Nyheter

Fler väljer att åka med tåg

Foto: News Øresund
Artikel Nyheter Under 2019 ökade antalet resor med SJ. Tågbolaget sålde hela 34,3 miljoner resor vilket är en ökning med hela 2,5 miljoner resor jämfört med året innan.

Det är framförallt inom kategorin "affärsresande" där ökning har varit markant i antal tågresor under 2019 då fler svenskar valde att ta tåget vid jobbrelaterade resor.

Även vid punktligheten har det gått bättre för SJ:s tåg under 2019. Sammanlagt anlände nio av tio SJ-tåg inom fem minuter från utsatt tid vilket är det bästa resultatet sen det branschgemensamma målet på 95 procents punktlighet fastställdes 2013.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Mycket prat och lite opera

Max Lörstad och den lilla instrumentalensemblen började med en mycket välljudande och skickligt arrangerad ouvertyr.
Kultur och nöje
Opera/Recension Lars-Erik Larsson har sett Skånska Operans streamade föreställning Himmavid som hade premiär den 10 juli.

Det skulle ha blivit en uppsättning av Mozarts opera Trollflöjten, men Coronaviruset satte käppar i hjulet. Nu blev det något som närmast förde tanken till två klassiska Hasse Alfredson-figurer: ormtjusaren på Kiviks marknad (han som inte hade några ormar att visa upp men berättade så livfullt om dem att flera i publiken svimmade) och skräddaren som skulle sy en rock men åstadkom en fingertutt. Allt på en timme och fyrtio minuter.

Åsa Jensen och Ola Hörling tog över ledarskapet för Skånska Operan efter Christian Fürst Myrup 1998 och har sedan dess troget kommit med en uppsättning varje sommar. Mottot har varit ”Opera åt folket” och detta har man försökt åstadkomma med att kondensera verken, både dramatiskt och musikaliskt och allt alltid spela på svenska. Körpartierna har tagits bort och ackompanjemanget har skötts av en liten ensemble, för det mesta en pianokvintett. Repertoaren har hämtats från romantikens kompositörer – till dem får man i det här fallet räkna Mozart – ingen barock och inga sentida eller nutida verk.

Lyckat recept

Receptet har visat sig vara lyckat, man har mestadels spelat för fulla hus på de olika spelplatserna, huvudsakligen skånska slott, och utan tvivel har den konstnärliga kvaliteten ökat med åren, det må så gälla tung dramatik som Puccinis Tosca eller fjäderlätt romantik som Donizettis Kärleksdrycken.

I år skulle det alltså ha blivit Trollflöjten. När det stod klart att någon normal operaföreställning inte skulle kunna äga rum i denna smittans tid och man började prata om en streamad upplaga hoppades jag i min stilla enfald på åtminstone en konsertant föreställning om man nu inte ville lägga ner ansträngningar på scenbygge och kostymer; ensemblen skulle ju inte bli större än den rymdes under Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men Icke sa Nicke. Operatörsten fick släckas med små klunkar dels ur Trollflöjten, dels ut andra Mozartoperor plus lite Schubert. Resten av programtiden fylldes med prat av de två presentatörerna samt några rumphuggna intervjuer, allt garnerat med insmickrande turistbilder. I sig inget otrevligt men sådana där praterier, oftast mer professionellt gjorda, kryllar det av i varje tv-kanal.

Musikinslagen håller fanan högt

Men musikinslagen visade att det Skånska Operan fortfarande håller fanan högt och det finns mycket som talar för en lyckosam framtid efter den hiskeliga epidemin. Max Lörstad och den lilla instrumentalensemblen började med en mycket välljudande och skickligt arrangerad ouvertyr.

Mia Bergström visade stor potential enligt recensenten Lars-Erik Larsson.

Mia Bergström visade fram en Papagena med stor potential. Helena Magnusson, Julia Andersson och Sara Norrback Carlsson som De tre damerna presterade en välljudande ensemblesång och Julia Ojansivu blixtrade med koloraturerna i Nattens Drottnings stora aria.

Så om inte eländet fortsätter kan man förvänta sig en riktigt bra uppsättning av Trollflöjten nästa år med premiär på Bäckaskogs slott.

Den streamade upplagan av den här föreställningen finns tillgänglig på YouTube en månad HÄR.

FAKTA

Skånska Operan – himmavid

Streamad föreställning, tillgänglig på YouTube

Medverkande: Ella Morin, Joel Forsström, Julia Ojansivu, Staffan Liljas, Victor Rydén, Mia Bergström, Helena Magnusson, Julia Andersson, Sara Norrback Carlsson, Christer Arwidsson (solister); Max Lörstad, Karin Haglund, Maria Ingemarsson Berg, Henning Fredriksson, Sebastian Flögel, Paul Slawik, Maria Jernberg, Marianne T Clement (instrumentalister).

Presentatörer: Åsa Jensen, Ola Hörling

Sport

Cupfinalen krockar med stormatch: "Olyckligt"

Hade det inte varit för de tomma läktarna så hade krocken mellan herrarnas cupfinal och Rosengårds möte med Göteborg varit 'ett misstag från förbundets sida', säger Caroline Seger.
Hade det inte varit för de tomma läktarna så hade krocken mellan herrarnas cupfinal och Rosengårds möte med Göteborg varit "ett misstag från förbundets sida", säger Caroline Seger.
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Sport Matchen mellan Göteborg och Rosengård får konkurrens om rampljuset.
Det damallsvenska stormötet inleds dryga timmen efter herrarnas cupfinal mellan IFK Göteborg och Malmö FF.
– Det är olyckligt, säger Svenska fotbollförbundets tävlingschef Anna Lögdberg.

Torsdagen den 30 juli bjuder på dubbla prestigemöten mellan lag från Göteborg och Malmö – i samma stad.

Klockan 17.45 tar IFK Göteborg emot Malmö FF i herrarnas final i svenska cupen hemma på Ullevi.

Och bara dryga timmen senare, klockan 19, ställs de damallsvenska guldfavoriterna Göteborg FC och Rosengård mot varandra på Valhalla IP.

Anna Lögdberg, tävlingschef på Svenska fotbollförbundet (SvFF), är med och planerar in speldatum för herrarnas cupspel och medger att det inte är optimalt att finalen kolliderar med damernas tungviktsmatch.

– I år är det omöjligt att hitta dagar och tider när inte fotbollen krockar, säger SvFF:s tävlingschef Anna Lögdberg.

"Exceptionella omständigheter"

– För oss så har det varit exceptionella omständigheter i år när det gäller att hitta möjliga speldagar, framför allt för att slutföra cupen. Det har inte funnits så många möjliga speldagar, varken på dam- eller herrsidan, där man kan spela cup och allsvenskan, säger hon och tillägger:

– Det är extremt tajt. Vi får ta de dagar som finns.

Det damallsvenska spelschemat är spikat sedan tidigare och avsparkstiden för cupfinalen bestämdes redan innan det stod klart att "Blåvitt" skulle få hemmaplansfördel mot MFF.

– När vi satte avsparkstid för finalen så visste vi inte vilka lag som skulle spela, säger Anna Lögdberg.

TT: Är det olyckligt att det blir en krock?

– När det är lag från samma städer är det klart att det är olyckligt, samtidigt så ser jag inte vad vi skulle kunna ha haft för alternativ.

Seger hoppas på förändring

Göteborg FC:s pressansvarige Tore Lund om krocken:

– Det är olyckligt att det lagts två matcher i Göteborg så nära inpå varandra, just med tanke på det mediala intresset. Om någon match bör flyttas på är en fråga för Svenska fotbollförbundet.

Rosengårds landslagsmittfältare Caroline Seger inser att cupfinalen riskerar ta uppmärksamhet från toppmatchen i damallsvenskan – men påpekar att det hade varit betydligt värre om matcherna spelats med supportrar på läktarna.

– Eftersom det inte kommer vara någon publik så påverkar det inte så mycket. Matcherna visas fortfarande. Men hade det handlat om publik så hade det varit en annan grej.

Seger tillägger:

– Hade det varit en annan situation så hade det så klart varit ett misstag från förbundets sida. Man hoppas att det är sista gången.

Pelle Strandman/TT

Emil Forsberg/TT

Martin Hardenberger/TT

Inrikes

Rådet: Fota renen från bilen – undvik selfies

Renkalvar har blivit stressade av fjällturister i Stekenjokk som stannar för att ta bilder och blockerar vägen. Arkivbild.
Renkalvar har blivit stressade av fjällturister i Stekenjokk som stannar för att ta bilder och blockerar vägen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Turister på närgången selfiejakt skapar stora problem i Stekenjokks fjällvärd.
Tipset från naturbevakaren Håkan Berglund är tydligt: stanna i bilen, veva ner rutan – och fota snabbt.

Flera samebyar har sina renbetesmarker på Vildmarksvägen, som ligger på gränsen mellan Jämtlands och Västerbottens län.

På senare tid har turister stannat till på vägen och tagit sig fram till renarna för att ta en selfie, och nu slår länsstyrelsens naturbevakare larm om gästerna, rapporterar SVT Nyheter Jämtland och Västerbotten.

Exempelvis har husbilar blockerat vägen, vilket lett till att renkalvar skiljts från sina vajor. Några kalvar som inte hittat tillbaka till sin vaja har fått avlivas, enligt SVT.

"Fota och rulla vidare"

Så, vad ska en fotosugen fjällturist i en bil tänka på om en ren uppenbarar sig? Naturbevakaren Håkan Berglund vid länsstyrelsen i Jämtland säger till TT att det viktigaste är att visa hänsyn. Sitt kvar inne i bilen om du måste stanna. Vill du fota så gör det diskret.

– Det bästa är att bara veva ner rutan och ta ett kort lite snabbt, och sedan rulla vidare – inte börja springa ut på fjället.

Tips till vandrare

Turister på cykel eller till fots ute på fjället bör också stanna till och tydligt vika av om en ren dyker upp. Gå inte mot renen, uppmanar Håkan Berglund.

– Men allt beror på avstånd. Kommer man över en kulle där det helt plötsligt är en ren på andra sidan, och man bara fortsätter att gå och hastigt börjar ta upp kameran – då bär det iväg, säger Håkan Berglund och syftar på renens fart.

Drar renen i väg riskerar hjorden att skingras. I värsta fall är det en kalv som inte hittar tillbaka till sin vaja.

TT: Kan en ren gå till attack om den upplever en som hotfull?

– Nej, det tror jag då inte.

Oddasat har tidigare rapporterat om störningar på rennäringen, uppger SVT.

Ekonomi

Aviator tar över marktjänster från SAS

Företaget Aviator tar från och med 1 september över arbetet med SAS markpersonal på Sturup i Malmö och Landvetter i Göteborg. Arkivbild.
Företaget Aviator tar från och med 1 september över arbetet med SAS markpersonal på Sturup i Malmö och Landvetter i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Företaget Aviator tar från och med 1 september över arbetet för marktjänster åt SAS på Sturup i Malmö och Landvetter i Göteborg, från SAS Ground Handling.
Cirka 80 personer påverkas av förändringen – men vad som händer med dem är oklart.

Personalen omfattar bland annat anställda som hanterar bagage, incheckningar och gater. Markpersonalen på de två flygplatserna har varit anställda genom företaget SAS Ground Handling, som nu ska skala ner verksamheten, vilket Sydsvenskan har rapporterat om.

– Det här är egentligen den sista delen av arbetet vi bedrivit sedan 2016, där vi har outsourcat allt utanför de tre hubbarna i Stockholm, Köpenhamn och Oslo (flygplatserna Arlanda, Kastrup och Gardermoen), säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, till TT.

– Vi har haft två stycken kvar, nu tar vi sista steget i det arbetet.

TT: Hur många anställda berörs?

– Det är ungefär ett 20-tal personer på Sturup i Malmö och ett 60-tal i Göteborg. Men vi har gjort uppsägningar framför allt i Göteborg under den här perioden, säger Karin Nyman.

Ola Skogö, vd på Aviator i Sverige, skriver i en kommentar att man sent denna vecka undertecknade ett entreprenörsavtal med SAS gällande marktjänster på Landvetter och Malmö Airport (Sturup).

Det är ännu inte klart om de cirka 80 anställda på SAS Ground Handling kommer att erbjudas att gå över till Aviator. Först ska det genomföras förhandlingar med de fackliga motparterna, skriver Skogö:

"Det går tyvärr inte att säga vad detta innebär för personalen förrän förhandlingarna är avslutade".

I april meddelade SAS att 5 000 anställda ska varslas. För en knapp månad sedan föreslog regeringen ett kapitaltillskott med upp till fem miljarder kronor till SAS, vilket med andra tillskott förstärker kapitalet med totalt 12,5 miljarder kronor.

Ekonomi

Aviator tar över marktjänster från SAS

Företaget Aviator tar från och med 1 september över arbetet med SAS markpersonal på Sturup i Malmö och Landvetter i Göteborg. Arkivbild.
Företaget Aviator tar från och med 1 september över arbetet med SAS markpersonal på Sturup i Malmö och Landvetter i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Företaget Aviator tar från och med 1 september över arbetet för marktjänster åt SAS på Sturup i Malmö och Landvetter i Göteborg, från SAS Ground Handling.
Cirka 80 personer påverkas av förändringen – men vad som händer med dem är oklart.

Personalen omfattar bland annat anställda som hanterar bagage, incheckningar och gater. Markpersonalen på de två flygplatserna har varit anställda genom företaget SAS Ground Handling, som nu ska skala ner verksamheten, vilket Sydsvenskan har rapporterat om.

– Det här är egentligen den sista delen av arbetet vi bedrivit sedan 2016, där vi har outsourcat allt utanför de tre hubbarna i Stockholm, Köpenhamn och Oslo (flygplatserna Arlanda, Kastrup och Gardermoen), säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, till TT.

– Vi har haft två stycken kvar, nu tar vi sista steget i det arbetet.

TT: Hur många anställda berörs?

– Det är ungefär ett 20-tal personer på Sturup i Malmö och ett 60-tal i Göteborg. Men vi har gjort uppsägningar framför allt i Göteborg under den här perioden, säger Karin Nyman.

Ola Skogö, vd på Aviator i Sverige, skriver i en kommentar att man sent denna vecka undertecknade ett entreprenörsavtal med SAS gällande marktjänster på Landvetter och Malmö Airport (Sturup).

Det är ännu inte klart om de cirka 80 anställda på SAS Ground Handling kommer att erbjudas att gå över till Aviator. Först ska det genomföras förhandlingar med de fackliga motparterna, skriver Skogö:

"Det går tyvärr inte att säga vad detta innebär för personalen förrän förhandlingarna är avslutade".

I april meddelade SAS att 5 000 anställda ska varslas. För en knapp månad sedan föreslog regeringen ett kapitaltillskott med upp till fem miljarder kronor till SAS, vilket med andra tillskott förstärker kapitalet med totalt 12,5 miljarder kronor.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Utrikes

Rekordframfart för opposition i Singaporeval

Singapores premiärminister Lee Hsien Loong från People's Action Party röstar i parlamentsvalet, där oppositionen gick starkt framåt.
Singapores premiärminister Lee Hsien Loong från People's Action Party röstar i parlamentsvalet, där oppositionen gick starkt framåt.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Utmanarpartiernas rekordökning i valet i Singapore visar bland annat att unga vill se mer än bara det parti som dominerat politiken i landet sedan självständigheten.

Även om oppositionen bara lyckades säkra tio platser i parlamentet – jämfört med det ledandet partiet People's Action Partys (PAP) 83 platser – så var det ändå en historisk framgång i det sydostasiatiska landet.

PAP, som ofta kritiserats för att vara auktoritärt, har suttit på makten sedan 1959. De färska resultaten är de sämsta i partiets historia, både vad gäller stolar som förlorats och faktiskt valresultat i röstandel räknat.

Resultatet visar "en tydlig önskan om en mångfald av röster", enligt premiärminister Lee Hsien Loong, som pratade på en presskonferens efter att resultaten offentliggjorts.

– Singapores invånare vill att PAP ska bilda regering men de, och speciellt den unga befolkningen, vill också se större närvaro av opposition i parlamentet.

Analytiker tror nu att valnederlaget kan få PAP att agera på saker som striktare regler för arbetskraftsinvandring och andra frågor som oppositionen drivit.

PAP, som startades av personer utbildade i Storbritannien som återvände hem, har varit avgörande för Singapores utveckling från tidigare koloni till internationellt finanscentrum.

Sport

Engelsk VM-guldmedaljör död

Jack Charlton blev 85 år gammal, här en bild från 2019. Arkivbild.
Jack Charlton blev 85 år gammal, här en bild från 2019. Arkivbild.
Foto: Rui Vieira/AP/TT
Sport
Sport Den engelske fotbollslegendaren Jack Charlton är död efter en tids sjukdom.
VM-guldmedaljören från 1966 avled på fredagen i sitt hem i Northumberland, 85 år gammal.

Mittbacken "Jackie" Charlton var med och tog Englands hittills enda VM-guld i fotboll, på hemmaplan 1966, och spelade under hela sin aktiva seniorkarriär för Leeds, 1952–1973. Han var också förbundskapten för Irlands herrlandslag, 1986–1996.

För omkring ett år sedan diagnostiserades Charlton med en typ av lymfkörtelcancer och han var även drabbad av demens.

"Jack avled i frid fredagen den 10 juli, 85 år gammal. Han befann sig hemma i Northumberland med familjen vid sin sida", skriver familjen i ett uttalande, enligt BBC.

Jack Charltons största framgångar på fotbollsplanen var, förutom VM-guldet, en ligaseger i den engelska högstadivisionen (dåvarande Football League) säsongen 1968–1969 samt att han ledde Irland till sitt första stora mästerskapsslutspel (EM i dåvarande Västtyskland 1988) och till VM-kvartsfinal i Italien 1990.

'Jackie' Charlton, i mörk tröja, representerade Leeds United under hela sin aktiva spelarkarriär. Arkivbild.
"Jackie" Charlton, i mörk tröja, representerade Leeds United under hela sin aktiva spelarkarriär. Arkivbild.
Foto: Robert Rider-Rider/AP/TT

Inrikes

Gömde 200 000 i studentmössan – döms

Personerna på bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild.
Personerna på bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

En 20-årig man från Örebro döms för penningtvätt efter att ha förvarat över 200 000 kronor i en studentmössa i garderoben, rapporterar P4 Örebro.

Tingsrätten bedömer att mannen gömde kontanterna för att dölja att pengarna kom från brottslig verksamhet, då 20-åringen inte haft några större inkomster de senaste fem åren.

Påföljden blir dagsböter och villkorlig dom.

NÄSTA ARTIKEL