobyl.
Fotograf: Yaroslav Yemelianenko/AP/TT
Utrikes

Ukrainska myndigheter har noterat ökade radioaktivitetsnivåer till följd av en skogsbrand i Tjernobyls avspärrade zon.

"Det är dåliga nyheter – radioaktivitetsnivåerna är högre än normalt i brandens centrum", skriver Jegor Firsov, chef för en miljömyndighet, på Facebook.

Branden rasade på ett område på omkring 100 hektar i helgen, och bekämpades med två flygplan, en helikopter och omkring 100 brandmän. Den ökade radioaktiviteten ställde till en del bekymmer för brandmännen.

På söndagen märktes inte längre några synliga lågor och radioaktiviteten hade återgått till de normala nivåerna i området, enligt räddningstjänsten.

Ekonomi

Låg a-kassa väntar timanställda

Reglerna för a-kassa är tuffa för många som har jobbat på timme i exempelvis krogbranschen. Arkivbild.
Reglerna för a-kassa är tuffa för många som har jobbat på timme i exempelvis krogbranschen. Arkivbild.
Fotograf: Matthias Schrader/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Trots att nivåerna och kraven för a-kassan ändras under krisen så kommer många att hamna utanför. För dem som precis klarar inträdet blir ersättningen mycket låg.

Regeringen har presenterat åtgärder för att förbättra a-kassan, så att fler som nu blir arbetslösa ska kunna få ersättning. Ändringarna är tänkta att träda i kraft den 13 april.

Ersättningen har två nivåer, ett grundskydd och ett skydd som är inkomstrelaterat. För båda sänks nu kraven. Trots det kommer många att få klara sig på mycket lite pengar, om de över huvud taget är berättigade att få ersättning. De som bara har jobbat deltid kan nämligen hamna helt utanför. Kravet är att man ska ha arbetat minst 60 timmar i månaden under sex månader för att få del av grundskyddet, berättar Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor.

– Om man bara har arbetat 55 timmar får man noll i ersättning. 60 timmar per månad innebär ungefär två arbetsdagar per vecka, och det är nog många som arbetat mindre än så. Det är också många som studerar och extraknäcker.

Kravet låg tidigare på 80 timmar. Hur många som kommer att lämnas utanför a-kassan nu är svårt att säga.

Fler som inte kvalar in

I vanliga fall brukar de som ansöker om medlemskap ha koll på reglerna för att kunna gå med och kvalificera sig, berättar Karin Pettersson, chef för Hotell- och restauranganställdas a-kassa. Men hur det ser ut nu, med de cirka 14 000 som har ansökt om medlemskap i Hotell- och restauranganställdas a-kassa under mars, vet hon inte.

– Jag tror att det kan bli väsentligt fler nu än tidigare som inte har koll på reglerna och därmed inte vet om de uppfyller kraven, säger hon.

Regeringen vill dock att fler ska omfattas, och att de samtidigt ska kunna få högre ersättning.

– Grundskyddet höjs från maximalt 8 000 kronor före skatt per månad till 11 200. Men då ska man ha jobbat heltid, säger Tomas Eriksson.

Den som jobbat mindre än heltid får bara delar av detta, ersättningen minskas proportionellt, förklarar han. I flera branscher, som handel, hotell och restaurang, är det vanligt att folk har timanställningar som varierar i omfattningen efter behovet av arbetskraft.

Exakt hur reglerna ska se ut håller på att arbetas fram just nu, och är inte helt klart, enligt presstjänsten på arbetsmarknadsdepartementet.

– Som det ser ut nu så pågår mycket dialog med departementet, men som vi förstår det så blir den lägsta ersättningen 255 kronor per dag. Men det finns också många övergångsregler, och det är komplicerat, säger Karin Pettersson.

Skral ersättning vid deltid

Det innebär i så fall cirka 5 600 kronor per månad då de nya reglerna gäller fullt ut. En rejäl höjning jämfört med tidigare lägsta nivå, som ligger på 1 600 kronor per månad. Ändå är de inte mycket att leva på.

– Många har haft någon kombination av studier och jobb, vi täcker den del då man har arbetat, säger hon.

Men den som varit med tillräckligt länge för att få den högre ersättningen kan nu få som mest 26 000 i månaden, mot tidigare 20 000 kronor.

För att få del av den högre ersättningen som relateras till inkomsten har det hittills krävts att man varit medlem i a-kassan under 12 månader. Nu har denna tid sänkts tillfälligt, varje månad ska räknas som fyra, så att den högre ersättningen kommer redan efter tre månader.

– Karenstiden vid den första utbetalningen har också tagits bort. Tidigare fick man inte ersättning för de första sex dagarna då man hade blivit arbetslös, säger Tomas Eriksson.

Stelbenta regler

Fast regelverket för a-kassan är stelt och krångligt, förklarar Tomas Eriksson.

– Det är lappat och lagat sedan 1970-talet. Det finns rejäla flaskhalsar.

Det är en lag som styr a-kassan och den är omodern, tycker han. Exempelvis struntar den i hur mycket en person har tjänat, det är bara arbetstid i timmar som räknas. Detaljerade underlag måste tas in från en massa håll, med varje jobbtimme, ob-tillägg och sjukdag specificerad.

Just nu sitter han och skriver på en önskelista om regellättnader under coronakrisen.

– Nu handlar det om många samtidigt som ansöker om a-kassa. Dessutom har vi alla som har permitterats, hur många av dem kommer att bli arbetslösa?

Johanna Cederblad/TT

FAKTA

Fakta: 1000-procentig ökning

Nu strömmar nya medlemmar till a-kassorna. Hotell- och restauranganställdas a-kassa ser en 1000 procentig ökning under mars.

Den oerhört snabba krisutvecklingen har fått medlemmarna att rusa till a-kassorna. Hotell- och restauranganställdas a-kassa har fått 14 000 ansökningar under mars.

Även de 24 andra a-kassorna ser en stor tillströmning av nya medlemsansökningar.

Under det första kvartalet har mer än 125 000 personer anslutit sig till en a-kassa, fler än 100 000 av dem under mars månad, enligt preliminära siffror från Sveriges a-kassor.

Som en jämförelse gick 5 700 personer med i en a-kassa under det första kvartalet 2019.

Källa: Hotell- och restauranganställdas a-kassa, Sverige a-kassor

FAKTA

Fakta: A-kassa i två nivåer

Grundskyddet i a-kassan innebär framöver en ersättning på 510 kronor per dag, det vill säga max 11 200 kronor per månad för den som har jobbat heltid. För att få del av det krävs att man har jobbat minst 60 timmar under sex månader, eller 420 timmar under sex sammanhängande månader och då minst 40 timmar under var och en av dessa. Den som har arbetat deltid får sin ersättning minskad proportionellt.

Den lägsta nivån för grundskyddet för deltidsarbetande höjs, men exakt hur det kommer att bli är ännu inte klart. Denna nivå bestäms genom en förordning som regeringen beslutar om.

Den inkomstrelaterade ersättningen höjs till 1 200 kronor per dag, det vill säga max 26 000 kronor per månad under de första 100 dagarna av arbetslösheten. För att få del av den inkomstrelaterade ersättningen krävs nu medlemskap i tre månader i stället för de tolv som tidigare varit ett krav.

Källa: Regeringen

NÄSTA ARTIKEL