NÖJE

En sommar med The Ark

Tjugo år efter att debutalbumet släpptes återförenas The Ark för en sommar och gör 20 spelningar runt om i Sverige. Senast de stod på scen tillsammans var i september 2011. Foto: Johan Tholson
Ingen Sektion satt
NÖJE Bandet återförenas inför sitt jubileum och firar med en Sverigeturné.

I år är det tjugo år sedan The Ark släppte sitt debutalbum ”We are the Ark” och fick en jättehit med ”It Takes a Fool to Remain Sain”. Det är också tio år sedan bandet aviserade sitt avsked och efter en triumfartad sommarturné var The Ark-sagan över. Trodde vi.

– Från att vi slog av det sista ackordet den 16 september 2011 var det verkligen över på riktigt. Under sju-åtta år nämndes en återkomst över huvud taget inte, säger Mikael Jepson.

Men så tog Ola Salo och Lasse Ljungberg en liten roadtrip för snart två år sedan och kom att prata om att det kanske hade varit roligt att på något sätt uppmärksamma det jubileum bandet närmade sig.

– Sen började Jens (Andersson, reds.anm) och jag, som sitter i studion tillsammans och skriver låtar, snacka lite på vårt håll. När det väl bubblade började vi höras för att se om det fanns intresse hos alla. Och det fanns det. Alla blev väldigt taggade, förklarar Mikael Jepson.

När det visade sig att alla också hade tid och möjlighet i år var saken klar.

Första spelningen görs på Lollapaloozas stora scen den 28 juni. Efter det följer nitton spelningar till över landet, med Sofiero slott den 7 augusti som enda turnéstopp i Skåne. Några nya låtar tar The Ark inte med sig i bagaget.

– Nej, det är faktiskt en ren nostalgitripp. Det blir en klassisk, grym The Arkkonsert med vår låtskatt, säger Mikael Jepson.

I scenshowen kommer bandet däremot att dra nytta av den tekniska utveckling som skett de senaste tio åren.

– Det finns saker vi hade önskat att vi kunde göra när det begav sig men som inte var möjliga eller var fruktansvärt dyra, som vi nu kan använda oss av. Sånt som vi drömde om att göra på den tiden.

Så det blir en fest både för ögon och öron?

– Det är definitivt tanken. Där har vi aldrig mesat, så vi kommer att sula på!

Vad har ni saknat mest när ni varit isär?

– All den tid man bara hänger och såklart att bara rocka tillsammans. Men också smågrejer runt omkring, som att sitta i turnébussen och mysa. Det är som Sylle (Sylvester Schlegel, reda. anm) sa när vi snackade häromdagen – man har ju till och med saknat ”rockväntan”, när man väntar i timmar för att ha en show i 1,5 timme för att sedan vänta igen. Det har vi märkt när vi träffats en del nu, att det varit så himla härligt och det är precis som att tio år inte har gått.

Vad tar ni med er på turnén som ni inte hade en tanke på när ni var tio år yngre?

– Det finns nog mycket. Inte rullator ännu, dock, ha ha. Men förr fick alltid någon köpa dvd-filmer, och det var oftast så att en hade med sig en film. Sen låg den i turnébussen och man tittade på den om och om igen. Nu kommer vi kanske kunna se lite andra filmer, ha ha.

Biljetterna släpps på måndag och Mikael Jepson erkänner att tanken på om publiken finns kvar är lite läskig.

– Den rädslan har alltid funnits – vartenda år vi släppte skiva eller varenda gång vi skulle på turné, så det är klart vi är nervösa men det ska bli sjukt spännande och roligt. Och min spontana känsla är att det är många som tycker att det här är roligt och vill komma och se oss. Det finns nog också många yngre som lyssnar på musiken men aldrig har fått se oss live så det känns lite häftigt att de ska kunna få se en The Arkkonsert också.

Och efter sommarens spelningar?

– Då har vi gjort vårt. Det är en tillfällig återföreningsturné, så vi kommer att säga hej och fira jubileum, och sen gå tillbaka till våra andra liv.

FAKTA

Fakta:

Fakta The Ark Reunion Tour 2020:

Turnén startar den 28 juni i Stockholm och avslutas i Uppsala den 29 augusti. I Skåne kan man se The Ark på Sofiero slott den 7 augusti. Biljetter till samtliga spelningar släpps måndagen den 17 februari.

Sport

Hyllningen till Kobe Bryant: "Vi är stolta"

Drygt två månader efter sin död väljs Kobe Bryant in i basketens Hall of fame. Arkivbild.
Drygt två månader efter sin död väljs Kobe Bryant in i basketens Hall of fame. Arkivbild.
Fotograf: Chris Schneider/AP/TT
Sport
Sport Drygt två månader efter sin död har Kobe Bryant valts in i basketens Hall of fame.
Det som skulle ha varit en glädjens stund blir nu en hyllning till stjärnan som omkom i en helikopterkrasch.
– Vi är extremt stolta över honom, säger hans änka Vanessa Bryant till ESPN.

En spelare kan väljas in i Hall of fame först fyra år efter karriären tagit slut och i år var första gången Kobe Bryant kunde komma i fråga. Bryant spelade sin sista match 2016.

Att en spelare som tog fem NBA-titlar med Los Angeles Lakers skulle väljas in ansågs som självklart, men hedersbetygelsen blir extra speciell med tanke på att den nu sker postumt.

– Det är en otrolig prestation och ära och vi är extremt stolta över honom, säger Vanessa Bryant

Kobe Bryant omkom tillsammans med sin dotter och ytterligare sju personer när deras helikopter kraschade den 26 januari i år.

– Naturligtvis önskar vi att han hade varit här med oss och firat detta, säger Vanessa Bryant. Vi är otroligt stolta över honom och det finns en tröst i att han förmodligen skulle bli invald i Hall of fame i år.

Sammanlagt nio personer blir invalda i Hall of fame i år, skriver ESPN. Däribland ytterligare två NBA-stjärnor; Tim Duncan som vann fem titlar med San Antonio och Kevin Garnett som hade en 21 år lång karriär i NBA och vann titeln en gång med Boston.

Själva inträdet i Hall of fame sker under en ceremoni i Springfield i delstaten Massachusetts den 29 augusti.

Mikael Forsell/TT

Kultur och nöje

Hellbrand skriver spänningsserie i hästmiljö

Författaren Gertrud Hellbrand skriver en spänningsserie som utspelar sig i ridsportsmiljö. Arkivbild.
Författaren Gertrud Hellbrand skriver en spänningsserie som utspelar sig i ridsportsmiljö. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Kultur och nöje

Den hästälskande författaren Gertrud Hellbrand tar sig an spänningsgenren i en ny romanserie om tre böcker som alla utspelar sig i ridsportsvärlden.

"Dragoner", den första boken i serien, ges ut våren 2021. Handlingen kretsar kring Mira Westman som återvänder till sin uppväxtort i Östergötland för att nysta i sin morfars död och sin yngre sysslings försvinnande.

Snart pekar ledtrådarna mot ett hästutbildande par i bygden.

Hellbrand har tidigare skrivit bland annat "Veterinären" och "Satyricon".

Bokrecensioner

Bladvändare med djup och trovärdighet

Ung kvinna mot stenmur.
Lydia Sandberg debuterar med tegelstenen Samlade verk.
Fotograf: Foto: Emelie Asplund
Kultur och nöje
Bok/recension Nora Wurtzel läser en debut som är svår att lägga ifrån sig.

Lydia Sandgrens Samlade verk inleds med att Martin Berg, förläggare och tvåbarnsfar, ligger på golvet i sin lägenhet i Majorna. Runt omkring sig har han spritt ut anteckningar, utkast till romaner och andra påbörjade men inte avslutade skrivprojekt.

Författardrömmen rivstartas i tonåren när han som så många andra läser Ulf Lundells Jack. I gymnasiet lär han känna Gustav von Becker, som vill stryka adelsmarkören i sitt namn och leva som konstnär, och tillsammans blir de en framgångsduo. De båda vännerna drömmer om konstnärsliv på Djurgården medan de vet att kvällen kommer sluta med en fylla på häxblandning i Slottsskogen.

Allt är möjligt

Läsaren följer sedan den överambitiöse Martin och den alkoholromantiske och periodvis deprimerade Gustav. Livet löper via universitetsstudier, Parisvistelser, kollektivboenden och svartklubbar. Det är en bok som får läsaren att längta, till Göteborgsommarens ljumma nätter, till bohemiska resor till franska Rivieran och absurt nog till första dagen i gymnasiet. Genom hela romanen råder en mentalitet av att allt är möjligt och den smittar av sig.

Berättelsen är uppbyggd genom två olika tidsplan. Den ena från tidiga tonår under 70-talet där vi får lära känna Gustav och hon som ska bli Martins fru: Cecilia. Den andra tidslinjen utspelar sig i nutid där Martins dotter läser till psykolog och funderar över modern som abrupt lämnade familjen när barnen var små. Cecilias ansikte är ständigt närvarande på affischer och i tidningar eftersom det är genom porträtt av henne som Gustav slagit igenom som konstnär. Nu ska det snart hållas en stor utställning med hans konst och dotterns grubblerier sker i skuggan av Cecilias blick.

Skriver aldrig färdigt

Martins ambitioner och drömmar till trots har han en stor brist som författare – han skriver nämligen aldrig färdigt någonting. Av de tre tidigare så framgångstörstiga och sammansvetsade vännerna är det nu bara Martin kvar i Göteborg. Cecilia är spårlöst försvunnen och Gustav borde svara i telefon i sin ateljé i Stockholm men det råder total tystnad. Det är en roman om kärlek och vänskap, men också om hur gränserna där emellan inte alltid är så tydliga. Kvar är Martin som efter alla år av ensamhet fortfarande har på sig vigselringen.

Sandgren knyter ihop säcken tillräckligt för att läsaren ska bli nöjd utan att känna sig dumförklarad. Det blir tydligt hur Göteborgsskildringarna lyser med sin frånvaro i den samtida litteraturen. I Samlade verk skriver Sandgren fram en berättelse på Göteborgs gator, utan att falla i en spårvagnsromantisk skaldjurspsykos.

Svår att slita sig från

Bitvis blir bildspråket något uttjatat, som när kvinnors skönhet mäts i djupet av deras halsgropar och smalheten på deras handleder. Cecilia är en hyperintellektuell nymf som springer maraton och läser allt på originalspråk. Under romanens 680 sidor verkar ingen heller kunna äta en hel måltid utan att peta i maten och alla ligger sömnlösa nätterna igenom. Och rökningen. Finns det en mening om hur man ångestfyllt tänder en cigarett som inte redan har yttrats? Tillsammans skapar dock det bitvis klichéartade språket en klar bild av intellektuell dekadens.

Det finns något befriande i att en kvinnlig debutant får ge ut en tegelsten av den här kalibern. Riktigt långa romaner, om de håller kvaliteten rakt igenom, erbjuder ett världsbygge och ett djup som är svårt att slita sig från. Här har Sandgren lyckats och trots den till synes enkla intrigen är det en bok som är svår att lägga ifrån sig.

När sista sidan är läst är det framförallt en känsla som är slående: saknad. Om det beror på psykologiskt trovärdiga karaktärer eller känslan av att få vara en del av en krets med unga lovande 1980-talskonstnärer är svårt att avgöra. Det som är säkert är att det är en bladvändare och ett välkommet tillskott bland Göteborgsskildringarna.

FAKTA

Recension

BOK

Samlade verk

Författare: Lydia Sandgren

Förlag: Albert Bonniers

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

Sverige ändrar inte strategi trots WHO-besked

Information om att personer med symptom med feber och hosta inte skall gå in på sjukhuset utan istället ringa 1177 möter dem som vill in på akuten. Skulle det visa sig att coronaviruset är luftburet får det 'enormt stora konsekvenser', säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Information om att personer med symptom med feber och hosta inte skall gå in på sjukhuset utan istället ringa 1177 möter dem som vill in på akuten. Skulle det visa sig att coronaviruset är luftburet får det "enormt stora konsekvenser", säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Coronaviruset kan vara luftburet, meddelade WHO i fredags. En omsvängning som är problematisk, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell – som säger att Sverige inte kommer att ändra sin strategi.

Det finns en viss möjlighet att coronaviruset kan vara luftburet, uppgav WHO vid en presskonferens i fredags. Något som i så fall skulle innebära att mindre droppar kan spridas med luften och inandas.

Urban Kumlin är överläkare i Umeå inom klinisk virologi och infektionssjukdomar. Han tycker att det är bra att WHO går ut med att coronaviruset kan vara luftburet.

– Jag har trott det hela tiden, säger han.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker däremot att WHO:s uttalande är problematiskt. De har varken berättat vad de grundar omsvängningen på eller visat på några studier, säger han.

– Men generellt så finns det inslag av konstiga smittvägar i nästan alla sjukdomar, som inte är så vanliga men som händer. Förmodligen är det så även med coronaviruset: det kan säkert sprida sig något längre under vissa omständigheter. Inte minst i vårdsituationer, men där har man redan i dag skyddsutrustning för det, säger han.

TT: Men skulle WHO verkligen gå ut med det här om det bara var enskilda fall?

– Jag vet inte. Eftersom de inte har hänvisat till vad de grundar sitt uttalande på så är det väldigt svårt att kommentera det, säger Anders Tegnell.

Snabb spridning

Det kallas aerosolsmitta när små droppar kan spridas via luften, till skillnad från droppsmitta där stora partiklar har en ballistisk bana. Är man smittad med luftburen aerosolsmitta och hostar eller nyser så kan hundratusentals partiklar slungas ut i luften, berättar Urban Kumlin. Det kan även smitta via andning i viss grad.

– Ju mindre partiklar, desto längre tid och sträcka flyter de i luften. Är de mindre än tre mikrometer så sjunker de inte. Det gör att det inte räcker att hålla en till två meters avstånd, säger han.

Skulle det vara aerosolsmitta så kan det vara en förklaring till att viruset sprider sig så snabbt.

Inte utesluta risk

Det kan även delvis förklara utbredningen av pandemin, säger Urban Kumlin.

– Jag tror att det har ett inflytande. Men jag vet inte hur stort. När man hamnar på en så hög nivå av smittspridning så har jag svårt att förstå att det bara skulle vara kontakt- och droppsmitta.

TT: Vad betyder det när vi ska skydda oss mot smittan?

– Man ska inte interagera så mycket med andra människor om man inte har en utläkt infektion. Det är en viss risk att bli smittad, framförallt om man är inomhus i samma rum som någon som hostar eller nyser. Men man kan inte helt utesluta att det är en viss risk även annars. Hur stor den risken är, det är svårt att veta, säger han.

– Men den bör ha inflytande på rekommendationer om skyddsåtgärder från bland annat WHO.

Ändrar inte strategi

Folkhälsomyndigheten kommer inte att ändra den svenska strategin eller sina rekommendationer till allmänheten förrän WHO klargör vad de baserar uttalandet på, konstaterar Anders Tegnell.

– Det finns ingenting i spridningen i Sverige i dag som talar för att luftburen smittspridning är en vanlig väg, eller den viktiga vägen som håller igång epidemin, säger han och fortsätter:

– Det får enormt stora konsekvenser om man landar i att det här verkligen är luftburet. Det skulle bli väldigt omvälvande för väldigt mycket av det vi gör. Men det finns inga indikationer på att det är så.

Alice Nordevik/TT

FAKTA

Fakta: Droppsmitta och luftburen smitta

Droppsmitta innebär att smittan överförs från droppar som sprids i luften när någon hostar, nyser eller kräks. Dropparna når som regel inte längre än någon meter. Men en del av dropparna, så kallade aerosoler, är så små att de följer med luftströmmar något längre. Både större droppar och aerosoler kan smitta den som andas in dem.

Luftburen smitta utgörs ofta av viruspartiklar som förökar sig i blåsor på huden och virvlar upp i luften. Luftburen smitta kan färdas långa sträckor och ses exempelvis vid mässling och vattkoppor. Även mycket små intorkade droppar kan, om de blir tillräckligt många och håller sig kvar i luften, orsaka luftburen smitta för den som andas in dem. Luftburen smitta utgör en mindre risk utomhus och på platser med god luftomsättning, där dropparna snabbt späds ut.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Sport

Hammarby permitterar: "Gäller släcka bränder"

Hammarbys mittback David Fällman tyckte det var självklart att ställa upp för klubben och gå ned i lön. Arkivbild.
Hammarbys mittback David Fällman tyckte det var självklart att ställa upp för klubben och gå ned i lön. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Sport
Sport Hammarby gör som nästan alla andra i allsvenskan.
Det vill säga korttidspermitterar sin personal.
– Vi är väldigt eniga och glada över att kunna hjälpa till, säger mittbacken David Fällman.

Fjolårets allsvenska trea Hammarby har beslutat att korttidspermittera hela sin personal, inklusive spelare och ledare i herrlaget.

Detta skriver fotbollsklubben på sin hemsida.

Åtgärden vidtas för att lindra den hårt ansatta ekonomin som blivit en följd av den pågående coronakrisen. Korttidspermitteringen gäller dock inte "personal och ledare inom Hammarby IF Fotbollförenings verksamhet", meddelar klubben.

"Följt utvecklingen"

"Vi har naturligtvis följt utvecklingen kring coronaviruset och ser att det här kommer att ge tydliga ekonomiska konsekvenser för oss. Det är för tidigt att dra några exakta slutsatser kring hur mycket det här kommer att påverka oss ekonomiskt, men verksamheten är i princip satt på paus nu och då anpassar vi vår organisation efter det läget", säger Hammarbys vd Henrik Kindlund.

Kindlund tillägger att Hammarby har "kontroll på kassaflödet" och att spelarna i herrarnas A-lag har gått med på att avstå runt 50 procent av sina löner fram till sommaren – pengar som de kommer att få tillbaka.

För Hammarbys mittback David Fällman var det en självklarhet att ställa upp.

– Jag kan bara prata för mig själv men jag vet att vi är väldigt eniga och glada över att vi kan hjälpa till på det här sättet.

– Om klubben kommer fram till något som kan hjälpa den ur stormen så är vi spelare med på det, säger 30-åringen.

"Ett tufft läge"

Fällman tillägger:

– Vi är nöjda med hur vi kan hjälpa till och att vi alla drar åt samma håll. Nu gäller det att släcka bränder. Det är det vi gör, man får vara lite här och nu och ta allt som det kommer.

Förutom Hammarby har följande klubbar i allsvenskan permitterat delar av sin organisation: AIK, Falkenberg, Häcken, Elfsborg, Malmö, IFK Göteborg, IFK Norrköping, Kalmar FF, Mjällby, Örebro, Östersund, Helsingborg, Sirius och Varberg.

Den enda klubben som inte har vidtagit en liknande åtgärd är svenska mästarklubben Djurgården.

Pelle Strandman/TT

Sport

Irland byter kapten direkt

Stephen Kenny i samband med U21-kvalet mellan Sverige och Irland i Kalmar i höstas. Nu tar han över Irlands A-landslag tidigare än planerat. Arkivbild.
Stephen Kenny i samband med U21-kvalet mellan Sverige och Irland i Kalmar i höstas. Nu tar han över Irlands A-landslag tidigare än planerat. Arkivbild.
Fotograf: Patric Söderström/TT
Sport
Sport Mick McCarthys andra period som förbundskapten för Irlands fotbollsherrar tog slut på lördagen. Då meddelade det irländska fotbollsförbundet att efterträdaren Stephen Kenny får ta över direkt.

McCarthy, 61, tillträdde i november 2018 och skulle ha lett Irland i förra månadens playoff till EM – något som coronautbrottet satte stopp för.

Om Irland hade kvalat in till EM skulle McCarthy också ha lett dem där, men mästerskapet sköts nyligen upp till 2021. McCarthy hade kontrakt till den 31 juli.

"Det här gör att Stephen Kenny får tid på sig att planera playoffsemifinalen mot Slovakien senare i år", skriver det irländska fotbollsförbundet i ett pressmeddelande.

Enligt förbundet står båda tränarna bakom beslutet. Stephen Kenny, 48, var tidigare förbundskapten för Irlands U21-landslag.

McCarthys sista match blev 1–1-mötet med Danmark i EM-kvalet i november, ett resultat som gjorde att Irland missade en direktplats till EM-slutspelet.

Malmö

Musikalisk brandkårsutryckning

Människor står vid bil och samtalar
Joakim Goldmann (mitten) i samspråk med Markus Cederholm på väg till nästa anhalt.
Fotograf: Jeanette Thelander
Malmö
Malmö En brandkårsutryckning av annorlunda slag ägde rum under lördagseftermiddagen. En mindre ensemble ur Malmö brandkårs orkester åkte runt på äldreboenden och bakgårdar och överraskade med musik utomhus.
PREMIUM

Initiativet var uppskattat, både av dem som följde spelningen från balkonger och fönster och av dem som tog sig ut i vårsolen.

– Vi skulle ha gått på vårkonserten, men det blev ju inställd, sade Karl Axel Nilsson som gick ut och satte sig i solen och njöt av musiken vid det första spelstoppet på Grönalundsgatan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Frankrike släpper svensk last med skyddsmasker

Utrikesminister Ann Linde (S) meddelar att Frankrike släpper en last med ansiktsmasker från Mölnlycke AB. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) meddelar att Frankrike släpper en last med ansiktsmasker från Mölnlycke AB. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes

Frankrike tillåter att en last med fyra miljoner skyddsmasker från Mölnlycke AB skeppas vidare. Beskedet kommer från utrikesminister Ann Linde (S):

"Efter insatser från regeringen har Frankrike släppt exportrestriktioner på ansiktsmasker från Mölnlycke AB. Det betyder att livsviktig utrustning för kampen mot Coronaviruset nu kan distribueras till resten av EU", skriver hon i ett uttalande.

Skyddsmaskerna, som importerats från Kina, fastnade i Frankrike i början av mars när de skulle exporteras till bland annat Spanien och Italien. Frankrike hade då infört en regel om att landet har rätt att beslagta produkter inom landet som kan användas i kampen mot coronavirusets spridning.

Beslutet väckte svenska regeringens ilska, men problemet med skyddsmaskerna är nu löst.

"Mycket viktigt att inre marknaden fungerar även i kristider!" skriver Linde på Twitter.

NÄSTA ARTIKEL