Hörby

Gav Stenudd nytt miljonavtal

Cecilia Bladh in Zito (SD), kommunalråd i Hörby kommun.
Hörby
Hörby Cecilia Bladh in Zito (SD) lovade hårdare tag – men skrev på nytt dyrt fallskärmsavtal

Lena Mårtensson Stenudds fallskärmsavtal med Åstorps kommun ger henne 89 000 kronor i månaden, samtidigt som hon har 90 000 kronor i månadslön från Hörby kommun som kommundirektör.

Skånskan har begärt ut kopior på hennes anställningsavtal i Hörby, och handlingarna visar att hon har rätt till en rejält tilltagen fallskärm från Hörby också om kommunen kastar ut henne.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hörby

SPF i Södra Rörum ställer in

Hörby
SÖDRA RÖRUM

Nu ställer även SPF i Södra Rörum in alla sina aktiviteter under våren med anledning av det allvarliga läget i samhället kring corona-pandemin och Covid-19.

Alla SPF-aktiviteter i Södra Rörum pausas mellan den 6 april och den 31 maj, meddelar ordföranden Anna Eckerberg.

- Vi ser fram emot att ses igen efter sommaren under förhoppningsvis lugnare förhållanden, säger Anna Eckerberg.

Sedan tidigare har PRO i Hörby och SPF i Hörby meddelat att man stoppar sina aktiviteter under våren med anledning av den allvarliga coronapandemin.

Hörby

Förtydligande om olycka på väg 13

Hörby
HÖRBY

Det var föraren av skåpbilen - och inte lastbilschauffören som Skånskan felaktigt uppgav i en notis förra veckan - som orsakade trafikolyckan på riksväg 13 vid Hee på morgonen den 25 mars.

Skåpbilen kom av okänd anledning över på fel sida vägen och körde mot lastbilsekipaget i sidan. Föraren av skåpbilen, en man i 25-årsåldern, fick föras med ambulans till sjukhuset. Skadeläget är oklart.

25-åringen saknar giltigt körkort och misstänks för grov olovlig körning och grov vårdslöshet i trafik. Det finns däremot inga brottsmisstankar mot lastbilschauffören.

Hörby

Misstänks för ofredande

Hörby
HÖRBY

En 28-årig man i Hörby har polisanmälts för skadegörelse, förtal och ofredande. Han ska ha uttalat sig kränkande och nedsättande mot en kvinna som han känner sedan tidigare, och ska även ha slagit sönder glaset i hennes balkongdörr och ofredat henne genom återkommande störande kontakter.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Hörby

Anmäls för olovlig filmning

Hörby
ASKERÖD

ASKERÖD. Grannfejden mellan en man och en kvinna i Askerödstrakten fortsätter. Kvinnan lämnade häromdagen in en polisanmälan om kränkande fotografering. Enligt anmälan har hennes granne satt upp en övervakningskamera och riktat den mot hennes trädgård och grusväg.

Hörby

Krossade fönster på skolan

Hörby
ÖSTRABY

ÖSTRABY. Någon förstörde tre fönsterrutor på skolan i Östraby mellan den 23 och 30 mars. Det fanns hål i två rutor på skolbyggnaden och i en ruta i gymnastiksalen. Skadegörelsen är polisanmäld.

Hörby

15-åring tog täten i nazistmarsch på skola

Det är Hörby kommun som har polisanmält 15-åringen.
Fotograf: ARKIVBILD
Hörby
HÖRBY kommun polisanmäler en 15-åring efter att denne marscherat i täten för ett litet nazisttåg på en skola. Följet sjöng, enligt anmälan, en tysk kampvisa och gjorde Hitler-hälsningar.

Händelsen ska, enligt en skrivelse som Hörby kommun skickat till polisen i Hörby, ha inträffat 6 mars.

Marschen ska också ha förevigats och lagt ut på den stora Internetsajten Youtube, där man kan ladda upp videor och filmer.

Skolan uppger att 15-åringen tog täten i ett litet tåg som marscherade omkring och heilade och sjöng.

Skolans polisanmälan är kortfattad. Det står inget i den om man tror att 15-åringens aktion riktades mot någon speciell person eller grupp. Inte heller anges hur många som deltog i marschen, mer än att det handlade om ett "mindre följe".

Skånskan har sökt skolans rektor, som är den som har gjort anmälan, men inte fått någon kontakt med henne.

Förvaltningschefen Caroline Åkesson Larsson är informerad om kontakterna med polisen, men vill inte tillägga så mycket till vad som står i polisanmälan.

– Jag känner till det hela, det stämmer, men har egentligen inte mer att säga än det som sägs där.

Är den här händelsen uttryck för strömningar som finns vid en eller flera Hörbyskolor?

– Nej, det är inget vi ser tendenser till överhuvudtaget. Det kan jag inte säga. Varken på den aktuella skolan eller på andra skolor. Det är en enskild händelse, säger Caroline Åkesson Larsson.

Har Hörbyskolan vidtagit andra åtgärder efter den här händelsen mer än att anmälan till polisen?

– Vi jobbar hela tiden med åtgärder i skolan, men om vi har åtgärder som är kopplade till elever är inget jag kan uttala mig om.

Skånskan har inte hittat videon på nazistmarschen på Youtube. Caroline Åkesson Larsson vet inte om Hörby kommun haft kontakter med Youtube för att plocka bort videon.

– Det kan ju hända att polisen haft kontakter med dem under utredningen, men det är inget jag vet eller kan uttala mig om.

Hörby

Coronakrisen kastade sin skugga över fullmäktige

Utglesat fullmäktige i Hörby i coronatider.
Fotograf: Jonas Karlsson
Hörby
HÖRBY Coronakrisen kastade sin skugga över fullmäktige på måndagskvällen. Endast 27 av 41 ordinarie ledamöter dök upp.

Fullmäktige hade glesats ut för att förhindra smittspridning, och flera bänkar stod dessutom tomma. Endast 33 ledamöter var närvarande, och av dem var sex ersättare. Åtta platser var inte bemannade.

Även på åhörarplats var det tunt med folk. Ett tiotal besökare - varav de flesta kom från Vänsterpartiet - dök upp för att följa sammanträdet. En avgränsning hade satts upp så att politikerna och åhörarna inte kunde komma i kontakt med varandra.

Det var få ärenden på dagordningen. Förslaget om att ledamöter i nämnder och styrelser ska kunna delta på sammanträdena på distans klubbades igenom efter en kort ajournering, sedan Uno Hansson i Vänsterpartiet först krävt att beslutet skulle omprövas efter tre månader. V backade dock från detta efter ajourneringen.

Kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito passade på att informera om hur coronakrisen påverkar kommunen, och hur man jobbar för att stötta kommuninvånarna, de kommunanställda och företagarna.

- Kommunen har situationen under kontroll. Kommunledningen har avstämningsmöte varje morgon, och även vi i kommunstyrelsens arbetsutskott har avstämningsmöte varje eftermiddag. Så vi håller oss uppdaterade vad som som pågår, sade in Zito.

Än så länge har kommunens anställda på äldreboendena och i hemtjänsten skyddsutrustning så att det räcker, berättade hon.

- Men vi ser att det kan bli problematiskt med munskydd längre fram. Det är något förvaltningarna jobbar stenhårt med.

Alla resor och utbildningar för tjänstemännen i kommunen har ställts in under krisen. Endast absolut nödvändiga resor tillåts i nuläget.

De förvaltningar som berörs mest av coronakrisen är socialförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen, samt till viss del tekniska förvaltningen, rapporterade Cecilia Bladh in Zito.

Socialförvaltningen hade många sjukanmälningar inledningsvis, men idag har situationen stabiliserats. All öppen verksamhet har stängts ner, till exempel Vardagsrummet på Nygatan.

- För tillfället är det mindre sjukanmälningar inom socialförvaltningen än i normala fall. Personalen tar det här på största allvar, och ger sitt allt. Vi ska vara otroligt stolta över det arbete de gör.

Sedan några veckor råder det besöksförbud på äldreboendena i kommunen.

- Endast vid väldigt speciella omständigheter släpps besökare in, till exempel vid palliativ vård.

Kommunen har precis inlett ett samarbete med Svenska kyrkan och några av frivilligorganiationerna i Hörby för att köra ut mat till personer som är över 70 år, informerade Cecilia Bladh in Zito också.

Inom skolans område har Lärcenter och SFI övergått till distansundervisning.

Den inledande höga sjukfrånvaron bland personal och elever på skolorma och förskolorna i kommunen har minskat efterhand.

Cecilia Bladh in Zito berättade att kommunen har förberett för en skolstängning om det skulle komma ett beslut om det från regeringen.

- Vi är förberedda på det. Det pågår ett intensivt arbete för att vi ska veta vilka föräldrar som har samhällsviktiga funktioner.

Inom kultur och fritid har mycket av verksamheten pausats i Lågehallarna, och Lågedammsbadet är igenbommat för allmänheten.

- Under tiden passar vi på att renovera upp badet, till exempel duscharna och kakeln i poolerna. Vi passar på att göra det när det ändå är stängt.

Städningen på äldreboendena är ett annat område där kommunen lägger extra resurser just nu.

- Vi har börjat med högriskstädning på våra äldreboenden för att minska smittspridningen.

Kommunen gör även insatser för att stötta det lokala näringslivet under krisen.

- Vi försöker hitta sätt att stötta och hjälpa näringslivet, sade Cecilia Bladh in Zito.

Hörby

Hörby säger nej till gruvplanerna

Protester mot gruvplanerna i Lyby.
Fotograf: Jonas Karlsson
Hörby
HÖRBY Nu har alla partierna i kommunen, utom Miljöpartiet, skrivit på uppropet mot den planerade gruvbrytningen i Lyby.

Kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) lovade i början på mars att ett uttalande mot gruvbrytningen skulle läggas fram inom en vecka

Det dröjde nästan en månad innan det var klart, men nu har uppropet godkänts av alla partierna – förutom Miljöpartiet som har sagt att man tänker göra ett eget uttalande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL