Flera praktikplatser inom hotell- och restaurangbranschen kan dras in i Lund och Malmö i sommar. Foto: Jessica Gow / SCANPIX / Kod 10070

1400 praktikplatser kan försvinna i sommar

Lund/Malmö Den kommunalt betalda praktikantverksamheten för ungdomar i Lund och Malmö är gratis arbetskraft och kan eliminera tjänster inom hotell- och restaurangbranschen menar facket som nu vill stoppa sommarpraktiken inom branschen, rapporterar SVT Skåne.

Under sommaren 2019 reagerade hotell- och restaurangfacket på att 20 av Lunds kommuns betalda praktikanter hade fått plats på samma hotell i Lund.

Facket vill efter upptäckten nu sätta stopp för praktikantplatser inom hotell- och restaurangbranschen då man anser att det är gratis arbetskraft då ersättningen kommer från kommunen och inte är enligt avtal, rapporterar.

– Det här är ju gratis arbetskraft som förvrider konkurrensen mot de företag som inte kan ta in sådana praktikanter och dessutom kan det slå ut riktiga jobb, säger Per Persson, avtalssekreteraren på hotell- och restaurangfacket till SVT Skåne.

Ett uttalande ordförande i socialnämnden i Lund, Göran Wallén (M) upprörs av, enligt SVT Skåne. 

– Detta har pågått sen början på 90-talet med väldigt bra resultat. Praktikanterna har handledare och går utanpå de ordinarie tjänsterna.

Fackets granskning i Lund påverkar även Malmös feriepraktiker där nästan hälften av alla ungdomar mellan 16 och 19 år sökte en praktikplats av drygt 3000 platser via kommunen förra året. Av de platserna var ungefär en tredjedel inom hotell- och restaurangbranschen, rapporterar SVT Skåne.

Den 14 februari kommer Hotell- och restaurangbranschen och arbetsgivarnas organisation Visita träffas för en att kanske komma fram till en lösning. Men som det ser ut just nu kommer ungefär 400 praktiktplatser försvinna i Lund och drygt 1 000 i Malmö under sommaren.

– De har inte kommit med något yrkande om att lösa just den här Malmö/Lund- historien, säger Per Persson, avtalssekreteraren på hotell- och restaurangfacket till Svt Skåne.

 

Dagens fråga

Kommer du att äta någon semla i dag?

Loading ... Loading ...