Blentarp

Mindre hus på 62 kvadratmeter från 1974 sålt i Blentarp

Artikel Blentarp Eva Marie Kristin Ståhl, 48, från Malmö har köpt huset på Hargången 89 i Blentarp av säljaren Sonja Nee Benedix och Jörg Sommer.
PREMIUM

Eva Marie Kristin Ståhl, 48, från Malmö har köpt huset på Hargången 89 i Blentarp av säljaren Sonja Nee Benedix och Jörg Sommer. Köpesumman blev 1 100 000 kronor och den nya ägaren tog över huset i januari 2020. Byggår för huset är 1974 och boarean är 62 kvadratmeter.

Nyligen såldes ett annat hus bara några hundra meter bort, på Fritidsvägen 5. Där såldes ett 113 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 1 950 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

En enda månad utan dödskjutning sedan 2017

Antalet skjutningar har hittills i år varit fler än motsvarande period tidigare år.
Inrikes
Inrikes Mars 2018 sticker ut i statistiken över dödskjutningar i Sverige. Det är den enda månaden sedan 2017 som ingen blivit skjuten till döds i Sverige. I år har antalet skjutningar ökat jämfört med tidigare år men antalet personer som dött av skotten är färre.

Antalet bekräftade skjutningar i Sverige i år är hittills fler än motsvarande perioder de tre åren dessförinnan. Antalet personer som avlidit till följd av skjutningarna är däremot ungefär lika högt som åren innan. Det visar polisens senaste statistik som sträcker sig till och med den 15 september i år.

Enligt Linda H Staaf som är chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning (Noa) så är det för tidigt att dra några slutsatser av årets statistik.

– Det är för tidigt att dra några egentliga slutsatser eller att se någon trend i detta. Överlag så ligger antalet skjutningar på ungefär samma nivå som tidigare år.

Flest i Stockholm

Hittills i år har 28 personer avlidit till följd av skjutningar. Det är något färre än under samma period tidigare år. Men även det är för tidigt att dra några slutsatser kring, enligt Staaf.

– Vi såg ungefär samma tendenser förra året men i slutet av året var det ungefär lika många döda som året innan.

Flest dödliga skjutningar i år har skett i polisregion Stockholm där hittills i år 14 personer dött. En av dem var en blott tolvårig flicka som sköts till döds från en passerande bil på en parkering vid en snabbmatsrestaurang i Botkyrka.

I region Öst har fyra personer dött i skjutningar, i region Syd fem personer, i region Nord en och i region Väst respektive region Bergslagen har två personer avlidit, enligt polisens statistik.

Noll i Mitt

Den enda region i Sverige som inte drabbats av någon skjutning med dödlig utgång hittills i år är region Mitt som innefattar Gävleborgs län, Uppsala län och Västmanlands län. Och till det finns en förklaring.

– Det huvudsakliga antalet skjutningar som vi hade där för ungefär ett år sedan kunde vi lokalisera till ett visst nätverk och en viss konflikt. Där hade vi ett framgångsrikt arbete så att individerna blev lagförda och dömda. Det har givit en tydlig skillnad, säger Linda H Staaf.

TT: Så att identifiera och lagföra ett mindre antal individer kan göra stor skillnad?

– Det finns inte alltför många som faktiskt anstiftar skjutningarna och driver på konflikterna. Däremot finns det ganska många som är beredda att utföra skjutningarna. Det viktigaste, som vi ser det, är att gå mot dem som är anstiftare och driver de här allvarliga konfliktuppgörelserna.

Även tillgången på vapen är förstås en faktor när det gäller hur många skjutningar som sker. Enligt Linda H Staaf jobbar polisen väldigt hårt för att lagföra personer som innehar illegala vapen. Men fortfarande finns mycket vapen i omlopp.

– Vi har ju väldigt många fler sådana ärenden och insatser som vi gjort har ökat betydligt. Vi tar vapen i beslag hela tiden men tillgången är tyvärr alldeles för hög.

Beatrice Nordensson/TT

Polisen undersöker platsen där en man har skadats allvarligt i samband med skottlossning i Malmöstadsdelen Hyllie i mars i år.
Polisen undersöker platsen där en man har skadats allvarligt i samband med skottlossning i Malmöstadsdelen Hyllie i mars i år.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Statistik över skjutningar

Sedan november 2016 för polisen på regeringens uppdrag statistik över antalet bekräftade skjutningar.

En bekräftad skjutning är tillfälle då det avfyrats projektiler med krutladdat vapen och att det finns spår efter detta i form av kulor, hylsor eller skador på material eller personer som kommer av beskjutningen, alternativt att det finns fler än ett oberoende ögonvittne till skjutningen. Skjutningen måste också vara icke-legal och inte uppenbart oavsiktlig.

Källa: Polisen

FAKTA

Fakta: Antal skjutningar i Sverige

År2020201920182017

Jan 33 17 21 33

Feb 21 23 14 19

Mars 36 17 20 28

April 21 24 21 19

Maj 27 29 31 22

Juni 28 45 25 26

Juli 28 27 32 33

Aug 35 32 26 28

Del sa:229 214 190 208

Sep 13* 35 32 31

Okt 18 26 29

Nov 30 32 24

Dec 37 26 32

Total Sa:242* 334 306 324

Antal döda

Jan 4 3 6 4

Feb 3 5 2 2

Mars 5 1 0 8

April 3 6 1 2

Maj 3 1 6 4

Juni 2 4 8 6

Juli 2 2 7 1

Aug 5 4 1 3

Del sa:27 26 31 30

Sep 1* 1 3 1

Okt 4 3 4

Nov 1 6 6

Dec 10 2 2

Sa:28* 42 45 43

*Till och med den 15 september 2020

Kultur och nöje

Pudrigt 1700-tal möter nutid på Drottningholm

Designern Maxjenny Forslund är aktuell med en ny modeutställning på Drottningholmsteatern. Pressbild.
Foto: Anna Hållams
Kultur och nöje
Kultur och nöje Modedesignern Maxjenny Forslunds plagg har burits av Madonna och kronprinsessan Victoria. Nu har hon skapat en utställning inspirerad av Gustav III.

Utställningen "Maxjenny! – the queen of prints" på Drottningholmsteatern i Stockholm visar en ny kollektion av designern Maxjenny Forslund, en hybrid av konst och mode som blandar estetik från 1700-talet och idag. Temat är sprunget ur den tidsperiod då Gustav III och hans franska mor tyckte att det svenska kulturlivet var för fattigt och började ta sig friheter med starka färger och kreativt hantverk på slottsteatern.

– Deras överdåd passar mig. Det teatraliska, storsvulstiga med lager på lager. Jag vill inte säga att jag är så i mina vanliga kollektioner men samtidigt så finns det paralleller, säger Maxjenny Forslund.

Svårt göra urvalet

Hon berättar att det var svårt att göra ett urval för att skapa tryck till plaggen. Även om många av artefakterna och interiörerna ser vackra ut fungerar de inte nödvändigtvis på kläder.

– Att se en bild är ju någonting helt annorlunda än att använda bilden på ett plagg. Där måste man gå ner i detalj, och det har varit väldigt tacksamt. I den här rokokoteatern är allting rätt dammigt, men inte på ett negativt sätt utan mer att allting har något pudrigt över sig, säger Maxjenny Forslund.

Rymde från Sverige

Ett av de tongivande plaggen kallas "Monvel mint" och avbildar Jacques Marie Boutet, känd under artistnamnet Monvel som var en fransk skådespelare och ledare för Gustav III:s franska teater i Drottningholm år 1781. Fem år senare rymde han från Sverige. Maxjenny Forslund har följdriktigt avbildat fransmannen bakom galler.

Även om Maxjenny Forslunds nya kollektion sätter kulturarvet på Drottningholm i fokus kan hon inte designa utan att göra ett personligt avtryck på plaggen.

– Jag har velat vaska fram det jag anser är essensen av teatern och sammanbinda det med mitt egna starka färgrika dna och på så sätt förena två väldigt tydliga varumärken, säger Maxjenny Forslund.

Kristoffer Viita/TT

Maxjenny Forslunds kreation 'Monvel mint' avbildar den franska skådespelaren Jacques Marie Boutet, känd under artistnamnet Monvel. Pressbild.
Maxjenny Forslunds kreation "Monvel mint" avbildar den franska skådespelaren Jacques Marie Boutet, känd under artistnamnet Monvel. Pressbild.
Foto: Ola Bergengren

FAKTA

Fakta: "Maxjenny! – the queen of prints"

Utställningen pågår i Déjeunersalongen på Drottningsholmsteatern, tidigare Gustav III:s frukostmatsal, från 19 september till och med 11 oktober. Gratis inträde.

Detta är det enda publika evenemang som Drottningholmsteatern genomför under 2020.

Kultur och nöje

Nöjesvärlden hyllar Bader Ginsburg: "Gigant"

Ruth Bader Ginsburg blev 87 år gammal. Arkivbild.
Foto: Patrick Semansky
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter beskedet att den ikoniska domaren Ruth Bader Ginsburg avlidit fylldes sociala medier av hyllningar och minnesord från den amerikanska kultur- och nöjesvärlden.

Ruth Bader Ginsburg var den andra kvinnliga domaren i USA:s högsta domstol. Men förutom sin grundmurade position som jämställdhetskämpe och feministisk ikon, har hon genom åren också blivit något av ett populärkulturellt fenomen.

2018 kom filmen "En kvinna bland män", ett verklighetsbaserat drama om Bader Ginsburgs liv och karriär. Samma år kom även den Oscarsnominerade dokumentären "RBG". Hon har också avbildats i en opera, i humorprogrammet "Saturday night live", varit huvudperson i bloggar, böcker, "memes" på internet och till och med fått sin egen "Lego"-figur.

När hon nu gått bort strömmar hyllningsorden in från den amerikanska kultur- och nöjesvärlden.

Förtjänt vila

"Ruth Bader Ginsburg var den sortens akademiker och patriot som man blir exalterad av att berätta om för sina barn..." skriver skådespelaren Mindy Kaling på Twitter, och fortsätter: "Jag hoppas du får vila väl, RBG, du måste ha varit trött efter att ha förändrat världen".

Skådespelaren Kerry Washington hedrar också Bader Ginsburg, med orden: "Hennes vila är förtjänad. Det är vår tur att kämpa".

Dokumentärmakarna förkrossade

Betsy West och Julie Cohen, som regisserade dokumentären "RGB", säger i ett uttalande att de liksom många andra amerikaner är förkrossade och påpekar att Bader Ginsburg hade skrivit historia genom sitt arbete för jämlikhet även om hon inte hade tagit plats i Högsta domstolen.

På Twitter kallar författaren Stephen King den New York-födda juristen "en gigant" och uppmanar till att rösta på Demokraterna i det kommande presidentvalet.

På Instagram skriver skådespelaren Lena Dunham : "Orden räcker inte till för att tacka Ruth Bader Ginsburg – allt vi kan göra är att lova att fortsätta kämpa i hennes namn..."

Ruth Bader Ginsburg gick bort natten mot lördag, 87 år gammal, i sviterna av bukspottskörtelcancer.

Elina Perdahl/TT

Människor samlades i Washington för att hylla och hedra minnet av Ruth Bader Ginsburg.
Människor samlades i Washington för att hylla och hedra minnet av Ruth Bader Ginsburg.
Foto: Alex Brandon/AP/TT

Inrikes

Man skjuten till döds i Västerås

Polisen utreder ett missänkt mord i Västerås. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 35-årsåldern har skjutits till döds i Västerås.

Polisen fick vid midnatt flera larm om skottlossningen som inträffade i stadsdelen Gideonsberg. Inringare sade även att de sett en person ligga på marken.

När polisen kom till platsen fann de en allvarligt skadad man, vars liv inte gick att rädda trots livsuppehållande åtgärder från ambulanspersonalen.

Mannen är tidigare känd av polisen, som ännu inte vill säga i vilket sammanhang.

– Vi har genomfört teknisk undersökning på plats under natten och kommer fortsätta arbeta där under dagen med fler tekniker, säger Daniel Wikdahl, presskommunikatör på polisen.

Händelsen rubriceras som misstänkt mord men än har inga misstänkta gärningspersoner gripits.

Utrikes

Politisk strid efter Bader Ginsburgs död

Ruth Bader Ginsburg 2018. Den populära domaren har gått bort, 87 år gammal.
Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Utrikes
Utrikes Vem ska ersätta Ruth Bader Ginsburg i USA:s högsta domstol?
Bara minuter efter dödsbudet satte den politiska striden i gång i Washington.
– Att pressa igenom en kandidat skulle orsaka enorm smärta, säger den demokratiske Vermontsenatorn Patrick J Leahy.

Ruth Bader Ginsburg, den liberala och populära domaren i USA:s högsta domstol har gått bort, 87 år gammal.

Hon lämnar ett står tomrum efter sig, inte minst står nu en av nio HD-stolar tom. Och redan på fredagskvällen började striden om vem som ska få tillträda den platsen.

Demokraternas senatsledare Chuck Schumer gick snabbt ut på Twitter och sade att stolen inte borde tillsättas förrän efter valet i november, och av den som då väljs till president. Han fick genast medhåll av flera demokrater, bland annat presidentkandidaten Joe Biden.

– Låt mig tala klarspråk: Det råder ingen tvekan om att väljarna ska rösta om en president och att den presidenten sedan ska utse en kandidat för senaten att rösta om, säger Biden.

McConnell vill ha omröstning

Senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, svarade snart att han kommer låta kammaren rösta om den kandidat president Donald Trump lägger fram, utan att ge någon tidpunkt för när det kan ske.

Han lät sig därmed inte bevekas av sina egna ord, exakt de ord Schumer hade använt i sitt Twitterinlägg : "Det amerikanska folket borde få göra sin röst hörd i valet av nästa domare i Högsta domstolen. Därför ska platsen inte tillsättas förrän vi har en ny president".

McConnell yttrade just de meningarna 2016, när han vägrade låta senaten rösta om dåvarande presidenten Barack Obamas kandidat Merrick Garland som ersättare för domaren Antonin Scalia, som avled i februari det året. McConnell fick då sin vilja igenom, viket har lett till att Trump sedan han tillträtt har utsett två domare till domstolen, som därmed fått en konservativ majoritet.

Bad om att inte ersättas direkt

En omröstning med nuvarande senat behöver inte ske före valet, de nya ledamöter som väljs in tillträder först den 3 januari nästa år. Några republikaner i senaten har tidigare sagt att de inte skulle vilja se en omröstning i år, om någon domare skulle gå bort. Det gäller bland andra Lindsey Graham från South Carolina och Lisa Murkowski från Alaska. Susan Collins från Maine, vars plats står på spel i valet i november, säger till New York Times att:

– Jag tycker det är för nära (valet), det gör jag.

Enligt bland annat New York Times har Trump redan en kort lista på kandidater i det närmaste redo att presenteras. ABC News uppger att minst en av dem är en kvinna.

– De måste kunna visa åtminstone den minsta lilla skärva av integritet och inse att om de överger sina principer och alla tidigare prejudikat genom att pressa igenom en kandidat skulle det orsaka enorm smärta, säger demokraten Patrick J Leahy, senator från Vermont, enligt New York Times.

Men i politikens Washington spelar den avlidne domarens ord liten, om ens någon, roll.

Ruth Bader Ginsburg själv var högst medveten om att en politisk strid skulle ta vid efter hennes död. Enligt public service-kanalen NPR ska domaren på sin dödsbädd ha sagt till sitt barnbarn Clara Spera att "min innersta önskan är att jag inte ska ersättas förrän en ny president har installerats".

Martin Yngve/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Inrikes

Partisekreterare vill bli språkrör

Märta Stenevi valdes på Miljöpartiets kongress 2019 till ny partisekreterare.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Miljöpartiets partisekreterare Märta Stenevi säger att hon vill ta över som språkrör efter Isabella Lövin, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Jag tror att jag kan bidra med ett större självförtroende. Jag ser att vi har gjort så mycket bra under de här åren, men att vi också har varit lite ängsliga, säger hon till radion.

Stenevi valdes till partisekreterare förra året.

Isabella Lövin avgår som språkrör för Miljöpartiet vid årsskiftet och hennes efterträdare ska utses på en extra kongress under januari 2021.

Tidigare har Rebecka Le Moine, partiets talesperson för biologisk mångfald, Annika Hirvonen, en av partiets två gruppledare och talesperson i migrations- och utbildningsfrågor, samt Janine Alm Ericson, riksdagsledamot från Alingsås och gruppledare, sagt att de ställer upp i valet.

Utrikes

Bader Ginsburg förlorade kampen mot cancern

Ruth Bader Ginsburg i oktober i fjol.
Foto: Jessica Hill/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ruth Bader Ginsburg, liberal domare i USA:s Högsta domstol och feministisk ikon, har avlidit 87 år gammal.
USA sörjer nu en stor ikon.
"I dag sörjer vi, men med fast övertygelse att framtida generationer kommer att minnas Ruth Bader Ginsburg som vi kände henne – en oförtröttlig och resolut förkämpe för rättvisan", skriver domstolens chefsdomare John Roberts.

Ruth Bader Ginsburg har förlorat sin långa kamp mot cancern. Domaren avled på fredagen i sitt hem i Washington.

Bader Ginsburg har flera gånger genom åren behandlats för olika former av cancer. Förra året framkom det att hon genomgått en strålbehandling för en cancertumör i bukspottskörteln. Efter att tidigare i år ha friskförklarats meddelade hon i juli att hennes cancer i bukspottskörteln var tillbaka och att hon behandlades med cellgifter.

"En juridikens gigant"

Vita huset flaggar efter beskedet på halv stång och dödsbudet möttes av stor sorg i Washington, där Ruth Bader Ginsburg var en stor profil.

"Vår nation har förlorat en jurist av historiska proportioner, vi i Högsta domstolen har förlorat en omtyckt kollega. I dag sörjer vi, men med fast övertygelse att framtida generationer kommer att minnas Ruth Bader Ginsburg som vi kände henne – en oförtröttlig och resolut förkämpe för rättvisan", skriver HD:s chefsdomare John Roberts i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nominerades av Clinton

Ruth Bader Ginsburg tillträdde i Högsta domstolen i augusti 1993 efter att ha nominerats av den demokratiske presidenten Bill Clinton. Hon var då andra kvinna efter Sandra Day O'Connor att ta plats i domstolen och den första judiska kvinnan.

Bader Ginsburg hade då nästan 30 år tidigare nekats en plats som praktikant i samma domstol, för att hon var kvinna. Sin karriär ägnade hon till stor del åt att via juridiken kämpa för kvinnors rättigheter, inte minst i flera mål där hon fick plädera inför just Högsta domstolen innan hon själv blev domare.

"Under en lång karriär på båda sidor – som en oförtruten advokat och skarpsinnig jurist – hjälpte domare Ginsburg oss att inse att arbete mot diskriminering baserad på kön inte handlar om ett abstrakt ideal om jämställdhet, att den (diskrimineringen) inte bara skadar kvinnor, att den har verkliga konsekvenser för oss alla. Det handlar om vilka vi är – och vilka vi kan vara", skriver den förre presidenten Barack Obama i ett uttalande.

Han är en av många politiker och andra kända personer som har uttryckt sin sorg sedan Bader Ginsburgs död blev känd. President Donald Trump sade att Bader Ginsburg var "en fantastisk kvinna" och att hon "levt ett fantastiskt liv".

– I dag sörjer vår nation en juridikens gigant. Hennes åsikter, inklusive välkända beslut om juridisk jämställdhet för kvinnor och handikappade, har inspirerat alla amerikaner och generationer av stora juridiska tänkare, sade han.

"Vem ska ta hand om oss nu?"

Men inte bara den politiska makten sörjer. Bara minuter efter dödsbudet började folk strömma till Högsta domstolen i Washington för att lägga ner blommor och ta farväl av den populära domaren. Inom loppet av några timmar hade över tusen personer samlats vid platsen och spontan sång hördes, bland annat Woody Guthries folkvisa "This land is your land", skriver Washington Post.

– Frågan som hela tiden dyker upp i huvudet är "vem ska ta hand om oss nu?". Det här känns som en så djup förlust i dessa tider, säger Elizabeth LaBerge till tidningen.

I bakgrunden både vid trapporna vid Högsta domstolen och i flera politikers uttalanden ligger frågan om vem som ska få utse en ersättare.

Levande historia

Bader Ginsburgs hälsa har nämligen med spänt intresse följts i USA. Hennes död skulle kunna ge Trump möjlighet att nominera ytterligare en konservativ domare, vilket under lång tid framöver skulle få konsekvenser för den juridiska tolkningen av grundlagsfrågor.

– Det är så galet. Det är respektlöst. Kan vi inte ens få ha denna kväll utan prat om vem som ska ersätta henne, säger Kent Campbell på trapporna vid Högsta domstolen till USA Today.

Hans flickvän Mekita Rivas sammanfattar vad de sörjande känner:

– Hon var levande historia. Bara att ha fått leva samtidigt som hon, hur fantastiskt är inte det.

Martin Yngve/TT

Folksamling vid USA:s Högsta domstol i Washington efter beskedet att Ruth Bader Ginsburg avlidit, 87 år gammal.
Folksamling vid USA:s Högsta domstol i Washington efter beskedet att Ruth Bader Ginsburg avlidit, 87 år gammal.
Foto: Alex Brandon/AP/TT

FAKTA

Fakta: Ruth Bader Ginsburg

Ruth Bader Ginsburg föddes den 15 mars 1933 i Brooklyn i New York som Joan Ruth Bader.

Hon tog examen från det ansedda Cornelluniversitetet i mitten av 1950-talet men studerade även vid prestigeuniversiteten Harvard och Columbia och har varit professor vid flera olika lärosäten.

Gifte sig med Martin D Ginsburg 1954, paret har en dotter och en son. Maken avled 2010.

Hon nominerades av den demokratiske presidenten Bill Clinton till ledamot i USA:s högsta domstol 1993. Domstolens nio ledamöter utses på livstid och hon var domstolens andra kvinnliga ledamot efter Sandra Day O'Connor.

Ekonomi

Ving hoppas på sommaren: "Känsligt läge"

'Vi tror och utgår från att nästa sommar kan bli riktigt bra', säger Magnus Wikner.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Ekonomi
Ekonomi Årets högsäsong försvann för resejätten Ving.
Nu hoppas bolaget på nästa sommar – men vägen dit är lång och osäkerheten i omvärlden tilltar.
– Det är ett känsligt läge. Men förr eller senaste så kommer det här att dra förbi, säger vd:n Magnus Wikner till TT.

I slutet av juni var Magnus Wikner optimistisk. Nästa sommar blir som vanligt för resebranschen, konstaterade han då.

I mitten av september, efter en så gott som utebliven sommarsäsong och enligt honom själv en ökad ovisshet om framtiden, står vd:n fast vid uttalandet. Men han låter inte lika tvärsäker.

När Ving för knappt tre månader sedan öppnade för bokningar för nästa sommar strömmade reservationerna in. Bokningsläget för nästa sommar har sedan dess klättrat stadigt och ligger nu på 20 procent ackumulerat upp jämfört med sommaren 2019.

Men de senaste veckorna har osäkerheten om framtiden ökat. I takt med att fler länder inför krav på provtagning innan inresa och en tilltagande smittspridning råder, har kunderna blivit mer avvaktande med att boka, enligt Magnus Wikner.

Planerar långsiktigt

– Det är ett svårbedömt läge. Men förr eller senaste så kommer det här att dra förbi. Vi tror och utgår från att nästa sommar kan bli riktigt bra. Vi bokar även kommande vinter, dock med betydligt mindre kapacitet upplagd jämfört med i fjol, säger Magnus Wikner.

Höstlovet, som är en av branschens mest populära semesterveckor på året, är så här långt "relativt bra bokat" även i år, enligt bolaget. Kanarieöarna, med framför allt Gran Canaria, samt Cypern är de mest populära resmålen på höstlovet. Men volymerna över hela hösten är kraftigt neddragna och det gör det svårt att jämföra med hur det brukar vara ett normalt år.

Osäkerhetsfaktorerna är dock många: Hur utvecklas smittan i olika länder, hur snart det finns ett vaccin och hur väl kan vi lära oss att leva med viruset?

– Det är ett mycket känsligt läge nu och det är väldigt svårt att veta var allt det här tar vägen. Det värsta scenariot vore givetvis om vinterns resor måste ställas in men det tror vi inte kommer att ske, säger Wikner och fortsätter:

– Men självklart planerar vi långsiktigt och vi jobbar med våra ägare och banker för att kunna ta oss hela vägen genom den här krisen. Sedan det här bröt ut har vi jobbat med olika scenarier och planerat och anpassat oss därefter. Det kan gå snabbt åt ena eller andra hållet.

Vädjar om stöd

Och samtidigt som Wikner berättar att koncernen har tagit hjälp av flera stödpaket från regeringen, riktar han kritik mot det inte setts skymten av ett stöd som är direkt riktat till resebranschen. Han menar att det finns en risk att konkurrensen blir snedvriden om andra länder ger riktade stöd till resebolag, medan Sverige låter bli.

– Det vi befinner oss i nu är den mest komplexa och största krisen som hela branschen varit i, och krishantering är en del av branschen. Men skillnaden är att det nu är så svårt att bedöma utvecklingen. Vi hoppas och tror att det kommer att komma mer riktat stöd mot vår bransch även i Sverige om det här drar ut på tiden.

Åsa Johansson/TT

Årets högsäsong så gott som uteblev för resejätten Ving. Arkivbild.
Årets högsäsong så gott som uteblev för resejätten Ving. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
NÄSTA ARTIKEL