Malmö

Antropocen en tänkvärd utställning

En av världens största soptippar i Dandora, Kenya.
Malmö
Malmö Om hur människan påverkar planeten för alltid

– Vi är otroligt glada för att kunna presentera den här utställningen och vi blir först i Skandinavien. Den har precis varit i Bologna och ska efter Malmö vidare till Antwerpen, berättar Josefine Floberg som är utställningschef på Malmö museer.

Utställningen visas i en lokal i Teknikens och sjöfartens hus som det tidigare funnits en fast utställning i.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Rånoffer tvingades söka vård

Malmö
Malmö En man i 25-årsåldern rånades i tisdags eftermiddag på Heleneholm av tre för honom okända killar.

Mannen var ute och promenerade på Kullavångsstigen när tre killar i 18-21-årsåldern konfronterade honom.

Medan två av rånarna höll fast honom slog den tredje honom i ansiktet. Därefter tog de hans mobil, hörlurar, klocka och plånbok.

Efteråt sökte mannen vård för att få sina skador omsedda. Det finns i nuläget ingen misstänkt för rånet.

Malmö

Våldsam rånare greps på Triangeln

Malmö
Triangeln En 30-årig man greps natten till torsdagen misstänkt för två rån i centrala Malmö under samma natt.

Mannen greps vid tvåtiden på natten. Tio minuter tidigare hade en man i 60-årsåldern utsatts för ett rånförsök utanför hotellet på Triangeln. Han slogs i ansiktet för att förmås att lämna ifrån sig sina tillhörigheter.

Mannen fördes till sjukhus för kontroll.

Rånad och slagen

En timme innan rånförsöket rånades en man i 20-årsåldern i korsningen av Amiralsgatan och Bergsgatan. Han fick ta emot flera knytnävsslag och fick skador i ansiktet. Mannen tvingades lämna ifrån sig sin plånbok och mobiltelefon.

Rånoffret kunde lämna ett signalement till polisen som stämde överens på den gripna 30-åringen, som nu misstänks för rån och rånförsök.

Malmö

Grova misshandlar på Lindängen filmades

org-f2d55605-0a3a-428b-9ea6-29a6ba957129.jpg
Malmö
Lindängen I maj, juni och juli inträffade tre grova misshandesfall i Lindängen centrum. Ingen av dem polisanmäldes. Först nu har polisen fått kännedom om överfallen.
Med hjälp av övervakningsbilder tror polisen att gärningsmännen kan gripas och lagföras.
Får information
Ska inte vara trygga

– Vi har mycket goda förhoppningar om att kunna identifiera de misstänkta, säger Nils Norling, talesperson för Malmöpolisen.

I samtliga misshandelsfall rör det sig om flera personer som angriper en ensam ung man i Lindängen centrum. Ingen av misshandlarna har lett till en polisanmälan, vilket är vanligt förekommande, enligt Nils Norling.

– Det kan finnas olika skäl till att vi inte kände till dem. Vi kan ta ett exempel: vi får in samtal om bråk, vilket får högsta prioritet hos oss. Men det kan ta upp mot fem-tio minuter innan vi är på plats. Förbluffande ofta är det tomt på folk när vi kommer. Inga misstänkta, inga målsägande, och så vittnen som inte vill berätta.

Utan brottsoffer och vittnesmål finns inte mycket för polisen att gå vidare på - om inte överfallet fångats av en övervakningskamera.

I de här fallen, som inte är kopplade till varandra på annat sätt än att de alla skedde i Lindängen centrum och fångades av samma övervakningskamera, har polisen i efterhand fått tips om att det skett grova fall av misshandel som inte anmälts.

– Det vanliga är att vi fått information om att misshandel skett på en viss plats, säger Nils Norling.

Ingen tvekan

Efter att ha gått igenom filmmaterialet från övervakningskameran har polisen nu inlett förundersökningar i samtliga tre fall.

– Vi har kommit fram till att det utan tvekan rör sig om grova misshandelsfall. De sker på ungefär samma plats i Lindängen centrum.

Utredningsläget är gott. Filmerna visar hur flera män slås omkull. På marken fortsätter misshandeln med slag och sparkar. Gärningsmännen syns tydligt på bilderna, vilket gör att polisen har goda förhoppningar om att kunna identifiera och gripa de inblandade.

Vet ni vem de är?

– Det går jag inte in på. Ingen är delgiven misstanke än, säger Nils Norling.

Övervakningskameror har på senare år blivit ett betydande hjälpmedel för polisen, konstaterar Nils Norling. Malmö stad har placerat ut kameror runt om i staden, och polisen har egna kameror.

– Det här visar på att om man är en person som utsatt någon annan för grovt våld och tror sig kommit undan med det, så ska man definitivt inte vara säker. De här tre ärendena är typexempel på att man inte ska kunna känna sig trygg att komma undan med det om utsatt andra för grovt våld.

Malmö

Bil brann vid Pildammsparken

Malmö
Malmö En bil brann på en parkeringsplats vid Pildammsparken i Malmö natten till torsdagen.

Larmet inkom 03.42, räddningstjänst åkte till platsen och branden kunde släckas.

– Det skedde ingen spridning, säger Nina Janowicz, teamledare på SOS Alarm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Moped brann i Malmö

Malmö
Malmö En moped brann vid Holmaskolan i Malmö natten till torsdagen.

Räddningstjänsten larmades till platsen 00.06 och branden kunde släckas.

Det fanns ingen spridningsrisk.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Malmö

Försvunnen man eftersöks med helikopter

Malmö
Malmö Polisen har satt igång en större sökinsats efter att en man försvunnit från sitt boende på onsdagen.

66-årige Giannis försvann från sitt boende i Bunkeflo mellan klockan 16.30 och 17 på onsdagseftermiddagen.

Giannis har kort, grått hår och använder glasögon. Vid försvinnandet var Giannis klädd i militärgröna pösiga shorts och en ljus t-shirt. 66-åringen har en demenssjukhus och har därför problem med minnet och kan verka förvirrad. Han talar endast grekiska.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Inspektör upptäckte livsmedelslager med råttspill

När råttor tar sig in på ett livsmedelslager kan de snabt förstöra maten.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
MALMÖ I samband med en oanmäld livsmedelsinspektion i en fastighet på Sofielund upptäcktes ett okänt livsmedelslager, som tillhör en butik. Dessutom fanns det stora mängder med råttspillning i lokalerna.

Nu kräver miljöförvaltningen att ägarna till livsmedelsbutiken, som ligger i samma hus, ser till att livsmedelslagret hålls fri från skadedjur och spillning samt att dörrar och portar sluter tätt, så att skadedjur inte kan ta sig in i lokalerna och etablera sig.

– I först hand har vi tagit ett beslut om ett föreläggande för att få företaget att ta itu med skadedjuren. Sen får vi ta upp om det ska bli ett föreläggande på grund av att företaget inte har anmält att de har ett livsmedelslager, berättar enhetschef Arvid Nordland.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Friades för inblandning i mordförsök – får 100 000 i skadestånd

Malmö
Malmö Malmöbon stod åtalad för att ha anstiftat ett mordförsök, men friades av hovrätten. Nu får han 100 000 kronor i skadestånd för tiden han satt häktad.
En kvinna som friades för anstiftan till grovt olaga hot i samma mål får drygt halva beloppet, 60 000 kronor.
Fel bostad
Får skadestånd

Den 23-årige Malmöbon anhölls den 3 juli förra året, och häktades några dagar senare misstänkt för anstiftan till mordförsök på ett par i Älvsjö utanför Stockholm i februari förra året. Han släpptes den 20 augusti, men häktades på nytt två månader senare.

I såväl tingsrätten som hovrätten friades Malmöbon för att ha gett den dömde uppdraget att skjuta Älvsjömannen. Samtidigt friades också en 23-årig kvinna från misstankarna om att ha uppmanat att hota offret och dennes familj.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL