Svalöv

Misstänkt fall av coronavirus i Svalöv

Vårdcentralens väntrum är avspärrat med tejp. Foto: Roger Sunesson
Artikel Svalöv Vårdcentralen i Svalöv har stängt sitt väntrum efter misstanke om att en person som uppsökt vård har smittats med coronaviruset.

Det var under torsdagsförmiddagen som en person uppsökte vårdcentralen i Svalöv och misstanke om eventuell smitta uppstod.

Personen har förts till sjukhus för vidare provtagning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Tog dubbla CSN-lån - åtalas

Foto: Jessica Gow/TT
Malmö
Malmö Trots att den 31-åriga studenten redan hade studielån från Danmark tog hon också lån i Sverige. Totalt fick hon ut en kvarts miljon kronor från CSN. Nu åtalas kvinnan för bidragsbedrägeri.

Med start vårterminen 2017 och sedan ytterligare fyra terminer ansökte den 31-åriga kvinnan om studiemedel från CSN. Vad studiestödsnämnden inte visste var att kvinnan samtidigt lånade pengar från den danska motsvarigheten SU.

Innan dubbellåntagaren uppdagades hann hon kvittera ut 243 838 kronor från CSN, som gjorde en polisanmälan. Totalt rör det sig om 17 fall av bedrägerier kvinnan, som är dansk medborgare men bor i Malmö, misstänks för - ett för varje utbetalning som kvinnan fått.

Visste inte

I förhör berättade kvinnan att hon, när hon studerade i Danmark 2016, av svenska studiekamrater fick veta att det var möjligt att ansöka om studielån både i Sverige och Danmark samtidigt. Hon hävdar att det är många svenska studenter i Danmark som gjorde likadant.

31-åringen tyckte att själv att det var ett bra sätt att få dubbla studieintäkter på. Hon erkänner att hon gjort fel, och att hon ska betala tillbaka studieskulderna till CSN så fort hon börjar arbeta och får lön.

Kvinnan hävdar att hon inte trodde att det var brottsligt att ta dubbla studielån. Det var först när återbetalningskravet kom som hon förstod.

Kultur och nöje

Malmö stadsteater stoppar verksamheten

Malmö stadsteater stoppar all publik verksamhet fram till årsskiftet. Pressbild.
Foto: Justus Ragnarsson
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Malmö stadsteater har beslutat att ställa in alla föreställningar och all sin publika verksamhet till och med den 31 december i år. Anledningen stavas regeringens åtgärder för att stoppa smittspridningen och begränsa publiktaket till max åtta personer.

Föreställningarna "Bröllopstårtan" och "Cyrano de Bergerac" ställs därmed in till följd av beslutet.

Följande produktioner får nya premiärdatum: "Kejsarens nya kläder", 8 januari 2021, "AI-partiet", 12 januari 2021.

All publik som har biljetter till någon av de inställda föreställningarna kommer att bli kontaktade av teatern.

Sport

Fotbollstopp förskingrade pengar – stängs av

Ahmad Ahmad, ordförande i Afrikas fotbollsförbund, Caf, stängs av från all fotboll i fem år av Fifas etiska kommitté. Arkivbild.
Foto: Foto: AP/TT
Sport
Sport

Ahmad Ahmad, ordförande i Afrikas fotbollsförbund, Caf, stängs av från all fotboll i fem år, skriver Internationella fotbollsförbundet Fifas etiska kommitté i ett uttalande.

Enligt kommitténs utredningen ska Ahmad bland annat erbjudit och tagit emot gåvor och förmåner, samt förskingrat pengar.

Vid sidan av avstängningen, som gäller all kontakt med fotboll, nationellt som internationellt, bötfälls ordföranden med 200 000 dollar, drygt 1,7 miljoner kronor.

60-årige Ahmad Ahmad, som tidigare har sagt att han hoppas bli återvald i mars, kan överklaga avstängningen hos Idrottens skiljedomstol Cas.

Utrikes

Rättegång mot Sarkozy fördröjs

Frankrikes expresident Nicolas Sarkozy lämnar rättssalen i Paris på måndagen sedan rättegången skjutits upp.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Utrikes
Utrikes Inom kort inleds rättegången mot Frankrikes fortfarande omstridde expresident Nicolas Sarkozy. Han anklagas för att ha mutat en domare, och fallet hotar att bli ett nesligt efterspel till hans dramatiska politiska karriär.

Även hans politiske mentor Jacques Chirac ställdes inför rätta, och fälldes för förskingring, men Sarkozys fall anses ligga på en annan, allvarligare nivå. Och han kämpade i sex år för att få målet nedlagt, med kommentaren att anklagelserna är en "skandal som kommer att gå till historien".

– Jag är inte en skurk, sade 65-åringen i en intervju med BFM nyligen.

Domare indragen

Enligt åklagare lovade Sarkozy domaren Gilbert Azibert ett flott jobb i Monaco, i utbyte mot information om Liliane Bettencourt-fallet. Det handlade i sin tur om misstankar att Bettencourt (1922-2017), stormrik storägare i kosmetikajätten L'Oréal, hade gett otillåtna bidrag till Sarkozys presidentvalskampanj 2007.

Rättegången baseras till stor del på avlyssnade telefonsamtal mellan Sarkozy och hans advokat Thierry Herzog. Expresidenten har försökt få avlyssningarna avfärdade som otillåtna, men misslyckats.

Medicinsk bedömning

Även Herzog och Azibert är åtalade och rättegången skulle ha börjat på måndagen. Men det sköts upp till på torsdag på begäran av domarens advokat, som argumenterar att Azibert är hjärtsjuk och extra sårbar inför risken att få covid-19 under prövningen.

Domstolen har nu begärt in en oberoende medicinsk bedömning av detta till på torsdag, för att sedan besluta om rättegången ska börja då eller skjutas upp.

Om han befinns skyldig riskerar Sarkozy upp till tio års fängelse, samt böter som kan uppgå till en miljon euro. Rättegången väntas pågå i tre veckor.

Sport

Janne Andersson: "Det är totalt vansinne"

Janne Andersson. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Sport
Sport Fotbollslandslaget riskerar att få spela tre VM-kvalmatcher under varje samling nästa år, vilket ökar belastningen på redan slitna spelare.
– Det är totalt förkastligt, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

När Andersson nu summerar Nations League-hösten och blickar framåt mot 2021, där VM-kvalet startar i mars och där herrlandslaget sedan ska spela EM, är det framför allt det täta matchandet som upprör förbundskaptenen.

Beroende på gruppindelningen i VM-kvalet kan det bli så att Anderssons landslag får spela tre VM-kvalmatcher under samma samling. Och då blir det väldigt lite tid över till träning.

Behöver återhämtning

– Man behöver göra saker på träningsbanan, det går inte bara att prata teoretiskt. Det drabbar oss lite hårdare än andra som har större bredd i truppen.Vi som kanske inte har så många spelare på högsta nivån, för oss blir vårt samspel ännu viktigare och chansen att förbereda oss på ett bra sätt är jätteviktigt för oss, säger Andersson under en videopresskonferens.

– Spelarna kommer också ganska slitna in i samlingen och behöver lite återhämtning både mentalt och fysiskt när de har spelat mycket i klubblaget. Det här med tre matcher på en samling är totalt förkastligt utifrån vårt perspektiv att kunna förbereda oss på bästa sätt.

"Totalt vansinne"

Mittbacksstjärnan Victor Nilsson Lindelöf har haft problem med sin rygg under hösten. Sannolikt är det för att han blivit sliten av att ha spelat mycket och ofta med Manchester United, på grund av att coronapandemin tryckt ihop spelschemat.

– Det är totalt vansinne att de spelar i princip söndag, onsdag, söndag, tisdag, lördag. Jag är förvånad att det inte blivit mer diskussion om det ur ett sportsligt och medicinskt perspektiv, för det är oerhört tufft för spelarna, menar Andersson.

Respekt för ekonomin

Han är medveten om att det finns ett ekonomiskt perspektiv att beakta från de landskamper som spelas, från exempelvis tv-avtal.

– Det är viktiga pengar som kommer in till nationsförbunden, pengar som går ut i rörelsen och inte till spelarlöner som i klubblag. Men vi som håller på med de sportsliga delarna måste säga vad vi tycker, för spelarna hamnar i kläm, säger Andersson.

– Jag tycker att det är extremt olyckligt att vi ska ha tre matcher i samlingen, det kan inte vara riktigt över tid ur ett medicinskt och fotbollsmässigt perspektiv. Jag hoppas att fotbollen kan normaliseras så att vi kan gå tillbaka till normala två matcher per samling och att klubblagen inte behöver spela så tätt som nu.

Ingela Ahlberg/TT

FAKTA

Fakta: Kvalet till fotbolls-VM 2022

VM-kvalet lottas den 7 december. Då ska de 55 europeiska lagen placeras i fem grupper som består av sex lag och fem grupper som består av fem lag. Gruppvinnarna säkrar VM-biljetter medan grupptvåorna får spela playoff.

Europas nationer gör upp om 13 VM-platser.

Kvalet startar 25–30 mars.

VM spelas 21 november–18 December 2022 i Qatar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Skåne

Kartlade skyddsobjekt - döms till fängelse i ett år

Den nu dömde mannen ska under flera år ha samlat in uppgifter om närmare 40 skyddsobjekt i Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Perstorp
Perstorp Den perstorpare som i våras dömdes till fängelse för grov obehörig befattning med hemliga uppgifter får sitt straff skärpt i hovrätten.

Mannen ska under flera år ha samlat in och sammanställt uppgifter om närmare 40 skyddsobjekt i Skåne. Helsingborgs tingsrätt dömde i maj i år mannen, som är i 50-årsåldern, till åtta månaders fängelse.

Säkerhetspolisen (Säpo) slog till mot mannens bostad redan hösten 2017. Där hittade man ett stort antal usb-minnen, hårddiskar och cd-skivor med information om och bilder på militära anläggningar.

I förhör har mannen berättat att han har ett brinnande intresse för militärhistoria och att en stor del av materialet skickats hem till honom från likasinnade på nätet. Att han skulle haft något brottsligt uppsåt har han hela tiden förnekat.

Hovrätten skärper straff

Tingsrättens dom överklagades till hovrätten av både åklagare och den tilltalade. Medan åklagaren ville se att mannen dömdes till ett längre fängelsestraff, ville mannen att hovrätten skulle ogilla åtalet eller åtminstone mildra straffpåföljden till villkorlig dom med böter eller samhällstjänst.

På måndagen kom hovrätten i Skåne med sin dom. De har valt att gå på åklagarens linje och förlänger mannens fängelsestraff till ett år.

I sin bedömning av målet gör hovrätten det gällande att ifall den sammanställning av filer som mannen hanterat hamnat i främmande makts händer skulle det medföra betydande men för Sveriges säkerhet. Graden ”betydande men” är den näst högsta nivån på den femgradiga skala som Försvarsmakten tillämpar.

Hovrätten anser det också styrkt att mannen själv varit medveten om materialets känsliga natur när han tog del av det. Därtill kommer att han under lång tid befattat sig med uppgifterna utan att vidta några försiktighetsåtgärder vid hanteringen av dem. Bland annat lagrades materialet fram tills 2015 i en dator som var uppkopplad mot internet.

I domen befrias dock mannen från skyldigheten att ersätta en del av statens försvararkostnad vid tingsrätten.

Den dömde har till 21 december på sig att överklaga domen.

Eslöv

Klinkerlurad på Blocket

Eslöv
ESLÖV Polisen i Eslöv har fått in ytterligare en anmälan från en person som blivit lurad på annonssajten Blocket.

Mannen som anmäler, en 65-årig Eslövsbo, berättar att han ville köpa klinkerplattor, och kom i kontakt med en säljare och de blev överens om ett pris. 500 kronor betalades, men några plattor levererades aldrig.

Inrikes

Förslag: Obligatorisk förskola för 5-åringar

Hur få fler nyanlända barn att delta i förskola? Förslag presenteras i dag. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill att fler barn i nyanlända familjer får träning i svenska innan de börjar skolan.
Nu föreslås ett krav att erbjuda språkförskola från det att barnen är tre år. Dessutom föreslås obligatorisk förskola för alla femåringar.

Förslagen presenterades av utredaren Lotta Edholm, som överlämnade sitt betänkande till utbildningsminister Anna Ekström (S) på måndagen.

Utredaren föreslår att kommunerna ska bedriva uppsökande verksamhet, direktinskriva barn som behöver förskola för att få bättre svenska, samt obligatorisk förskola från fem års ålder.

– I dag inträder skolplikten vid sex års ålder. Vi menar att den ska vara från fem års ålder, men att den ligger i förskolan och utifrån förskolans läroplan, sade Lotta Edholm vid en pressträff.

Mellis

Av alla barn i åldern ett till fem år går den stora majoriteten i förskola. Men andelen dras ned av gruppen utrikes födda barn, och framför allt de nyanlända barnen. Även barn till arbetslösa är underrepresenterade.

I åldersspannet tre till fem år är det cirka 22 000 barn som inte deltar i förskolans verksamhet (motsvarande 6 procent). Hälften av dem har utländsk bakgrund, säger Lotta Edholm. Bland de utrikes födda är det 83 procent av barnen i den åldersgruppen som går i förskola, jämfört med 95 procent av de inrikes födda barnen, säger Edholm, som tidigare varit skolborgarråd (L) i Stockholm.

Obalansen är väl känd och regeringen, Centern och Liberalerna har i januariavtalet enats om att nyanländas barn ska ha rätt till en språkförskola från tre års ålder. Enligt avtalet ska språkförskolan ges minst 15 timmar i veckan inom ramen för den vanliga förskolan.

Betydelse för vuxna

Målet motiveras bland annat med att om barnet från låg ålder får stöd i sin språkutveckling ökar sannolikheten för bra skolresultat.

Förskolan har också betydelse för de vuxnas integration på så sätt att den underlättar framför allt kvinnornas möjlighet att utbilda sig och etablera sig på arbetsmarknaden.

– Att regeringen har tillsatt den här utredningen ska man se som en del i ett större arbete för att skapa en bättre och snabbare integration i det svenska samhället, för att stärka kunskapsresultaten i den svenska skolan och för att fler ska få möjlighet att delta i vårt samhälle, inledde utbildningsminister Anna Ekström (S) pressträffen.

Lotta Edholm konstaterade att de barn som är i behov av förskolan allra mest finns där i lägst utsträckning.

Förklaringar till detta är bland annat att nyanlända ofta flyttar mellan kommuner, att det är bristfällig information om förskolans uppdrag samt "traditionella könsroller".

– I en del kulturer är det självklart att mamman ska vara hemma med de små barnen. Exempelvis forskning från Norge visar detta.

Krav på förskolorna

Det tredelade förslaget innebär alltså att skolpliktsåldern sänks från sex år till fem år. Språkförskola blir inte obligatoriskt för de yngre, nyanlända barnen. Däremot blir det ett krav på alla huvudmän (kommuner och fristående förskolor) att ha en stående inbjudan och plats till dessa barn. Barnen ska ha varit i Sverige kortare tid än fem år eller att deras föräldrar varit kortare tid i Sverige än så.

– Det kan också röra sig om barn som har annat modersmål än svenska, men som behöver det för sin utveckling, eller barn som av en helt annan anledning kan behöva hjälp med språkutvecklingen, exempelvis barn där föräldern har psykisk ohälsa eller missbruk, säger Lotta Edholm.

De nya bestämmelserna är tänkta att träda i kraft höstterminen 2023.

Anna Lena Wallström/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL