Nöje

”Jag ville göra något om miljö och klimat”

Annika Kofoed och Yvonne Ericsson. Foto: Claes Hall
Artikel Nöje Vad var det som lockade att göra Äppelkriget till musikal? Vi ställde tre snabba till regissören Annika Kofoed.

Varför ville du göra just Äppelkriget?

- Dels så är Hasse och Tage stora favoriter hos mig men jag ville också göra något på den aktuella frågan om miljö och klimat. Hur ser framtiden ut, håller världen på att brinna upp? Och vad kan vi göra för att få en bättre framtid för våra barn och vår natur? Jag ville hitta ett verk som hade detta i sig och Äppelkriget checkar av allt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Stor insats vid skogsbrand i Värmland

En skogsbrand pågår utanför Säffle. Arkivbild.
En skogsbrand pågår utanför Säffle. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

En kraftig skogsbrand härjar strax utanför Säffle i Värmland sedan måndagseftermiddagen. På kvällen lyckades räddningstjänst få kontroll på elden med hjälp av helikoptrar.

– Läget har förbättrats betydligt. Vid cirka 20.15 lyckades vi omringa branden och då hade helikoptrarna vattenbombat under en bra tid, säger Oscar Siljehav Lilja, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Det uppskattas brinna på en yta av 500x600 meter.

– Vi har kontroll på läget och vi har ingen ytterligare spridning. Däremot brinner det fortfarande en hel del inne i det här området.

Branden tros ha startats av en brinnande skogsmaskin, skriver Värmlands Folkblad.

– Helikoptrarna tankar just nu men ska hjälpa till med vattenbombning ett tag till. Efter det kommer vi fortsatt att ha kvar personal på plats under hela natten, säger Oscar Siljehav Lilja.

Sport

FCK knappade in på Midtjylland

Inga åskådare tillåts på matcherna i danska superligan, men Midtjylland fyllde parkeringsplatsen och arrangerade drive in-fotboll.
Inga åskådare tillåts på matcherna i danska superligan, men Midtjylland fyllde parkeringsplatsen och arrangerade drive in-fotboll.
Fotograf: Mikkel Berg Pedersen/AP/TT
Sport
Sport FC Midtjylland bjöd på drive in-fotboll.
Från parkeringsplatsen kunde de bilburna åskådarna konstatera att det inte bara var att tuta och köra för ligaledaren inne på arenan.
Mittenlaget Horsens vann mötet i superligan med 1–0.

Ska det bli spänning i kampen om det danska ligaguldet i fotboll, trots allt? FC Midtjylland gick in till återstarten med ett försprång till FC Köpenhamn på tolv poäng.

Det är nere i nio efter FCK:s 4–1-seger i derbyt borta mot Lyngby.

Louka Prip såg med matchens enda mål till att Horsens skrällde mot Midtjylland och tog alla tre poängen med sig hem från besöket i Herning, där åskådarna i bilar följde matchen via en storbildsskärm på parkeringsplatsen utanför arenan.

I Lyngby avgjorde Mohammed Daramy när han tryckte in Pierre Bengtssons passning varpå Pep Biel slog in straffen till 3–1 och Karlo Bartolec gjorde 4–1 i femte tilläggsminuten. Bengtsson spelade 90 minuter, liksom målvakten Karl-Johan Johnsson. Försvararen Sotiris Papagiannopoulos satt fast på bänken hela matchen.

William Eskelinen höll – med god hjälp av mittbacken Niklas Backman – nollan när tabelltrean Århus slog Odense hemma med 1–0.

Den danska grundserien är en omgång från att färdigspelas. Både Midtjylland och FCK är klara för mästerskapsserien. Den når sex lag och hittills är fem klara, förutom Midtjylland och FCK även FC Nordsjälland, Århus och Brøndby.

Klubbarna tar med sig poängen och målskillnaden från grundserien in i slutspelet där tio omgångar väntar.

Tabellsjuan Randers spelade troligen bort chansen att spela om ligaguldet i och med 0–1-förlusten hemma mot Hobro tidigare i dag. För Hobro var det blott tredje ligasegern och den första sedan i september.

Sport

Karlskronas rekonstruktion stoppas

På fall. Krisdrabbade Karlskrona HK nekas sin rekonstruktionsplan. Arkivbild.
På fall. Krisdrabbade Karlskrona HK nekas sin rekonstruktionsplan. Arkivbild.
Fotograf: Naina Hel n Jåma / TT
Sport
Sport Krisdrabbade allsvenska hockeyklubben Karlskrona nekas sin rekonstruktionsplan, skriver Blekinge Läns Tidning.
Beskedet kom som en kalldusch vid måndagens borgenärssammanträde i tingsrätten.
Klubben kommer dock att överklaga beslutet.

– Vi har tittat på balansräkningen och menar att vi inte kan stå bakom det här, sade Skatteverkets Oskar Alm vid mötet.

Efter en kortare paus tog tingsrätten beslutet att inte tillåta en rekonstruktion.

Karlskrona har haft återkommande ekonomiska problem de senaste åren och coronapandemin kan bli dödsstöten. Klubben har redan lämnat in en konkursansökan för ett av sina två bolag och kvar finns Idrotts AB, dit elitlicensen är knuten, och det skulle räddas genom en rekonstruktion. Karlskrona har skulder på sammanlagt 9,9 miljoner kronor.

Nu är risken för konkurs stor, men vid ett extra styrelsemöte beslöt klubben att överklaga tingsrättens beslut.

– Vår ambition är att lämna in en överklagan inom kort. Vi upplever att beslutet som tingsrätten gav är felaktigt. De har bara gått på en borgenär. Vi tror att den här rekonstruktionen ska gå igenom, säger Andreas Kristensson i Karlskronas styrelse till tidningen.

Inrikes

Elsparkcyklar får hyras ut utan tillstånd

Det bör inte krävas något generellt tillstånd enligt ordningslagen för att hyra ut elsparkcyklar på offentlig plats. Arkivbild.
Det bör inte krävas något generellt tillstånd enligt ordningslagen för att hyra ut elsparkcyklar på offentlig plats. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

Det bör inte krävas något generellt tillstånd enligt ordningslagen för att hyra ut elsparkcyklar på offentlig plats, enligt en ny rapport från Transportstyrelsen.

Myndigheten har dragit den slutsatsen efter att ha gått igenom vilka regler som gäller.

"Vi bedömer att det inte är aktuellt med tillstånd så länge fordonen står så att de inte utgör hinder för trafik", säger Pernilla Bremer, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Uthyrning av elsparkcyklar förekommer i flera svenska städer och ett flertal kommuner har därför försökt reda ut vad som gäller. I Transportstyrelsens rapport säger myndigheten att det kan krävas tillstånd om uthyrningsverksamheterna till exempel stör trafik eller ordning, men att parkering i sig inte är något som kräver tillstånd enligt ordningslagen.

"Det är till exempel tillåtet att parkera en cykel på en trottoar eller gångbana så länge den inte är i vägen eller det kan uppstå fara för andra trafikanter utan tillstånd", säger Pernilla Bremer.

Inrikes

Sverige utlämnade kines till USA

Advokat Henrik Olsson Lilja fick se sin kinesiske klient utlämnad till USA. Arkivbild.
Advokat Henrik Olsson Lilja fick se sin kinesiske klient utlämnad till USA. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes Sverige har utlämnat en kinesisk medborgare till USA där han är misstänkt för penningtvätt med mera.
Kina, som misslyckades få mannen utlämnad dit, har stämt honom i Sverige på en halv miljard kronor.

I nästan två år satt kinesen häktad i Sverige. I förra veckan flögs han till Kalifornien.

Enligt åklagarmyndigheten i den amerikanska delstaten anklagas mannen för penningtvätt, internationell transport av stulna pengar och migrationsbedrägeri, rapporterar Reuters.

I Kina misstänks han för att ha förskingrat stora belopp i sin roll som tjänsteman inom den statliga spannmålsindustrin.

Förra sommaren avslog Högsta domstolen den kinesiska begäran om utlämning. En utlämning till Kina skulle strida mot både utlämningslagen och Europakonventionen, enligt HD.

Orolig för Kina

Då klev USA raskt in i handlingen med en egen begäran om utlämning och kinesen, som var frisläppt över midsommarhelgen, frihetsberövades igen.

I vintras beslutade HD att en utlämning till USA går bra enligt avtalet med Sverige. På grund av coronaviruset dröjde utlämningen till nu.

Enligt det svensk-amerikanska utlämningsavtalet får kinesen inte lämnas vidare till Kina.

– Men min klient känner oro för att Kina på något sätt ska få över honom dit ändå, säger advokat Henrik Olsson Lilja till TT.

Mannen har uppgett att han flydde från Kina 2011 efter att utsatts för påtryckningar för att ha gått med i ett förbjudet politiskt parti.

Politiskt aktiv

Misstankarna i USA handlar om att kinesen skulle ha hanterat pengar i USA som i sin tur kommer från brottslig verksamhet i Kina. Den utlämnade mannen förnekar alla brottsanklagelser.

– Det är bara ett sätt att få en oliktänkande att komma tillbaka (till Kina), säger Henrik Olsson Lilja.

– I rättegången i januari i HD gjorde vi gällande att även om det finns ett utlämningsavtal mellan Sverige och USA är grunden densamma, det vill säga att kinesiska myndigheter påstår att brott har begåtts i Kina.

Henrik Olsson Lilja fortsätter att företräda kinesen i ett helt annat ärende:

– Den kinesiska staten har stämt honom i svensk domstol på 500 miljoner kronor. Det pågår en tvist här i Sverige.

Lars Pedersen/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Skurup

Tiggeriförbud införs i Skurups kommun

En gata.
Gågatan i Skurup. Här får ingen tigga.
Fotograf: Catharina Nilsson
Skurup
Skurup Tiggeriförbud införs i Skurups kommun. Det stod klart vid fullmäktiges sammanträde då nya ordningsföreskrifter för kommunen klubbades igenom.

Kommunstyrelseordförande Johan Bolinder (M) var nöjd och höll ett kort anförande:

– Det här är egentligen ett verk av tidigare beslut tagna i fullmäktige och det är angeläget att tiggeriet upphör. Det har ökat lavinartat den senaste tiden av något skäl, sade han.

Oppositionsråd Lars Nyström (SD) var också nöjd med beslutet:

– Vi lade det här som ett initiativärende förra mandatperioden. Då var vi fem personer som röstades ned, minns han och fortsätter:

– Senare har fler antagit SD:s linje i frågan och det är framför allt glädjande att Moderaterna har svängt i denna viktiga fråga, sade han.

Oppostionsledare Magnus Alm (S) konstaterade att Socialdemokraterna hade haft en annan linje inför förslaget när det behandlades tidigare men att det redan hade röstats ned i samband med ett tidigare fullmäktigemöte.

Denna kväll uppdaterades alla kommunens ordningsregler där tiggeriförbudet är ett av dem. Det innebär att från och med nu är det förbjudet att tigga pengar vid torget i Skurup och på gågatan och fram till tågstationen.

Det är också förbjudet att tigga vid handelsområdet vid E65.

I Rydsgård och Skivarp är det förbjudet att tigga längs med huvudgatan och vid torgen, samt vid hamnområdet i Abbekås.

Vad gäller gatumusikanter som önskar en slant i medhavd hatt eller kassa finns möjligheten att ansöka om tillstånd hos polisen innan muscierandet startar.

Övriga ordningsregler som skärptes är att koppeltvång på hund utvidgas till att gälla alla de nya gator i tätorterna som tillkommit genom åren. Tidpunkten för fyrverkerier snävades också åt, från klockan 23.00 till 01.00 på Nyårsafton.

Sport

Späckat spelschema i Serie A

Svenske landslagsbacken Riccardo Gagliolos Parma är först ut när Serie A återupptas den 20 juni. Arkivbild.
Svenske landslagsbacken Riccardo Gagliolos Parma är först ut när Serie A återupptas den 20 juni. Arkivbild.
Fotograf: Massimo Paolone/AP/TT
Sport
Sport

Torino–Parma blir första matchen när italienska Serie A sparkar i gång igen efter coronapausen den 20 juni.

Serie A-lagen får ett hektiskt spelschema med två ligamatcher i veckan tills säsongen avslutas den 2 augusti.

Den italienska fotbollsligan avbröts den 9 mars på grund av coronapandemin och fick förra veckan grönt ljus att återupptas. De flesta lagen har tolv omgångar kvar att spela.

Det blir matcher nästan varenda dag då de flesta helgomgångar kommer att innehålla matcher mellan lördag och måndag medan veckoomgångarna sträcker sig mellan tisdag och torsdag. Avsparkstider blir i de flesta fall 19.30 eller 21.45.

Serie A återstartar med fyra inställda matcher från tidigare omgångar där Torino–Parma blir första par ut.

Juventus leder Serie A på 63 poäng, en poäng före Lazio och sedan följer Inter (54 poäng) och Atalanta (48).

Serie A-starten föregås av semifinalreturerna i Coppa Italia, eventuellt den 13 juni, och final den 17 juni. Där ställs Juventus mot Zlatan Ibrahimovics Milan och Napoli–Inter.

Inrikes

Abborrfisket räddas – 20 000 skarvar ska bort

Skarvar är flyttfåglar som häckar i kolonier, i träd eller på marken. Arkivbild.
Skarvar är flyttfåglar som häckar i kolonier, i träd eller på marken. Arkivbild.
Fotograf: Hasse Holmberg / TT
Inrikes
Inrikes Fisket av abborre har tagit allvarlig skada av skarven i Stockholms skärgård, enligt länsstyrelsen. Nu ska över hälften av fåglarna bort.

Antalet skarvar i Stockholms skärgård ska bli färre, från närmare 7 000 till 3 000 bon, de kommande tio åren. Det motsvarar en minskning med nära 20 000 fåglar, enligt länsstyrelsens nya förvaltningsplan.

Förhoppningen är att rädda fisket av abborre, som skarven äter.

– Vi bedömer att dagens skarvpopulation i Stockholms skärgård utgör en allvarlig skada för fisket av abborre, säger Malin Langenfors, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Antalet abborrar har minskat drastiskt, samtidigt som skarven ökat markant i antal sedan 2000-talet, enligt länsstyrelsen.

– 3 000 skarvbon motsvarar ungefär 2002 års siffror. Sedan dess har populationen ökat markant, med en ovanligt stor ökning förra året.

Hittills i år har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på knappt 2 500 skarvar. De kommande åren ska jakten utökas.

– I år är första gången på länge som vi beviljat äggbehandling. Annars är jakt med vapen vanligast. Det går också att bedriva störningsåtgärder som att plocka bort bon när det inte är häckningstid.

Skarv i skärgården har länge varit en kontroversiell fråga, och därför bjöds flera parter in till samråd under arbetet med den nya förvaltningsplanen. Det syns också i remissvaren, enligt Langenfors.

– Vissa tycker att vi kan reducera till 300 bon, andra anser att vi tar i för mycket. Därför har vi utgått från forskning och den juridik vi ska jobba utifrån. Vi tycker att vi har landat rätt.

Jonas Grönvik/TT

NÄSTA ARTIKEL