Sjöbo

Hus på 150 kvadratmeter sålt i Sjöbo

Artikel Sjöbo Rickard och Zdzislawa Zanko, 80 och 77 år, från Malmö är nya ägare till huset på Orkestergatan 13 i Sjöbo.
PREMIUM

Rickard och Zdzislawa Zanko, 80 och 77 år, från Malmö är nya ägare till huset på Orkestergatan 13 i Sjöbo. Byggår för huset är 1990 och boarean är 150 kvadratmeter. Säljare är Alf Allan Ingemar Anderbergs dödsbo. Ägarbytet gjordes i januari 2020 och priset blev 2 350 000 kronor.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes för mindre än en månad sedan ett annat hus, på Simmaregatan 3. Där landade priset på 3 000 000 kronor för det 143 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Ving hoppas på sommaren: "Känsligt läge"

'Vi tror och utgår från att nästa sommar kan bli riktigt bra', säger Magnus Wikner.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Ekonomi
Ekonomi Årets högsäsong försvann för resejätten Ving.
Nu hoppas bolaget på nästa sommar – men vägen dit är lång och osäkerheten i omvärlden tilltar.
– Det är ett känsligt läge. Men förr eller senaste så kommer det här att dra förbi, säger vd:n Magnus Wikner till TT.

I slutet av juni var Magnus Wikner optimistisk. Nästa sommar blir som vanligt för resebranschen, konstaterade han då.

I mitten av september, efter en så gott som utebliven sommarsäsong och enligt honom själv en ökad ovisshet om framtiden, står vd:n fast vid uttalandet. Men han låter inte lika tvärsäker.

När Ving för knappt tre månader sedan öppnade för bokningar för nästa sommar strömmade reservationerna in. Bokningsläget för nästa sommar har sedan dess klättrat stadigt och ligger nu på 20 procent ackumulerat upp jämfört med sommaren 2019.

Men de senaste veckorna har osäkerheten om framtiden ökat. I takt med att fler länder inför krav på provtagning innan inresa och en tilltagande smittspridning råder, har kunderna blivit mer avvaktande med att boka, enligt Magnus Wikner.

Planerar långsiktigt

– Det är ett svårbedömt läge. Men förr eller senaste så kommer det här att dra förbi. Vi tror och utgår från att nästa sommar kan bli riktigt bra. Vi bokar även kommande vinter, dock med betydligt mindre kapacitet upplagd jämfört med i fjol, säger Magnus Wikner.

Höstlovet, som är en av branschens mest populära semesterveckor på året, är så här långt "relativt bra bokat" även i år, enligt bolaget. Kanarieöarna, med framför allt Gran Canaria, samt Cypern är de mest populära resmålen på höstlovet. Men volymerna över hela hösten är kraftigt neddragna och det gör det svårt att jämföra med hur det brukar vara ett normalt år.

Osäkerhetsfaktorerna är dock många: Hur utvecklas smittan i olika länder, hur snart det finns ett vaccin och hur väl kan vi lära oss att leva med viruset?

– Det är ett mycket känsligt läge nu och det är väldigt svårt att veta var allt det här tar vägen. Det värsta scenariot vore givetvis om vinterns resor måste ställas in men det tror vi inte kommer att ske, säger Wikner och fortsätter:

– Men självklart planerar vi långsiktigt och vi jobbar med våra ägare och banker för att kunna ta oss hela vägen genom den här krisen. Sedan det här bröt ut har vi jobbat med olika scenarier och planerat och anpassat oss därefter. Det kan gå snabbt åt ena eller andra hållet.

Vädjar om stöd

Och samtidigt som Wikner berättar att koncernen har tagit hjälp av flera stödpaket från regeringen, riktar han kritik mot det inte setts skymten av ett stöd som är direkt riktat till resebranschen. Han menar att det finns en risk att konkurrensen blir snedvriden om andra länder ger riktade stöd till resebolag, medan Sverige låter bli.

– Det vi befinner oss i nu är den mest komplexa och största krisen som hela branschen varit i, och krishantering är en del av branschen. Men skillnaden är att det nu är så svårt att bedöma utvecklingen. Vi hoppas och tror att det kommer att komma mer riktat stöd mot vår bransch även i Sverige om det här drar ut på tiden.

Åsa Johansson/TT

Årets högsäsong så gott som uteblev för resejätten Ving. Arkivbild.
Årets högsäsong så gott som uteblev för resejätten Ving. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Utrikes

Clinton: Bader Ginsburg banade väg för mig

Hillary Clinton tillsammans med Ruth Bader Ginsburg under en föreläsning vid Georgetown University i Washington i fjol.
Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Utrikes
Utrikes En ikon. En jämställdhetskämpe. En banbrytare.
Hyllningsbeskrivningarna är många efter nyheten om HD-domaren Ruth Bader Ginsburgs död. Strax efter beskedet toppade inlägg med orden "no no no" på Twitter.

"Domare Ginsburg banade väg för så många kvinnor, inklusive mig. Det kommer aldrig igen att finnas någon som hon. Tack RGB." Så skriver den tidigare presidentkandidaten, utrikesministern och presidenthustrun Hillary Clinton på Twitter om HD-domaren Ruth Bader Ginsburg.

Ruth Bader Ginsburg, "RGB" eller "Notorious RGB" som hon också kallades, tillsattes som HD-domare 1993 när Bill Clinton var president. Hon avled i sitt hem i Washington på fredagen amerikansk tid, uppger domstolen. Bader Ginsburg blev 87 år gammal. "Vi har förlorat en av de mest extraordinära domarna som någonsin har tjänstgjort i Högsta domstolen", skriver Bill Clinton på Twitter och tillägger att Bader Ginsburgs banbrytande förhållningssätt och uttalanden förde landets juridiska system närmare perfektion.

När president Donald Trump får frågan av NBC News om han vill kommentera Bader Ginsburgs bortgång säger han:

– Hon var en fantastisk kvinna, oavsett om man håller med henne eller inte, hon var en fantastisk kvinna som levde ett fantastiskt liv. Jag är faktiskt ledsen över att höra det.

Notorious RBG

"Tröjorna med texten 'RGB' gjorde henne välkänd (notorious). Men det var hennes slagfärdighet, hennes tålmodighet och hennes skicklighet som gjorde henne till en ikon", skriver Elizabeth Warren, senator från Massachusetts, på Twitter.

Guvernören Andrew Cuomo säger å delstatens vägar att New Yorks hjärta brister över nyheten att Brooklynbördiga Bader Ginsburg har gått bort. "Hennes sinne för juridik och engagemang för rättvisa lämnar outplånliga spår i USA", skriver han på Twitter.

Den tidigare republikanske presidenten George W Bush säger i ett uttalande att "hon ägnade många av sina 87 anmärkningsvärda år åt strävan efter rättvisa och jämlikhet, och hon inspirerade mer än en generation kvinnor och flickor".

Bernie Sanders, senator från Vermont och tidigare presidentaspirant för Demokraterna kallar henne för en av de största domarna i modern tid i USA. "Hon kommer att minnas som en extraordinär förkämpe för rättvisa och jämställdhet", skriver han på Twitter.

Skrev historia

Det är inte bara politiker som utrycker sin sorg och uppskattning. Författaren Stephen King kallar henne för en gigant på Twitter och uppmanar till att rösta på Demokraterna i det kommande presidentvalet i USA. "Se till att det inte blir en ny Kavanaugh (konservativ domare nominerad av Donald Trump, reds anm) som ersätter henne. Snälla rösta blått (på Demokraterna)", skriver han.

Skådespelaren Kerry Washington menar att Bader Ginsburg har gjort sig förtjänt av vila – "det är vår tur att kämpa", skriver Washington på Twitter.

Betsy West och Julie Cohen, som regisserade dokumentären "RGB", säger i ett uttalande att de liksom många andra amerikaner är förkrossade och påpekar att Ruth Bader Ginsburg hade skrivit historia genom sitt arbete för jämlikhet även om hon inte hade tagit plats i Högsta domstolen.

"När vi för flera år sedan frågade hur hon skulle vilja bli ihågkommen, svarade hon med sin karaktäristiska lågmäldhet 'Helt enkelt som någon som gjorde vad hon kunde, med sin begränsade talang, för att föra samhället i den riktning som jag vill att det ska vara för mina barn och barnbarn'".

Emma Gyllestad/TT

Blommor och ljus utanför Högsta domstolen i Washington.
Blommor och ljus utanför Högsta domstolen i Washington.
Foto: Alex Brandon/AP/TT

Inrikes

Hårdare tag mot svart och oskälig uthyrning

Malin Sultan, jurist på Stockholmshem, arbetar mot otillåten andrahandsuthyrning, skenbyten och svarthandel med hyreskontrakt. Just nu har bostadsbolaget satt in extra resurser i Skärholmen, där problemen är stora.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes 15 personer som hyr en madrassplats för 3 000 kronor i en trea eller fyra. I sitt arbete med att avslöja oriktiga hyresförhållanden och skenbyten ser de allmännyttiga bostadsbolagen hur människor utnyttjas och lägenheter slits ner.

Stockholmshem var tidigt ute och anställde redan 2005 en person som utredde oriktiga hyresförhållanden. I dag är de tre utredare som får in ungefär 500 tips per år från grannar och bolagets anställda, som ibland utreds i samarbete med andra myndigheter.

Just nu pågår 400 utredningar. Utredarna kontrollerar bland annat om rätt person är skriven i lägenheterna. Utredningarna ger resultat.

– De första åren friställde vi 250 lägenheter per år, eftersom folk gav upp sina kontrakt lite lättare då. Förra året friställde vi 214, säger Malin Sultan, jurist och utredare hos Stockholmshem.

Sätts ur spel

De friställda lägenheterna lämnas till bostadsförmedlingen så att någon som stått i kö länge kan få ett eget hyreskontrakt.

– Det står nu 600 000 i bostadsförmedlingens kö samtidigt som det är långt färre lägenheter som förmedlas. Det gör att många försöker köpa sig förbi kön, vilket gör att hela förmedlingen sätts ur spel, säger Malin Sultan.

I dag är det många allmännyttiga bostadsbolag som gått i Stockholmshems fotspår och arbetar systematiskt mot olovlig andrahandsuthyrning och skenbyten. Sedan lagen skärptes för snart ett år sedan, den 1 oktober 2019, har det blivit vanligare att hyresgäster som olovligen hyr ut sina lägenheter i andra hand själva säger upp sina kontrakt.

De kommunala bostadsbolagen i Örebro, Botkyrka och Skellefteå har de senaste åren återtagit sammanlagt 650, 170 respektive 50 lägenheter. I dag går det fortare, eftersom den nya lagen kapade ett led när fastighetsägaren inte längre behöver varna den som brutit mot kontraktet före uppsägningen. Nu förkortas processen eftersom kontraktet kan sägas upp direkt.

Schysta villkor

Botkyrkabyggen började trappa upp arbetet med detta i början av 2019.

– När vi arbetar med att återta lägenheter ger vi människor chansen till ett tryggt boende med schysta villkor. Man ska vara medveten om att de som bor olovligen i andra hand har det väldigt tufft, säger Charlotta Lundström, pressansvarig på Botkyrkabyggen.

Hon pekar på att det kan vara så att otillåten andrahandsuthyrning kan vara en del av de parallella samhällsstrukturer som finns eller en del av kriminell verksamhet.

Stockholmshem gör varje år en hyresgästenkät och resultatet visar var det kan behövas extra insatser, exempelvis trygghetsskapande åtgärder. Där ingår arbetet mot oriktiga hyresförhållanden.

– I år prioriterar vi Skärholmen, Rågsved och Hässelby, men vi arbetar överallt, säger Malin Sultan.

När utredarna hittat bevis för att någon hyr ut en lägenhet utan tillstånd eller till oskäligt hög hyra och presenterar underlagen ger en del upp direkt, medan andra blir kränkta.

Gör motstånd

– Många biter sig kvar och gör motstånd, eftersom de vet att det är svårt att få en hyresrätt igen, säger Malin Sultan.

I de fallen går ärendet vidare till hyresnämnden i Stockholm, där handläggningstiderna är långa.

– Det är väldigt många fler ärenden som går vidare till hyresnämnden i Stockholm, vilket säkert beror på bostadsbristen är så stor här.

Malin Sultan anser att lagskärpningen har gett henne och kollegerna fler verktyg.

– Nu kan vi pressa hyresgästen hårdare, eftersom det nu till och med är brottsligt att hyra ut utan tillstånd till en för hög hyra.

Helena Henriksson, jurist på Sveriges allmännytta, säger att lagskärpningen skickar viktiga signaler.

– Det visar att det är fel att skinna utsatta människor, som ofta har fått betala väldigt mycket pengar för att ha någonstans att bo.

Inga fällande domar

Straffskärpningen gör också att polisen får större möjligheter att utreda svarthandel, men än har det inte kommit några fällande domar som utgår från de nya reglerna, enligt Helena Henriksson.

Under utredningarna ser Stockholmshem hur utsatta människor drabbas och får betala oskäliga hyror. Ibland kan det handla om 15 personer som hyr en madrassplats i en trea eller fyra.

– Grannar tycker det är otryggt när det är många olika personer som kommer och går, eftersom de inte vet vem som bor där, och personerna aldrig hälsar, säger Malin Sultan.

En annan konsekvens är att lägenheterna slits ner, eftersom hyresgästen inte vill att hyran ska höjas och aldrig vill att den ska renoveras.

– Det lönar sig att utreda det här, eftersom kostnaderna för renoveringarna blir så höga. Det kan kosta flera hundra tusen kronor att renovera en hårt sliten lägenhet.

Petronella Uebel/TT

'Grannar tycker det är otryggt när det är många olika personer som kommer och går, eftersom de inte vet vem som bor där', säger Malin Sultan, jurist på Stockholmshem.
"Grannar tycker det är otryggt när det är många olika personer som kommer och går, eftersom de inte vet vem som bor där", säger Malin Sultan, jurist på Stockholmshem.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Stockholmshems senaste hyresgästenkät visade att det finns behov av trygghetsskapande åtgärder, berättar juristen Malin Sultan.
Stockholmshems senaste hyresgästenkät visade att det finns behov av trygghetsskapande åtgärder, berättar juristen Malin Sultan.
Foto: Amir Nabizadeh/TT

FAKTA

Fakta: Skärpta regler mot svarthandel med hyreskontrakt

Den 1 oktober 2019 skärptes bestämmelserna i hyreslagstiftningen rörande svarthandel med hyreskontrakt och otillåten andrahandsuthyrning.

Lagskärpningen innebär att det numera är brottsligt att ta ut oskäligt hög hyra för hyresrätter som utan tillstånd hyrs i andra hand, att hyra ut hyresrätter i andra hand utan tillåtelse och att köpa svartkontrakt. Tidigare var det bara brottsligt att sälja hyreskontrakt.

Dessutom höjdes straffen för handel med andrahandskontrakt. Den som gör sig skyldig till det kan få upp till fyra års fängelse och den som köper ett hyreskontrakt kan få kontraktet förverkat, vilket innebär att hyresavtalet upphör omedelbart. Samma sak händer om någon utan tillåtelse från hyresvärden hyr ut sin hyresrätt i andra hand.

Malmö

Delar av Malmö stadion behålls i nytt förslag

I planförslag B bevaras fotbollsplanen och löparbanorna på gamla Malmö stadion och omvandlas till friidrottsarena. Norr om den byggs en multiarena, och söder om en simhall. Här finns också en stor mängd lokaler för bland annat idrott, hälsa, rehabilitering och forskning.
Foto: Tengbom
Malmö
Malmö Två huvudspår finns nu framtagna för utvecklingen av stadionområdet. I ett av dem behålls delar av gamla Malmö stadion som friidrottsarena. I nästa vecka hamnar förslagen hos politikerna i stadsbyggnadsnämnden.
I scenario A har Multihallen klätts med boende för bland annat studenter. En helt ny friidrottsarena föreslås, med en simhall intill.
Foto: Tengbom

För drygt ett år sedan klubbade kommunfullmäktige planerna på de stora dragen kring hur stadionområdet ska utvecklas de kommande 30 åren. Nu har två tänkbara scenarier, kallade A och B, tagits fram av stadsbyggnadskontoret. De ska ge politikerna en bild av områdets fulla potential.

Det ger en ökad rörelse och trygghet i området.

– Förslaget är att jobba vidare med den norra delen, och sedan fördjupa kunskapen i mittpartierna, säger Marcus Horning, stadsbyggnadsdirektör i Malmö.

Går vidare

Den norra delen av området börjar vid de norra delarna av gamla Malmö stadion och går fram till John Ericssons väg. I båda scenarierna placeras multiarenan där, med långsidan ut mot vägen. Den kan stå klar redan 2025.

– Om politiken fattar beslut om att gå vidare i nästa steg så fortsätter vi planarbetet nästa år, säger Marcus Horning.

Idrottsstad i framkant

De två förslagen, A och B, visar tjänstemännens tankar kring hur Malmö och dess invånare kan få ut mesta möjliga av det stadionområdet. Malmö har ambitionen att vara en idrottsstad i framkant.

Förutom att elit- och breddidrott ska samsas här, ska det också byggas studentboende och andra boendemöjligheter för besökare och studenter, kontor med inriktning på hälsa och forskning samt rekreation i form av parker och andra grönytor.

Ökad trygghet

Förslag A och B skiljer såg åt bland annat när det kommer till multiarenan, som bland annat ska rymma en fullstor fotbollsplan. I det första föreslås att så kallade konceptbostäder - studentbostäder eller korttidsboenden för elitidrottare under träning eller behandling - byggs utanpå multihallen.

– Det ger en ökad rörelse och trygghet i området, säger Marcus Horning.

Däremot föreslås inga permanenta bostäder på stadionområdet. Buller och andra störningar från verksamheterna anses vara allt för stora. Inritat på båda förslagen finns däremot ett bostadsområde där Coop Forum ligger i dag. Men inga kontakter är tagna med butiken. Enligt Marcus Horning är förslaget inte konkret i nuläget.

– Det ska visa potentialen där Coop ligger.

Skapar otrygghet

I scenario B finns inga bostäder på multihallens väggar. Det skulle innebära en 125 meter lång vägg utmed John Ericssons väg, något som bedöms skapa otrygghet i närområdet.

B-förslaget innehåller däremot en idé som krockar med det tidigare beslutet att gamla Malmö stadion ska rivas. I det bevaras gräsplanen och löparbanorna. Även förråd och garage under jord behålls.

– Det finns möjlighet att spara delar av stadion. Men från maj 2019 är beslutet att den ska ersättas av en ny, konstaterar Marcus Horning.

Förslag på hur ett kontorskvarter vid entrétorget i norra delen av stadionområdet kan se ut.
Foto: Tengbom

I dagsläget är det inte färdigutrett vilka faciliteter friidrotten kräver, inte heller vad som ska finnas i den planerade simhallen.

– Behoven förändras över tid. Vi måste fördela investeringarna klokt, och se vilka behov staden har. Det behöver vi studera mer, både när det gäller friidrotten och simarenan.

Vill visa potentialen

Marcus Horning betonar att de båda scenarierna ska ses som mer detaljerade förslag på hur området kan utformas.

– Det är egentligen ett sätt att se hur vi kan etappindela området och vilken potential som ryms.

Totalt beräknas utbyggnaden kosta drygt 1,3 miljarder kronor. Förslag B är omkring 50 miljoner billigare.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Mellanskåne

13-åring avslöjade sexmöten i dagbok

MELLANSKÅNE När mamman läste i sin 13-åriga dotters dagbok gjorde hon en upptäckt som fick henne att reagera starkt.

I dagboken, som låg uppslagen på flickans rum när hon inte var hemma, kunde mamman läsa att dottern haft sex med en tre år äldre pojke vid två tillfällen.

Föräldrarna reagerade starkt och gjorde en polisanmälan. Nu döms pojken för sexuellt utnyttjande av barn.

Av domen i målet framgår att pojken och flickan ”dejtade” och att samlagen var frivilliga. Flickan ska ha tyckt mycket om pojken och blivit väldigt ledsen när han senare avslutade relationen. Hon ville absolut inte att han skulle utredas av polisen.

Samtidigt är sex med minderåriga olagligt och pojken visste att flickan bara var 13 år. Hon hade ”förhållandevis långt kvar till sexuell självbestämmanderätt” medan han själv uppnått rätt ålder ”med marginal”, konstaterar domstolen som därför anser att han bör dömas för brott.

Påföljden blir ungdomstjänst i 25 timmar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Tote erbjuder i samarbete med ATG betting på svensk hästsport i Storbritannien

CasinoHex.se Brittiska Tote Group har kommit fram till ett avtal med Sveriges före detta monopolföretag inom hästsport, AB Trav och Galopp (ATG) som gör att de kan erbjuda deras kunder tillgång till betting på svensk hästsport.

Bortsett från trav och galopp är ATG numera också ett casino som var högt rankade av sajten CasinoHEX.se som specialiserar sig på att kontrollera och betygsätta casinon online.

Brittiska gamblers kommer att ha möjlighet att placera sina bets på svensk galopp och trav. Tote kommer också att livestreama de svenska loppen på deras sajt och kunder kommer att få tillgång till sändningarna utan att behöva placera bets på loppen i fråga.

Avtalet kommer till eftersom brittiska gamblers nu har ett mycket begränsat utbud på lopp att satsa på i och med coronaviruset (Covid-19). Nästan varje UK spelbolag har få odds på all typ av sport att erbjuda sina kunder.

Alla brittiska hästlopp har ställts in till åtminstone den 30:e april medan irländska lopp är inställda till tidigast 19:e april. I Nya Zeeland är det för tillfället den 21:a april som gäller. Alla spelbolag och casino på nätet kommer alltså att ha begränsade utbud på odds den närmaste tiden.

”I dessa oförutsägbara tider jobbar vi alla tillsammans inom hästsporten och gör det vi kan för att stötta sporten och deras deltagare”, säger UK Tote Groups VD Alex Frost och fortsätter: ”Vi vill hjälpa till att öka på intresset inom trav och galopp och genom innovation och samarbeten hjälpa industrin att få tillbaka normal omsättning”.

”Vårt nya samarbete med ATG är ett bra exempel på detta och travfans som nu får möjlighet att njuta av att se och betta på svensk trav och galopp för första gången med Tote”.

ATG:s VD Hasse Lord Skarplöth tillägger: ”Vi drabbas alla av situationen i världen just nu, både i våra privata liv och i arbetslivet. Under dessa omständigheter är det bra att under den korta tid vi har kunnat arbeta med brittiska Tote kunna erbjuda svensk hästsport till deras kunder för första gången och på så sätt generera omsättning inom sporten”.

”Vi tänker fortsätta utbyta idéer och utveckla partnerskapet mellan UK Tote och ATG för att hjälpa till att gagna trav och galopp i båda våra länder”.

UK Tote Groups VD, Alex Frost, säger att organisationen också samtalar med ett antal andra förbund runt om i världen för att kunna lägga till fler möjligheter till spel för spelare i Storbritannien.

Frost säger: ”Vid sidan av vårt jobb med ATG pågår också diskussioner med ett antal andra internationella partners som vi ser fram emot att kunna uppdatera er om inom ett par veckor”.

Inrikes

Svartkontrakt – lönsam bransch för kriminella

Att hyra en lägenhet i andra hand kan vara en lösning för många med bostadsbekymmer, men riskerna är också stora. Arkivbild.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
Inrikes
Inrikes Ett hyreskontrakt på en etta i Midsommarkransen i Stockholm kostar 300 000 kronor och en tvåa i Årsta 400 000 kronor att köpa svart. I de krypterade telefoner som polisen knäckt har de hittat sms om lägenhetserbjudanden som kriminella nätverk har skickat.

– Chattarna visar att kriminella säljer lägenheter som en del av sin verksamhet, säger Kristian Halldin, polisens samordnare i den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet.

Hans utgångspunkt är att bostadsbolag, kommuner, polisen och myndigheter som Skatteverket, Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan måste samarbeta för att komma åt den här kriminaliteten.

Serie mord

Det var en serie mord 2014 som kunde kopplas till handel med svarta hyreskontrakt som väckte hans intresse.

– Det var som att öppna dammluckorna. Vi såg då att kriminella som brukar ägna sig åt rån, narkotika och vapen också håller på med detta. De har förstått att svarthandel med hyreskontrakt är en lukrativ bransch.

Sedan dess har polisen sett att svarthandeln med hyreskontrakt blivit ett inslag i kriminella nätverks verksamhet.

– När svarthandeln lever över tid och blir allt mer sofistikerad och specialiserad blir den problematisk. Det handlar om rakt igenom oredovisade vinster för de kriminella, säger Kristian Halldin.

Få blir upptäckta

Han ser att lagändringen den 1 oktober förra året, som innebar att bestämmelserna i hyreslagstiftningen rörande svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning skärptes, har haft en preventiv effekt på den stora allmänheten. Däremot tror han inte att kriminella bryr sig på samma sätt trots att straffen blivit hårdare.

– Om du har en kriminell livsstil då kanske du har lättare att acceptera risker. Kriminella svarar inte på samma medicin som allmänheten.

Men det är få som blir lagförda för svarthandel med hyreskontrakt. Dels eftersom polisen prioriterar andra brott, dels på grund av att svarthandel med hyreskontrakt är svår att utreda. Det kan bero på att lagstiftningen är ganska okänd.

– Okunnigheten om det här är ganska utbredd, inte bara hos polisen utan även hos åklagare, säger Kristian Halldin.

Utsatta utnyttjas

Samtidigt leder den här sortens brottslighet i utsatta områden till en rad problem när utsatta människor utnyttjas och det blir svårt att hitta människor, eftersom de inte bor där de är folkbokförda.

– Om vi ska få ordning på utsatta områden behöver vi få lite ordning inne i husen också.

Kristian Halldin ser riskerna med trångboddhet.

– Unga som bor där man bara hyr en madrass har inte den yta som behövs för att utveckla sin personlighet och klara skolan. Kan de inte vara hemma, utan får vara ute och springa, ökar risken för att bli rekryterad till kriminella nätverk.

Petronella Uebel/TT

Ekonomi

Trend att banker stänger kontor

Ett nedlagt bankkontor i Kalix kommun i Norrbotten. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt / TT
Ekonomi
Ekonomi

Handelsbankens besked tidigare i veckan om att stänga 180 kontor är del av en pågående trend. Nära en tredjedel av de fyra storbankernas kontor har försvunnit de senaste fyra åren, enligt statistik från Svensk Bankförening skriver tidningen Fastighetsvärlden.

Enligt Bo Becker, professor på Handelshögskolan i Stockholm, är det troligt att fler bankkontor försvinner framöver. Framför allt de som ligger centralt och som har höga hyror.

– Det som nästan inte kommer finnas framöver är kontor med dyra retail-lägen, som bankkontor traditionellt haft. Det antalet kommer nog fortsätta att krympa, säger Becker till Sveriges Radio Ekot.

I dag har storbankerna – Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank – tillsammans knappt 800 bankkontor enligt Fatighetsvärlden. Vid årsskiftet 2008-2009 fanns det nära 2 000 kontor.

Sport

Hedman om finalrutin: "Har hjälpt oss"

Victor Hedman. Arkivbild.
Foto: David Zalubowski/AP/TT
Sport
Sport Han kallar åren sedan Tampa Bays senaste Stanley Cup-final för "en lång tid".
Säsonger som också har varit lärorika.
– Allt vi lärde oss då och det vi har lärt oss fram till nu, det har hjälpt oss mycket, säger Tampa Bays Victor Hedman inför finalserien mot Dallas.

Backklippan är inte jätteförtjust i att titta bakåt på tidigare säsonger eller att jämföra då med nu.

Men när Victor Hedman får frågor om tidigare slutspel – bland annat finalförlusten mot Chicago 2015 och fiaskot mot Columbus i fjol – har han ändå inget bekymmer med att hitta en gemensam nämnare:

Lärdom.

"Lång tid"

Och då handlar det om precis allt som har skett sedan 2–4-nederlaget mot Chicago.

– Vi har varit här en gång tidigare och det tog oss fem år att ta oss tillbaka. Det har gått lång tid innan vi får ett nytt försök, säger Hedman och utvecklar sitt resonemang kring visheten som har kommit med åren.

– Erfarenhet. Allt vi lärde oss då och det vi har lärt oss fram till nu, det har hjälpt oss mycket. Det har hjälpt oss med vad vi ska förvänta oss, att ha rätt sinnesstämning efter en seger och bara fokusera på nästa match. Erfarenhet spelar stor roll, och vi siktar så klart på en annan utgång den här gången.

"Hittat öppningar"

En som har blivit bättre på Stanley Cup-hockey är just Victor Hedman. Inför årets säsong hade 29-åringen gjort 7 mål på 84 slutspelsmatcher.

Nu är han redan uppe på 9 mål efter 19 matcher.

– "Stammer" (Steven Stamkos) har ju inte spelat och då måste skotten komma från någon annanstans. Jag har varit aktiv och hittat öppningar där jag kan skjuta, och har haft lite tur med studsarna så klart. Jag skjuter för att göra mål och inte bara för att skjuta, säger han.

Landsmannen John Klingberg – vars Dallas är i final för första gången sedan 2000 – tycker att Hedman är "dominant där ute".

– Så stor som han är, den skridskoåkningen som han har och "reachen" som han har. Man tror att man kan slå honom på utsidan men då är han ändå där, säger han.

– Han är förmodligen den bästa försvararen i hela ligan, utan puck, och absolut en av de bästa med puck också. Det är en av spelarna som vi måste hålla ett öga på.

Anders Wallin/TT

FAKTA

Fakta: Tampa Bays senaste slutspel

2014–2015: Förlust i Stanley Cup-finalen. 2–4 i matcher till Chicago.

2015–2016: Förlust i semifinalen mot Pittsburgh, 3–4.

2016–2017: Missade slutspel.

2017–2018: Förlust i semifinalen mot Washington, 3–4.

2018–2019: Förlust i första slutspelsrundan mot Columbus, 0–4.

NÄSTA ARTIKEL