Sport

Beslut om OS-datum väntas i veckan

Snart väntas besked om när OS i Tokyo ska avgöras. Arkivbild.
Snart väntas besked om när OS i Tokyo ska avgöras. Arkivbild.
Fotograf: Eugene Hoshiko/AP/TT
Sport
Sport

Tokyos OS-chef Yoshiro Mori säger att han räknar med ett samtal från Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach senare den här veckan. På agendan står då att fatta beslut om när OS ska avgöras.

Enligt Mori har den lokala organisationskommittén och IOK redan haft åtskilliga samtal där man har diskuterat för- och nackdelar med de två huvudalternativen: OS antingen nästa vår eller nästa sommar.

Japanska medier uppgav i helgen att OS ska hållas den 23 juli–8 augusti nästa år, vilket i så fall bara skiljer sig en dag från de datum som ursprungligen gällde om OS i Tokyo hade kunnat avgöras i sommar.

De olympiska spelen sköts i förra veckan upp i max ett år på grund av coronaviruset.

Ekonomi

Fler inskrivna som arbetssökande

Arbetsförmedlingen, med analyschef Annika Sundén, presenterar ny varsel- och arbetslöshetsstatistik i dag. Arkivbild.
Arbetsförmedlingen, med analyschef Annika Sundén, presenterar ny varsel- och arbetslöshetsstatistik i dag. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi

Förra veckan skrev drygt 14 200 personer in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen, rapporterar SVT med hänvisning till statistik från Arbetsförmedlingen. Veckan innan var det drygt 12 100 arbetssökande.

Antalet nyinskrivna arbetssökande är därmed mer än dubbelt så många som de brukar vara vid motsvarande tidpunkt på året.

Antalet öppet arbetslösa hos Arbetsförmedlingen ligger på nästan 211 000 personer, mot 180 000 motsvarande vecka 2019, enligt SVT.

Senare i dag presenterar Arbetsförmedlingen statistik över både arbetssökande och varsel vid en presskonferens.

Kultur och nöje

Ny bok undersöker myten om storspionen

Överste Stig Wennerström greps 1963 och dömdes året därefter till livstids straffarbete för grovt spioneri för Sovjetunionens räkning. Han avled i mars 2006. Arkivbild.
Överste Stig Wennerström greps 1963 och dömdes året därefter till livstids straffarbete för grovt spioneri för Sovjetunionens räkning. Han avled i mars 2006. Arkivbild.
Fotograf: TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, fördjupar sig ytterligare i spioneriet i den nya boken "Myten om en svensk storspion". Boken, som ligger ute till försäljning nu, är den första i serien "True Spy" och är en skildring av Stig Wennerström, den svenska spionen som avslöjades 1963 efter att ha lämnat ut tiotusentals hemliga dokument till Sovjetunionen.

William Agrell tar hjälp av sin pappas, Jan Agrell, tidigare chef för Militärpsykologiska institutet, handskrivna anteckningar från den psykologiska undersökning som Stig Wennerström genomgick i samband med rättegången mot honom för att ta reda på om Wennerström verkligen var den storspion som myten säger.

Utrikes

Ungern röstar om nödlagar

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivfoto.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivfoto.
Fotograf: Tamas Kovacs/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Nya nödlagar är på väg att ge Ungerns regering rätt att styra med dekret på obegränsad tid för att bekämpa coronaviruset.

Alldeles för drastiskt, anser kritikerna. Helt naturligt, tycker regeringen.

Lagförslagen väntas gå igenom redan under måndagskvällen i parlamentet i Budapest och kommer även att göra det möjligt att döma invånare till upp till fem års fängelse om de sprider falska nyheter om coronaviruset och regeringens sätt att bekämpa det.

Både Europarådet och EU-kommissionen har uttryckt sin oro över lagarna. Ungerns premiärminister Viktor Orbán rycker dock på axlarna åt kritiken.

– Om de inte kan hjälpa så ska de i alla inte försöka hindra ungrarna från att skydda sig, sade premiärministern i ungersk radio i fredags.

Opinion

Fortsatt blå himmel

Opinion
Opinion Utsläppen minskar globalt som konsekvens av coronaepidemins tillfälliga stopp i tillverkning och konsumtion. Satellitbilder visar blå himmel och ren luft. Det är omöjligt att inte fundera på om vi skulle kunna nå dit även utan en fruktansvärd global epidemi.

Luftföroreningar orsakar sjukdom och död på en så stor skala att man kan undra varför vi inte pratar om det oftare. Kanske är det för att det främst orsakar dödsfall i länder som Kina och Indien, där vi inte ser det. Även i storstäder som London, på närmare håll, lider folk av hälsoproblem av utsläpp.

Måns Nilsson, vd på Stockholm Environment Institute. menar dock att det inte är något att fira, eftersom effekten är kortsiktig och för att det rör sig om kväveoxid, som inte har stor effekt på klimatet utan mest påverkar djur och människors hälsa. Han menar att utsläppen lär återgå till sin gamla nivå när krisen är över.

Även om den pessimismen nog tyvärr är välgrundad, så finns det all anledning att försöka ta med sig positiva lärdomar från vårt nuvarande beteende. Nilsson menar att det snarare är det som kan rädda oss: insikter om konsekvenserna av vårt nuvarande beteende. Kanske kan epidemin lära oss något som kan förändra världen till det bättre. Det var trots allt så här vi trodde framtiden skulle se ut: digitala möten och renare transportmedel.

Förmodligen skulle många av affärsresenärerna välkomna att istället kunna möta jobbkontakter över digitala plattformar istället för att alltid behöva sätta sig på ett flyg. Inte allt kan utföras på distans, men om man sparade fysiska möten till de riktigt viktiga sammankomsterna skulle man få mindre utarbetade anställda och bättre klimat.

Människans naturliga nyfikenhet är något positivt som vi måste kunna bejaka. Om vi kan minska utsläppen på ett sätt kan vi ha mindre dåligt samvete för att vi tär på jordens resurser genom nöjesresor eller annat som berikar våra liv.

Ekonomi

Börsen inleder svagt upp

Svagt upp på börsen.
Svagt upp på börsen.
Fotograf: Johan Hallnäs / TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen öppnar veckan med svagt stigande kurser. Även de större Europabörserna inleder aningen upp.

Efter cirka tio minuters handel har det breda OMXS-indexet stigit med 0,1 procent.

Astra Zeneca leder utvecklingen, plus 1,6 procent, bland annat sedan läkemedelsbolaget rapporterat positiva resultat från en njurstudie och fått ett amerikanskt godkännande för en lungcancerbehandling.

Åt andra hållet går framför allt ABB som på morgonen varnade för lägre vinst och försäljning, aktien sjunker drygt tre procent.

Lundin Petroleum tappar närmare tre procent sedan oljepriset rasat ytterligare.

Sport

Lauridsen byter HV71 mot Malmö

Markus Lauridsen lämnar HV71 för spel i Malmö. Arkivbild.
Markus Lauridsen lämnar HV71 för spel i Malmö. Arkivbild.
Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport

Den danske landslagsbacken Markus Lauridsen packar ihop ishockeytrunken och flyttar söderut, men han blir kvar i SHL. 29-åringen, som den gångna säsongen stod för 3 mål och 27 målpassningar i HV71:s tröja, har skrivit på ett tvåårskontrakt med Malmö.

"Jag känner många av mina nya lagkamrater sedan tidigare och det här blir lite som att flytta hem. Jag följde klubben nära som liten och det gör det extra roligt att nu få vara en del av den", säger han i ett pressmeddelande.

Malmös sportchef Patrik Sylvegård har höga tankar om Lauridsen:

"Vi ser honom som en av våra ledande spelare, som kommer att få ett stort ansvar i alla spelformer."

Inrikes

Tre av tio väktare inte godkända

I dagsläget finns fler än 30 000 väktare vid landets 284 auktoriserade bevakningsföretag. Men trots lagkrav är alla inte godkända av länsstyrelserna. Arkivbild.
I dagsläget finns fler än 30 000 väktare vid landets 284 auktoriserade bevakningsföretag. Men trots lagkrav är alla inte godkända av länsstyrelserna. Arkivbild.
Fotograf: Hasse Holmberg / TT
Inrikes
Inrikes

Tre av tio väktare är inte godkända – så lyder slutsatsen av länsstyrelsernas granskning av auktoriserade bevakningsföretag år 2018 och 2019.

Lagen kräver att alla väktare anställda i bevakningsföretag ska vara godkända av länsstyrelsen – trots det hittades icke godkänd personal hos 74 av de 247 granskade bevakningsföretagen i landet, enligt länsstyrelsen Skåne.

"Om ett bevakningsföretag anlitar personal som inte är godkänd av länsstyrelsen kan det medföra omfattande risker för samhället eftersom personer som brister i laglydnad, lämplighet och medborgerlig pålitlighet kan ta sig in i bevakningsbranschen" säger den nationella samordnaren Henrik Kvennberg på Länsstyrelsen Skåne i ett pressutskick.

I granskningen har det även uppdagats att kundnycklar som hanterades vid 19 företag hade bristande spårbarhet.

Kultur och nöje

Hitmakare död i coronaviruset

Joan Jett och The Blackhearts gjorde en egen version av 'I love rock'n'roll'. Arkivbild.
Joan Jett och The Blackhearts gjorde en egen version av "I love rock'n'roll". Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Originalrösten och en av låtskrivarna bakom världshiten "I love rock'n'roll", Alan Merrill, har avlidit efter att ha insjuknat i coronaviruset, rapporterar

Sångaren och låtskrivaren blev 69 år. Uppgifterna om hans bortgång kommer från artistens dotter, Laura Merrill.

"Jag var på hans show för några veckor sedan. Jag hade precis tagit porträttet av honom till hans nya album. Jag smsade med honom tidigare, och han tonade ned det han trodde var en förkylning", skriver hon på Facebook och fortsätter:

"Människor dör. Man tror inte att det kommer hände en själv eller ens starka familj. Det har det gjort."

"I love rock'n'roll" släpptes första gången 1975 av Alan Merrills band The Arrows, men har gjorts i nya versioner av bland andra Joan Jett och The Blackhearts och Britney Spears.

Joan Jett kommenterar låtskrivarens bortgång på Twitter: "Jag kan fortfarande komma ihåg hur jag såg The Arrows på tv i London, och hur förundrad jag var över låten, som skrek "hit" till mig. Med djup tacksamhet och sorg önskar jag honom en säker resa till andra sidan".

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel ålder på Alan Merrill.

NÄSTA ARTIKEL